Dodaj do ulubionych

Manicure japoński polecacie?

21.10.23, 21:20
Ciągle myślę o regeneracji paznokci po hybrydzie. Poczytałam sporo o manicure japońskim- on rzeczywiście tak wzmacnia paznokcie i faktycznie potem paznokcie pięknie lśnią?
Obserwuj wątek
    • abria Re: Manicure japoński polecacie? 21.10.23, 21:22
      nie
    • princy-mincy Re: Manicure japoński polecacie? 21.10.23, 21:30
      wzmacnia jeśli zrobisz że 3 razy. Lśni kilka dni.
    • simply_z Re: Manicure japoński polecacie? 21.10.23, 21:36
      Nie wiem...robiłam kilka razy, kupiłam zestaw i mam wrażenie, że osłabiło mi paznokcie jeszcze bardziej.
    • figa_z_makiem99 Re: Manicure japoński polecacie? 21.10.23, 21:47
      Lśnił mi dwa tygodnie i stwierdziłam, że za droga impreza.
      • hanusinamama Re: Manicure japoński polecacie? 25.10.23, 19:58
        Można robić samemu...
        • figa_z_makiem99 Re: Manicure japoński polecacie? 25.10.23, 20:02
          Można, ale ścierasz płytkę paznokcia i musiałabyś to robić co 2 tygodnie, jeśli robisz hybrydę nakładasz warstwę, która utwardza, przy japońskim masz tylko paznokieć, jakoś mnie nie zachwyciło. Raz na jakiś czas można zrobić.
          • hanusinamama Re: Manicure japoński polecacie? 25.10.23, 20:07
            Nie robię hybrydy. Mam swoje dość mocne paznokcie ale mają tendencję do łyszczenia. Tzn myśle ze to kwestia częstego pływania na basenie i chlor tak działa.
            U mnie japoński sprawdza się swietnie, robie co 2 tygodnie i mam swoje twarde długie pazy.
            • figa_z_makiem99 Re: Manicure japoński polecacie? 25.10.23, 20:10
              Pomyślę o kupnie zestawu.
            • borsuczyca.klusek Re: Manicure japoński polecacie? 26.10.23, 08:23
              hanusinamama napisała:

> i mam swoje twarde długie pazy.
              >

Pokaż 🙄
          • mandre_polo Re: Manicure japoński polecacie? 26.10.23, 11:01
            figa_z_makiem99 napisała:

> Można, ale ścierasz płytkę paznokcia i musiałabyś to robić co 2 tygodnie, jeśli
            > robisz hybrydę nakładasz warstwę, która utwardza, przy japońskim masz tylko pa
            > znokieć, jakoś mnie nie zachwyciło. Raz na jakiś czas można zrobić.

Mnie też nie zachwyca, robiłam u manicurzystki. Obecnie obcinam, piłuję końce, wycinam skórki i maluję bazą. I tak trzeba regularnie nadawać kształt i piłować końcówki by się nie rozdwajały od codziennych czynności wykonywanych rękoma - kiedy malowałam kolorowym lakierem ślady rysowania były wokół klamki na drzwiach, obok uchwytu otwierania pralki, na białej ścianie w przedpokoju, ciągle paznokcie o coś uderzają więc mają prawo rozwarstwiać się
        • figa_z_makiem99 Re: Manicure japoński polecacie? 25.10.23, 20:03
          Wolę pomalować odżywką.
    • berdebul Re: Manicure japoński polecacie? 21.10.23, 21:55
      Tak i tak. Uwielbiam, ale jestem sknerą i kupiłam zestaw do robienia w domu.
      • opal201 Re: Manicure japoński polecacie? 21.10.23, 23:21
        Znalazłam ofertę za 70-80 zł. Taniej wyniesie niż hybryda, za którą płaciłam ponad 130 zł i której mam dość. I czytałam jeszcze, że po takim manicure paznokcie są tak bardzo śliskie, że żaden lakier się na nich nie utrzyma.
        • berdebul Re: Manicure japoński polecacie? 22.10.23, 00:26
          Zestaw kupiłam za 90, patrząc na zużycie to starczy mi na wieki. wink
          Nie maluję paznokci, więc nie zauważyłam problemu z lakierem.
          • hanusinamama Re: Manicure japoński polecacie? 25.10.23, 19:59
            Ja też. Ale ja z powodu braku czasu. W domu przed TV sobie robie kiedy mam czas.
        • okruchlodu Re: Manicure japoński polecacie? 22.10.23, 10:12
          Ja malowałam paznokcie normalnie. Nie wiem czy lakier trzymał krócej to pewnie zależy też od bazy i topu. W szkole kosmetycznej uczyli mnie, żeby nie kłaść od razu lakieru ale z tego co czytałam zdania są podzielone. Ja malowałam jeszcze tego samego dnia. Lakier daje paznokciom warstwę ochronną.
    • kropkaa Re: Manicure japoński polecacie? 21.10.23, 23:21
      Trochę wzmocni, jeśli robisz regularnie. Robiłam kilka razy pod rząd daawno temu, ale efektów spektakularnych nie zauważyłam. Lśniły kilka dni.
      Można kupić zestaw i samej robić, wychodzi dużo taniej, ale musi się chcieć (mi by się nie chciałowink).
      • opal201 Re: Manicure japoński polecacie? 21.10.23, 23:22
        kropkaa napisała:

> Trochę wzmocni, jeśli robisz regularnie. Robiłam kilka razy pod rząd daawno tem
        > u, ale efektów spektakularnych nie zauważyłam. Lśniły kilka dni.
        > Można kupić zestaw i samej robić, wychodzi dużo taniej, ale musi się chcieć (mi
        > by się nie chciałowink).

A to trudne do zrobienia samej?
        I gdzie są takie zestawy?
        • simply_z Re: Manicure japoński polecacie? 21.10.23, 23:44
          Nie jest trudne, ja kupowałam na allegro. Po prostu najpierw trzeba zetrzeć pilnikiem płytkę, potem wciera się pastę, poleruje, później puder, znów poleruje i tyle. Miałam problem z suchymi skórkami, pod wpływem użytego proszku.
        • kropkaa Re: Manicure japoński polecacie? 21.10.23, 23:44
          Trudne nie, upierdliwe. Wcierasz po kolei jakieś proszki czy inne pasty.
          Wpisz zestaw do manicure japońskiego, wyskoczy dużo ofert, większość taka sama, tylko ceny inne.
          • hanusinamama Re: Manicure japoński polecacie? 25.10.23, 20:10
            Ja pierwszy raz byłam u kosmetyczki czy manikiurzystki. Moja wie, ze ja nie mam czasu bardzo łazić do niej co 2 tygodnie z pazurami (od basenu złazi mi czesto lakier, hybryda odpada a rosną jak głupie). Pokazał mi jak się robi, na co wzrócić uwagę.
    • okruchlodu Re: Manicure japoński polecacie? 22.10.23, 10:07
      Jedyny czas, gdy udało mi się zapuścić paznokcie był właśnie wtedy, gdy regularnie robiłam sobie manicure japoński. Tak jak pozostałe dziewczyny polecam zakup zestawu i wykonywanie go samodzielnie w domu.
    • magda.z.bagien Re: Manicure japoński polecacie? 22.10.23, 12:12
      Dostałam zestaw w prezencie, czasem robię i pazury lśnią parę dni. Podsumowując, zawracanie d.
      • hanusinamama Re: Manicure japoński polecacie? 25.10.23, 20:01
        MI to uratowało łuszcżące się paznokcie. Po jednym zabiegu było lepiej. Mam mocne paznokcie ale niestety czasami się łuszczą (rozdwajają). Myślę ze to kwestia częstego chodzenia na basen. NIe wiem czy pomaga na cienkie paznokcie, bo ja swoje mam mocne i twarde.
        • gryzelda71 Re: Manicure japoński polecacie? 26.10.23, 12:13
          Mocne, ale się rozdwajają. Miałam takie i nie nazywałam ich mocnymi.
          A sam japoński. Szału nie ma. Jakoś u mnie ani po jednym razie nie było ochów, ani lśnienie nie trwała dniami.
          • hanusinamama Re: Manicure japoński polecacie? 26.10.23, 12:35
            NO widocznie u mnie problem jest inny. Po jednym zabiegu była widoczna różnica. Jak robię co 2-3 tygodnie to problemów nie mam.
            Basen 4-5 razy w tygodniu plus częste grzebanie w ogrodzie.
    • mandre_polo Re: Manicure japoński polecacie? 22.10.23, 16:07
      Lśnią a bo jest ścierana warstwa. Nie mam pewności czy ścieranie równa się wzmacnianie. Równie dobrze może że to być efekt wizualny jak przy tygodniowym obcięciu i cofnięciu skórek - dobrze wyglądają i tyle
      • berdebul Re: Manicure japoński polecacie? 22.10.23, 18:26
        Można tylko wcierać pastę i pyłek. Błyszczą mniej niż po wygładzaniu płytki, ale to w połączeniu z rybkami działa super.
        • opal201 Re: Manicure japoński polecacie? 22.10.23, 19:45
          berdebul napisała:

> Można tylko wcierać pastę i pyłek. Błyszczą mniej niż po wygładzaniu płytki, al
          > e to w połączeniu z rybkami działa super.

Jakimi rybkami?
          • berdebul Re: Manicure japoński polecacie? 22.10.23, 19:48
            Jedna z najlepszych polecajek z ematki - Gal odżywka keratynowa. Kosztuje grosze, a działa cuda.
            • opal201 Re: Manicure japoński polecacie? 22.10.23, 20:13
              berdebul napisała:

> Jedna z najlepszych polecajek z ematki - Gal odżywka keratynowa. Kosztuje grosz
              > e, a działa cuda.

To do paznokci?
              gdzie można kupić?
              • berdebul Re: Manicure japoński polecacie? 22.10.23, 21:34
                Do paznokci/brwi/rzęs, używam tylko na paznokciach - ukręcasz ogonek i wmasowywujesz w paznokcie.
                W aptece, albo przez net.
        • mandre_polo Re: Manicure japoński polecacie? 23.10.23, 09:23
          W jakim celu wygładza się płytkę? Kiedy jest pofalowana, są nierówności? W innych przypadkach nie ma sensu jej ścierać
          • hanusinamama Re: Manicure japoński polecacie? 25.10.23, 20:03
            To się ściera minimalnie aby wetrzeć pastę.
            • mandre_polo Re: Manicure japoński polecacie? 26.10.23, 08:18
              Robiąc regularnie za każdym razem ściera się więcej płytki🙆
              • hanusinamama Re: Manicure japoński polecacie? 26.10.23, 11:34
                Ja robię co 2 tygodnie (jak pamietam). Jakimś dziwnym cudem jak robię paznokcie rosną długie i mocne. Ale faktycznie mam swoje naturalnie mocne. Nie były nigdy niszczone hybrydą lub podobnymi wynalazkami.
                • mandre_polo Re: Manicure japoński polecacie? 26.10.23, 11:49
                  Moje też naturalne mocne ale wymagają cotygodniowego cięcia i kształtowania
                  • hanusinamama Re: Manicure japoński polecacie? 26.10.23, 12:37
                    Nie wiem czemu wywnioskowałaś ze ja swoich nie tnę czy kształtuję. To ze robię co 2-3 tygodnie japoński nie wyklucza częstego pielęgnowania. To tak jakbyś uważała, ze nie myję twarzy i nie pięlegnuje codziennie bo 2 razy w tygodniu idę na kobido ...
      • hanusinamama Re: Manicure japoński polecacie? 25.10.23, 20:02
        Akurat lsnią od pudru...sam puder też je nabłyszczy.
        Mi pomaga na łuszczące się paznokcie. Jak robię co 2 tygodnie to się nie łuszczą, są długie i mocne. Mimo intensywnych prac w ogrodzie
        • mandre_polo Re: Manicure japoński polecacie? 26.10.23, 08:15
          Łuszczą się na końcach. Wystarczy regularnie spiłowywac brzegi bo nawet uderzenia powodują uszkodzenia
          • hanusinamama Re: Manicure japoński polecacie? 26.10.23, 11:35
            Nie u mnie nie wystarczyło. Prawdopodobnie chlor na nie tak działa 4-5 razy w tygodniu od ...zawsze jestem na basenie. U mnie na to pomaga właśnie japoński (jak robię regularnie to się nie pojawia, jak nie robię bo zapomnę to jeden zabieg bardzo poprawia sytuację)
            • mandre_polo Re: Manicure japoński polecacie? 26.10.23, 11:47
              Bardziej mnie przekonuje piłowanie końcówek bo składają się z martwej tkanki która jest uszkadzana przez codziennie czynności
              • hanusinamama Re: Manicure japoński polecacie? 26.10.23, 12:37
                Ale czemu sądzisz ze ja swoich nie piłuję?
                • mandre_polo Re: Manicure japoński polecacie? 26.10.23, 12:52
                  Bo znam w realu takie osoby które tego nie robią regularnie i mówią że im się rozdwajają paznokcie
                  • hanusinamama Re: Manicure japoński polecacie? 26.10.23, 20:40
                    Napiszę jeszcze raz. Piłuję, pielęgnuję regularnie i często. Samo piłowanie u mnie nie pomaga. Ponieważ japoński mi pomaga wiec go stosuję (jednocześnie piłując). Chyba wiem lepiej od czego i jak mi się paznokcie rozdwajają...a raczej, ze od ponad roku już nie bo w miare regularnie stosuję japoński m.
                    Zdecydowanie łuszczeni się jest od basenu. W wakacje przez częste wyjazdy nie jestem na basenie te 5 dni w tygodniu i wtedy moje paznokcie nie wymagają japońskiego m.
    • beata985 Re: Manicure japoński polecacie? 22.10.23, 18:14
      Tylko nie rób od razu po ściągnięciu hybrydy.
      • opal201 Re: Manicure japoński polecacie? 22.10.23, 19:44
        beata985 napisała:

> Tylko nie rób od razu po ściągnięciu hybrydy.

Ile trzeba odczekać?
        • beata985 Re: Manicure japoński polecacie? 23.10.23, 00:03
          O ile się nie mylę jakieś 2bmce
        • beata985 Re: Manicure japoński polecacie? 23.10.23, 00:03
          O ile dobrze pamiętam ok 2 mce..
        • beata985 Re: Manicure japoński polecacie? 23.10.23, 07:38
          opal201 napisała:

> beata985 napisała:
          >
          > > Tylko nie rób od razu po ściągnięciu hybrydy.
          >
          > Ile trzeba odczekać?

Z tego co pamiętam to ok 2 mce
          • beata985 Re: Manicure japoński polecacie? 23.10.23, 07:39
            O matko...sorry za ten spam..coś mi szwankowała sieć...🤦‍♀️🤣
            • opal201 Re: Manicure japoński polecacie? 25.10.23, 19:49
              beata985 napisała:

> O matko...sorry za ten spam..coś mi szwankowała sieć...🤦‍♀️🤣

Mnie pani, która zdejmowała hybrydę, powiedziała, że już po kilku dniach można i że ona nie będzie mi wtedy frezować paznokcia.
    • seeview Re: Manicure japoński polecacie? 23.10.23, 08:48
      Nie. Już lepszy IBX.
      • opal201 Re: Manicure japoński polecacie? 25.10.23, 19:49
        A co to jest?
        • seeview Re: Manicure japoński polecacie? 26.10.23, 07:32
          Google pomoże
    • bei Re: Manicure japoński polecacie? 26.10.23, 11:39
      Kupiłam zestaw i czasem używam , nie wcieram pewnie tak fachowo jak kosmetyczka, ani tez długo nie poleruję, jak zrobię to tydzień jest dobry efekt.
      • bei Re: Manicure japoński polecacie? 26.10.23, 11:40
        Zestaw b wydajny- po czterech latach niewiele z niego ubyło, moja koleżanka robi częściej i nasze pudełka niewiel się różnią pod względem zawartości.
    • koronka2012 Re: Manicure japoński polecacie? 26.10.23, 16:57
      No nie wiem… nikt mnie nie uprzedził że lakier się potem nie trzyma. Fakt robiłam dawno temu ale chyba technika się nie zmieniła?
      • opal201 Re: Manicure japoński polecacie? 26.10.23, 19:46
        koronka2012 napisała:

> No nie wiem… nikt mnie nie uprzedził że lakier się potem nie trzyma. Fakt robił
        > am dawno temu ale chyba technika się nie zmieniła?

Mnie manikiurzystka poinformowała o tym, że paznokcie będą bardzo śliskie. Ale dodała też, że jeśli paznokcie są bardzo wysuszone, to wszystko może wchłonąć się tak szybko, że po błysku nie będzie ani śladu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka