Dodaj do ulubionych

Weekend!🥳

• daniela34 Re: Weekend!🥳 31.10.23, 17:08
      W planach grobbing. Czy też moze grobing? Sernik się piecze, bigos gotuje, w planach na wieczór czerwone wino
      W każdym razie nie dla mnie wyzwania.
      A tymczasem pochwalę się moim nowym środkiem transportu wink
      • aqua48 Re: Weekend!🥳 31.10.23, 17:48
        Ja już po grobingu, trzy cmentarze obleciałam w trzy dni, jeszcze jedna tablica wmurowana mi została, ale to spacerkiem jak nie będzie padało, bo niedaleko mam. Upiekłam kruche ze śliwkami, mam kilka książek do poczytania, kocyk, i nastawiam się na miłe chwile z gorącą czekoladą.
        Danielo Twój środek transportu wymiata!
        • daniela34 Re: Weekend!🥳 31.10.23, 17:58
          😃
      • hanusinamama Re: Weekend!🥳 31.10.23, 18:04
        Klasa. Przy tych korkach to serio by się przydało taką miotłą latać. Dzisiaj na czerwonym wyszła mi babcia. Ja jechałam wolno ale facet z naprzeciwka mocno się zestresował...
        • daniela34 Re: Weekend!🥳 31.10.23, 18:10
          Nie mów mi o korkach. Mój rodzinny Tarnów jest całkowicie rozkopany akurat na szlaku wiodącym do jednego z największych miejskich cmentarzy - w trzech miejscach. Jutro będzie płacz i zgrzytanie zębów. Zakładałam, że remont trwający od sierpnia skończy się do listopada, ale najwidoczniej byłam "w mylnym błędzie."
          • aqua48 Re: Weekend!🥳 31.10.23, 18:24
            Mam wrażenie, że korki w Krakowie są od czwartku..
            A w sobotę wracaliśmy z Batowic przez Węgrzce i Bibice..przez korek.
            • arthwen Re: Weekend!🥳 31.10.23, 18:31
              Batowice są teraz rozkopane przecież z każdej strony (29 listopada dalej rozgrzebane, a teraz do kompletu jeszcze budowa tramwaju do Mistrzejowic, więc Młyńska i rondo Polsadu robi swoje). Plus standardowe korki na Piasta Kołodzieja.
              • aqua48 Re: Weekend!🥳 31.10.23, 18:47
                arthwen napisał(a):

> Batowice są teraz rozkopane przecież z każdej strony

No. Daje się zauważyć...
                • arthwen Re: Weekend!🥳 31.10.23, 22:58
                  Weź, ja po tej stronie Krakowa mieszkam...
      • piataziuta Re: Weekend!🥳 31.10.23, 18:05
        Szybka ta miotła?
        • daniela34 Re: Weekend!🥳 31.10.23, 18:07
          Szalenie. Wręcz odrzutowa!
          • panna.nasturcja Re: Weekend!🥳 31.10.23, 18:39
            W korkach nie stoi, marzenie!
      • eliszka25 Re: Weekend!🥳 31.10.23, 18:56
        Środek transportu nasz odlotowy 👍🏻
    • juzjesien1992 Re: Weekend!🥳 31.10.23, 17:11
      Do mojego weekendu jeszcze trzy dni, więc się zastanowię.
    • mama-ola Re: Weekend!🥳 31.10.23, 17:20
      Dziś gotuję, jutro goszczę, pojutrze odpoczywam, w piątek do pracy.
      • piataziuta Re: Weekend!🥳 31.10.23, 17:26
        Co gotujesz?
        • mama-ola Re: Weekend!🥳 31.10.23, 19:40
          18 zrazów smile
          Chińszczyzna.
          Ciasto zwane "3 bit" z mango.
          Jutro jeszcze machnę jabłka w cieście francuskim (kupionym w rulonie), surówkę i buraczki na ciepło.
          • alfa36 Re: Weekend!🥳 31.10.23, 22:47
            A jak robisz chińszczyznę?
            • mama-ola Re: Weekend!🥳 31.10.23, 22:52
              Bakłażana kroję we frytki, marchew i pietruszkę w dłuuugie cienkie paski, czerwoną paprykę w podłużne kawałki, pora jakkolwiek. Wszystko oprócz papryki przesmażam na oleju i przekładam do wspólnego garnka. Papryka bez smazenia. Wsypuję torebkę "ziół tajskich" Kotanyi, wlewam dwa sosy tao tao: marynatę w stylu tajskim oraz sos czarny chili. Ryż mieszam z pokrojonym szczypiorkiem (jeśli mam).
    • szarmszejk123 Re: Weekend!🥳 31.10.23, 17:23
      Ciągle mnie ostatnio wycinają 🤣
      No więc powtórzę, iż nie posiadam planów, gdyż mam przez trzy dni męża w domu i mi zawraca doope, więc po prostu czekam, aż wróci do pracy.
      • piataziuta Re: Weekend!🥳 31.10.23, 17:25
        Czego chce? suspicious
        • szarmszejk123 Re: Weekend!🥳 31.10.23, 17:27
          Czułości 😂
          Mamy pod tym względem inne potrzeby i on okresowo czuje się niedopieszczony. I właśnie teraz się czuje.
          • piataziuta Re: Weekend!🥳 31.10.23, 18:33
            Mentalnej czy fizycznej?
            Jak mentalnej, to rozumiem.
            Jak fizycznej to w sumie też. 😀
            • szarmszejk123 Re: Weekend!🥳 31.10.23, 20:03
              Każdej i jeszcze romantyczno- melancholijny się na jesień i w okresie okołoświątecznym robi, kupił świecę nawet i już raz ją zapaliłsuspicious
              • piataziuta Re: Weekend!🥳 31.10.23, 20:36
                big_grin
                Trzy dni szybko mija. big_grin
    • stephanie.plum Re: Weekend!🥳 31.10.23, 17:31
      zagospodarować to:
      • majenkirr Re: Weekend!🥳 31.10.23, 17:50
        A co tu trzeba robić?
        • eliszka25 Re: Weekend!🥳 31.10.23, 17:54
          Zjadać!
      • piataziuta Re: Weekend!🥳 31.10.23, 18:07
        Rób "schabowe" i jedzjedzjedz!
        Raz jadłam coś takiego u to były najlepsze "schabowe" w moim życiu.
        • eliszka25 Re: Weekend!🥳 31.10.23, 18:40
          Też uwielbiam „schabowe” z kani 👍🏻
        • panna.nasturcja Re: Weekend!🥳 31.10.23, 18:41
          Najlepsze kanie jakie jadłam były po prostu położone na blachę kuchni drzewnej (mogła być na i na węgiel, ale drzewo było) i tam przypieczone. Rety, jakie to było dobre!
          • dominika9933 Re: Weekend!🥳 31.10.23, 18:47
            Też jem kanie bez panierki. Niestety, z patelni grillowej albo teflonowej, ale wolę takie "gołe".
          • stephanie.plum Re: Weekend!🥳 31.10.23, 18:52
            też takie jadłam...

niebo w gębie. te dzisiejsze kanie, pani kochana, jakieś mniej smakowite niż te ze wspomnień.
          • eliszka25 Re: Weekend!🥳 31.10.23, 19:00
            Ooooo, kanie i pieczarki pieczone wprost na blasze westfalki, tylko z solą, to smak mojego dzieciństwa. Ale gdzie ja ci teraz westfalkę znajdę 😛. Indukcję mam, to schaby jem. Też pycha 😋
        • stephanie.plum Re: Weekend!🥳 31.10.23, 18:55
          takie coś to u mnie teraz na każdym skrawku pola jest.

panierowane, były, tydzień z rzędu. ususzone, wielkie słoje pełne kapeluszy.
          flaczki z kani, znakomite wyszły mimo mojego sceptycyzmu, mam zawekowane i zamrożone.

wymyśliłam takie szybkie danie: makaron z duszoną kapustą pekińską + kanie w paseczki pokrojone + por, może być do tego śmietana.
          takie dobre, że do końca tygodnia będziemy to jeść chyba.
          • stephanie.plum Re: Weekend!🥳 31.10.23, 18:56
            ale głupio napisałam, oczywiście kanie są z patelni, podsmażane, potem duszone z kapustą i porem, a potem to jest dodawane do makaronu.
    • krwawy.lolo Re: Weekend!🥳 31.10.23, 17:34
      Jutro ma być w miarę ładnie. W ewentualnych planach rower. Że się tak wyjątkowo na serio wypowiem. Bez podtekstów.
      • piataziuta Re: Weekend!🥳 31.10.23, 18:07
        I wieje! smile
        • krwawy.lolo Re: Weekend!🥳 31.10.23, 18:16
          Chyba nie tu chciałaś się wpisać. Ale i tak się cieszę. smile
          • piataziuta Re: Weekend!🥳 31.10.23, 18:18
            Tu.
            Napisałeś "jutro ma być w miarę ładnie".
            I wieje - więc da się pływać na kajcie = udany dzień.
            • krwawy.lolo Re: Weekend!🥳 31.10.23, 18:33
              W porządku. Aczkolwiek wiatr na rowerze dobry jest jedynie w jedną stronę. Stąd moje zdziwienie.

• grruu.u Re: Weekend!🥳 31.10.23, 17:39
      Żeby nie było, że nic nie umiem poza wypinaniem dupiszcza - nasmażyłam racuchów.

W planach siłka wieczorem, mam nowy strój to muszę przetestować
      • krwawy.lolo Re: Weekend!🥳 31.10.23, 17:45
        Racuchy, obok placków z jabłkami, to moja trauma z dzieciństwa.
        W siłowni byłem kilkakrotnie na statku. ;P

• majenkirr Re: Weekend!🥳 31.10.23, 17:48
          krwawy.lolo napisał:
          > Racuchy, obok placków z jabłkami,

A to nie to samo? tez tego nie cierpiałam.
          • grruu.u Re: Weekend!🥳 31.10.23, 17:50
            Jedna córka nie cierpi i dla niej są placki bananowe smile
          • krwawy.lolo Re: Weekend!🥳 31.10.23, 17:52
            Racuchy to bardziej pączki, takie od razu po upieczeniu stare, suche i zapychające. Placki z jabłkami to gliniaste buły z kawałami kwaśnych jabłek.
            • eliszka25 Re: Weekend!🥳 31.10.23, 17:57
              Znaczy miałeś pecha i musiałeś jeść racuchy od kogoś, kto ich nie potrafił robić. Dobre racuchy są puszyste niczym chmurka. Te od grruu.u też raczej na puszyste wyglądają.
              • krwawy.lolo Re: Weekend!🥳 31.10.23, 18:08
                Matka takie robiła. Ale bardziej placki z jabłkami, które musiałem żreć przez tydzień.
                • eliszka25 Re: Weekend!🥳 31.10.23, 18:46
                  Moja mama jest mistrzynią ciasta drożdżowego w każdej postaci, więc ja jadłam pyszne, chrupiące i rozpływające się w ustach racuchy.

A przypomniało mi się, jak mój mąż powtarzał, że on nie cierpi mazurków i nigdy nie jada. W końcu go uświadomiłam, że to ciasto, które robię co roku na Wielkanoc i o które sam dopytuje, czy napewno będzie, to mazurek orzechowy 🤣
                  • krwawy.lolo Re: Weekend!🥳 31.10.23, 19:29
                    Im jestem starszy, tym mniej jem słodkiego. Nie żebym był jakimś fetyszystą padliny, jem też chętnie warzywa, jeśli są dobrze (najlepiej ostro) przyprawione. Byle nie kwaśne.

Ciasta jadam "w gościach", z grzeczności. smile
            • aqua48 Re: Weekend!🥳 31.10.23, 18:08
              Racuchy mają być chrupiące z wierzchu i puszyste w środku, a nie gliniaste i zapychające. A placki z jabłkami robi z się z tartych słodkich jabłek dodanych do ciasta, wtedy wszystko się smaży równomiernie i nie ma żadnych kwaśnych kawałów w środku. Można do nich wrzucić też drobno siekaną kandyzowaną skórkę pomarańczową dla podkręcenia smaku jeśli kto lubi.
              Gotować trzeba umić.
              • grruu.u Re: Weekend!🥳 31.10.23, 18:14
                Dokładnie takie wyszły, puszyste i chrupiące z wierzchu
                • eliszka25 Re: Weekend!🥳 31.10.23, 18:39
                  grruu.u napisała:

> Dokładnie takie wyszły, puszyste i chrupiące z wierzchu

I dokładnie tak wyglądają na twoim zdjęciu. Ja robiłam racuchy w ubiegłym tygodniu i znikały z talerza natychmiast po zdjęciu z patelni.
                • pade Re: Weekend!🥳 31.10.23, 22:40
                  grruu.u napisała:

> Dokładnie takie wyszły, puszyste i chrupiące z wierzchu

Podziel się przepisem. Bardzo lubię racuchy.
                  • grruu.u Re: Weekend!🥳 31.10.23, 23:07
                    Na zaczyn pół szklanki mleka, drożdże, łyżka mąki, łyżeczka cukru. Na ciasto trzy szklanki mąki, jajko, szklanka mleka, cukier wedle uznania, ja dałam trzy duże łyżki. Jabłka miałam trzy duże, najpierw pokrojone w kostkę polegały trochę obsypane cynamonem.
                    • pade Re: Weekend!🥳 01.11.23, 11:23
                      dziękismile
              • panna.nasturcja Re: Weekend!🥳 31.10.23, 18:44
                Ja robię placki z jabłkami z jabłek krojonych w plasterki z dziurawym środkiem po ogryzku, coś jak plastry ananasa w puszce. Najlepiej z szarą renetą, żeby właśnie była kwaśna, takie uwielbiamy. Z tartym jabłkiem też zjem, jak ktoś zrobi, ale wolę swoje.
          • panna.nasturcja Re: Weekend!🥳 31.10.23, 18:42
            No nie, inne ciasto i racuchy są bez jabłek.
            • arthwen Re: Weekend!🥳 31.10.23, 18:46
              racuchy jak najbardziej mogą być z jabłkami wink
              • panna.nasturcja Re: Weekend!🥳 31.10.23, 18:48
                Mogą, ale chodziło mi o to, że racuchy i placuszki to dwa różne dania.
            • eliszka25 Re: Weekend!🥳 31.10.23, 18:48
              panna.nasturcja napisała:

> No nie, inne ciasto i racuchy są bez jabłek.

Ciasto do placków z jabłkami robię inne i u mnie też wyglądają one jak plastry ananasa. Za to racuchy u nas muszą być z jabłkami 😄
              • panna.nasturcja Re: Weekend!🥳 31.10.23, 18:49
                Ale do racuchów jabłka chyba tarte?
                • stephanie.plum Re: Weekend!🥳 31.10.23, 18:58
                  nie, w kawałkach
                  :~P
                  • eliszka25 Re: Weekend!🥳 31.10.23, 19:02
                    Tarte, tarte. Może być ich całkiem sporo nawet, ale pod warunkiem, że starte na tarce jarzynowej.
                    • arthwen Re: Weekend!🥳 31.10.23, 22:58
                      Nope, ja nie trę, tylko kroję w ćwierćplasterki wink
      • piataziuta Re: Weekend!🥳 31.10.23, 18:10
        Poka strój!

Ja sobie kupiłam gacie antycellulitowe z rough radical. Trochę rozczarowujące się okazały (granatowe są większe, czarne sporo mniejsze mimo, że obie pary s, i taki trochę paździerz jeśli chodzi o jakość wykonania) ale zostawiam, łorewer - w poprzednich zrobiły się dziury że zużycia. wink
        • grruu.u Re: Weekend!🥳 31.10.23, 21:25
          Taki komplet carpatree bo poprzednie legginsy już zajechałam
    • chococaffe Re: Weekend!🥳 31.10.23, 17:50
      Jaki weekend?
      • krwawy.lolo Re: Weekend!🥳 31.10.23, 17:54
        Ja musiałem do końca roku wykorzystać jeden dzień urlopu, więc wziąłem drugi za nadgodziny i mam do poniedziałku wolne.
        • chococaffe Re: Weekend!🥳 31.10.23, 17:56
          A ja po chorobie wracam do rzeczywistości i dziwię się, że już weekend.
      • piataziuta Re: Weekend!🥳 31.10.23, 18:13
        Weekend nad morzem! Właśnie jadę! big_grin
        • piataziuta Re: Weekend!🥳 31.10.23, 18:13
          O!
          • krwawy.lolo Re: Weekend!🥳 31.10.23, 18:35
            A dokąd to Mniecie prowadzą, jeśli to nie tajemnica?
            • piataziuta Re: Weekend!🥳 31.10.23, 19:01
              Nad zatokę gdańską.
              Aż trzy dni do zagospodarowania, więc pomimo fochów rodziny, cieszymy się. smile
              • krwawy.lolo Re: Weekend!🥳 31.10.23, 19:26
                👍
        • chococaffe Re: Weekend!🥳 31.10.23, 19:28
          Zazdroszczę!
    • eliszka25 Re: Weekend!🥳 31.10.23, 18:07
      Ja mam wolne dziś i jutro, w czwartek idę do pracy i potem weekend do poniedziałku. Dzisiaj młodszy syn zaprosił kolegów na imprezę halloweenowo - urodzinową, więc aktualnie na stole mało ambitne przekąski. Upiekłam też szarlotkę z musem jabłkowym własnej roboty, w lodówce jest też reszta karpatki, a w planach ugotowanie musu z reszty kupionych jabłek, usmażenie powideł do piernika oraz zrobienie ciasta na piernik staropolski. Jutro wymyślę, co będę gotować z rzeczy, które mam w lodówce i zamrażarce. Póki co czekam na wenę.

A, grobingu nie uprawiam, bo groby 1500 km dalej, ale może jutro pójdę na spacer do kapliczki na szczycie góry za naszym domem.
    • wapaha Re: Weekend!🥳 31.10.23, 18:15
      Brak weekendu
      Póki co przebrana za straszna lalkę ,strasze dzieciaki -a wraz ze mną CzaszkowyPotwor ze świecącą paszcza BUHAHAHA !!
      • piataziuta Re: Weekend!🥳 31.10.23, 18:18
        Poka zdjęcia!
        • wapaha Re: Weekend!🥳 31.10.23, 19:24
          piataziuta napisała:

> Poka zdjęcia!

Już są na fb 👻
          • piataziuta Re: Weekend!🥳 31.10.23, 19:33
            Idę tam
            • piataziuta Re: Weekend!🥳 31.10.23, 19:35
              Zajebiście! Wyglądasz jak z dobrego teatru!
              • wapaha Re: Weekend!🥳 31.10.23, 19:43
                🥰
                Powiem Ci ze chyba w nocy niejeden dzieciak może płakać 😅
                Tylko jedna ekipa (najstarsza ale znają mnie )się nie wystraszyła 😅
                • piataziuta Re: Weekend!🥳 31.10.23, 19:56
                  I estetycznie przepięknie! ❤️
                  • wapaha Re: Weekend!🥳 31.10.23, 20:06
                    🫶
    • beaucouptrop Re: Weekend!🥳 31.10.23, 18:37
      》Mam dla Was wyzwanie.《
      Ziuta u mnie zimno i ciemno gdzie ja ci teraz bikini założę.
      Wlasnie jadę na koncert Asafa Avidana. Jutro wystawa The nature of game Francisa Alysa, a w piątek pracuję.
      • piataziuta Re: Weekend!🥳 31.10.23, 19:03
        Jesu, wreszcie ktoś zauważył filmik big_grin, czy tylko mnie to śmieszy???
        E tam bikini, przecież nawet w piżamce można się okładać parówą. big_grin
        • beaucouptrop Re: Weekend!🥳 31.10.23, 23:06
          》E tam bikini, przecież nawet w piżamce można się okładać parówą. 《
          Czy tylko mnie się to nieprzyzwoicie kojarzy? 😉
    • tokyocat Re: Weekend!🥳 31.10.23, 20:42
      Wstane pozno, zrobie gofry na sniadanie i pojade sobie do Zary kupic sobie jakies fajne nowe ciuchy.
    • ga-ti Re: Weekend!🥳 31.10.23, 21:39
      Taki weekend, że ja mam wolne dziś no i jutro, a dzieci czwartek i piątek, mąż tylko jutro. Halloweenowo dziś zrobiłam na obiad dynię z kurczakiem i upiekłam dynię do ciasta, dziś zrobiłyśmy ciasteczka, jutro ciasto dyniowe. Wyszło tego musu tyle że może i na placuszki wystarczy. Jutro na obiad ma być pizza własnej roboty.
      A jutro na cmentarz, jeden, bo tam mamy bliskich (na inne nie jadę, bo to prawie 300 km), mam nadzieję, że będzie znośna pogoda i nie będziemy się spieszyć. Może podjedziemy na wojskowy jeszcze, a i wieczorem koniecznie pójdziemy drugi raz, bo bardzo lubię.

Zabawa prawie weselna big_grin
    • piataziuta Re: Weekend!🥳 01.11.23, 16:54
      Podbijam!
      Jak tam?

• szarmszejk123 Re: Weekend!🥳 01.11.23, 20:53
        Wracając dziś z basenu napatoczylam się na moich rozrywkowych osiemdziesięcioletnich sąsiadów, którzy znów mają dziś imprezę. Wstąpiłam na lampkę wina i korzystając z okazji podpytalam ich o Hiszpana z komina.
        Otóż okazuje się, że to była hiszpańska rodzina Rosy albo tych od chińskiego kota:p podrzucali im, tym moim sąsiadom, którzy byli wtedy młodym małżeństwem, kota za każdym razem jak jechali do Hiszpanii. Aż pewnego razu znaleźli na wycieraczce tego kota, za to po hiszpańskiej rodzince ani śladu, wyprowadzili się i podrzucili im zwierzaka bez słowa wyjaśnienia.
        • piataziuta Re: Weekend!🥳 02.11.23, 07:33
          O co chodzi z "Hiszpanem z komina"?
          • szarmszejk123 Re: Weekend!🥳 02.11.23, 07:47
            Znaleźliśmy u nas w domu tajemniczy komin, którego nie ma na żadnych planach. Komin był wypchany Hiszpańska gazetą sportową z '74 i zamurowany.
            Biorąc pod uwagę również "znikniety" kibel, sama dorobiła się teoria, że kibel ukradli mordując wcześniej Hiszpana i ukrywając w tym zamurowanym kominie.
            To tak w skrócie:p
            A tu się okazuje, że Hiszpan to była zwykła menda 😂 i nikt go nie zamordował, tylko sprzedał mój kibel nie zgłaszając do opodatkowania i uciekł 🤣
            • piataziuta Re: Weekend!🥳 02.11.23, 08:45
              Ale!
              Ciekawe co jeszcze odkryjecie...
              • szarmszejk123 Re: Weekend!🥳 02.11.23, 08:47
                Mam nadzieję, że nic, ale jest jeszcze piwnica, gdzie nawet nie zaczęliśmy 😂
                • piataziuta Re: Weekend!🥳 02.11.23, 08:50
                  Oj, to może hiszpańska rodzina się jeszcze odnajdzie...🤭
                  • szarmszejk123 Re: Weekend!🥳 02.11.23, 08:57
                    Hiszpańska rodzina się nie zgubiła tak na prawdę, starszyzna wróciła do Hiszpanii , o czym moi sąsiedzi dowiedzieli się z potwierdzonych potem plotek. A potomkowie Hiszpana z komina nadal mieszkają tu w okolicy, jeden syn jest architektem, inny handlował starymi, amerykańskimi samochodami, tylko z córką nie wiedzą co się stało.
                    • szarmszejk123 Re: Weekend!🥳 02.11.23, 09:03
                      Tzn. Jest albo był bo w sumie to nie wiadomo, czy jeszcze żyje. Ten architekt. Bo ten od samochodów nie żyje. Architekt byłby teraz w okolicach 70/75 lat.
    • krwawy.lolo Re: Weekend!🥳 02.11.23, 13:09
      Nie chcąc zakładać wątku dla jednego wpisu wkleję fotkę tutaj przykład facebukowej deklinacji.

(Jakby co, nie posiadam na imię Krzysztof.)
      • krwawy.lolo Re: Weekend!🥳 02.11.23, 13:11
        Miała być kropka. A po kropce "przykład".
      • piataziuta Re: Weekend!🥳 02.11.23, 14:29
        Co to jest?
        Widać tylko pasek, albo mi się nie ładuje.
        Zmęczyłam się.

• krwawy.lolo Re: Weekend!🥳 02.11.23, 14:33
          Tam jest napisane, że 14 znajomych napisało na osim czasu Krzysztof z okazji urodzin. Na osim.
          • piataziuta Re: Weekend!🥳 02.11.23, 14:43
            Uuu, faktycznie.
            Na osim, to prawie jak być kobietom.

Jak tam świenta?
            Rower był?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka