Dodaj do ulubionych

Biografia Chmielewskiej

21.09.23, 11:00
główna podsunęła mi wywiad z autorką:
weekend.gazeta.pl/weekend/7,177333,30204790,joanna-chmielewska-dzwonila-na-komisariat-mo-zeby.html
Więc pytanie do wszystkowiedzących emateksmile: warto przeczytać czy niekoniecznie? Zwłaszcza, jak się Chmielwską lubi?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 11:07
      Warto. Chociaż zdziwiło mnie to ciagle picie wodki ale może takie czasy były…?
      • zalamana_50 Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 11:10
        Jestem woelka fanką Chmielewskiej i czytałam autobiografie, jestem ciekawa biografii, ale kiedy przeczytam nie mam pojęcia
        • panna.nasturcja Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 15:33
          Ja nie przeczytam. Chmielewska napisała o sobie naprawdę bardzo bardzo dużo. Do tego sporo pomiędzy wierszami. A powieść o niej to będą jednak wyobrażenia, tak jak końcówka wywiadu i odpiwiedż dlaczego Chmielewska zagłosowała na JKM, pani nie wiem zgaduje i zgaduje głupio.
          • alicia033 Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 15:50
            panna.nasturcja napisała:

> i zgaduje głupio.

to powiedz nam, ty krynico mądrości, dlaczego Chmielewska tak mówiła?
          • ichi51e Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 16:50
            To ze Chmielewska głosowała na JKM wcale mnie nie dziwi. Ona napisała takie dwie książki „Jak wytrzymać z kobieta” i „Jak wytrzymać z mezczyzna” pelno tam było takich tez których nie powstydził by się Mikke. Tylko ze człowiek myślał ze ona tak żartuje… no cóż o Korwinie dwadzieścia lat temu tez człowiek myślał ze on sobie bekę robi…
            • kamin Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 16:55
              Ano właśnie. Też kiedyś dawno lubiłam J.Ch. Ale mocno ta twórczość nie przystaje do dzisiejszych czasów
              • jasnoklarowna Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 18:47
                Nie przystaje, ale nadal śmieszy.
                Świetna na jesienne depresje.

Lądowanie w Garwolinie mnie rozłożyło na łopatki.
                A w latach 90 ze studiów czasami jeździłam do domu kilka godzin pociągiem zawsze z książkami jakimiś, do dziś pamiętam dziwne spojrzenia, jak nie zdzierżyłąm maseczki ciotki we Wszystko czerwone i buchnęłam śmiechem takim, że opanować się nie mogłam.
                Drugi raz tak publicznie czytałam Dzikie białko i moment jak delikwent uciekał torami i mu garb odpadł. Długo nie mogłam sie uspokoić. No na psychiczną wyglądałam chyba.
                Ale kij, nie żałuję, czasami wracam, ostatnio mama nudząca sie na emeryturze ode mnie seriami pożycza, bo mam Chmielewskich ponad 40, łącznie z jej ksiażką kucharską.
                • tt-tka Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 18:54
                  Oj, bo hukne - garb to w Lesiu odpadal !

Czasem wracam do Chmielewskiej, ale tej peerelowskiej. Pozniejsza jakos niebaldzo mi smakowala... kilka pozycji i postaci wzielam jak swoje, ciotki z Harpii, Bogusia Chlupowa i Bubel, moze jeszcze pare by sie znalazlo, ale niewiele.

Biografie przerzuce, ale kupie tylko o tyle, o ile mnie niebotycznie zachwyci albo poda smaczki nieznane.
                  • ichi51e Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 18:55
                    Moim zdaniem w Dzikim białku!
                    • ichi51e Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 19:01
                      Sprawdziłam - Lesio
                    • ochbejbe100 Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 19:07
                      W Lesiu.
                  • jasnoklarowna Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 20:11
                    Wybaczcie pomyłkę, książki z tymi samymi częściowo bohaterami widocznie mi się pomerdało. A akcja z bykiem na końcu też w Lesiu?
                    • premeda Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 22:46
                      Tak też w Lesiu.
    • silenta Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 11:09
      Sama się zastanawiam czy do niej wrócić. Ja czytałam jako nastolatka w latach dziewięćdziesiątych w miarę wychodzenia kolejnych tomów. Teraz mnie naszło na powrót do tych ulubionych książek, skończyłam "Całe zdanie nieboszczyka", teraz czytam "Wszystko czerwone". I myślę o autobiografii, mam zresztą na półkach. Pamiętam, że odbierałam ją jako nudnawą ale z fajnymi momentami dlatego czytałam dalej. Bardzo dużo się o Chmielewskiej dowiedziałam. Poczytam wątek, bo po 30 latach to pamiętam ogólne wrażenie. Ja w sumie czytałam jako dziecko więc pewnie bardzo dużo nie zrozumiałam.
      • silenta Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 11:13
        Nie wiedziałam, że wychodzi biografia, pisałam o autobiografii. Biografię chętnie przeczytam.
        • jasnoklarowna Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 18:07
          Autobiografię czytałam całą, słabszy był tylko ostatni tom.
          Polecam. Ale ja kocham Chmielewską. Mam praktycznie wszystkie jej książki poza "Jeden kierunek ruchu". Te dziecięce i młodzieżowe też.
          Za biografię się raczej też wezmę, nie wiedziałam że będzie.

Jak bym dziś miała znaleźć coś w zastępstwie to chyba Olga Rudnicka. Polecam zacząć od Natalii 5, potem 2 kolejne części serii o Nataliach.
          A potem już jak leci.

Z zagranicznych trochę mnie Evanovich bawiła, choć to nie całkiem te klimaty.

Ale polecę klasykiem.

KRÓLOWA JEST JEDNA. Dla mnie to właśnie pani Joanna, która tak naprawdę miała na imię Irena i na nazwisko też nie Chmielewska. smile
          Zbieram się żeby przeszukać YT, może są gdzieś filmiki z wywiadów z nią. jej się nawet śmiesznie słuchało.
    • andaba Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 11:10
      Hmmm.
      Czytałam tej autorki "Wiek deszczu , wiek słońca" i "Droga do domu", które podobały mi się bardzo, bardzo.
      Czytałam kilka innych, które też mi się podobały.
      I czytałam też beznadziejny "Cień Róży".

Miejmy nadzieję, że ta będzie zblizona poziomem do tych lepszych.
      Nie wiedziałam o tej książce, przeczytam na pewno. Przynajmniej spróbuję.
      • malwanika Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 13:04
        andaba napisała:

> Hmmm.
        > Czytałam tej autorki "Wiek deszczu , wiek słońca" i "Droga do domu", które podo
        > bały mi się bardzo, bardzo.
        > Czytałam kilka innych, które też mi się podobały.
        > I czytałam też beznadziejny "Cień Róży".
        >

Nie ta Chmielewska...
        • daniela34 Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 13:13
          Ta Chmielewska, ta. Andaba pisze o biografii Joanny Chmielewskiej (tej od kryminałów) autorstwa Katarzyny Drogi. I pisze, że czytała kilka książek autorstwa pani Drogi (wymienia tytuly), które były różne, dobre i słabe.
          • gama2003 Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 15:11
            Mnie z kolei stopuje coś innego.
            Joannę Chmielewską wielbię bezkrytycznie i do serca sobie wzięłam wstęp do autobiografii.
            I średnio wierzę, że ktoś napisze coś więcej, lepiej i prawdziwiej. W smaczki, przysmaczki.
            I że to dzieło spodobałoby się bohaterce dzieła.

Poczekam na opinię ematek.
            • panna.nasturcja Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 15:35
              Dokładnie tak! Wymyślanie motywacji Chmielewskiej, gdy ona sama napisała o sobie tak dużo i takdobrze, wydaje mi się wyłącznie chęcią zarobienia pieniędzy na cudzym nazwisku.
              • alicia033 Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 15:46
                panna.nasturcja napisała:

> Dokładnie tak! Wymyślanie motywacji Chmielewskiej, gdy ona sama napisała o sobie tak dużo i takdobrze, wydaje mi się wyłącznie chęcią zarobienia pieniędzy na cudzym nazwisku.

ale wiesz po co się pisze biografie?
                I po co się czyta biografie?
                Chmielewska to kreacja literacka Ireny Kuhn.
                • silenta Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 16:49
                  W powieściach, nie w autobiografii.
                  • alicia033 Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 16:59
                    silenta napisała:

> nie w autobiografii.

Skąd to wiemy? Od Chmielewskiej?
                    No właśnie.
                    • gama2003 Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 19:16
                      Od Chmielewskiej.
                      Ok.

Ale słychać w tym wątku, że ta biografia ma być oparta na autobiografii. Jeśli tak, to jest to zwykłe draństwo zarobkowe.

A jeśli to rzetelna biografia, oparta na wiedzy i faktach innych niż opowiedziane przez Chmielewską, w sensie pominiętych, doprecyzowane i dopowiedziane historie w oparciu o wspomnienia osób bliskich, znajomych itd to rozumiem.
                      Po coś takiego chętnie bym sięgnęła.
                      Biografię pełną gębą i dużym wkładem pracy autora.
                      • alicia033 Re: Biografia Chmielewskiej 22.09.23, 11:39
                        gama2003 napisała:

> Ale słychać w tym wątku, że ta biografia ma być oparta na autobiografii. Jeśli
                        > tak, to jest to zwykłe draństwo zarobkowe.

o to tylko jest dobrze napisane to mi absolutnie nie przeszkadza.
                        Bo wtedy za pasożyta musiałabym uznać np. Barańczaka. Czy Alicję B. Toklas, która "Moje życie z Gertrudą Stein napisała wyłącznie z powodów finansowych.
                        • chatgris01 Re: Biografia Chmielewskiej 22.09.23, 14:57
                          Problem w tym, że chyba nie jest dobrze napisane (styl się gryzie straszliwie z chmielewskimi klimatami, niżej dziewczyny cytowały).
            • alicia033 Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 15:39
              gama2003 napisała:
              ...

Dokładnie z taką samą myślą założyłam ten wąteksmile.
              Chętnie przeczytałabym biografię Chmielewskiej opartą na szerszych źródłach niż jej własna twórczość literacka. Nie wiem, czy ktoś z naszych polskich "firmowych" biografów (nie musi być od razu Tuszyńska czy Urbanek...) ma coś takiego w planach, czy w ogóle jest to możliwe i z jakich powodów.
              Tu mi się nasuwa na myśl case Domosławskiego z Kapuściński Non fiction. Jeszcze raz zaznaczę - to tylko luźne skojarzenie, bo nie mam pojęcia czy były/są w środowisku biografów takie plany i jak się do tego odnosi(łaby) rodzina Chmielewskiej.
            • chatgris01 Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 19:50
              gama2003 napisała:

> Mnie z kolei stopuje coś innego.
              > Joannę Chmielewską wielbię bezkrytycznie i do serca sobie wzięłam wstęp do auto
              > biografii.
              > I średnio wierzę, że ktoś napisze coś więcej, lepiej i prawdziwiej. W smaczki,
              > przysmaczki.
              > I że to dzieło spodobałoby się bohaterce dzieła.
              >

Mam podobnie.
              W dodatku pana Tadzia za "Chmielewską dla zaawansowanych" Gurua obsobaczyła rzetelnie...
              • kochamruskieileniwe Re: Biografia Chmielewskiej 22.09.23, 07:51
                Tadzio (człowiek o specyficznym charakterze) mógłby wiele powiedziec o swoje chlebodawczyni suspicious
                Niekoniecznie pochlebnie. Ale.... uogólniając - nie podcina sie gałęzi, na której się siedzi suspicious

• malwanika Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 18:39
            daniela34 napisała:

> Ta Chmielewska, ta. Andaba pisze o biografii Joanny Chmielewskiej (tej od krymi
            > nałów) autorstwa Katarzyny Drogi. I pisze, że czytała kilka książek autorstwa p
            > ani Drogi (wymienia tytuly), które były różne, dobre i słabe.

Ok. Teraz rozumiem, dzięki.
          • quilte Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 19:18
            O? Czy to ta sama Katarzyna Droga, która kiedyś pisała bryki do polskiego?
            • ayelen40 Re: Biografia Chmielewskiej 22.09.23, 07:49
              Tak. I była red naczelną pełnego byków ortograficznych "Cogito" (fajne było, tylko te byki, brr).
          • ayelen40 Re: Biografia Chmielewskiej 22.09.23, 07:47
            Katarzyny Drogiej chyba jednak?
            • tt-tka Re: Biografia Chmielewskiej 22.09.23, 08:24
              ayelen40 napisała:

> Katarzyny Drogiej chyba jednak?

Cyba jednak nie. Jej nazwisko jest rzeczownikowe, nie przymiotnikowe.

Ciekawe, swoja droga, jak to sie ustala - na podstawie dawnych zapisow, tradycji ustnej czy jeszcze inaczej ?
              • ichi51e Re: Biografia Chmielewskiej 22.09.23, 08:28
                Jak sobie zainteresowany chce wiec najpewniej tradycja w rodzinie
                • ayelen40 Re: Biografia Chmielewskiej 22.09.23, 08:54
                  Męska, czyli podstawowa forma nazwiska decyduje. Jeśli facet Droga to byłby rzeczownik.
              • ayelen40 Re: Biografia Chmielewskiej 22.09.23, 08:53
                Coś z Cogito kojarzę, że jej mąż jest chyba Drogi, czyli przymiotnik.
    • zalamana_50 Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 11:11
      Eeeety pytasz o autobiografie czy Biografie, która dopiero co wyszła?
      • alicia033 Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 11:18
        o biografię.
      • andaba Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 11:20
        Świeży wywiad z autorka autobiografii zapewne pokazałby się we wszystkich mediach...
        • shmu Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 13:08
          Pobiłby rekordy oglądalności
          • panna.nasturcja Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 15:35
            Ale byłby w stylu smile
            • shmu Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 20:21
              To samo myślałam. Ta Wariatka mogłaby coś takiego odwalić wink
    • arthwen Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 11:15
      Mnie się podobała.
      • panna.nasturcja Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 15:36
        Biografia? Czy pomyliłaś z autobiografią?
    • tt-tka Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 11:22
      Autorka chyba tez lubi Chmielewska, sadzac z wywiadu, wiec mozna zalozyc, ze pisala o niej z sympatia smile

Jak sie pokaze w ksiegarniach, to przerzuce i albo kupie, albo nie. Sie zobaczy.
    • mandelis Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 13:01
      Biografia powstala na bazie autobiografii, a te czytalam kilka razy. Nie wiem, czego jeszcze moglabym sie z biografii dowiedziec? Wiec raczej nie.
      • ochbejbe100 Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 13:22
        Ja to bym chciała się dowiedzieć, jak naprawdę nazywał się i jak wyglądał Diabeł.
        • tt-tka Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 13:27
          Wojtek mial na imie, nazwisko nie wiem, czy kiedykolwiek padlo. A wygladal tak, jak zostal opisany we Wszyscy jestesmy podejrzani, niestety nie wiadomo, jak dlugo tak pieknie wygladal smile

Ja bym chciala sie dowiedziec, ale czy ta biografia to wyjasnia ? - skad te ciagoty do supermenow z szemranymi powiazaniami i czemu Chmielewska cale zycie lekcewazyla red flags widoczne dla kazdej ematki od pierwszego, gora drugiego rzutu oka big_grin
          • gama2003 Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 15:15
            Normalnie.
            Małpiego rozumu dostawała, pisała przecież. I że miała słabość do ładnych rzeczy i nie tylko. Naiwna była, nieustannie to częste w przyrodzie.
            No i ematki nie było. To akurat pech największy.
          • panna.nasturcja Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 15:38
            Poważnie? Miała totalnie zaburzone relacje w domu, trudne małżeństwo, sama była osobą o bardzo trudnym charakterze. To, co w jej powieściach jest fajne i kapitalne do czytania, w życiu czyni człowieka nieznośnym dla otoczenia, niestety.
            • gama2003 Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 15:55
              A to też prawda, że była cholera jasną ( po kądzieli). Intensywne i zabawne literacko, ale z pewnością codzienność sielanką nie była dla domowników i współpracowników.

I w obecnych realiach ma to kompletnie inny odbiór, gdyby tak zacząć rozkminiać.
              Z drugiej strony Chmielewska cicha i pokornego serca może nie miałaby takiego pióra.
            • kochamruskieileniwe Re: Biografia Chmielewskiej 22.09.23, 07:42
              Przynajmniej w latach 90. była osobą o koszmarnym charakterze. Apodyktyczną niesamowicie plus wiele innych cech.Niestey niezbyt pozytywnych.
              To co opisywała w książkach bardzo humorystycznym stylem, w rzeczywistości wyglądało zupelnie inaczej. Fakt, byli to częściowo zalezni od niej ludzie, opisywani w książkach (w sensie finansowym - typu kierownik ekipy remontowej, agent, wydawca.. ). Ale.. nie usprawiedlliwialo to sposobu w jaki ich traktowała sad

Lubiłam jej wczesne powieści (tzw PRLowskie). Poźniej była dla mnie niestrawialna. Prowdopodobnie znajomość kulis również na moja niechęć wpłynęła
              • alicia033 Re: Biografia Chmielewskiej 22.09.23, 11:29
                kochamruskieileniwe napisała:

> Przynajmniej w latach 90. była osobą o koszmarnym charakterze. Apodyktyczną nie
                > samowicie plus wiele innych cech.Niestey niezbyt pozytywnych.

Otóż to.
                Joanna Chmielewska to jest od początku do końca kreacja literacka. Włącznie z "Autobiografią". Co, oczywiście, niie dziwi, (mogę się najwyżej zdziwić, że tak dużo forumek tej kreacji w Autobiografi nie dostrzegło), nie ona pierwsza i nie ostatnia tej formy użyła.
                O Irenie Kuhn natomiast wiemy publicznie bardzo nieiwele. Coś jak, avec toutes proportion gardées, z królową Elżbietą. O królowej Elzbiecie II możemy powiedzieć całkiem sporo. Natomiast o tym, jaką osobą była Elizabeth Windsor (czy jakie tam nazwisko formalnie nosiła) poza królewską maską wiemy niezbyt niewiele.
                • chatgris01 Re: Biografia Chmielewskiej 22.09.23, 15:00
                  Elizabeth akurat chyba głównie była królową i temu podporządkowała całe swoje życie, od maleńkości ją do tego zaprogramowano, a obowiązkowy charakter w tym pomógł (jej siostra była kompletnie inna).
                  • ayelen40 Re: Biografia Chmielewskiej 22.09.23, 15:21
                    Od maleńkości raczej nie, była córką drugiego syna.
                    • chatgris01 Re: Biografia Chmielewskiej 22.09.23, 15:29
                      Ale pierwszy syn nie miał następcy, więc od początku patrzono pod tym kątem na potomstwo drugiego.
          • czoobakka Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 18:04
            O ile dobrze pamiętam, jego zdjęcie było w autobiografii.
            • jasnoklarowna Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 18:32
              Pobiegłam i w tomie III tadaaaaaam
              • ochbejbe100 Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 18:47
                Dzięki! I te baby tak za nim szalały, hmmm
                • chatgris01 Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 19:56
                  ochbejbe100 napisał(a):

> Dzięki! I te baby tak za nim szalały, hmmm

Toż pisze, że to okropne jego zdjęcie.
                  No i te ówczesne męskie fryzury (zaczes do góry) większości facetów urody nie dodawały...
              • alicia033 Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 19:02
                jasnoklarowna napisała:

> Pobiegłam i w tomie III tadaaaaaam

Hmmmm
                Przyjmijmy, że aparat fotograficzny nie był jego przyjacielem.
              • silenta Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 19:05
                Kurczę, a z którego roku masz wydanie? Ja przeleciałam wszystkie swoje tomy i u mnie nie ma tego zdjęcia, a na pewno nie w III tomie. Ja mam III tom z 1994 roku.
                • ochbejbe100 Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 19:09
                  No właśnie, pamiętam, że u mnie nie było.
                  • jasnoklarowna Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 20:16
                    Mój jest wydawnictwa wers z 2000 roku, tom Ill tytuł Druga młodość.. Ale na bank te biografie były poprawiane, bo pierwsze tomy pożyczałam od koleżanki w akademiku w latach 90 i się różniły od tych które czytałam ponownie po kupieniu własnych. Gdzieś też mi się obiło że była różnica polegająca na fragmentach jakiegoś utworu czy dialogu, którego w późniejszych wydaniach już nie było.
                    Ale nie pamiętam dokładnie.
                    • semihora Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 20:57
                      "Niebo". W tomie piątym.
                • quilte Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 19:23
                  U mnie też nie ma tego zdjęcia Wojtka - i też wydanie z 1994 roku. Za to właśnie odkryłam dwa mniejsze zdjęcia, na których jest Wojtek.
          • konsta-is-me Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 19:25
            Gdzieś w Autobiografii jest zdjęcie ( niewyraźne) ale jest.
            Marka też( późniejszy gach).
            • quilte Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 19:33
              Taki Diabeł jest w trzecim tomie "Autobiografii" z 1994.
              • silenta Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 19:43
                Tak, takie mam i na zdjęciu niżej na tej stronie też jest ale tamtego nie mam.
                • silenta Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 19:46
                  Poza tym znalazłam w tym tomie ściągę na temat: obraz polskiego społeczeństwa w Lalce big_grin
                  • silenta Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 19:48
                    I listę klasy z liceum i 37 osób na niej. A niedawno była jakaś drama, że w klasie dziecka 26 osób.
                  • quilte Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 19:57
                    big_grin
              • ayelen40 Re: Biografia Chmielewskiej 22.09.23, 07:14
                Toż to żaden diabeł, tylko pan księgowy z PRL-u.
          • chatgris01 Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 19:54
            tt-tka napisała:

> Ja bym chciala sie dowiedziec, ale czy ta biografia to wyjasnia ? - skad te ci
            > agoty do supermenow z szemranymi powiazaniami i czemu Chmielewska cale zycie le
            > kcewazyla red flags widoczne dla kazdej ematki od pierwszego, gora drugiego rzu
            > tu oka big_grin
            >

Bo byli piękni, a poza tym ich zawody (prokurator, rzekomy agent specjalny) dodawały im +1000 do zayebistości, przecież ona już pisała kryminały i pchała się ze wszystkich sił do takiej wiedzy z pierwszej ręki (i ciekawa jej prywatnie też była).
            • ochbejbe100 Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 20:21
              Ten Marek to jakaś lewizna, która próbowała się otaczać nimbem tajemnicy, działało to chyba jak cholera. W końcu go pogoniła, ale lata to zajęło.
              • jasnoklarowna Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 21:34
                Marka też znalazłam w tomie V. Wklejam zdjęcie oraz mniejsze zdjęcie z opisem, który mnie rozbawił.
        • novembre Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 20:15
          Jak się nazywał, to nie wiem, ale jego zdjęcia są w Drugiej Młodości.
    • geez_louise Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 15:34
      Przeczytajcie i powiedzcie mi czy mam kupić, bo dzieła kalającego obraz Ukochanej Autorki nie zniosę.

Uwielbiam Atobiografię JCH, wychowała mnie, uratowała w najgorszych momentach życia (kilkanaście stron i byłam spokojna, zawsze miałam któryś tom przy łóżku). Z kilku opresji wyszłam myśląc jak w tym przypadku postąpiłaby Chmielewska.

Tęsknię za nią bardzo, lubiłam jak była na świecie i czasem coś fajnego powiedziała lub napisała, chociaż jej ostatnie książki nie były już „tym”.
      • ekstereso Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 19:49
        Wiesz że jakiś mi ją przypominasz?
        Też uwielbiałam starsze książki.
        • geez_louise Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 22:15
          ❤️ pewnie przez „dzieciątko”, ale przecież nie ma lepszego określenia na kawał chłopa, który tak ładnie mi się udał 🙂
          • ekstereso Re: Biografia Chmielewskiej 22.09.23, 04:58
            😁
    • mysiulek08 Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 15:52
      bedac fanka Chmielewskiej rzecz jasna, ze przeczytam, wlasnie kupilam, papierowa wersje, bede czekac z niecierpliwoscia na 'dostawe' smile
    • lampasufitowa Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 16:17
      Czytałam autobiografię, lata temu...
      Fajna, jej lekkim piórem napisana.
      • alicia033 Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 16:25
        lampasufitowa napisała:

> Czytałam autobiografię, lata temu...
        > Fajna, jej lekkim piórem napisana.

Nie o nią jest pytanie.
    • alexa0011 Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 16:57
      Kupię. To była moja miłość absolutna, jej książki prowadziły mnie- najpierw Tereka, Okrętka, potem Pawełek i Janeczka, potem reszta. Przy nawiedzonym domu nie śmiałam się, ale zanosiłam wręcz rykiem. I jeszcze Całe Zdanie, i Boczne Drogi...Przykro mi było na koniec, kiedy na hjaw wyszła jest homofobia, a mój brat właśnie wyszedł wtedy z szafy. No przykro, ale życie.
      • ochbejbe100 Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 18:50
        Najbardziej rzygogenną książką był Gwałt. Aż się wierzyć nie chce, że ta sama autorka napisała Wszystko czerwone i Lesia.
      • kamin Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 19:05
        No właśnie. Homofobią, meski szowinizm i ogólnie toksyczny charakter, którego w sumie była świadoma. Gdyby na forum napisała jej hipotetyczna córka, to ematka krzyknęłaby gromko "zerwij relacje z matką".
        Też się zaczytywałam i podziwiałam jakby coś, ale to inne czasy były.
        • ayelen40 Re: Biografia Chmielewskiej 22.09.23, 07:18
          Każdy jest dzieckiem swojej epoki. Pisarze też.
          • chatgris01 Re: Biografia Chmielewskiej 22.09.23, 08:48
            Powiedziałabym nawet, że pisarze zwłaszcza.
        • turzyca Re: Biografia Chmielewskiej 22.09.23, 07:29
          >ogólnie toksyczny charakter, którego w sumie była świadoma. Gdyby na forum napisała jej hipotetyczna córka, to ematka krzyknęłaby gromko "zerwij relacje z matką".

Nie jestem pewna okrzyku ematki.
          Bo toksyczny charakter, którego jest się świadomym i bierze się na niego poprawkę w stosunku do własnych dzieci, jest czymś innym niż toksyczny charakter, którego człowiek nie przyjmuje do wiadomości, ukrywa, a jego koszty przerzuca na dzieci.
    • semihora Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 17:46
      Przeczytałam kilka stron dostępnych w necie i uczucia mam mieszane. Pewnie sięgnę, o ile trafi się taka możliwość, ale nie kupię.
    • barbibarbi Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 18:51
      Bardzo warto, u-wiel-biam, czytałam kilka razy, wracam co jakiś czas. Nastraja mnie optymistycznie, mimo, że to ciężkie czasy były.
      • kamin Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 19:05
        Co czytałaś kilka razy?
        • barbibarbi Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 20:21
          Autobiografię Chmielewskiej, wszystkie części po kilka razy.
          • kamin Re: Biografia Chmielewskiej 22.09.23, 06:13
            Aha. A wątek jest o tym czy warto przeczytać biografię.
    • primula.alpicola Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 18:58
      Nieeee.
      Na pewno wolę Autobiografię.
    • leanne_paul_piper Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 20:27
      Nieee, jeżeli autorka nigdy nie poznała Chmielewskiej, bo 'się nie złożyło', to taka biografia nie będzie miała dla mnie żadnej wartości.
      • andaba Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 20:34
        Ciekawe kryterium, jak chodzi o biografie...
        • alicia033 Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 21:11
          andaba napisała:

> Ciekawe kryterium, jak chodzi o biografie...

Prawda? 🤦
        • semihora Re: Biografia Chmielewskiej 22.09.23, 06:52
          W tym konkretnym przypadku to kryterium może mieć pewien sens. Autorka biografii dopisuje dialogi do wydarzeń z autobiografii - i tyle. Żeby chociaż pogadała z Chmielewską (to kiedyś, bo dziś z jej rodziną), to może dodałaby coś, czego jeszcze nie wiemy. A tak? Znany materiał dostaje inną formę, w dialogach hulaj dusza.

Czy autorka napisała je lepiej niż sama Chmielewska? Przeczytałam kilka stron i nie sądzę. Język toporny, zabrakło tej oryginalnej lekkości.
        • leanne_paul_piper Re: Biografia Chmielewskiej 22.09.23, 08:01
          No przecież nie wymagałabym tego, gdyby autorka pisała biografię Ramzesa II, czy Napoleona, ale w przypadku Chmielewskiej można było ją poznać, gdyby włożyło się w to trochę wysiłku. Zwłaszcza, gdy planowało się pisać jej biografię. Więc tak, dla MNIE w tym przypadku dyskwalifikuje to autorkę.
          • kochamruskieileniwe Re: Biografia Chmielewskiej 22.09.23, 08:16
            leanne_paul_piper napisała:

> ale w przypadku Chmielewskiej można było ją poznać, gdyby włożyło
            > się w to trochę wysiłku. Zwłaszcza, gdy planowało się pisać jej biografię.
            >

Bląd.
            To był w sumie zamknięty (przez nią) swiatek.
            • asia.sthm Re: Biografia Chmielewskiej 22.09.23, 09:29
              Rany boskie, Gurua pogoniłaby jà aż by wizgało.
              Przecież po to napisała autobiografię z aneksem żeby jej po śmierci nie musiał szlag trafić jak ktoś inny napisze. Wyraźnie to zakomunikowala wiele razy, w wywiadach również.
              A tu taki przewał przeambitna autorka wywija.
              Gniota nie przeczytam, bo nie.
    • chatgris01 Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 21:35
      Przeczytałam właśnie fragment na woblinku i mi to nie wygląda na biografię, tylko na powieść opartą na faktach z "Autobiografii".
      To jednak wolę "Autobiografię".

Ale jeśli Arael Zurli napisze biografię Chmielewskiej, to biorę w ciemno!
    • gama2003 Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 21:58
      Dobra, przyznam się, że wywiad zalinkowany u góry przeleciałam wcześniej bezmyślnie wzrokiem a teraz dopiero przeczytałam ,, ze zrozumieniem,,. I rozczarowaniem.

Zniechęcił mnie do zakupu książki, takie przemyślenia, głębsze i w ognistej dyskusji to ja mogę mieć w tym wątku, jak się ematki rozgrzeją i Chmielewską na warsztat po swojemu wezmą. Co się już zresztą dzieje.

Autorka książki nie chce swego dzieła spojlerować i nie wygada w wywiadzie, dlaczego Chmielewska miała zasadę zostawiania porządku w chałupie.

Serio ?

Dla nowych ewentualnych czytelniczek Chmielewskiej to dzieło ? I to - może już czas pani Joanno się obnażyć, nie uważa pani ? ( przekręcam, rozczarowana).
      • silenta Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 22:04
        I jeszcze to nie biografia tylko powieść biograficzna, też teraz doczytałam. Na motywach autobiografii i wywiadów. To ja podziękuję.
        • quilte Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 23:19
          Jakiś czas temu gdzieś mi mignęły te fragmenty - to jest chyba pisane w pierwszej osobie? Jeśli tak, to pomysł karkołomny, nie wyobrażam sobie, żeby to się mogło udać.
          • chatgris01 Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 23:23
            Nie, pisane w trzeciej osobie. Jak powieść, nie jak biografia.
            • quilte Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 23:30
              Masz rację, znalazłam. Ale i tak, ała!: "Żebyś ty wiedziała, Janko, co się dzieje w takim zwykłym warszawskim biurze projektów jak BLOK... " - to niby mówi Joanna, no heloł!
              • ichi51e Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 23:32
                Tak w wywiadzie jest ze autorka wymyślała co do kogo mówił…
              • daniela34 Re: Biografia Chmielewskiej 21.09.23, 23:32
                Auć. Boli!
    • szpil1 Re: Biografia Chmielewskiej 25.09.23, 05:58
      Na Gazeta.pl jest dziś fragment tej książki. Okropnie się to czyta.
      • semihora Re: Biografia Chmielewskiej 25.09.23, 06:35
        Zgrzyta.
      • alicia033 Re: Biografia Chmielewskiej 25.09.23, 07:10
        szpil1 napisała:

> Okropnie się to czyta.

Tak.
        Jak któraś jeszcze nie przeczytała, to niech tego nie robi. Szkoda sobie "psuć" Chmielewskiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka