Dodaj do ulubionych

Grecja, pomocy

16.10.23, 07:09
Wybieramy się w tym roku do Grecji. To nasza pierwsza wizyta w tym kraju. Pierwszy wybór padł na Rivierę olimpijską, bo wydawało mi się że Grecja kontynentalna jest bardziej "prawdziwa". Ale zaczęłam się wgłębiać w temat i wychodzi na to że nie koniecznie. Zależało nam na wycieczce do Aten ( jako wycieczka fakultatywa), ale mogą być też inne typowo greckie miasta , z klimatem. Teraz czytam, że Rodos ładne. Lecimy w 7 osób ( 3 dorosłych, dwoje nastolatków i dziadkowie). Gdzie polecacie, żeby zobaczyć coś fajnego, greckiego? W grę wchodzą biura podróży, all inclusive ( że względu na różne upodobania kulinarne) i wycieczki fakultatywne. Pomóżcie coś wybrać
1. Riviera olimpijska okolice Olimpu
2. Rodos okolice Lindos
3. Zakintos ( ale to u nie ma wycieczek fakultatywnych)
4 wasze propozycje
Obserwuj wątek
    • lewababa Re: Grecja, pomocy 16.10.23, 07:21
      byłam wielokrotnie w Grecji (zarówno kontynentalnej jak i na wyspach)
      najgorzej wspominiam riwierę olimpijską - ale to było 21 lat temu... dla usprawiedliwienia (paskudnie, pełno Polaków, w knajpach menu po polskuwink )
      wtedy to zwiedziliśmy Ateny, Meteory itp, ale już wszystkie kolejne wyjazdy to były wyspy, wysepki - i je polecam baaardzo
    • bazia_morska Re: Grecja, pomocy 16.10.23, 07:25
      Nie ma czegoś takiego jak typowe greckie miasto.
    • aqua48 Re: Grecja, pomocy 16.10.23, 08:46
      Ja polecam Kretę. A jeśli chodzi o Grecję kontynentalną, miasteczko o greckim charakterze z wycieczkami np. do Aten, Epidauros i Myken to Nauplios. Tylko plaże tam są niezbyt ciekawe i pełne jeżowców. Trzeba uważać i kąpać się w butach.
    • marta.graca Re: Grecja, pomocy 16.10.23, 08:49
      Thassos jest super.
      • heca7 Re: Grecja, pomocy 16.10.23, 09:41
        Thassos super, potwierdzam smile
        Ateny to niestety brudne, zapuszczone, pełne bezdomnych i żebraków miasto. Potwornie zatłoczone, śmierdzące dymem papierosowym, chaotyczne. Oczywiście Akropol warto zobaczyć ale nie ma co liczyć na spokój. Tłumy jak na pielgrzymce do Lichenia tongue_out lepiej być rano bo potem jest tragedia. Nie ma gdzie stanąć praktycznie.
    • 11marlenka Re: Grecja, pomocy 16.10.23, 09:48
      Sprawdz sobie pogodę planowaną na czas kiedy jedziesz. Bywa, że na zachodzie jest już pora deszczowa a na wschodzie lato.
    • furiatka_wariatka Re: Grecja, pomocy 16.10.23, 11:55
      Jeśli chcesz dużo zwiedzać, to Kretę polecam.
    • la_mujer75 Re: Grecja, pomocy 16.10.23, 14:52
      Jak pierwszy wyjazd, to polecam Kretę.
      Ja w ogóle wolę wyspy, niz kontynentalną część. Nawet kuchnia tam jest lepsza smile
    • better.call.kim Re: Grecja, pomocy 16.10.23, 15:04
      Riwiera Olimpijska to dość nudne, kurortowate miejsce dla amatorów słońca, plaży i taniego wina. Nie ma tam za wiele do zwiedzania (kojarzę tylko Dion), no chyba że chcesz wychodzić na Olimp.

Rodos jest ładne, ale małe. Miasto Rodos i Lindos to raptem zajęcie na w porywach dwa dni. Można się włóczyć po wyspie (Kameiros, Dolina Motyli, górskie wioski), ale to już takie to już trochę na siłę.

Najciekawszy region Grecji kontynentalnej to Peloponez.
    • alina460 Re: Grecja, pomocy 16.10.23, 18:54
      Myślałam, że jesteś w Grecji, coś się stało i potrzebujesz pomocy 🤷‍♀️
    • mdro Re: Grecja, pomocy 16.10.23, 19:06
      Rodos może być fajne, bo jest niewielkie i łatwo można zwiedzić najważniejsze "punkty", więc przy tygodniowym wyjeździe będzie miało dość równy stosunek zwiedzania do wypoczynku. Tylko nie wycieczki fakultatywne z BP, ale autobus, ew. miejscowe wycieczki.
      Kreta też może być dobrą opcją, ale tam trzeba staranniej wybrać miejsce pobytu pod kątem tego, co się chce zobaczyć (bo Kreta jest naprawdę duża).
      Dość grecki jest też Cypr wink (tzn. cypryjska część oczywiście).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka