Dodaj do ulubionych

90. urodziny - prezent

07.10.23, 12:09
Niedługo babcia kończy 90 lat. Potrzebuję pomysłu na prezent. Zdrowotnie już u niej kiepsko, nie wychodzi z mieszkania. Wzrok się pogorszył, więc już nie czyta, puzzli nie układa. Ogląda głównie telewizję. Nie ma żadnych hobby i jest z frakcji "po co mi to? I tak niedługo umrę".

Proszę o pomysły.
Obserwuj wątek
    • princy-mincy Re: 90. urodziny - prezent 07.10.23, 12:13
      Moja babcia niewiele młodsza była od Twojej i ona uwielbiala słuchać starych utworów. Większość z tego miała na winylach ale mój kuzyn jakoś przegrał je na CD i babcia dostała plyty CD które mogła słuchać.
      Ona uwielbiala też kwiaty i ogród i brała każdy kwiatek (czy do ogrodu czy do domu) w ciemno.
      • princy-mincy Re: 90. urodziny - prezent 07.10.23, 12:14
        Moze dla babci audiobooki lub słuchowiska skoro wzrok nie ten?
        Albo jakis piękny cieply szał lub kardigan?
        • junebug Re: 90. urodziny - prezent 07.10.23, 12:24
          Ooo audiobooki i muzyka to dobry trop. Dzięki!
    • taje Re: 90. urodziny - prezent 07.10.23, 12:13
      Skoro lubi oglądać telewizję to może abonament Netflixa albo HBO?
      • junebug Re: 90. urodziny - prezent 07.10.23, 12:26
        To będzie problematyczne. Babcia nie ma internetu a i telewizor chyba też się nie nada.
        • czekolladamientowa Re: 90. urodziny - prezent 07.10.23, 13:21
          junebug napisał(a):

> To będzie problematyczne. Babcia nie ma internetu a i telewizor chyba też się n
          > ie nada.
          To kup jej nowy telewizor. Duży.
    • ritual2019 Re: 90. urodziny - prezent 07.10.23, 12:18
      Moze poprostu spedzic z babcia milo dzien jej urodzin.
      • junebug Re: 90. urodziny - prezent 07.10.23, 12:27
        Mówisz? Planowalam podrzucić prezent pod klatkę, zadzwonić domofonem i odjechać z piskiem opon...🙄
        • ritual2019 Re: 90. urodziny - prezent 07.10.23, 12:50
          Hmmm, w takim razie moja rada bardzo trafna.
        • panna.nasturcja Re: 90. urodziny - prezent 08.10.23, 14:58
          No ewidentnie nie planowałaś spełnić życzeń babci skoro zamierzasz jej kupować coś, czego nie chce.
    • slatynka85 Re: 90. urodziny - prezent 07.10.23, 12:33
      Kup jej na cd Matysiakowie, na pewno tego słuchała i lubiła ❤️
    • imponderabilia22 Re: 90. urodziny - prezent 07.10.23, 12:54
      Fotel bujany
    • gama2003 Re: 90. urodziny - prezent 07.10.23, 13:21
      Męża babcia ( z tą ważną różnicą, że była w super formie, tak się szczęślowie złożyło ), dostała kosz ulubionionych róż i kolczyki. Kocha perły i twierdzi, że jej przynoszą szczęście.

Przyjęcie ęą, na które mogła się wystroić, manicure,fryzjer, perły.
      Tort królewski. Kocha być w centrum uwagi i dostała to w ogromnej dawce.

A najlepsze było, gdy powtarzała- jak ja to jutro opowiem sąsiadkom ! Maślakowa padnie ! 😊
      Kazała robić sobie zdjęcia z kwiatami i tortem.
      Doceniam, bo taka żywotna agentka to rzadkość.

Babci w gorszej formie zdrowotnej zorganizowałabym to samo, tylko w domu. Spokojniej, krócej, ale niech się czuje jak królowa. Plus prezent, to już rzecz upodobań, może faktycznie te słuchowiska ? Z praktycznych prezentów, ale nie na taką okazję, to kosmetyki nawilżające - nasza babcia ma kłopoty z potworna suchością skóry i schodzą litry emolientów itd. Plus porzadna wełniana bielizna termiczna, babci zimno, pokochala ją.
      Trudny temat, jeśli starsza pani niczego nie chce. Jeśli kiepsko się bidulka czuje, to kwiaty i czułe towarzystwo 🍀, bo zbytnie zamieszanie może dodatkowo drażnić i męczyć.
    • mama_duzych_dzieci Re: 90. urodziny - prezent 07.10.23, 14:33
      Ciepła kamizelka grzejąca plecy, wygodne cieple wysokie botki, cipłe skarpety z owczej gryzącej wełny, które poprawiaja krążenie ( a to jest rocznik ktorych ta wełna nie gryzie) ludziom straszym jest często tak jakos zimnawo. Pled do otulania się w wygodnym fotelu, termiczny kubek zeby herbatka, ziólka były ciepłe.
      • taki-sobie-nick Re: 90. urodziny - prezent 07.10.23, 20:52
        mama_duzych_dzieci napisała:

> Ciepła kamizelka grzejąca plecy, wygodne cieple wysokie botki, cipłe skarpety
        > z owczej gryzącej wełny, które poprawiaja krążenie ( a to jest rocznik ktorych
        > ta wełna nie gryzie)

Gryzie, gryzie, tylko o to d... nie zawracają.
    • nangaparbat3 Re: 90. urodziny - prezent 07.10.23, 14:44
      Mojej babci na 90 kupiłam lakier do paznokci, rozowiutki - była zachwycona.
      • memphis90 Re: 90. urodziny - prezent 08.10.23, 07:31
        Moja dostała cały zestaw Pani Walewskiej - od perfum, przez pomadki, po różowe lakiery do paznokci. Bo taki ją sentyment dopadł…
        • dominika9933 Re: 90. urodziny - prezent 08.10.23, 07:44
          Super prezent 😘 Moja Babcia kochała Panią Walewska, niestety już nie żyjesad. Ucieszyłaby się też z prezentu gama2003. Koce, pledy, poduszki i inne "babcine" prezenty babcie mają.
          • ursgmo Re: 90. urodziny - prezent 08.10.23, 08:38
            Jak my całą rodziną szczerze nienawidziliśmy Pani Walewskiej, ile się prosiliśmy żeby teściowa tego nie używała. Wszystko z jej domu tym śmierdziało, bo lała to na siebie chyba litrami. Kilka lat temu dostałam od niej apaszkę i do dziś czuć ten zapach, leży w otwartej papierowej torebce w składziku i wywietrzeć nie chce.
            • panna.nasturcja Re: 90. urodziny - prezent 08.10.23, 14:59
              Wystarczy uprać a nie trzymać w składziku.
              • ursgmo Re: 90. urodziny - prezent 08.10.23, 16:32
                Może bym i wyprała, ale nie jest w moim guście. Taka 80+ 😉.
    • berdebul Re: 90. urodziny - prezent 07.10.23, 14:46
      Budżet? Jak wyższy to kupiłabym fajny telewizor i ewentualnie abonament na kablowke/jakaś platformę. Do tego fajny pled.
    • kaki11 Re: 90. urodziny - prezent 07.10.23, 17:52
      Może jakiś lepszy fajny koc. Albo jakaś chusteczka jeśli babcia nosi. Lub jeśli lubi i może to jakiś zestaw smakołyków - ciekawe herbaty, likier i np bardziej wyszukana bombonierka czy czekolada i to w formie kosza prezentowego .
    • muszebosieudusze Re: 90. urodziny - prezent 07.10.23, 19:24
      Jakąś ładną piżamę z super miłej tkaniny.
      Jakaś fajna kwitnąca roślina.
      Ładna lampa.
      Ekspres do kawy z termosem jeśli pije.
      Coś fajnego do domu/pokoju, nie coś co jej przypomina ze jest stara.
    • misiamama Re: 90. urodziny - prezent 07.10.23, 22:14
      Babcia ma zdjęcia uporządkowane? może albumy na zdjęcia?
    • bywalec.hoteli Re: 90. urodziny - prezent 07.10.23, 22:24
      Najlepszym prezentem w tej sytuacji bedzie obecność bliskich nie tylko w tym szczególnym dniu.
    • 1matka-polka Re: 90. urodziny - prezent 07.10.23, 22:28
      "po co mi to? I tak niedługo umrę".

Czyli brakuje jej towarzystwa, a to najtrudniejszy prezent🤷‍♀️
      • bywalec.hoteli Re: 90. urodziny - prezent 08.10.23, 10:50
        No właśnie. A nie kocyki, sweterki i szaliki.
    • panna.nasturcja Re: 90. urodziny - prezent 08.10.23, 14:57
      Po co chcesz kupować coś, czego babcia nie chce zamiast dać jej to czego potrzebuje czyli obecność?
      Taki prezent zaspokaja wyłącznie ego kupującego, nic nie daje obdarowanemu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka