Dodaj do ulubionych

Wiek emerytalny

17.10.23, 17:51
Pytanie do przeciwniczek podnoszenia wieku emerytalnego - jak wy to sobie wyobrażacie?
Obecne 60-65 lat zostało stworzone jak większość mężczyzn umierała przed siedemdziesiątką i na emeryturze spędzała kilka lat. Dzisiaj wielu moich znajomych ma rodziców 90+.
Jak sobie to wyobrażacie - 30 lat pracy i 30 lat emerytury?
Obserwuj wątek
    • alfa36 Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 17:56
      Kurcze, szczęściara, wśród moich znajomych wielu ma już tylko jednego rodzica, a ci zmarli o 90 mogli tylko pomarzyć.
      • 21mada Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 18:22
        Statystyki jednak mowia co innego.
        • dyzurny_troll_forum Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 18:42
          21mada napisała:

> Statystyki jednak mowia co innego.

"Mężczyźni w Polsce żyją do 73,4 roku życia"

czyli spędzają na emeryturze jakieś 8,4 roku.
          • memphis90 Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 18:53
            Od roku 1990 długość życia mężczyzn wydłużyła się o 7lat. 50% mężczyzn aktualnie żyje dłużej niż 75 lat.
            • riki_i Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 21:14
              Dotyczy tych, którzy dożyli wieku emerytalnego.
          • al_sahra Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 21:58
            dyzurny_troll_forum napisała:

> "Mężczyźni w Polsce żyją do 73,4 roku życia"
            >
            > czyli spędzają na emeryturze jakieś 8,4 roku.
            >

Świetna ilustracja smutnej prawdy, że w Polsce nie uczy się matematyki i podstaw statystyki na wystarczającym poziomie

(Wyjaśnienie dla osób z podobnie marnym wykształceniem/brakiem inteligencji co dyżurny troll: do ogólnej średniej wlicza się wszystkie osoby, łącznie z noworodkami, które umarły 10 minut po urodzeniu, natomiast na emeryturze spędzają czas tylko osoby, które emerytury dożyły. Żeby wyliczyć czas spędzony na emeryturze, należałoby znać oczekiwaną dalszą długość życia w momencie osiągnięcia 65 lat).
      • kariwitch00 Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 19:19
        No a tym bardziej ze wykańczają tych starszych ludzi obecnie pandemie możecie się cieszyć ze zgarnęły wyborców Pisu ale pomijając to ludzie a tum bardziej mężczyźni nie żyją w Polsce długo, jakie 90 lat statystycznie?
    • marzeka11 Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 18:15
      Ani moi rodzice, ani moi teściowie nie doczekali bycia emerytami- zmarli. Wbrew pozorom 30 lat bycia emerytem nie dotyczy wielu osób.
      I tak, nie mam zamiaru pracować dłuzej niz do 60 roku życia.
      • ayelen40 Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 18:23
        No to dostaniesz niższą emeryturę, w czym problem.
      • memphis90 Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 18:55
        Moje babcie przechodziły na wcześniejsze emerytury w latach 80, były jakoś po 50, max 55 lat. Jedna żyła 93 lata, druga żyje sobie nadal, chyba próbuje dociągnąć do setki…
        • ayelen40 Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 18:59
          Moja w wieku 58 i musiała się nieźle namęczyć na komisji. Żyła ponad 20 lat jako emerytka. Druga zmarła przed 50. na raka piersi.
      • bywalec.hoteli Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 20:21
        Współczucie Marzeka! Wówczas ich emerytura powinna być dziedziczona.
        • asia-loi Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 20:29
          bywalec.hoteli napisał:

> Współczucie Marzeka! Wówczas ich emerytura powinna być dziedziczona.

Żadne emerytury nie są dziedziczone. Niektóre tylko częściowo jak OFE, czy po zmarłym małżonku.
    • tymianek21 Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 18:22
      Nie wiem dlaczego pierwszy wątek poleciał na oślą?? Już dzisiaj założyłaś ten wątek!
      Jak chcesz to pracuj do 65-70, ale inni powinni wybierać.
      Tusk i PO już się przejechali na podnoszeniu wieku emerytalnego. Chyba źle im życzysz!
      • hanusinamama Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 20:28
        I co bedziesz życ tymianku?? Przypominam, ze kobiety dostaja emeryture niższą.
    • ga-ti Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 18:38
      To chyba bardzo zależy, gdzie się pracuje, jaki rodzaj pracy zawodowej się wykonuje.
      Moja mama niby czuła się całkiem dobrze i w sumie to nawet rozważała, czy by nie popracować jeszcze ze 2-3 lata, ale w pracy już czekali aż odejdzie, bo był chętny na jej miejsce. Jednak pod koniec coraz bardziej narzekała na oczy i kręgosłup (praca przy kompie). W naszej rzeczywistości nie ma szans na pracę na część etatu, możliwość dłuższych przerw, przeorganizowania tak by pracownikowi w pewnym wieku zrobić lepiej.
      Z bliskiego otoczenia: kierowca zawodowy - strach w pewnym wieku i dużo większe i szybsze zmęczenie, pielęgniarka - popracowała trochę dłużej, ale oddział trudny, pacjenci leżący, po nocy długo się regenerowała, pracownik fizyczny - umęczony, mniej sił fizycznych, słaba wydajność, itd. itp.
      Siedemdziesięcioletnia nauczycielka w przedszkolu? Hm wink

Mam nadzieję, że będę mogła krócej niż do sześćdziesiątki robić na etacie.
    • kropkacom Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 18:53
      Ludzie żyją coraz dłużej. To fakt. Nie anegdota. Dzisiaj emerytura jest często po to aby mieć stały dochód i móc pracować dalej. I nie pisze o sytuacjach gdzie pracuje się przy biurku. Nie mam z tym problemu osobiście. Pewnie gdyby system na to zezwalał i ja bym mogła z tego skorzystać, zrobiłabym to samo. Czy system na to stać? Może. Jak długo? Zobaczymy. Wiadomo, że emerytom zabierze się na końcu. Komuś innemu wcześniej.
    • abria Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 18:59
      Otto von Bismarck jako pierwszy wprowadził znany nam państwowy system emerytalny, zgodnie z którym państwo miało gwarantować emeryturę wszystkim pracującym, którzy ukończyli 70 rok życia.

Nie ma co się złościć wiek emerytalny kobiet i mężczyzn musi zostać zrównany, bo żyjemy dłużej. Wprawdzie rodziny dzieci, ale to za to powinnyśmy mieć taki sam wiek emerytalny, a nie wyższy niż faceci.
    • asia-loi Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 19:01
      Jako, że jestem na emeryturze drugi miesiąc to się wypowiem. Uważam, że o przejściu na emeryturę w pierwszej kolejności powinny decydować lata pracy, uzbierane składki, a na końcu wiek. Teraz jest tak, że ci co mają mało lat pracy są od dawna na emeryturze bo mają wiek, a ci co mają 40-45 lat pracy nie mają prawa do emerytury, bo nie mają wieku.
      W Polsce wystarczy bardzo krótko pracować by być emerytem. Np. miesiąc, rok, czy kilka lat. Oczywiście ma się wtedy bardzo małą emeryturę, ale ma się wszystkie zniżki emeryckie i 13, 14 w pełnej wysokości. Za to ci co długo i dużo pracowali i nie mają najniższej emerytury, nie dostają 14 lub mniejszą. Zależy w jakiej wysokości brutto jest ich emerytur. Uczciwe to czy sprawiedliwe?
      • al_sahra Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 22:17
        asia-loi napisała:

> Jako, że jestem na emeryturze drugi miesiąc to się wypowiem. Uważam, że o przej
        > ściu na emeryturę w pierwszej kolejności powinny decydować lata pracy, uzbieran
        > e składki, a na końcu wiek.

W tym kontekście uważam, że system amerykański ma sens: emeryturę można zacząć pobierać między 62 a 70 rokiem życia, ale im bardziej się odwleka, tym wyższe będzie miesięczne świadczenie. Poza tym wysokość świadczenia oczywiście zależy od przepracowanych lat i historii zarobków.
        • asia-loi Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 22:29
          al_sahra napisał(a):

>
          > W tym kontekście uważam, że system amerykański ma sens: emeryturę można zacząć
          > pobierać między 62 a 70 rokiem życia, ale im bardziej się odwleka, tym wyższe będzie miesięczne świadczenie. Poza tym wysokość świadczenia oczywiście zależy od przepracowanych lat i historii zarobków.

>

No w Polsce też można przejść później na emeryturę. Czasami tylko teoretycznie, ale niby można.
          Mnie np. ZUS prognozował za każdy rok pracy dłużej - 100 zł brutto więcej. A 116 zł kosztował mnie miesięczny bilet do pracy na tramwaj. Fakt - miałabym pensję co miesiąc, ale musiałabym pracować. Za każdy miesiąc pracy dochodziło mi kilka złotych, przy nie najgorszej pensji jak na Polskę. Dłuższa praca przekłada się też dlatego na wyższą emeryturę, że są wtedy mniejsze tabele dożycia.
          Moja znajoma, która prawa do emerytury nabyła 1,5 roku temu, pracuje nadal i chciała pracować do 25 listopada tego roku. Ale kilka dni temu jej kierowniczka powiedziała jej, że nie chce jej już widzieć w grafiku na listopad. Więc pracuje do 25 października. Tak w praktyce wygląda namawianie do dłuższej pracy w Polsce.
          Dłużej pracować w Polsce to mogą ci, którym pracodawca pozwoli.
          • al_sahra Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 23:13
            asia-loi napisała:

> [Dłuższa praca przekłada
            > się też dlatego na wyższą emeryturę, że są wtedy mniejsze tabele dożycia.

Oczywiście i można sobie wyliczyć, do jakiego wieku trzeba dożyć, żeby to się w ogóle opłacało. A że nikt nie ma szklanej kuli, to wiadomo, że to jest zgadywanka.

Poza tym w USA pobieranie emerytury a zakończenie pracy to są dwie osobne decyzje. Przynajmniej w teorii państwowa emerytura to ma być dodatek do dochodów na starość, a nie jedyne źródło utrzymania. Więc są różne rozwiązania, w zależności od konkretnej sytuacji życiowej: można np. pracować, a jednocześnie pobierać świadczenia (albo nie), albo przestać pracować, ale odroczyć pobieranie świadczeń (albo nie).

Oczywiście to, na co wystarcza państwowa emerytura i ilu ludzi stać na zaprzestanie pracy, a tym bardziej na zaprzestanie pracy i odroczenie świadczeń, to inna rozmowa.
    • demono2004 Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 19:03
      Nasze pokolenie nie bedzie zyć az tak długo. Wiekszosc zejdzie z tego padołu po 60tym rokuy zycia.
      • kariwitch00 Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 19:11
        Cóż niewielu chce dużo i długo pracować ale ludzie w Polsce głosują na liberałów nawet wbrew swoim interesom, także tak nie tylko wiek emerytalny, ostatnio był tu wątek o weekendzie od czwartku popołudniu wiec aktualnie bardziej prawdopodobne ze wrócą handlowe niedziele niż to ze będziemy dyskutowali o 4 dniowym tygodniu pracy, taka prawda.
        • asia-loi Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 19:51
          kariwitch00 napisała:

... aktualnie bardziej prawdopodobne ze wrócą handlowe niedziele niż to ze będziemy dyskutowali o 4 dniowym tygodniu pracy, taka prawda.

Ja nie rozumiem co jest złego w niedzielach handlowych? Ludzie chcą tak robić zakupy, więc jest zapotrzebowanie na to. Ci handlowcy którzy pracują w niedzielę mają więcej płacone za pracę w niedzielę i wolny dzień w tygodniu. Moi znajomi tak pracowali i bardzo sobie chwalili. Dzisiaj mnóstwo ludzi różnych zawodów pracuje w niedzielę i nikt się nad nimi nie pochyla i nie mają za niedzielę dnia wolnego w tygodniu lub większej zapłaty.
          • 1012ja Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 20:02
            Ale jak mnóstwo zawodów. Tylko ci w ruchu ciągłym i rozrywka. Rozrywka bo zarabia na wolnym czasie innych.

Ty oczywiście masz wolne niedziele ale chcesz żeby inni pracowali.
            • asia-loi Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 20:18
              1012ja napisała:

> Ale jak mnóstwo zawodów. Tylko ci w ruchu ciągłym i rozrywka. Rozrywka bo zarabia na wolnym czasie innych.

Cała komunikacja publiczna, gastronomia, są szkoły i uczelnie w trybie zaocznym więc nauka jest sobota/niedziela, służba zdrowia, rozrywka jak napisałaś - to też jest dużo ludzi i różne specjalności. Ruch ciągły też, bo to nie tylko huty czy kopalnie, ale np. elektrownie, gazownie, itd.
              >
              > Ty oczywiście masz wolne niedziele ale chcesz żeby inni pracowali.

Ja sama też kiedyś pracowałam w soboty czy niedziele, (choć nie było to cały czas), bo miałam za to więcej płacone, wolnego dnia w tygodniu nie miałam.
              • little_fish Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 20:33
                W ruchu ciągłym pracuję całkiem dużo "fabryk" i zakładów przemysłowych
              • riki_i Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 21:22
                asia-loi napisała:

> Ja sama też kiedyś pracowałam w soboty czy niedziele, (choć nie było to cały cz
                > as), bo miałam za to więcej płacone, wolnego dnia w tygodniu nie miałam.

Też tak harowałem. W dodatku na umowach o dzieło. Telewizję udało się przekuć w sądzie w umowę o pracę, niestety uczelnie wyższą prawomocnie przegrałem , mimo absolutnie WSZYSTKICH cech stosunku pracy, które wykazałem w toku procesu. Do tego wydano dwa wyroki na błędnej podstawie prawnej, a SN nie przyjął kasacji motywując to tym, że "sprawa jest typowa", a oni się zajmują nietypowymi. I pouczyli mnie, że kasacja to nie jest trzecia instancja. <wqrw>
    • samanta1010 Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 19:24
      wyobrażać sobie moge wiele np 10 lat pracy i 100 emerytury.
      realnie nie ma kto pracować na 60 letnich emerytow i tyle, z pustego się nie naleje
      • ayelen40 Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 19:54
        Właśnie.
      • asia-loi Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 20:00
        samanta1010 napisała:

> realnie nie ma kto pracować na 60 letnich emerytow i tyle, z pustego się nie naleje

Ja jestem taką 60 letnią emerytką i nie uważam, że ktokolwiek pracuje na moją emeryturę.
        Mam emeryturę na nowych zasadach, czyli kapitał podzielony przez tablice do życia (w moim przypadku zawyżone) przez co moja emerytura jest o 300 zł netto miesięcznie niższa. Pracowałam ponad 40 lat i sobie wypracowałam emeryturę. Przez te wszystkie lata potrącane mi były składki z moich pensji. A że moje składki rządzący dali innym emerytom, to już nie moja wina i nie miałam na to żadnego wpływu.
        Kiedyś emerytury były na innych zasadach (np. wybierało się 10 czy 20 lat z najlepszymi zarobkami) i ludzie wcześniej na nie przechodzili. W wielu 60 lat, to byli już kilka lat na emeryturach.
        A w pierwszej kolejności to należy znacznie ograniczyć listę uprzywilejowanych do wcześniejszych emerytur i nakazać płacenie składek i podatków wszystkim.
        • 1012ja Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 20:06

> A w pierwszej kolejności to należy znacznie ograniczyć listę uprzywilejowanych
          > do wcześniejszych emerytur i nakazać płacenie składek i podatków wszystkim.
          >
          Oczywiście, że tak. Cała dyskusja o wieku jest bez sensu skoro mamy 40-letnich emerytów mundurowych.
          • asia-loi Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 20:09
            1012ja napisała:

> Oczywiście, że tak. Cała dyskusja o wieku jest bez sensu skoro mamy 40-letnich
            > emerytów mundurowych.

Którzy jeszcze żadnych składek nie płacą. Sędziowie, prokuratorzy i inni - też.
          • samawsnach Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 21:26
            1012ja napisała:

> Oczywiście, że tak. Cała dyskusja o wieku jest bez sensu skoro mamy 40-letnich
            > emerytów mundurowych.
            I gorniczych.
        • hanusinamama Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 20:37
          NO tylko ejsteś w tej dobrej sytuacji, ze kasa dla ciebie jest. Dla mnie pewnie już nie będzie więc ja będę pracować w wieku lat 60 i dużo dłużej.
          Wypracowałaś sobie emeryturę...ale wypłacaną masz ze składek które płacimy teraz my...na nas nie będzie miał kto płacić.
          Za 20 lat jak ja bede miec 60 lat będziemy się smiać z pytania referendalnego...przez łzy śmiać.
          • kariwitch00 Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 20:41
            Wiec potrzebni są ludzie z zewnątrz i czas to przyjac do wiadomości.
            • ayelen40 Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 20:45
              Tak, ale tacy, co chcą pracować i do pracy się nadają. Zadni najezdzcy zasiłkowi.
          • kokosowy15 Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 20:49
            Moi rodzice mieli emeryturę że składek, które płaciłem ja. Ja (i ty) mieliśmy studia z podatków naszych rodziców. Tak działa państwo. Dziwię się tylko, że mimo ciągłego postępu, wzrostu wydajności, rosnące go PKB, robotyzacji, automatyzacji - martwisz się o twoja przyszła emeryturę. Czyżby ten postęp zakładał ograniczenie?
          • asia-loi Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 20:49
            hanusinamama napisała:

> NO tylko ejsteś w tej dobrej sytuacji, ze kasa dla ciebie jest. Dla mnie pewnie
            > już nie będzie więc ja będę pracować w wieku lat 60 i dużo dłużej.

Wiesz, ja też mówiłam, że nie dożyję emerytury, a jak dożyję to jej nie będę miała, bo to się wszystko wcześniej zawali. Dożyłam, nie zawaliło się, emeryturę mam.
            Rządzący będą musieli ściągnąć ludzi do pracy w Polsce z innych krajów. I myślę, że będzie wielu chętnych. Tylko ludzi którzy chcą pracować i będą płacić składki i podatki.

> Wypracowałaś sobie emeryturę...ale wypłacaną masz ze składek które płacimy teraz my...na nas nie będzie miał kto płacić.

Nie miałam na to wpływu, moje składki poszły na innych emerytów. A gdybym szła na emeryturę na takich zasadach, jak wcześniejsze pokolenie, czyli 10-20 lat najlepszych zarobków, to moja emerytura byłaby dużo wyższa.

> Za 20 lat jak ja bede miec 60 lat będziemy się smiać z pytania referendalnego.. .przez łzy śmiać.
            >
            Tego na pewno nikt nie wie. Mam nadzieję, że nie, choć wiek emerytalny pewnie zostanie podniesiony. Nauczyciele, to też grupa która ma prawo do wcześniejszej emerytury.
            • iza232 Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 21:03
              asia-loi napisała:

Nauczyciele, to też grupa która ma prawo do wcześniejszej emerytury.

Że słucham????? Chyba MIAŁA. Nauczycielom odebrano prawa do wcześniejszej emerytury jeszcze w latach 90. Teraz zasuwają tak jak wszyscy do 60/65
              • kariwitch00 Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 21:07
                Wojsko tez już chyba nie ma możliwości przechodzić po 15 latach tylko 25 bo to zostało zmienione. Są ludzie którzy nabyli te prawa wcześniej ale cała reszta nie zazna tego miodu.
              • little_fish Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 21:10
                Ej, no przecież "miłościwie panujący" (jeszcze) Czarnek przywrócił emerytury nauczycielskie po 30 latach pracy.
              • asia-loi Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 21:28
                iza232 napisała:

> Że słucham????? Chyba MIAŁA. Nauczycielom odebrano prawa do wcześniejszej emerytury jeszcze w latach 90. Teraz zasuwają tak jak wszyscy do 60/65

Ale coś mieli zmienić. NO chyba, że to była obietnica wyborcza.
                • iza232 Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 21:33
                  asia-loi napisała:

> Ale coś mieli zmienić. NO chyba, że to była obietnica wyborcza.

Nic nie zmienili, to była kiełbasa wyborcza, nie zrealizowana.
                  • little_fish Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 21:41
                    Żyjemy w innych krajach?
                    "Prezydent Andrzej Duda podpisał nowelizację Karty Nauczyciela wprowadzającą tzw. emerytury stażowe. Pierwsi nauczyciele będą mogli ubiegać się o nie 1 września 2024 r. Ustawa poszerza też katalog nauczycieli uprawnionych do nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego."
                    • riki_i Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 21:46
                      Wyjaśniłem poniżej, że to pic na wodę.
                • riki_i Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 21:46
                  asia-loi napisała:

> iza232 napisała:
                  >
                  > > Że słucham????? Chyba MIAŁA. Nauczycielom odebrano prawa do wcześniejszej
                  > emerytury jeszcze w latach 90. Teraz zasuwają tak jak wszyscy do 60/65

>
                  > Ale coś mieli zmienić. NO chyba, że to była obietnica wyborcza.

Owszem, pisiory zmienili, tyle tylko, że nauczyciele , którzy zechcą przejść na wcześniejszą, to mają ją teraz wyliczaną wg nowego systemu, czyli dzielenia kapitału przez wskaźnik z tabel dożywalności. To jest skrajnie niekorzystne dla osób przed 60-tką.

IMO lepiej jest już pójść na zasiłek przedemerytalny (o ile ktoś ma jeszcze jakiś dodatkowy dochód, albo jest na utrzymaniu męża), bo wtedy do czasu osiągnięcia wieku emerytalnego składki w ZUS cały czas jeszcze pracują (tzn. są waloryzowane). A potem jest korzystniejszy wskaźnik do wyliczenia emerytury.

Reasumując - PiS zrobił nauczycieli w jajo, bo im chodziło przecież o wcześniejsze emerytury na starych zasadach.
                  • little_fish Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 22:03
                    To wiadomo że, zrobili "po swojemu". Ale prawa do emerytury przywrócono - czy ktoś będzie chciał skorzystać, to inna sprawa. Jednak nie jest prawdą, co napisała iza "Że słucham????? Chyba MIAŁA. Nauczycielom odebrano prawa do wcześniejszej emerytury jeszcze w latach 90. Teraz zasuwają tak jak wszyscy do 60/65"
                    • riki_i Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 22:10
                      No tak, ale wiesz little_fish, to jest mniej więcej tak jakbyś powiedziała mężowi, że chcesz polecieć na Malediwy, a on powiedział 'ok, nie ma sprawy', po czym w dniu wylotu przedstawił na lotnisku bilety do Moskwy. wink
        • langsam Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 20:59
          Asiu, ja to już wyjaśniałam. Oczywiście, że na twoją emeryturę pracują inni - ty swojej nie wypracowałaś. Przez 40 lat utrzymywałaś starszych emerytów i zaciągałaś tym samym coś w rodzaju zobowiązania (to jest twój zapis składek). Wynika z niego tylko to, że młodsze pokolenia są ci winne określone wypłaty, ale nie wynika, że realnie dysponujesz jakimkolwiek kapitałem czy dobrami. Przy czym opisuję tu mechanizm, nie ma to nic wspólnego z jakimś wartościowaniem czy moralnością.
          I teraz wyobraź sobie, że tych, którzy mogą ten dług/zobowiązanie spłacić, jest coraz mniej. Albo są w stanie coraz mniej wyprodukować, sprzedać, wyhodować. Albo coraz więcej muszą wydać na inne cele - na edukację dzieci, na przykład.

Emerytury "indywidualne" nie istnieją. Nawet gdybyś swoje składki zamiast oddawać starszym inwestowała, to i tak twoje inwestycje warte byłyby tylko tyle, na ile by je wycenił rynek w momencie, kiedy chcesz je sprzedać. Ile warte byłoby pole, na którym nic już nie chce rosnąć? Ile warte byłyby akcje w sytuacji depresji (dopiero ostatnio wartość np. japońskiego rynku akcji wróciła do wycen sprzed kryzysu lat 80tych.). Więc znów - de facto twoja emerytura zależałaby od tego, czy młodzi są w stanie coś z twoim polem zrobić, albo czy są skłonni kupować produkty, wytwarzane przez firmy, których akcje posiadasz.
          • ayelen40 Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 21:01
            No to być może faktycznie lepiej byłoby wpłacać nie na ZUS, a samemu inwestować.
            • langsam Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 21:12
              A to zależy. Ty sobie za te składki kupowałaś taki luksus, żeby nie musieć dobijać głodujących starców szpadlem, ani wyrywać się tłumom żebraków na ulicy.

Inwestowac samemu? A jak wyszedłby na inwestycjach ktoś, kto powierzyłby środki pechowcowi lub złodziejowi, firmie, która przegra rynkowy wyścig? Z czego utrzymywałby się człowiek, który by zainwestował np. w kamienice we Lwowie w 1935? Każde rozwiązanie niesie ze sobą ryzyka, a ubezpieczanie się od ryzyk jest kosztowne.
            • kokosowy15 Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 21:17
              Każda inwestycja niesie ze sobą ryzyko - sprawdź, ilu Amerykanów straciło wszystko, włącznie z przyszła emerytura z powodu upadku banków.
          • kokosowy15 Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 21:20
            Ludzi na świecie przybywa, wydajność pracy rośnie, PKB także. Może podział tego wypracowanego majatku jest niezbyt uczciwy?
            • langsam Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 21:23
              Ludzi pracujących w naszej gospodarce ubywa, na rynek wchodzą coraz później, bo uczą się coraz dłużej, potrzebują większej liczby mieszkań, bo więcej jest gospodarstw natomiast rosną nasze potrzeby. Potrzeby stentów, badań przesiewowych, kształcenia geriatrów itp. Systemy zabezpieczenia społecznego projektuje się i wdraża na rzecz pojedynczego społeczeństwa, więc gwałtowny przyrost ludności Nigru niczego nie zmienia.
        • riki_i Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 21:30
          asia-loi napisała:

> Kiedyś emerytury były na innych zasadach (np. wybierało się 10 czy 20 lat z naj
          > lepszymi zarobkami) i ludzie wcześniej na nie przechodzili. W wielu 60 lat, to
          > byli już kilka lat na emeryturach.

Tak jest, ale to nie był dobry deal. Po pierwsze, było ograniczenie maksymalnej wysokości emerytury do 250% wskaźnika wysokości podstawy wymiaru (pod koniec istnienia tamtego systemu to było ok. 3000 zł), a po drugie potwornie kantowano na waloryzacjach emerytur. Bardzo szybko nawet człowiek z wysoką emeryturą lądował w tzw. "starym portfelu" i miał grosze. Najlepiej na tamtym systemie wychodzili ludzie o najniższych zarobkach (np. panie sprzątające, które dostawały emeryturę niewiele mniejszą od swoich zarobków) oraz osobnicy średnio kalający się pracą (np. moja ciotka, która w swoim życiu zawodowym wpierw dość szybko załatwiła sobie rentę, a potem poszła na równiutkie 10 lat do pracy, żeby mieć jeszcze emeryturę. I kasowała emeryturę oraz pół renty, jako zbieg świadczeń - kiedyś tak można było).

> A w pierwszej kolejności to należy znacznie ograniczyć listę uprzywilejowanych
          > do wcześniejszych emerytur i nakazać płacenie składek i podatków wszystkim.

Oczywisty postulat, którego nikt nigdy przenigdy nie wdroży.
          >
    • ykke Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 19:55
      A jak sobie wyobrażasz 67 latka na piecu w hucie,
      65 latkę na taśmie przez 8-12 godzin, czy pracownicę Biedronki w tymże wieku dzwigającą skrzynki ?Tak, wielu tak pracuje, a po pracy kona z bólu. Tak, mogli sie uczyc, isc na studia, bla, bla, bla....
      A moze by zrobic podział? Fizyczni wczesniejsza emerytura, a ci za biurkiem do 70tki? Wyrowna się.
      • ayelen40 Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 19:59
        A to nie jest tak, że praca w trudnych warunkach uprawnia do wcześniejszej emerytury?
        • asia-loi Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 20:06
          ayelen40 napisała:

> A to nie jest tak, że praca w trudnych warunkach uprawnia do wcześniejszej emerytury?

W wielu branżach/zawodach - nie.
          • ayelen40 Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 20:07
            Ale np w hutnictwie już chyba tak?
            • asia-loi Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 20:35
              ayelen40 napisała:

> Ale np w hutnictwie już chyba tak?

W hutnictwie tak, choć nie na wszystkich stanowiskach.
              Akurat mam znajomych hutników, to temat znam bliżej i jest np. tak, że są dwie osoby pracujące obok siebie, robiące to samo i jeden ma prawo do wcześniejszej emerytury, a drugi nie. Bo ważne jest co jest w papierach (umowie o pracy). Musi być tak jakiś ich symbol. Kiedyś ludzie nie zwracali na to uwagi, więc jeden w papierach ma, a inni nie. Nie przywiązywali do tego wagi, bo to niczym nie skutkowało. Aż ktoś wymyślił, że teraz aby iść na wcześniejszą emeryturę musi być ten symbol. I ważne są jeszcze lata (od którego roku do którego), kiedy się w tych szkodliwych warunkach pracowało.
        • kokosowy15 Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 20:09
          Uprawnia. Co rozumiesz przez pracę w trudnych warunkach?
          • ayelen40 Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 20:15
            Hutnik, palacz, górnik. Np.
            • asia-loi Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 20:38
              ayelen40 napisała:

> Hutnik, palacz, górnik. Np.

Ale ktoś, kto pracuje na taśmie w fabryce czy wykłada towar w sklepie - już nie.
              A słyszałam o przypadkach, że niektóre panie pracujące w kopalniach na "górze", i mające lekką pracę, jak najbardziej szły na wcześniejsze emerytury.
              • ayelen40 Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 20:46
                I to jest absurd.
                • asia-loi Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 20:51
                  ayelen40 napisała:

> I to jest absurd.

W polskim systemie emerytalnym jest bardzo dużo absurdów i niesprawiedliwości.
              • kokosowy15 Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 20:51
                Ilu mamy tych hutnikow, górników, palaczy wśród 17 milionów pracujących?
      • asia-loi Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 20:05
        ykke napisała:

> A jak sobie wyobrażasz 67 latka na piecu w hucie,
        > 65 latkę na taśmie przez 8-12 godzin, czy pracownicę Biedronki w tymże wieku dzwigającą skrzynki ?Tak, wielu tak pracuje, a po pracy kona z bólu. Tak, mogli sie uczyc, isc na studia, bla, bla, bla....
        > A moze by zrobic podział? Fizyczni wczesniejsza emerytura, a ci za biurkiem do70tki? Wyrowna się.

>
        Dokładnie tak. Praca, a praca to ogromna różnica. Znam ludzi, którzy mają prawo do emerytury, a niektórzy biorą emerytury i nadal pracują, ale to są wszystko ludzie, którzy mają mało pracy w pracy, a nie zapieprz. Nie znam nikogo, kto miał ciężką, fizyczną pracę czy bardzo wymagającą, stresującą - i nadal pracuje.
      • kropkacom Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 20:15
        Nie zasłaniaj się fizycznie pracującymi ludźmi.
    • imponderabilia22 Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 20:08
      Teraz, w nowej Polsce ludzie będą żyli wreszcie jak pączki w maśle więc przez ostatnie dekady będziemy wydawać🤦🤣
      • gaskama Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 20:19
        Niestety przez ostatnie 8 lat wydano wszystko. Teraz nauczymy się oszczędzać, by dzieciaków z długami nie zostawić.
        • hanusinamama Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 20:35
          Nie ma nic. Jesteśmy w czarnej dupie, nasze dzieci będą to spłacać
      • hanusinamama Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 20:34
        Nie. Teraz to my zaczniemy spłacać długi zaciągniete i ukradzioną kase przez PIS. I spłacać dalej mędą moje dzieci. Mnie w przeciwieństwie do ciebie Ruskie nie płacą.
        Ale miło, ze posłuchałeś i przestałeś tak namiętnie tłuc się w czoło.
    • little_fish Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 20:08
      Mężczyzna, idący do pracy w wieku 18 lat i pracujący do 65 roku życia, pracuje 47 lat. Nie 30.
    • gaskama Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 20:15
      Trudny temat. Bardzo trydny. Teoretycznie powinniśmy "wypracowywać" własną emeryturę. Niestety mamy umowę generacyjna. Młodzi zarabiają i płacą składki. Z tych składek.placone są aktualne emerytury. Jestem szybko starzejącym się społeczeństwem. Za mało młodych do pracy na aktualnych emerytów. Wzrasta przewidywany wiek życia. Statystyczna Polka żyje ponad 81 lat., Polak 73,4. Jaki procent naszych dochodów idzie na naszą emeryturę? 1/5? Czyli 5 lat pracy finansuje nam rok emerytury? Ileż musiałaby statystyczna Polka pracować, by móc żyć 21 lat na emeryturze z dochodem na poziomie ostatniej pensji?.
      Więc ja chętnie pójdę na emeryturę w wieku 60 lat. Ale jaka ona będzie?
      • hanusinamama Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 20:33
        Przede wszystkim na moją emeryturę już pieniędzy nie będzie. Bardzo mozliwe ze bedziemy pracować do śmierci aby mieć za co żyć.
        • gaskama Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 20:40
          Tak może się zdarzyć. Szkoda tylko, że teraz potrącają nam kupę kasy, z której za 10, 20 lat nic nie zobaczymy.
      • asia-loi Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 21:08
        gaskama napisała:

Jaki procent naszych dochodów idzie na naszą emeryturę? 1/5? Czyli 5 lat pracy finansuje nam rok emerytury? Ileż musiałaby statystyczna Polka pracować, by móc żyć 21 lat na emeryturze z dochodem na poziomie ostatniej pensji?.
        > Więc ja chętnie pójdę na emeryturę w wieku 60 lat. Ale jaka ona będzie?

Jak pisałam wcześniej mam emeryturę na nowych zasadach (kapitał podzielony przez tablice do życia).
        I tak cały mój kapitał w ZUS-ie (razem z OFE) to 1 440 000 zł. Gdybym te pieniądze miała teraz na swoim koncie, i umieściła je na lokacie np. 6% rocznie, to z samych tylko odsetek rocznie, miałabym sporo więcej na rok, niż to co mi co miesiąc ZUS wypłaci przez rok.
        I miałabym dalej cały kapitał czyli 1 440 000 zł. Przy takiej kwocie można oprocentowanie negocjować z bankiem i byłoby wyższe niż 6%. I jeszcze pieniądze podlegały by dziedziczeniu. A tak to mam: 1 440 000 zł podzielone przez 254 miesiące i jak umrę wcześniej, to wszystko (poza OFE) bierze ZUS. A OFE dziedziczy się tylko przez 8 lat. Jak się umrze po 8 latach pobierania emerytury - to ZUS bierze wszystko.
        • langsam Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 21:15
          Moja droga, gdyby pieniądze miały być dziedziczone, to musiałabyś płacić składki nie w wysokości np. 15 procent, tylko pewnie 45 procent. Oni ci naliczyli taki kapitał dzięki temu, że ktoś inny nie dożył emerytury, albo umarł po dwóch latach jej pobierania.
          • asia-loi Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 21:24
            langsam napisała:

Oni ci naliczyli taki kapitał dzięki temu, że ktoś inny nie dożył emerytury, albo umarł po dwóch latach jej pobierania.

Ale inni są po 25-30-35 lat na emeryturach. I to całkiem sporo jest takich ludzi. W życiu jeża nie włożyli do wspólnego worka tyle, ile z niego już dawno wyciągnęli. Ja też nie wiem ile będę żyła. Jak krótko - duży zysk ZUS-u, jak długo - strata ZUS-u.
            • langsam Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 21:32
              Nie, nie "dla ZUSu". Dla tych, którzy nie wyjmą swojego zobowiązania bo na przykład szybciej zejdą. ZUS na tobie nie zarabia.
          • riki_i Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 21:35
            langsam napisała:

> Oni ci naliczyli tak
            > i kapitał dzięki temu, że ktoś inny nie dożył emerytury, albo umarł po dwóch la
            > tach jej pobierania.

Naliczyli taki kapitał dlatego, że sporą jego część stanowił bardzo korzystnie wyliczany kapitał początkowy (za pracę w PRL-u oraz III RP do 1998 roku włącznie).
            • langsam Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 21:39
              Tak, ale gdyby przyjąć dziedziczenie środków, to całość musiałaby być inaczej kalkulowana, w tym inaczej musiałby być naliczany kapitał początkowy. Bo w ZUSie nie "zostawałyby" środki Wiśniewskiego, którego szlag trafił wieku 58 lat, a ktore to środki zasilają obecnie emeryturę asi.
    • hanusinamama Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 20:32
      Ja tylko przypominam, ze wcześniejsza emerytura dla kobiet nie jest po to aby nam się żyło lepiej. Kobiety mają iść wcześniej na emeryturę aby pilnować wnuków i zajmować się seniorami. Wbili do głów ze to dla naszego dobra a w ten sposób zdejmujemy z rządzących obowiązek zapewnienia opieki nad dziećmi, gdy rodzice pracują i opieki nad seniorami.
      Juz pomijam, że moje pokolenie może pracować w sumie do śmierci. Kasy z ZUSu nie wystarczy. Aktualnie jest więcej osób 60+ niż osób z mojego pokolenia. Wszystko co my zapłacimy w składkach oni dostaną...jakoś nie wiem skąd mieliby mieć na moją emeryturę. Dzisiaj na emeryturę idą wcześniej...my będziemy pracować dużo dłużej a i tak spłacać długi zaciągniete na wszelkie 500+, 300+ i dodatkowe emerytury spłacać będą nasze dzieci.
      • riki_i Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 21:38
        hanusinamama napisała:

> Ja tylko przypominam, ze wcześniejsza emerytura dla kobiet nie jest po to aby n
        > am się żyło lepiej. Kobiety mają iść wcześniej na emeryturę aby pilnować wnuków
        > i zajmować się seniorami. Wbili do głów ze to dla naszego dobra a w ten sposób
        > zdejmujemy z rządzących obowiązek zapewnienia opieki nad dziećmi, gdy rodzice
        > pracują i opieki nad seniorami.

Jest to porządek społeczny, który TAKŻE opiera się na tym, że emeryci mają własne spłacone mieszkania, przez co płacą stosunkowo niskie czynsze.
    • langsam Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 21:08
      >Jak sobie to wyobrażacie - 30 lat pracy i 30 lat emerytury?<
      To się generalnie nie może spiąć. Przez jakis czas można doić z innych - z podatków od firm, powiedzmy. Ale żadne źródło nie jest studnią bez dna, tym bardziej że rząd ma zawsze szerokie potrzeby. Np PiS na te 13 i 14 wyszabrował kasę z Funduszu Rezerwy Demograficznej, które miały być zużywane dopiero w tedy, kiedy trzeba będzie mocno dosypywać do emerytur z powodu zaawansowanego starzenia się społeczeństwa. Czyli powinny być z tego uzupełniane emerytury dla dzisiejszych 40 latków, a nie kupowane głosy dzisiejszych 60 latków.
      • asia-loi Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 21:19
        langsam napisała:

> >Jak sobie to wyobrażacie - 30 lat pracy i 30 lat emerytury?<

Ja mam ponad 40 lat pracy, i mam nadzieję, że nie będę na tej emeryturze bardzo długo. Liczę na moje choroby. Bardzo długie życie będę uważać za karę. Im człowiek starszy tym więcej chorób i mniej siły. To tylko się tak wydaje, że jak ma się 50+ lat, to taka siła i żywotność będzie zawsze. No tak niestety nie będzie. Tylko jakieś wyjątki mają długo zdrowie i siły. Większość jednak - nie.

Np PiS na te 13 i 14 wyszabrował kasę z Funduszu Rezerwy Demograficznej, które miały być zużywane dopiero w tedy, kiedy trzeba będzie mocno dosypywać do emerytur z powodu zaawansowanego starzenia się społeczeństwa. Czyli powinny być z tego uzupełniane emerytury dla dzisiejszy ch 40 latków, a nie kupowane głosy dzisiejszych 60 latków.

To co PiS zrobił z tym Funduszem i 13,14 - to jest granda w biały dzień.
        Tak sobie kupili wyborców, ale nie mnie. Ja skorzystałam z obniżonego wieku, ale na PiS nie zagłosowałam. big_grin
        13 nie dostałam - bo jeszcze pracowałam, 14 nie dostałam - bo za długo i za dużo pracowałam, wiec nie mam najniższej emerytury. W czterech literach mam ich oszukańczą waloryzację (poniżej inflacji).
    • dwa_kubki_herbaty Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 21:35
      Nie wiem, mialam być pierwszym pokoleniem całkowicie na OFE, płacilam przez 12 lat skladkę na III filar.
      Lubię pracować, nie czekam do emerytury, myslę, że jak moja mama będę pracować mając lat 70.
      • dwa_kubki_herbaty Re: Wiek emerytalny 17.10.23, 21:36
        A mam 45 lat i trochę ponad 20 lat pracy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka