Dodaj do ulubionych

Anglia - wycieczka

07.11.23, 21:06
Moja córka wybiera się z klasą na 5dniową wycieczkę do Anglii i zastanawiam się ile kieszonkowego powinna mieć. Takie minimum. Będzie mieć zapewniony nocleg, posiłki więc potrzebuje kasę tylko na swoje zachcianki. A ja nie mam bladego pojęcia ile co kosztuje, choćby w przybliżeniu. Może którejś z Mam dziecko ostatnio było w Anglii?

I drugie pytanie. Mojej koleżanki syn (inna szkoła) też jedzie na wycieczkę do Anglii i im zapowiedziano (a raczej rodzicom na zebraniu rodziców), że dzieci nie powinny zabierać gotówki tylko karty płatnicze, bo w Anglii już prawie nigdzie nie płaci się gotówką. Czy rzeczywiście tak jest czy ktoś po prostu chce zarobić na wyrobieniu dzieciom kart?

U mnie zebranie w sprawie wycieczki dopiero w przyszłym tygodniu, więc nie wiem czy podobnymi informacjami nas uraczą
Obserwuj wątek
    • mamolka1 Re: Anglia - wycieczka 07.11.23, 21:24
      Wróciłam tydzień temu z Londynu - wypad pod kontem 12 latka chcącego zwiedzić jak najwięcej muzeów.
      W miejscach turystycznych jest drogo - duperele typu magnes, breloczek, kartki itp to ok 5 - 7 funtów (niby nie powinno się przeliczać na złotówki ale mój centuś mnożyć umie nadzwyczaj sprawnie i nie bardzo chciał wydawać swoje 😉)
      Z tego co widziałam większość funkcjonuje na kartach a nie gotówce ( nawet dzieci)
      • taki-sobie-nick Re: Anglia - wycieczka 08.11.23, 21:55
        niby nie powinno się przeliczać na złotówki ale mój centuś mnożyć umie nadzwyczaj sprawnie i nie bardzo chciał wydawać swoje

Cwaniaczek.
      • iberka Re: Anglia - wycieczka 09.11.23, 11:57
        Skoro pod kontem 12-latka, to zasobne owo konto być musi 🙈
    • agnes_gray Re: Anglia - wycieczka 07.11.23, 21:25
      Ad. 2 - ostatnio byłam 4 lata temu i wszędzie można było płacić gotówką. Nie przypuszczam, żeby nagle się coś zmieniło w tej materii.
      • ritual2019 Re: Anglia - wycieczka 07.11.23, 21:29
        Nie ma problemu z placeniem gotowka, chociaz bardzo malo ludzi tak robi.
      • shellyanna Re: Anglia - wycieczka 07.11.23, 21:33
        Chyba się zmienia. Już w zeszłym roku zwróciłam na to uwagę w restauracji, bo poinformowano mnie o tym przy pytaniu o wolny stolik. W tym roku, zwłaszcza ostatnim razem spotkałam się z tym info już nie tylko w knajpkach, ale nawet w sklepiku z pamiątkami w okolicy Big Bena.
        • ritual2019 Re: Anglia - wycieczka 07.11.23, 21:36
          Nie wiem, bylam w Londynie w czerwcu, nikt nie pytal, ale fakt ze gotowka za nic nie zamierzalismy placic.
          • landora Re: Anglia - wycieczka 07.11.23, 22:19
            Byłam w listopadzie zeszłego roku i w jednej z kawiarni na King's Cross Station nie przyjmowali gotówki.
        • mamolka1 Re: Anglia - wycieczka 07.11.23, 21:38
          W muzeach atrakcje dodatkowe też chyba tylko kartą. No chyba, że tylko mnie podtykali terminal jak chciałam skorzystać
      • krisdevalnor Re: Anglia - wycieczka 07.11.23, 23:53
        Bardzo sie zmienilo, pewnie w dużej mierze przez covid, w niektórych miejscach nie zaplacisz gotówką - kartą wszędzie.
      • anel_ma Re: Anglia - wycieczka 08.11.23, 11:35
        pandemia zmieniła, sa miejsca, gdzie w ogóle sie nie do gotówką
        • damartyn Re: Anglia - wycieczka 08.11.23, 11:59
          Płacę gotówką równie często jak kartą. Praktycznie codziennie .
          Ostatnio byłam poza Londynem, chcieliśmy wziąć jedzenie na wynos i płatność była…tylko gotówką.
    • shellyanna Re: Anglia - wycieczka 07.11.23, 21:28
      Karta przyda się bardziej. W metrze chociażby. Nie puściłabym dziecka bez karty.
      Zwróciłam uwagę, ze w kilku miejscach faktycznie poinformowano mnie ostatnio, ze płatność tylko karta.

Co do pytania nr 1 nie pomogę, bo nie wiem jakiego typu to zachcianki.
    • b.bujak Re: Anglia - wycieczka 07.11.23, 21:31
      wg mnie 10-15 funtów dziennie to skromna, ale wystarczająca kwota; górnego limitu nie ma;

byliśmy w tym roku w Szkocji, w zeszłym w Londynie; bez problemu używaliśmy gotówki; karty są potrzebne w niektórych automatach (np do biletów), ale to zakładam, że dzieci powinny miec zapewnione
      myślę, że używanie kart jest po prostu szybsze, niż odliczanie gotówki -może to jest powód, dlaczego na szkolnych wycieczkach wychowawcy wolą, żeby dzieci płaciły kartą....
      • sloneczna_paraolka1 Re: Anglia - wycieczka 07.11.23, 22:01
        Raczysz żartować z tymi 15£ zwłaszcza jeśli będzie chciało kupić jakieś pamiątki.
        W centrum głupie lody napój chipsy mogą kosztować więcej.
        • b.bujak Re: Anglia - wycieczka 07.11.23, 22:19
          sloneczna_paraolka1 napisała:

> Raczysz żartować z tymi 15£ zwłaszcza jeśli będzie chciało kupić jakieś pamiątk
          > i.
          > W centrum głupie lody napój chipsy mogą kosztować więcej.

napisałam również, że górnego limitu nie ma;
          jak dziecko musi jeść chipsy to należy podwoić kwotę

i tak dla żartu podtrzymuję to, co napisałam: wg mnie 10-15 funtów dziennie to skromna, ale wystarczająca kwota
        • hanusinamama Re: Anglia - wycieczka 08.11.23, 11:39
          Młoda w ciagu 10 dni wydała 160 funtów w zesżłym roku. Były i napoje, lody, fich and chips, pamiatki (ale nie z tych kupujących górę pamiatek), gofry z Brukseli.
          • krolewska.asma Re: Anglia - wycieczka 08.11.23, 19:20
            gofry z brukseli w londynie?
            wow
      • hanusinamama Re: Anglia - wycieczka 08.11.23, 11:41
        W wielu miejsach turystycznych nie ma możliwości płatności kartą. Młoda wzieła i gotówkę i kartę. Wróciła z wiekszą ilością gotówki niż wzieła...bo płąciła z a koleżankę karta a ta jej gotówkę oddawała.
        Zdecydowanie kart (mowiła ze nie było miejść gdzie kartą nie płacili)
    • livia.kalina Re: Anglia - wycieczka 07.11.23, 21:45
      Mój syn na początku roku jechał na kurs językowy ze szkoły do Londynu, opłacone było spanie, jedzenie, podróż i wszystkie wejściówki- zalecano wziąć młodziezy 10-15 funtów na dzień kieszonkowego.
    • manala Re: Anglia - wycieczka 07.11.23, 21:47
      O ile się nie mylę, moja brała ze 120/130 funtów na tygodniowy wyjazd (-2 dni na podróż).
    • livia.kalina Re: Anglia - wycieczka 07.11.23, 21:47
      >Czy rzeczywiście tak jest czy ktoś po prostu chce zarobić na wyrobieniu dzieciom kart?

Ale w sensie kto? Nauczyciele chcą zarobić? Zresztą w obecnych czasach to chyba juz prawie każdy dzieciak ma swoją kartę.
    • sloneczna_paraolka1 Re: Anglia - wycieczka 07.11.23, 21:58
      Zależy gdzie będą chodzić. Co będzie kupować.
      Wystarczy wejść na strony sklepów i sprawdzić co ile kosztuje.
      Czy lubi jeść przegryzki ,jakie picie czy będą mieli coś dostępne.
      Co chce kupić. Czy tylko kupić pamiątkę z danego miejsca.
      Co do płatności gotówka czasem jest problem z płatnością za bilety ale nie za pamiątki.
      Zależy czym będą się poruszać za metro i autobusy można w Londynie płacić karta wiec łatwiej.
    • asia_i_p Re: Anglia - wycieczka 07.11.23, 22:11
      A jakie posiłki ma zapewnione? Sporo wycieczek szkolnych, na których byłam, to było śniadanie i obiadokolacja, w środku dnia trzeba było sobie jednak coś kupić do jedzenia.
      • izabela1976 Re: Anglia - wycieczka 09.11.23, 11:25
        Śniadania i obiadokolacje u rodzin goszczących plus lunchboxy do zjedzenia w ciągu dnia
    • sunflowerin Re: Anglia - wycieczka 07.11.23, 23:47
      10-15 funtów/dziennie to jest takie minimum. Woda w sklepie ok 2£, frytki w macu 2£, burger chyba 3£, cappucino w Starbucks 3£, kanapka w sklepie ok 3£, lody 3£. To są oczywiście bardzo przybliżone kwoty, bo na codzień za bardzo nie patrzę na ceny jak płacę wszędzie kartą. Pamiątki w muzeach od 4-5£ wzwyż, ale tu zawsze jest drogo.
      Rzeczywiście lepiej mieć kartę np Revolut, ale z gotówką też da radę.

• princesswhitewolf Re: Anglia - wycieczka 08.11.23, 00:00
      Jedyne miejsce ktore znam ktore przyjmuje tylko karty platnicze to plywalnia gdzie chodze. Wszedzie indziej normalnie i gotowka i karta. Nawet na targu biora i gotowke i karte
    • leosia-wspaniala Re: Anglia - wycieczka 08.11.23, 10:51
      >Czy rzeczywiście tak jest czy ktoś po prostu chce zarobić na wyrobieniu dzieciom kart?

Tak, na pewno bank chce zarobić na wyrobieniu kart 5 B big_grin
    • hanusinamama Re: Anglia - wycieczka 08.11.23, 11:38
      Młoda była na obozie w zeszłe wakacje. Tak: wiele miejsc bezgotówkowych (płąciła wielokrotnie za koleżankę, ta oddawała jej gotówkę).
      Młoda w ciągu 10 dni wydała 160 funtów.
    • szara.myszka.555 Re: Anglia - wycieczka 08.11.23, 11:56
      Nie trzeba wyrabiać kart, ani za nic płacić. Wystarczy dzieciakowi zainstalować na telefonie Apple Pay albo Google Pay, podłączyć kartę (najlepiej wielowalutową) i voila. Wszędzie można płacić zbliżeniowo telefonem.

Branie gotówki (poza może dyszką czy dwoma) jest bez sensu - noszenie dużych sum jest średnio mądre, nie wiadomo ile dzieciak wyda itd.
      • sunflowerin Re: Anglia - wycieczka 08.11.23, 13:50
        Tak jest najwygodniej, ale dzieciaki bardzo często gubią telefony. Warto mieć alternatywę.
        • szara.myszka.555 Re: Anglia - wycieczka 08.11.23, 19:10
          Prędzej zgubi pęczek gotówki niż telefon.
          • b.bujak Re: Anglia - wycieczka 09.11.23, 17:10
            szara.myszka.555 napisała:

> Prędzej zgubi pęczek gotówki niż telefon.

pieniędzy nie nosi sie w jednym pęczku a upycha się w kilku miejscach;
            tak mnie nauczyli rodzice i tak uczę swoje dzieci;

stosuję też zasadę dywersyfikacji: gotówka/ karta (a najlepiej kilka rodzajów kart)
    • wena-suela Re: Anglia - wycieczka 08.11.23, 12:01
      Zarobić na wyrobieniu kart??? Przecież o wiele wygodniej jest się posługiwać kartą. I odpada dylemat ile dać. Nie chodzisz do kantoru, dziecko nie pilnuje wydawania reszty. Nie przywozi resztek gotówki, z którymi nie wiadomo co zrobić.
      • izabela1976 Re: Anglia - wycieczka 08.11.23, 15:23
        Nie do końca odpada temat ile dać, bo muszę jej przecież tę kartę zasilić. Chyba, że są takie co zasilają się same smile
        • shellyanna Re: Anglia - wycieczka 08.11.23, 15:31
          Zawsze może zadzwonić i w sekundę jej zasilisz.
          • izabela1976 Re: Anglia - wycieczka 08.11.23, 18:06
            Nie zadzwoni. Dzieciaki na wycieczkach klasowych nie mogą mieć telefonów ani żadnych innych gadżetów elektronicznych. Mają się integrować a nie wlepiać nos w telefon. I to taki w sumie odwyk od telefonów.
            • shellyanna Re: Anglia - wycieczka 08.11.23, 18:28
              No to musisz dać gotówkę i liczyć na to, ze będzie mieć chętna do późniejszej wymiany waluty koleżankę smile 💁‍♀️
      • izabela1976 Re: Anglia - wycieczka 08.11.23, 15:26
        Aha, i uważam, że wcale nie jest lepiej płacić kartą. Płacąc kartą można łatwo stracić kontrolę nad tym co się ma na karcie. Jak masz w portfelu coraz mniejszą ilość kasy to wiesz, że trzeba przystopować z zakupami.
        • damartyn Re: Anglia - wycieczka 08.11.23, 15:32
          Jeśli wszystko ma zapewnione ,to te 15 funtów na coś do picia , czy dodatkową kanapkę, to jest wystarczajaco.
    • krolewska.asma Re: Anglia - wycieczka 08.11.23, 19:22
      Jejku
      co za dziwna szkola
      powinni wam podac kwote ile ma zabrac, kurcze potem bedzie ze jeden ma 10 funtow a drugi 500
      szok jacy nieogarnieci nauczyciele
      balabym sie puscic
      u nas jest przed wycieczka zawsze spotkanie i tlumacza kazdy szczegol co i jak
      • izabela1976 Re: Anglia - wycieczka 09.11.23, 11:27
        Zebranie dopiero przede mną więc może coś powiedzą. Tyle, że to oni mówią to takie minimum minimum. I wolę zasięgnąć języka u osób, które ostatnio były w Anglii
        • krolewska.asma Re: Anglia - wycieczka 09.11.23, 11:29
          Jejku przecież to zależy jaka szkoła
          Jak państwowa to będą w przaśnych barach wiec dajesz 30 funtów
          Jak prywatna to pójdą do jakich droższych i dajesz 200 funtów
    • draconessa Re: Anglia - wycieczka 08.11.23, 19:28
      Mieszkam w UK. Wszedzie place gotowka. Natomiast co do zachcianek itd itp to mysle, ze tak ze £100, zeby nie miala stresu.
      • ritual2019 Re: Anglia - wycieczka 08.11.23, 19:36
        Tak obok tematu, wyplacasz gotowke zeby nia placic? Dlaczego nie placisz bezgowkowo?
        • izabela1976 Re: Anglia - wycieczka 09.11.23, 11:33
          Bo ma się wtedy kontrolę nad wydawaniem pieniędzy? Ja też tak wolę.

Poza tym u mnie (w Niemczech) bankowość to wielka katastrofa. Jak dziś odwiedzę parę sklepów i zapłacę kartą to kasa z konta zejdzie mi za 3 a nawet czasem 5 dni. Do tego czasu muszę pamiętać ile wydałam i ew, stan konta pomniejszać o te sumy. Bo może się okazać, że w pewnym momencie wydam kasę choć jej nie mam na koncie. A wtedy kary są duże. Kiedyś np nie zeszło mi z konra 8 Eur, to kary zapłąciłam 16 eur.

• pyza-wedrowniczka Re: Anglia - wycieczka 09.11.23, 12:12
            Mam dwa konta w dwóch bankach - w obu kasa jest blokowana od razu, nawet jak schodzi z konta za kilka dni to "Stan środków na koncie" jest już o nią pomniejszony.

I przyznam, że nigdy nie rozumiałam tego, że gotówkę się łatwiej kontroluje niż kartę. Ja mam właśnie odwrotnie. Na karcie widzę, ile na co wydałam, a nie muszę się zastanawiać, że wypłaciłam 500 zł i "zniknęły" nie wiadomo na co. Nie mówiąc już o tym, że musiałabym codziennie pamiętać, że dzisiaj wydałam 100 zł i nie mam gotówki, więc muszę wypłacić/zabrać z domu. Na pewno bym o tym zapomniała ciągle i tak płaciła kartą
            • izabela1976 Re: Anglia - wycieczka 09.11.23, 12:21
              Mi w polskim banku też blokowało od razu. Dlatego szlag mnie trafia na te niemieckie. Nawet jak wpłacam kasę na konto w swoim banku to kasa jest po paru godzinach
          • krolewska.asma Re: Anglia - wycieczka 09.11.23, 16:23
            Jeśli chodzi o wycieczkę akurat to u mnie powiedzieli żeby dać dzieciom gotówkę

Kartę można dać ale szkołę od razu zaznaczyła że żadnej odpowiedzialności nie bierze jeśli kartę zginie
            i jeszcze powiedzieli że mniejszy kłopot jak zginie gotówkę niż jak zginie karta
          • ritual2019 Re: Anglia - wycieczka 09.11.23, 18:29
            izabela1976 napisała:

Bo może się okazać, że w pewnym momencie wydam kasę choć jej nie mam na
            > koncie. A wtedy kary są duże. Kiedyś np nie zeszło mi z konra 8 Eur, to kary z
            > apłąciłam 16 eur.

To wiele wyjasnia.
    • sueellen Re: Anglia - wycieczka 09.11.23, 11:40
      Mieszkam w UK. Dziecku daje gotówkę i planuje dawać jeszcze jakiś czas, ale kartę planuje założyć właśnie na takie okazje.

Nie wiem jakie dostałaś odpowiedzi bo ich nie przeczytałam więc być może się powtórzę.
      Na 5 dni w Londynie dałabym £100 - £150 max

£50 do ręki i i £100 na karcie z zastrzeżeniem że dziecko może wydać max 100 w sumie i wrócić z £50. Te 50 to na emergency.

Powiedz dzieciakowi aby przekasek szukał w sieciowych minimarketach typu Tesco express, Sainsbury's Morrisons. Waitrose I marks and Spencers są droższe, a omijał jedzenia w kawiarniach czy food markets oraz kawiarniach i barach przy atrakcjach. W ten sposób nie wyda fury kasy na chipsy i wodę i będzie go stać na drobną pamiątkę. Jak będzie głodny może złapać bułkę w sieciowej piekarni typu Greggs gdzie ceny nie powinny być dużo wyższe niż w innych miejscach ( choć nie gwarantuje bo lata całe nie sprawdzałam).
      • krolewska.asma Re: Anglia - wycieczka 09.11.23, 16:22
        No dajcie spokój to jest wycieczkę szkolną więc wy żywienie tam chyba będzie

Rozumiem że kasę zabiera na jakieś pamiątki czy jakieś lody frytki czy coś w tym stylu a nie wałówkę
        • sueellen Re: Anglia - wycieczka 09.11.23, 17:49
          Te chipsy lody napoje w sklepikach typowo turystycznych i kawiarniach kosztuje 6 razy tyle co w zwykłym sklepie więc na tym najłatwiej zaoszczędzić kupując w minimarkecie. Resztę może sobie wydać na pamiątki.
    • iberka Re: Anglia - wycieczka 09.11.23, 12:01
      Kto miałby zarobić na tych kontach? Wysyłając dziecko zagranicę i tak dałabym Revolut'a żeby mieć chociażby możliwość szybkiego przesłania dodatkowej kwoty w razie "W". Poza kartą coś z gotówki - nie widzę problemu organizacyjnego.
      Koleżanka leci w poniedziałek na 3 dni. Zabiera swoją młodzież, która w ramach kieszonkowego zabiera po 120 funtów na głowę.
      • kokosowy15 Re: Anglia - wycieczka 09.11.23, 16:18
        Jeden z polskich aktorów potrzebuje na godne życie 40 tys miesięcznie, student medycyny wydaje 15 tys, sąsiadka sprzedawczyni 2500 a emerytka - 1600. Dasz więc tyle, na ile cie stac, może to być np 1000 funtów, może nie zabraknie.
        • iberka Re: Anglia - wycieczka 09.11.23, 16:26
          Odpowiedz autorce

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka