Dodaj do ulubionych

Kota cd...doradzcie, błagam

24.11.23, 18:15
Nie mam siły pisać jeszcze raz całości. Część osób zna moje wątki. Uzupełnię tylko bo wierzę, że coś doradzicie.
Kota wyniki krwi ma idealne, powtórzone, rtg, usg ok, kał z jelita zszedł przy pomocy lewatyw i kroplówek, weci, bo radziło 4 z tej nowej lecznicy (polecanej przez kociarzy) nie wiedzą co jest. Obstawiają alergię pokarmową, ale pewni nie są.
Kota dostała te puszki
Pierwsze dwa dni jadła teraz nie chce tknąć. Dzisiaj dałam jej tę karmę je bez szału, ale je.
W środę mamy usunięcie ząbków. Wierzę, że to poprawi jej stan ogólny. Teraz dostaje codziennie antybiotyk Biotyl w zastrzykach i w razie w dostałam dla niej 2 zastrzyki przeciwbólowe.
Problemem są nadal wypróżnienia i to, że kot słabnie. Przedwczoraj zrobiła kupkę ze sporym wysiłkiem, po jakiś 15 minutach zaczęła płakać, przerażliwie miauczeć, i miałam wrażenie, ze jakby zemdlała (wiem jak to głupio zabrzmi). Popędziłam do lecznicy, wet dał kroplówkę i mówi, że to może być od skurczu jelit.
Od przedwczoraj nie zrobiła kupki mimo codziennej porcji lactulosum i siemienia lnianego. Jutro mamy mieć kroplówkę wzmacniającą.
I teraz pytanie, co jeszcze możemy zrobić, może o czymś nie wiem, może coś wetom nie przyszło do głowy. Kot przebadany, wyniki idealne, a ginie w oczach. Coś doradzicie? Czy to faktycznie może być alergia pokarmowa?
Wiem chaotycznie pisze, ale jestem mega zdenerwowana, a schronisko twierdzące, że dali zdrową kotę do adopcji, zabiłabym.
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Kota cd...doradzcie, błagam 24.11.23, 18:21
      testy na fiv, felv, fip robione?
      pelen zakres trzustki/tarczycy/watroby?

wet nie wspomnial o ewentualnym podawaniu nospy ?(uwaga! bywa, ze kot zle toleruje)

alergia by predzej biegunka sie objawiala, choc tak, najprosciej mowic, ze to alergia
      • zalamana_50 Re: Kota cd...doradzcie, błagam 24.11.23, 18:32
        mysiulek08 napisała:

> testy na fiv, felv, fip robione?
        > pelen zakres trzustki/tarczycy/watroby?
        >
        Tak wszystko ok

> wet nie wspomnial o ewentualnym podawaniu nospy ?(uwaga! bywa, ze kot zle toler
        > uje)
        >
        Nie wspominał. Boję się sama dawać ludzkie leki.

> alergia by predzej biegunka sie objawiala, choc tak, najprosciej mowic, ze to a
        > lergia
        >
        No właśnie się obawiam, że mówią bo nie mają pomysłu. Dlatego proszę was o pomoc, poradę.
        • zalamana_50 Re: Kota cd...doradzcie, błagam 24.11.23, 18:34
          Lekarz kazał dziś dać jeszcze zastrzyk rapidexon, ale poczytałam i boję sie
          • mysiulek08 Re: Kota cd...doradzcie, błagam 24.11.23, 18:39
            to typowy steryd, nie obawiaj sie, sterydy sa dobrze tolerowane przez koty i pomocne
        • mysiulek08 Re: Kota cd...doradzcie, błagam 24.11.23, 18:38
          testy tez miala robione?

ludzkie leki sie podaje, oczywista, ze zalecone przez weta, nospa jest dobrze tolerowana ale np Chester bardzo zle na nia reaguje (wg wetow, przypadek jeden na milion), zapytaj o cos rozkurczowego, skoro twierdzi, ze sa bole od skurczu jelit
        • mysiulek08 Re: Kota cd...doradzcie, błagam 24.11.23, 18:44
          jesli badania krwi sa ok (morfologia w normie, brak wskazan stanu zapalnego, brak niedoboru pierwiastkow, wszelkie proby ok), testy fiv.felv,fip negatywne, obrazowanie w porzadku, to jest szukanie po omacku

jest cos co ubi jesc? pije?

da rade zniesc narkoze do usuniecia zebow?
          • zalamana_50 Re: Kota cd...doradzcie, błagam 24.11.23, 19:20
            Mięso surowe lubi jeść wieprzowine i mielone smile pije troche wody, rozrabiam jej mielone z wodą.
            Wszystkie próby krwi ok, tylko leciutki stan zapalny podobno, ale lekarz tłumaczy to zębami i dziąsełkami.
            Nie wiem czy da radę znieść narkozę. Ale chyba nie ma wyjścia, bo być może (ja tak dedukuję) skoro to nie alergia (bo po puszeczkach nic się nie poprawiło) to moze te jelitka też od ząbków chorych.
            Musimy chyba spróbowac tej ekstrakcji, datego m,in, kroplówki dostaje, żeby sie wzmocnić.
            Mysiulku, a co ty byś teraz zrobiła?
            Ja wysiadam, moja depresja (pod opieką psychiatry, ale zawsze), chora na serce matka, którą się opiekuję, chora kota i jedyna przyjaciółka z podejrzeniem nowotworu. Mam dość czasami.
            • mysiulek08 Re: Kota cd...doradzcie, błagam 24.11.23, 19:30
              przekopalabym internet, jak zawsze (nasi weci sa beznadziejni, trafic na dobrego to jak los na loteri)

wiele nie poradze, bo akurat, oprocz przypadku Chestera(podejrzenie zapalenia trzustki) nie mamy problemow z wyproznieniem - raczej w druga strone jak juz

alergia po jednej puszce nie odpusci ale tez bylyby inne objawy, najczesciej biegunka, wymiotym wylizywanie brzucha, drapanie itp a nie zaparcia

pytam jeszcze raz, moze umknelo, testy FIV, FeLV, FIP , miala robione?
              ile ona ma lat, ze ma zeby do usuniecia?

u nas w dwoch przypadkach, problemy z zebami, brak apetytu, osowialosc byly 'zwiewnymi' objawami chloniaka ale tu sa czyste badania obrazowe i krew ok

co moge Ci poradzic to popytaj tu:

forum.miau.pl/viewforum.php?f=46&sid=0777da3334ad4b44617541f7e25a2caa

to solidne, stare forum, sa tam jeszcze osoby z duza praktyka i wiedza

do srody jestem poza domem, wiec nawet do ksiazek nie zagladne

jesli lubi surowe to jej dawaj (plus ulubione puszki) tylko raczej nie wieprzowine, najlepiej indyk
              • mysiulek08 Re: Kota cd...doradzcie, błagam 24.11.23, 19:43
                a moze, tu juz brzytwy sie chwytam, isc w strone psyche? kota jest po przejsciach- schronisko- a koty co delikatne behawioralnie stwory, raczej nie od razu antydepresanty (fluoksetyna jest najlepiej weterynaryjnie zbadana) ale tu juz wet potrzebny, wiadomo, ale moze np zylkene? albo z Ltryptofanem?
              • zalamana_50 Re: Kota cd...doradzcie, błagam 24.11.23, 19:43
                mysiulek08 napisała:

> przekopalabym internet, jak zawsze (nasi weci sa beznadziejni, trafic na dobreg
                > o to jak los na loteri)

Kopię, ale guzik wiem
                >

> alergia po jednej puszce nie odpusci ale tez bylyby inne objawy, najczesciej bi
                > egunka, wymiotym wylizywanie brzucha, drapanie itp a nie zaparcia

Nic z tych rzeczy tylko zaparcia , tarcie pyszczkiem o różne powierzchnie, ale to podobno z powodu ząbków

>
                > pytam jeszcze raz, moze umknelo, testy FIV, FeLV, FIP , miala robione?

Miała robione ujemne

> ile ona ma lat, ze ma zeby do usuniecia?

ok 5 lat, ma stan zapalny dziąseł aż purpurowe.

>
                > u nas w dwoch przypadkach, problemy z zebami, brak apetytu, osowialosc byly 'zw
                > iewnymi' objawami chloniaka ale tu sa czyste badania obrazowe i krew ok

Nie strasz sad
                >

> co moge Ci poradzic to popytaj tu:
                >
                > forum.miau.pl/viewforum.php?f=46&sid=0777da3334ad4b44617541f7e25a2caa
                >
                > to solidne, stare forum, sa tam jeszcze osoby z duza praktyka i wiedza

Dzieki
                >

• gajmal Re: Kota cd...doradzcie, błagam 24.11.23, 19:53
                  Pies ( wiem, że tu jest kot) znajomych miał alergię na mięso....
                • berdebul Re: Kota cd...doradzcie, błagam 24.11.23, 20:42
                  Zajrzyj tu www.vetpol.org.pl/dmdocuments/ZW-05-2016-08.pdf
                  Kota jest w wieku typowym dla takiej diagnozy, plus stres schroniska.
    • b-b1 Re: Kota cd...doradzcie, błagam 24.11.23, 19:54
      Jeśli to alergia, to na działanie diety trzeba poczekać ok 6 tygodni i w tym czasie nic innego nie można podawać oprócz danej karmy/ puszek, więc trzeba by mieć pewność, aby jej niepotrzebnie nie ograniczać pokarmowo.
      Jeśli dostała steryd, nawet jak to alergia objawy zniknęły na razie.

Jest specyfik na apetyt- my korzystamy po zatkaniu i kroplówkach jeśli sama nie zaczyna jeść -nazywa się mirataz. Apetyt wraca po pierwszym podaniu- to taka maść do ucha, ale można też korzystać z ludzkiej mitrazepiny w tabletach . Podaję kilka dni, (nie 14jak w ulotce)
      Wzmacniaj kroplówkami, jeśli była poważnie zatkana- powrót do normalności chwilę trwa.
      • b-b1 Re: Kota cd...doradzcie, błagam 24.11.23, 19:58
        *mirtazepiny
      • zalamana_50 Re: Kota cd...doradzcie, błagam 24.11.23, 19:59
        No poważnie był zatkana, widac było na rtg, na oko 3/4 tego co widziałam + kawałek zagazowanego jelita. Tak lekarze mówili.
        Sterydu jeszcze nie dostała, mam w strzykawce, ale boje się dac, tyle się naczytałam.
        • b-b1 Re: Kota cd...doradzcie, błagam 24.11.23, 20:08
          zalamana_50 napisała:

> No poważnie był zatkana, widac było na rtg, na oko 3/4 tego co widziałam + kawa
          > łek zagazowanego jelita. Tak lekarze mówili.
          > Sterydu jeszcze nie dostała, mam w strzykawce, ale boje się dac, tyle się naczy
          > tałam.

Zapodaj- ograniczy ból, będzie więcej piła, jeśli to alergia ograniczy objawy.
          • doloresamigo Re: Kota cd...doradzcie, błagam 24.11.23, 22:27
            Nie bój się, to dobry lek, będzie jej lżej.

b-b1 napisała:

> zalamana_50 napisała:
            >
            > > No poważnie był zatkana, widac było na rtg, na oko 3/4 tego co widziałam
            > + kawa
            > > łek zagazowanego jelita. Tak lekarze mówili.
            > > Sterydu jeszcze nie dostała, mam w strzykawce, ale boje się dac, tyle się
            > naczy
            > > tałam.
            >
            > Zapodaj- ograniczy ból, będzie więcej piła, jeśli to alergia ograniczy objawy.
        • mysiulek08 Re: Kota cd...doradzcie, błagam 24.11.23, 20:24
          nie boj sie sterydu!
          • zalamana_50 Re: Kota cd...doradzcie, błagam 24.11.23, 20:39
            mysiulek08 napisała:

> nie boj sie sterydu!
            >
            Ryje w internecie i są kiepskie opinie. Już nie wiem czemu ufać.
            • mysiulek08 Re: Kota cd...doradzcie, błagam 24.11.23, 20:42
              nie szukaj o sterydach (leki pierwszego wyboru dla kota) tylko o ewentualnych przyczynach zaparc, koty dobrze toleruja sterydy wiec nie cuduj
              • b-b1 Re: Kota cd...doradzcie, błagam 24.11.23, 21:10
                mysiulek08 napisała:

> nie szukaj o sterydach (leki pierwszego wyboru dla kota) tylko o ewentualnych p
                > rzyczynach zaparc, koty dobrze toleruja sterydy wiec nie cuduj

O to to-dokładnie!
                >
      • enith Re: Kota cd...doradzcie, błagam 24.11.23, 20:17
        O to to. Mirataz na apetyt do ucha też podawaliśmy Bazylowi, gdy był na chemii. Do tego Ondansentron (a wcześniej Cerenia), na wypadek, gdyby mu się zbierało na wymioty.
        Był również na super ścisłej diecie na receptę, hydrolizowane (a więc hipoalergiczna) białko. I też nas uprzedzano, że efekt diety nie pojawi się po paru dniach czy tygodniach, a raczej paru miesiącach, przy założeniu, że kot nie ma dostępu do żadnego innego źródła białka, które mogłoby go uczulić.
      • mysiulek08 Re: Kota cd...doradzcie, błagam 24.11.23, 20:27
        czesto (glownie u nerkowych kotow) podaje sie peritol, plus taki, ze dziala tez na alergie
    • wetka.dona Re: Kota cd...doradzcie, błagam 24.11.23, 20:05
      Cześć, czytam to forum od około 10 lat 😉 zrób ekstrakcję gdzieś, gdzie mają rtg stomatologiczne albo chociaż wykonują zdjęcie czaszki przed i po zabiegu, to po pierwsze. Ile zębów ma być usunięte? Czy zmiany w jamie ustnej obejmują pasek od ostatniego górnego do ostatniego dolnego zeba? Czy z ust brzydko pachnie albo czasem podkrwawia? Czy masz zdjęcia rtg jamy brzusznej? Co to znaczy, że był robiony test na FIP. Czy szukali toksoplazmozy? Co to znaczy, że kot słabnie - musisz kontrolować masę ciała około 2 razy w tyg na tej samej wadze. To, że schronisko wypchało chorego kota, być może sporo starszego niż twierdzą jest niestety standardem.
      • zalamana_50 Re: Kota cd...doradzcie, błagam 24.11.23, 20:31
        wetka.dona napisała:

> Cześć, czytam to forum od około 10 lat 😉 zrób ekstrakcję gdzieś, gdzie mają rt
        > g stomatologiczne albo chociaż wykonują zdjęcie czaszki przed i po zabiegu, to
        > po pierwsze.

ok

Ile zębów ma być usunięte?

Tu się spierają lekarze, jutro zapytam

Czy zmiany w jamie ustnej obejmują pase
        > k od ostatniego górnego do ostatniego dolnego zeba?

Nie mam pojęcia, zapytam

Czy z ust brzydko pachnie a
        > lbo czasem podkrwawia?

Nie

Czy masz zdjęcia rtg jamy brzusznej?
        Tak

Co to znaczy, że by
        > ł robiony test na FIP. Czy szukali toksoplazmozy?

Nie wiem czy szukali toksoplazmozy (zapytam jutro, ale teraz przeczytałam objawy i ona takich nie ma, przynajmniej tych opisanych w sieci), były testy fiv itd na te wszystkie robione

> - musisz kontrolować masę ciała około 2 razy w tyg na tej samej wadze.

U weta się wazymy przy każdej wizycie, z kroplówkami to będzie codziennie teraz.

To, że s
        > chronisko wypchało chorego kota, być może sporo starszego niż twierdzą jest nie
        > stety standardem.
        Nieraz już o tym slyszałam, ale wierzyć mi się nie chciało. A jak ktoś nie chce, albo go nie stac na leczenie to co wtedy? Skandal. Są ludzie starsi, którzy chca adoptowac zwierzaka i co dadzą im chorego, bez uprzedzenia sad

• wetka.dona Re: Kota cd...doradzcie, błagam 24.11.23, 21:38
          Czy masa ciała spada?
          Jeśli ma caudal stomatitis to trzeba naprawdę wywalić prawie wszystkie zęby, nie zdziw się. Co więcej, poprawa może być tylko częściowa.
          Mówisz, że kot "zemdlał", może to choroba neurologiczna. Jeśli ma tylko problem z zaparciem nieulegający poprawie przez dietę i farmakologię to trzeba będzie pomyśleć o usunięciu prostnicy. To też nie jest panaceum.

Kazdy kto bierze zwierzaka powinien pomyśleć o kosztach leczenia, ew karm specjalistycznych itp itd zanim go weźmie. Można być domem tymczasowym dla fundacji, wtedy oni pokrywają leczenie. Koszty bywają bardzo duże, bo leczy się w dzisiejszych czasach porządnie a nie "dajmy 3 zastrzyki i zobaczymy". Bez urazy dla biednych i emerytów, ale oni naprawdę nie powinni brać sobie na łeb takich zobowiązań dodatkowo do własnych problemów.
        • wetka.dona Re: Kota cd...doradzcie, błagam 24.11.23, 21:41
          Ale oczywiście schronisko powinno dostać po d.pie, taki nowy właściciel angażuje się, przejmuje, czasem to zwierzę umrze albo trzeba je poddać eutanazji, to jest coś strasznego. Taka osoba chce zrobić "dobry uczynek" a dostaje kubeł cierpienia, to jest w tym najgorsze.
        • ardzuna Re: Kota cd...doradzcie, błagam 26.11.23, 16:37
          zalamana_50 napisała:

> To, że s
          > > chronisko wypchało chorego kota, być może sporo starszego niż twierdzą je
          > st nie
          > > stety standardem.
          > Nieraz już o tym slyszałam, ale wierzyć mi się nie chciało. A jak ktoś nie chce
          > , albo go nie stac na leczenie to co wtedy? Skandal. Są ludzie starsi, którzy c
          > hca adoptowac zwierzaka i co dadzą im chorego, bez uprzedzenia sad

W schronisku nie ma możliwości takiej obserwacji kota, jak ty to robisz teraz. Poza tym to, że kot ma problemy teraz, nie oznacza, że je miał w schronisku. Kot może się ciężko pochorować w ciągu pół dnia i może to zrobić już po zabraniu ze schroniska. Nie przesadzałabym z tymi opowieściami, że chory kot ze schroniska jest wpychany nieświadomym niczego ludziom.
    • enith Re: Kota cd...doradzcie, błagam 24.11.23, 20:07
      U naszego Bazyla, gdy już wykluczono wszystko inne (przy dobrych wynikach i słabnięciu kota) zrobiliśmy biopsję jelita i potwierdziliśmy small cell lymphoma, czyli odmianę chłoniaka, częsty nowotwór u kotów. Na klasycznym protokole chlorambucil (chemia) + prednisolone (steryd) przeżył w komforcie kolejne trzy lata i ciut. Zmarł na nagłe ciężkie zapalenie trzustki w wieku 13.5 roku, na początku lutego br.
      Podaję ci tą informację, byś wiedziała, że dobre ogóle wyniki to nie cały obraz stanu zdrowia kota. U nas dopiero szczegółowa biopsja wykazała, że nasz kot ma nowotwór. Oczywiście to tylko jedna z opcji. Jest całkiem możliwe, że to ciężkie zapalenie dziąseł jest przyczyną problemów twojego kotka i że usunięcie zębów i porządne zaleczenie tego stanu zapalnego poprawi jego stan. Czego ci i kotkowi z całego serca życzę. Wiem, z autopsji, co to jest frustracja, gdy dziesiątki badań nic nie wykazują, a kot jest ewidentnie chory. Ściskam i trzymam kciuki za pomyślne rozwiązanie.
      • zalamana_50 Re: Kota cd...doradzcie, błagam 24.11.23, 20:36
        Enith dzieki. Bardzo wam współczuję straty Bazyla. Ja w lipcu uspiłam 16-letniego seniora i adoptowałam Tinke.
        Bezsilność, frustracja są straszne, zwierzę nie powie co mu dolega, lekarze weci to z reguły ehhh szkoda pisać.
        Moze u Tinki to faktycznie głownie ząbki i dziąsełka. Dostała 1,5 godziny temu zastrzyk przeciwbólowy i teraz nowy kot, zjadła, napiła się i bryka. A tak siedziała w kącie, osowiała, nie chciała jeść.
        • mysiulek08 Re: Kota cd...doradzcie, błagam 24.11.23, 20:38
          steryd tez jej podaj
        • enith Re: Kota cd...doradzcie, błagam 24.11.23, 20:44
          Dzięki za miłe słowo. Stratę Bazyla przeżyłam bardziej, niż cokolwiek innego w moim życiu. Do dziś nie mogę się z jego odejściem pogodzić.
          Jeśli kocie pomógł zastrzyk przeciwbólowy, to znaczy, że ją boli. I miejmy nadzieję, że to te cholerne zęby.
          • mysiulek08 Re: Kota cd...doradzcie, błagam 24.11.23, 20:50
            Miszczu odszedl rok temu, niespodziewanie, po standartowej procedurze diagnostycznej sad moj najukochanszy, najwierniejszy Kot, pozegnalam sporo kotow i swoich obcych ale tu wyrwa jest ogromna
            • enith Re: Kota cd...doradzcie, błagam 24.11.23, 20:55
              Przytulam. Nie wiem, czy taką wyrwę w ogóle da się załatać. Mi idzie kiepsko. Może kiedyś będzie lepiej, czego sobie i tobie życzę.
              • mysiulek08 Re: Kota cd...doradzcie, błagam 24.11.23, 21:20
                nie da sie zalatac 😥 po odejsciu Miszcza tama pekla jak nigdy, oplakalam nie tylko jego,
                sa sekundy kiedy go widze w jego synach ( to dluga historia)

wielki, solidny, charyzmatyczny, zdrowy ! jak przyslowiowy kon,tylko kaszlal, prychal i chrapal, zawiezlismy go weta w srode, we wtorek wiezlismy na kremacje

oby bylo lepiej

i jeszcze od ponad roku Krolowa Kicia.Yoda slabuje, przez 🤬🤬🤬 wetow, ktorzy z uporem twierdzili, ze drapie prawe ucho i oko z powodu alergii, wzrok stracila i ma zniszczone serce, bo to bylo nadcisnienie a nie .... alergia !
    • a.ax Re: Kota cd...doradzcie, błagam 24.11.23, 20:30
      Kotka
      • zalamana_50 Re: Kota cd...doradzcie, błagam 24.11.23, 20:32
        a.ax napisała:

> Kotka

A coś w temacie masz do napisania?
        • a.ax Re: Kota cd...doradzcie, błagam 24.11.23, 20:38
          Kota można mieć albo kupić.
          • ardzuna Re: Kota cd...doradzcie, błagam 26.11.23, 16:38
            Daj spokój, słowotwórstwo jeszcze nikomu nie zaszkodziło.
    • berdebul Re: Kota cd...doradzcie, błagam 24.11.23, 20:35
      Masz chorego kota i zmieniasz jej jedzenie z dnia na dzień, to prawie zawsze kończy się słabo.
      Pierwsza karma to prawie w połowie ziemniaki, kot to mięsożerca.
      Kot na antybiotyku ma prawo mieć rewolucje żołądkowe - podajesz probiotyk? Wet wykluczył SIBO?

Jak alergia to pozostaje dieta eliminacyjna - szukasz karmy (jeśli nie chcesz gotować/robić barf) która ma krótki skład (bo uczulać mogą dodatki konserwujące, aromaty, barwniki, dodatki typu ryz/groch itd), jest mokra (sucha jak stoi to jest siedliskiem roztoczy…), a źródłem białka jest coś, czego do tej pory nie jadła - krolik/przepiórka/konina?
      Imho łatwiej iść z kotem do dietetyka.
    • b-b1 Re: Kota cd...doradzcie, błagam 24.11.23, 21:30
      Zalamana-musisz po kolei działać-kot niech je dokladnie to co jadł cały czas-ważne żeby jadła, nie zmieniaj na razie, musi wrócić do normalności, mój wet na mnie krzyczy jak cuduję-a to, a tamto, a moze jednak cos innego( a i tak nic nie chce)każe dawać to co zwykle je, zmieniać dopiero jak się lepiej czuje. Kotka musi się wzmocnić się chociaż trochę przed zabiegiem zębów. Zapodaj steryd-ogarnie Wam na razie alergię( jesli w ogole jest),spowoduje większy apetyt i pragnienie i ukoi ból.
      Podawaj to co wet kazał na rozluźnienie koopy -to naprawdę trwa chwilę- pamietasz pisałam u mnie ok 10 dni na kroplówkach 2x dziennie-czyli nie tak hop już. I trzymaj się -dacie radę.
    • doloresamigo Re: Kota cd...doradzcie, błagam 24.11.23, 22:15
      Pewnie to nowotwór dróg rodnych lub jelita albo ropomacicze? Może perforacja przełyku lub jelita i zapalenie otrzewnej- zjadła coś np. szkło, kawałek metalu? Różne oszołomy czasem tak trują zwierzęta, podrzucając w kąskach. Może zatruła się trutką na szczury lub inną? Może rzadkie pasożyty? Zadzwoń i zapytaj jeszcze w inspekcji weterynaryjnej w Twoim regionie o tego nowego wirusa, niedawno była epidemia wśród kotów - formalnie odwołana, ale wirus nigdy nie znika w przyrodzie całkowicie, tyko zostaje na zawsze, schodzi do podziemia i atakuje słabsze osobniki. Kocia białaczka? Pije, oddaje mocz? Jak wygląda sierść? Schudła mocno?
      Trzymam kciuki i przytulam.

zalamana_50 napisała:

> Nie mam siły pisać
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Kota cd...doradzcie, błagam 25.11.23, 01:05
      Jak kot dostaje antybiotyk i ma problem z zębami, to może nie jeść, bo go boli, jak je.
      Te pierwsze puszki nie są dobre, połowa ziemniaków. Ziemniaki są dla kota szkodliwe.
      Wild freedom są ok, ale wybieraj te bez wołowiny. Puszki z pstrągiem Clear-Lakes są bardziej miękkie, papkowate - może by było jej łatwiej zjeść, jak ją bolą dziąsła.
      Może by wywar z mięsa piła? Ugotuj udziec indyczy, taki ze skórą z odrobiną soli, może jej rosół posmakuje, a mięso sobie zmielisz do naleśników, a może i kot zje gotowane?
      Zaparcia mogą być z powodu alergii, ale myślę, że najpierw trzeba poczekać na porządek z zębami, bo to może bardzo kotu dokuczać i dlatego może nie jeść i nie pić.
    • juzjesien1992 [...] 25.11.23, 03:29
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • mysiulek08 [...] 25.11.23, 06:09
    • zalamana_50 Re: Kota cd...doradzcie, błagam 25.11.23, 05:47
      Dziękuję dziewczyny a wszystkie wpisy. O 8 jedziemy na kroplówkę. Wynotowalam sobie i porozmawiam z lekarzem.
      • mysiulek08 Re: Kota cd...doradzcie, błagam 25.11.23, 13:11
        i jak dzisiaj?
        • zalamana_50 Re: Kota cd...doradzcie, błagam 25.11.23, 17:24
          Byłyśmy rano na jroplowxe, dzielna była, w południe dostała zastrzyk na pracę jelit, zrobiła że 4 cm kupki, później przeciwbólowy, teraz antybiotyk je za dwa koty. Przeciwbólowy pomógł. W poniedziałek kroplówka. Dostałyśmy przeciwbólowe do domu. Tak biedna chodzi, miejsca sobie nie może znaleźć, to na pracę jelit tak na nią działa.
          Wyrwane ma mieć na 99% wszystkie ząbki. Biedna jest. Noszę ja, tule, serce mi peka
          • mysiulek08 Re: Kota cd...doradzcie, błagam 25.11.23, 17:31
            steryd dalas?

moze lepiej jej nie nos i nie tul, niech sobie znajdze spokojne miejsce
            • zalamana_50 Re: Kota cd...doradzcie, błagam 26.11.23, 07:52
              Steryd dałam wczoraj. Kota uspokoiła sie koło północy, padła ze zmęczenia, ja też. O 6 zrobiła tak z 6 cm kupki, ale dosyc twardej, zjadła, poganiała ogonek i spi.
              • b-b1 Re: Kota cd...doradzcie, błagam 26.11.23, 08:40
                Czyli jest lepiej-bardzo się cieszę❤️
                Wiesz jaki zastrzyk dostała " na pracę jelit"? Podziel się, może nam się kiedyś przyda.
              • enith Re: Kota cd...doradzcie, błagam 26.11.23, 16:54
                Cieszę się, że kotek ma się lepiej. Podpowiem jeszcze, że bardzo często do poprawy stanu zdrowia potrzebny jest czas. Dobrze dobrane leczenie, czas i spokój, tak pacjenta, jak i opiekuna. Także uzbrój się w cierpliwość, bo to może trochę potrwać, zanim leczenie przyniesie efekty.
          • an0malia Re: Kota cd...doradzcie, błagam 26.11.23, 17:04
            zalamana_50 napisała:

> Wyrwane ma mieć na 99% wszystkie ząbki.

Tu masz odpowiedź. Tam musi być masakra. Mój miał usuwane tylko dwa i odkamienianie, a i tak po wyleczeniu tego stał się innym kotem. Na 100% to ma wpływ na jej stan ogólny. Zaparcia to inna kwestia, tutaj może pomóc karma. Wild freedom, ok, wygląda na wilgotną karmę, ale ta poprzednia z ziemniakami to jakiś żart.
    • 18lipcowa3 [...] 26.11.23, 08:31
      • mrs.solis Re: Kota cd...doradzcie, błagam 26.11.23, 16:47
        Taka sama jak pisanie o dzieciach bombelki 😉
    • ardzuna Re: Kota cd...doradzcie, błagam 26.11.23, 16:40
      Na forum miau znajdź najlepszego, najbardziej polecanego weta w mieście. Tam lecz kota. Zaoszczędzisz czas i pieniądze. A poza tym nie panikuj do czasu zrobienia ząbków, bo dopóki to nie będzie załatwione, kot ma prawo mieć różne zaburzenia związane z jedzeniem.
    • snajper55 Re: Kota cd...doradzcie, błagam 26.11.23, 16:52
      zalamana_50 napisała:

> Kot przebadany, wyniki idealne, a ginie w oczach. Coś
      > doradzicie? Czy to faktycznie może być alergia pokarmowa?

A czy te wszystkie problemy nie są skutkiem bolących zębów?

> Wiem chaotycznie pisze, ale jestem mega zdenerwowana, a schronisko twierdzące,
      > że dali zdrową kotę do adopcji, zabiłabym.

Przecież kotka mogła być zdrowa (a przynajmniej nie było wyraźnych objawów), gdy ją dostałaś.

S.
    • marion.marion Re: Kota cd...doradzcie, błagam 26.11.23, 18:57
      A może podjada jakiegoś trującego kwiata w domu? Np. zamiokulkasa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka