Dodaj do ulubionych

Kasa dla mlodziezy

29.09.23, 21:55
Ile kosztuje życie studenta w Polsce w dużym mieście typy Warszawa/ Kraków? Zakładając, ze mieszka nie jakimś zadupiu (max pół godziny do uczelni)?
Ile kieszonkowego dajecie swoim dzieciom? Podajcie wiek plizzz.

Zastanawiam się, ile dawać moim córkom. 8 klasa i 3 LO
Obserwuj wątek
    • jahelena Re: Kasa dla mlodziezy 29.09.23, 22:18
      A co studiują twoje córki?
      • antykaa Re: Kasa dla mlodziezy 29.09.23, 22:24
        Nie studiują, starsza za rok będzie i zastanawiam się, czy powinna mieszkać z nami w mieszkaniu, czy wynająć jej pokój w studenckim mieszkaniu.
        • gryzelda71 Re: Kasa dla mlodziezy 30.09.23, 20:59
          Powaznie studiujacej w tym samym mieście w ktorym mieszkacie bedziesz mieszkanie wynajmować?
        • kanna Re: Kasa dla mlodziezy 01.10.23, 09:30
          Skoro rozważasz opcję wynajmu mieszkania dla studenta , studiującego w tym mieście, co mieszkają rodzice, to kasy masz jak ludu.
          Dawaj śmiało, ile chcesz smile

Były wyliczenia niedawno student w obcym mieście potrzebuje ok 3000 - 3500
          • antykaa Re: Kasa dla mlodziezy 02.10.23, 16:58
            3 tys byłabym w stanie poświecić, ale moim zdanie to za mało, aby się utrzymać w stolicy
    • aurinko Re: Kasa dla mlodziezy 29.09.23, 22:26
      Studentka z rodziny, Gdańsk, współdzieli mieszkanie z 2 dziewczynami, koszt utrzymania miesięczny 5-5,5tys z czego większość sama zarabia.
      Córka 3kl LO dostaje 300zl/mc + na kino co tydzień i abonament tel. Pracuje jako korepetytorka, na eventach dziecięcych, ulotkach, jeśli ma w planach większy/zbędny zakup typu 20-ta para butów czy ipad. Na jedzenie/kawę na mieście kieszonkowe jej wystarcza.
      12-latek dostaje 50zł/mc ale on nie ma potrzeb.
      • jahelena Re: Kasa dla mlodziezy 29.09.23, 22:35
        Koszt studentki olbrzymi, a studia widać niezbyt wymagające.
        • aurinko Re: Kasa dla mlodziezy 29.09.23, 22:40
          Masz zerowe pojęcie odnośnie życia tej studentki.
          • jahelena Re: Kasa dla mlodziezy 29.09.23, 22:42
            🤣
        • antykaa Re: Kasa dla mlodziezy 29.09.23, 22:47
          Z drugiej strony widziałam jakieś szacunki, ze utrzymanie studenta w Wawie to 3860zl, w tym mieszkanie 1350. Oglądam ogłoszenia np. Na Bródnie (tańsza dzielnica) i nijak mi nie wychodzi mniej za wynajem niż 2 tys.
          Wydaje mi się, ze 3860 może być niedoszacowana kwota, raczej to 4200-4500.
          Pamietam, ze moje utrzymanie jako studentki kosztowało ok. 20 proc. średnich dochodów rodziców - co prawda mieszkałam w akademiku, płaciłam 230zl, ale moje koleżanki za cały pokój płaciły 600zl. Zakładając nawet, ze gdybym mieszkała w pokoju sama, w mieszkaniu studenckim, to moje utrzymanie wyniosłoby Ok 25 proc. dochodu rodziców.
          Dzisiaj, aby proporcje były zachowane, rodzice w moim rodzinnym mieście musieliby zarabiać po 9 tys na rękę. Matka była bibliotekarka, miała dobra pensje jak ja ówczesne warunki, ale dzisiaj zarabiałaby max 4tys. Czyli musiałaby oddać cała pensje.

Kogo dzisiaj stać na studia przy tak wysokim koszcie utrzymania? Pensje niby rosną, ale można za nie duzo mniej nabyć. Ja co pare lat awansuje, ale tak naprawdę, jakby to wszystko podliczyć, realnie nie mam więcej kasy sad

• aurinko Re: Kasa dla mlodziezy 29.09.23, 22:53
            Mieszkania są bardzo drogie. U mnie sensowne 2 pokoje, kuchnia, łazienka w przyzwoitym miejscu i dobrze urządzone (nie na zasadzie meblościanka z prl) wraz z opłatami to 3000zł. Pokój za tysiaka to dramat sad
            • mamkaantka Re: Kasa dla mlodziezy 29.09.23, 23:23
              Dlatego studenci zwykle nie mieszkaja w nich solo. Mój płaci tyle za 2 sypialnie plus maly wspólny salon z kuchnią ale mieszkanie i wydatki dzieli na pół z kolegą.
              • antykaa Re: Kasa dla mlodziezy 30.09.23, 13:06
                Ja nie mowie o mieszkaniu solo. Mowie o dwupokojowym mieszkaniu za 4 tys. Koszt do podziału na dwie osoby.
                • leosia-wspaniala Re: Kasa dla mlodziezy 30.09.23, 14:27
                  2 pokoje dla studentów to raczej na 4 osoby.
          • little_fish Re: Kasa dla mlodziezy 29.09.23, 22:55
            Jak rozumiem, mieszkasz w mieście akademickim? Więc jeśli cię na to nie stać, wynajmowanie mieszkania/pokoju córce jest zbędne.
            • antykaa Re: Kasa dla mlodziezy 30.09.23, 13:07
              Stać. Ale szkoda mi kasy. Wole odłożyć na emerytura
              • little_fish Re: Kasa dla mlodziezy 30.09.23, 13:24
                No to dziecko mieszka w domu. Ciesz się, że studia ogarniesz "po taniości"
          • taki-sobie-nick Re: Kasa dla mlodziezy 29.09.23, 22:57
            Kogo dzisiaj stać na studia przy tak wysokim koszcie utrzymania?

Was.

Szczęśliwie mieszkacie w tym mieście, w którym córka ma studiować.
            • grey_delphinum Re: Kasa dla mlodziezy 30.09.23, 14:49
              My też mieszkamy w mieście, w ktorym córka studiuje, ale jednak w połowie 3 roku studiów córka wyprowadziła się z domu rodzinnego. Po prostu przyszedł czas na osobne zycie.

A komentarz o mało wymagających studiach w kontekście dorabiania jest po prostu śmieszny, bo naprawdę da się pogodzić naukę i pracę nawet na trudnych kierunkach (córka studiuje medycynę i pracowała kilkanaście godzin w tygodniu, a mimo to bardzo dobrze zdała egzaminy i kolejny rok będzie miała stypendium naukowe).
              • taki-sobie-nick Re: Kasa dla mlodziezy 30.09.23, 20:16
                grey_delphinum napisał(a):

> My też mieszkamy w mieście, w ktorym córka studiuje, ale jednak w połowie 3 rok
                > u studiów córka wyprowadziła się z domu rodzinnego.

Zasadnicze pytanie: za mieszkanie płaciła sama czy wy jej płaciliście?

• mamkaantka Re: Kasa dla mlodziezy 29.09.23, 23:18
            Dodajmy, że wsparcia państwa nie ma tu żadnego. 800+ tylko do lat 18, a jak się zaczynają prawdziwe wydatki, bo dziecko chce się uczyć dalej to rodzic zistaje z tym sam.
            Socjalne stypendia to już fokcja, progi są tak niskie że prawie nikt z tego nie korzysta. Mam wrażenie że obecnym władzom nie zależy na wykształceniu młodzieży.
            • taki-sobie-nick Re: Kasa dla mlodziezy 29.09.23, 23:21
              mamkaantka napisała:

> Dodajmy, że wsparcia państwa nie ma tu żadnego. 800+ tylko do lat 18

... pewnie, istny drobiazg. Razem prawie 173000 (sto siedemdziesiąt trzy tysiące), no ale NIE DAJĄ OSOBNO NA STUDIA (i na pierwszy samochód bombelka też nie).
              • mamkaantka Re: Kasa dla mlodziezy 29.09.23, 23:27
                Tak się składa że w innych krajach albo nie płaci się za dzieci wcale albo płaci się przez cały okres nauki, tak jak być powinno. Akurat ja sobie radzę z wydatkami studenta, ale wielu ludzi niestety nie, a muszą płacić na dzieci innych
                Zbyt mądra to ty nie jesteś ...
                • taki-sobie-nick Re: Kasa dla mlodziezy 29.09.23, 23:29
                  mamkaantka napisała:

> Tak się składa że w innych krajach albo nie płaci się za dzieci wcale albo pł
                  > aci się przez cały okres nauki, tak jak być powinno.

To ja poproszę przykłady z tych innych krajów. Z linkami.

No i chyba lepiej dostać 173000 niż 0 (brak dopłat na dzieci)? I kto tu nie jest zbyt mądry? Poza tym patrz wpis little fish poniżej.
                  • kruszysia Re: Kasa dla mlodziezy 01.10.23, 09:57
                    W Austrii na dziecko studiujące przysługuje zasiłek do 24 roku życia (dziecka).

Link poniżej (nie zapomnij kliknąć u dołu na "jak długo przysługuje..."

kdf-podatki.pl/zasilek-rodzinny-z-austrii-familienbeihilfe/
                • marta.graca Re: Kasa dla mlodziezy 30.09.23, 14:57
                  Jak sobie ludzie nie radzą z wydatkami na studenta, to wybiera on studia zaoczne i idzie do pracy. Co jeszcze miałoby państwo sponsorować? Dopłatę do pensji, jak będzie za niska?
                  • little_fish Re: Kasa dla mlodziezy 30.09.23, 15:52
                    Ewentualnie intensywnie pracuje w wakacje plus dorabia w ciągu roku - koledzy mojego dziecka różnie kombinują.
            • little_fish Re: Kasa dla mlodziezy 29.09.23, 23:22
              "800+ tylko do lat 18, a jak się zaczynają prawdziwe wydatki, bo dziecko chce się uczyć dalej to rodzic zistaje z tym sam." - skoro wcześniej nie ma "prawdziwych wydatków " to można te 500+ odkładać na poczet przyszłych studiów...
            • leosia-wspaniala Re: Kasa dla mlodziezy 30.09.23, 14:29
              Bezpłatne studia to mało wsparcia? Stypendia socjalne, naukowe. Mało, naprawdę? Cud, że musimy studia pokończyli.
              • little_fish Re: Kasa dla mlodziezy 30.09.23, 14:36
                Dokładnie. Kiedy ja studiowałam moja mama miała najniższą rentę, pracował tylko tata, a i tak nie łapałam się na stypendium socjalne. Dostawali je ci, którzy mieli gorzej.
              • pepsi.only Re: Kasa dla mlodziezy 30.09.23, 23:32
                leosia-wspaniala napisał(a):

> Bezpłatne studia to mało wsparcia? Stypendia socjalne, naukowe. Mało, naprawdę?
                > Cud, że musimy studia pokończyli.

Myśmy? Ja akurat skończyłam studia na kredycie studenckim + renta po ojcu.
                Mąż- też kredyt+ dorabiał całe studia, i to od pierwszego roku, bo u niego była jeszcze biedniej niż u mnie. Ja pracę zaczęłam mniej więcej na 3roku studiów.
                Słabo zrobiło się , jak rok po obronie oboje musieliśmy zacząć spłacać te kredyty, w czasie gdy bezrobocie szalało, i nie było możliwości znalezienia lepszej pracy, bo nie wystarczało nam do pierwszego.
            • biala_ladecka Re: Kasa dla mlodziezy 30.09.23, 20:55
              Czekaj, czekaj, do wyborów jeszcze dwa tygodnie. Jest jeszcze szansa na jakąś smakowitą aferę, którą przykryje się 1000+ do czterdziestki.
          • joana.mz Re: Kasa dla mlodziezy 29.09.23, 23:59
            Ja myślę, że ta kwota 1350 za mieszkanie oznacza koszt miejsca 1 osoby w mieszkaniu/pokoju studenckim. Większość studentów jednak mieszka na kupie, niż wynajmuje kawalerkę dla siebie.
            • antykaa Re: Kasa dla mlodziezy 30.09.23, 13:05
              Ja mowie o cenie 4 tys. Za mieszkanie dwupokojowe (to cena z tych niższych), czyli 2 tys. za pokoj
      • sol_13 Re: Kasa dla mlodziezy 01.10.23, 01:33
        12-latek dostaje 50zł/mc ale on nie ma potrzeb.

Serio? Mój 11-latek chodzi z kolegami do zabki na hot dogi, jeżdżą rowerami do McDonaldsa. 100 zł kieszonkowego na miesiąc mu nie starczawink
    • mamkaantka Re: Kasa dla mlodziezy 29.09.23, 23:11
      Oj dużo 2000 na życie plus 1500 na mieszkanie w Poznaniu i czasem dodatkowe wydatku typu lekarz, dentysta, komputer, Kurtka itp W wakacje pracuje, ale w ciągu roku nie bardzo może bo dużo nauki na dwóch kierunkach.
    • 152kk Re: Kasa dla mlodziezy 29.09.23, 23:27
      A ile wydajesz na utrzymanie dziecka teraz? To dołóż koszt wynajmu mieszkania/pokoju i już wiesz ile ciebie to będzie kosztować. Bo każdy na dzieci wydaje inna kwote - tyle, ile chce i ile na.
      • szmytka1 Re: Kasa dla mlodziezy 30.09.23, 13:33
        Ale to nie jest prawda, bo jak gotuję zupę, to mnie mniej kosztuje ugotować tej zupy pół litra więcej niż całkiem od podstaw jedne porcji, korzyści skali, jeśli coś Ci to mówi.
        • little_fish Re: Kasa dla mlodziezy 30.09.23, 13:44
          Dokładnie, takie wyliczenia niewiele dają. Poza tym, ja bym w sumie nie potrafiła powiedzieć ile wydaję na jedzenie dla każdego z członków rodziny. Bo z pewnością nie jest tak, że na każdego przypada 1/4 całości. Nie wyliczam szczegółowo zjedzonych bułek, jogurtów czy talerzy zupy. A poza tym, tak jak piszesz, samotne gospodarowanie często wychodzi drożej.
          • szmytka1 Re: Kasa dla mlodziezy 30.09.23, 14:00
            Rachunek za prąd 1 osoby będzie mniejszy niż 4, ale z pewnością nie będzie to 1/4
    • natalyaxx Re: Kasa dla mlodziezy 30.09.23, 14:52
      Apel: nie żałujcie kasy na dzieci, bo dzieci macie tylko jedne i trzeba je rozpieszczać! Już pisałam w innym wątku, że w Poznaniu 8 lat temu brałam od rodziców 4k i nie zawsze starczyło, fakt, że tam około 1700 szło na wynajem mieszkania, ale i tak ,dawać lepiej więcej niż mniej. Niech mają beztroskę, high life i korzystanie z młodości, bo młodość jest jedna i nie powinna być spędzona na biedowaniu czy pracowaniu. Rozpieszczajcie dzieci!
      • marta.graca Re: Kasa dla mlodziezy 30.09.23, 14:58
        A co to za konstrukcja "dzieci macie tylko jedne"? Niektórzy mają więcej niż tego studenta i własne wydatki, nie tylko dziecięce.
      • little_fish Re: Kasa dla mlodziezy 30.09.23, 15:53
        Rozpieszczajcie dzieci, sami ograniczajcie swoje potrzeby? Bez przesady...
        • natalyaxx Re: Kasa dla mlodziezy 30.09.23, 16:31
          Nie, że sami ograniczajcie swoje potrzeby, bo oczywiście, że nie. Jeśli w domu się nie przelewa, to naturalnym jest, że dziecko będzie musiało sobie częściowo samo poradzić. Natomiast są rodziny, gdzie są środki, a i tak rodzice uważają, że lepsza jest szorstka miłość i większa samodzielność. Ja nie potwierdzam, z rozczuleniem wspominam rozpieszczanie mnie przez rodziców i uważam, że jeśli ktoś może, to niech rozpieszcza na maxa.
          • po_godzinach_1 Re: Kasa dla mlodziezy 30.09.23, 16:44
            natalyaxx napisała:

> Nie, że sami ograniczajcie swoje potrzeby, bo oczywiście, że nie. Jeśli w domu
            > się nie przelewa, to naturalnym jest, że dziecko będzie musiało sobie częściowo
            > samo poradzić. Natomiast są rodziny, gdzie są środki, a i tak rodzice uważają,
            > że lepsza jest szorstka miłość i większa samodzielność. Ja nie potwierdzam, z
            > rozczuleniem wspominam rozpieszczanie mnie przez rodziców i uważam, że jeśli kt
            > oś może, to niech rozpieszcza na maxa.

a ty swoje dzieci rozpieszczasz finansowo?
    • enigma81 Re: Kasa dla mlodziezy 30.09.23, 21:57
      Nie mam pojęcia ile kosztuje student poza miejscem zamieszkania, bo moja studiuje na miejscu.
      Młoda (zaczyna 2 rok studiów) dostaje od nas 250 zł miesięcznie plus ok 200 zł extra na jedzenie jeśli plan zajęć ma taki, że nie ma jak wrócić do domu w ciągu dnia.

Syn (16) dostaje 250 zł.

Daję tyle, na ile mnie stać. Jak im brakuje to kombinują i dorabiają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka