korniz 14.10.23, 10:48 Wasze hity aby zatrzymać wypadanie to? Jeszcze dodam ze wiek tez gra role ja mam 48 i coraz gorzej z wlosami. Znalazłam wczoraj ,że świetny jest napar z rozmarynu. Zawsze były nie zawodne boixine ampulki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
homohominilupus Re: Jesienne wypadanie włosów 14.10.23, 10:53 Biotebal. Mam ten są problem od dobrych paru lat. Tylko trzeba zastosować 3 mies kurację, ja w tym roku zaczęłam już w sierpniu 😉 Swoją drogą dlaczego tak wypadają akurat jesienią? Odpowiedz Link Zgłoś
rzepicha-piastowa Re: Jesienne wypadanie włosów 14.10.23, 11:01 U mnie co roku tak samo, a tym razem chyba jeszcze gorzej, bo naklada sie na to duzy stres w pracy. Staram sie dbac o diete i ruch jak moge, ale spac nie moge niestety. Mam nadzieje, ze w listopadzie troche bedzie latwiej, i ze w miedzyczasie nie wylysieje. Wszystkie dobre rady przyjme z wdziecznoscia. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Jesienne wypadanie włosów 14.10.23, 11:30 Ja mam wrażenie, że od kiedy zażywam jesienią D3 to mi tak nie wypadają jak w latach w których nie suplementowałam Odpowiedz Link Zgłoś
bylam.stara.mostowiakowa Re: Jesienne wypadanie włosów 14.10.23, 11:31 A probowałyscie masować skórę głowy? Tak, zwyczajnie, placami? Taki masaż poprawia ukrwienie skóry. Można dołożyć jakąś dobrą wcierkę. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Jesienne wypadanie włosów 14.10.23, 11:49 Jesiennego wypadania włosów nie zatrzymasz, bo to naturalne pozbywanie się letniej nadprodukcji. Ta ostatnia to wskutek słońca stymulującego porost włosów, latem włosy też mniej wypadają, bo mają przedłużoną fazę wzrostu. Po kilku tygodniach jesiennego wypadania proces jest zakończony, co niektórzy interpretują jako efekt zabiegów/suplementów/whatever. Przeznacz lepiej forsę na dobrego fryzjera i zrób fryzurę dopasowaną do struktury włosów. Odpowiedz Link Zgłoś
korniz Re: Jesienne wypadanie włosów 14.10.23, 12:05 Mam w rodzinie fryzjerkę i ona mi mowi Oj wypadaja ci. W lecie brałam lek przeciwlekowy pramolan i mensiac i on prawdopodobnie jest winny. Jesień swoją drogą. Zamówiłam bioxsine czerwone one kiedyś mi bardzo pomogły. Nie stosowałam ich kilka lat a szkoda. Leki odstawiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Jesienne wypadanie włosów 14.10.23, 12:20 Wypadanie po lekach to coś innego, ale włosy powinny odrastać po odsatawieniu. Tylko trzeba dać im czas, bo włosy nie odrastają podczas jednej nocy. Sprawdź jeszcze jak zwykle tarczycę, ferrytynę, poziom vit. D, hormony płciowe (zwłaszcza estradiol), ogranicz cukier, jedz więcej omega3 i nauczć się opanowywać stres, bo wysoki kortyzol też włosom nie służy. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra.anna8 Re: Jesienne wypadanie włosów 14.10.23, 19:14 Snake, przy jakim estradiolu wypadają? Ja jestem na Femostonie (htz) i estradiol mam od 70 do 280 (robilam cztery razy i taki rozstrzal). Bez tabletek i z estradiolem równym 33 myslalam, że wylysieje. M.in stad htz. Martwi mnie ostatni wynik 70. Wlosy w trakcie brania przestały wypadać, teraz zastanawiam się czy nie dołączyć sobie estradiolu w sprayu. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Jesienne wypadanie włosów 14.10.23, 19:31 Wartości pomiędzy 70 a 280 ng/l to wysoki wynik. Normalnie u kobiety z htz celuje się w wartości około 50-80ng/l, większość stara się pozostać przy 50ng/l, bo htz nie jest do uzyskania wartości kobiety płodnej, a do łagodzenia objawów. Oczywiście wiek jest też decydujący, bo inne wartości chce się może uzykać u kobiety 40 letniej, a inne takiej po 50. Dużo estradiolu oznacza jednak podwyższone ryzyko np. raka piersi. Bierzesz więc tego estradiolu dosyć sporo. Bez htz kobiety w menopauzie z wagą w normie mają wartości nawet poniżej 20ng/l. Wahania przy htz są normalne, bo to sprawa wchłaniania. Może być, że twój organizm produkuje (produkował) też fazowo jeszcze estradiol, to też może dwać raz niższe, raz wyższe wartości. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra.anna8 Re: Jesienne wypadanie włosów 19.10.23, 16:48 Tak myslalam, dziękuję Ci bardzo. Na razie pobiorę ten Femoston, zobaczymy jak to się rozwinie. Zastanawia mnie też to, ze miesiączkuję na nim w połowie brania tabletek, a nie pod koniec opakowania. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Jesienne wypadanie włosów 19.10.23, 18:47 Jeżeli zaczęłaś przyjmować Femoston przed punktem menopauzy to możesz mieć jeszcze wahania hormonalne, które mogą być widoczne w wynikach. Możesz mieć więc fazowo wysokie wartości estradiolu stymulujące enodmetrium i powodujące plamienia/krawawienia poza planem. Idź do lekarza i zrób lepiej usg, bo może być, że masz przerost endometrium i nie wszystko złuszcza się jak powinno. Może być, że Femoston nie jest dla ciebie odpowiednim lekiem. Odpowiedz Link Zgłoś