Dodaj do ulubionych

Jak daleko macie do

13.10.23, 16:46
swoich lokali wyborczych ?
My tylko 54 km do ambasady w Luksemburgu, do Kolonii znacznie dalej bo jakies 170 km.ponad
W Luxie 2 lokale w kazdym ponad 1600 osob zarejestrowanych.Obawiam sie dlugiego czekania by oddac glos.
Obserwuj wątek
    • heca7 Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 16:50
      Kilkaset metrów wink
      • szansanalans Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 16:54
        Szczesniara
      • y_y Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 21:08
        z buta ze 2 minuty 🥰
        • szansanalans Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 21:55
          Mini spacerek raptem
    • alina460 Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 16:51
      1km
      • szansanalans Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 16:54
        No to nawet na piechotka
    • muszebosieudusze Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 16:53
      Ponad 70 km. I mam głęboko w zadzie głosy wszystkich od „Polonia nie powinna nam urządzać życia”, ciekawa jestem ile z tych osób by tyle jechało żeby oddać głos.
      • szansanalans Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 16:58
        I tak trzeba dzialac bo jednak jestesmy Polakami.
      • panna.nasturcja Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 17:48
        Nie ma znaczenia ile by jechało.
        Jeśli wybrałaś emigrację na stałe to urządzasz życie innym i nie powinnaś mieć do tego prawa, bo będziesz ponosić konsekwencji swoich wyborów.
        • panna.nasturcja Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 17:48
          NIE będziesz ponosi
          • muszebosieudusze Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 18:16
            Trudno, musisz z tym jakoś żyć. Abstrahując od tego że nie masz pojęcia czy ja do Polski nie wrócę na starość.
            • demodee Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 20:05
              > nie masz pojęcia czy ja do Polski nie wrócę na starość.

Wrócisz, to będziesz głosować.
              • muszebosieudusze Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 20:10
                Bo co, bo ty tak uważasz?
                • demodee Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 20:45
                  Tak, tak uważam.
                  • muszebosieudusze Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 21:51
                    Ale rozumiesz, że twoje uważanie nie jest dla mnie wiążące i i tak będę głosować zanim wrócę?
      • gorzka.gorycz Re: Jak daleko macie do 14.10.23, 11:22
        Bo nie powinna. Jestem zdania, że jeśli ktoś wybiera na stałe życie poza Polską,, nie powinien mieć prawa głosu.
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Jak daleko macie do 14.10.23, 13:48
          Tak jest. To ładnie, że czują się Polakami, niech sobie kultywują polskie tradycje w swoim domu, dzielą się opłatkiem w czasie wigilijnej wieczerzy czy powieszą flagę na ścianie, ale to tyle.
    • madame_edith Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 16:53
      W tych wyborach dość daleko 😁
    • ichi51e Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 16:56
      350m. U nas są dwa obwody - jeden przy ambasadzie drugi przy polskim kosciele i akurat przypadkiem mam do tego drugiego blisko.
      • szansanalans Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 17:00
        O ichi i tu widze mega poswiecenie, naprawde
        • 35wcieniu Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 18:46
          🤣🤣
      • ichi51e Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 17:11
        Kolejki niestety nigdy nie bylo uncertain
    • aankaa Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 16:59
      w PL - kilkadziesiąt km od domu, w kieszeni mam już bilet, wystawiony przez gminę, na wycieczkę wyborczą big_grin
    • dwa_kubki_herbaty Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 16:59
      300 m, wyborców 800 patrzac że frekwencja to max 50% czyli przyjdzie 400 liczac godziny otwarcia, wychodzi okolo 29 osób na godzinę,a że sa rzuty: przed msza, po mszy, po obiedzie, i okolice 17-18h, i zawsze jest kilka osób co chce być pierwszymi i ci co przychodzą na 20:55, mogę powiedzieć, że najlepiej przyjść 7:30-8:30, 10-11 i 13:30-14:30.
      To z czasów gdy siedziałam w komisjach czyli ostatni raz 10 lat temu.
      • szansanalans Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 17:06
        Te godziny frekwencji zgadzaja sie z moich obserwacji.W Gdansku moje okna w mieszkaniu wychodzily na szkole
        gdzie byl lokal wyborczy
      • szansanalans Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 17:29
        Dzieki za info, my jedziemy na dwie tury bo mamy 4 latke na stanie i zawsze ktos musi zostac do opieki.Dlatego te godziny sa cenna informacja
        • panna.nasturcja Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 17:50
          Przecież te godziny nie mają żadnego zastosowania w punkcie wyborczym poza Polską.
          • szansanalans Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 18:07
            Raczej tak, tez to biore po uwage. Trudno ale nie bedzie to czas stracony.
          • ichi51e Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 20:07
            Maja - jak już pisałam u mnie punkt jest przy kosciele - masa ludzi ma wydrukowane „msza i zagłosować” dlatego właśnie wybory w niedziele zawsze robią…

Ale myśle ze kolejki mogą być większe bo wystarczy ze ludzie będą masowo odmawiać udziału w referendum (proszę to zapisać) to będzie trochę przeciągania…
            • emateczka Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 21:20
              Nie, wybory robią w niedzielę, bo większość ludzi wtedy ma wolne, geniuszu.
            • volta2 Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 22:41
              Ale wiesz, że w głębokim PRL jaki czasach światłych rządów peło też były w niedzielę?
        • alicia033 Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 18:42
          szansanalans napisała:

> Dzieki za info, my jedziemy na dwie tury bo mamy 4 latke na stanie

czterolatka łańcuchem przykuta do ściany?
          Czy może masz w nosie, że ah, Ziemia płonie i zrobicie w sumie ponad 200 km, żeby oddać dwa głosy całkowicie bez znaczenia?
          • szansanalans Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 19:28
            Czterolatce po 20 min znudziloby sie tkwienie pod lokalem wyborczym,ona woli plac zabaw.
            A czy glosy sa bez znaczenia to sie okaze ,jestesmy Polakami i mamy prawo do glosowania tak samo jak i Ty.Nie sugeruj, ze emigracja jest na marginesie i bez praw.
            • alicia033 Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 19:38
              szansanalans napisała:

> Czterolatce po 20 min znudziloby sie tkwienie pod lokalem wyborczym,ona woli plac zabaw.

pomijając to, że z twojego posta wynika, ża rządzi wami czterolatka, zamierzasz twierdzić, że w Luksemburgu nie ma placów zabaw? Czy może skorzystanie z googla przerasta twoje możliwości intelektualne?
              • szansanalans Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 19:55
                Nie wysilaj sie wiecej bo Luksemburg i place zabaw nie w temacie watku.
                • alicia033 Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 20:00
                  szansanalans napisała:

> Nie wysilaj sie wiecej bo Luksemburg i place zabaw nie w temacie watku.

znaczy wybieracie się do Kolonii?
                  Czy jednak skorzystanie z googla was przerasta?
                  • demodee Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 20:09
                    A ja tego nie rozumiem.

Głosując za granicą można sobie wybierać lokal wyborczy? Kolonia, Luksemburg, Pernambuco, to wszystko jedno?
                    • muszebosieudusze Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 20:12
                      Wszystko jedno. Niby dlaczego to by miało robić różnice jeśli wszyscy głosują na jedną listę? Jedyne co, to na stronie do rejestracji jest pokazane ile osób się do danej komisji zarejestrowało unieśli jest obłożona to radzą wybrać inną.
                      • demodee Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 20:47
                        > Niby dlaczego to by miało robić różnice jeśli wszyscy głosują na jedną listę?

Co to znaczy?
                        • ichi51e Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 21:11
                          Ze niezależnie gdzie za granica głosujesz głosujesz na te sama listę (chyba Warszawa?) przed wyborami każdy się rejestruje gdzie chce głosować i dopisują go na liste (w tym roku było do 10 października)
                          • szansanalans Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 21:47
                            Dokladnie tak ischi, za granica emigracja glosuje na liste warszawska
                  • szansanalans Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 20:43
                    Skorzystam z twojej sugesti i po raz pierwszy zajrze do googla. Nie do Kolonii nie wybieram sie, tam w nie jestem zarejstrowana co chyba jest logiczne.Moglam jeszcze w Metz Francja.
            • szmytka1 Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 21:03
              Powinna być bez prawa, skoro swoje życie związała z innym krajem. Jest tak samo jak moherowe babcie, ciąża ich nie dotyczy ale najmądrzejsze w tych kwestiach. Powinnaś postarać się o prawa wyborcze w kraju, w którym zyjesz, tak byłoby uczciwie.
              • muszebosieudusze Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 21:06
                Ależ ja mam prawa wyborcze w kraju w którym żyję. Można mieć podwójne obywatelstwo. Ale w Polsce tez mam swoje interesy życiowe, nieruchomości od których płacę podatki.
                • szmytka1 Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 21:33
                  Posiadanie nieruchomości nijak ma się do urządzania życia obcym ludziom, a tym jest głosowanie. Zamieszkasz w tych polskich nieruchomościach, to głosuj tutaj. Nie mieszkasz, głosować nie powinnaś.
                  • szmytka1 Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 21:33
                    Ale ty musiszbosieudusisz 😆
                    • muszebosieudusze Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 21:36
                      Ja mogę i to zrobię. Ty odczuwasz jakiś mus żeby mi nawrzucać z tego powodu.
                      • szmytka1 Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 21:43
                        Bo to chamstwo w czystej postaci i jest zwyczajnie nieuczciwe. Urządzać komuś mieszkanie by musiał w nim żyć. Decydujesz jakie będą prawa, którym ty podlegać nie będziesz, tylko dotyczyć będą kogo innego. Skrajnie nie fair
                        • muszebosieudusze Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 21:49
                          Nie, decyduję kto mnie będzie reprezentować. Całkiem tak jak ty. A ja tez mogę powiedzieć, ze jakaś Szmytka czy ktoś chce 800 więc za trzy stówki wepchnie Polskę w objęcia Putina i sprawi, że ja nie będę mieć gdzie wracać. No trudno, na tym to polega, ale skoro się upierasz to według twojej logiki: tak z 15 milionów ludzi będzie głosować za politykami obcinającymi prawa reprodukcyjne kobiet, chociaż ich nie dotyczą bo albo są facetami albo po menopauzie. No i?
                        • muszebosieudusze Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 21:53
                          szmytka1 napisała:

> Bo to chamstwo w czystej postaci i jest zwyczajnie nieuczciwe. Urządzać komuś m
                          > ieszkanie by musiał w nim żyć. Decydujesz jakie będą prawa, którym ty podlegać
                          > nie będziesz, tylko dotyczyć będą kogo innego. Skrajnie nie fair

Wiesz co, w moim polskim mieszkaniu właśnie ktoś mieszka. I może sobie na przykład ściany pomalować czy wymienić sofę jak ma taką fantazję, ale jeśli będzie chciał np. przestawić ścianę, to już ja o tym zadecyduję.
                  • celandine Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 21:51
                    Ja na przykład nie urządzam życia obcym ludziom tylko mojemu rodzeństwu, chciałabym, żeby moja siostra, która ma 23 lata mogła zajść w ciążę bez martwienia się o swoje zdrowie i życie i takie tam. Bo jak na razie tak fajnie żeście sobie urządzili, że strach w gazecie przeczytać jakąkolwiek wiadomość, gdzie pojawia się Polska.
              • muszebosieudusze Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 21:09
                szmytka1 napisała:

> Jest tak samo
                > jak moherowe babcie, ciąża ich nie dotyczy ale najmądrzejsze w tych kwestiach.

A tak to może napisać tylko idiota. Akurat w momencie w którym toczą sie dwie wojny, w tum jedna za miedzą, a obecnyvrzad robi co może żeby pchnąć Polskę w stronę wschodu co osłabi Unię to kto będzie rządził Polską to nie jest tylko wewnętrzna sprawa kraju i dylemat „będzie osimset czy nie”.
                • szmytka1 Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 21:31
                  Nie nooo spoko, niech rodowici Niemcy np u nas wybiorą wladze bo z nami graniczą, a sprawa wojny będzie bliżej jak u nas źle władze, a obecnie migrancinod nas leżą do nich, więc też maja w tym interes.

A ja jestem troskliwa o ciebie, żeby tobie się dobrze żyło, to może bym zagłosowała i tobie władze wybrała?
                  • muszebosieudusze Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 21:34
                    Ale ja nie jestem rodowitą Niemką, jestem rodowitą Polką. Chcesz u mnie głosować? To ci zajmie najmarniej pięć lat żeby zdobyć uprawnienia, ale jak bardzo musisz to dajesz.
                    • szmytka1 Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 21:40
                      Moi dziadkowie mieli obywatelstwo i gdybym chciała, to mogłabym się postarać, by tez je miec, ale mieszkam tu i nie widzę powodu by wybierać władze gdzieś, gdzie mieszkać nie zamierzam
                      • muszebosieudusze Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 21:50
                        szmytka1 napisała:

> Moi dziadkowie mieli obywatelstwo i gdybym chciała, to mogłabym się postarać,
                        > by tez je miec, ale mieszkam tu i nie widzę powodu by wybierać władze gdzieś, g
                        > dzie mieszkać nie zamierzam

Ależ ja też nie wybieram władz w miejscu, w którym mieszkać nie zamierzam.
          • ichi51e Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 20:10
            Żaden głos nie jest bez znaczenia
    • anorektycznazdzira Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 17:01
      1,5 km
      • anorektycznazdzira Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 17:02
        a nie, googiel mówi, że <1 km
    • krypteia Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 17:05
      Jakieś 100 metrów, dlatego zastanawiałam się dzisiaj nad sensem bezpłatnej Komunikacji w niedzielę w Warszawie. Tutaj raczej każdy ma do swojej komisji max 500 m
      • mdro Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 20:02
        Jeśli jest na liście w miejscu zamieszkania. Bo ludzie są pomeldowani różnie i nie każdemu chciało się przepisywać.
    • arista80 Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 17:08
      Okolo 150 km do Ambasady w Rzymie. Glosowac nie bede, bo wiazaloby sie to pewnie z calodniowym pobytem w Rzymie, a ja na drugi dzien mam chrzest w rodzinie, wiec sobota jest mi potrzebna do przygotowania siebie i dzieci i pojscia do fryzjera.
      • bona.sforza Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 17:22
        We Włoszech wybory odbędą się 14 października?
        • arista80 Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 17:28
          15 pazdziernika, dni mi sie pomylily. Tym bardziej bym nie mogla glosowac, bo bede wtedy na chrzcie.
      • panna.nasturcja Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 17:51
        A co ma sobota do głosowania?
        • arista80 Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 17:59
          Pomylily mi sie dni. Myslalam ze glosowanue jest w sobote.
      • alicia033 Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 18:45
        arista80 napisała:

> a ja na drugi dzien mam chrzest w rodzinie, wiec sobota jest mi potrzebna do przygotowania siebie i dzieci i pojscia do fryzjera.

zasadniczo jestem przeciwna urządzaniu głosowania w okręgach poza Polską ale jestem zachwycona <sarkazm> twoimi priorytetami, arista.
        • arista80 Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 19:07
          Gdyby okreg wyborczy byl blisko mnie to bym prawdopodobnie glosowala (jak byla mozliwosc glosowania listownego, zawsze glosowalam), niestety nie poradze na to, ze odleglosc jest jaka jest i mi koliduje to z uroczystoscia rodzinna.
    • kaki11 Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 17:09
      Do najbliższego to tak 800metrow, do tego w którym zagłosuje około 50km,
    • emateczka Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 17:13
      Jakieś 40 minut samochodem. Jadę, oczywiście.
    • iberka Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 17:16
      Niespełna 200m
    • aurinko Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 17:17
      Około 150 metrów.
    • szmytka1 Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 17:25
      Z okna widzę, 150-200 metrów 🤔
    • marta.graca Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 17:25
      Ok. 30 km.
    • gris_gris Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 17:28
      Odleglosci nie sprawdzalam, bo jest w tym samym miescie. W Brukseli jest 6 komisji, w kazdej zarejestrowane jest ok 1500 osob i wiecej. W czterech komisjach we Flandrii sa zarejestrowane tlumy, nawet prawie 3000 osob (w Gandawie). Nie widze szans, zeby komisja policzyla tam glosy w 24 h.
    • sueellen Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 17:29
      Najbliższy mam w około 15 mil ale nie wpadłam na to by brać udział w wyborach w kraju w którym nie mieszkam większość swojego dorosłego życia.
      • szmytka1 Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 17:39
        Szanuję to. Wybory zagraniczne powinny być tylko dla osób, które centrum życia mają w Polsce a za granicą są w podróży, na jakimś kontrakcie. Jak ktoś mieszka za granicą nie powinien urządzać życia Polakom mieszkającym w Polsce.
        • panna.nasturcja Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 17:52
          Dokładnie!
          • alicia033 Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 18:48
            panna.nasturcja napisała:

> Dokładnie!

auć, chyba powinnam się wpisać do wątka bulzemba o czarnej seriiwink
            Musiałam się dziś zgodzić i z sueellen i z tosia71 i z paszczakową i teraz z tobą też się zgadzam.
      • panna.nasturcja Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 17:51
        I za to Cię szanuję.
      • iberka Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 18:20
        Brawo!
    • sandy_cheeks Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 17:29
      W linii prostej budynek-budynek to ok. 20m, ale z wyjściem z klatki i dojściem do przejścia dla pieszych będzie jakieś 100m 🙃

Tak czy siak planuję w niedziele skorzystać z darmowej komunikacji miejskiej w moim mieście 😊
    • snakelilith Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 17:45
      Teoretycznie 1 km. W moim niemieckim mieście można głosować przy polskim kościele i ten jest niedaleko mnie. Ale nie będę głosować.
    • srubokretka Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 17:46
      rowno godzine.
    • szeptucha.z.malucha Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 17:54
      1,1 km
    • feniks_z_popiolu1 Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 18:01
      Ze 30 m pewnie w linii prostej. Jakieś 80 m cała droga. Mieszkam obok lokalu wyborczego.
      • szansanalans Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 19:36
        To chyba masz najblizej, o nie na pewno masz najblizej.Wygralas
    • novembre Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 18:01
      W tym roku zamiast jednej komisji mamy w Szwajcarii sześć, w tym jedną w moim mieście. Pojedziemy na spacer wink
      • joana012 Re: Jak daleko macie do 13.10.23, 18:18
        200 m

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka