ewa_2009 12.08.23, 14:05 Czy znacie jakieś skuteczne? Aktualnie stosuję oliwkową Ziaję i nie jestem zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniani7 Re: dezodorant bez glinu 12.08.23, 14:11 Niestety nie znam, parę z Rossmanna testowałam i w taki dzień jak dzisiaj cały czas czułam, że to nie to, aż w końcu wróciłam do swojego, niezdrowego i się nie wstydzę. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_zwykle_wszystko_zajete Re: dezodorant bez glinu 12.08.23, 14:14 Biotherm Pure Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: dezodorant bez glinu 12.08.23, 14:21 Nie ma skutecznych bez glinu, bo to właśnie tylko glin jest skuteczny. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: dezodorant bez glinu 12.08.23, 15:01 Oczywiście, że istnieją. Przed zastosowaniem glinu ludzie też używali dezodorantów i zapewniam cię, że nie śmierdzieli. Zadaniem dezodorantu jak mówi nazwa, jest zapobiegnie przykremu zapachowi. Skuteczne dezodoranty, to te, które mają w składzie alkohol, albo te nowe na rynku (bo znane od dawana) z sodą. Glin redukuje przede wszystkim pocenie się, więc preparaty z glinem to antperspiranty. Nie każdy tego jednak potrzebuje. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: dezodorant bez glinu 12.08.23, 14:49 Próbowałaś ałun? Korzystają z niego uczuleni na glin. O skuteczności nie potrafię dużo powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: dezodorant bez glinu 12.08.23, 16:46 mamtrzykotyidwato5 napisała: > Ałun to glin. Twierdzisz, że sól kuchenna to sód? A może chlor? Ale jak to robi, że jest jednym i drugim naraz? A próbowałaś kiedyś stosować chlor zamiast soli kuchennej? I jakie masz wnioski? Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: dezodorant bez glinu 13.08.23, 17:19 Nie To ty bredzisz. Jeszcze mi wyjaśnij, czy wodę uważasz bardziej za tlen, czy za wodór? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: dezodorant bez glinu 12.08.23, 17:58 A w dezodorantach „z glinem” to z atomizera leci czysta folia aluminiowa czy związki glinu..? Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: dezodorant bez glinu 12.08.23, 15:04 Dwunastowodny siarczan GLINOWO-potasowy to ałun. Odpowiedz Link Zgłoś
bajgla Re: dezodorant bez glinu 12.08.23, 15:15 hehe, specjalnie weszłam w ten wątek, żeby to napisać, bo wiedziałam, że któraś poleci ałun. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: dezodorant bez glinu 12.08.23, 16:44 Też, ale nie tylko: Ałun i jego rodzaje Na rynku mamy dostępnych kilka rodzajów ałunu, najbardziej znanymi są: ałun glinowo-potasowy, który jest wynikiem połączenia aluminium, potasu i siarki, dostępny w dezodorantach, ałun chromowo-potasowy – używa się go do eksperymentów chemicznych ima szerokie zastosowanie w garbarstwie, ałun żelazowo-amonowy, nazywany jest również solą Mohra, często stosowany jako reduktor w trakcie zachodzących reakcji chemicznych, ałun potasowo-sodowy, pozwala na kontrolowanie nieprzyjemnego zapachu potu. rodzinaeko.pl/aktualnosci/n/75/alun-bezpieczny-czy-nie Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: dezodorant bez glinu 12.08.23, 17:29 Cytat z twojego artykułu: "Zasadniczo ałun jest nie szkodliwy, bo nie jest czystym aluminium. Nie jest on jednak odpowiedni dla osób, które szukają kosmetyków całkowicie wolnych od aluminium." A zdaje się autorka wątku właśnie szuka dezodorantu całkowicie wolnego od aluminium, więc twoje polecanie ałunu i upieranie się, że w nim nie ma aluminium jest bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: dezodorant bez glinu 13.08.23, 17:25 Odpowiadam. Polecam, ponieważ brat znajomej uczulony na glin stosuje ałun z powodzeniem, więc zasugerowałam sprawdzenie tej opcji. Nie mylić ze zmuszaniem kogokolwiek do używania. Nie obchodzą mnie za bardzo cudze fanaberie polegające na unikaniu nieszkodliwego pierwiastka nawet w związkach tylko dla zasady i nie jestem gotowa do doktoryzowania się z tematu, który mnie nie obchodzi, żeby im przychylić nieba. Możesz już się zająć innymi swoimi problemami, niewątpliwie ważniejszymi. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: dezodorant bez glinu 13.08.23, 17:26 "Nieszkodliwego" w formie, w jakiej jest stosowany w dezodorantach. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: dezodorant bez glinu 12.08.23, 17:24 Mam ałun. Skuteczny. Ale i tak używam z duszą na ramieniu. Niby nie przechodzi przez skórę tylko na niej zostaje. Taki rozpuszczony w pocie też nie przechodzi? Ach, te dylematy laika. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: dezodorant bez glinu 12.08.23, 17:46 A czemu się tak boisz aluminium w dezodorancie? Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: dezodorant bez glinu 12.08.23, 19:57 Badania wykazały brak korelacji pomiędzy rakiem piersi a stosowaniem dezodorantów ze związkami glinu. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: dezodorant bez glinu 12.08.23, 22:54 Być może, ale mnie się czasem robiły zgrubienia pod pachami. Odkąd stosuję dezodoranty bez soli glinu, tego problemu nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: dezodorant bez glinu 12.08.23, 15:59 Może łatwiej będzie jak napiszesz z czego konkretnie byłaś niezadowolona? Może po prostu nie lubisz uczucia mokrych pach, a to typowe dla dezodorantów bez glinu. Odpowiedz Link Zgłoś
emateczka Re: dezodorant bez glinu 12.08.23, 20:31 Po latach eksperymentów z różnymi bardziej i mniej bio i eko wróciłam do Dove. I jedzcze pod koniec dnia czuje zapach dezodorantu, nie potu! Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: dezodorant bez glinu 13.08.23, 17:28 Ja tylko bezzapachowy: Fresh antyperspirant w kulce Flosleku. Rewelacja. Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: dezodorant bez glinu 12.08.23, 20:40 Nie moge uzywac antyperspirantów bo uczulaja mnie. Ja uzywam poniższego dezodorantu i jestem zadowolona. W razie potrzeby uzywam ponownie, w ciagu dnia ale to raczej rzadko Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: dezodorant bez glinu 12.08.23, 20:51 Ostatnio używam Nivelazione w kulce firmy Farmona i jestem dość zadowolona. Ale zauważyłam, że najlepiej jest stosować płodozmian , tzn. jak się skończy jeden, to następny powinien być innej firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
pani_tau Re: dezodorant bez glinu 12.08.23, 21:34 U mnie sprawdza wyłącznie mandarynkowy od Czterech Szpakow, ale dziewczyny z emamy rozczarował, co bardzo mnie zdziwiło,bo na mnie z kolei nie działają te popularne z drogerii. Odpowiedz Link Zgłoś
inaccessible_rail Re: dezodorant bez glinu 13.08.23, 08:26 Nivea robi teraz także dezodorant w sztyfcie, DEZODORANT a nie antyperspirant. Mi wystarcza w takie mniej upalne dni. Dzięki niemu nie muszę codziennie używać antyperspirantu i ogólnie jest zdrowiej. Odpowiedz Link Zgłoś
fandorina Re: dezodorant bez glinu 13.08.23, 18:32 J używam Ziaja Naturalnie ta nowa seria, i jestem zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda.a Re: dezodorant bez glinu 13.08.23, 21:59 Ja używam ostatnio dezodorant Equilibra w sztyfcie z aloesem. Sprawdza się nawet przy upałach 40-stopnowych. Używam dezodorantow naturalnych już od kilkunastu lat i po okresie przejściowym, odchodzenia od antyperspirantów, sprawdza się u mnie większość dezodorantów, zmieniam je co jakiś czas. Wcześniej używałam Ben&Anna, ale konsystencja przestała mi odpowiadać, jeszcze wcześniej So Bio... Odpowiedz Link Zgłoś
furiatka_wariatka Re: dezodorant bez glinu 13.08.23, 23:08 Trochę nie wiem o co chodzi z tym glinem, i co masz na myśli pisząc glin. Ja mam skórę alergiczną, jeśli chodzi o dezodorant używam Derma lub 2 Szpaki, bez zapachowy. Nie uczulają. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: dezodorant bez glinu 14.08.23, 09:19 W szkole podstawowej nie uczyli…? Odpowiedz Link Zgłoś
akn82 Re: dezodorant bez glinu 14.08.23, 17:25 Pewnie uczyli, Ale po latach można zapomnieć... Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: dezodorant bez glinu 14.08.23, 17:35 O widzisz, to najlepsze rozwiązanie: wszystko zapomnieć, nic nie wiedzieć, wtedy człowiek nie ma problemów i może sobie spokojnie żyć i używać wszystkiego, co w sklepach sprzedają. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: dezodorant bez glinu 14.08.23, 17:56 I złośliwie wyłączyli całego gógla…? Odpowiedz Link Zgłoś
akn82 Re: dezodorant bez glinu 14.08.23, 21:27 Złośliwe to są twoje odpowiedzi. Jak pytanie wydaje się głupie to poprostu może nie warto strzępić "JĘzyka"... ale to w sumie nie moja sprawa. Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
akn82 Re: dezodorant bez glinu 14.08.23, 21:31 Ja używam dezodorantu Aloe Ever Shield. Odpowiedz Link Zgłoś