Dodaj do ulubionych

Kot i kuweta

01.11.23, 19:53
Za dwa tygodnie będę mieć kota i mam problem z ustawieniem kuwety. Mianowicie mam dom z poddaszem użytkowym, na parterze mała toaletę w której kuweta się nie zmieści. Na gorze duża, rodzinna łazienka, jak myslicie czy kot ogarnie gdzie toaleta? Życie dzienne toczy się zazwyczaj na dole, w domu jest antresola i z dołu widac drzwi do łazienki. Nie chciałabym tej kuwety stawiać gdzies na widoku. Drzwi do łazienki będą oczywiście cały czas uchylone.
Obserwuj wątek
    • jowita771 Re: Kot i kuweta 01.11.23, 20:01
      Pokaż mu, zapamięta. U mojej kuzynki tak stoi kuweta, kot doskonale wie, gdzie ma się załatwiać.
    • mamkotanagoracymdachu Re: Kot i kuweta 01.11.23, 20:03
      Ogarnie. U mnie dom dwupiętrowy, kuwety w piwnicy, ogarniają bez problemu.
    • heca7 Re: Kot i kuweta 01.11.23, 20:15
      Młody kotek może mieć problem na początku. Starszy już nie powinien. Jeśli nie chcesz mieć ciągle uchylonych drzwi od łazienki to zrób otwór w drzwiach. Są takie specjalne nakładki w kształcie kota wink
      encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS7tW6RfwiOD3PzG07Urg-BoBD2NbsgYypIGg&usqp=CAU
    • agjot Re: Kot i kuweta 01.11.23, 20:36
      Dzieki wszystkim. To nasze pierwsze kitku i nie mamy doświadczenia.
    • taki-sobie-nick Re: Kot i kuweta 01.11.23, 22:41
      Tłusty? tongue_out
      • agjot Re: Kot i kuweta 01.11.23, 22:56
        Czemu tłusty? Będzie miała 16 tygodni.
        • taki-sobie-nick Re: Kot i kuweta 01.11.23, 23:03
          Nie oglądałaś debaty prezydenckiej - Hołownia kazał tłustym kotom pisowskim pakować kuwety.

Zatem widząc wątek o kocie i kuwecie po prostu musiałam...

A 16-tygodniowa nie będzie tłusta, ale za to malutka.
          • agjot Re: Kot i kuweta 01.11.23, 23:33
            Racja! Było o kuwetach 😀 kitku to ragdoll wiec docelowo będzie spora.
            • taki-sobie-nick Re: Kot i kuweta 02.11.23, 02:39
              W każdym razie pokaż kitku, jak już ją będziecie mieli.
        • tilijka123 Re: Kot i kuweta 02.11.23, 08:36
          agjot napisała:

> Czemu tłusty? Będzie miała 16 tygodni.

Taki mały kotek może nie zdążyć do kuwety na piętrze. Myśle, że powinien mieć przynajmniej tymczasowo dodatkową kuwetę na parterze przez kilka miesięcy.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Kot i kuweta 01.11.23, 23:15
      Zacznij od tego, że kota najpierw umieść w łazience, taj daj mu jeść i pić, postaw jakiś domek/legowisko do schowania się. Zostaw go tam na noc. Kot w nowym miejscu będzie zestresowany, będzie potrzebował spokoju, łazienka nie będzie krzywdząca. Jak już użyje kuwety i oswoi łazienkę, to będzie gotowy do zwiedzania reszty mieszkania, otworzysz drzwi i poczekasz, aż sam wyjdzie i obejdzie swoje nowe włości. Jak się czegoś wystraszy, to z pewnością schowa się do już oswojonej przez noc łazienki.
      Jeśli puścisz go od razu po całym mieszkaniu, to może gdzieś posikać, lub zrobić kupę, a jak raz to zrobi, to będzie w to miejsce wracał.
      • mysiulek08 Re: Kot i kuweta 01.11.23, 23:33
        to bedzie raczej socjalizowany rasowiec 🤬
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Kot i kuweta 01.11.23, 23:54
          To przecież nie ma znaczenia. Kot będzie w nowym miejscu, z nowymi ludźmi, nowymi zapachami, więc będzie zestresowany. Nie musi być dzikusem, żeby się stresować tym, czego nie zna.
          • anilorak174 Re: Kot i kuweta 02.11.23, 08:47
            Niekoniecznie będzie zestresowany. Moje nie były a teoretycznie powinny bo oba ze schronu.
        • agjot Re: Kot i kuweta 02.11.23, 07:59
          Dlaczego tak cię boli ze będzie z hodowli? To nasz pierwszy kot i zawsze marzyłam o tej rasie.
      • agjot Re: Kot i kuweta 01.11.23, 23:33
        Dziekuje! Tak planujemy zrobić.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Kot i kuweta 02.11.23, 00:11
          Ale bądź przygotowana, że to się może nie udać, bo może być taki płacz, że będziesz musiała z kotem spać w łazience, albo zabrać go do łóżka.

Ja przez tydzień musiałam spać przy świetle i z ręką w klatce. W klatce, bo to była znajda 4 tygodniowa, wielkości mojej dłoni i bałam się, że ją w nocy zagniotę, jak puszczę wolno, bo się wciskała, jak najbliżej mnie. A ciemności się bała, bo przez 3 noce siedziała sama pod kontenerem budowlanym. Po tygodniu udało się wyjąć rękę z klatki, a światło, tylko potem już malutkie trzeba było palić jeszcze długo, bo jak tylko robiło się ciemno, to był lament.

• babcia47 Re: Kot i kuweta 02.11.23, 04:56
            Eee, moj mial tez 4 tygodnie i byl tak malutki ze tez mialam watpliwoscibi obawy. Przygotowałam mu posłanie na którym zasnął ale w nocy i tak przyszedł i.. mialam kotecka na karku. A co do meritum faktycznie warto kotka na początku zamknąć w ograniczonej przestrzeni gdzie oswoi się z nowym miejscem, zapachami,vdzwiekami i będzie miał kuwete " pod lapą" . Gdy z niej skorzystać to późniejsze jej przestawienie nie będzie miało takiego znaczenia. W sumie tylko z ostatnim na 9 kociakow byl u mnie problem z nauczeniem korzystania z kuwety tj wogole wystąpiła taka potrzeba. Zazwyczaj kociaki nawet zgarnięte z ulicy czy wychowane dziko od razu łapał do czego to sluzy i korzystalu od pierwszego dnia. W przypadku ostatniego starsza rezydentka przeprowadziła szkolenie pokazowe. W razie gdy kociak nabrudzi poza kuwetą trzeba miejsce przemyc np. Z boraksem ktory niweluje zapach bo może pozniej wracać w to miejsce. Boraks mozna kupic w aptece a ostatnio trafiłam w Lewiatanie, 1kg za ok 13 zł
            • ichi51e Re: Kot i kuweta 02.11.23, 06:38
              Jak to jest kot z hodowli to powinien mieć conajmniej 3 mce i po jednej nocy z łazience będzie ok.
      • anilorak174 Re: Kot i kuweta 02.11.23, 08:46
        Moj kot po przywiezieniu ze schroniska tez miał byc zestresowany i nie wyłazić a z miejsca rozpoczął zwiedzanie chałupy.
        Zdarzylo mu się raz nasikać na łóżko. Potem juz trafiał zawsze do kuwety i od ponad 3 lat nie powtórzył sikania poza kuweta.
    • ichi51e Re: Kot i kuweta 02.11.23, 06:35
      Kot ogarnie. Dla niego to będzie cały świat wiec dokładnie każdy kat obejrzy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka