Dodaj do ulubionych

Odplamiacz do twarzy :)

31.08.23, 14:30
Mam na twarzy coraz więcej brązowych plam. Część się pojawiła w trakcie drugiej ciąży, część po, nie wiem nawet kiedy.
80% czasu smaruję się kremami z filtrem, ale może za mało, niedokładnie, no sama już nie wiem.

I teraz pytanie - czym te plamki usunąć? Jakie produkty powinnam stosować.
Próbowałam jakieś serum i krem, ale nie widzę różnicy.

Proszę o łopatologiczne wskazanie, co i jak i które produkty zadziałają.

Acha, raczej średnia półka.

Dzięki!
Obserwuj wątek
    • natalyaxx Re: Odplamiacz do twarzy :) 31.08.23, 14:48
      Dermatolog/lekarz medycyny estetycznej, bo jeśli to melasma, to jest to zabawa na całe życie. Natomiast już dziś powinnaś zainwestować w codzienne używanie kremu SPF50 z ochroną UVA, musisz go nakładać dużo, więcej niż Ci się wydaje, lekarz zrobi Ci Cosmelan albo coś podobnego i zaleci odpowiednią pielęgnację w domu. Natomiast jeśli to nie melasma to lasery. Z przebarwieniami jest tak, że kosmetyki z reguły mogą pomóc, by nie było gorzej, ale tego co jest nie zlikwidują.
    • india-mia21 Re: Odplamiacz do twarzy :) 31.08.23, 15:22
      Był ostatnio wątek na ten temat
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,176187421,176187421,Do_obeznanych_w_kosmetykach_40_.html#p176219180
    • thea19 Re: Odplamiacz do twarzy :) 31.08.23, 15:24
      niacydamid bardzo szybko rozjaśnia przebarwienia
    • asiairma Re: Odplamiacz do twarzy :) 31.08.23, 17:14
      Od zeszłego lata używam różnych witamin C (bielenda, garnier, revox, nacomi) do tego niacynamid- ale mniej i kwas azelainowy (acnederm). "Wywabiłam" przez zimę stare przebarwienia i nie nabyłam nowych w to lato.
    • jasnoklarowna Re: Odplamiacz do twarzy :) 31.08.23, 17:19
      Pamiętam, że po drugiej ciąży rozjaśniłam sobie 3 czy 4 zabiegami kwasu migdałowego w odstępach 2 tygodniowych. takich u kosmetyczki, nie samodzielnych.. Nie wróciła żadna, ale dbam o kremy/fluidy z filtrem. Od jakiegoś czasu bb cream Gold Snake z filtrem 50 się u mnie sprawdza. Ja już po 40 więc ładnie mnie napina.
      Teraz dzieć ma już 14 lat, pojawiła mi się 2 lata temu jedna nowa plamka, niezbyt widoczna więc nic z nią nie robię. Może teraz są nowsze metody, nie wiem. u mnie to się sprawdziło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka