Dodaj do ulubionych

mały airfryer

13.10.23, 11:03
mam pytania do użytkowniczek. chciałabym kupić taki na max 3l, na 1-2 porcje mięsa lub warzyw głównie z przeznaczeniem na działkę.

- czy tłuszcz którym polejemy jedzenie ścieka do urządzenia, tak że trzeba je potem myć w środku? czy wszystko osadza się w tych wyjmowalnych szufladach
- czy mały rozmiar przeszkadza w zrobieniu jakichś rzeczy, na drugi raz kupiłybyście większy?
- co niemięsnego można jeszcze zrobić w tym urządzeniu poza grillowaniem warzyw? np pieczenie ciastek w foremkach? coś z jajek?
Obserwuj wątek
    • tilijka123 Re: mały airfryer 13.10.23, 11:31
      1. u mnie myje się szufladę i koszyk, który jest w szufladzie - myję w zmywarce. Można wyłozyć papierem do pieczenia, wtedy większość tłuszczu zostaje w papierze. Ja kupiłam takie wyprofilowane foremki z papieru, ale można po prostu włożyć większy kawałek papieru, zeby były wyższe brzegi
      2. mam taki, zeby włożyć 2 udka, jest wystarczający na 2 osoby
      3. można podpiekać pieczywo, robić zapiekanki, z jajek pewnie fritata by wyszła ale nie próbowałam. Można upiec małe ciasto.
      • swiecaca Re: mały airfryer 13.10.23, 11:40
        tilijka123 napisała:

> 2. mam taki, zeby włożyć 2 udka, jest wystarczający na 2 osoby

jaką masz pojemność/model?
        • tilijka123 Re: mały airfryer 13.10.23, 13:27
          Mam philipsa ovi xl.
          Pojechałam do euro agd i przez kilkadziesiąt minut oglądałm na żywo wystawione frytownice i zdecydowałam sie na tą i jestem zadowolona.
          • swiecaca Re: mały airfryer 13.10.23, 14:18
            ale ten ma 6l
            • tilijka123 Re: mały airfryer 13.10.23, 14:27
              swiecaca napisała:

> ale ten ma 6l

No rozmiar musisz sama sobie dobrać. Ja chciałam móc włożyć swobodnie dwie ćwiartki z kurczaka. Poszłam do sklepu, obejrzałam różne i zdecydowałam się na większy niż początkowo planowałam. Tobie może wystarczyć mniejszy.
              • asia-loi Re: mały airfryer 13.10.23, 15:04
                tilijka123
                >
                > No rozmiar musisz sama sobie dobrać.

Ja też najpierw w sklepie pooglądałam. Wybrałam taki żeby mi za duzo miejsca na blacie nie zajmował i żeby miał chociaż 1500 W mocy.
    • slonko1335 Re: mały airfryer 13.10.23, 11:36
      mam 3,5l xiaomi. Myje się tylko szufladę i akcesoria do niej wkładane. Do mojego wchodzi na kratkę 5 nóżek. Kupiony był do małych porcji wiec u nas się sprawdza. Generalnie można w nim robić wszystko to co się robi w piekarniku.
      • piataziuta Re: mały airfryer 13.10.23, 11:43
        A jaka jest przewaga airfryera nad piekarnikiem?
        • alpepe Re: mały airfryer 13.10.23, 11:47
          Jest mniejszy, łatwiej go nagrzać na szybko i zużywa mniej prądu.
        • slonko1335 Re: mały airfryer 13.10.23, 12:16
          nie trzeba go nagrzewac bo ma od razu potrzebną temperaturę, potrawy są soczyste, smakują jak usmażone a pieką się na odrobinie tłuszczu , wszystko robi się krócej niż w piekanriku i w niższej temeoraturze no więc pobiera znacznie mniej prądu
          • hrabina_niczyja Re: mały airfryer 13.10.23, 14:46
            Słonko, ale ze wciskasz guzik i on już ma np. 180 stopni? I jak na niższej temperaturze? No jak ciasto piekę na 180 to tu muszę ustawić mniej?
            • piataziuta Re: mały airfryer 13.10.23, 15:01
              Niższa temperatura, ale piecze się szybciej i jeszcze zużywa mniej prądu.
              Cuda, albo coś tu nie styka.
              • asia-loi Re: mały airfryer 13.10.23, 15:10
                piataziuta napisała:

> Niższa temperatura, ale piecze się szybciej i jeszcze zużywa mniej prądu.
                >

Ale tak jest. Szuflada jest mała i zamknięta, a piekarnik jednak sporo większy.
                Mam porówanie z mrożonymi frytkami. Takie same robiłam w piekarniku i piekarnik nastawiałam na 220 stopni i piekły się 20 minut, a w tej frytkownicy pieką się 10-12 minut i na 200 stopni. Bo frytkownica ma tylko do 200 stopni.
              • slonko1335 Re: mały airfryer 13.10.23, 17:45
                Myślę, że żadne cuda tylko mniejszy element grzejny i mniejsza objętość a dodatkowo krążący gorący tluszcz na którym potrawy się smażą.
            • slonko1335 Re: mały airfryer 13.10.23, 17:42
              U mnie akurat tak na automatycznym ustawieniu ma 180 stopni więc po wciśnięciu guzika taka jest temperatura. Oczywiście możesz ją zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od potrzeb.
              • asia-loi Re: mały airfryer 13.10.23, 18:14
                slonko1335 napisała:

> U mnie akurat tak na automatycznym ustawieniu ma 180 stopni

U mnie też. Tylko ja sama zmieniam.
      • black.imak Re: mały airfryer 13.10.23, 12:22
        W xiaomi 3,5 l mieści się 5 nóżek na kratkę i 5 na dno? Dobrze rozumiem?
        • asia-loi Re: mały airfryer 13.10.23, 13:15
          black.imak napisał(a):

> W xiaomi 3,5 l mieści się 5 nóżek na kratkę i 5 na dno? Dobrze rozumiem?

Ja mam xiaomi 3,5 l i zmieści się z 5 pałek, ale nie udek. Może być 5 na kratce i 5 na dno. Udka są wieksze, to po dwa na każdym poziomie zmieści sie.
          Ale z udkiem w tym urządzeniu ja mam problem. Piekłam raz i jak nastawilam na 1,5 godziny to co 7 minut piszczy, że trzeba potrząsnąć jedzeniem. Już mnie diabli brały. Jak nastawię w piekarniku to piszczy po czasie nastawionym.
          To co się krócej robi, to może być. Bo zawsze piszczy po 7 minutach o potrząśnięcie jedzeniem i na koniec.
        • slonko1335 Re: mały airfryer 13.10.23, 14:05
          Tak, tylko będzie kłopotliwe obracanie jak wrzucisz 5 na kratkę i 5 na dno i chodziło mi o pałki a nie całe nogi w sensie udo plus podudzie. Pałki pieką mi się ok. 25-30 minut w 180 stopniach, przewracam ze dwa razy w tym czasie. Zdaniem mojej rodziny są znacznie smaczniejsze niż te z piekarnika.
          • slonko1335 Re: mały airfryer 13.10.23, 14:08
            jeżeli natomiast chodzi o całą nogę(udo plus podudzie u mnie to się nazywa ćwiartka) to na kratkę wchodzą 2 lub 3 w zalezności od wielkości i pieką się ok 35-40 minut w 180 stopniach.
    • kasterson Re: mały airfryer 13.10.23, 13:02
      Dołączam się do pytania. Jaki macie i ktory polecacie. Piekarnik mi się zepsuł choć i tak rzadko go używałam bo szkoda było cały grzać na 2-osobowe porcje więc tak dojrzewam do airfreya.
    • zapozno23 Re: mały airfryer 13.10.23, 14:13
      Tłuszcz jest tylko w szufladach. Lepiej kupić większy, bo w nim i tak nie mieści się dużo, jedzenie musi być równomiernie rozłożone, nie za grubą warstwą.
    • hrabina_niczyja Re: mały airfryer 13.10.23, 14:41
      A napiszcie mi proszę czy można w tym podgrzewać jedzenie jak w piekarniku. No i orientacyjnie ile trwa upieczenie jak wrzuce surowego kurczaka czy inne mięso? Kupiłabym dla młodej, bo w piekarniku długo trwa podgrzanie czegoś czy upieczenie. A i muffinki, zapiekanki, frytki może sobie w tym robić?
      • asia-loi Re: mały airfryer 13.10.23, 15:18
        hrabina_niczyja napisała:

> A napiszcie mi proszę czy można w tym podgrzewać jedzenie jak w piekarniku.

Do podgrzewania jest super.
        Frytki mrożone tez super.
        Pieczarki też lepsze niz z patelni, tylko trzeba je psiknąć oliwą, lub obtoczyć w oliwie lub oleju.
        Drób mi wychodzi dobry, ale mięso - nie. Jest suche i twarde, ale może źle robię.
        Warzywa są najzdrowsze - surowe. Robię takie, które na surowo nie za bardzo smakują jak ziemniaki, pieczarki, cebula.
        Na początku zrobiłam marchewkę, korzeń pietruszki i selera i wyszło suche i pomarszczone, choć skropiłam oliwą.
        Generalnie polecam. Ryba bez panierki tylko z przyprawami i skropiona oliwą też wychodzi dobra
      • asia-loi Re: mały airfryer 13.10.23, 15:55
        To jest taki mini piekarnik z termoobiegiem.
      • slonko1335 Re: mały airfryer 13.10.23, 21:05
        Moze robić frytki, muffinki, zapiekanki. Całego małego kurczaka takiego ok. kilograma mieszczę w xiaomi i upieczenie go to ok. 45 minut od włączenia urządzenia.
    • ichi51e Re: mały airfryer 13.10.23, 15:06
      Tłuszcz ścieka (i wycieka) trzeba myc (najlepiej w zmywarce) przy czym ja żadnym tłuszczem nie polewam nie mam potrzeby.
      Rozmiar mam w sam raz wiec nie narzekam.
      Robic można wszystko - moje dziecko nawet placki cebulowe robiło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka