piataziuta 01.09.23, 15:10 Co robicie? Co na obiad? Pokażcie jakieś zdjęcia! Zabawcie mnie rozmową! Jeszcze ponad dwie godziny pracy! 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ggrr.ruu Re: Wątek na piątek 01.09.23, 15:16 Pazy zrobiłam. Jeszcze za godzinę fryzjer i osiągnę satysfakcjonujący mnie poziom nastarania. Na obiad przeterminowany skyr bo lodówka pusta po wakacjach, a jak poszłam do sklepu po kurę to wróciłam ze wszystkim poza mięsem 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Wątek na piątek 01.09.23, 15:22 Ale ta łapka pod spodem najsłodsza. ♥️ Odpowiedz Link Zgłoś
ggrr.ruu Re: Wątek na piątek 01.09.23, 15:25 Wykorzystałam śpiące dziecko do zdjęcia :p Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wątek na piątek 01.09.23, 15:26 extereso napisała: > Ale ta łapka pod spodem najsłodsza. ♥️ Zgadzam się! Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Wątek na piątek 01.09.23, 20:37 Ty sama masz takie dziecinne paluszki . Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Wątek na piątek 01.09.23, 15:18 Wróciłam do domu, zjadłam zupę kalafiorową i zagoniłam ojca do krojenia (drobniutko) cebuli na "ruskie" kopytka. Ziemniaki już ugotowane, więc za chwilę będę już robić. Oraz jesień, panie sierżancie! Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wątek na piątek 01.09.23, 15:28 Nie lubię jarzębiny bo ona oznacza, że się lato kończy. Nie lubię jak się lato kończy. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Wątek na piątek 01.09.23, 15:36 To nie jest jarzębina. To ognik😀 ale z tą jesienią masz rację. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wątek na piątek 01.09.23, 15:41 🤦♀️ Nie spojrzałam na liście. Ale może wrzesień będzie ciepły? Chcę żeby był! Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Wątek na piątek 01.09.23, 15:43 Ja też chcę. Nie upalny ale ciepły. Dziś rano zmarzłam jadąc do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Wątek na piątek 01.09.23, 19:00 No co ty Ziuta, u nas jarzębiny są już od początku sierpnia. Mnie się kojarzą z naszyjnikami, jakie robiłyśmy na wakacjach z ciotecznymi siostrami. Może w tym roku też sobie zrobię z sentymentu Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wątek na piątek 01.09.23, 16:21 Przy okazji, masz może jakiś przepis na spód do tarty, który nie przypominałby ciasta do szarlotki? Moje dotychczasowe tarty na kruchym smakowały, jakby mi się farsz pomylił. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Wątek na piątek 01.09.23, 16:28 To może pomiń cukier w przepisie 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wątek na piątek 01.09.23, 16:57 szarmszejk123 napisał(a): > To może pomiń cukier w przepisie 🤣 Gupia! Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Wątek na piątek 01.09.23, 16:43 Ja nie wymyślam - robię zwykle 200 g mąki, 100 g masła, pół łyzeczki soli i 1 jajko. Mnie nie smakuje jak do szarlotki, więc problemu nie mam. Może dodaj sobie ziół do iasta to nie będziesz miała słodkich skojarzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wątek na piątek 01.09.23, 17:02 daniela34 napisała: > Ja nie wymyślam - robię zwykle 200 g mąki, 100 g masła, pół łyzeczki soli i 1 j > ajko. > Mnie nie smakuje jak do szarlotki, więc problemu nie mam. Może dodaj sobie zió > ł do iasta to nie będziesz miała słodkich skojarzeń. Zioła nie pomagają (próbowałam, nawet parmezan raz dodałam, żeby mi się nie kojarzyło - wyszło przepaskudne), po prostu robię kruche zbyt kruche, a chciałabym takie miększe i wilgotniejsze jak w kawiarnianych kiszach. To Twoje jakie wychodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Wątek na piątek 01.09.23, 17:03 Ziuta, a krucho-drożdżowe by ci bardziej nie podeszło? Jest mniej kruche od kruchego :p Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wątek na piątek 01.09.23, 17:05 Nie znam takiego tworu. Jak to się robi? Da się bez drożdży? Myślałam jeszcze ewentualnie o farinacie. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Wątek na piątek 01.09.23, 17:06 Robię z tego przepisu, wychodzi bardzo dobre. www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/kurki/tarta_z_kurkami/przepis.html Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wątek na piątek 01.09.23, 17:13 Szkoda, bo nie mam, a dobrze wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wątek na piątek 01.09.23, 17:17 tarte mozesz zrobic na kruchym, maslo, maka, woda i szczypta soli tylko wtedy wiecej masla Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Wątek na piątek 01.09.23, 17:17 No ale kruche jest ziucie zbyt kruche i w tym cały problem:p Odpowiedz Link Zgłoś
abasia0 Re: Wątek na piątek 01.09.23, 17:20 Prace ogrodowe uskuteczniam: koleusy obrodziły na ławeczce a młoda jabłoń ma dwa jabłka🙃zrywać czy nie zrywać, oto jest pytanie... Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wątek na piątek 01.09.23, 18:44 bardzo ładny ogródek! tylko trawa ciut za krótka dłuższa trawa to samo dobro! Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wątek na piątek 01.09.23, 18:02 pojecie kruchosci jest wzgledne ja w sumie tez nie przepadam za kruchym w tartach i chyba sie przerzuce na to kruchodrozdzowe co podeslalas Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wątek na piątek 01.09.23, 17:18 a, doczytalam, ze nie lubisz kruchego, wycofuje sie wiec pozostaje francuskie, gotowe kupisz Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wątek na piątek 01.09.23, 17:20 Francuskie lubię, ale nie mam dostępu do takiego bez palmowego. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Wątek na piątek 01.09.23, 17:31 To faktycznie rób krucho-drożdżowe. Ewentualnie półkruche ze śmietaną i odrobiną proszku. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wątek na piątek 01.09.23, 18:48 O! Półkruchego nie znałam. Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Wątek na piątek 01.09.23, 16:55 Właśnie nabrałam ochoty na jakąś tartę. Może z gruszkami zrobię...mhm Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Wątek na piątek 01.09.23, 16:56 Ooo, Daniela.. toś mi przypomniała... CZY JA NAPISAŁAM " gorgonzola" na liście zakupów która radośnie wręczyłam chłopu dzisiejszego ranka???? Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wątek na piątek 01.09.23, 17:04 szarmszejk123 napisał(a): > Ooo, Daniela.. toś mi przypomniała... > CZY JA NAPISAŁAM " gorgonzola" na liście zakupów która radośnie wręczyłam chłop > u dzisiejszego ranka???? Tak. Napisałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wątek na piątek 01.09.23, 17:12 szarmszejk123 napisał(a): > Dzięki! Uff :p Pińćdziesiąt złotych! <wyciąga rękę z bardzo poważną miną profesjonalnej wróżbiarki> Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Wątek na piątek 01.09.23, 17:16 A wiesz, że ja na ostatniej pijackiej imprezie sąsiedzkiej ( 80tka sąsiadki, emeryci bardzo dużo tutaj piją, to też odkryłam) że mam sąsiadkę medium-tarocistke-wróżbiarkę która trzepie na tym masę kasy? Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wątek na piątek 01.09.23, 17:21 Mądra kobieta! Też bym tak mogła! Zobaczysz, że wieczorem gorgonzola będzie! Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Wątek na piątek 01.09.23, 18:08 Nie ma gorgonzoli, za wiele to byś nie zarobiła:p Ale za to taki bukiet mąż mi przyniósł Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wątek na piątek 01.09.23, 18:50 Gdy gwiazdy zmieniają swój tor, może się zdarzyć, że pierwotna wróżba ulega przekształceniu. W takiej sytuacji zaliczka 50zł jest bezzwrotna, a stówę którą powinnaś dopłacić po wróżbie, oszczędzasz dla siebie! Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Wątek na piątek 01.09.23, 20:07 Szarmszejk - piękny ten bukiet z karczochów, świetne zestawienie kolorów. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wątek na piątek 01.09.23, 17:03 daniela34 napisała: > Właśnie nabrałam ochoty na jakąś tartę. Może z gruszkami zrobię...mhm No ja mam boczek i pieczarki i szpinak i ser i tak bym coś właśnie upiekła. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wątek na piątek 01.09.23, 18:27 a robisz z jajkiem? i cukrem? jak tak, to zrob tylko z maslem, maka i woda mniej wiecej szklanka maki, pol kostki masla, ze dwie lyzki bardzo zimnej wody Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wątek na piątek 01.09.23, 18:53 robiłam z żółtkiem, bez cukru ogólnie to obejrzałam składniki tartowe i stwierdziłam, że przetrwają jeszcze kilka dni w lodówce i dzisiaj nie robię NIC ale przepisy przydadzą się na później Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wątek na piątek 01.09.23, 21:03 to dlatego ciasto wyszlo szarlotkowato kruche do wytrawnych tart nie daje sie w ogole jajka, zreszta do slodkich tez nie od dawna nie robir zadnego kruchego z jajkiem/zoltkiem Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Wątek na piątek 01.09.23, 15:19 Siedzę i czekam aż podłoga wyschnie a potem idę pod prysznic. Na obiad ryż z dynią. Zdjęcia już widziałaś, nic lepszego nie mam a fotografowania dupy się nadal nie nauczyłam 🙄 próbowałam obić tak, jak wy aaale i tak jest płaska :p Odpowiedz Link Zgłoś
ggrr.ruu Re: Wątek na piątek 01.09.23, 15:20 Z dupą jak że wszystkim. Fake it till you make it - lub gacie z poduszką Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Wątek na piątek 01.09.23, 15:22 🤣 Jeśli inne metody zawiodą... AliExpress here I come 🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wątek na piątek 01.09.23, 19:00 Nie zawiodą. Trzy treningi na hipertrofię pośladków+białko i będzie widać efekty gołym okiem. Ja tak szybko przypakowałam uda i doopę, że mózg mi się nie zdążył przyzwyczaić. 🤦🏻 Jeśli nie lubisz mięsa, zamów sobie białko Whey - jest wersja neutralna w smaku - można dodać do ryżu z dynią i nie poczujesz różnicy (ew. się ciut zagęści) Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wątek na piątek 01.09.23, 15:29 Musisz zacząć jeść więcej białka, będzie Ci łatwiej dooopkę zrobić na siłowni. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Wątek na piątek 01.09.23, 15:33 No muszę. Dużo rzeczy muszę a mi się nie chce :p muszę się ogólnie trochę przeorganizować roboczo-życiowo, bo jakiś lekki chaos zapanował:p Odpowiedz Link Zgłoś
ggrr.ruu Re: Wątek na piątek 01.09.23, 15:42 Pół roku żarłam białko i nic, a teraz mi wszystkie pizze, pierogi i ryby z frytkami poszły w tyłek. Przytyłam dwa kg z czego chyba 1,5 w pośladkach 🙄 Masa jest, trzeba teraz rzeźbić Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wątek na piątek 01.09.23, 15:45 Nie wierzę. Bez zdjęcia się nie liczy! Odpowiedz Link Zgłoś
ggrr.ruu Re: Wątek na piątek 01.09.23, 15:56 Zrobiłam sobie dzisiaj ale w takiej stylizacji że jak wrzucę to dostanę dożywotniego bana Mogę Ci wysłać na priv Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wątek na piątek 01.09.23, 16:56 Uuuuh! Hot! 🔥♥️ Ale cellulit to masz na mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Wątek na piątek 01.09.23, 16:57 piataziuta napisała: > > > > Ale cellulit to masz na mózgu. Tak myślałam 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
ggrr.ruu Re: Wątek na piątek 01.09.23, 16:58 Cellulit mam na udach, a Ziuta widziała doope 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wątek na piątek 01.09.23, 17:10 Tylko, żeby nikt nie ukradł - zdjęcie ma potencjał na potencje! Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Wątek na piątek 01.09.23, 15:20 Obiad z wczoraj, ugotowany przez chłopa. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Wątek na piątek 01.09.23, 15:29 Wino i sałatka, a to czarne budzi we mnie niepokój. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Wątek na piątek 01.09.23, 15:35 szarmszejk123 napisał(a): > Dlaczego? To cozze przecież NO WŁAŚNIE🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Wątek na piątek 01.09.23, 15:38 Nie znasz się :p Riso, patate e cozze nigdy nie jadłaś??? Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Wątek na piątek 01.09.23, 15:45 szarmszejk123 napisał(a): > Nie znasz się :p > Riso, patate e cozze nigdy nie jadłaś??? Nie lubię cozze, a o ryżu z ziemniakami w jednym posiłku nie ma mowy. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Wątek na piątek 01.09.23, 16:00 Tylko ci się tak wydaje. Też tak mówiłam zanim nie spróbowałam :p Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Wątek na piątek 01.09.23, 19:31 szarmszejk123 napisał(a): > Tylko ci się tak wydaje. Też tak mówiłam zanim nie spróbowałam :p No nie wiem. A czy princesswhitewolf o tym wie? Że ziemniaki i ryż, i jeszcze razem ? Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Wątek na piątek 01.09.23, 15:35 Bo tego czarnego nie jesz. Wydłubujesz, to co w środku.🤷🏻♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wątek na piątek 01.09.23, 15:31 No taki obiad to ja rozumiem! ♥️ Nie to co u mnie - sałatka z tuńczykiem, której nie dojadłam bo nie miałam na nią ochoty. (Mieciu zażyczył sobie) Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Wątek na piątek 01.09.23, 15:22 Jadę na urlop jeszcze 2h w korku nas czeka. Na obiad sushi i zagryzamy waflami Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Wątek na piątek 01.09.23, 15:24 Wróciłam z pracy z tak ogromnym bólem głowy, że musiałam odwołać sztangi i tak mi żal! Kupiłam pizzę po drodze, zjadłam dobre 2/3 , ja przy migrenach tak mam. Więc super fit dzień, no naprawdę😰 Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wątek na piątek 01.09.23, 15:33 A wiesz, że czasem wysiłek pomaga zwalczyć migrenę? Pod warunkiem, że się wcześniej nie porzygasz. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Wątek na piątek 01.09.23, 19:02 Wiem, ale ból rozsadzał mi czaszkę jak pomyślałam o rozgrzewce to pomyślałam: po co chcesz sobie to robić? Piżama, łóżko, pizza i spać. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Wątek na piątek 01.09.23, 15:24 Dzis na obiad glodowka zdrowotna i protestacyjna zarazem. Pomidory trza by pozbierac, a raz, ze strasznie one zakrzaczone, dwa pada. Nie zbieram. Jak beda chcieli pomidorow na kolacje, niech sami sobie zerwa ! Kontestuje i jestem kontra swiat, bo ja dzis w robocie do osmej, a jutro mam elektryka na karku. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wątek na piątek 01.09.23, 15:34 Chciałam już pytać jaka to grochówka zdrowotna i protestacyjna... 🤦♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Wątek na piątek 01.09.23, 15:25 Leżę i przeżuwam rozczarowanie. Upiekłam w piekarniku wielką porcję warzyw i grzybów, oraz coś w rodzaju pulpetów z mielonego indyczego i ryżu. Byłam w pracy, rada z nowym dyrektorem. Ma czarnkowy vibe🤦♀️ Fotka wczorajszego księżyca może być? Wyłam do niego wczoraj kilka życzeń do spełnienia🤪 Odpowiedz Link Zgłoś
inaccessible_rail Re: Wątek na piątek 01.09.23, 15:29 Primula, współczuję takiego dyrektora. Praca w szkole jest bardziej do wytrzymania jeśli nie trzeba słuchać bullshitu 😕 Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Wątek na piątek 01.09.23, 15:32 Dziękuję. Muszę wypracować umiejętność wdupiemania i gryzienia się w język. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Wątek na piątek 01.09.23, 19:04 Ludzie, promila... Ale mam wrażenie że już trochę poszłas na wewnętrzną emigrację, jeszcze trochę i w ogóle nie zauważysz bycia w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Wątek na piątek 01.09.23, 19:34 Promila to ja bardzo dziś potrzebuję Ale jutro mam trening, więc nie. Tak, jest, jestem na emigracji wewnętrznej, no ale jednak bycia w szkole nie da się nie zauważyć Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Wątek na piątek 01.09.23, 19:50 Widzę że jestę wieszczę, odszyfrowalam potrzebę promilów. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Wątek na piątek 01.09.23, 20:01 Jednego, tylko jednego promila Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Wątek na piątek 01.09.23, 20:11 Zakładam, że jednego, co najwyżej kilka razy. Odpowiedz Link Zgłoś
mariola233 Re: Wątek na piątek 01.09.23, 15:26 Wywiesiłam pościel na balkon, jem kaszę gryczaną z potrawką z kurczaka i buraczki, czekam na męża i mamy jechać po komodę pod telewizor,córka w pracy a syn na dworze do kolegów poszedł, a mój przyjaciel leży obok mnie i mnie pilnuję, życzę pani cudownego dnia 🌻⚘️🌹🌷🌺 Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Wątek na piątek 01.09.23, 15:28 Jakie on ma zajebiste brwi! 😁❤️❤️❤️ Odpowiedz Link Zgłoś
cichadziewuszka Re: Wątek na piątek 01.09.23, 15:31 Dzisiaj na obiad: schab ze szpinakiem i oscypkiem, kopytka i zasmażana kapusta Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wątek na piątek 01.09.23, 15:42 Jak już zjem mule Magdaleny, to Twój obiad też zjem! Odpowiedz Link Zgłoś
cichadziewuszka Re: Wątek na piątek 01.09.23, 19:33 Częstuj się. Mam cały karton kurek od cioci i sie zastawnawiam jak je przerobić. Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Wątek na piątek 01.09.23, 15:36 Obiadu nie ma. Zamówimy coś. Wróciłam z całodziennych zakupów i padłam. Pije kawę i czytam ematkę, na to siły mam😛. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Wątek na piątek 01.09.23, 15:38 Pitca Miala być wczoraj ale nie pyklo (była zupa cukiniowa i placuszki z cukini z twarozkiem ) Masz zdjęcie jak z innego uniwersum Walizka na murku przed domem a w niej...skarby Jeszcze godzina....i weekend Dla ciebie hurra dla mnie buu 🤪 Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wątek na piątek 01.09.23, 15:44 Wracasz? Dla mnie też buu. Hura to może będzie w środę w nocy, jeśli nie umrę po drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Wątek na piątek 01.09.23, 18:29 piataziuta napisała: > Wracasz? 🙄🙄🙄😒 > Dla mnie też buu. > Hura to może będzie w środę w nocy, jeśli nie umrę po drodze. Środa już o kilka godzin bliżej niż była 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wątek na piątek 01.09.23, 20:02 wapaha napisała: > piataziuta napisała: > > > Wracasz? > > 🙄🙄🙄😒 Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Wątek na piątek 01.09.23, 17:36 Ło jeju... w pierwszym odruchu myślałam, ze to otwarta trumna 😱 Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Wątek na piątek 01.09.23, 18:31 lumeria napisała: > Ło jeju... w pierwszym odruchu myślałam, ze to otwarta trumna 😱 Podoba mi się twoje skojarzenie 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Wątek na piątek 01.09.23, 21:05 Wyskoczą z niej fantastyczne zwierzęta? Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Wątek na piątek 01.09.23, 15:39 Dziś synowi żurek ale ja nie będę jadała. Wczoraj miałam koreańskiego kurczaka z ziemniakami, ryżem i makaronem. Reszty towarzystwa nie ma w domu. Córka zaraz wychodzi na ramen z chłopakiem, drugi syn z dziadkiem u ciotecznej babki w Medziugorie przebywają a mąż na Warmii pilnuje budowy. Więc jestem sama i przegryzę coś z lodówki. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wątek na piątek 01.09.23, 19:07 wczoraj hosta napisała w moim drugim wątku, że jest wege hosta-heca oba na "h" 🤦🏻 Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Wątek na piątek 01.09.23, 20:06 To mój stanowczo nie był wege Zresztą Koreańczycy są na bakier z wegetarianizmem, mało popularny u nich trend. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Wątek na piątek 01.09.23, 16:03 Wróciłam wreszcie do domu z kolejnego pracowego wyjazdu i jestem bardzo zadowolona, że wreszcie na własnych śmieciach. Zatem postanowiłam te śmieci posprzątać, żeby zrobić miejsce dla nowych nabytków odzieżowych. Efekt - trzy torby ubrań stoją na wystawce i czekają na nowe życie, a ja w szafach mam trochę miejsca. Na obiad wreszcie polska ziemniaczanka i placki naleśnikowe z owocami, na kolację będzie kukurydza uparcie nazywana nie wiedzieć czemu przez męża papryką. Teraz piję wino i klepię w klawiaturę. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wątek na piątek 01.09.23, 16:42 Też dzisiaj kupiłam kukurydzę! Będzie na kolację. Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Wątek na piątek 01.09.23, 16:04 Odpoczywam. Popracowałam. Ugotowałam obiad błyskawiczny i przepyszny. Wieczorem chyba ( bo może rano) wyjeżdżam na weekend i już niucham nosem wolność i swobodę. W temacie robienia czegokolwiek. Tak se czytam książkę na zmianę z matką i ziewam. Nie dociera do mnie, że to już wrzesień. JAK TO ? Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wątek na piątek 01.09.23, 16:41 >Ugotowałam obiad błyskawiczny i przepyszny Jaki? >Nie dociera do mnie, że to już wrzesień. JAK > TO ? Mam tak samo. Tylko u mnie brzmi to: "JAK TO ku...a!?" Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wątek na piątek 01.09.23, 16:19 Na obiad zupa na kurze. Wygrzewam się na balkonie popijając Tyskie i patrząc, jak się pranie suszy. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wątek na piątek 01.09.23, 16:40 Co tam jest? Wygląda dobrze, brakuje tylko zielonego. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wątek na piątek 01.09.23, 16:50 Właśnie zapomniałem dodać pietruszki i koperku. Jutro dodam i chyba jeszcze trochę sosu sojowego i pieprzu cayenne. A w środku jest wywar z kury, kura wyrwana kościom, mała główka poszatkowanej kapusty, włoszczyzna, imbir, kolendra, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liście bobkowe, pieprz cayenne, sos ostrygowy, sos sojowy ... Ale kurę dodałem po raz pierwszy i ostatni. Zawsze kupowałem udka z kurczaka. Te po kilkunastu minutach gotowania same prawie odchodzą od kości i są miękkie. Kurę musiałem wyszarpywać gnatom. Poza tym jest twarda i łykowata. Ale zupa dobra wyszła. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wątek na piątek 01.09.23, 17:28 Ale żeś przekombinował! To jak kapuśniak, w tylu flaków, tylko że po chińsku! Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wątek na piątek 01.09.23, 17:31 Jak powiadam, dobre wyszło. Niestety, nie prześlę Ci ani mailem, ani messengerem. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wątek na piątek 01.09.23, 17:38 A jak pachnie. Do jutra się jeszcze przegryzie i będzie boska. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wątek na piątek 01.09.23, 19:23 Z makaronem. Niestety, takimi pospolitymi, jajecznymi wstążkami. W miejscowym supermarkecie mają tylko takie ryżowe niteczki a ja lubię grube, ryżowe wstążki. Musiałbym jechać do Stuttgartu. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wątek na piątek 01.09.23, 19:34 Czyli azjatycki sznyt zamierzony. Ja jak gotuję w takim stylu, pomijam ziele angielskie i liść laurowy - za bardzo dają smak polskiej zupy. Zamiast tego anyż, kora cynamonu, liście kaffiru, trawa cytrynowa, kombu, mirin (ale nie wszystko naraz :p). Raz na jakiś czas robię zapas - to się nie psuje. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wątek na piątek 01.09.23, 19:51 Trawy cytrynowej nie lubię. A w kwestii gotowania, coraz rzadziej gotuję. Teraz jestem z racji słomianego wdowieństwa niejako "zmuszony". Bogiem a prawdą jej wychodzi to lepiej. Jutro będę musiał zużytkować