czarna_sroka 02.09.23, 14:29 Co to dziś ematka pichci dobrego? 😊 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daniela34 Re: Obiad podano 😋 02.09.23, 14:35 Ojciec ematki upichcił rosół a ematka odgrzeje wczorajsze kopytka "ruskie" z boczkiem. Na deser ciasto ze sliwkami. Mamy awarię pralki i na razie to nas najbardziej angażuje. A wieczorem zrobię na jutro kurczaka w sosie pieczarkowym. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Obiad podano 😋 02.09.23, 14:53 Odmrożona pomidorówka z ryżem i grzanki czosnkowe. Zagryzam serem. Nic spektakularnego, zwłaszcza że ser to marny hiszpański curado, nie to co stilton czy cheddar. Wirusisko mnie dopadło ale apetytu nie odebrało. Ciasto ze śliwkami bym zjadła Danielo 😋 Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Obiad podano 😋 02.09.23, 17:19 Bardzo polecam ten przepis z moich wypieków. Śliwki, gorzka czekolada i orzechy laskowe (ja jeszcze oprószam cynamonem). Bardzo ładnie pachnie, jest wilgotne, smaczne i nieskomplikowane. Można je też podrasować gałką lodów i sosem śliwkowym. Ale aż tak moich domowników rozpieszczać nie zamierzam. We łbach się poprzewraca I co z nimi zrobię mojewypieki.com/przepis/ciasto-z-orzechami-laskowymi-sliwkami-i-czekolada Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Obiad podano 😋 02.09.23, 18:47 Podrzuć przepis? Bo chodzi za mną właśnie ciasto ze śliwkami. Chociaż jutro może zrobię szarlotkę - zostały mi słoiki z jabłkami z zeszłego roku. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Obiad podano 😋 02.09.23, 18:49 mojewypieki.com/przepis/ciasto-z-orzechami-laskowymi-sliwkami-i-czekolada Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: Obiad podano 😋 02.09.23, 16:59 Już drugi raz te ruskie kopytka 🤔 Opowiesz? ☺ Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Obiad podano 😋 02.09.23, 17:05 Drugi? Nie. Zapowiadałam, że zrobię i wczoraj w końcu zrobilam na 2 dni. Robi się farsz jak do ruskich (1 kg ziemniaków, 600 g seta, 1 cebula pokrojona i podsmażona, soł, pieorz, zioła). I potem trochę jak z kluskami śląskimi: dodaje się mąkę (pszenną) - 1/4 objętości tej masy i 1 jajko. Wychodzą fajne. Delikatne dość. Ja polałam podsmażonym boczkiem ale można też okrasić cebulą jak ktoś woli wegetariańsko. Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: Obiad podano 😋 02.09.23, 17:11 Drugi raz na forum je widzę znaczy. Jestem głodna i czuję ich smak na języku. Nie wiem, jak dziękować jak najpiękniej 🤗 Odpowiedz Link Zgłoś
hippolina Re: Obiad podano 😋 02.09.23, 21:50 daniela34 napisała: > Ojciec ematki upichcił rosół strasznie fajnego masz tatę, zazdraszczam Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Obiad podano 😋 02.09.23, 21:52 A dziękuję. Jest fajny. I rosoły dobre gotuje Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Obiad podano 😋 02.09.23, 14:52 Dokładnie to: www.instagram.com/reel/CwnRqfHIEGJ/?igshid=NzZhOTFlYzFmZQ== Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Obiad podano 😋 02.09.23, 14:54 Moja córka zrobiła wyśmienitą carbonarę. A na deser pokroję sobie cantalupę. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Obiad podano 😋 02.09.23, 14:55 a co w srodku. Uwielbiam stuffed peppers Odpowiedz Link Zgłoś
beznickova Re: Obiad podano 😋 02.09.23, 18:44 Ooo, rzucisz przepisem? Z jakiej soczewicy i jakie dodatki? Odpowiedz Link Zgłoś
karotka_plus Re: Obiad podano 😋 02.09.23, 15:03 Chłopaki ryż, kurczak smażony i surówka a ja makaron z cukinią, pomidorami i serem feta. A jutro grillujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Obiad podano 😋 02.09.23, 15:20 Po raz kolejny muszę wpisać placki z cukinii z łososiem i tzatziki. Akurat tak się składa że ostatnio 2 tyg mniej więcej temu to było i wówczas też wpisałam na emamę. Odpowiedz Link Zgłoś
brenda_bee Re: Obiad podano 😋 02.09.23, 16:10 Racuchy z jabłkami. Jestem pewna, że tę potworną ilosć zjemy w kilka minut Odpowiedz Link Zgłoś
aluszka97 Re: Obiad podano 😋 02.09.23, 16:11 Miało być gnocchi, ale długo zeszło nam w sklepie i w końcu zrobiłam puree z ziemniaków, kurki ze szpinakiem i młody dostał gulasz z indyka a my pieczonego pstrąga. Na jutro chciałam zrobić łazanki, ale nie mam pojęcia, co wrzucić żeby były wege 🥴 Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: Obiad podano 😋 02.09.23, 17:01 A łazanki nie są wege same w sobie? 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Obiad podano 😋 02.09.23, 17:23 aluszka97 napisał(a): > chciałam zrobić łazanki, ale nie mam pojęcia, co wrzucić żeby były wege 🥴 Tradycyjnie - z kapustą? Odpowiedz Link Zgłoś
emateczka Re: Obiad podano 😋 02.09.23, 17:24 Łazanki to kapusta i makaron... Jak chcesz wege, to już nic nie wrzucaj. Odpowiedz Link Zgłoś
aluszka97 Re: Obiad podano 😋 02.09.23, 17:51 Bo zasugerowałam się przepisem aniagotuje.pl/przepis/lazanki i tam jest kiełbasa 🙄 macie rację, nic nie dodam i już 😛znaczy będą kapusta, makaron i brązowe pieczarki. I cebula, uf. Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: Obiad podano 😋 04.09.23, 17:20 Cebulkę z pieczarkami można dodać. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Obiad podano 😋 02.09.23, 16:44 Pomidorowa z makaronem Do tego sałatka na ciepło, z patelni: fasolka szparagowa+marchewka+cebula. (I pomidory, i wszystkie pozostałe warzywa z ogrodu ))) ) Objadłam się, nie powiem Na deser będzie ciasto budyniowe na krakersach, z bitą śmietaną. ))) Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Obiad podano 😋 02.09.23, 17:16 Jestem monotematyczna- koreańskie tosty Bo akurat były na kanale Pierogi z Kimchi i chcę wypróbować. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Obiad podano 😋 02.09.23, 17:21 U mnie dzisiaj zupa ziemniaczana i cukinie faszerowane mięsem z sosem pomidorowym i białym serem. Na jutro upiekłam kruche ze śliwkami. Odpowiedz Link Zgłoś
emateczka Re: Obiad podano 😋 02.09.23, 17:26 U mnie dziś makaron z sosem pomidorowo-ogolnowarzywnym, wrzuciłam wszystko, czego nie zjedliśmy w tygodniu. Bardzo dobre wyszło. I wiiiiino, dużo wina Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Obiad podano 😋 02.09.23, 17:30 Nic nie pichce. Partner dzis gotuje, mowi ze bedzie niespodzianka. Ale na obiad jescze za wczesnie. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Obiad podano 😋 02.09.23, 17:36 Kurze udka (samo mięso, bez kości) w sosie cebulowym, ziemniaki (nasze, z ogródka), buraczki na ciepło. Na deser lody z malinami (mamy wysyp) i bitą śmietaną. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Obiad podano 😋 02.09.23, 17:42 dla 1 wspoldomownika - pizza (w rozmiarze jednoosobowym) - potrzebuje swojego komfortfooda po pracach dentystycznych dla 2 wspoldomownika-kalafior, szparagi,brukselka, do tego jajko sadzone i kasza gryczana dla mnie warzywa i jajko jak wyzej tyle, ze bez kaszy a na deser lody kawowo-smietankowe wlasnej produkcji jutro pewnie losos z zielonymi warzywami w sosie miodowocytrynowym i zrobie golabki na pn i wtorek, gdyz wybywam zooperowac stope i od srody bede tylko wydawac dyspozycje kulinarne Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Obiad podano 😋 02.09.23, 17:55 Jak zobaczyłam "picca" to skojarzyłam Iwles, a czytałaś wczorajszego PigOut? o piccy? (sorki, trochę obrzydliwe, za to obśmiałam się jak norka) www.facebook.com/photo?fbid=859192395574282&set=a.249364093223785 Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Obiad podano 😋 02.09.23, 18:54 Ja miałam dziś dziwny obiad Podsmażyłam na oliwie trochę wędzonego tofu pokrojonego w kosteczkę, kilka pomidorów cherry przekrojonych na pół, dwie różyczki brokuła do tego starłam, polałam mlekiem i wrzuciłam starty żółty ser. Po zabełtaniu wylożyłam na makaron. Danie było ładne, ciemnozielono-czerwono-białe. W smaku ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
hippolina Re: Obiad podano 😋 02.09.23, 18:58 Dla mnie kurczak z pieczarkami, awokado i papryką, rodzina - zupa krem z białych warzyw z bekonowymi grzankami, schab w sosie pieczarkowo - śmietanowym, zielone kopytka, surówka z kiszonych ogórków. Na deser szarlotka - pierwsza w tym sezonie. Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Obiad podano 😋 02.09.23, 20:59 Dzis mam wczorajsza enchilada soup, ktora robilam pierwszy raz. Przepis byl tak latwy, ze nawet dziecko by zrobilo. Zdjecie pogladowe z internetu. Odpowiedz Link Zgłoś
hippolina Re: Obiad podano 😋 02.09.23, 21:49 yannefer napisała: > Daj przepis Oj tak, koniecznie Odpowiedz Link Zgłoś
polamek100 Re: Obiad podano 😋 03.09.23, 00:35 Bierzesz Wczorajasza Enchilade, dolewasz wody i masz Enchilada soup Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Obiad podano 😋 03.09.23, 01:36 www.delish.com/cooking/recipe-ideas/recipes/a56797/crock-pot-chicken-enchilada-soup-recipe/ Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Obiad podano 😋 03.09.23, 01:40 Sera do zupy nie dodawalam tylko sypalam na wierzch przed podaniem, limonka tez nie trzeba bylo doprawiac , bo byla wystarczajaco kwasna. Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Obiad podano 😋 02.09.23, 22:37 Ematka dzisiaj zrobiła na obiad/deser: Zupa: krem z buraków czerwonych Drugie: puree ziemniaczane, pieczona dynia z ziołami, mloda kapusta zasmażana, kefir/jogurt, jajko sadzone. Deser: ciasto kruche z jabłkami bezą. Każdy jadł co chciał w różnej kombinacji. Odpowiedz Link Zgłoś
banicazarbuzem Re: Obiad podano 😋 02.09.23, 22:51 Dzisiaj obiad przywiózł teść 🤫😁 Odpowiedz Link Zgłoś
alex_vause35 Re: Obiad podano 😋 04.09.23, 08:44 Dzisiaj na obiad będzie czerwona sałatka - uwielbiam! Grillowane sznycle z indyka i pieczone ziemniaczki. Odpowiedz Link Zgłoś