biala.koszula 18.08.23, 09:33 Ilu kartkowe ? Chcę jakoś odciążyć plecak i kombinuję... Czy 32 kartkowe będą ok ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lauren6 Re: 7 klasa - szkolne zeszyty 18.08.23, 09:35 Do polskiego i matematyki stanowczo za mało kartek. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: 7 klasa - szkolne zeszyty 19.08.23, 14:18 Przecież matma i polski i tak nie wystarczają na cały rok, wiec co za różnica - 3 po 60 kartek czy 5-6 po 32? Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: 7 klasa - szkolne zeszyty 19.08.23, 14:39 Nosi do szkoły 1 lżejszy do. przedmiotu. Czyli dajmy na to, nosi 6 lżejszych niż sześć cięższych. Fakt, częściej wymienia i ma ograniczoną możliwość zajrzenia do wcześniejszych tematów. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: 7 klasa - szkolne zeszyty 19.08.23, 15:49 Ale ja właśnie jestem team lekki zeszyt i nie widzę problemu w tym, ze „nie wystarczy”, bo jeden do matmy/polskiego nigdy nie wystarcza, i tak trzeba zmieniać w ciągu roku. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: 7 klasa - szkolne zeszyty 18.08.23, 09:42 Ja bym chyba szukała zeszytów z gorszymi kartkami na próbę - i oczywiście żadnych tekturowych okladek Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: 7 klasa - szkolne zeszyty 18.08.23, 09:59 Do niektórych przedmiotów tak, można tez praktykować pisanie z obydwu końców, jeżeli jest mało pisania. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: 7 klasa - szkolne zeszyty 18.08.23, 10:00 Kupowałam cieńsze, jak się jeden skończył, to dzieciak bral następny i tyle. Nie było wielkiej potrzeby żeby w grudniu zaglądał co było w zeszycie pisane we wrześniu, więc wymiana zeszytu nie stanowiła problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: 7 klasa - szkolne zeszyty 18.08.23, 10:00 Generalnie dziec miał 60, czasem 80. 36 nie przypominam sobie. Nauczyciel na początku roku zazwyczaj mówi też o zeszycie. Odpowiedz Link Zgłoś
sabek81 Re: 7 klasa - szkolne zeszyty 18.08.23, 12:11 szeptucha.z.malucha napisała: > Generalnie dziec miał 60, czasem 80. > 36 nie przypominam sobie. > Nauczyciel na początku roku zazwyczaj mówi też o zeszycie. W 7 klasie??? Odpowiedz Link Zgłoś
ania357 Re: 7 klasa - szkolne zeszyty 19.08.23, 19:02 > Nauczyciel na początku roku zazwyczaj mówi też o zeszycie. Nawet jesli, to spokojnie mozna sie tym nie przejmowac. Priorytetem dla mnie jest lzejszy plecak dziecka a nie ewentualne niczym nieuzasadnione fanaberie nauczyciela. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: 7 klasa - szkolne zeszyty 18.08.23, 10:29 Moja do polskiego, ang i matmy miala 60 kartkowe a do reszty po 32, wszystkie w miekkim okladkach, zadnych usztywnianych Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: 7 klasa - szkolne zeszyty 18.08.23, 10:36 Wszystko zależy od dziecka, nauczycieli i przedmiotów. Ustal z dzieckiem czego potrzebuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: 7 klasa - szkolne zeszyty 18.08.23, 10:38 Jeśli rzeczywiście chodzi o zmniejszenie wagi, a dziecko jest zorganizowane to kupcie segregator i niech nosi kartki albo zeszyt z przedziałkami na kilka przedmiotów (oczywiście jeśli nie będzie to problemem dla nauczycieli), zeszyty to jednak, moim zdaniem, niewielki ułamek wagi plecaka, parę kartek w tą czy w tamtą nie robi różnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: 7 klasa - szkolne zeszyty 18.08.23, 11:00 Nie segregator tylko teczkę z trzymakami na kartki Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: 7 klasa - szkolne zeszyty 18.08.23, 11:25 To się może słabo sprawdzić w podstawówce - u dziecka niektórzy nauczyciele brali od czasu do czasu zeszyty żeby ocenić prace. Ale oczywiście nie w przypadku wszystkich przedmiotów, więc może do niektórych warto to zastosować. Sporo zależy też od planu lekcji i ułożenia poszczególnych przedmiotów w tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: 7 klasa - szkolne zeszyty 18.08.23, 12:02 W podstawowce moze sie nie sprawdzic. U mnie dopiero na studiach takie cos pracowalo naprawde dobrze, bo nawet w liceum potrafili sie czepiac braku osobnego zeszytu. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: 7 klasa - szkolne zeszyty 18.08.23, 12:21 Weź zeszyt z poprzedniego roku z danego przedmiotu. Sprawdź, ile stron zostało zapisanych. Jeśli mniej niż 40 to zeszyty 16-kartkowe wystarczą. Po prostu będą dwa na rok. Albo trzy. Lżej nosić przez trzy tygodnie dwa zeszyty 16-kartkowe niż przez rok 32-kartkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: 7 klasa - szkolne zeszyty 18.08.23, 12:36 Ja myślę że trzynastolatek sam powinien takie rzeczy ogarnąć... Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: 7 klasa - szkolne zeszyty 18.08.23, 12:35 To zależy do jakiego przedmiotu i u jakiego nauczyciela. Jeden lubi notatki w zeszycie, drugiemu wystarczą ćwiczenia, a w zeszycie tylko temat. Zawsze można użyć dwóch, czy trzech 32 kartkowych w ciągu roku. Za to moje dzieci do matematyki lubiły (i lubią) zeszyty A4 i najlepiej w twardych okładkach. Odpowiedz Link Zgłoś
wrednezielonookie Re: 7 klasa - szkolne zeszyty 18.08.23, 12:42 Moj syn z polskiego i matmy miał 80 kartkowe i w kwietniu musiałam dokupić nowe. Pisali dużo. Sporo też pisali z fizyki, chemii, geografii. Tutaj 60 kartek będzie spoko. Z anglika, niemieckiego, historii 32 nie więcej. Ale mój syn jest z tych, którzy lubią mieć wszystko w jednym zeszycie Odpowiedz Link Zgłoś
miki.20105 Re: 7 klasa - szkolne zeszyty 18.08.23, 14:43 Mój syn w 7 klasie miał zeszyty 32 kartkowe ale wymiar A4 Odpowiedz Link Zgłoś
miki.20105 Re: 7 klasa - szkolne zeszyty 18.08.23, 14:45 I tak samo kupiłam mu teraz do 8 klasy. One są lekkie w cienkich oprawach Odpowiedz Link Zgłoś
miki.20105 Re: 7 klasa - szkolne zeszyty 18.08.23, 14:47 Do polskiego i matmy 60 kartkowe kupiłam A4 Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji Re: 7 klasa - szkolne zeszyty 18.08.23, 15:18 Może to już ten czas, żeby nastolatek sam zadecydował, jakich potrzebuje zeszytów? Jak on ma w 8 klasie szkołę wybrać, jak w 7 mamusia grubość zeszytu mu ustala? Odpowiedz Link Zgłoś
liliawodna222 Re: 7 klasa - szkolne zeszyty 18.08.23, 17:08 nick_z_desperacji napisała: > Może to już ten czas, żeby nastolatek sam zadecydował, jakich potrzebuje zeszyt > ów? Jak on ma w 8 klasie szkołę wybrać, jak w 7 mamusia grubość zeszytu mu usta > la? Zgadzam się i nie ukrywam, że mocno mnie ten wątek zaskoczył... Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: 7 klasa - szkolne zeszyty 19.08.23, 15:42 Bo czasem jest tak: dzieci (starsze) jadę z młodszym po zakupy szkolne (młodsze ma jeszcze frajdę z takich zakupów), co wam potrzeba, dopiszcie do listy. No i jedno coś tam dopisze, typu paczka długopisów, zakreślacze, zeszyty i tu konkretnie ile i jakich potrzeba. A drugie krzyknie: mnie nic nie potrzeba, ot kup kilka dużych zeszytów w kratkę. A że jadę autem i do marketu, gdzie taniej niż w okolicznym papierniku to kupuję tych zeszytów dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: 7 klasa - szkolne zeszyty 19.08.23, 16:56 No i kupujesz to, co dzieci dopiszą do listy/potrzebują. A nie rozkminiasz na forum jakiej grubości zeszyty będą lepsze. To chyba nastolatek wie, jak dużo piszą I jak często ma potrzebę wracać do omówionych wcześniej tematów, więc lepszy grubszy zeszyt. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji Re: 7 klasa - szkolne zeszyty 19.08.23, 17:13 Dodatkowo jeden lubi a4, inny nie, modne są Oxfordy, ale zazwyczaj mają wyraźną kratę i nie każdy to lubi itp. A jak dzieciakowi wszystko jedno, to wrzucasz paczkę najtańszych 60 i nie wnikasz, a nie po pracy rozkminiasz, jakbyś dziecko do pierwszej klasy wysyła, bo 13-latkowi się własnych potrzeb zdefiniować nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: 7 klasa - szkolne zeszyty 19.08.23, 18:52 Mnie co roku zaskakuje, że nagle pojawia się na szkolną wyprawkę przed rozpoczęciem roku szkolnego. Jestem w stanie zrozumieć rodziców pierwszaków z SP, ale później? Przecież wszystko jest dostępne cały rok i tak kupuję od zawsze. Czasami fajna promocja, czasami cudna okładka, kolor gumki itp. i po prostu kupuję przez co w ogóle nie odczuwam wyprawkowego szału. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: 7 klasa - szkolne zeszyty 18.08.23, 15:38 J.polski i matematyka, to 60'tki a reszta u nas była różnie. Nauczyciele nie mieli wymagań. Kupujemy Oxford i jakieś jednostkowe Pigna jak akurat młodej spodoba się okładka. Odpowiedz Link Zgłoś
pola731 Re: 7 klasa - szkolne zeszyty 18.08.23, 17:27 Polecam zeszyty z okładkami typu flex, są estetyczne, mniej się niszczą w trakcie użytkowania i noszenia w plecaku a są lżejsze niż bruliony. www.my-oxford.com/pl-pl/oxford-openflex/zeszyty-oxford-openflex/oxford-open-flex-zeszyt-400026713 Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: 7 klasa - szkolne zeszyty 19.08.23, 11:15 Moja młoda również poleca . Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: 7 klasa - szkolne zeszyty 19.08.23, 16:07 Dziecko zapytaj. Siódmoklasista wie jakie chce zeszyty i jakich potrzebuje. A jak nie wie to warto sprawić by wiedział, to już dawno ten etap samodzielności. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: 7 klasa - szkolne zeszyty 19.08.23, 16:58 Mój syn prowadził cztery przedmioty w jednym zeszycie... Odpowiedz Link Zgłoś