Dodaj do ulubionych

bon appétit🙂

29.10.23, 19:07
Ostatnio na Polsacie mowili ze PE zatwierdzil rezolucje w sprawie bialka z owadow, a raczej , jak to sie mowi na Podkarpaciu, bialka z robakow🙂
Kiedy powiedzialam amerykanskim znajomym o tym co sie szykuje w Europie, bylo troche smiechu I zartow
A teraz powazne pytanie do Was
Czy jestescie gotowe na kulinarna rewolucje?

Obserwuj wątek
    • gorzka.gorycz Re: bon appétit🙂 29.10.23, 19:08
      I finito!
    • berdebul Re: bon appétit🙂 29.10.23, 19:08
      Nie jem zwierząt, więc nie mam dylematu.
    • semihora Re: bon appétit🙂 29.10.23, 19:15
      A widziałaś, że pisiorki to klepnęły? A tak histeryzowali...
      • jackowo-deluxe Re: bon appétit🙂 29.10.23, 19:18
        Tak, o tym tez bylo w tych wiadomosciach
      • stephanie.plum Re: bon appétit🙂 30.10.23, 16:29
        źle zrobiły pisiorki?
        • muszebosieudusze Re: bon appétit🙂 30.10.23, 16:30
          Zdaje się ze chodzi o to ze co innego mówiły suwerenowi a co innego klepały. Coś jak z wizami dla egzotycznych imigrantów.
          • stephanie.plum Re: bon appétit🙂 30.10.23, 16:38
            ale wiesz, że "pisiorków" było co najmniej kilku? i mam wrażenie, że nie wszyscy mieli to samo zdanie względem "robali".
    • ichi51e Re: bon appétit🙂 29.10.23, 19:18
      A ostatnio słyszałam wywiad z profesorem znawca kuchni staropolskiej i mówił ze widuje się i przepisy na owady… małże raki ślimaki żabie udka ale cos tez było o owadach
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: bon appétit🙂 29.10.23, 19:20
      Lepiej jeść robaki niż ten amerykański plastik typu ser w sprayu
      • snakelilith Re: bon appétit🙂 29.10.23, 19:27
        Dokładnie tak.
      • szarmszejk123 Re: bon appétit🙂 29.10.23, 20:23
        Oj tak, świetne porównanie.
      • taje Re: bon appétit🙂 29.10.23, 23:50
        Prawda.
    • abecadlowa1 Re: bon appétit🙂 29.10.23, 19:30
      Myślę, że łatwiej byłoby mi zjeść robaka niż krowę. Ale ponieważ żadne z nich nie jest nieodzowne diecie, to nie zamierzam w ogóle konsumować tych stworzeń.
      • lella_two Re: bon appétit🙂 30.10.23, 13:31
        Mam dokładnie takie same przemyślenia: gdybym umierała z głodu, poszukam czegoś, co wydaje się najbardziej niepodobne i najmniej czujące.
    • borsuczyca.klusek Re: bon appétit🙂 29.10.23, 19:37
      A twoi amerykańscy znajomi nie mają problemu z jakością dostępnego u nich jedzenia?
      • jackowo-deluxe Re: bon appétit🙂 29.10.23, 19:59
        Chyba nie
        kupuja w Whole Foods
        • summerland Re: bon appétit🙂 29.10.23, 22:29
          Tam też są świństwa
          • jackowo-deluxe Re: bon appétit🙂 29.10.23, 22:44
            Tak, sa
            Ale ogolnie tam jest zadawalajaco
              • memphis90 Re: bon appétit🙂 30.10.23, 10:42
                No co - zdrowy, bez chemii, antybiotyku na oczy nie widział i z dodatkowym białkiem robaczym w promocji. Samo dobro!
                • bene_gesserit Re: bon appétit🙂 30.10.23, 13:03
                  W dodatku robal amerykański, a nie europejski. Robal wypasiony, na sterydach, okazały i jak na robala gruby, nie to co jakiś fit robal z Europy.
              • borsuczyca.klusek Re: bon appétit🙂 30.10.23, 13:46
                Czemu ja tu wlazłam

😫😫😫😫🤮
        • hanusinamama Re: bon appétit🙂 30.10.23, 14:11
          A wiesz ze prawie połowa tego co jecie w EU jest zabroniona, bo składniki uznawane są za trujące/szkodliwe??
          • summerland Re: bon appétit🙂 01.11.23, 16:01
            Nie mieszkam w Europie.
            • emateczka Re: bon appétit🙂 01.11.23, 19:33
              Ale Hanusina nie do Ciebie pisała.
    • abria Re: bon appétit🙂 29.10.23, 20:09
      europoslowie PiS za tym glosowali, a twoi "amerykanscy znajomi" juz jedza te robaki - przeciez w USA jest ta zywnosc dozwolona
    • leosia-wspaniala Re: bon appétit🙂 29.10.23, 20:19
      Za bardzo się starasz, Jackowo. Próbujesz udawać prostą babę z Podkarpacia, ale nawet na Podkarpaciu ludzie wiedzą co to owad, a co to robak. Dopracuj wizerunek. I nie pisz o Podkarpaciu w co drugim poście, za to dodaj trochę gwary.
      • jackowo-deluxe Re: bon appétit🙂 29.10.23, 20:27
        Takie wlasnie masz wyobrazenie o nas
        Ze jak z Podkarpacia to prosta baba
        Oj troszeczke uderzylo Ci do glowy poczucie elitarnosci😂
        • muszebosieudusze Re: bon appétit🙂 30.10.23, 01:41
          jackowo-deluxe napisała:

> Takie wlasnie masz wyobrazenie o nas

Dodaj jeszcze że to nie jest takie proste!
        • panna.nasturcja Re: bon appétit🙂 30.10.23, 01:50
          Niestety poczucie, że jesteś prostą babą nie wynika bynajmniej z tego, że twierdzisz iż jesteś z Podkarpacia.
          • jackowo-deluxe Re: bon appétit🙂 30.10.23, 02:23
            w srodku nocy szukasz zaczepki, lepiej moze zajmij sie czyms pozytecznym, jak nie mozesz spac
            Nie sadze zebys mogla robic w nocy cos sensownego np.obserwowac indeksy gieldowe w Australii, Japonii czy Chinach
            Ale moglabys przeciez wziac ksiazke do reki I przynajmniej powiekszyc, jak to mawiaja intelektualistki I intelektualisci, powiekszyc swoj kapital kulturowy

• leosia-wspaniala Re: bon appétit🙂 30.10.23, 13:55
          >Ze jak z Podkarpacia to prosta baba

Nie. To, ze TY próbujesz udawać prostą babę z Podkarpacia, nie znaczy, że każda kobieta z Podkarpacia to prosta baba. Po prostu zbyt mocno jedziesz na stereotypie.

BTW. sama pochodzę z Podkarpacia, dlatego wiem, że ty z niego nie pochodzisz big_grin Podkarpacie nie ma takiej regionalnej tożsamości jak np. Śląsk czy Kaszuby, żeby ludzie stąd w kółko podkreślali skąd pochodzą, jeśli nie ma to znaczenia w dyskusji. Zwłaszcza, że nie użyłaś nawet żadnego regionalizmu.
          • jackowo-deluxe Re: bon appétit🙂 30.10.23, 16:28
            Ale stulasz🙂

“ Podkarpacie nie ma takiej regionalnej tożsamości jak np. Śląsk czy Kaszuby, żeby ludzie stąd w kółko podkreślali skąd pochodzą, jeśli nie ma to znaczenia w dyskusji”

Oczywiscie ze Podkarpacie ma regionalna tozsamosc. Pamietaj ze swiat jest bardziej skomplikowany niz myslisz. W srodowisku polonijnym tozsamosc regionalna jeszcze niedawno byla arcywazna. Miedzy ludzmi z Podhala, Podlasia i Podkarpacia byla ostra rywalizacja. To jakas bzdura rozpowszechniona w Polsce ze Polonia Chicagowska to jedna kochajaca sie rodzina. To jest temat rzeka, powiem tylko tyle:
            Zeby przetrwac na pierwszym etapie emigracji trzeba bylo byc w grupie swoich. (np. Latwosc w znalezieniu pracy itd.) dlatego dla mnie tozsamosc podkarpacka jest jakby wazniejsza nawet niz ta polska. Tym bardziej ze ja wyjechalam z Polski niedlugo po moich 18 urodzinach. Dlatego w wielu wymiarach Polska jest dla mnie abstrakcja, ale nie Podkarpacie. Powiem wiecej gdybym sie tak silnie nie identyfikowla z Podkarpaciem, byloby mi bardzo trudno sie identyfikowac z Polska.
            Nie uzywam tutaj regionalizmow, bo to dopiero byloby jechanie na sterotypach ( ciekawe ze wymogu gwarowej mowy nie domagasz sie od forumowiczek pochodzacych np, ze Slaska, Podlasia, Kaszub itd)
            Twierdzisz, ze jestes z Podkarpacia. Ale ani razu, w odroznieniu ode mnie, nie walczylas na forum ze sterotypowymi atakami na Podkarpacie, nigdy sie nie ujelas za ponizanymi tutaj mieszkaniami Podkarpacia.
            To ze ja w ogole musze udawadniac, ze jestem z Podkarpacia to jakis absurd

• emateczka Re: bon appétit🙂 01.11.23, 19:35
              Człowieku, gdzie Podhale, a gdzie Podlasie... 🙈🙈🙈
    • szarmszejk123 Re: bon appétit🙂 29.10.23, 20:22
      Bez problemu zjem zmielonego robala.
    • muszebosieudusze Re: bon appétit🙂 29.10.23, 20:36
      Przecież w Stanach FDA już dawno to zatwierdziło, whole foods tez przez jakiś czas miało jakieś batoniki ze świerszczy w ofercie
    • turbinkamalinka Re: bon appétit🙂 30.10.23, 00:06
      Przecież "robaki" od dawna stosuje się w przemyśle spożywczym. W twojej super Ameryce również. Jak masz w składzie E120 to jesz robaka.
      • jackowo-deluxe Re: bon appétit🙂 30.10.23, 00:19
        Jak masz w składzie E120 to jesz robaka.'

Zwroce uwage na to E120
          • jackowo-deluxe Re: bon appétit🙂 30.10.23, 02:27
            Ja nie mowie tu o barwnikach, tylko np. o sznyclach z komarow I swierszczy
            • bene_gesserit Re: bon appétit🙂 30.10.23, 13:09
              Ale to jest barwnik wyciskany z robali, To, biologicznie rzecz biorąc to Amo. Wierz mi, nikt na sznycla z pasikonika nie łuska udek, tylko mieli się wszystko bez przebierania, tak samo jak te chrabąszcze na koszenillę. Jesz robaki i to od dawna, robalowe molekuły są wbudowane w twoje mięśnie i narzady
        • turbinkamalinka Re: bon appétit🙂 30.10.23, 02:01
          Proszę bardzo. Tu masz do czego wykorzystywane są robaczki. Smacznego

W przypadku produktów spożywczych, kwas karminowy dodaje się do barwienia jogurtów, deserów, lodów, marynat do mięs, sosów, napojów gazowanych czy przetworów. Koszenila w przemyśle kosmetycznym ma zastosowanie w produkcji szamponów, kredek do ust, tuszów do rzęs czy cieni do powiek. W przemyśle farmaceutycznym dodaje się ją do leków i suplementów diety.
        • hanusinamama Re: bon appétit🙂 30.10.23, 14:10
          W USA chcesz składy czytać??? Xanax sobie weź. To E120 to najmniejsza trucizna jaką tam macie.
    • bene_gesserit Re: bon appétit🙂 30.10.23, 00:08
      W moim supermarkecie jest półka z przekąskami z owadów. Cena za kilogram: 124 złote. Nie wróżę powodzenia.
      • jackowo-deluxe Re: bon appétit🙂 30.10.23, 00:16
        W moim supermarkecie jest półka z przekąskami z owadów. Cena za kilogram: 124 złote"

Czy aby kawior nie byl tanszy?😂

• muszebosieudusze Re: bon appétit🙂 30.10.23, 01:41
        ale to na razie, bo to niszowy segment.
      • hanusinamama Re: bon appétit🙂 30.10.23, 14:09
        Ale one są chyba dośc lekkie
    • marusia_ogoniok_102 Re: bon appétit🙂 30.10.23, 13:45
      Szczerze, póki nie widzę, że to robal - dla mnie wsjo rawno. Ale wijącej się larwy do ust nie wezmę aż do czasów prawdziwego głodu.
    • hanusinamama Re: bon appétit🙂 30.10.23, 14:09
      Nie jestem w stanie sobie wyobrazić nic co bedzie gorszym badziewiem do jedzenia niz amerykanskie "jedzenie".
      Robaki są tu poza skalą, bo to dość wartosciowe źródło białka.
      Zdecydowanie chętniej zjem owady niż żarcie amerykanskie. Po 2 tygodniach w USA wróciłam 4 kg chudsza...nie żebyście mieli takie fit żarcie. Zwyczajnie nie byłam w stanie niczego tam jeść.
      • muszebosieudusze Re: bon appétit🙂 30.10.23, 14:31
        Smuteczek XD
      • jackowo-deluxe Re: bon appétit🙂 30.10.23, 16:32
        Po 2 tygodniach w USA wróciłam 4 kg chudsza...nie żebyście mieli takie fit żarcie. Zwyczajnie nie byłam w stanie niczego tam jeść. “

Bo chcialas zaoszczedzic na dobrych restauracjach😂
    • hanusinamama Re: bon appétit🙂 30.10.23, 14:14
      Tekst linku

Białko owadzie to przy tym rarytas i samo zdrowie.
    • stephanie.plum Re: bon appétit🙂 30.10.23, 16:27
      co za problem, wyjaśnij, bo nie jestem na czasie.
      • jackowo-deluxe Re: bon appétit🙂 30.10.23, 16:33
        Nie, to nie jest problem,
        To zwykla ciekawosc
    • grruu.u Re: bon appétit🙂 01.11.23, 16:25
      Czy białko z owadów idzie w pośladki?
      • jackowo-deluxe Re: bon appétit🙂 01.11.23, 16:53
        Ja na razie wole nie ryzykowac
        Poczekam az inni to przetestuja
      • turbinkamalinka Re: bon appétit🙂 01.11.23, 19:49
        grruu.u napisała:

> Czy białko z owadów idzie w pośladki?

Chyba niestety idzie tam gdzie inne białka tongue_out
    • krolewska.asma Re: bon appétit🙂 01.11.23, 16:58
      Eh znowu wtopa
      Myślałam ze będzie o jakiejś ekskluzywnej szikagowskiej restauracji a tu teoretyczne rozkminy
      • jackowo-deluxe Re: bon appétit🙂 01.11.23, 19:16
        Na razie odstawilam ekskluzywne restauracje
        Chyba nadchodzi 3 wojna switowa
        Przestawiam wiec zoladek na bardziej pospolite jadlo
        Oto moj lunch
        • majenkirr Re: bon appétit🙂 01.11.23, 22:42
          Panera Bread?😏
          • jackowo-deluxe Re: bon appétit🙂 01.11.23, 22:50
            Tak🙂

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka