Dodaj do ulubionych

dezodorant bez glinu

12.08.23, 14:05
Czy znacie jakieś skuteczne? Aktualnie stosuję oliwkową Ziaję i nie jestem zadowolona.
Obserwuj wątek
    • aniani7 Re: dezodorant bez glinu 12.08.23, 14:11
      Niestety nie znam, parę z Rossmanna testowałam i w taki dzień jak dzisiaj cały czas czułam, że to nie to, aż w końcu wróciłam do swojego, niezdrowego i się nie wstydzę.
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: dezodorant bez glinu 12.08.23, 14:14
      Biotherm Pure
    • mamtrzykotyidwato5 Re: dezodorant bez glinu 12.08.23, 14:21
      Nie ma skutecznych bez glinu, bo to właśnie tylko glin jest skuteczny.
      • snakelilith Re: dezodorant bez glinu 12.08.23, 15:01
        Oczywiście, że istnieją. Przed zastosowaniem glinu ludzie też używali dezodorantów i zapewniam cię, że nie śmierdzieli. Zadaniem dezodorantu jak mówi nazwa, jest zapobiegnie przykremu zapachowi. Skuteczne dezodoranty, to te, które mają w składzie alkohol, albo te nowe na rynku (bo znane od dawana) z sodą.
        Glin redukuje przede wszystkim pocenie się, więc preparaty z glinem to antperspiranty. Nie każdy tego jednak potrzebuje.
    • ardzuna Re: dezodorant bez glinu 12.08.23, 14:49
      Próbowałaś ałun? Korzystają z niego uczuleni na glin. O skuteczności nie potrafię dużo powiedzieć.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: dezodorant bez glinu 12.08.23, 14:54
        Ałun to glin.
        • ardzuna Re: dezodorant bez glinu 12.08.23, 16:46
          mamtrzykotyidwato5 napisała:

> Ałun to glin.

Twierdzisz, że sól kuchenna to sód? A może chlor? Ale jak to robi, że jest jednym i drugim naraz? A próbowałaś kiedyś stosować chlor zamiast soli kuchennej? I jakie masz wnioski?
          • mamtrzykotyidwato5 Re: dezodorant bez glinu 12.08.23, 17:23
            Ale ty bredzisz!
            • ardzuna Re: dezodorant bez glinu 13.08.23, 17:19
              Nie smile
              To ty bredzisz. Jeszcze mi wyjaśnij, czy wodę uważasz bardziej za tlen, czy za wodór?
          • memphis90 Re: dezodorant bez glinu 12.08.23, 17:58
            A w dezodorantach „z glinem” to z atomizera leci czysta folia aluminiowa czy związki glinu..?
      • berdebul Re: dezodorant bez glinu 12.08.23, 15:04
        Dwunastowodny siarczan GLINOWO-potasowy to ałun.
        • bajgla Re: dezodorant bez glinu 12.08.23, 15:15
          hehe, specjalnie weszłam w ten wątek, żeby to napisać, bo wiedziałam, że któraś poleci ałun.
        • ardzuna Re: dezodorant bez glinu 12.08.23, 16:44
          Też, ale nie tylko:
          Ałun i jego rodzaje
          Na rynku mamy dostępnych kilka rodzajów ałunu, najbardziej znanymi są:

ałun glinowo-potasowy, który jest wynikiem połączenia aluminium, potasu i siarki, dostępny w dezodorantach,
          ałun chromowo-potasowy – używa się go do eksperymentów chemicznych ima szerokie zastosowanie w garbarstwie,
          ałun żelazowo-amonowy, nazywany jest również solą Mohra, często stosowany jako reduktor w trakcie zachodzących reakcji chemicznych,
          ałun potasowo-sodowy, pozwala na kontrolowanie nieprzyjemnego zapachu potu.
          rodzinaeko.pl/aktualnosci/n/75/alun-bezpieczny-czy-nie
          • mamtrzykotyidwato5 Re: dezodorant bez glinu 12.08.23, 17:29
            Cytat z twojego artykułu:

"Zasadniczo ałun jest nie szkodliwy, bo nie jest czystym aluminium. Nie jest on jednak odpowiedni dla osób, które szukają kosmetyków całkowicie wolnych od aluminium."

A zdaje się autorka wątku właśnie szuka dezodorantu całkowicie wolnego od aluminium, więc twoje polecanie ałunu i upieranie się, że w nim nie ma aluminium jest bez sensu.
            • ardzuna Re: dezodorant bez glinu 13.08.23, 17:25
              Odpowiadam. Polecam, ponieważ brat znajomej uczulony na glin stosuje ałun z powodzeniem, więc zasugerowałam sprawdzenie tej opcji. Nie mylić ze zmuszaniem kogokolwiek do używania. Nie obchodzą mnie za bardzo cudze fanaberie polegające na unikaniu nieszkodliwego pierwiastka nawet w związkach tylko dla zasady i nie jestem gotowa do doktoryzowania się z tematu, który mnie nie obchodzi, żeby im przychylić nieba.

Możesz już się zająć innymi swoimi problemami, niewątpliwie ważniejszymi.
              • ardzuna Re: dezodorant bez glinu 13.08.23, 17:26
                "Nieszkodliwego" w formie, w jakiej jest stosowany w dezodorantach.
      • danaide2.0 Re: dezodorant bez glinu 12.08.23, 17:24
        Mam ałun. Skuteczny. Ale i tak używam z duszą na ramieniu. Niby nie przechodzi przez skórę tylko na niej zostaje. Taki rozpuszczony w pocie też nie przechodzi?
        Ach, te dylematy laika.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: dezodorant bez glinu 12.08.23, 17:46
          A czemu się tak boisz aluminium w dezodorancie?
        • berdebul Re: dezodorant bez glinu 12.08.23, 19:57
          Badania wykazały brak korelacji pomiędzy rakiem piersi a stosowaniem dezodorantów ze związkami glinu. wink
          • mdro Re: dezodorant bez glinu 12.08.23, 22:54
            Być może, ale mnie się czasem robiły zgrubienia pod pachami. Odkąd stosuję dezodoranty bez soli glinu, tego problemu nie mam.
    • runny.babbit Re: dezodorant bez glinu 12.08.23, 15:59
      Może łatwiej będzie jak napiszesz z czego konkretnie byłaś niezadowolona? Może po prostu nie lubisz uczucia mokrych pach, a to typowe dla dezodorantów bez glinu.
    • emateczka Re: dezodorant bez glinu 12.08.23, 20:31
      Po latach eksperymentów z różnymi bardziej i mniej bio i eko wróciłam do Dove. I jedzcze pod koniec dnia czuje zapach dezodorantu, nie potu!
      • ardzuna Re: dezodorant bez glinu 13.08.23, 17:28
        Ja tylko bezzapachowy: Fresh antyperspirant w kulce Flosleku. Rewelacja.
    • mava1 Re: dezodorant bez glinu 12.08.23, 20:40
      Nie moge uzywac antyperspirantów bo uczulaja mnie.
      Ja uzywam poniższego dezodorantu i jestem zadowolona. W razie potrzeby uzywam ponownie, w ciagu dnia ale to raczej rzadko
      https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSH5ksM7iBHo5y7LAeCSMiNxgIePOw4NLpxPLLQFfAMLA58sUdBKkY19LqZcN0RmAzsag&usqp=CAU

• mdro Re: dezodorant bez glinu 12.08.23, 20:51
      Ostatnio używam Nivelazione w kulce firmy Farmona i jestem dość zadowolona. Ale zauważyłam, że najlepiej jest stosować płodozmian wink, tzn. jak się skończy jeden, to następny powinien być innej firmy.
    • pani_tau Re: dezodorant bez glinu 12.08.23, 21:34
      U mnie sprawdza wyłącznie mandarynkowy od Czterech Szpakow, ale dziewczyny z emamy rozczarował, co bardzo mnie zdziwiło,bo na mnie z kolei nie działają te popularne z drogerii.
    • inaccessible_rail Re: dezodorant bez glinu 13.08.23, 08:26
      Nivea robi teraz także dezodorant w sztyfcie, DEZODORANT a nie antyperspirant. Mi wystarcza w takie mniej upalne dni. Dzięki niemu nie muszę codziennie używać antyperspirantu i ogólnie jest zdrowiej.
    • fandorina Re: dezodorant bez glinu 13.08.23, 18:32
      J używam Ziaja Naturalnie ta nowa seria, i jestem zadowolona.
    • gryzelda.a Re: dezodorant bez glinu 13.08.23, 21:59
      Ja używam ostatnio dezodorant Equilibra w sztyfcie z aloesem. Sprawdza się nawet przy upałach 40-stopnowych. Używam dezodorantow naturalnych już od kilkunastu lat i po okresie przejściowym, odchodzenia od antyperspirantów, sprawdza się u mnie większość dezodorantów, zmieniam je co jakiś czas. Wcześniej używałam Ben&Anna, ale konsystencja przestała mi odpowiadać, jeszcze wcześniej So Bio...
    • furiatka_wariatka Re: dezodorant bez glinu 13.08.23, 23:08
      Trochę nie wiem o co chodzi z tym glinem, i co masz na myśli pisząc glin. Ja mam skórę alergiczną, jeśli chodzi o dezodorant używam Derma lub 2 Szpaki, bez zapachowy. Nie uczulają.
    • polamek100 Re: dezodorant bez glinu 14.08.23, 01:45
      A co to jest ten glin?
      • memphis90 Re: dezodorant bez glinu 14.08.23, 09:19
        W szkole podstawowej nie uczyli…?
        • akn82 Re: dezodorant bez glinu 14.08.23, 17:25
          Pewnie uczyli, Ale po latach można zapomnieć...
          • mamtrzykotyidwato5 Re: dezodorant bez glinu 14.08.23, 17:35
            O widzisz, to najlepsze rozwiązanie: wszystko zapomnieć, nic nie wiedzieć, wtedy człowiek nie ma problemów i może sobie spokojnie żyć i używać wszystkiego, co w sklepach sprzedają.
          • memphis90 Re: dezodorant bez glinu 14.08.23, 17:56
            I złośliwie wyłączyli całego gógla…?
            • akn82 Re: dezodorant bez glinu 14.08.23, 21:27
              Złośliwe to są twoje odpowiedzi. Jak pytanie wydaje się głupie to poprostu może nie warto strzępić "JĘzyka"... ale to w sumie nie moja sprawa.
              Pozdrawiam serdecznie!
    • akn82 Re: dezodorant bez glinu 14.08.23, 21:31
      Ja używam dezodorantu Aloe Ever Shield.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka