Dodaj do ulubionych

Opona z guzem

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 08:43
Okazało się, że zimówka, którą mi panowie mieli założyć ma guza z boku - czy
rzeczywiście nie można na takiej oponie jeździć czy mogę ją mieć na tyle?
Obserwuj wątek
    • p406_737u Re: Opona z guzem 25.11.05, 09:01
      Weź pod uwagę,że jedyne, co łaczy Cię z drogą, to właśnie opony! Zaryzykujesz
      utratę przyczepności w najmniej oczekiwanym momencie?

Znajomy kupił dwa lata temu nowe zimówki, które po kilku tygodniach użytkowania
      zabąblowały: natychmiast zostały, z przeprosinami, wymienione na gwarancji. Nie
      podam nazwy producenta, bo widziałem tu i na forum o eksploatacji pochwalne
      posty o tych oponach, więc może poprawiła się ich jakość??

• paul_78 Re: Opona z guzem 25.11.05, 13:34
      Można jeździć na takiej oponie. Właściwie wszystko można... Ale lepiej nie.
      • entry nie ma co rzeczowo 25.11.05, 22:59
        można też jeździć bez hamulców, można na łysych i bez paliwa, a nawet bez
        wyobraźni, ale wybrzuszenie z boku opony świadczy o przerwanym kordzie, a bez
        niego guma zachowuje się jak balon i jej wytrzymałośćw tym miejscu raczej
        wiadoma. A wystrzał to średnia przyjemność
    • Gość: Adam Re: Opona z guzem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 17:53
      Absolutnie nie wolno! Ani z tyłu ani z przodu. Opona jest jedną z tych rzeczy w
      aucie, na której nie można oszczędzać.
    • callafior Re: Opona z guzem 27.11.05, 15:32
      Taka opona jest uszkodzona i nadaje się tylko do recyklingu. Należy kupić nową,a
      tak naprawdę 2 nowe bo na jednej osi muszą być 2 takie same opony (taki sam
      model i jednakowy stopień zużycia).
    • Gość: 130rapid Re: Opona z guzem IP: 82.160.23.* 30.11.05, 14:43
      Bąbelek będzie się powiększać i któregoś dnia pęknie, pewnie w najbardziej
      nieodpowiednim momencie, np. na zakręcie, gdy feralna opona będzie akurat mocno
      obciążona.

Klasyczny "strzał" opony w połowie przypadków kończy się wyleceniem z drogi.
      Jeżeli bąblasta opona byłaby z przodu, a prędkość wynosiła ponad 60-70 km/h, to
      po "strzale" nie ma szans na opanowanie samochodu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka