czekolladamientowa 17.11.23, 19:07 Mam z dziesięć słoiczków pomidorów suszonych i z sześć opakowań fety. Co z tym dobrodziejstwem zrobić? Poradźcie, pięknie proszę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szorstkawelna Re: Pomidory suszone, ser feta 17.11.23, 19:15 Stopniowo zużywać do sałatek, kanapek, pizzy. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Pomidory suszone, ser feta 17.11.23, 19:15 Focaccię? No i ten makaron z fetą i pomidorkami koktajlowymi mozna zrobić w wersji z suszonymi dodawanymi dopiero po wyjęciu z pieca. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Pomidory suszone, ser feta 17.11.23, 19:26 Ja lubię pastę na chleb, pomidory suszone z olejem, feta zmiksowane Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Pomidory suszone, ser feta 17.11.23, 19:56 Z pomidorów suszonych można zrobić pyszne czerwone pesto. Ja je jem też po prostu na kanapce, bo bardzo lubię. Kanapka z serem/wędliną/twarożkiem i na to suszone pomidory, albo nawet po prostu z masłem i suszonymi pomidorami. Poza tym oba składniki można zużywać do sałatek. Ostatnio pyszna wyszła mi makaronowa: makaron rurki, suszone pomidory pokrojone w paseczki, feta w kostkę, dymka w krążki, natka pietruszki, sól, pieprz i trochę oleju z pomidorów. Odpowiedz Link Zgłoś
malaperspektywa Re: Pomidory suszone, ser feta 17.11.23, 20:40 Nawet sałatkę do obiadu. Po prostu dodać do tego sałatę lodową. I tyle. Albo zapiec z kurczakiem, indykiem. Albo nadziać tym kurze piersi i zawinąć w roladki, zapiec. Dodać szpinak, śmietanę i zrobić sos do makaronu. Albo dodać do tego cukinię lub szpinak i też roladki z jakiegoś mięsa. W sumie masz dwa moje ulubione składniki, które ja bym chyba do wszystkiego mogła dodawać. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Pomidory suszone, ser feta 17.11.23, 20:54 A musisz coś robić?Niech stoją zużyjesz z czasem co sałatek, pizzy i zapiekanek. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Pomidory suszone, ser feta 17.11.23, 21:14 Gotowane brokuły, feta, suszone pomidory - z makaronem np. Odpowiedz Link Zgłoś
nuta15 Re: Pomidory suszone, ser feta 17.11.23, 21:30 Suszone pomidory mogę jeść na okrągło, do kanapek, zapiekanek, sałatek, makaronu. Często dodaję do duszonych mięs, piersi kurczaka, polędwiczek wieprzowych, gulaszu, schabu, pycha Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Pomidory suszone, ser feta 17.11.23, 21:47 O, jeszcze takie coś: filet z kurczaka, marchewka, suszone pomidory, mleko kokosowe, curry i ostra papryka. Proporcje gdzieś w wyszukiwarce Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_bb Re: Pomidory suszone, ser feta 18.11.23, 01:34 Ja najbardziej lubię suszone pomidory w sałatce makaronowej, ser feta też do niej dorzucam. Odpowiedz Link Zgłoś
leni6 Re: Pomidory suszone, ser feta 18.11.23, 14:14 Jedno i drugie do makaronów. Robię makaron z cukinią, papryka, cieciorką, suszonymi pomidorami i fetą. Poza tym taki z fetą i szpinakiem, albo podobny do alio olio z suszonymi pomidorami. Poza tym fetę zjadam na kanapkach z pomidorem, a pomidory suszone na grzankach. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Pomidory suszone, ser feta 20.11.23, 17:48 Quiche. Feta, suszone pomidory, zeszklona cebula i czarne albo zielonw oliwki plus zalewa z jogurtu i jajek. Oregano, świeżo mielony pieprz. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Pomidory suszone, ser feta 20.11.23, 17:52 A, u jeszcze mumie z kurczaka, nadziewane feta i pomidorami. Plus natka. To zawinięte w ciasto francuskie. I muffiny na słono (np jeszcze ze szpinakiem i Parmezanem) Odpowiedz Link Zgłoś