26.11.23, 21:18
Nie wiem, czy było. Nie polecam. Gniot straszny. Straszny. Długi, powierzchowny. Nie wiem, jaki był zamysł. Powierzchowny bieg po 20 latach historii. Przedstawienie Napoleona jako posrańca uzależnionego od zdradzającej go Jøzefiny. Radzę darować sobie.
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: Napoleon 26.11.23, 21:21
      Bo to skrót z czterogodzinnej wersji, która ma być na którejś platformie streamingowej.
      • borsuczyca.klusek Re: Napoleon 26.11.23, 21:25
        Tylko nawet dłuższa wersja nie uratuje pewnych aspektów, które nie wyszły
        • damartyn Re: Napoleon 27.11.23, 07:36
          Pozostaje mi powtórzyć- nie polecam.
    • iwoniaw Re: Napoleon 26.11.23, 21:21
      Ponoć tworca filmu zwyzywał historyków nieśmiało podnoszących w recenzjach, że treść fabuły się z faktami rozmija 🤣
    • borsuczyca.klusek Re: Napoleon 26.11.23, 21:24
      No właśnie większość recenzji które widziałam mówi to samo, ale Stary Borsuk i tak chce iść więc się pewnie wybierzemy 🙄
    • daniela34 Re: Napoleon 26.11.23, 21:26
      Poczekam na streaming, choć byłam skłonna pójść dla Venessy Kirby.
      • angazetka Re: Napoleon 26.11.23, 21:29
        Podzielam uczucie do Kirby.
        • gaskama Re: Napoleon 26.11.23, 21:37
          Ja też. Ty nie przyszalala. Wszystkie role płaskie. No słabe.
    • princesswhitewolf Re: Napoleon 26.11.23, 21:26
      Bo to byl posraniec. Owczesny Hitler. 4-6 mln ludzi zginelo w wojnach napoleonskich. W polskiej historii przez Ksiestwo Warszawskie maluja go na bohatera
      • gaskama Re: Napoleon 26.11.23, 21:39
        Ale nie ta forma posrania została ukazana. Nie historyczne posranie. historie potraktowano też strasznie.
      • profes79 Re: Napoleon 26.11.23, 21:40
        Przypomnę, że zasadniczo wojny napoleońskie nie wzięły się z tego, że ktoś miał nierówno pod kopuła i chciał podbić Europę tylko z tego, że ówczesna monarchistyczna Europa usiłowała zdławić francuską rewolucję.
        • chatgris01 Re: Napoleon 26.11.23, 21:49
          No właśnie, przecież to inne państwa ciągle wypowiadały wojnę Francji, a nie odwrotnie (za czym stały manipulacje perfidnego Albionu, nawiasem mówiąc suspicious ). I długo stale przegrywały.
          A jak to ujął pewien pisarz, nie daje się bezkarnie kosztować tygrysowi ludzkiej krwi cool
          • princesswhitewolf Re: Napoleon 26.11.23, 22:13
            Cos jak Rosja nie napadla Ukrainy teraz.

Napoleon wdal sie pierwszy w wojne z Hiszpania i Rosja.

Reszta owszem byla niejako odziedziczonymi juz istniejacymi konfliktami.
            Niemniej to nie byl slodki misiu ale morderca milionow
            • profes79 Re: Napoleon 26.11.23, 22:18
              Księżniczko, do nauki raz. I to biegusiem. No chyba, że brytyjska propaganda już tak ci mózg sprała.

Wojna z Rosją to 1812. I jej efektem była VI koalicja antyfrancuska. Pierwsza koalicja antyfrancuska będąca wynikiem agresji Francji ( a dokładniej mówiąc klęski Francji; gdyby Francja Rosję pokonała to nikt by nawet palcem nie kiwnął). Pięć poprzednich było zawiązywanych celem ataku na Francję i kończyło się każdorazowo łomotem spuszczanym agresorom działającym za brytyjskie pieniądze i z brytyjskiego podpuszczenia.
              • princesswhitewolf Re: Napoleon 26.11.23, 23:56
                Wojna z Rosja:
                • princesswhitewolf Re: Napoleon 26.11.23, 23:57
                  Zaczal Napoleon? Zaczal.
                • profes79 Re: Napoleon 27.11.23, 06:27
                  Jasny wniosek, że nie czytasz co się do ciebie pisze; dokładnie to samo napisałem post wyżej.
                  • princesswhitewolf Re: Napoleon 27.11.23, 10:32
                    Jezeli to samo napisałeś to nie rozumiem twojego pierwszego zdania ktore sugerowalo jakobys sie nie zgadzal. Zalozylam ze uwazasz iz to nie Francja dokonala napasci, inwazji na Rosje wtedy. Bo to by bylo w przeciwienstwie do mojej wypowiedzi. Wiec wkleilam cytat. No i teraz wlasciwie to nie wiadomo o co ci chodzi poza popisem " wiem lepiej"
              • princesswhitewolf Re: Napoleon 26.11.23, 23:58
                Penisular war. Zaczal Napoleon? Zaczal
              • princesswhitewolf Re: Napoleon 27.11.23, 00:06
                Profes do nauki i to marsz. Napoleon nie musial napadac na Rosje wtedy. Zreszta to bylo jego powaznym bledem jak czas pokazal. Do dzis Hiszpanie nie podzielaja polskiego zachwytu i ma od 2 wiekow przydomek Pepe Botella. Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia i historia wyglada inaczej w roznych krajach
                • profes79 Re: Napoleon 27.11.23, 06:34
                  Moja nauka mówi, że Pitt Młodszy, Premier Wielkiej Brytanii i Zjednoczonego Królestwa robił co mógł, żeby zdławić Francję rękami kontynentalnych sojuszników; jak kolejna transza kasy przepadła po Austerlitz to szlag go z tej zgryzoty trafił a jego politykę kontynuowali następcy. Każda, ale to każda koalicja antyfrancuska były montowane przez UK i finansowana z ich kasy bo sami Anglicy byli potęgą morską, ale zwyczajnie nie mieli sił lądowych, żeby sobie z Napoleonem radzić.

To że Hiszpanie Francuzów nie lubią to nic dziwnego - dla Polski był wyzwolicielem, dla Hiszpanii okupantem.

Zauważ też, że wszelkie kroki Napoleona związane z Hiszpanią, Portugalią i Rosją były wymierzone we wtrącającą się nieustannie w europejskie sprawy Wielką Brytanię.
                  • princesswhitewolf Re: Napoleon 27.11.23, 10:34
                    No to co? Ale dyskutujemy czy pierwszy napadl na Hiszpanie czy to Hiszpania na Francje. no i pierwszy zaatakowal Hiszpanie.
                    • profes79 Re: Napoleon 27.11.23, 10:38
                      Napoleon de facto nie napadł na Hiszpanie; tu sprawa jest bardziej skomplikowana.
            • hanusinamama Re: Napoleon 27.11.23, 08:19
              Serio Princeska porównujesz to? Ja z historii orłem nie jestem ale nawet ja widzę jakiego babola tu palnęłaś.
              • princesswhitewolf Re: Napoleon 27.11.23, 10:35
                Nie hanusina nie pamiętasz. Babola to wlasnie ty palnelas nawet nie znajac historii. Zawsze poprzesz kogos nie znajac tematu
        • princesswhitewolf Re: Napoleon 26.11.23, 22:05
          >ówczesna monarchistyczna Europa usiłowała zdławić francuską rewolucję.

Aha bo Napoleon to nie byl monarcha?
          • ayelen40 Re: Napoleon 26.11.23, 22:10
            No taki paradoks, że rewolucja "zjadłszy swoje dzieci" wypluła Napoleona.
          • profes79 Re: Napoleon 26.11.23, 22:21
            Napoleon na Cesarza Francuzów koronował się dopiero w grudniu 1804 roku - po pokonaniu dwóch kolejnych koalicji antyfrancuskich. Po jego koronacji zawiązano trzecią, której Napoleon spuścił taki łomot pod Austerlitz, że pieśni o tym śpiewali.
            • princesswhitewolf Re: Napoleon 27.11.23, 10:38
              No ale to tez jest wizja historii nauczanej przez Polakow dla ktorych wtedy Napoleon byl bohaterem. Dla wielu byl morderca. Wkleilam wyzej jak w zaleznosci od kraju ksztaltuje sie dzis opinia o Napoleonie.
              Np taki Sobieski ma tez zupelnie odmienna opinie w Turcji.
          • hanusinamama Re: Napoleon 27.11.23, 08:20
            O Pani...
    • jkl13 Re: Napoleon 26.11.23, 21:27
      Mam takie same odczucia. Film o dupie Józefiny, poza tym jakieś scenki z życia Napoleona. Żadnej fabuły, chaotyczne urywki z historii. I tu nie chodzi nawet o przekłamania historyczne. Ten film naprawdę jest o niczym.
      Bardzo kiepski film z genialną muzyką. Ale nawet doskonała muzyka nie obroni tak słabego filmu.
      • marzeka11 Re: Napoleon 26.11.23, 21:35
        To recenzji czytam więcej negatywnych niż pozytywnych. W sumie Polacy długo mieli sentyment do Napoleona, mamy go w naszym hymnie; ale gdy było się w miejscach w Hiszpanii czy Portugalii i zobaczyło, co robili, gdy "wyzwalali", jakoś sentyment minął.
    • bi_scotti Re: Napoleon 26.11.23, 21:37
      Moich 2 favourite reviewers dalo 2.5/5 & 3/5 wiec defintely sobie daruje choc ze smutkiem, bo lubie flmy z zima (choc a bit of winter wink) w tle , eh smile Jak podsumowal jeden ze wspomnianach reviewers "it's Waterloo!" tongue_out Enjoy! Cheers.
    • profes79 Re: Napoleon 26.11.23, 21:42
      Film ma fatalne opinie wśród osób chociaż trochę zainteresowanych historią.
      • chatgris01 Re: Napoleon 26.11.23, 22:38
        profes79 napisał:

> Film ma fatalne opinie wśród osób chociaż trochę zainteresowanych historią.
        >

Ja już po obejrzeniu "Człowieka w żelaznej masce" nabawiłam się bólu zębów od zgrzytania i poprzysięgłam sobie solennie nie oglądać więcej holiłódzkich filmów historycznych.
    • ayelen40 Re: Napoleon 26.11.23, 21:47
      On byl "posrancem" przecież. I socjopata traktując ludzi instrumentalnie. A ze względów widowiskowych nie opłaca się choćby?
      • gaskama Re: Napoleon 26.11.23, 22:15
        No nie bardzo. Film nie wciąga. Jest nudny. Sceny batalistyczne są ok. Mimo, że wydarzenia częściowo fikcyjne.
      • szare_kolory Re: Napoleon 26.11.23, 22:31
        ayelen40 napisała:

> On byl "posrancem" przecież. I socjopata traktując ludzi instrumentalnie. A ze
        > względów widowiskowych nie opłaca się choćby?

Nie opłaca się. Dla mnie ten film ma dwa jasne punkty: Vanessa Kirby i muzyka. Nie ma widowiska, sceny batalistyczne jakieś dziwne. Nie nowatorskie albo zaskakujące tylko dziwne. I strasznie długie. Początek filmu i zdobywanie Tulonu wg. mnie świetne. I tu koncept się skończył. Natomiast reżyser i szalony montażysta powinni płacić aktorom odszkodowanie. Uważam, że Joaquin świetny, Kirby doskonała. I że widać ciachanie montażu oraz brak pomysłu na całość. Ale jakoś nie żałuję, że widziałam ten film.
    • tanebo001 Re: Napoleon 26.11.23, 22:26
      natemat.pl/526858,napoleon-to-nie-gladiator-maja-rozmach-ale-zabraklo-klei-recenzja tylko że to mały pikuś. Bo po wyprawie do Egiptu kazał otruć chorych francuskich żołnierzy. Ale to były takie czasy. Kilka lat wcześniej gilotyna pracowała na okrągło. Ale są też inne ostre jazdy. Napoleonowi obiecano rękę pewnej kobiety. I ją dostał. Amputowaną. Ale ja wole historię polowania. Jako nowy dowódca za dyrektoriatu zrobił to co powinien zrobić dobrze urodzony Francuz. Udał się na polowanie. Wtedy to wyglądało inaczej niż dziś. Zakupił zające. Setki zajęcy. Byli dziennikarze i nagonka - najęci chłopi. Napoleon zajechał karocą. Na miejscu okazało się że nie dostarczono zajęcy tylko... króliki. Niby to samo, długie uszy i wystające zęby, ale... oswojone. W dodatku głodne bo dostawca oszczędzając na karmie nie nakarmił ich ostatni raz. No to się rzuciły na wysiadającego z karocy Napoleona w nadziei że dostaną coś do jedzenia. Żołnierze którzy przyjechali z Napoleonem zaczęli odganiać je kopniakami. Napoleon zwiał do karocy ale mu się nie dziwię - setki królików pędzących na niego... Odjeżdżając jeszcze wyrzucał puchate bestie przez okno. Chłopi ponoć tarzali się ze śmiechu. Co zresztą opisali dziennikarze.
      • ayelen40 Re: Napoleon 27.11.23, 07:00
        A której niewiasty to była ręka?
        • tanebo001 Re: Napoleon 27.11.23, 07:14
          Jakaś żona przyrzeczona w dzieciństwie. Literatura nie wymienia nazwiska.
          • ayelen40 Re: Napoleon 27.11.23, 07:18
            Może powieść Dumasa czytałeś 😉
            • tanebo001 Re: Napoleon 27.11.23, 07:42
              Nie
            • tanebo001 Re: Napoleon 27.11.23, 08:15
              To była jakaś rosyjska książka. Czytałem ją 30 lat temu. Było tam sporo historyjek a główna to to że Bonaparte miał brata bliźniaka a sam zginął podczas rejsu z Egiptu. Wtedy jego marszałkowie wzięli tego bliźniaka i dowodzili za niego.
              • chatgris01 Re: Napoleon 27.11.23, 08:51
                Tanebo, ale sf historyczne to naprawdę nie jest prawdziwa historia.
                • ayelen40 Re: Napoleon 27.11.23, 08:54
                  Kiedyś oglądałam bardzo ciekawy film, że Bonaparte tak na prawdę nie umarł, tylko został pszczelarz em i prowadził życie utajone. Kiedyś próbowałam odszukać, co to za dzieło było. Nie pamiętam niestety nawet, w jakim języku to nakręcili...
                • annaboleyn Re: Napoleon 27.11.23, 08:55
                  chatgris01 napisała:

> Tanebo, ale sf historyczne to naprawdę nie jest prawdziwa historia.

😂 ciiiii...
    • snakelilith Re: Napoleon 26.11.23, 22:39
      Na pewno pójdę. Nawet jak film słaby, to z jednej strony Ridley Scott, a z drugiej Joaquin Phoenix. Nawet najgorsze film tej dwójki są warte zobaczenia. Filmy fabularne nie są też dla mnie historycznym dokumentem.
    • bi_scotti Re: Napoleon 26.11.23, 22:46
      Just wondering ... czy Danton po 40 latach wciaz sie broni? Have to check - idzie zima, bedzie czas na "w starym kinie" tongue_out Cheers.
      • snakelilith Re: Napoleon 27.11.23, 00:05
        bi_scotti napisała:

> Just wondering ... czy Da
        > nton
        po 40 latach wciaz sie broni?

A Gone with the Wind jest i przestarzały i historycznie mega kontrowersyjny, a ciągle kult. Ludzie, to tylko filmy. big_grin
    • annaboleyn Re: Napoleon 27.11.23, 00:17
      Fantastycznie zagrane, bdb zrobione, świetne zdjęcia, monażysta z lekka odpuszczony, nie polecam ludziom przed maturą z historii wink Kirby i Phoenix - dwa koty, doskonali.
      • kubek0802 Re: Napoleon 27.11.23, 07:59
        Miło to czytać. Bo napaliłam się jak szczerbaty na suchary na ten film.
        • annaboleyn Re: Napoleon 27.11.23, 08:05
          Jeżeli nie napalasz się na pogłębioną, solidną historycznie analizę postaci i epoki, tylko po prostu na poprawne kino z zawsze świetnym JP (i Kirby!) - to idź śmiało smile
          • kubek0802 Re: Napoleon 27.11.23, 08:14
            No właśnie chciałam iść głównie ze względu na Phoenixa i Francję pokazaną przez Anglików. Absolutnie nie oczekuję prawdy historycznej.
            • szare_kolory Re: Napoleon 03.12.23, 08:00
              kubek0802 napisała:

> No właśnie chciałam iść głównie ze względu na Phoenixa i Francję pokazaną przez
              > Anglików. Absolutnie nie oczekuję prawdy historycznej.

Francja pokazana przez Anglików - moim zdaniem to jest klucz do tego filmu. Jak się tak na niego spojrzy, to nawet zaczyna być trochę lepsze. Dla mnie pochwała angielskiego śniadania jest próbą rozwinięcia wymiaru komediowego tego filmu 😃
    • hanusinamama Re: Napoleon 27.11.23, 08:31
      Ja mam problem z tym filmem. Phoenix zagrał moim zdaniem swoją rolę bardzo dobrze....w bardzo słabym filmie. Jakby tam był inny aktor, ktoś słabszy całość by była bardziej ....spójna. A tak dwie bardzo dobre role w w średniawym filmie. Poszłam z mężem, planował zabrać drugi raz swojego ojca...po wyjściu powiedział, ze nie zabierze. Więcej fikcji historycznej niż faktów i w sumie nie wiadomo o czym ten film.
      • gaskama Re: Napoleon 27.11.23, 08:57
        Właśnie, nie wiadomo, o czym ten film.
    • bei Re: Napoleon 27.11.23, 10:22
      Byłam- muzyka, i sceny batalistyczne- godne zauważenia, i b wyraźne, zrozumiałe strategię. Jak na tego reżysera to nawet mało krwi.
      Ładne mgliste sceny, ale to jak powtórka technik stosowanych w Gladiatorze ( np ta sprzed bitwy z Germanami. Mało Napoleona w Napoleonie. Historycznie powierzchownie, czekam teraz na luty, powstaje serial, innego reżysera. .
    • borsuczyca.klusek Re: Napoleon 02.12.23, 23:23
      Po tym co czytałam i oglądałam w internecie nastawiłam się na najgorsze. Moje oczekiwania były na tyle niskie, że ostatecznie film nie wydawał mi się aż tak zły.
      Niestety już na samym początku dokonano autosabotażu, obsadzając w głównej roli 50latka. Mimo całej sympatii Joaquin jest za stary i za gruby do tej roli. I tego czterogodzinna wersja reżyserska nie naprawi, zwłaszcza że w początkowych sekwencjach filmu mamy dużo przybliżeń na twarz.
      Na tyle trudno uwierzyć w tę kreację, że niewiele przez to w tej historii działa.
      Nie działa wątek miłośny z najgorszymi scenami seksu jakie kiedykolwiek dane mi było oglądać w kinie. Nie ma historii młodego, ambitnego generała, bo od początku dostajemy człowieka bez wieku, który przez całą opowieść zostaje na tym samym poziomie.

Poza tym film jest głośny, przykry, smutny i dziwny. Wyszłam z sali z uczuciem przygnębienia, nawet jeść mi się odechciało. Nie jest to epickie kino do jakiego chce się wracać. Ale i tak w przeciwieństwie do Starego Borsuka, który był całkiem zniesmaczony, jakieś plusy bym znalazła.

• bi_scotti Re: Napoleon 03.12.23, 00:05
        Zapros Starego Borsuka na "Maestro" - should make him feel better smile Cheers.
      • ayelen40 Re: Napoleon 03.12.23, 06:29
        Śląska po 50ce dźwignęła zagranie młodości. Razić mógł tylko makijaż z grudkującym się tuszem z tamtej epoki, kiedy kręcili.
        • ukrytaczara Re: Napoleon 03.12.23, 09:54
          O tak Śląska zagrała rewelacyjnie. A miała wtedy 55 lat.
        • borsuczyca.klusek Re: Napoleon 03.12.23, 10:11
          Tutaj nikt próbami odmłodzenia choćby makijażem nie zawrócił sobie głowy
          • ukrytaczara Re: Napoleon 03.12.23, 10:16
            i odchudzeniem się, skoro napisałaś, że aktor gruby.

Śląska byłą wiotka wtedy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka