Dodaj do ulubionych

Bioxetin, moje samopoczucie itd

14.08.23, 10:31
Od tygodnia biorę Bioxetin 20mg. Dostałam od psychiatry na mega problemy z ibs i w ogóle stan depresyjny, coś takiego.
Od 3 dni mam bóle głowy i gorszy stan depresyjny, mega dola i takie lęki, walenie serca. Czy to może być skutek leku? Kos też tak miał?
Wiem, że to różnie bywa, ale wg lekarza miało nie być skutków ubocznych.
Przyjmować lek dalej czy odstawić?
Obserwuj wątek
    • bazia_morska Re: Bioxetin, moje samopoczucie itd 14.08.23, 10:38
      Lekarz nie mówił ci, że wszystkie leki przeciwdepresyjne często powodują pogorszenie samopoczucia na początku, a efekty przychodzą po kilku tygodniach stosowania? Na bank jest też o tym mowa w ulotce.
    • wuchtaludzi Re: Bioxetin, moje samopoczucie itd 14.08.23, 10:45
      Zmienić lekarza. Psychotropy bardzo często dają silne efekty uboczne na początku. Nie wyobrażam sobie lekarza, który by o tym nie poinformował.
      • zalamana_50 Re: Bioxetin, moje samopoczucie itd 14.08.23, 10:48
        No wg lekarza miało nie być skutków ubocznych. Dałam mu rozpiskę leków i chorób, które mam. I teraz czytam w ulotce, że jednym z przeciwskazań do bioxetinu jest cukrzyca, a ja ją mam. Zarabiscie. Idę dziś do lekarza poz z pytaniem jak odstawić czy od razu czy stopniowo jakos
        • wuchtaludzi Re: Bioxetin, moje samopoczucie itd 14.08.23, 10:50
          Przy odstawianiu może być też problem, mnie mówiono, że lepiej stopniowo. Po bioxetinie miałam zdecydowanie najsilniejsze skutki uboczne.
          • mysiulek08 Re: Bioxetin, moje samopoczucie itd 14.08.23, 17:36
            po tygodniu? to jeszcze receptory sie nie 'wysycily'
        • taki-sobie-nick Re: Bioxetin, moje samopoczucie itd 14.08.23, 23:05
          zalamana_50 napisała:

> No wg lekarza miało nie być skutków ubocznych.

Konował.
        • memphis90 Re: Bioxetin, moje samopoczucie itd 15.08.23, 07:37
          Nie nakręcaj sie. Z ulotki leku:
          „Cukrzyca
          U chorych na cukrzycę konieczne może być dostosowanie dawkowania leków przeciwcukrzycowych.”
    • abidja Re: Bioxetin, moje samopoczucie itd 14.08.23, 10:45
      Przyjmuj dalej.
      Skontaktuj sie z lekarzem.
      Wez tez magnez w tabl.lub pij naturalne kakao. Na bol glowy paracet. Odpoczywaj i badz cierpliwa. Bioxetin to dobry lek. Ja go dobrze wspominam.
      • zalamana_50 Re: Bioxetin, moje samopoczucie itd 14.08.23, 10:49
        Może i dobry tylko przy cukrzycy są przeciwwskazania, teraz w ulotce czytam Lekarz dobrze wiedział, że mam cukrzycę
        • nick_z_desperacji Re: Bioxetin, moje samopoczucie itd 14.08.23, 17:44
          Nie wszystkie przeciwwskazania są bezwzględne.
        • memphis90 Re: Bioxetin, moje samopoczucie itd 15.08.23, 07:38
          W tej samej ulotce masz napisane „w pierwszych tygodniach może wystąpić niepokój psychoruchowy”.
    • bombelek1 Re: Bioxetin, moje samopoczucie itd 14.08.23, 10:49
      Na początku może tak być. Zadzwoń do lekarza, ja bym wzięła połowę dawki przez kilka dni / tydzień. Może za duża dawka na początek? Zmniejsz i powoli powiększają, np co tydzień.. Trzymaj się.
      • abidja Re: Bioxetin, moje samopoczucie itd 14.08.23, 16:36
        bombelek1 napisała:

> Na początku może tak być. Zadzwoń do lekarza, ja bym wzięła połowę dawki przez
        > kilka dni / tydzień. Może za duża dawka na początek? Zmniejsz i powoli powiększ
        > ają, np co tydzień.. Trzymaj się.

Jestes lekarka? Masz doswiadczenie z tym lekiem?
        Do autorki: idz do lekarza, lub zmien na innego.
    • silenta Re: Bioxetin, moje samopoczucie itd 14.08.23, 11:15
      A nie masz nadczynności tarczycy czasem?
      • zalamana_50 Re: Bioxetin, moje samopoczucie itd 14.08.23, 11:24
        Nie mam. Mam nadciśnienie i cukrzycę
        • silenta Re: Bioxetin, moje samopoczucie itd 14.08.23, 11:30
          A sprawdzłaś ostatnio TSH I FT4? Bo nadczynność może dawać objawy nerwicowe.
          • zalamana_50 Re: Bioxetin, moje samopoczucie itd 14.08.23, 11:37
            silenta napisała:

> A sprawdzłaś ostatnio TSH I FT4? Bo nadczynność może dawać objawy nerwicowe.

Jakieś 3 tygodnie temu. Życie, nie tsh. Lata stresu i teraz mi się to skumulowało
    • asfiksja Re: Bioxetin, moje samopoczucie itd 14.08.23, 16:47
      Fluoksetyna by ci po 4 dniach nie dała ani poprawy, ani skutków ubocznych. Nie przerywaj leczenia.
      • figa_z_makiem99 Re: Bioxetin, moje samopoczucie itd 14.08.23, 17:53
        To nie jest prawda, ludzie różnie reagują na psychotropy, w tym ja. Nie mogę brać większości leków bo mam skutki uboczne po których nie mogę normalnie funkcjonować.
        • figa_z_makiem99 Re: Bioxetin, moje samopoczucie itd 14.08.23, 17:55
          I z doświadczenia już wiem, że gdy na początku mam dziwne niepokoje, walenie serca i mdłości, lek się nie nadaje dla mnie. Poza tym muszę brać bardzo małe dawki, a lekarze walą z grubej rury dla wszystkich tak samo.
          • nick_z_desperacji Re: Bioxetin, moje samopoczucie itd 14.08.23, 18:25
            Dlatego należy mieć swojego stałego psychiatrę, który wie, że X musi mało, a Y w ilościach hurtowych. Nowym pacjentom na początek zaleca się standardową dawkę i w zależności od reakcji ją zmniejsza/zwiększa/zmienia lek, to normalne i logiczne.
            • figa_z_makiem99 Re: Bioxetin, moje samopoczucie itd 14.08.23, 23:37
              Dawka powinna być zalecana na masę ciała i powinno się zaczynać od małych dawek, kiedyś psychiatra na początku zrobiła ze mnie zombie. Teraz już znam swój organizm, psychotropy to nie są cukierki. I wciskanie na siłę, bo inni biorą i nic im nie jest.
              • nick_z_desperacji Re: Bioxetin, moje samopoczucie itd 15.08.23, 00:25
                Niemniej zauważ, że leki sa sprzedawane w określonych dawkach i każdy normalny lekarz zaczyna wprowadzać powoli, od najmniejszych. Poza tym, to co "się powinno" nie zawsze działa, po lekach, po których czuję się świetnie "powinnam" być zombie. Dlatego od lat mam stałą lekarkę, która wie, że odpowiadam na duże dawki. Za to jej koleżanka na zastępstwie stwierdziła, że "to stanowczo za dużo", skończyłam w szpitalu
                • figa_z_makiem99 Re: Bioxetin, moje samopoczucie itd 15.08.23, 00:49
                  Masz szczęście, że na początku trafiłaś na dobrego lekarza
                  • nick_z_desperacji Re: Bioxetin, moje samopoczucie itd 15.08.23, 01:30
                    Fakt, zapomniałam dodać: najpierw znaleźć dobrego lekarza, a potem to już się trzymać, jak rzep psiego ogona. I mieć cierpliwość, bo dobry lekarz tez nie zawsze trafi za pierwszym razem, dobry wyciąga wnioski z nietrafienia. Natomiast podstawa w ustawianiu leczenia jest komunikacja i jeśli pacjent sam odstawia po kilku dniach, albo kłamie, że bierze a nie bierze czy bierze mniej/więcej niż zalecono to nie ma szans na cokolwiek. Tu dał ciała lekarz, bo powinien powiedzieć, co może się dziać i trzeba przeczekać, a z czym natychmiast iść do niego/odstawić i pacjent, który wybiórczo przeczytał ulotkę, więc idzie kombinować z rodzinnym, jak najszybciej odstawić.
            • figa_z_makiem99 Re: Bioxetin, moje samopoczucie itd 14.08.23, 23:43
              Kiedyś oglądałam program o psychotropach, facet po zolofcie zamordował kogoś, chyba swoje dziecko. Mówił, że źle się czuje i lekarz kazał brać dalej, bo na pewno minie. Psychotropy są potrzebne i pomagają, ale to nie są cukiereczki i ludzie różnie reagują.
              • figa_z_makiem99 Re: Bioxetin, moje samopoczucie itd 14.08.23, 23:45
                Ja też nie mogłam brać bioxetinu.
      • abidja Re: Bioxetin, moje samopoczucie itd 14.08.23, 18:12
        asfiksja napisał:

> Fluoksetyna by ci po 4 dniach nie dała ani poprawy, ani skutków ubocznych. Nie
        > przerywaj leczenia.

Akurat skutki uboczne wystepuja szybciej niz poprawa. Ja mialam oczoplas jako skutek uboczny juz po 8 h po pierwszej tabletce.
    • mysiulek08 Re: Bioxetin, moje samopoczucie itd 14.08.23, 17:35
      dostalas najbardziej 'podstawowy' antydepresant a zaden nie dziala od razu, co juz napisano

a co od cukrzycy

W przypadku cukrzycy należy zachować ostrożność. U osób z cukrzycą może być konieczna zmiana dawkowania insuliny lub doustnych leków przeciwcukrzycowych (decyzję taką podejmuje lekarz)

wiec z tym to do lekarza prowadzacego twoja cukrzyce
    • nick_z_desperacji Re: Bioxetin, moje samopoczucie itd 14.08.23, 17:51
      Możesz się na początku gorzej czuć, ale tez równie dobrze może to wynikać po prostu z pogorszenia stanu. Na efekty trzeba poczekać ok 6 tyg. Jeśli będziesz się szybko z leku na lek przerzucać, to żaden nie będzie miał szans.
    • 1matka-polka Re: Bioxetin, moje samopoczucie itd 15.08.23, 11:09
      Idz na psychoterapie i tam zadaj to pytanie.
      • nick_z_desperacji Re: Bioxetin, moje samopoczucie itd 15.08.23, 13:41
        I terapeuta (zazwyczaj psycholog z wykształcenia) ma jej farmakoterapię ustawiać? Jak jej się samochód zepsuje, to też niech psychoterapeuty zapyta.
        • 1matka-polka Re: Bioxetin, moje samopoczucie itd 15.08.23, 13:52
          Nie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka