Dodaj do ulubionych

Problem ze sklocinymi szefami

27.10.23, 20:04
W firmie kilkunastoosobowej jest prezes i wiceprezes. Panowie delikatnie mówiąc się nie znoszą. Pracownik do tej pory prawa ręka prezesa zaczyna otrzymywać polecenia od wice zupełnie sprzeczne z tymi które otrzymuje od drugiego pana. Są to konkretne i poważne zmiany do wprowadzenia. Co robicie na miejscu tego pracownika?
Prywatnie uważacie, że prezes ma rację, z drugim prywatnie w duchu się nie zgadzacie i widzicie że działa na szkodę firmy, czyli nie wprowadza niczego konstruktywnego, miesza i manipuluje. Jednak to nadal też szef i ma wpływ na zatrudnienie. Wice dyryguje telefonicznie, nie ma za bardzo pojęcia o działaniach codziennych operacyjnych firmy, z drugim szefem albo nie rozmawia albo stosuje przepychanki słowne.
Obserwuj wątek
    • stokrotka00000 Re: Problem ze sklocinymi szefami 27.10.23, 20:06
      Problem ze skłóconymi szefami*
    • eva_evka Re: Problem ze sklocinymi szefami 27.10.23, 22:43
      Biorę pod uwagę zdanie Prezesa, w końcu jest ważniejszy i z tego co opisujesz, mądrzejszy. Zastanowię się dopoeo jakby ten drugi został prezesem.....
    • anorektycznazdzira Re: Problem ze sklocinymi szefami 28.10.23, 08:56
      Nazwy stanowisk mówią o hierarchii służbowej: prezes i wice prezes nie są na tym samym poziomie decyzyjnym. Jeśli więc wice każe mi zrobić coś, co jest sprzeczne z poleceniem głównego prezesa, to wyjaśniam z głównym prezesem czy o tym wie, aprobuje, czy ja dobrze zrozumiałam.
      Resztę niech panowie załatwiają między sobą.
      Sprawą drugorzędną jest moja opinia o tym, co wice wie i rozumie z firmy i jak się panowie dogadują, bo teoretycznie może przekazywać polecenia głównego, tylko ja nie rozumiem. Tak więc wątpliwości do wyjaśnienia z głównym.
      • 35wcieniu Re: Problem ze sklocinymi szefami 28.10.23, 08:58
        Identycznie.
        • stokrotka00000 Re: Problem ze sklocinymi szefami 28.10.23, 13:02
          Też tak zrobiłam, polecenie głównego wzięłam pod uwagę
      • szare_kolory Re: Problem ze sklocinymi szefami 31.10.23, 10:53
        A jeśli mam już nagraną inną pracę, to piszę maila do obu z opisem sytuacji i pytaniem którą decyzję mam wykonać.
        Ponieważ, najwyraźniej co najmniej jeden pan jest niedojrzały, to pewnie zacznie się wojna z wybuchami, które skupią się pewnie na mnie (w myśl zasady, że nie jest winien ten, kto przeskrobał, tylko ten, kto ujawnił). I tej właśnie wojny nie chcę oglądać, idę na zwolnienie do końca okresu wypowiedzenia, odchodząc krokiem bohaterów filmów akcji, z plecami których widać malownicze wybuchy.
    • kaki11 Re: Problem ze sklocinymi szefami 31.10.23, 09:54
      Wykonuje polecenia prezesa bo jednak jest wyżej niż wiceprezes. I to w sumie niezależnie od oceny działań na rzecz firmy. A jeśli sytuacja i atmosfera jest nie do zniesienia na dłuższą metę to rozglądam się za nową pracą.
    • shellyanna Re: Problem ze sklocinymi szefami 31.10.23, 10:19
      Informuje prezesa o sytuacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka