Dodaj do ulubionych

Białe bajki

30.08.23, 15:11
Jak byście zareagowały, gdybyście dowiedziały się, że ktoś Wam bliski (np. siostra lub dobra koleżanka) gromadzi bajki, książeczki i zabawki dla swojego dziecka, obecnie półtorarocznego, w/na których są wyłącznie biali ludzie, czyli bez żadnych naleciałości w stylu tzw. "woke" itp.? Coś jak jeszcze te 10-15 lat temu - chociaż bardziej pewnie 20. Uznałybyście, że to sprawa rodziców i ich podejścia do wychowania, zganiłybyście za brak postępowości czy odwrotnie doceniłybyście wysiłek? O dwóch znanych mi ale dalszych jednak osobach dowiedziałam się właśnie, że w ten sposób selekcjonują i dostarczają materiały swoim dzieciom 1,5 i 4-letnim.
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: Białe bajki 30.08.23, 15:19
      Nie 10 czy 20, ale 40 czy 50 lat temu byłoby raczej trudno zebrac dziecięce książeczki, w których "są tylko biali ludzie". Oczywiście każdy ma prawo dobierać swoim niemowlakom i żłobkowiczom lektury wg własnego uznania, podobnie jak jedzenie czy ubranie. A potem dziecię i tak świat zewnętrzny atakuje Psim Patrolem, frytkami i fluorescencyjną odzieżą z brokatem. Aladyn i Pocahontas i tak je dopadną 😀
      • banicazarbuzem Re: Białe bajki 30.08.23, 16:17
        Dokładnie, to tak jak ktoś zupełnie nie pozwala dziecku jeść cukierków bo nie zdrowe.
        Dzieć idzie do przedszkola czy szkoły i zaczyna się dramat bo rzuca się na wszystko co słodkie.
        Żadna skrajność nie jest dobra
        • princesswhitewolf Re: Białe bajki 31.08.23, 08:29
          A co w przedszkolu czy szkole polskiej daja słodkiego?
          • migafka357 Re: Białe bajki 31.08.23, 10:01
            Np. w swoje urodziny dzieci częstują inne dzieci cukierkami, na dzień mamy jest poczęstunek z ciastem i ciasteczkami, na piknikach są ciastka i muffinki itd.
          • panna.nasturcja Re: Białe bajki 31.08.23, 16:17
            Oczywiście. Przedszkolne jadłospisy są pełne cukru i białej mąki. I piszę to bez ironii, dzieci w państwowych przedszkolach karmione są fatalnie! Bywają też przedszkola, gdzie cukierki są nagrodą dla dzieci.
        • login.na.raz Re: Białe bajki 31.08.23, 08:33
          Skrajność to jest w twojej wypowiedzi - zakładasz że jak wcale nie ma słodyczy to potem dziecko się na nie rzuci. Skrajne podejście.
          Moje nie miało słodyczy dopóki nie poszło do przedszkola - i jakoś się na nie nie rzucała, jadła normalnie, tak jak te dzieci, które dostawały słodycze wcześniej
          • panna.nasturcja Re: Białe bajki 31.08.23, 16:18
            Ale przynajmniej pierwsze trzy lata ńie jadła utwardzonych tłuszczy z syropem glukozowa fruktozowym, to też zaleta.
    • szarmszejk123 Re: Białe bajki 30.08.23, 15:20
      Nijak,nie moja sprawa jakie kto bajki czyta własnym dzieciom.
    • pyza-wedrowniczka Re: Białe bajki 30.08.23, 15:20
      Przyznam się, że w Polsce to jakoś nie trzeba selekcjonować, myślę, że trzeba szukać, żeby dla dziecko 1,5 rocznego znaleźć książeczki z różnymi kolorami skóry.

Ja nie zwracałam uwagi na to, kim są bohaterowie za bardzo jeśli chodzi o pleć, kolor skóry, wlosów czy inne, nawet nie wiem, czy moje dziecko miało bajki o Azjatach lub czarnoskórych jakieś
      • glanaber Re: Białe bajki 30.08.23, 15:36
        Przykłady z mojego dzieciństwa: Dar rzeki Fly, Abu-Hasan, Aladyn, Sindbad, Mufti osiołek Laili, Ognisko w dżungli - wszystkie z bohaterami zdecydowanie niebiałymi
        • taki-sobie-nick Re: Białe bajki 30.08.23, 21:50
          Też byłam fanką Sindbada, ale nie jestem fanką osó z kraju na I.
          • taki-sobie-nick Re: Białe bajki 30.08.23, 21:50
            osób
        • awf-33 Re: Białe bajki 31.08.23, 08:23
          glanaber napisała:

> Przykłady z mojego dzieciństwa: Dar rzeki Fly, Abu-Hasan, Aladyn, Sindbad, Muft
          > i osiołek Laili, Ognisko w dżungli - wszystkie z bohaterami zdecydowanie niebi
          > ałymi

Wszystkie tytuły dla niemowlaka? 😁
          • iwles Re: Białe bajki 31.08.23, 08:39

Niemowlakowi możesz przeczytać nawet manifest PKWN, byle ciepłym głosem i z podziałem na role 🤣
          • panna.nasturcja Re: Białe bajki 31.08.23, 16:19
            Niemowlakowi możesz czytać encyklopedię techniczną. Nie ma to dokładnie żadnego znaczenia. Liczy się modulacja głosu, mimika, nie treść.
        • bulzemba Re: Białe bajki 31.08.23, 09:59
          Przykład z twojego dzieciństwa to są ewidentnie bajki dotyczące konkretni innej kultury. Natomiast teraz różne odcienie wchodzą tam gdzie byś się ich 30 lat temu nie spodziewała: czarna Ginewra, i mała syrenka idą na początek.

• sueellen Re: Białe bajki 31.08.23, 14:45
          glanaber napisała:

> Przykłady z mojego dzieciństwa: Dar rzeki Fly, Abu-Hasan, Aladyn, Sindbad, Muft
          > i osiołek Laili, Ognisko w dżungli - wszystkie z bohaterami zdecydowanie niebi
          > ałymi

Tyle że to nie są polskie bajki... Ciężko aby Szewczyk dratewka był skośnooki...
          • iwoniaw Re: Białe bajki 31.08.23, 15:10

> Tyle że to nie są polskie bajki... Ciężko aby Szewczyk dratewka był skośnooki..
            > .

Ile znasz polskich dzieci z pokolenia dowolnego, które wychowywane były wyłącznie na "polskich bajkach"? Nawet w czasach przed globalizacją nie byliśmy nigdy Koreą Północną...
            • sueellen Re: Białe bajki 31.08.23, 19:35
              Chodzi mi o to że kiedy moje dzieci były małe kupowałam im i czytałam typowo polskie bajki. A tam bohaterowie byli biali. Nie myślałam o tym kupując je ani nie patrzyłam na kolor skóry bohaterów - po prostu chciałam by poznały typowo polskie polskie bajki. Bajki angielskie mialy multi kulti, ale polskie tylko białe. Hiszpańskie też były tylko białe z tego co pamiętam.
          • panna.nasturcja Re: Białe bajki 31.08.23, 16:20
            A które go są „polskie bajki”? I jakie pokolenie wychowało się wyłącznie na nich?
    • malia Re: Białe bajki 30.08.23, 15:20
      to forum schodzi na psy
      • daniela34 Re: Białe bajki 30.08.23, 15:29
        Piees? Piesek?
        A jaka rasa?
        Nordycka, psiakrew!

I tak oto wpisałam się w tematykę wątku.
        • malia Re: Białe bajki 30.08.23, 15:51
          a niebieskie oczy też miał ?
          https://i0.wp.com/topden.sk/wp-content/uploads/2020/12/husky-300x300.jpeg?resize=351%2C351&ssl=1
          • iwles Re: Białe bajki 30.08.23, 15:53

Miau? To chyba kot!
            • heca7 Re: Białe bajki 30.08.23, 16:57
              iwles napisała:

>
              > Miau? To chyba kot!
              >
              >
              Niech się określi kim jest!
          • daniela34 Re: Białe bajki 30.08.23, 15:59
            A jakże!
    • kaki11 Re: Białe bajki 30.08.23, 15:27
      Uznaję, że trochę nie moja sprawa jakimi dziwactwami się ktoś kieruje wybierając bajki dla swoich dzieci. Zresztą jak ktoś wyżej zauważył, dzieci w pewnym etapie wychodzą z banieczki rodziców, i w szkole mogą spotkać ciemnoskórego kolegę a później zobaczyć bajkę z azjatycką aktorką. Na książeczkach świat się na szczęście nie kończy.
      • jahelena Re: Białe bajki 30.08.23, 15:55
        Trolololo. Chyba wszystkie znane bajki są "białe". Co tu selekcjonować?
        • angazetka Re: Białe bajki 30.08.23, 16:40
          Aladyn, Pocahontas, Mulan, Księżniczka i żaba - że tak polecę samym Disneyem.
          • jahelena Re: Białe bajki 30.08.23, 17:29
            Miałam raczej na myśli podstawowa klasykę typu królewna Śnieżka, Jasia i Małgosię, baśnie Grimm.

Swoją drogą Aladyn jako Arab, był przeciez biały. Ali Baba też.
            • angazetka Re: Białe bajki 30.08.23, 22:19
              Nie sądzę, by Triss się z tobą zgodziła tongue_out
    • zalogujesieaco Re: Białe bajki 30.08.23, 15:54
      Czyli Murzynka Bambo też nie? XD
      • jahelena Re: Białe bajki 30.08.23, 15:56
        Bambo to wierszyk, nie bajka.
        • bulzemba Re: Białe bajki 31.08.23, 10:00
          A nie wiesz że to strasznie rasistowskie czytadło?
          • beneficia Re: Białe bajki 31.08.23, 10:17
            No 😀

"Mama powiada :"Chodź do kąpieli",
            A on się boi że się wybieli"
            xD
            • jahelena Re: Białe bajki 31.08.23, 15:13
              Napisany przez Żyda 😁
      • heca7 Re: Białe bajki 30.08.23, 16:59
        I Anaruk chłopiec z Grenlandii też nie?
        • szarmszejk123 Re: Białe bajki 30.08.23, 17:01
          A Mały Bizon?!??
          • bei Re: Białe bajki 31.08.23, 09:50
            Fiedlera? To nie bajka😉
            • szarmszejk123 Re: Białe bajki 31.08.23, 13:47
              Wiem, ale kojarzy mi się z dzieciństwem:p uwielbiałam ta książkę:p
    • majenkirr Re: Białe bajki 30.08.23, 16:10
      Nie przejmuj się. Już nawet Snow White nie jest white. A karasnoludki nie są krasnoludkami 🙃
      • panna.nasturcja Re: Białe bajki 31.08.23, 16:21
        A czym są krasnoludki? Nie na czasie jestem.
        • ichi51e Re: Białe bajki 31.08.23, 16:39
          7 randomami rożnej płci.
    • alchemy_alice Re: Białe bajki 30.08.23, 17:00
      Jest mi doskonale wszystko jedno kto jakie bajki zbiera, ale ja jestem z pokolenia któremu się czytąło o obcinaniu palców i pięt siostrom Kopciuszka. Po tym to mi wszystko zwisa wink
      • ga-ti Re: Białe bajki 31.08.23, 08:25
        Też znam z dzieciństwa takiego Kopciuszka!
        Ktoś wie, czyje to tłumaczenie i gdzie to znaleźć? Nie dla dzieci oczywiście 😉 dla mnie!
        • aqua48 Re: Białe bajki 31.08.23, 09:36
          To Baśnie braci Grimm.
    • ichi51e Re: Białe bajki 30.08.23, 21:55
      Czy rzecz dzieje sie w Polsce? Szukam w myślach jakiejś książeczki bardziej woke jedyne co mi do głowy przychodzi to Puchatek i Muminki…
      • princesswhitewolf Re: Białe bajki 31.08.23, 08:34
        Moze ustalmy jakiwj rasy sa te Muminki. Puchatek to chyba Krolestwo Zwierzat. 😂
        • alchemy_alice Re: Białe bajki 31.08.23, 14:25
          Muminki to trolle.
          • ichi51e Re: Białe bajki 31.08.23, 14:41
            Ze muminki są trolami to wiadomo ale
            - czym jest Ryjek?
            - migotki?
            - Homek? Czy Homek jest tym samym co Włóczykij?
            Muminki wydają się być wielkości szczurów - jakim cudem Włóczykij jedt z nimi w tej samej skali?
    • princesswhitewolf Re: Białe bajki 31.08.23, 08:32
      Poltoraroczne i ksiazeczki? No przyznam ze zaczelamuczyc literek i pierwsze slowa czytac w wieku 3 lat ale ze ktos wczesniej to czyni to nie wiedzialam..po co poltorarocznemu dziecku to dopiero nauczyl sie chodzic i uczy costam gadac ksiazki?
      No chyba ze to obrazkowe. Albo ze matka czyta dziecku
      • bulzemba Re: Białe bajki 31.08.23, 10:04
        Dziewczyna myśli przyszłościowo i chce zrobić zakupy na parę lat do przodu. Wyobraź sobie że książki nie mają okresu przydatności do spożycia i całkiem bezpiecznie można kupić całą biblioteczkę a ona nie zgnije
        • princesswhitewolf Re: Białe bajki 31.08.23, 13:30
          Tez tak robilam, nie zastanawiajac sie nad tym czy sa bialasy czy niem I co? I z perspektywy czasu uwazam ze to byl zly pomysl. Gust mojego dziecka od poczatku byl inny. Nie interesowaly go basnie, smoki i krolewicze. Interesowaly konkrety: planety, jak co dziala itd.

Wiele ksiazek oddalam nieprzeczytanych.
      • angazetka Re: Białe bajki 31.08.23, 14:45
        No chyba jasne, że do czytania dziecku, nie wiem, co cię dziwi akurat w tym aspekcie.
    • tt-tka Re: Białe bajki 31.08.23, 10:08
      szykoszka napisała:

> Jak byście zareagowały, gdybyście dowiedziały się, że ktoś Wam bliski (np. sios
      > tra lub dobra koleżanka) gromadzi bajki, książeczki i zabawki dla swojego dziec
      > ka, obecnie półtorarocznego, w/na których są wyłącznie biali ludzie, czyli bez
      > żadnych naleciałości w stylu tzw. "woke" itp.?

Nijak. I tak dziecko predzej czy pozniej pozna ksiazki inne niz te, ktore mu serwuja rodzice.

>Coś jak jeszcze te 10-15 lat tem
      > u - chociaż bardziej pewnie 20.

Jak bylo 10-15-20 lat temu to nie wiem, ale ja jako dziecko wychowywalam sie na cyklu Basnie narodow swiata i bajki byly wielokolorowe i wielorasowe. Znaczy bohaterowie bajek.
      • bulzemba Re: Białe bajki 31.08.23, 10:18
        Ale w Baśniach narodów, i w bajkach z różnych stron świata było to podkreślane i celowe: ciężko by bohaterką bajki indyjskiej, chińskiej czy indiańskiej byli biali. W PL nadal za oknem mamy dość monotonną biel. Więc ciężko zrozumieć czemu w ksiązeczkach dla dzieci jest już znacznie barwniej
        • iwoniaw Re: Białe bajki 31.08.23, 12:33
          bulzemba napisała:

> W PL nadal za oknem mamy dość monotonną biel.

Gdzie masz to okno? W instytucji ograniczającej mieszkańcom mozliwość obserwowania zewnętrza i instalujacej szyby z mlecznego szkła?
          Przejedź się tramwajem, przejdź się do centrum handlowego, zdjęcia porób ku pamięci, bo ktoś cię oszukuje jak Lenina u schylku żywota!
        • jahelena Re: Białe bajki 31.08.23, 13:01
          W Gabonie za oknem za to monotonna czerń. Z ciekawostek wojskowa junta obaliła właśnie lokalnego wodza rzadzacego od 30 lat.
        • tt-tka Re: Białe bajki 31.08.23, 14:03
          bulzemba napisała:

> Ale w Baśniach narodów, i w bajkach z różnych stron świata było to podkreślane
          > i celowe: ciężko by bohaterką bajki indyjskiej, chińskiej czy indiańskiej byli
          > biali.

Ciezko, by w XVIII- czy XIX-wiecznej Europie bohaterami bajki byli czarni, zolci, czerwoni czy niebiescy, nie uwazasz ?
          Dlatego bajki mojego dziecinstwa byly z roznych stron swiata, nie tylko z jednego niewielkiego kontynentu.

W PL nadal za oknem mamy dość monotonną biel.

Eeee ? zyjesz w jakiejs zamknietej enklawie ?
          • bulzemba Re: Białe bajki 31.08.23, 14:10
            Jedź do Paryża a zrozumiesz co mam na myśli
            • jahelena Re: Białe bajki 31.08.23, 15:15
              Albo na paryskie przedmieścia 🤣
    • panna.nasturcja Re: Białe bajki 31.08.23, 16:15
      Jako dziecko czytałam wszystko, co wpadło mi w ręce. Jedyną rzeczą o „niebiałych” było „ W pustyni i w puszczy”, które wiadomo jak owych niebiałych pokazywało. A, i jeszcze wierszym o murzynku Bambo, co chciał się wybielić. Jako nastolatka czytałam Szklarskiego i tam już byli nie tylko biali tyle, że biali zawsze byli mądrzejsi, myślący, zapobiegliwi itd.
      Jakoś ograniam, że istnieją ludzie inni niż biali i że nie różnią się niczym od białych.
      • beneficia Re: Białe bajki 31.08.23, 16:40
        Przeciwnie, Bambo bał się, że się wybieli.
        A teraz wyobraźmy sobie wierszyk o chłopcu, który mówi, że nie chce stać się czarny.
      • ichi51e Re: Białe bajki 31.08.23, 17:03
        Gdyby alternatywa dla białych bajek to był Szklarski z Się kotwiczenia to już na litość boska białe lepsze. Kolonializm i wyższość białego człowieka pełna gęba
        • ichi51e Re: Białe bajki 31.08.23, 17:04
          *z Sienkiewiczem
    • szaraiwka Re: Białe bajki 31.08.23, 16:44
      uznalabym ze to jacys popaprancy...... czyli nie wazne czy ksiazka mowi sensowne rzeczy, jesta napisana ladnym jezykiem a wazne jest czy bohaterowie sa biali????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka