Dodaj do ulubionych

Podsłuch szkoły???

• skumbrie Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:05
      Smartwache dają możliwość słuchania otoczenia. I bardzo dobrze, jak widać. Skoro nauczycielka nie zna innych odzywek niż "zamknij się", to dobrze, że ktoś z dorosłych to usłyszał i wszczął burdę.
    • dreg13 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 10:38
      7 klasa podstawówki to już jest wykształcona seksualność i masturbacja. To 14 lat, w tym wieku myślę, że dużo nastolatków w samotności…

Czy wtedy, będąc w domu, muszą wynosić telefon i zegarek do innego pokoju? Czy też zgadzają się (i przede wszystkim wiedzą o tym!) aby chętne mamusie słuchały, jak to robią?

Czy można się jeszcze zwierzać tylko koleżance? A nie również jej matce? Czy można tak całować się z chłopakiem czy dziewczynà, aby śwoadkiem nie byli rodzice?
      Chory, chory świat…
      • elenelda Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 18:35
        dreg13 napisała:

> 7 klasa podstawówki to już jest wykształcona seksualność i masturbacja. To 14 l
        > at, w tym wieku myślę, że dużo nastolatków w samotności…
        >
        Jeżeli grupka siódmoklasistów uprawia zbiorową masturbację w kabinie szkolnej toalety a nagranie z tej zabawy wrzuca na tiktoka, podsłuchujący rodzic w zegarku im niestraszny.
    • malaperspektywa Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 11:19
      Widziałam reklamę takiej aplikacji. Moim zdaniem to powinno być prawnie zabronione. Po uzyskaniu zgody sądu tylko w wyjątkowych przypadkach powinna być taka możliwość. I nie chodzi mi o podsłuchiwanie nauczycielki, chociaż to oczywiście też jest naganne, ją powinien oceniać jej przełożony, natomiast inwigilacja dziecka jest dla mnie nie do pomyślenia. Po pogwałcenie prawa do prywatności. Jak widzę tą reklmę to zastanawiam się dokąd ten świat zmierza. Dla mnie jest to proste. Jsk mamusia się niepokoi to niech idzie na terapię, bo ma ze sobą problem. Dorosły, zdrowy człowiek powinien umieć zapanować nad swoimi lękami.
      • abria Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 13:28
        Moim zdaniem to powinno być prawnie zabronione

A moim zdaniem powinno być nakazane. Wszędzie gdzie istnieje problem z bullyingiem to tam, gdzie szkoły zabraniają nagrywania a same nie nagrywają.

Po uzyskaniu zgody sądu tylko w wyjątkowych przypadkach powinna być taka możliwość
        W wielu szkołach bullying to powszechna kwestia a nie wyjątkowy przypadek.
        • little_fish Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 13:44
          Niestety, ale podsłuch i nagrywanie będą doskonałym narzędziem do bullyingu...
          • abria Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 13:47
            i jednoczesnie dowodem przestepstwa
            • little_fish Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 13:49
              Pod warunkiem, że się przestępcę złapie.
              • abria Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 19:00
                jak sie chce to sie zlapie
                • little_fish Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 19:14
                  Jak wiadomo, polskim organom ścigania zawsze się chce...
    • hrabina_niczyja Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 13:42
      Mnie nie dziwi. Żyjemy w czasach, gdzie technologia jest i ludzie jej używają. Należy się z tym liczyć, że możemy zostać nagrani, posłuchani czy fotografowani i uczyć o tym dzieci. Bardziej mnie dziwi natomiast zachowanie nauczyciela i myślę, że matka nie bez powodu włączyła się akurat na tą lekcje.
      • little_fish Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 13:47
        Co masz na myśli, że powinniśmy uczyć o tym dzieci? Co ma zrobić uczeń z wiedzą, że kolega może go nagrywać podczas lekcji? Że niby zapobiegnie to wygłupom? Wątpię... Raczej nieśmiały i zakompleksiony uczeń przestanie się zgłaszać do odpowiedzi, albo zapytany tej odpowiedzi odmówi, w obawie przed "zbłaźnieniem" się na forum klasy.
        • hrabina_niczyja Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 15:37
          Normalnie, uświadomić, że w dzisiejszych czasach inni mogą je nagrać, podsłuchać itd. A co z tą wiedzą zrobi dzieciak to już zależy od dzieciaka. Jeden nie będzie się wygłupiał, inny nie będzie klapal bezmyślnie dziobem. A jeszcze inny powie dorosłym, że został nagrany itd.
          • little_fish Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 16:22
            Ale co zmieni powiedzenie dorosłym, skoro dorośli aprobują nagrywanie? Ba, sami chcą mieć dostęp do tego co jest w klasie.
            • hrabina_niczyja Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 23:30
              Jak to co? Jeżeli nagranie zostanie użyte przeciwko dzieciakowi to dorośli mogą dużo.
      • runny.babbit Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 14:34
        Uczyć dzieci że każdy może je nagrać, bezkarnie i bez ponoszenia konsekwencji, i na przykład toczyć z nich bekę w internecie? Świetny pomysł by pogłębić problemy psychiczne dzieciaków. Nawet w szkole nie mogą czuć się bezpiecznie, bo jakiś osioł je nagra i zostaną viralem. Od dorosłych należałoby oczekiwać ukrócenia procederu, a nie zamiany świata w dom big brothera.
        • memphis90 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 15:34
          No ale nie wolno umieszczać niczyich nagrań w internecie… I o tym również należy dzieci uczyć oraz o tym co należy zrobić, jeśli ktoś umieści w necie takie nagranie.
          • little_fish Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 16:29
            Tylko to trochę musztarda po obiedzie, jak głupawe/przerobione nagranie wyląduje w sieci i wszyscy je zobaczą....
            • memphis90 Re: Podsłuch szkoły??? 20.10.23, 11:09
              Ok, przekonalas mnie - nie uczmy ich co maja robić i gdzie szukać pomocy, jak prawo zostało złamane, bo przecież „musztarda po obiedzie”. 👍
              • little_fish Re: Podsłuch szkoły??? 20.10.23, 17:51
                Uczyć należy oczywiście, ale też należy dbać o to, żeby były miejsca bezpieczne. Żeby dzieciak w szkole, na lekcji nie bał się odezwać, bo 3)4 klasy ma ze sobą studio nagrań przy aprobacie rodziców i zgodzie placówki.
    • volta2 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 14:44
      Ciekawa jestem odwrotnego kierunku, nauczyciel informuje bombelki że lekcja jest nagrywana. Aj waj, ile to by się podziało....
      • kocynder Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 14:52
        Świetny pomysł! Ale by było larum, ze strony mamuś, że to łamanie praw ich bombelków... big_grin
        • memphis90 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 15:36
          Jesteś pewna, ze byłoby larum…?

W szkole moich dzieci jest monitoring i był już używany wielokrotnie w przypadku zgłoszeń przemocy, kradzieży czy różnych zniszczeń. Nie słyszałam, żeby którykolwiek z rodziców złożył choć jeden protest.
          • iberka Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 15:39
            Monitoring w salach lekcyjnych?
            • memphis90 Re: Podsłuch szkoły??? 20.10.23, 11:10
              Na pewno na korytarzach, na boisku itd. Czy w salach to nawet nie wiem. Nie wiem natomiast jaka różnice miałoby to sprawić?
              • little_fish Re: Podsłuch szkoły??? 20.10.23, 17:53
                Zasadniczą. Lekcje (a o monitorowaniu/nagrywaniu lekcji mówimy) odbywają się w klasach.
                Różnica taka jak monitoring na korytarzu przychodni i kamera w gabinecie psychologa - a do nagrań ma wgląd nie wiadomo kto.
          • kocynder Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 16:09
            No ale to monitoring, a nie podsłuch. Widzisz różnicę? Chciałabyś, żeby nagranie jak twoje dziecko słabo odpowiada, rzuca jakiś głupi żart krążyło nie wiesz gdzie?
            • iberka Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 16:25
              Monitoring w salach lekcyjnych nie jest dozwolony stąd pytanie do autorki informacji o monitoringu.
          • little_fish Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 17:23
            Gdzie jest ten monitoring? Nagrywa dźwięk, tak, że można go odsłuchać?
            • elenelda Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 20:11
              little_fish napisała:

> Gdzie jest ten monitoring? Nagrywa dźwięk, tak, że można go odsłuchać?

U mnie jest na korytarzach. Świetnie ściąga dźwięk.

• little_fish Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 20:21
                Na korytarzach to rzecz dość powszechna, dyskusja jest o nagrywaniu lekcji.
        • hrabina_niczyja Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 23:32
          Ja bym się mocno cieszyła. Wielu nauczycieli przestałoby truć dzieci.
          • little_fish Re: Podsłuch szkoły??? 20.10.23, 00:00
            Za to wielu dzieciom zaczęliby truć rodzice.
      • iberka Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 15:41
        Byłabym wielce zadowolona, bo skończyłoby się wciskanie odpowiedzialności zbiorowej czy płacz mamusiek, że to na pewno nie ich bombelek rozwala lekcję.
        • alewcale Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 16:20
          Ten punkt popieram. ...Od razu by było też wiadomo jak trzeba się do dzieci zwracać (niektórych), żeby kultury nie wzięły za słabość.
      • danaide2.0 Re: Podsłuch szkoły??? 20.10.23, 10:41
        Rany, przecież szkoła on-line była jednym wielkim nasłuchem. Kto chciał, słuchał i przynajmniej miał czarno na białym z jakimi nauczycielami ma do czynienia. Oraz z jakimi uczniami. Tak, dotyczyło to też mojego dziecka.
    • iberka Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 16:30
      Doda jeszcze, że w jednej z krakowskich szkół dzięki nagraniu lekcji z konkretnym nauczycielem, udało się doprowadzić do zwolnienia owego nauczyciela. Rodzice walczyli bezskutecznie, dyrekcja stąła po stronie nauczyciela (jak zwykle niestety) więc przewodnicząca szkolnej RR wyposażyła dziecko w dyktafon i tylko dzięki temu rodzice mieli dowód, że nauczyciel kłamie.
    • profes79 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 20:56
      Wszystkim pokrzykującym z zachwytu proponuję ćwiczenie umysłowe - kolega/koleżanka z pracy nosi ukryty w torebce dyktafon po czym na zebraniu triumfalnie odtwarza dyrektorowi/prezesowi, jak to któraś z was w nerwach krzyknęła "zamknij się".
      • droch Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 20:58
        (...) kolega/koleżanka z pracy nosi ukryty w torebce dyktafon po czym na zebraniu triumfalnie odtwarza dyrektorowi/prezesowi(...)

Przecież to są realia pracy w MS za czasów ZZ big_grin
      • kaki11 Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 22:15
        Nauczyciel i uczeń nie są w relacji koleżeńskiej. Już właściwsze byłoby porównanie, co jeśli kierownik krzyknie w ten sposób do pracownika a ten zgłosi się z tym nagraniem do dyrektora.
        I tak, jeśli będę się tak zwracać do pracowników którzy są ode mnie w jakiś sposób zależni to mam nadzieję, że przełożony postawi mnie do pionu bo to będzie oznaczało, że mi odwala, i dokładnie tak myślą o mnie co ludzie. Ja też tak myślałam jak miałam kiedyś "przyjemność" pracować w firmie w której takie odżywki nie były rzadkością.
      • hrabina_niczyja Re: Podsłuch szkoły??? 19.10.23, 23:34
        Może i nosi. Dlatego nie krzyczymy do koleżanek zamknij się.
        • iwoniaw Re: Podsłuch szkoły??? 20.10.23, 09:55
          hrabina_niczyja napisała:

> Może i nosi. Dlatego nie krzyczymy do koleżanek zamknij się.

Ja nie dlatego. 🤣
      • skumbrie Re: Podsłuch szkoły??? 20.10.23, 09:46
        >dyktafon po czym na zebraniu triumfalnie odtwarza dyrektorowi/prezesowi,

Na to akurat są paragrafy tongue_out
        Zwyczajnie nie odzywamy się do ludzi "zamknij mordę". Tym bardziej nie jest to wskazane w relacji nauczyciel - uczeń. W żadną stronę, żeby była jasność.
        Jesli pani nauczycielka - przypominam, przedstawicielka "najlepiej wykształconej grupy zawodowej" wink - nie potrafi zapomanować nad nerwami i językiem, może czas na urlop dla poratowania zdrowia.
      • memphis90 Re: Podsłuch szkoły??? 20.10.23, 11:14
        No jakby współpracownik wrzeszczał do mnie „zamknij się” to z przyjemnością przedstawiłabym nagranie szefostwu… Totalnie jestem w stanie to sobie wyobrazić.

Rozumiem, ze Ty z tych ubliżających współpracownikom i Ciebie taki eksperyment myślowy przeraził…?
        • profes79 Re: Podsłuch szkoły??? 20.10.23, 18:55
          Nie, jestem z tych co uważają, że rozmowy w pokoju - często mniej lub bardziej prywatne - pozostają sprawą pracowników. Powtórzę, bo to się widzę absolutnie nie może przebić - rozumiem kwestię "nagrywam bo zbieram dowody na mobbing/prześladowanie itd."; nie rozumiem kwestii "nagrywam 24/7 bo mogę i co mi zrobicie". A takie stanowisko prezentuje zdecydowane gro emateczek. Kto wie, może one same szukają haków na współpracowników i łażą z dyktafonem w torebce?
        • tapatik Re: Podsłuch szkoły??? 22.10.23, 13:06
          memphis90 napisała:

> No jakby współpracownik wrzeszczał do mnie „zamknij się” to z przyjemnością prz
          > edstawiłabym nagranie szefostwu… Totalnie jestem w stanie to sobie wyobrazić.
          >
          > Rozumiem, ze Ty z tych ubliżających współpracownikom i Ciebie taki eksperyment
          > myślowy przeraził…?

E, to u ciebie jest luzik. Mój do mnie wrzeszczał "zabiję cię".
      • shellyanna Re: Podsłuch szkoły??? 22.10.23, 09:39
        No cóż… kiedy do mnie, będącej wtedy w ciąży ówczesny szef wydarł się (po godzinach pracy): „a teraz zapierdalaj zawieźć dokumenty do księgowej” żałowałam ze nie miałam możliwości nagrywania go. Bo nie była to jedyna akcja i nie byłam pierwsza tak traktowana (poprzednia asystentka straciła ciąże w 6 mcu, po tym jak musiała zaiwaniać na targach cały dzień).

Tak, ludzie jeśli mieliby świadomość, ze mogą w każdej chwili być nagrani, wzięliby może na wstrzymanie i powściągnęli chamstwo.
      • berdebul Re: Podsłuch szkoły??? 22.10.23, 09:54
        Nerwy nie usprawiedliwiają chamstwa. Jeżeli ktoś musi krzyczeć do współpracowników, to ma większy problem niż nagrywanie.
    • taki-sobie-nick A co robił ówże bombelek 19.10.23, 23:09
      do którego się tak zwrócono?
    • tt-tka Re: Podsłuch szkoły??? 22.10.23, 10:45
      Siodma klasa podstawowki ? 13-latki ? natychmiast informuje moje dziecko, ze iksinska jest na podsluchu i cokolwiek dziecko powie samej iksinskiej czy przy iksinkiej, to byc moze mowi to takze matce iksinskiej.
      • kochamruskieileniwe Re: Podsłuch szkoły??? 22.10.23, 12:03
        Z tego co wiem, wkur..i rodzice tak zrobili. I teraz czekają na efekty. Zwłaszcza skargi typu " moje dziecko jest sekowane/wykluczane w szkole"
        • little_fish Re: Podsłuch szkoły??? 22.10.23, 13:34
          Absolutnie się im nie dziwię.
          • kochamruskieileniwe Re: Podsłuch szkoły??? 22.10.23, 14:12
            Ja również. Sama bym tak zrobiła😁
            • kocynder Re: Podsłuch szkoły??? 22.10.23, 14:24
              A potem mamusia, pani Iksińska będzie oburzona, no bo przecież jej Bombellinka/Bombelek nic nie zrobił, to czemu nikt w klasie się z nią/nim nie chce bawić?
              • kochamruskieileniwe Re: Podsłuch szkoły??? 22.10.23, 14:36
                Trudno.
                • kochamruskieileniwe Re: Podsłuch szkoły??? 22.10.23, 14:38
                  Trzeba brać na klatę swoje działania, czyli nie tylko podsłuchiwanie swojego dziecka, ale i innych dzieci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka