Dodaj do ulubionych

Podsłuch szkoły???

19.10.23, 08:15
Pytam , bo w głowie mi się nie mieści...

Koleżanka wczoraj miała zebranie w szkole. Wynikła sprawa złego zachowania na lekcji. I złej odżywki nauczyciela -no po ludzku się nie dziwię, bo zachowanie uczniów może wyprowadzić z równowagi nawet świętego,ale odżywka typu zamknij mordę, jednak paść nie powinna.
I była kwestia tejże odzywki, czy rzeczywiście padła.

No i odezwała się jedną mama, która potwierdziła, że tak, ona to słyszała. Bo m aplikację do sprawdzania co robi jej dziecko i czasami słyszy co dzieje się na lekcji.
Podobno wszystkich zamurowało z wrażenia...( ale za chwilę reakcje były).

Moje pytanie- rzeczywiście są takie aplikację?
No nie powiem. Doznałam wstrząsu poznawczego. Jeszcze tak głośno o tym mówić? Przecież to nielegalne (chyba,że się mylę, bo w sumie nie nagrywa i nie rozpowszechnia, choć może to błędne założenie 😈).
Klasa 7 podstawówki.
Obserwuj wątek
    • kochamruskieileniwe Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 08:16
      Koleżankę wstrząs nie opuścił od wczoraj. Widać to było od momentu wejścia do pracy. No nie dziwię się...
    • pyza-wedrowniczka Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 08:33
      Czy jej córka wie, że jest podsłuchiwana? Dla mnie to niepojęte, taka nadmierna kontrola nie prowadzi do niczego dobrego
    • bei Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 08:33
      Może ta mama miała na myśli aplikację w zegarku dziecka? Zapewne i są w telefonach, ale u tak dużego dziecka to aż trudno uwierzyć, że ktoś stosuje takie metody.
    • purchawka2020 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 08:43
      Zgłosiłabym na policję. Nie życzylabym sobie, żeby moje dziecko było podsłuchiwane i ktoś w jego otoczeniu stosował takie metody. Może baba by poszła po rozum do głowy.
      • berdebul Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 08:52
        Co zgłosiłabyś na policję, ze pani Iksińska korzysta z legalnej funkcji telefonu i sprawdza własne dziecko? suspicious
        • mgla_jedwabna Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 11:47
          Ale ona w ten sposób podsłuchuje też cudze dzieci.

Np. koleżanka powie coś jej córce w zaufaniu, a wścibskie babsko się dowie. Chcielibyście, by obcy ludzie mieli dostęp do tajemnic waszego dziecka?
          • 35wcieniu Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 11:49
            Nie, nie chcielibyśmy, tylko że nie rozmawiamy o tym co kto by chciał, tylko o kwestiach legalności takich urządzeń/aplikacji.
          • berdebul Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 22:19
            I? Wścibskie babsko jest dorosłe, jeżeli emocjonuje się sekretami dzieci to czas udać się do specjalisty.
        • tapatik Re: Podsłuch szkoły??? 20.10.23, 22:42
          berdebul napisała:

> Co zgłosiłabyś na policję, ze pani Iksińska korzysta z legalnej funkcji
          > telefonu i sprawdza własne dziecko? suspicious

Podsłuchuje własne dziecko, a przy okazji innych, a to już nie jest legalne.
          Artykuł 267 Kodeksu Karnego, punkt 3:
          Tej samej karze podlega, kto w celu uzyskania informacji, do której nie jest uprawniony, zakłada lub posługuje się urządzeniem podsłuchowym, wizualnym albo innym urządzeniem lub oprogramowaniem.
      • shellyanna Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 09:04
        Jesteś nauczycielem? 🤓
        • purchawka2020 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 09:45
          Nie. Nie jestem nauczycielem. Podsłuchiwanie ludzi bez ich wiedzy i zgodn jest nielegalne.
          Zgodnie z art. 267 § 3 kk.: „nieuprawnione założenie i posługiwanie się urządzeniem podsłuchowym, wizualnym, innym urządzeniem lub oprogramowaniem w celu uzyskania informacji, grozi karą grzywny, karą ograniczenia wolności lub karą pozbawienia wolności do lat 2
          • 35wcieniu Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 09:58
            "założenie i posługiwanie się" - ale tu nie dochodzi do żadnego nieuprawnionego założenia bo sprzęt jest noszony przez dziecko, któremu rodzic MA PRAWO taki zegarek/telefon dać.
          • skumbrie Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:07
            Ale tu nikt podsłuchu nie założył w klasie. Może doczytaj, zamiast powoływać się na coś, o czym pojęcia nie masz.
          • abecadlowa1 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:07
            Czy czyn rodzica wypełnił znamiona tego przestępstwa?
            Znamię nieuprawnionego działania. Czy rodzic ma prawo zainstalować swojemu dziecku aplikację kontrolującą? Czy jako rodzic nie jest do tego uprawniony?
            Znamię celu uzyskania informacji. Rodzic zainstalował dziecku aplikację kontrolującą w celu ochrony dziecka czy w celu uzyskania nieuprawnionego dostępu do informacji?
            • kocynder Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 11:21
              Czy za pomocą tego urządzenia kontroluje TYLKO swoje dziecko? Czy nie wchodzi w posiadanie informacji o innych dzieciach? Czy gwarantuje niewykorzystanie tych informacji? No i tu masz trzy razy "Nie".
              Serio uważałabyś, że jest ok, gdyby twoja koleżanka i jej mąż mieli taką aplikację i ów mąż słyszałby, jak zwiedzasz się przyjaciółce z np planów rozwodowych, problemów z menopauzą czy temu podobnie? Nie? A czemu? Przecież nie łamią prawa?
              • 35wcieniu Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 11:33
                Nie rozmawiamy o tym co kto uważa i co by chciał i czego by sobie życzył lub nie, tylko o tym czy posiadanie takiego urządzenia przez dziecko jest legalne.
                A czy ktoś z otoczenia nie ma takiej funkcji w telefonie - tego i tak nie wiesz. Owszem, można mieć pobożne życzenie że koleżanka z biurka obok ma smartwatcha bo liczy kroki, ale czy nie ma włączonej funkcji "mąż posłucha sobie tej durnej Baśki z księgowości" - przecież nie wiesz.
            • nangaparbat3 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 17:33

Rodzic stosuje przemoc psychiczną.
          • maleficent6 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 11:24
            😂😂😂😂😂
      • skumbrie Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:06
        Hahahaha, Zgłaszaj.
    • iberka Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 08:43
      Są takie aplikacje.
      Dziecko można również wyposażyć w dyktafon, bo uczeń ma prawo nagrywać lekcje żeby np.uzupełnić notatki itp.
      Tak, nauczyciele są oburzeni.
      • joana.mz Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:04
        kupę lat temu na studiach trzeba było spytać wykładowcę o zgodę na nagrywanie, nie wszyscy ją wyrażali.
        Coś się zmieniło w temacie?
        • skumbrie Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:07
          W temacie nic, za to świadomość praw wzrosła. Nagrywać na własny użytek można każdego, bez uprzedzania go.
          • little_fish Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:14
            Poruszenie podsłuchanych tematów/zachowania publicznie na zebraniu nadal jest użytkiem własnym?
            • skumbrie Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:57
              No nagrania ta matka nie udostępniła. Może blefowała big_grin. Ale oczywiście możecie iśc do sądu z tym, że wydało się, jak się nauczycielka odzywa do uczniów wink
              • little_fish Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:59
                Ja się nie wybieram, bo nie mnie ta sytuacja dotyczy. Pytanie wyłącznie z ciekawości.
              • taki-sobie-nick Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 23:06
                No nie wiem, czy mogą, bo udostępniając nagranie NIE do użytku własnego łamią prawo.

I do UCZNIA, nie "do uczniów".
                • skumbrie Re: Podsłuch szkoły??? 20.10.23, 09:24
                  Wiemy o jednym przypadku. Jak się odzywa do innych, pozstanie tajemnicą tej klasy na razie.
                  Nagrania jak na razie nikt nie udostępnił.
        • panna.nasturcja Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 14:23
          Nic się nie zmieniło, nadal można nagrywać wykłady nie pytający wykładowcy, ale WYŁĄCZNIE na użytek własny.
          • ichi51e Re: Podsłuch szkoły??? 20.10.23, 09:30
            Pytanie czy jak ktoś mówi - miałem akurat podsłuch słuchałem i słyszałem mam nagrane ale nie pokaże. To jest użytek własny?
            • panna.nasturcja Re: Podsłuch szkoły??? 22.10.23, 03:07
              Może sprawdź na jaki post odpowiadam i pisz na temat?
    • katie3001 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 08:45
      A ja nie jestem w szoku. Przy najmniejszym podejrzeniu lamania prawa przez nauczyciela, bullingu czy przemocy rowiesniczej sama bym dziecku zalozyla podsluch lub dala dyyktafon
      • shellyanna Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 08:51
        katie3001 napisała:

> A ja nie jestem w szoku. Przy najmniejszym podejrzeniu lamania prawa przez nauc
        > zyciela, bullingu czy przemocy rowiesniczej sama bym dziecku zalozyla podsluch
        > lub dala dyyktafon

Dokładnie.
      • kaki11 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 09:22
        Mnie szokuje to, że matka prawdopodobnie podsłuchuje dziecko w losowych sytuacjach, a nie, że ktoś pozwala sobie na nagrywanie/podsłuchiwane na lekcji jeśli ma choć pół sygnału, że nauczyciel przesadza. Pierwsze jest dla mnie nadmierną kontrolą, drugie powinno być dopuszczalne, bo wielu jest nauczycieli którzy nie powinni pracować z młodzieżą lub co najmniej zmienić metody.
        • ichi51e Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 09:50
          Myśle ze matka nie podsłuchuje sobie losowo bo nie ma w życiu co robic tylko dziecko się skarżyło wiec odpaliła żeby posłuchać.
          Ja mam w domu kamery ale podglądanie co tam się dzieje szybko się nudzi do tego jakoś głupio.
          • kaki11 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 09:56
            To jest akurat aspekt którego nie znamy. Jeśli matka odpaliła aplikację żeby posłuchać co się dzieje na lekcji bo widzi, że te lekcje dziecko wyjątkowo stresują albo miała sygnały, ze nauczyciel jest ciulowy to spoko, tu jestem za. Przeciw jestem jeśli matka podsłuchuje dziecko w innych sytuacjach.Tego jak jest raczej nie rozstrzygniemy smile
    • no_name33 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 08:47
      Przecież smartwatch ma opcję nasłuchu otoczenia dziecka. Moje koleżanki z pracy czasem słuchają.

• kachaa17 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 09:28
        To jest moim zdaniem o krok za daleko.
      • leyla76 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 09:42
        Dlatego w szkole w Szwajcarii wszystkie smartwatch, smartfony muszą by zostawione w torbie w szatni. W podstawówce szatnie są na korytarzu zaraz przy drzwiach do klasy.
        • ichi51e Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 09:51
          No tak w Austrii tez pierwsze co się drukuje dzieciom to „choćby cię smażone w smole nie mow co się dzieje w szkole”
        • droch Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:17
          Nauczycieli to też dotyczy?
          • asia_i_p Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 13:24
            Żeby to nauczycieli dotyczyło, to w szkole musiałby być system telefonów szkolnych/ megafonów. W tej chwili w większości szkół prywatny telefon nauczyciela jest równocześnie telefonem alarmowym/ tubą informacyjną dla dyrektora dla szybkich informacji i nie podejrzewam, żeby w innych krajach było pod tym względem inaczej niż w Polsce.
            • memphis90 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 15:17
              W szkole mojego dziecka w każdej klasie jest telefon, który łączy się z sekretariatem i innymi klasami.
              • ophelia78 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 15:25
                W Polsce?????
                • memphis90 Re: Podsłuch szkoły??? 20.10.23, 10:58
                  Tak. Nowa szkoła.
              • asia_i_p Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 16:20
                No i tak powinno być, plus zewnętrzne wyjście na numery alarmowe. Niestety, to prawie niespotykane.
        • akacja06 Re: Podsłuch szkoły??? 20.10.23, 11:30
          leyla76 napisała:

> Dlatego w szkole w Szwajcarii wszystkie smartwatch, smartfony muszą by zostawio
          > ne w torbie w szatni. W podstawówce szatnie są na korytarzu zaraz przy drzwiach
          > do klasy.

I tak powinno być, żadnych telefonów,dyktafonów na lekcji i na przerwach też. Wchodzą do szkoły zostawiają telefon,wychodzą ,..odbierają.
      • septembra Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 09:44
        no_name33 napisała:

> Przecież smartwatch ma opcję nasłuchu otoczenia dziecka. Moje koleżanki z pracy
        > czasem słuchają.
        >

To dobrze że ich pracodawca nie nagrywa tego co robią w godzinach pracy
        • 35wcieniu Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 09:53
          Skąd wiesz że nie? Nagrywanie pracowników jest dozwolone tylko muszą o tym wiedzieć.
          • septembra Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 09:57
            Dziękuję za wyjaśnienie, ale napisałam to samo poniżej.
    • slonko1335 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 08:47
      to apka z zegarka
      • fibi00 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 09:28
        Nie z zegarka. Moja bratowa ściągnęła taką aplikację dzieciom na telefony - jest tam więcej funkcji , nie tylko podsłuch.
        • slonko1335 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 09:41
          no może być i na telefony ale to normalna funkcja smartwatcha
    • shellyanna Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 08:49
      Nie trzeba aplikacji. Mam pendrive, który jest dyktafonem. Wystarczy włożyć go do piórnika czy plecaka. Włącza się na dźwięk głosu. Starcza na kilka godzin. Nie użyłam jeszcze, ale byłam gotowa to zrobić. Na szczęście sytuacja z takim właśnie typem nauczyciela się zmieniła.
      Takich rodziców, mających do dyspozycji sprzęt i niegodzących się na tłumaczenia „taki mam styl prowadzenia lekcji”, „odrobina dyscypliny nie zaszkodzi”, „dzieci musza przyzwyczaić się do tego, ze nie wszyscy będą się z nimi cackac” jest więcej.
      Warto, żeby nauczyciele mieli tego świadomość. Do tej pory we wszystkich znanych mi przypadkach (spotykam się w gronie znajomych z jakimś wysypem takich drących się i nerwowych pedagogów) wystarcza zwrócenie uwagi.
      • hanusinamama Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 09:17
        Szczególnie, że to jest nierówna walka. Słowo nauczyciela konta słowo ucznia.
        • ichi51e Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 09:54
          Nauczyciel tez człowiek. Obserwuje lekcje mojego dziecka i nauczyciel ma dosłownie kilka narzędzi żeby zdyscyplinować dziecko. Jak nie ma autorytetu dziecko ma na grupę wyjebongo i oceny mu zwisają to nauczyciel może okrągłe zero. Zostają wyzwiska złośliwości czasem przemoc fizyczna aczkolwiek dzisiaj to strach. Moje ma w 5 klasie ponad 170cm i nie jest najwyższy…
          • septembra Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:01
            ichi51e napisała:

> Nauczyciel tez człowiek. Obserwuje lekcje mojego dziecka

W jakim celu to robisz?
            • ichi51e Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 14:23
              W takim celu ze moje dziecko jest w systemie orpeg gdzie nauczycielem jest rodzic a ze szkoły to są konsultacje raz w miesiącu. Muszę trzymać rękę na pulsie żeby wiedzieć co pani przerabiała żeby iść rowno ze szkoła.
          • iwoniaw Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:07
            ichi51e napisała:

> Nauczyciel tez człowiek.

I to znaczy, ze ma prawo się wydzierać albo rzucać chamskie teksty (np. jak wspomniany w starterze o "zamykaniu mordy")? Dyrektorowi w nerwach też by tak powiedział i nie byloby sprawy, bo jest wszak czlowiekiem? No nie sadzę. A to znaczy, ze się wyżywa na slabszych, ktorych w teorii ma pod opieką. W opisywanej sytuacji matka użyła zreszta argumentu, ze to slyszala, a nie ze nagrywała. Gdyby nie uslyszala przez aplikację, a np. przechodzac obok klasy w drodze do sekretariatu, w którym miala jakąś sprawę, to też nie powinna o tym mowić, czy tylko aplikacja jest na cenzurowanym?
            • asia_i_p Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 13:33
              Zasadniczo racja, ale w przypadku młodego nauczyciela i klasy ponadpodstawówkowej zdanie odwróciłabym na "Wyżywa się na teoretycznie słabszych, których ma pod opieką". Bo w moim osobistym doświadczeniu zawodowym na linii nauczyciel-uczeń bullying pojawił się tylko w jedną stronę. Teraz, po 20+ latach, kiedy nie mam kłopoty z dyscyplinąi nabrałam pewności siebie, mogę się wreszcie przyznać, że w pierwszym roku pracy byłam ofiarą przemocy psychicznej ze strony kilkorga uczniów i tylko potężna dawka determinacji i pracy z mojej strony sprawiła, że poszłam w kierunku porządnego wyszkolenia się w kwestii utrzymywania porządku w klasie, a nie w kierunku reagowania przemocą na przemoc. I nie zachodzi tutaj raczej wypadek "to były dzieci, ty byłaś dorosła, więc to ty ustawiałaś tę sytuację", bo te dzieci miały po 18-19 lat, a ja miałam 24.

I to jest kolejny systemowy problem w szkole polskiej - młodzi nauczyciele, jeżeli nie są naturalnymi geniuszami interpersonalnymi albo przemocowcami w pierwszych latach pracy podlegają przemocy ze strony uczniów, którzy odreagowują na nich szkolne frustracje i przed tą przemocą nikt ich nie broni, a jeżeli próbują szukać pomocy, są zbywani, a wręcz zawstydzani.
              • iwoniaw Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 13:50
                I tu sie zgodzę, tak być nie powinno. Nauczyciele powinni miec zarowno szkolenia z radzenia sobie w kontaktach interpersonalnych i rozwiązywaniu sytuacji trudnych, jak i mieć mozliwość otrzymania pomocy, gdy sobie jednak nie radzą. Co nie zmienia faktu, że jak w każdym zawodzie, gdzie się pracuje "z klientem", na pewne zachowania miejsca nie ma choćby nie wiem co. Tak, zdarzają się wszędzie klienci przemocowi, chamscy czy ogólnie "awanturujacy się' i generalnie szefostwo powinno chronić pracowników pierwszej linii przed nadużyciami z ich strony, ale nie może to polegać na tym (i poza szkołą chyba nigdzie nie polega...), że damy tym pracownikom prawo do zachowań typu wet za wet, a w razie pretensji zaprzeczymy, ze to ma miejsce. To już lepiej by etykietka "obiekt monitorowany" mogła znaczyć więcej niz tylko mozliwość obserwacji na żywo przez portiera wejścia do szatni i wszyscy mieli świadomość, że są na lekcjach nagrywani. Bez podglądu online dla wszystkich świętych, ale z opcją zabezpieczenia materiałów dla policji i sądu.
                No ale to tak na marginesie, bo nie wiemy, czy w ogóle w opisanej na starcie sytuacji matka coś nagrała, natomiast podsluchać nauczyciela przekraczajacego granice to jednak inny ciężar gatunkowy. Zwlaszcza w sytuacji, gdy rodzice mający info o sprawie tylko z zalecanych tu "rozmów ze swymi dziećmi, z którymi mają wypracowaną więź i pozyskali ich zaufanie" zostali potraktowani argumentem "ależ skąd, wasze bachory zmyslają, to niemozliwe, by takie rzeczy" i stąd w ogóle argument matki "sama slyszalam" (jak widac matce z podsłuchem uwierzono od razu i nikt jej prawdomownosci nie zakwestionował, w odróznieniu od skarg uczniów...)
              • ichi51e Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 16:29
                Tak. Mam wrażenie ze czasem cos podobnego obserwuje. Z tym ze dzieci to dzieci i nawet jeśli czasem maja psie figle w głowie to jeszcze można tłumaczyć. Raz się u nas zdarzyło ze rodzic się dołączył do lekcji i zaczął wrzeszczeć na nauczyciela… od tego czasu nic mnie już nie zdziwi.
              • hanusinamama Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 16:30
                I nie wpadłaś na pomyśł, ze skoro i ciebie był tylko w tę stronę...w innej szkole może być odwrotnie?
                Nauczyciele mowiący do uczniów per debilu, kretynie lub do klasy "jesteście rozgarnieci jak kupa piasku" to jest twoim zdaniem zawsze reakcja na przemoc ze strony uczniów?
                To tylko pokazuje jak bardzo nieprzygotowani do zawodu są nauczyciele.
                Zgadnij co się dzieje, jezeli nauczyciel przelewa swoje frustracje na uczniów...są zbywani, nikt ich nie broni. Suprise!!!
              • skumbrie Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 19:11
                >I to jest kolejny systemowy problem w szkole polskiej - młodzi nauczyciele, jeżeli nie są naturalnymi geniuszami interpersonalnymi albo przemocowcami w pierwszych latach pracy podlegają przemocy ze strony uczniów, którzy odreagowują na nich szkolne frustracje i przed tą przemocą nikt ich nie broni, a jeżeli próbują szukać pomocy, są zbywani, a wręcz zawstydzani.

Młodzi nauczyciele we współczesnej szkole mają 40 lat.
                • alewcale Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 20:53
                  Oj tam, oj tam....jak się nauczyciel umie podlizać, jest brzydszy niż pani derektor (która jest najpiękniejsza) to go dyrekcja nauczy i podpowie. Gorzej, jeśli miał za mało okazji do obserwacji "kultury"wspólczesnych dzieci i młodzieży. Bo dzieci naprawdę przynoszą czasem takie zachowania z domu i nawyki nic nie robienia z przedszkola, że trzeba umieć rozpracować grupę, żeby wiedzieć, jak z nią pracować.
                  • asia_i_p Re: Podsłuch szkoły??? 20.10.23, 00:17
                    No właśnie nie nauczy i nie podpowie. Ja dostałam od starszej koleżanki życzliwą poradę, że należy "ośmieszyć gówniarza". Ponieważ było to dla mnie moralnie nie do przełknięcia, więc zostałam z poczuciem, że na razie gówniarz ośmiesza mnie. Polskie czasopisma i strony internetowe oferowały wspierający przekaz, że trzeba mieć naturalny autorytet i dopiero anglojęzyczne źródła zdroworozsądkowo zasugerowały, że classroom management to raczej nabyta umiejętność i da się nauczyć. Więc się nauczyłam, ale pamiętam ten płynący zewsząd przekaz, że uczeń ma moralne prawo robić wszystko, przed czym nauczyciel nie potrafi się skutecznie obronić.
                    • runny.babbit Re: Podsłuch szkoły??? 20.10.23, 09:11
                      asia_i_p napisała:

> Polskie czasopisma i strony internetowe oferowały wspierający przekaz, że t
                      > rzeba mieć naturalny autorytet
                      TAK. " a czemu u innych nauczycieli jest spokój, a pani sobie nie daje rady?", czyli stara dobra polska szkoła, że jeśli komuś dokuczają, to najwyraźniej zasłużył sobie, coś z nim nie tak, po prostu sobie pozwala wejść na głowę i -zamykamy krąg - to z nim jest coś nie tak. I wy się dziwicie, że szkoła nie radzi sobie z przemocą i dręczeniem. Przecież to dokładnie ten sam mechanizm - jeśli ci dokuczają, to z tobą jest problem, nie z dręczycielem.
                      A jacy nauczyciele ostają się w tym systemie? Właśnie tacy, którzy sobie nie pozwalają, bo to oni są głównymi dręczycielami w klasie. Tacy którzy stosują pruski dryl, krzyczą, są surowi, znęcają się etc.
                      • alewcale Re: Podsłuch szkoły??? 20.10.23, 16:33
                        o to to
          • hanusinamama Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 16:27
            I wtedy mowi do diecka per "debilu"?
    • szmytka1 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 08:51
      To z zegarka zapewne. Nie, nie oburza mnie to, że ktoś może słuchać co dzieje się na lekcji mojego dziecka. W ogóle powinien być monitoring i dostęp dla rodziców, żeby mogli spojrzeć co sie dzieje na lekcji, jak w niektórych przedszkolach. Jak Nauczyciel ma czyste sumienie, to nie widzę przyczyny sprzeciwu. Nie stosowałam przy pierwszym dziecku, ale zobaczymy co czas przyniesie przy drugim.
      • little_fish Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 09:21
        Nie, monitoring i podsłuch lekcji dla rodziców budzi mój sprzeciw.
        • szmytka1 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 09:23
          Jest tyle uczniów w szkole, że na pewno zebralaby się pełna klasa chętnych 😄
        • pyza-wedrowniczka Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 09:25
          Zwłaszcza, że monitoring i podsłuch obejmuje nie tylko nauczyciela, ale też innych uczniów. A ja bym nie chciała, żeby inni rodzice mogli usłyszeć, jak mój syn odpowiada na lekcji.
          • little_fish Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:01
            Dokładnie o to mi chodzi.
            Rodzice są różni i nie obowiązuje ich tajemnica zawodowa.
            • szmytka1 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:06
              No ale czy to jest wielka tajemnica, że jas z 3b nie nauczył się alfabetu, albo że Iksinski lektury nie przeczytal? Nie rozumiem tej obsesji, że niby tak każdy rodzic będzie zainteresowany, ponagrywa i za 20 lat upubliczni i złamie karierę bombelkowi, bo ten w podstawówce się nie uczył 😆 albo że niby kolezanki na kawie będą się spotykać i omawiać jak poszła recytacja Nowakowi małemu? A teraz omawiasz jak komu idzie w szkole? Bez monitoringu a jesteś szczególnie zainteresowana obcymi dziećmi?
              • little_fish Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:10
                Może i nie tajemnica. Natomiast na miejscu Jasia nie chciałabym żeby ktoś naśmiewał się czy opowiadał innym o moich niepowodzeniach (a nie możemy tego wykluczyć). To, że ja nie jestem zainteresowana nie wyklucza, że nikt nie będzie i nie wykorzysta tego w brzydki sposób
                • szmytka1 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:25
                  Wyśmianiem się raczej zajmują się dzieci, dorośli rodzice xhyba wyrosli z wysmiewania się z recytacji cudzych bombelkow 🤔Chociaż patrząc na ematke...

• ichi51e Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:29
                  Nie musza to być niepowodzenia. U mojego w polskiej szkole jest dwoje dzieci K i S - ta dwójka dominuje KAZDA lekcje i nie da się z tym nic zrobić. Dzieciaki fajne kochane ale nigdy się nie zamykają. Widać ze nauczyciele są nimi zmęczeni rodzice pewnie również - ja tez się przyłapałam ostatnio ze wzdycham ze K i S wypowiadają się po 20 razy na lekcji a reszcie nie daje się głosu… z drugiej strony tez widzę ze nauczyciele nie umieją sobie z tym poradzic (inaczej niż złośliwie np pytając o rzeczy trudne żeby umyślnie zapędzić w kozi róg - tyle ze to tez nic nie daje bo jak ktoś jest kumata gaduła to może gadac i na temat o którym nic nie wie rozważać tak czy siak a w ogóle to mu przypomniało…) - może jakaś tam obiektywna superwizja ze strony specjalisty byłaby wskazana - żeby ludziom pomoc.
              • droch Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:20
                Może i nie tajemnica, ale na pewno nie sprawa losowego rodzica. W swoim domu możesz zamontować kamerkę i prowadzić transmisję 24/7/365. Dlaczego tego nie robisz?
                • septembra Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:25
                  Może ma coś do ukrycia 😱
                  • szmytka1 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:29
                    Chętnie zrelacjonuję rodzicom dzieci ich pobyt u mnie, tak jak chetnienobejrzalabym.przeniwg lekcji mojego dzIecka. Randomowych klas z drugiego końca Polski np a nawet i z tej samej szkoły ale przypadkowych dzieci to nie chciałabym ogladac. Dla ludzi z takim hobby powstały big brothery
                • szmytka1 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:26
                  A byłabyś zainteresowana 😆 jak przyślesz do mnie swoje dzieci, żeby np pobawiły się z moim, to chetnie odpale ci relacje, połączenie na messengera.moze być?
                  • droch Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 12:13
                    Nie uciekaj od tematu, najpierw daj linka do transmisji na żywo...
                    • szmytka1 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 15:13
                      Ja nie uciekam od tematu..o ile mi wiadomo przedszkolne transmisję nie są na żywo do obcych ludzi, tylko.do.rodzicow tych dzieci, które są monitorowane. Ten pomysł mnie się podoba i chętna byłabym aby był w mojej szkole. Tobie nie musi, ale nie przypisuj mi chęci odwracania kota ogonem
                      • droch Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 16:13
                        Rodzice dzieci z jednej klasy to przecież często są obcy dla siebie ludzie... a na pewno - przypadkowi.
              • leosia-wspaniala Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 12:30
                >No ale czy to jest wielka tajemnica, że jas z 3b nie nauczył się alfabetu, albo że Iksinski lektury nie przeczytal?

A czy to wielka tajemnica by była, jakby szmytka źle wystawiła fakturę albo pomyliła się podczas prezentacji? Albo jakby pobrudziła się jedząc kanapkę z majonezem? W sumie pewnie nikogo to nie obchodzi, to co - zgodziłabyś się być nagrywana w pracy?

>Bez monitoringu a jesteś szczególnie zainteresowana obcymi dziećmi?

Ludzie są różni, bywają dzbany, wystarczy, że nagranie rodzic mądry inaczej udostępniłby swojemu bombelkowi, który zrobiłby z niego youtubowy viral. Nic złego by się nie stało, jakby ktoś oglądał w zapętleniu do śmiesznej muzyki, jak szmytka majonez z bluzki ściera, nie?
                • szmytka1 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 15:14
                  To ty nie wiesz, że są prace, gdzie jest się nagrywanym? Np w sklepie?
                  • leosia-wspaniala Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 18:41
                    Monitoring budynku to nie to samo nagrywanie czyjejś pracy - to raz. Dwa - nikt nagrań z monitoringu nie ogląda, chyba, że policja. Trzy - nie odpowiedziałaś na moje pytania. Chciałabyś, żeby rodziny twoich współpracowników mogły cię oglądać np. podczas wystąpienia przed zarządem?
                    • szmytka1 Re: Podsłuch szkoły??? 20.10.23, 21:03
                      Nie mam nic przeciwko, bo nie robię publicznie wstydliwych rzeczy. Nie mam nawet firanek w.okien, no nie cierpię na obsesję, że jestem tak ciekawym.o iektem do podglądania, że się ludzie zaczną.gapic
              • elenelda Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 15:50
                szmytka1 napisała:

> A teraz
                > omawiasz jak komu idzie w szkole?

Są rodzice, których bardzo interesują sukcesy i porażki cudzych dzieci.
                Poza tym w salach odbywają się nie tylko lekcje. Są zajęcia dodatkowe dla osób spoza szkoły, indywidualne spotkania nauczycieli z rodzicami czy uczniami, prowadzone są mediacje. Nie wyobrażam sobie, żeby ktokolwiek niezwiązany ze sprawą wysłuchiwał zwierzeń obcych uczniów, rodziców czy obserwował mediacje.
                • szmytka1 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 16:36
                  Ale kto mówi o śledzeniu jakichś mediacji. Nie martw się, technologia na tyle poszła do przodu, że nawet monitoring ma przycisk wlącz/wyłącz
                  • elenelda Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 17:00
                    szmytka1 napisała:

> Ale kto mówi o śledzeniu jakichś mediacji. Nie martw się, technologia na tyle p
                    > oszła do przodu, że nawet monitoring ma przycisk wlącz/wyłącz

I tak podczas każdej przerwy w każdej sali? Przeceniasz możliwości polskiej szkoły.
                    Sytuacja z dzisiaj - gabinet terapii pedagogicznej. 3 stoliki, przy każdym siedzi 3-4 uczniów i nauczyciel. W pewnym momencie od jednego ze stolików wstaje 12latka i chce wyjść do toalety. Terapeutka zauważa, że dziewczynka ma brudne spodnie, na krześle jest krew. Reaguje szybko w taki sposób, żeby nikt nie zorientował się, co się wydarzyło. Z dziewczynką przy stoliku siedziało dwóch chłopców. Nie mam wątpliwości, że gdyby zauważyli, co się stało, błyskawicznie przekazaliby wiadomość dalej.
                    Gdyby w gabinecie była kamera, następnego dnia o incydencie wiedziałaby cała szkoła. Dla dorosłej osoby to prawdopodobnie żaden problem, dla dziecka - dramat.
                    Podobne zdarzenie mogło mieć miejsce w sali podczas lekcji.
                    • szmytka1 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 18:12
                      No tak, siedzi 20 rodziców i od deski do deski obserwuje z taką uwaga monitoring, aż krew na krześle zauważa, po czym rozpowszechnia to info wśród innych dzieci... ty powinnaś w monitoringu miejskim pracować, analizować nagrania dla policji, by nam niebywałe wzrosła wykrywalność przestępstw.
                      • elenelda Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 18:22
                        szmytka1 napisała:

> No tak, siedzi 20 rodziców i od deski do deski obserwuje z taką uwaga monitorin
                        > g

Szmytka, nie mierz innych swoją miarą. Ty byś nie zauważyła, ale uwierz, są mamuśki, którym nic nie umknie.
                        • szmytka1 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 18:27
                          No i zrobią sensacje? Wśród dzieciz wśród innych matek rozpowiedza? Ja myślałam, że rodzic to dorosły człowiek.
                          • szmytka1 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 18:29
                            Słuchaj a jak to jest jak w przedszkolunsie maluch zesika, kupę zrobi w gacie, to myślisz, ,ze na drugi dzień całe przedszkole o tym dyskutuje, bo jakas matka widziała na monitoringu? I toczą dysputy jak na ematce, czy 3latek nieodpieluchowany to patologia, że szczególnym wskazaniem na Brajanka z grupy stokrotki?
                            • elenelda Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 19:54
                              szmytka1 napisała:

> Słuchaj a jak to jest jak w przedszkolunsie maluch zesika, kupę zrobi w gacie,
                              > to myślisz, ,ze na drugi dzień całe przedszkole o tym dyskutuje, bo jakas matka
                              > widziała na monitoringu?

Nigdy nie posłałabym dziecka do przedszkola w którym jest możliwość śledzenia każdego kroku dzieci i nauczycielek online.
                              I nie wyobrażam sobie kamer w moim gabinecie (w sali lekcyjnej również). Gabinet to miejsce w którym uczeń ma czuć się bezpiecznie, wie, że może ponarzekać na rodziców, kolegów i nauczycieli bez obawy, że to wypłynie.
                              Podsłuchiwanie własnego dziecka nie mieści się w moim pejzażu wewnętrznym. Dopuszczam taką możliwość wyłącznie za jego zgodą w przypadku, gdy ktoś w stosunku do niego przekracza granice.

• elenelda Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 18:31
                            szmytka1 napisała:

> Ja myślałam
                            > , że rodzic to dorosły człowiek.

W teorii dorosły, w praktyce niejednokrotnie zachowuje się mniej dojrzale od swojego dziecka.
                            Rodzice są bardzo różni, parafrazując słowa Lema, nie wiedziałam, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie zaczęłam pracować w szkole. I słowo „idiota” nie odnosi się do ucznia.
                            • szmytka1 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 18:34
                              Ja też pracowałam w sKole, krótko co prawda, ale zdążyłam wynieść obserwacje, że rodziców to najbardziej interesuje jego własne dziecko. Ma pretensje dlaczego jego dziecko zostało pokrzywdzone, jakie stopnie ma jego dziecko, czy ma warunki do nauki jego dziecko. A cala reszta obcych dzieci, jeśli nie krzywdzi jego dziecka, jest rodzicowi obojętna i niezbyt go interesuje.
                              • little_fish Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 18:47
                                Nawet jeśli rodzice interesują się wyłącznie własnym dzieckiem, to czasem to zainteresowanie jest patologiczne. I możliwość niekontrolowanej obserwacji dziecka w szkole może być wykorzystane z krzywdą dla dziecka.
          • szmytka1 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:03
            Mnie to nie przeszkadza zupełnie. A z jakiegonpowodu tobie tak? Chętnie bym porównała, jak moje dziecko wypada na tle rówieśników. Nie robię tajemnicy z tego, że moi abnegaci ostatniego czym mysla, to przygotowanie się do szkoły, są zupełnie inni niż ja 😅
            • ichi51e Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:07
              Cóż załóżmy ze ty jesteś normalna. Ale można sobiebwyobrazic rodzica szura który mówi Zosia L czytała przez 5 min i 45 sekund podczas gdy Julka K tylko 2:28 Józio Z włazi pani na glowe proszę go ogarnac bo to stukanie i poczucie humoru działają mi na nerwy. Dlaczego Konstanty Z cały czas gada i zabiera dzieciom czas kiedy mogłyby się czegoś nauczyc? Itd lista nie miałaby końca…
              • septembra Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:10
                To porównywanie już się dzieje (zajęcia klasówek śmigają w mojej grupie klasowej) i nie przynosi niczego dobrego. Nie wiem co trzeba mieć w głowie żeby słuchać jak cudze dzieci odpowiadają na lekcji
                • szmytka1 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:12
                  Może trzeba mieć minimum zainteresowania własnym? A słuchasz cudze, bo pani pyta na wyrywki. Nie ogłasza raczej o 13.29 zapytam Iksinskiego o jak chcesz zobaczyć przebieg lekcji to i przypadkowo słuchasz obcych dzieci. Nie wiem co trzeba mieć w głowie by podejrzewać, że ktoś się specjalnie będzie zasadzał an twojego bombelka
                  • septembra Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:15
                    szmytka1 napisała:

> Może trzeba mieć minimum zainteresowania własnym? A słuchasz cudze, bo pani pyt
                    > a na wyrywki. Nie ogłasza raczej o 13.29 zapytam Iksinskiego o jak chcesz zobac
                    > zyć przebieg lekcji to i przypadkowo słuchasz obcych dzieci. Nie wiem co trzeba
                    > mieć w głowie by podejrzewać, że ktoś się specjalnie będzie zasadzał an twojeg
                    > o bombelka

Podsłuchiwanie to nie jest zainteresowanie.
                    • szmytka1 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:18
                      Podsłuchiwanie rozumiem jako słuchanie z intencja żeby rozmówca nie wiedział.o tym, że osoby postronne go słuchają. Skoro byłby monitoring, to dla uczestników lekcji jawnym byłoby, że rodzice mogą słuchać. Nie widzę tu podsłuchiwania. Kierownik w biedrze czy tam.ochroniarz, te się podluhuje jak na zakupach jesteś, pilnuj się 😆
              • szmytka1 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:10
                No i w końcu ktoś może zacząłby rozwiązywać problemy szkolnictwa, gdyby był porządny nacisk że strony rodziców. Odpowiednią ilość nauczycieli wspomagających do dzieci kłopotliwych, zajęcia wyciszające na przerwie a nie jeden wielki ul i huk, klasy po 20 osób a nie po 30 itd itd. Brakuje rodziców, którym naprawdę zależy, brakuje presji społecznej i mamy co mamy.
                • septembra Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:14
                  Rodzice którym naprawdę zależy to ci którzy mają dobry kontakt ze swoimi dziećmi i od nich wiedzą co się dzieje w szkole.
                  Podsłuchiwanie jak Jasio duka na lekcji daje tylko fałszywe poczucie kontroli
                  • szmytka1 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:15
                    W jednej ze szkół mojego dziecka były np przeszklone drzwi. Jako rodzic mogłeś wejść na teren szkoły i sobie stanąć i.popatrzec i posłuchać. Pewnie byś zBrala dzieciaka z tej szkoły 😆 I nie, nie kłębiły się tłumy rodziców, żeby sobie stać i oglądać.
                    • septembra Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:18
                      A ty dlaczego nie słuchasz przez te drzwi, tylko wolisz przez apke?
                      • szmytka1 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:23
                        Bo to była szkoła podstawowa. A moje jest już w średniej. A apki nie posiadam, bo nie zaopatrzyłam dzieci w smartzegarki. Dlatego wolałabym monitoring 😆 No i ja myślę sobie, że.jednak nie każdy mógłby sobie wyskakiwać przed południem do szkoły zebympostac pod drzwiami, a odpalić podgląd w jakiejś przerwie kawowej, to jednak by już łatwiej było. Technologia ma.ulatwiqc życie heh
                • ichi51e Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:18
                  Niestety ten nacisk nie byłby konstruktywny bo rodzice mało wiedza o tym jak przebiega proces edukacyjny i o co w nim chodzi.
                • little_fish Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:40
                  Żeby naciskać państwo na mniejsze klasy, a szkołę na inną organizację przerw, potrzebujesz monitoringu w klasie?
                  • szmytka1 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:43
                    Ja nie, bez tego odpowiednio głosuję w wyborach, oraz mam epizod za soba 1.5 roku pracy w szkole, ale wierzę, że są rodzice, którym taki monitoring wiele by unaocznil. Szczególnie tym od wiecznie niewinnych Brajanuszy.
              • little_fish Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:11
                Byliby też zapewne tacy, co mijając Jasia nie omieszkaliby mu wytknąć, że się czegoś nie nauczył i dostał pałę
                • szmytka1 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:14
                  Eee, a teraz dziecko czasem xi nie powie, że ktoś dostal pale? I co, jak wiesz o tym, to mijając zaczepiasz takie dzieci?
                  • little_fish Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:16
                    JA NIE. Ale rozumiesz, nie wszyscy są tacy jak ja.
                    • szmytka1 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:20
                      A znasz takich? Sama miałaś takie przygody w szkole?
                      • little_fish Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:23
                        Za moich czasów nie było możliwości podsłuchowych. Natomiast rodziców naśmiewających się z innych dzieci czy też komentujących ich zachowanie, jak najbardziej spotkałam. Robili to na podstawie informacji uzyskanych od swoich dzieci. Gdyby dostali do ręki narzędzia monitorujące, to też pewnie by z nich skorzystali
                        • szmytka1 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:27
                          No patrz a w przedszkolach z.monitoringiem nie korzystają jakoś. To się w rodzicu uruchamia od 7 roku życia bombelka dopiero?
                          • little_fish Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:38
                            Nie wiem, w moim mieście nie ma monitoringu w przedszkolu, więc nie mam pojęcia co i kiedy im się uruchamiało.
                            • 35wcieniu Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 11:44
                              Jest tylko jedno przedszkole w Twoim mieście? No to może nie ma. W złobkach na przykład to już praktycznie standard, prywatnych zwłaszcza.
                              • little_fish Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 11:49
                                Jest kilka. Ale w czasach kiedy moje dzieci były w wieku przedszkolnym monitoringu nie było - mam znajomych z dziećmi, które chodziły do różnych placówek. Jak jest teraz nie wiem, ale chyba z ciekawości zapytam, pracuję z dziećmi w wieku przedszkolnym.
                                Do żłobka moje dzieci nie chodziły, więc tu doświadczenia nie mam.
                                • szmytka1 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 15:16
                                  Stanowisko jest takie, że w publicznych placówkach to raczej niezgodne z przepisami, ale w prywatnych, za zgodą rodziców, owszem, bywa taka opcja..dostajesz hasło i możesz się zLogowac, by.podejrzec co robi twój bombelek
                                  • little_fish Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 15:20
                                    Z jakimi przepisami jest to niezgodne?
                                    • szmytka1 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 16:35
                                      A wrzuć w Google, portal oswitowy ci wyjasni
                                      • little_fish Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 17:26
                                        Ok, myślałam, że wiesz, co piszesz.
                                        • szmytka1 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 18:14
                                          No tak, przeczytalam najpierw tam, gdzie polecam ci sprawdzic, ale nie zanotowałam w kajeciku jaki paragraf tego zabranja, by się pochwalić szczegółowa wiedzą na ematce. Dałam Ci znać, że tak jest i gdzie możesz sprawdzić, więc jeśli cie to ciekawi, to sobie wygooglaj.
              • 35wcieniu Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:13
                To się dzieje w żłobkach. Opiekunki mają non stop smsy "proszę związać Dorotce włosy", "Proszę zdjąć sweterek Kaziowi", "Dlaczego Wojtuś siedzi sam?" itd.
                Bo wiadomo, lepiej żeby czytały i wypełniały polecenia rodzicow niż zajęły się opieką nad dziećmi tongue_out
        • nick_z_desperacji Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 12:06
          Niw wystarczy, że rodzic wie o sprawach szkolnych dziecka czasami przed dzieckiem, trzeba sobie popatrzeć i posłuchać! Jakaś własną decyzyjność i ponoszenie konsekwencji tych decyzji, prywatność, po co to dziecku. Dla mnie to taki sam kosmos jak naloty na telefon, żeby historie przeglądania i rozmowy na komunikatorze sobie poczytać.
      • amsterdama Re: Podsłuch szkoły??? 22.10.23, 06:47
        Wyobrażam sobie, że jestem uczniem w takiej monitorowanej klasie i moi rodzice oraz inni mogą obserwować lekcję. Koszmar. Chore.
        • little_fish Re: Podsłuch szkoły??? 22.10.23, 09:44
          Prawda?
    • abria Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 09:04
      Takie czasy - jednak wydaje mi się, że w przypadku jakiś problemów w klasie, to szkoła powinna móc nagrywać lekcje i tak i bez żadnych zgód rodziców. żeby pokazać na zebraniu albo w sadzie
    • danaide2.0 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 09:14
      Polecam nieodmiennie ten cytat o prywatności z "Assassination Nation", nie potrafię skopiować. Szukaj u Reagan:
      www.moviequotesandmore.com/assassination-nation-best-movie-quotes/

Ale patrzcie, gadamy o prywatności, a ofiara ciągle musi udowodnić, że była ofiarą. No to ma świadkawink Oprawcy, strzeżcie się!
    • 18lipcowa3 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 09:16
      Są aplikacje i zegarki
    • kaki11 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 09:16
      O matko... są, przynajmniej w zegarkach ale w tel pewnie też, choć prawdę mówiąc, dużo bardziej niż to,że matka usłyszała nauczyciela, mnie szokuje chory poziom kontroli jaki ta matka stosuje na dziecku. Jak to dziecko sobie śmieszkuje z koleżankami, to też mamuśka słucha?okropne.
      • hanusinamama Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 09:18
        NIe wiesz czemu matka włączyła. Jak pani się tak odezwała raz zapewne zdarza się częściej. Młoda miała zegarek z taką opcją i nie wypróbowałam jej nawet razu...ale w sytuacji szkolnego prześladowania czy to ze strony nauczyciela czy kolegi uwazam ze warto. Jak inaczej dzieciak ma udowodnic, ze nauczyciel go od debili wyzywa?
        • kaki11 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 09:25
          jeżeli matka podsłuchuje tylko to co na lekcji bo miała jakieś sygnały co do nauczycieli, to 100% ok, natomiast ja pisałam o tym co jeśli podsłuchuje też dziecko w innych sytuacjach, a to nie ok.
      • simply_z Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 11:39
        A librus?big_grin jaki to jest dopiero poziom inwigilacji...
        • nick_z_desperacji Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 12:08
          Jest. I jak ktoś ma walniętych rodziców to przy okazji źródło dużych problemów.
    • profes79 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 09:21
      A ja oburzenie rozumiem. Bo co innego sytuacja "uruchamiam dyktafon bo potrzebuje mieć dowód" a co innego "podsłuchuje wszystko i wszystkich w promieniu zasięgu mikrofonu od mojego dziecka".
      • droch Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 12:15
        Zgadzam się w 100% z powyższym.
        To drugie zalatuje mi zwyczajami ZZ.
    • sueellen Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 09:24
      Nie rozumiem. Za moich czasów przynosiło się na wykłady dyktafony. Wykładowca czasem wiedział bo urządzenie stało na stole. Było tak że studenci ustawiali dyktafony na biurku wykładowcy. Ale czasem były ukryte i prowadzący zajęcia nie wiedział że jest nagrywany. Nie widzę większej różnicy. Nie podsluchiwalabym własnego dziecka ale moje dzieci są bezproblemowe, więc łatwo osądzać... Gdyby było chore, miało jakieś napady agresji czy skłonności do wpadania w kłopoty to kto wie co bym zrobiła? Moim zdaniem rodzic ma prawo wiedzieć co się dzieje z dzieckiem i jak się do niego odzywa nauczyciel. Klasa szkolna to nie miejsce prywatne gdzie nauczyciel może sobie pozwolić na chwilę słabości.
      • profes79 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 09:28
        Za moich czasów wykładowcy wprost zakazywali nagrywania wykładów czy innych zajęć m.in motywując to kwestia praw autorskich.
        • sueellen Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:27
          profes79 napisał:

> Za moich czasów wykładowcy wprost zakazywali nagrywania wykładów czy innych zaj
          > ęć m.in motywując to kwestia praw autorskich.
          >
          Ale zapisywać każde słowo i wynosić w kajeciku już można? Osobiście nie widzę różnicy.
          • profes79 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:43
            Jeżeli nie widzisz różnicy to nawet nie będę próbował tłumaczyć.
            • memphis90 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 15:25
              Nie no, wytłumacz nam, wytłumacz…
        • droch Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 12:21
          Akurat PA nie jest przeszkodą w rejestrowaniu wykładu (do osobistego użytku)...
        • sueellen Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 22:05
          profes79 napisał:

> Za moich czasów wykładowcy wprost zakazywali nagrywania wykładów czy innych zaj
          > ęć m.in motywując to kwestia praw autorskich.
          >
          No to kłamali. Nagrywanie wykładów jest dozwolone do użytku osobistego studenta. Nie jest dozwolone rozpowszechnianie, upublicznianie czy czerpanie korzyści majątkowych z nagranego wykładu. Jest to udogodnienie dla osób, które mają z różnych przyczyn trudności z notowaniem czy skupieniem uwagi.

Mało tego, znalazłam info że w Polsce można nagrywać bezkarnie rozmowy których stroną jest osoba nagrywająca.
      • septembra Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 09:40
        Podsłuch i kamera w jakiejkolwiek pracy wymaga wcześniejszego uprzedzenia pracownika. A zawód nauczyciela to nadal tylko praca a nie służba.
        • sueellen Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:34
          Nie chodzi o podsłuch w pracy tylko nagranie wykładu / lekcji. Jeśli nagranie służy celom prywatnym a nie rozpowszechnianiu publikowaniu itd to właściwie czym się różni od notowania? Dawniej faktycznie dyktafony były duże i często pytano wykładowcę o zgodę. Miałam takiego który wręcz mówil do dyktafonu a potem oddawali nagranie staroście by ten skopiował dla reszty. Teraz każdy może nagrywać choćby z zegarka i nikt nie wie że jest nagrywany. Założę się, że większość studentów tak robi bo nie chce im się notować...
          • septembra Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:47
            sueellen napisała:

> Nie chodzi o podsłuch w pracy tylko nagranie wykładu / lekcji.

Wykładowca jest w pracy, należy zapytać go o zgodę i kropka.
            • sueellen Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:50
              A jak się nie zgodzi to nie nagrywać? Już to widzę..
              • septembra Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:54
                Zmierzasz do tego że świat jest pełen niekulturalnych chamów? Zgoda, ale to jeszcze nie powód żeby naginać pod nich zasady.
                • sueellen Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 11:00
                  Zmierzam do tego że jesteśmy nagrywani zawsze i wszędzie. Monitoring na ulicach, w budynkach użyteczności publicznej, w sklepach, autobusach i na nadgarstkach kolegów z klasy. Myślenie w stylu "absolutnie nie wolno nagrywać" jest archaiczne i nieżyciowe. Równie dobrze możnaby zabronić ludziom patrzeć i słuchać. Zabronić można jedynie rozpowszechniania tych nagrań.
                  • septembra Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 11:01
                    A kto twierdzi "absolutnie nie wolno nagrywać"?
                    Ja tylko piszę że trzeba poinformować wcześniej. Zajrzyj zresztą do kodeksu pracy..
                    • memphis90 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 15:26
                      Ale to student jest pracodawcą, ze obowiązuje go kodeks pracy względem wykładowcy…?
            • skumbrie Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 11:01
              Nie ma takiego obowiązku. Można go spokojnie nagrywać bez informowania o tym.
              • septembra Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 11:05
                Myk polega na tym, że jeśli faktycznie będzie to na użytek własny (do samodzielnego odsłuchania) to jest wykładowca nigdy się o tym nie dowie. W tym sensie nagrywać można nawet bez zgody. Ale pierdzieć też wolno, kto ci niby zabroni?
                • sueellen Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 11:10
                  . Ale pierdzieć też wolno, kto ci niby zabroni?

No nikt nie zabroni ale to też zależy gdzie i kiedy. Na dworze każdy może 🤣. Jak już wspomniano, jeśli na użytek własny i nikt się nie dowie to różni się to niczym od patrzenia czy słuchania. Gdy nagranie wycieknie do internetu przedstawiające jak wykładowcy spada tupecik, to dopiero wtedy staje się realna szkoda (a nie w momencie samego nagrywania).
                  • septembra Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 11:14
                    sueellen napisała:

> . Ale pierdzieć też wolno, kto ci niby zabroni?
                    >
                    > No nikt nie zabroni ale to też zależy gdzie i kiedy. Na dworze każdy może 🤣.

No właśnie nie zależy gdzie. Nawet w sali pełnej ludzi możesz soczyście się spierdzieć i prawa nie złamiesz.
                • skumbrie Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 14:35
                  Pierdzenie jest doskonale wyczuwalne, nagrywanie na własny uzytek nie. Zdobądź się na porównania wyższych lotów.
      • wapaha Re: Podsłuch szkoły??? 22.10.23, 09:45
        sueellen napisała:

Moim zdaniem rodzic ma prawo wiedzieć co się dzieje z dzie
        > ckiem i jak się do niego odzywa nauczyciel. Klasa szkolna to nie miejsce prywat
        > ne gdzie nauczyciel może sobie pozwolić na chwilę słabości.

Ma prawo. Ja z tego prawa korzystam w zakresie wyznaczonym przez dziecko, z którym rozmawiam i które mi opowiada BO CHCE o tym co się w szkole wydarzyło. Tak samo jak mąż. Tak samo jak ja względem moich bliskich

Prawo rodzica nie powinno naruszać praw dziecka-w żadnym zakresie
        • ichi51e Re: Podsłuch szkoły??? 22.10.23, 09:50
          pytanie jednak co jak dziecko jest zastraszone i nie mówi. Albo przyzwyczajone ze ma nie opowiadać co się dzieje w szkole bo to sprawa szkoły a jak rodzice się dowiedzą to będą kłopoty.
          • wapaha Re: Podsłuch szkoły??? 22.10.23, 10:21
            ichi51e napisała:

> pytanie jednak co jak dziecko jest zastraszone i nie mówi. Albo przyzwyczajone
            > ze ma nie opowiadać co się dzieje w szkole bo to sprawa szkoły a jak rodzice si
            > ę dowiedzą to będą kłopoty.
            >
            Wiadomo -sytuacje są różne i dzieci są różne -zawsze tak było , jest i będzie. Jesli dziecko jest zastraszone, nie mówi. nie opowiada -to podsłuchiwanie go i na podstawie tego reagowanie ( samo reagowanie jest słuszne gdy ma się wiedzę w każdej sytuacji) raczej niekoniecznie pomoże takiemu dziecku i jego zaufaniu i do rodzica i do dorosłych. Może byc tak, że dziecko wręcz zamknie sie w sobie jeszcze bardziej z poczuciem, że jest ciągle jak w BB
            To o czym piszesz-to raczej jednak promil

(przerabiałam podobną sytuację- wrażliwego małego dzieciaka i przenosiny do innej klasy ( z dnia na dzien) - i pewnie nie ja jedna - bez podsłuchu)
    • 35wcieniu Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 09:36
      Nawet tu non stop pojawiają się tu pytania o smartwatche z opcją usłyszenia otoczenia dziecka, jest to tak powszechne że nie wiem jak jeszcze ktoś się uchował, kto nie wie o takich możliwościach.
      Mi to pokazała łaaadnych parę lat temu sąsiadka namiętnie sprawdzająca "o czym córka rozmawia na placu zabaw" big_grin
      Nie jest nielegalne.
      • kochamruskieileniwe Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:36
        Ja się uchowalam
        • kochamruskieileniwe Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:38
          Bom boomer i zacofana cyfrowo. A wszystkich wątków nie czytam.
          Zresztą, nie mam ambicji wiedzieć i znać wszystkiego 🤷
          Mam nadzieję , że wyjaśniłam😁
          • 35wcieniu Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 11:48
            Nie musisz wyjaśniać, po prostu jest dość nieprawdopodobne że "Podobno wszystkich zamurowało z wrażenia...", bo niby dlaczego by miało? To jest pewnie jedna z popularniejszych funkcji smartwatchy kupowanych dla dzieci. Raczej wątpię że w jednej klasie trafili się wyłącznie rodzice wykluczeni technologicznie.
            • little_fish Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 11:50
              Może ich zamurował nie tyle fakt istnienia takiego urządzenia, co sposób jego wykorzystania.
      • kurt.wallander Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:58
        I ja się uchowałam.
    • leni6 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 09:37
      Zadziwiające że wszystkich zamurowało, bo taką funkcję ma typowy smart watch, a teraz masa młodszych dzieciaków te zegarki nosi.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:31
        To dlatego, że mowa o nastolatkach, a nie wczesnoszkolnych dzieciach, czy przedszkolakach, które już samodzielnie wychodzą dwór.
      • wapaha Re: Podsłuch szkoły??? 22.10.23, 09:46
        leni6 napisała:

> Zadziwiające że wszystkich zamurowało, bo taką funkcję ma typowy smart watch, a
        > teraz masa młodszych dzieciaków te zegarki nosi.

mnie też by zamurowało
        że jakis rodzic jest tak powalony by podsłuchiwać swoje dziecko
        to powalenie na równi z czytaniem pamiętników dziecka
    • fibi00 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 09:39
      Tak, jest aplikacja telefon, chyba jest to kontrola rodzicielska,która ma również opcję posłuchu. Moi bratankowie mają tę aplikację w swoich telefonach (dzieci wczesnoszkolne). Podsłuch jest tylko jedną z wielu opcji tej aplikacji. Akurat w przypadku moich bratanków aplikacja jest bardzo przydatna bo rodzice pracują, dzieci muszą same się wybrać do szkoły, pójść na busa i później wrócić busem do domu. Bratowa w pracy widzi gdzie są dzieci, czy już czekają na przystanku czy jeszcze bawią się na placu zabaw. To tak w gwoli wyjaśnienia co to za apka.
      Więc pewnie ten chłopak też ma ściągniętą tę apkę (kontrola rodzicielska) a mama wykorzystuje również opcję podsłuchu.
    • ichi51e Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 09:42
      Tak są. Zwłaszcza w zegarkach dla dzieci. Niektóre kraje zakazują użycia tego typu urządzeń.
      Matka powinna siedzieć cicho i sie nie przyznawać bo nie wiem jak tam z przepisami u nas
      • 35wcieniu Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 09:46
        Nijak. Masz prawo używać takich funkcji zegarka/telefonu u własnego dziecka.
        Dokładnie tak jakbyś zadzwoniła do dziecka i słyszała dźwięki otoczenia.
        • purchawka2020 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 09:46
          No nie masz.
          Zgodnie z art. 267 § 3 kk.: „nieuprawnione założenie i posługiwanie się urządzeniem podsłuchowym, wizualnym, innym urządzeniem lub oprogramowaniem w celu uzyskania informacji, grozi karą grzywny, karą ograniczenia wolności lub karą pozbawienia wolności do lat 2"
          • 35wcieniu Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 09:49
            No masz, odpisałam ci niżej. Danie telefonu/zegarka z taką funkcją własnemu dziecku nie jest "nieuprawnionym załozeniem". Nieuprawnione założenie dotyczy sytuacji kiedy instalujesz/podrzucasz to komuś kto nie ma o tym pojęcia albo nie wyraża zgody.
            • little_fish Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:03
              A nauczyciel ma pojęcie i wyraził zgodę? Pozostali uczniowie w klasie?
            • droch Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:23
              Jeśli podsłuchujesz innych bez ich wiedzy - dokonujesz nieuprawnionego założenia podsłuchu, kompletnie bez znaczenia, że na własnym urządzeniu.
              • skumbrie Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 11:03
                Smartwach umożliwia podsłuchiwanie - idź z tym koniecznie do sądu big_grin
                • droch Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 11:27
                  Podsłuchał mnie, a pójdę. Podejmujesz wyzwanie?
                  • skumbrie Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 19:55
                    Idź i załóż składkę na K.Rokodyla i P.Iranię - dorzucę się wink
    • purchawka2020 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 09:45

Zgodnie z art. 267 § 3 kk.: „nieuprawnione założenie i posługiwanie się urządzeniem podsłuchowym, wizualnym, innym urządzeniem lub oprogramowaniem w celu uzyskania informacji, grozi karą grzywny, karą ograniczenia wolności lub karą pozbawienia wolności do lat 2
      • 35wcieniu Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 09:47
        Danie telefonu/zegarka dziecku z takimi aplikacjami nie jest nieuprawnionym założeniem.
        Nieuprawnione założenie by było gdybyś to przyczepiła nie wiem, kochankowi czy bratu bez jego wiedzy zgody.
        • purchawka2020 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 09:50
          Ale włączenie go i używanie do podsłuchiwania - już jest.
          Nie podsłuchujesz tylko dziecka ale tez inne osoby.
          Poza tym dziecka też nie należy podsałuchiwać tylko z nim rozmawiać.
          Jeśli nie chce rozmawiać - rozwiązać ten problem normalnie czyli przez budowanie relacji.
          • 35wcieniu Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 09:52
            A jak zadzwonisz do dziecka i rozmawiasz o tym co chce na obiad, a w tle słyszysz jak koledzy mu grożą pobiciem, to masz prawo tego słuchać czy nie? I czy masz prawo się tym co uslyszałas posłużyć? Czy masz prawo iśc do dyrektora szkoły i powiedzieć: "dzwoniłam w innym celu ale usłyszałam groźby pod adresem mojego dziecka"? No jak sądzisz?
            • little_fish Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:06
              Dzwonisz do dziecka na lekcji?
              Jak dziecko rozmawia przez telefon to otoczenie to widzi, więc nie jest podsłuchiwane z ukrycia
              • 35wcieniu Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:11
                Nigdzie nie pisałam o lekcji. Ani że sytuacja dotyczy mnie osobiście.

Brniesz w absurd - nie, nie ma znaczenia że "otoczenie widzi" - możesz gadać przez zestaw słuchawkowy, kierowca taksówki może przez przez głosnomówiący itd. - i co wtedy, jeśli rozmówca uslyszy otoczenie i uzna że na to co usłyszał powinien zareagować?
      • slonko1335 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 09:48
        www.rp.pl/prawo-dla-ciebie/art9100521-kiedy-mozna-nagrywac-zachowanie-nauczyciela-wyrok
      • shellyanna Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 13:06
        Mam głęboko gdzieś legalność w sytuacji, kiedy nauczyciel pozwala sobie na za dużo.
        I dobrze by było, gdyby ta wiedza dotarła do nauczycieli. I żeby przestali „się zapominać”.
    • runny.babbit Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 09:48
      Dla mnie podsłuchiwanie dziecka, nie tylko w szkole, to grube naruszenie prawa do prywatności. Inwigilacja i dziwię się, że tyle osób to akceptuje. Serio chcialybyscie być podsłuchiwane?
      • 35wcieniu Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 09:50
        Nie rozmawiamy o tym czy byśmy chciały tylko czy to istnieje i dlaczego ktoś był zdziwiony.
        • runny.babbit Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 12:08
          35wcieniu napisał(a):

> Nie rozmawiamy o tym czy byśmy chciały tylko czy to istnieje i dlaczego ktoś by
          > ł zdziwiony.
          >
          A skąd, rozmawiamy czy o tym czy to etyczne i dlaczego niektórzy byli oburzeni faktem nagrywania.
          • 35wcieniu Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 12:17
            Przecież jest napisane że nie było nagrywania, tylko słuchanie.
      • hanusinamama Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 16:32
        NIe wziełaś pod uwage ze mogło to byc podsłuchiwanie nie tyle dziecka ale tego co sie z dzieckiem dzieje. Gdy np. jest ofiarą przemocy psychicznej w szkole?
        Młoda z takim zegarkiem chodziła 3 lata. Ani razu nie odpaliłam tej funkcji...ale też nie miałam potrzeby. Gdyby do niej wtedy nauczyciel odzwyał się tak jak teraz robi to polonistka...zapewne bym użyła
      • berdebul Re: Podsłuch szkoły??? 20.10.23, 09:58
        Chciałabym żeby nauczyciele odzywali się do uczniów jak do ludzi, oraz żeby nie trzeba było używać podsłuchów aby to uzyskać.
    • leyla76 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 09:50
      Odnośnie telefonów, zegarków itp smart urządzeń. One, zeby działały potrzebują internetu. Bez tego (np brak sygnału) nie jestem w stanie zobaczyć gdzie jest moje dziecko.
      Nie wiem jak to szkoła robi, ale w budynku szkolnym sygnał internetowy jest blokowany.
      Jak tylko dziecko wyjdzie na zewnątrz np boisko to go namierzę, jak wejdzie do budynku szkoły sygnał się urywa.
      To samo z telefonem- za każdym razem jak jestem na zebraniu rodziców to mam w budynku brak sygnału.
      • sueellen Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:57
        leyla76 napisała:

> Nie wiem jak to szkoła robi, ale w budynku szkolnym sygnał internetowy jest blo
        > kowany.
        > Jak tylko dziecko wyjdzie na zewnątrz np boisko to go namierzę, jak wejdzie do
        > budynku szkoły sygnał się urywa.

Szkoła nic nie robi bo celowe blokowanie sygnału radiowego byłoby przestępstwem. Szkoła po prostu zbudowana jest z materiałów które ten sygnał skutecznie blokują. Nie było to jednak zamierzone działanie budowniczych.
        • wapaha Re: Podsłuch szkoły??? 22.10.23, 09:52
          sueellen napisała:

>
          > Szkoła nic nie robi bo celowe blokowanie sygnału radiowego byłoby przestępstwem

Chyba że szkoła ma pozwolenie

> . Szkoła po prostu zbudowana jest z materiałów które ten sygnał skutecznie blok
          > ują. Nie było to jednak zamierzone działanie budowniczych.

Nie sądzę by to była szkoła zbudowana ze innych materiałów budowlanych niż wszystkie z dodatkowymi elementami zagłuszającymi
          no chyba ze to jakas nowa specjalna szkoła..- ale wtedy takie problemy to broń obosieczna -bo sekretariat/dyrektor nie zrobią nic co wymaga sieci
    • anglofillka Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:04
      Odkąd musiałam zabrać dziecko z klasy, w której wychowawczyni darła się na dzieci i upokarzała moje dziecko, bo wg niej nie pasowało do jej klasy, bo śmiało dołączyć w 2 klasie SP nie mam nic przeciwko podsłuchom. I tak, użyłam podsłuchu (pendrive), który włożyłam do piórnika dziecka.
      Do dziś mam te nagrania, i żałuję, że nie poszłam z tymi nagraniami do kuratorium, ale musiałam zająć się psychiką dziecka i moją (dla mnie skończyło się środkami uspokajającymi od lekarza). I sądzę, że gdybym te nagania ujawniła, mogłoby się to źle skończyć, ale najbardziej dla moich dzieci - po latach nie mam już złudzeń co do tego, co i kto w szkole liczy się najbardziej - z pewnością nie uczniowie.
      Ale jak najbardziej jestem za jawnością tego, co dzieje się na lekcjach w szkole.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka