Dodaj do ulubionych

Ręczniki i posciel

• pyza-wedrowniczka Re: Ręczniki i posciel 29.08.23, 10:01
      Po 3 zestawy pościeli. Tak, żeby w razie jakiegoś kryzysu, gdy jeden w brudach mieć jeszcze jeden w zapasie na nieprzewidzaną sytuację.

Ręczników nie liczę w zestawach, mamy ze 20 różnych, więc też jest jakaś rezerwa.
    • martishia7 Re: Ręczniki i posciel 29.08.23, 10:06
      Dla nas mam 2 komplety pościeli, dla córki 3. Ręczników kąpielowych mam 6 szt., ręczników mniejszych do rąk/włosów - chyba też z 6.
    • sylwiastka Re: Ręczniki i posciel 29.08.23, 10:33
      Poscieli 3 zmiany na koldre letnia i 3 na zimowa (roznia sie wymiarami). Dwa komplety poscieli dla gosci. 4 przescieradla. Wiecej poszewek, bo mam rozne poduszki i poszewki z kompletow nie zawsze pasuja. 2 zmiany recznikow (chce kupic jeszcze jeden zestaw) oraz 2 komplety recznikow dla gosci. Ja lubie tylko reczniki waflowe, dla gosci mam tradycyjne frotte. 2 reczniki plazowe i dwa z mikrofibry na basen czy inny sport. Wszystko miesci sie na 3 polkach w bielizniarce i ta objetosc mnie dobrze ogranicza.
      • sylwiastka Re: Ręczniki i posciel 29.08.23, 10:37
        Posciel po zmianie od razu piore z recznikami. Przescieradla oddzielnie, bo wszystkie mam biale i czekam az uzbiera sie biale pranie.
      • alina460 Re: Ręczniki i posciel 29.08.23, 11:53
        Co to są ręczniki waflowe?
        • alicia033 Re: Ręczniki i posciel 29.08.23, 11:58
          alina460 napisała:

> Co to są ręczniki waflowe?

ze strukturą przypominającą wafla
          sklep.tuvahome.pl/reczniki-spa/209-413-bialy-recznik-waflowy-gofrowany-pique-spa-3-rozmiary-.html?gclid=CjwKCAjwrranBhAEEiwAzbhNtbs6jryV8exxG7e0PVqLSdGHzastrZCClC8Rq4Zh9AybApZV1rMWBRoCcsIQAvD_BwE#/rozmiar-80x155_cm
        • sylwiastka Re: Ręczniki i posciel 29.08.23, 13:39
          Bawelniane reczniki, ktore NIE sa puszyste, ale bardzo dobrze chlona wilgoc. Czasami nazywane sa tez gofrowe bo sa utkane w taki kwadraty jak na powierzcni waflow lub gofrow. Nie ma na nich tych puszystych klaczkow frotte. Mam tez takie szlafroki. www.zara.com/pl/pl/bawe%C5%82niany-recznik-o-gofrowej-fakturze-p49541013.html?v1=283393288&v2=2290454
    • kafana Re: Ręczniki i posciel 29.08.23, 10:46
      Dwie na lozko. Jedna używana a druga czysta w szafie. Zmieniam na czysta piorę od razu brudna.
    • la_felicja Re: Ręczniki i posciel 29.08.23, 10:49
      Mam cztery ulubione zestawy ręczników - ale ja mam prawie każdy ręcznik innego koloru, więc można by tych "zestawów" skombinowac więcej. Ale nie trzymam brudnych, piorę od razu po zmianie
      Pościeli tez cztery zestawy, plus jeden na święta -ale po najbliższych świętach chyba już pójdzie do kosza.

Osobno mam ręczniki i pościel dla gości - pościel jedna, ręczników sporo, nawet nie wiem ile, wszystkie białe
    • gama2003 Re: Ręczniki i posciel 29.08.23, 11:43
      Pościeli z 8 podwójnych kompletów, z 5 pojedynczych. Ręczników sporo, lubię. Z 30 ?

Wszystko MUSI do siebie pasować. Home staging robię w domu dla siebie, poduszek pierdylion dekoracyjnych, roślin. Narzut i kocyków.

Starsze ręczniki dziedziczą psy, przy dwóch kudłaczach i ośmiu łapach brudzą mi się na bieżąco. I piorą. Pralka bardzo często, już przestałam z tym walczyć a miałam fazę buntu, że w kólko pranie i pranie a niemowlęta dorosłe są.
    • wapaha Re: Ręczniki i posciel 29.08.23, 11:47
      Komplet kompletowi nierówny 😅
      3twoje komplety to 9szt
      A trzy moje to 15 😅

Nie mam miejsca na więcej 😉
    • al_sahra Re: Ręczniki i posciel 29.08.23, 14:04
      Do naszej sypialni (master) mam 2 komplety pościeli, a do dwóch sypialni gościnnych kolejne 2. Swoją pościel zmieniam raz na tydzień i piorę od razu.

Ręczników mam w sumie 5 pełnych kompletów (komplet = 1 ręcznik kąpielowy + 2 do rąk), do tego dodatkowe ręczniki do rąk (mamy w sumie pięć łazienek, w każdej musi być przynajmniej 1 ręcznik do rąk).

Jak ktoś już napisał powyżej, magazynowanie pościeli i ręczników to dla mnie jakaś abstrakcja. I tak uważam, że mam sporo ręczników, a pościeli w sam raz. Jeśli będę potrzebowała, to dokupię, centrum handlowe mam o 10 min drogi od domu.
    • hippolina Re: Ręczniki i posciel 29.08.23, 14:55
      Przyznam się ze wstydem, że kompletów pościeli mam około 50. Niektóre komplety jeszcze w opakowaniu fabrycznym. Uzbierało się tyle jakos - od mojej prababci otrzymałam w spadku sześć kompletów pięknej, ręcznie wyszywanej pościeli, bielutkiej z koronkami, mimo upływu lat wciąż biała, tyle, że wymaga specjalnego traktowania i pasuje na tylko jedną kołdrę oraz poduszkę, również odziedziczone i wykonane z prawdziwego pierza czy tam puchu. Ten komplet przeznaczony jest tylko dla gości. Reszta to już pościel nowoczesna, większość dostaliśmy w prezencie, a to na rocznicę ślubu, a to na imieniny, a to na święta. Pamiętam, ze kiedys pod choinkę dostalam w sumie szesc kompletów - od teściowej, matki, siostry męża, tesciowej tejże siostry, przyjaciółki i koleżanki. Drogą kupna nabyłam zdaje się chyba tylko z pięć kompletów. Mam pościel na wszystkie okazje, nawet imieninową. Ręczników za to nie za dużo, wliczając basenowe i plażowe tylko ze 30.
    • szarmszejk123 Re: Ręczniki i posciel 29.08.23, 15:00
      Po trzy komplety na łóżko a ręczników nie wiem w sumie ile mam, z kilkanaście.
      Piorę na bieżąco:p
    • yuka12 Re: Ręczniki i posciel 29.08.23, 15:13
      Na swoją kołdrę mam 4 zmiany, dla reszty domowniów ze 2 tuziny. Większość już nieco sprana. Powoli dojrzewam do wymiany.
    • enigma81 Re: Ręczniki i posciel 29.08.23, 15:51
      Dla każdego domownika (4os) p 3-4 zmiany pościeli. Ręczników ze 20? Plus kilka małych, typowo do rąk tylko i kilka dużych bardzo, basenowo-plażowych.

Piorę na bieżąco, bo nie lubię jak mi brudne pranie zalega w koszu (no i gdzie to trzymać wszystko??).
    • naturella Re: Ręczniki i posciel 29.08.23, 15:55
      Ja mam wyłącznie poduszki i kołdry z Ikei, więc żadne spadkowe komplety na duże poduszki nie wchodzą w grę. Mam może z 10 zmian pościeli, przy czym na raz zużywamy 4. Ręczników mam ze 20, wyłącznie szarych. Dzieciaki w łazience mają jasnoszare, my w naszej ciemnoszare, skutecznie mnie to powstrzymuje przed kupowaniem w stylu „ o jaki ładny fioletowy recznik”.
      • ga-ti Re: Ręczniki i posciel 29.08.23, 17:10
        Fioletowy ładnie komponuje się z szarym 😁
        • naturella Re: Ręczniki i posciel 29.08.23, 18:59
          A wiesz, że ostatnio też o tym pomyślałam big_grin to byłby przełom. Potem może by i morskie pasowały, fuksjowe… big_grin I by pooooszło big_grin
    • ga-ti Re: Ręczniki i posciel 29.08.23, 17:09
      Ręczników mam dużo, trochę prezentowych, trochę z przydziału 😉 I się uzbierało. Pościeli też mam, ale nie aż tyle, po 2 zmiany dla każdego plus pewnie jeszcze ze dwie. Ale mamy swoje ulubione poszewki i najczęściej piorę, suszę i zakładam te same aż się zniszczą 😀 takie dziwaki jesteśmy. A i nie piorę co tydzień, idziemy spać czyści, w czystych piżamach, więc nie widzę potrzeby ciągłego prania. I sobót byłoby mi szkoda na cotygodniowe zmienianie pościeli.
    • sabek81 Re: Ręczniki i posciel 29.08.23, 17:18
      Trzy osoby, 10 zmian pościeli, 10 ręczników, 6 przescieradel
    • default Re: Ręczniki i posciel 29.08.23, 17:36
      Nie wiem.... Takich pełnych kompletów (2 poszewki, 2 poszwy na kołdry) to chyba że cztery albo pięć, ale mam też sporo rozkompletowanych - bo np. poszewka czy poszwa się podarła.
      Poza tym mam jakieś bardzo stare pościele z czasów PRL - oczywiście po mamie 😉 nigdy nie używane, z metkami. Nawet nie wiem dokładnie jakie (poza tym że białe) - leżą od lat głęboko w szafie. Nie używam białej pościeli.
    • czarna_kita Re: Ręczniki i posciel 29.08.23, 22:27
      Całą masę. Ale nas jest 5 osób w rodzinie więc jak wszyscy mają kaprys zmieniać pościel tego samego dnia, to muszę mieć na zmianę. Więc myślę że z 15 kompletów na pewno, chociaż nigdy nie liczyłam. A ręczników też pół szafy.
    • imponderabilia22 Re: Ręczniki i posciel 29.08.23, 22:39
      Kto mnie przebije? Śpicie w pościeli świeżo wypranej czy w takiej zleżałej, wyjętej z szafki?
      • mysiulek08 Re: Ręczniki i posciel 30.08.23, 00:05
        jesli mam ochote na posciel z szafy to ja przepieram przed 'ubraniem' koldry i poduszek
    • geez_louise Re: Ręczniki i posciel 29.08.23, 23:07
      Wiecznie poszukuję najbardziej miękkiej i jedwabistej i chłodzącej latem pościeli, wiec mam zwykle jeden na okrągło prany i używany ukochany komplet, plus kilkanaście poprzednich kompletów które albo tylko „mogą być”, albo czasem wracają do łask. Oprócz różnych gatunków materiału mam również zmienne upodobania kolorystyczne, czasem podoba mi się tylko pościel biała, potem chcę czarnej, potem szara, bordowa, łączone kolory, a potem wszędzie chcę mieć „enchanted forrest” - mój ostatni fioł.

Syn do niedawna cieszył się z dziecięcej pościeli z ulubionymi postaciami z gier/kreskówek, zawsze miał po 2 komplety na aktualną „fazę”. Teraz już kupuję mu gładkie poszewki w tolerowanych kolorach (chyba posiadanie „ulubionego” koloru godziloby w jego godność nastolatka, są tylko kolory których nie lubi najmniej).

Wiecznie tez szukam idealnych chłonnych, cienkich i koniecznie drapiących ręczników, moje muszą być białe, chlopackie szare i niebieskie, bezowe dla gości, dla moich ulubionych nocowaczy: zgaszony róż dla siostry i turkus dla siostrzeńca.

Mam również zapas idealnych, minimum raz dziennie zmienianych w używanych łazienkach ręczników do rąk, stertę ścierek kuchennych które chyba trochę kolekcjonuję (miewają urocze wzory) oraz kilka kompletów zasłon ze sztucznego aksamitu do wszystkich okien, we wszystkich moich ulubionych kolorach.

Tak, mam odpał tekstylny, do tego lubię prać, pościel zmieniam co tydzień nawet jak padam na twarz, a ręczniki kąpielowe kilka razy w tygodniu.

Ale jak będzie wojna/apokalipsa zombie, to wyjdzie na moje! Będzie w czym spać, z czego drzeć bandaże i jeszcze kilka sukien z zasłon się uszyje! (Maszynę do szycia też mam).
      • mysiulek08 Re: Ręczniki i posciel 30.08.23, 00:03
        jedwabnej probowalas? bo jest wlasnie miekka, jedwabista, 'miesista' i chlodna

hmm to masz takie hobby jak ja 🤣 zaslony grube z obiciowych materialow, firany i firanki, sterty recznikow do rak i nie tylko i posciel w szafie (dzieki mojej mamusce, ktora miala tekstylnego hopla jeszcze wiekszego niz ja)

podsylalam ci kiedys linka do portugalskich idealnych recznikow, probowalas?
        • geez_louise Re: Ręczniki i posciel 30.08.23, 00:16
          Mam jedwabną, mam bawełnę egipską, polski bawełniany adamaszek genialnej jakości kupiony w markecie, niestety no- name i nie do dokupienia, satynę bawełnianą z lidla i bawełniany jersey przywożony przez jedną panią na rynku z Niemiec, taka jakość jak w latach 90, cudo. To moje ulubione.

Tamtych ręczników nie kupiłam, bo dzień czy dwa po tamtym wątku ręcznikowym trafiłam na ideały w jysku - drapią jak zmywak kuchenny nawet po suszeniu w suszarce.

Miesiąc później były świetne ręczniki w lidlu - jedna strona drapiąca i chłonna, druga miziająca.

Wreszcie jestem odkupiona w ręczniki na 10 lat.
          • mysiulek08 Re: Ręczniki i posciel 30.08.23, 00:22
            ja kocham moja jedwabna od pierwszej nocy, Kicia.Yoda jeszcze bardziej 😂

mam tez z adamaszku ( z mamuskowych zapasow), oszczedzam jak moge, bo takiej jakosci to juz nie kupie i ostatnio kupilam satynowa bawelne, ale bardzo sie zawiodlam

a to super, ze sie reczniki trafily
    • jdylag75 Re: Ręczniki i posciel 30.08.23, 14:29
      Jedne w użyciu, jedna zmiana, plus pewnie 2 dodatkowe komplety dla gości, jak coś wyrzucam to dokupuję, mam wiecej prześcieradeł. Ręczniki po 2 dla każdego, w jego kolorze + kilka w zapasie. Jeśli będe potrzebowała więcej to dokupię, nie lubię magazynowania.

• bazia_morska Re: Ręczniki i posciel 30.08.23, 17:27
      Mam po ok 3-4 komplety na każdego czlonka rodziny.
      Zmieniam co dwa tygodnie.
    • swiezynka77 Re: Ręczniki i posciel 30.08.23, 19:52
      Pościel mam 2 zmiany letnie i 2 zimowe. Wystarczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka