Dodaj do ulubionych

Winter is comming, czyli fotowątek na piątek

03.11.23, 14:49
Ktoś tu pytał, kiedy jesień? Jaka znów jesień? Zima idzie drogie emamy!

Dzień mam dzisiaj nienajlepszy. Czuję się jak dziurawa dętka, ale ten śnieg na szczytach poprawił mi nastrój.

A u was co dziś ładnego?
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 14:59
      Nic ładnego. Pogoda brzydka, nastrój też w "dolnych strefach stanów średnich." Wrzucam wczorajsze zakupy SH.
      • panna.nasturcja Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 15:15
        To zając?
        • daniela34 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 15:18
          Zając albo królik. Takie pudełko porcelanowe smile
          • gunila7 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 16:09
            Myślałam, że to maselniczka.
            • szarmszejk123 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 16:10
              Mogłaby być, czemu nie
            • daniela34 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 16:10
              Pewnie masło też by się dało włożyć. Taka osełka akurat by weszła.
      • eliszka25 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 15:24
        I ty mi mówisz, że to nic ładnego?!!!

Uroczy ten zając czy tam królik.
      • mysiaapysia Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 15:57
        Masz oko i szczęście do takich oryginalnych rzeczy w SH.
        • daniela34 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 16:07
          Trochę szczęścia w tym jest wink
      • ursydia Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 19:05
        Mam dla twojego krolika koleżankę.
        • daniela34 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 19:09
          Jaka piękna! Polowałam na taką krowę w internecie, ale ktoś mnie ubiegł. Ale ja ją jeszcze dopadnę!
          • ursydia Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 19:30
            Kupiłam ją w sklepie z używanymi rzeczami i chce tam wrócić po więcej bo był tam cały taki kącik.
            • daniela34 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 19:33
              Wróć koniecznie i kup sobie. Ja się wtedy ucieszę, bo bardzo lubię jak sobie ludzie takie ładne rzeczy z drugiej ręki kupują.
        • heca7 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 20:17
          Nie wiem czemu ale mi ta krowa z profilu wygląda na psa wink
          • daniela34 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 20:23
            A może to jest kura, przypominająca nieco osła*

* C.K.Dezerterzy
            • heca7 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 20:30
              big_grin
          • premeda Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 04.11.23, 09:54
            Nie jesteś jedyna, ja też psa widzę z nieco dziwnym ogonem 😀
            • szarmszejk123 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 04.11.23, 09:57
              Ja też. Pies z mordy przypomina Cane Corso.
              • heca7 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 04.11.23, 15:31
                O takiego właśnie... czyli nie jestem sama wink
      • fyshka_hop Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 04.11.23, 08:24
        A gdzie kupiłaś takie cuda?
        • daniela34 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 04.11.23, 08:28
          W SH sieci Sortex w moim rodzinnym mieście.
      • chlodne_dlonie Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 04.11.23, 10:37
        Cudne te kobalty!
    • abasia0 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 15:02
      Ależ pejzaże, wspaniałe...
      Ja odkryłam tylko drzwi do lasu
      • szarmszejk123 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 15:17
        Próbowałaś przejść? Może one wcale nie prowadzą do lasu :p
        • juzjesien1992 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 15:33
          szarmszejk123 napisał(a):

> Próbowałaś przejść? Może one wcale nie prowadzą do lasu :p
          Bo to są drzwi Alicji, prowadzą do Krainy Czarow i tylko wybrani mogą przez nie przejść.
      • eliszka25 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 15:25
        Ale fajne!
    • szarmszejk123 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 15:09
      Goofno, łeb mi pęka odkad otworzyłam oczy, nie pomaga nic 🤯😫😫
      Pi#@&$ny wiatr, zdechnę tu jak pies 😫😫

Pięknie tam u ciebie, jak zawsze ☺️ nie mogę się doczekać wyjazdu na święta do Włoch, pomacham ci z drogi 😉
      • eliszka25 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 15:27
        U mnie front się właśnie przewalił i dziś jest zimno, a przez chmury przebija słońce i wiatr się uspokoił. No i zima przyszła 😄.

Możesz machać, albo wpadnijcie na „warmi ovi”, jak mówią Szwajcarzy, czyli ciepłe kakao 😊
        • szarmszejk123 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 15:29
          Umnie się jeszcze przewala. Pogodowo jest lepiej niż wczoraj, ale moje samopoczucie jest znacznie gorsze, nie wiem ococho 😫
    • mariola233 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 15:13
      Witam, u mnie pada,wieje, byłam na mieście, chciałam sobie w ciuchlandzie kupić sukienkę czerwoną z długim rękawem ale nic nie kupiłam, szukam.na vinted, kupiłam za to dwa dżemy pyszne, ten jabłko cynamon pyszny,jagoda też mniam,pozdrawiam serdecznie i życzę pięknego dnia 🌺🌹⚘️🌷🌻
      • mariola233 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 15:14
        Zapomniałam o zdjęciu
        • eliszka25 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 15:28
          Ja kupiłam ostatnio dżemy we Włoszech, ale jeszcze nie zdążyłam posmakować.
    • ophelia78 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 15:14
      My dzis tak
      • eliszka25 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 15:29
        Całkiem przyjemnie 😊
      • heca7 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 15:57
        Przemyślana pozycja wink z nogami na kaloryferze smile
      • niemcyy Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 18:57
        Fajny rudzielec smile
        • ophelia78 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 04.11.23, 09:39
          Rudzielec ma taką przypadłość ze ładuje się na człowieka leżącego. Ja człowiek jesy siedzący to ew usoadzie z boku i się przytuli do ręki ale opcja "na kolanka" nie istnieje.
          Ale człowiek leżący! O! To cymesik i należy na niego wlezc.
          Przy czym kicia waży 7 kg wiec jak zaczyna ugniatać to to się czuje
    • panna.nasturcja Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 15:14
      Wow, jak cudnie! Ja czekam na zimę.
      • eliszka25 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 15:30
        Ja już też czekam. Teraz jest fajny czas, bo widoki niesamowite. U nas jeszcze kolorowa jesień, a powyżej białe szczyty, niczym dorysowane.
    • pepsi.only Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 15:22
      Dziś dzień samochodowy 🙃
      Siedzę od ponad godziny w ASO, zmiana olejów, filtrów i tp
      Widok mam na nowiutkie samochody 🚗🚗🚗
      😍😍😍
      Wcześniej tez byłam w punkcie z samochodami. 🚚🚚🚚
      Wrócę do domu i ..dalej będą rozmowy w temacie samochodu.

Gdybym nie pracowała w swoim zawodzie mogłabym pracowac w salonie u dealera, lub w warsztacie samochodowym 🤣 ewidentnie lubię i szybko odnalazłbym się 😄
      • eliszka25 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 15:33
        To może zmień zawód 😁.

Nowiutkie samochody też w sumie lubię, ale u dealera samochodowego miejsca bym długo nie zagrzała. Nie rozróżniam marek i na pytanie „jaki to był samochód” mogę co najwyżej odpowiedzieć, że niebieski 😄
    • chococaffe Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 15:27
      Taka to zima
      • eliszka25 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 15:33
        Też ładna 👍🏻
    • gama2003 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 15:27
      Zarażono mnie katarem.
      Nawet wiem kto.
      Ubić nie ubiję, bo to spadkobierca własny.

Łazi za mną coś słodkiego.
      Z bezą by mogło być.
      A na obiad łosoś z pieca z sałatką jakąś.
      Reszta rodziny obiaduje poza domem.
      Siedzę sobie z psami i prokrastynuję pracę.
      Z katarem się nie da myśleć.

• eliszka25 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 15:34
        Oj tak, myślenie nie idzie w parze z katarem. Zdrówka życzę zatem!
      • daniela34 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 15:34
        Oj, biedulko! Może przynajmniej szybko ci przejdzie. Mnie minął błyskawicznie, za to dwa dni później pojawił się ból gardła, na szczęście też szybko przeszedł.
    • livia.kalina Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 15:47
      Hm, w Poznaniu to jednak zdecydowanie jesieńsmile
      • eliszka25 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 16:15
        Piękna ta poznańska jesień!
    • heca7 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 15:54
      Niechybnie idzie bo... ja wczoraj widziałam samochód wiozący na dachu choinkę big_grin Takiego idealnie pasującego na świąteczne drzewko świerka, uciętego jak do stojaka wink
      • eliszka25 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 16:16
        Choinek wprawdzie jeszcze u nikogo nie widziałam, ale przed marketami się już pewnie pojawią.
    • heca7 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 16:04
      A z myślą o świątecznych pierniczkach kupiłam taką tacę wink
      • eliszka25 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 16:17
        Świetna! Do pierniczków faktycznie idealna!
      • panna.nasturcja Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 04.11.23, 02:51
        Gdzie? Też chcę!
        • heca7 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 04.11.23, 07:15
          panna.nasturcja napisała:

> Gdzie? Też chcę!

W Homli są wink
    • thea19 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 16:18
      U mnie dziś 100 pierogów z serem. Kochanek przyjechał, wciągnął z 10, dostał pudełko z 40 na wynos plus sernik a potem zrobiłam ciastki z pekanami
      • szarmszejk123 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 16:22
        Nie szukasz kochanki? Za pierogi zrobię wiele 🤣
        • thea19 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 16:40
          Ja przez niego ciągle robię pierogi we wszystkich wariantach. Nabyłam w tym celu foremki różne w cenach zbójnickich ale okazały się niewypałami i najlepiej mi idzie foremką do ciastek z Tedi za kilka PLN. Jeśli sprzątasz, to możemy razem zamieszkać i ja będę gotować.
          • szarmszejk123 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 16:41
            Sprzątam! I lubię!
            • thea19 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 16:44
              Kocham Cię, pakuj się i jutro daje Ci klucze. Będziemy chodzić razem na siłkę zawstydzać koksów kapturami
              • szarmszejk123 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 16:47
                😍❤️
                • thea19 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 16:50
                  Czyli znalazłam dziewczynę, cudowne wieści na piątkowy, listopadowy, mokry wieczór
      • heca7 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 16:22
        Rozpieszczasz tego kochanka wink
        • thea19 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 16:38
          Aż za bardzo go rozpieszczam, sernik dostał w całości
      • eliszka25 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 04.11.23, 09:44
        O kurczę, pierogów bym zjadła 😋
    • piataziuta Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 16:22
      Nie mam ani jednego zdjęcia z dziś bo lało i wiało, więc nawet nie wyjęłam komórki ze sztormiaka gdy szłam na spot.
      No ale lało i wiało w pisssdu. I słońca niet.
      Musicie mi uwierzyć na słowo.
      • eliszka25 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 04.11.23, 09:45
        Wierzę na słowo!
    • default Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 16:39
      U mnie jesień, teraz to w ogóle pada i wieje, ale przedtem udało mi się pospacerować po lesie z psami. Ciepło nawet, choć pochmurno.
      Oraz Hesia nasłuchująca czy pańcio wraca (zdjęcie z wczoraj, dziś się doczekała 🙂 - mąż już w domu).
      • panna.nasturcja Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 04.11.23, 02:52
        Super, że mąż i pies już razem i spokojni.
      • eliszka25 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 04.11.23, 09:46
        O, super wiadomość! Niech mąż szybko wraca do zdrowia! Hesię podrap za uszkiem.
    • jackowo-deluxe Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 18:51
      Kupilam sobie fajna elektroniczna skarbonka
      Jak sie oszczedza drobne, to latwiej tez oszczedzac dolary🙂
      • eliszka25 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 04.11.23, 09:47
        A dlaczego wciąż pusta?
        • jackowo-deluxe Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 04.11.23, 15:28
          Odpowiem Ci slowami mojego Tescia:
          Oszczedzanie to nie sprint, lecz maraton
          • eliszka25 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 04.11.23, 16:35
            Ale i maraton dobrze jest jednak rozpocząć 🤣
    • ursydia Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 19:07
      No u mnie jesień a jak tęsknię za śniegiem, że oglądałam jakieś zjazdy narciarskie aż wszedł mój stary i powiedział , że to pewnie sztuczny śnieg.
      • eliszka25 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 04.11.23, 09:48
        Śliczna ta jesień u ciebie! Na stokach śnieg pewnie sztuczny, ale u nas na szczytach całkiem prawdziwy padał, słowo daję.
    • piszaca.zza.swiatow2 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 20:25
      U mnie jesień:
      • eliszka25 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 04.11.23, 09:49
        Pięknie!
    • taki-sobie-nick Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 03.11.23, 23:44
      Ciekawe zdjęcia, niektóre jak stylizowane obrazy.

To może u was w Alpach ta zima, u mnie jesień.
      • eliszka25 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 04.11.23, 09:51
        Bo to serio tak wygląda, jak by ktoś te białe góry z tyłu domalował.
        • taki-sobie-nick Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 04.11.23, 21:15
          Nie, nie, rzekom stylizacja dotyczy raczej łąk (hal?) i jodeł, czy co tam wam rośnie.
          • eliszka25 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 04.11.23, 21:27
            Bo to takie dziwne światło, przez mgły i chmury. Jesienią u nas to światło często takie nierzeczywiste i zieleń tutaj ma zupełnie inny odcień niż np. w Polsce. Już mi nawet kilka razu zarzucono na forum, że zdjęcia podkoloryzowałam.
            • taki-sobie-nick Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 04.11.23, 21:28
              Nie, to wszystko jest takie dziwnie gładkie.
              • eliszka25 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 04.11.23, 22:17
                To już nie wiem, co ci napisać. Zdjęcia zrobiłam z naszego tarasu. Taki mam widok 🤷‍♀️. Moim zdaniem to dziwne światło daje taki efekt, że wygląda to jak namalowane. Mam sporo takich zdjęć robionych jesienią.
                • taki-sobie-nick Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 04.11.23, 22:41
                  Ależ nie musisz nic absolutnie, ja ci wierzę, że to są prawdziwe zdjęcia. Wypowiadam się tylko o nietypowym efekcie (zwłaszcza widocznym na zdj. 4).
                  • taki-sobie-nick Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 04.11.23, 23:00
                    A góry swoją drogą faktycznie wyglądają jak doklejone, zwłaszcza że to niebo jest takie szare. Ale ja ci wierzę, patrz poprzedni wpis.
                    • eliszka25 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 04.11.23, 23:16
                      Niebo nie jest szare, jest niebieskie. Szara jest podnosząca się mgła, którą widać na niektórych zdjęciach lepiej, a na niektórych prawie wcale. Zdjęcia robiłam w pewnych odstępach czasu, w miarę podnoszenia się mgły światło i widok się zmieniał.
                      • taki-sobie-nick Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 04.11.23, 23:23
                        eliszka25 napisała:

> Niebo nie jest szare, jest niebieskie. Szara jest podnosząca się mgła, którą wi
                        > dać na niektórych zdjęciach lepiej, a na niektórych prawie wcale. Zdjęcia robił
                        > am w pewnych odstępach czasu, w miarę podnoszenia się mgły światło i widok się
                        > zmieniał.

Tak, tu masz rację; światło się też zmieniało.
                  • eliszka25 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 04.11.23, 23:13
                    Moim zdaniem to światło daje ten efekt.
    • srubokretka Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 04.11.23, 02:36
      ladna mamy pogode.
      Bylam dzis w kostnicy mafii wloskiej. Takiej prawdziwej , z filmu (tego naslawniejszego o mafii) byly tam krzesla...
      Tekst jedengo z kolesi , ktory tam pracowal: Mialem 4 zony, zostawilem sobie najlepsza.
      • eliszka25 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 04.11.23, 09:53
        No, w kostnicy mafii, to nigdy nie byłam.
    • andace Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 04.11.23, 08:49
      Ten śnieg na szczytach wyglada pięknie, zazdroszczę widoków i gór. Marzą mi się wakacje w Szwajcarii.

Warszawska złota jesień
      • eliszka25 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 04.11.23, 09:56
        Warszawska złota jesień też piękna.

U nas teraz jest magiczny czas, bo właśnie te przyprószone szczyty plus często mgły sprawiają, że góry wyglądają tak nierealnie, niemalże jak namalowane.
      • taki-sobie-nick Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 04.11.23, 22:42
        Gdzie tak ładnie u nas?
    • inez21 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 04.11.23, 10:00
      Piękne macie fotki jak zwykle🥰
      No u mnie jeszcze jesień 100%. Zimy nie widać.
      • eliszka25 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 04.11.23, 16:36
        Cudna ta twoja jesień i taka nastrojowa.
    • chlodne_dlonie Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 04.11.23, 10:35
      Przecudne te Twoje widoki, Eliszko smile
      Aż mi się zachciało szukać apartamentu na narty big_grin

..a u mnie cudna jesień za oknem wciąż.
      I oby jej tak jak najdłużej zostało..
      • chlodne_dlonie Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 04.11.23, 10:36
        ..
        • eliszka25 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 04.11.23, 16:39
          Ślicznie tam u ciebie! Do nart, to jeszcze daleka droga. Póki co wszyscy mają nadzieję na śnieżną zimę, ale na razie to tylko przyprószone szczyty.
    • marusia_ogoniok_102 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 04.11.23, 15:12
      Chcecie jesień? Proszę. Wycieczka na święte ługi. Znalazłam grzyby, ale wyłącznie estetyczne. Chłodno, rześko, ładne kolory, 12 kilometrów wpadło. Tylko błoto wszędzie...
      • heca7 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 04.11.23, 15:34
        No co ty? Każdy grzyb można zjeść, tylko niektóre ino raz suspicious wink
      • eliszka25 Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 04.11.23, 16:39
        Cudne fotki Marusiu, jak zwykle!
        • igge Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 05.11.23, 03:18
          Podpisuję się!
          • igge Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 05.11.23, 03:45
            U mnie świat stanął na głowie tzn pies jest wpuszczany do czystej pościeli. Mąż dostanie przez to zawału jak wróci.
            Kuguar kradnie słodycze przywiezione niestety jak zwykle z podróży choć mieliśmy już przystopować z cukrem. Wszystko wina jesiennych herbatek z imbirem i cytryną gorących. Pasują do nich węgle proste.
            Ostatni jesienny słoneczny dzień przed pluchą i całodniowym deszczem.
            • igge Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 05.11.23, 04:01
              Jeszcze trochę słońca.
              Zaczyna mi go brakować. Czas zakupić lampę i doświetlać się codziennie.
              Światło wpadające przez witraże.
              I szelest pod butami.
              • igge Re: Winter is comming, czyli fotowątek na piątek 05.11.23, 04:18
                Rogal marciński - jeden tylko i to zjedzony na spółkę z mężem w tym roku.
                I jesienne przyjemności nie dla ciała: pochmurne niebo, tasak rzeźnickiwink, głodne pingwinki, i last but not least jednorożec na zabytkowym kafelku smile.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka