Dodaj do ulubionych

Balustrada - kostka z PRL

15.08.23, 21:01
A tak mnie jakoś naszło.
Dom - typowa prlowska kostka, otynkowana na beżowo czymś w rodzaju baranka, taki, wiecie, tynk, któremu daleko do gładzi.
Podmurówka to ciemnobrązowe płytki z rudym muśnięciem.
Na zmianę elewacji mnie nie stać, ale może wymienilabym balustrady. Tylko nie wiem co by pasowało do tego cudu architektury.
Ktoś by miał jakiś pomysł?
Obserwuj wątek
    • panna_lila Re: Balustrada - kostka z PRL 15.08.23, 21:12
      a co masz teraz? może balustrada kuta Ci się spodoba? popatrz w necie są różne wzory
      • tanebo001 Re: Balustrada - kostka z PRL 15.08.23, 21:21
        Barok w kostce? Lepiej coś takiego allegro.pl/oferta/balustrada-balkonowa-balustrady-barierka-8712077382
      • heca7 Re: Balustrada - kostka z PRL 15.08.23, 22:04
        No nie wink Taka balustrada a'la barok nie pasuje. Za dużo grzybów w barszczu. Beż, brąz i pomarańcz... Wręcz odwrotnie zrobiłabym balustradę stonowaną, nowoczesną, mało rzucającą się w oczy bo reszta domu już się rzuca wink
        • panna_lila Re: Balustrada - kostka z PRL 15.08.23, 22:18
          jbalustradę stonowaną, nowoczesną, mało rzucającą się w oczy bo reszta domu już się rzuca
          możesz pokazać?
    • extereso Re: Balustrada - kostka z PRL 15.08.23, 21:18
      A jaka stolarka?
      • pani_tau Re: Balustrada - kostka z PRL 15.08.23, 22:36
        Biała PCV.
    • pade Re: Balustrada - kostka z PRL 15.08.23, 21:31
      nie pomogę, bo ja u siebie widzę jedynie szkło, a że drogie jest jak nie wiem co (no i mam taras i dwa balkony) to czekam na lepsze czasy
      • panna_lila Re: Balustrada - kostka z PRL 15.08.23, 22:01
        ja z podziwem patrzę na posiadaczy szklanych balustrad - toz to trzeba często myć, częściej chyba niż szyby w oknachsmile
        • pepsi.only Re: Balustrada - kostka z PRL 15.08.23, 22:14
          No i użytkownicy bardzo narzekają na to rozwiązanie
          (a u znajomego, tak w ogóle, pękła ta szyba uncertain a że mają taras na dachu kostki, i korzystają z niego, to nieciekawie było)

Ja do prostej kostki zrobiłabym prostą balustradę, jak najbardziej minimalistyczną. Stalową. Czarną.

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR-UHLTaz6ig2_9-og75OzSbUl0suh2O8vFVgxjotVidg&s

https://www.spaw-man.pl/app/uploads/2022/12/balustrada-zewnetrzna-nowoczesna-montowana-od-czola-spaw-man-wroclaw-1024x512.jpg
          • eliszka25 Re: Balustrada - kostka z PRL 15.08.23, 22:23
            pepsi.only napisała:

> No i użytkownicy bardzo narzekają na to rozwiązanie

Mam szklaną balustradę od ponad dwóch lat na tarasie i nie zdarzyło mi się na nią narzekać ani razu 🤷‍♀️
          • 71tosia Re: Balustrada - kostka z PRL 15.08.23, 22:31
            Skąd jest to pierwsze zdjęcie? Tez szukam balustrady (na taras).
            • pepsi.only Re: Balustrada - kostka z PRL 16.08.23, 10:29
              Z googla.
        • eliszka25 Re: Balustrada - kostka z PRL 15.08.23, 22:21
          Mamy szklaną balustradę od ponad dwóch lat. Nie myłam jej ani razu, deszcz ją myje 🤷‍♀️.
          • heca7 Re: Balustrada - kostka z PRL 16.08.23, 00:44
            Podejrzewam, że to co spływa z deszczem w Szwajcarii nie umywa się do tablicy Mendelejewa spływającej w Polsce wink
            • eliszka25 Re: Balustrada - kostka z PRL 16.08.23, 00:50
              Jak wieje föhn, to u nas pada brązowy deszcz, więc wiesz. Różnie to bywa, ale wtedy nie ma sensu myć czegokolwiek, bo za chwilę znów jest brązowe. Przestanie wiać i deszcz umyje.
        • pade Re: Balustrada - kostka z PRL 16.08.23, 00:02
          panna_lila napisała:

> ja z podziwem patrzę na posiadaczy szklanych balustrad - toz to trzeba często m
          > yć, częściej chyba niż szyby w oknachsmile

ee tam, szkło w profilu U, bez jakichkolwiek "trzymaczy" wygląda zarąbiście
          i lekko, w żaden sposób nie obciąża wizualnie bryły
          póki co mogę sobie tylko pomarzyć 🙂
      • pani_tau Re: Balustrada - kostka z PRL 15.08.23, 22:41
        Odpada po całości wink. Nie dość, że mam balkon, dwa tarasy i wejście po schodach to jeszcze dom przy ruchliwej drodze utopiony w drzewach.
        • pade Re: Balustrada - kostka z PRL 15.08.23, 23:58
          Przy schodach mam aluminiową prostą balustradę malowaną proszkowo na czarno.
          Powtórzenia na balkonie czy tarasie nie chcę, bo po pierwsze: wszystkie odrestaurowane kostki, które widziałam tak mają, a po drugie: nie chcę, żeby cokolwiek zasłaniało mi widok z kanapy na ogród.
    • ichi51e Re: Balustrada - kostka z PRL 15.08.23, 22:13
      Moracz sobie wille modernistyczne z dwudziestolecia. Może cos takiego?
      • ichi51e Re: Balustrada - kostka z PRL 15.08.23, 22:13
        *zobacz
      • ichi51e Re: Balustrada - kostka z PRL 15.08.23, 22:19
        Np
    • jahelena Re: Balustrada - kostka z PRL 15.08.23, 22:19
      Zwykła stal.

allegro.pl/oferta/balustrada-balkonowa-metalowa-balkon-taras-13330090161?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=test&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_budownictwo-sprzetnarz_pla_pmax&ev_campaign_id=17960360599&gclid=CjwKCAjwxOymBhAFEiwAnodBLOQBbTe2nNuhHrZLb-AM49vJl50IGtZR9UKAPrDWkrkHiKWshq-rRRoCJO4QAvD_BwE
      • nuta15 Re: Balustrada - kostka z PRL 15.08.23, 22:37
        Niedawno zaskoczyła mnie bardzo na plus metamorfoza piętrowego domu kostki na sąsiednim osiedlu willowym. Zmieniono stolarkę na grafitową, duży balkon jest obudowany jaśniejszymi szarymi poziomymi listwami na stalowej konstrukcji, ogrodzenie jest wykonane w tym samym stylu , ale listwy są szersze. Nieciekawy dom zmienił się nie do poznania i wygląda bardzo nowocześnie. Podobny efekt mogłabyś uzyskać obudowując balkon listwami drewnianymi czy imitującymi drewno.
        • pani_tau Re: Balustrada - kostka z PRL 15.08.23, 22:43
          Te listwy imitujące drewno to ciekawy trop. Dzięki smile
          • pepsi.only Re: Balustrada - kostka z PRL 16.08.23, 10:28
            E, imitacji nie rób. Imitacja to zawsze imitacja.... wyglada tanio, choć jest drogo, i to zawsze widać, że coś udaje.
            Ja jestem zwolenniczką, jak drewno to drewno, jak stal, to stal, jak beton to beton. A nie rozwiązania typu plastik udający beton, czy plastik udający drewno, itd...
        • pade Re: Balustrada - kostka z PRL 16.08.23, 00:03
          Obecnie każda wyremontowana kostka tak wygląda
          • pani_tau Re: Balustrada - kostka z PRL 16.08.23, 06:58
            Nie w mojej okolicy, tutaj, po remoncie, widzę same metalowe, tyle, że elewacja jest gładka, w popielu lub złamanych bielach różnego rodzaju, więc całość zgrywa się całkiem nieźle.
            Teraz mam problem z tym, że gdy sobie to dokładnie zwizualizowalam to się okazało, że nie jestem przekonana smile.
    • nastjaa Re: Balustrada - kostka z PRL 16.08.23, 09:17
      Stal i szkło, lekkie nowoczesne balustrady, pasują do każdego rodzaju budynków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka