Dodaj do ulubionych

Księgowe, pomocy:)

29.11.23, 10:38
jesli bierzemy fakturę, to przedsiębiorca odlicza sam Vat, prawda? czy całą fakturę od kosztów?
Obserwuj wątek
    • lucadimontezemolo Re: Księgowe, pomocy:) 29.11.23, 10:47
      Kto bierze fakturę, za co? Sprecyzuj pytanie.
    • conena Re: Księgowe, pomocy:) 29.11.23, 10:59
      pytanie jest przepiękne <3

w tego typu wątki zawsze zaglądam z ciekawością, ale bez większych oczekiwań, a tu taka perełka, jestem pod wrażeniem.
      • kubek0802 Re: Księgowe, pomocy:) 29.11.23, 11:09
        Aż musiałam się zastanowić o co kaman. I dalej nie mam pewności. Jakim cudem przychód bo wystawia fakturę ma być kosztem.
        • conena Re: Księgowe, pomocy:) 29.11.23, 11:57
          kubek0802 napisała:

> Aż musiałam się zastanowić o co kaman. I dalej nie mam pewności. Jakim cudem pr
          > zychód bo wystawia fakturę ma być kosztem.

pytanie brzmiało "czy całą fakturę od kosztów? (odlicza)", więc jak odlicza fakturę od kosztów, koszty maleją a przychody rosną, więc pasuje. wtedy faktura sprzedażowa jest kosztem wystawiającego a faktura zakupowa przychodem dla kupującego. albo sam vat. logiczne.
          w sumie wspaniała koncepcja, którą można podsunąć nowemu ministrowi finansów panu nomen omen Kosztowniakowi.
      • 35wcieniu Re: Księgowe, pomocy:) 29.11.23, 11:21
        Identycznie! big_grin Pytanie 10/10. Złoto!
        • 35wcieniu Re: Księgowe, pomocy:) 29.11.23, 11:23
          Po przekminienieniu obstawiam: ona jest pracownikiem, kupuje coś do firmy i bierze na to fakturę dla swojego pracodawcy i interesuje ja czy on odlicza VAT czy całość.
          Ale chętnie poczytam inne interpretacje. big_grin
          • szorstkawelna Re: Księgowe, pomocy:) 29.11.23, 11:47
            Ja myślę, że kupiła coś na firmę znajomego, ma to coś taniej o VAT, i teraz się zastanawia o ile znajomy jest na tym zakupie "do przodu".
            • black.emma Re: Księgowe, pomocy:) 30.11.23, 11:20
              Też tak obstawiam smile
          • conena Re: Księgowe, pomocy:) 29.11.23, 11:52
            to ja szłam podobnym tropem jak kubek i obstawiałam, że pytająca bierze fakturę od pana Kazia, który jej remont łazienki zrobił. pan Kazio zadał klasyczne pytanie "z fakturą czy bez?", pytająca zamiast zadowolić się bzem wybrała papier z pieczątką i numerem telefonu pana Kazia. z racji tego, że dostała do łapy fakturę poczuła się przedsiębiorcą i zapragnęła odliczyć Vat. sam. lub całą fakturę od kosztów.
            sporo możliwości się tu pojawia.
            • asia.sthm Re: Księgowe, pomocy:) 29.11.23, 13:11
              > pan Kazio zadał klasyczne pytanie "z fakturą czy bez?", pytająca zamiast zadowolić się bzem >wybrała papier z pieczątką i numerem telefonu pana Kazia.

I podejrzewa teraz pana Kazia o przewał czyli odliczenie od kosztów całości.
              Takie to wszystko podejrzane 😆
    • szorstkawelna Re: Księgowe, pomocy:) 29.11.23, 11:14
      Enigma.
    • pulcino3 Re: Księgowe, pomocy:) 29.11.23, 11:16
      Nie jestem księgowa , ale wie wypowiem 😁
      albo i nie 😋
    • ardiss1 Re: Księgowe, pomocy:) 29.11.23, 11:58
      spytałam czy jeśli wystawiona jest faktura na zakup czegoś, nie w sensie ze ja ją biorę, tylko jakikolwiek przedsiębiorca, to czy ten przedsiębiorca odlicza od kosztów sam Vat z tej faktury czy całość faktury. Od swoich kosztów.

Dziękuję, nie odpowiadajcie.
      W tym wątku nie pojawiła się jedna odpowiedz która nie byłaby szyderstwem
      Budujące.

• evening.vibes Re: Księgowe, pomocy:) 29.11.23, 12:01
        ardiss1 napisała:
        > spytałam czy jeśli wystawiona jest faktura na zakup czegoś, nie w sensie ze ja
        > ją biorę, tylko jakikolwiek przedsiębiorca, to czy ten przedsiębiorca odlicza o
        > d kosztów sam Vat z tej faktury czy całość faktury. Od swoich kosztów.

Zadałaś tak absurdalne pytanie, że ciężko rozumieć o co chodzi.

Odpowiadam literalnie: Ani VATu ani faktury przychodowej przedsiębiorca NIE 'odlicza od kosztów'.
      • szorstkawelna Re: Księgowe, pomocy:) 29.11.23, 12:04
        VAT nie jest kosztem. Reszta kwoty na fakturze może, ale nie musi być kosztem uzyskania przychodu.
        • ciri_77 Re: Księgowe, pomocy:) 30.11.23, 15:10
          Chwila, VAT nie odliczony może być kosztem wink ale może też nie być. Reszta faktury również, może być kosztem, może być kosztem częściowo albo wcale.
          Czyli ulubiona odpowiedź - to zależy wink
      • 35wcieniu Re: Księgowe, pomocy:) 29.11.23, 12:07
        Zadajesz nonsensowne pytanie, na dodatek tak niekonkretne że nie wiadomo o co ci chodzi i tuptasz w miejscu ze złości że nikt nie rozumie.
        To co napisałaś nadal nie ma sensu. Chyba ze poważnie pytasz czy można od kosztów odliczyć całość każdej faktury. Gdyby tak było oznaczałoby to że koszty nie istnieją i każdy może założyć firmę, wziąć fakturę na wyposażenie, materiały czy co tam jeszcze, odliczyć to wszystko i mieć zysk na czysto ze świadczonych usług. Kusząca koncepcja.
      • conena Re: Księgowe, pomocy:) 29.11.23, 12:10
        pytanie nadal jest nieodpowiadalne.
      • galaxyhitchhiker Re: Księgowe, pomocy:) 29.11.23, 12:16
        Jeśli faktura jest na przedsiębiorcę, to samego VAT-u nie odlicza, odlicza kwotę netto, a podatek rozlicza osobno. Chyba że nie jest płatnikiem VAT, wtedy w koszty idzie cała kwota z faktury.
        • trampki-w-kwiatki Re: Księgowe, pomocy:) 29.11.23, 12:46
          I o ile zafakturowany towar/usługa jest dla tego przedsiębiorcy w ogóle KUP.
          Bo może być i tak, że nie jest.
          • z_lasu Re: Księgowe, pomocy:) 29.11.23, 13:25
            Ja to się w ogóle boję odpowiadać na takie pytania, bo nigdy nie wiadomo jak rozmówca (który najwyraźniej nie wie o co pyta) zinterpretuje odpowiedź. Przekonałam się (bywając w internetach), że dla wielu osób "odlicza od kosztów" oznacza tyle, co "ma za darmo"🤷‍♀️ Początkowo myślałam, że ktoś się źle wyraził, ale dzisiaj już wiem, że masa ludzi tak właśnie myśli. Że jeśli przedsiębiorca coś "wrzuca w koszty" to całą kwotę faktury odbiera w podatkach, czyli "państwo mu za to płaci!". Kokosowy chyba też tak uważa.
            • szorstkawelna Re: Księgowe, pomocy:) 29.11.23, 13:39
              😅😅😅
            • nenia1 Re: Księgowe, pomocy:) 29.11.23, 13:56
              z_lasu napisała:

> Ja to się w ogóle boję odpowiadać na takie pytania, bo nigdy nie wiadomo jak ro
              > zmówca (który najwyraźniej nie wie o co pyta) zinterpretuje odpowiedź. Przekona
              > łam się (bywając w internetach), że dla wielu osób "odlicza od kosztów" oznacza
              > tyle, co "ma za darmo"🤷‍♀️

tak, to jest nagminne myślenie. Ostatnio w zbliżony sposób deprecjonowano tu na forum
              darowiznę, że łaski pan darczyńca nie robi bo darowiznę "odlicza od podatku". Miszczowie ekonomii.
            • trampki-w-kwiatki Re: Księgowe, pomocy:) 29.11.23, 14:13
              Tak, to prawda! big_grin Moja rodzona matka tak uważa, wstyd przyznać. Ilekroć coś kupuję to ona mi mówi "ale przecież wrzucisz to w koszty, to co za różnica ile to kosztuje, bierz to najdroższe!"
              No nie przetłumaczysz, że nawet to najtańsze nadal będzie moim kosztem, czyli że za to zapłacę, czyli, że no free lunch, nie odpisuję tego od podatku big_grin
              • kk345 Re: Księgowe, pomocy:) 29.11.23, 16:25
                trampki-w-kwiatki napisała:

> Tak, to prawda! big_grin Moja rodzona matka tak uważa, wstyd przyznać. Ilekroć coś ku
                > puję to ona mi mówi "ale przecież wrzucisz to w koszty, to co za różnica ile to
                > kosztuje, bierz to najdroższe!"
                > No nie przetłumaczysz, że nawet to najtańsze nadal będzie moim kosztem, czyli ż
                > e za to zapłacę, czyli, że no free lunch, nie odpisuję tego od podatku big_grin
                Moja przyjaciółka, od lat na jego, regularnie szuka kosztów, kupując np. piąty telewizor, bo przecież inaczej zapłaci wyższy VAT, a tak to sobie pomniejszy obciążenia. No w sumie ..
                • asia.sthm Re: Księgowe, pomocy:) 29.11.23, 19:29
                  > inaczej zapłaci wyższy VAT, a tak to sobie > pomniejszy obciążenia.

Wyjàtkowo zdolna istota. Musi mieć niesamowicie duże zyski skoro z torbami jeszcze nie poszła.
          • galaxyhitchhiker Re: Księgowe, pomocy:) 29.11.23, 14:08
            Założyłam, że to oczywista oczywistość, ale masz rację, lepiej przypomnieć smile
        • ewenny58 Re: Księgowe, pomocy:) 30.11.23, 22:21
          100/100
    • pulcino3 Re: Księgowe, pomocy:) 29.11.23, 12:00
      Jak bierzemy FV, to przedsiębiorca nam dolicza VAT, no chyba że jest to żywność to jeszcze obecnie dużo produktów jest na stawce ZERO, czyli ty masz VAT zero na FV ,ale od swojego VAT 7 nie możesz nic odliczyć, pomogłam ? 🥰
      Ps. Nie jestem księgową,ale co to za różnica, przecież wszyscy jesteśmy podatnikami, no nie ? 😋
    • pulcino3 Re: Księgowe, pomocy:) 29.11.23, 12:02
      Heloł, czy leci z nami księgowa?! 😂
      • conena Re: Księgowe, pomocy:) 29.11.23, 12:11
        obawiam się, że tu nawet laureatka konkursu "Księgowa Roku" nie pomoże.
    • galaxyhitchhiker Re: Księgowe, pomocy:) 29.11.23, 12:06
      Jeśli bierzemy fakturę, to przedsiębiorca nic nie odlicza od kosztów, bo na fakturze ma przychód plus podatek, oba liczone osobno.

• szorstkawelna Re: Księgowe, pomocy:) 29.11.23, 12:11
      Księgowe w Polsce zarabiają zdecydowanie za mało.
      • daniela34 Re: Księgowe, pomocy:) 29.11.23, 12:15
        Oooo, od czasu wprowadzenia Nowego Wału to ja jestem gotowa wystawić mojej księgowej pomnik, wachlować ją liściem palmowym i pisać hymny ku czci. Przez pierwsze tygodnie niestety musiałam się jednak do niej zbliżać ostrożnie, bo wydawała dźwięki niczym tygrysica broniąca młode.
        • grruu.u Re: Księgowe, pomocy:) 29.11.23, 12:31
          Ja nie wiedziałam, że moja księgowa, z którą znam się od pierwszej klasy podstawówki, zna aż tyle wulgaryzmów 😀
      • conena Re: Księgowe, pomocy:) 29.11.23, 12:21
        oczywiście to też, ale w naszym wesołym kraju nauka podstaw ekonomii i praktycznej wiedzy o otaczającym świecie leży i kwiczy. dopiero co w rzepie był artykuł o badaniach dotyczących wiedzy Polaków o podatkach. większość jest przekonana, że nie płaci vatu ani akcyzy, kojarzą pit i tyle.
        a tu mamy przykład pomieszania z poplątaniem, pytająca nie rozróżnia przychodu od kosztów, powiesz jej, że vat to podatek neutralny to przestanie słuchać, bo stwierdzi, że głupoty gadasz.
        • 35wcieniu Re: Księgowe, pomocy:) 29.11.23, 12:22
          Mam nieodparte wrażenie że autorka nie tylko nie rozumie wyjaśnień, ale też nie do końca sama wie o co chce zapytać.
        • trampki-w-kwiatki Re: Księgowe, pomocy:) 29.11.23, 12:48
          Daj spokój, nie padło wszak powszechne przy takich pytaniach stwierdzenie, że ten przedsiębiorca "jest na ryczałcie"! big_grin
    • pulcino3 Re: Księgowe, pomocy:) 29.11.23, 12:15
      A propos FV. Ostatnio była u nas pani na spotkaniu ze znajomymi,nie wnikam - od tego jesteśmy. Pani na koniec prosi o wystawienie Fv z uwagą usługa gastronomiczna,, nie wielka kwota .No ok, jak najbardziej nie ma problemu. Obsługa mówi, że księgowa wyśle jej na maila, bo u niej się fakturuje u nas tylko uproszczone. Ok. Pani się zgodziła , po czym następnego dnia przychodzi i ona chce PIECZATKĘ , podpis , bo taka fakturę co ona dostała na maila , to ona może sobie SAMA EDYTOWAĆ!!! I Jest bez pieczątki i jest bez podpisu , skandal ! Powiedziałam że ona ma FV, u nas jest taka sama , niech spróbuje coś zmienić, to za sfałszowanie i kratki grożą, to nie jest tak że ona sobie może cokolwiek w niej zmieniać .
      Ja nie wiem na jakim świecie niektórzy żyją . Cokolwiek zamawiam przez internet jak dostaje elektroniczną fakturę nigdzie nie ma pieczątki i realnego podpisu,
      • daniela34 Re: Księgowe, pomocy:) 29.11.23, 12:21
        Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci, pieczątka w życiu jest najważniejsza.
        "Będąc młodą aplikantką" udałam się do pewnej Instytucji celem odebrania pisma dla klienta. Uzbrojona byłam w pełnomocnictwo udzielone memu patronowi, upoważnienie udzielone mi przez patrona, potwierdzenie uiszczenia opłaty skarbowej od rzeczonego pełnomocnictwa i legitymację aplikanta adwokackiego. Pieczątki niestety nie miałam, nie było bowiem w zwyczaju, by aplikantom (którzy wtedy i tak nie mogli podpisywać pism procesowych) wyrabiać pieczątki.
        I co? Brak pieczęci okazał się kluczowy i rozstrzygający. Nie ma pieczątki - pismo nie zostanie wydane. Koniec i bomba, a aplikant trąba.
        • pulcino3 Re: Księgowe, pomocy:) 29.11.23, 12:38
          Kochaniutka w naszym przypadku , to było tak że pani na fV miała imię nazwisko księgowej, ( osoby upoważnionej do wystawiania faktur ) i tyle wystarczy w świetle prawa do wystawienia faktur elektronicznych, czyli ja nie mogę się na niej podpisać bo nie nazywam się Krysia Kowalska - księgową . A pretensje pani , że ona jest bez pieczątki , że może sobie edytować, to jakby z jakiegoś innego uniwersum się urwała .
          Tak, w momencie kiedy pani otrzymała fv na te 300 zł ,poczuła się przedsiębiorcą master level.
          • joana.mz Re: Księgowe, pomocy:) 30.11.23, 13:16
            śmiejecie się z osób, które nie znają się ale.... w ZUS potrafią wymagać podpisów 2 osób i pieczątek na np świadectwie pracy. Nie dociera, że czasem w firmie nie ma 2 osób, które się tym zajmują a i nie ma obowiązku posiadania pieczątki....
      • grruu.u Re: Księgowe, pomocy:) 29.11.23, 12:28
        W dodatku nie ma żadnego przepisu, który nakazuje przedsiębiorcy posiadać pieczątkę.
        • trampki-w-kwiatki Re: Księgowe, pomocy:) 29.11.23, 12:51
          He, he, he, to prawda. Ale wiele urzędów twierdzi inaczej. Na przykład Urząd (mojego) Miasta. Cokolwiek z nimi załatwiam, należy przybić pieczątkę. Bez pieczątki się nie liczy! big_grin
          • grruu.u Re: Księgowe, pomocy:) 29.11.23, 13:43
            Wtedy warto prosić o podstawę prawnąsmile
            • trampki-w-kwiatki Re: Księgowe, pomocy:) 29.11.23, 14:11
              Warto i zawsze proszę. I okazuje się, że podstawą jest regulamin dyrektora oddziału Wodnokanalizacyjnego w sprawie składania wniosków o przyłączenie organizacji do czegośtam albo równie bezsensowny akt. I generalnie temat już był wałkowany tak wiele razy, że w końcu zrobiłam jakąś z dupy pieczątkę, na której nie ma nawet mojego nazwiska, bo regulamin dyrektora oddziału mówi jedynie o "pieczątce" nie zaś o tym jaki kształt ma mieć ta pieczątka. Znajoma mi organizacja przybiła kiedyś pięć groszy umoczone w tuszu i też przeszło.
              • z_lasu Re: Księgowe, pomocy:) 29.11.23, 14:17
                > Znajoma mi organizacja przybiła kiedyś pięć groszy umoczone w tuszu i też przeszło.

🤣🤣🤣
              • hosta_73 Re: Księgowe, pomocy:) 29.11.23, 15:07
                "Znajoma mi organizacja przybiła kiedyś pięć groszy umoczone w tuszu i też przeszło."

chciałabym napisać, że nie wierzę 🤣🤣🤣
                • trampki-w-kwiatki Re: Księgowe, pomocy:) 29.11.23, 15:19
                  Powiem wam więcej, zanim wyrobiłam pieczątkę byłam w jednym z urzędów finalizować pewną ważną sprawę i dostałam na twarz do obsługi jakiegoś urzędowego świerzaka, który z uporem maniaka żądał pieczątek pod dowodami przelewów, na których jak byk jest nadrukowane, że pieczęci nie wymagają. Zdzwoniłam się (wściekła jak dzik) z bankiem i mówiłam człowiekowi z banku, że oto urząd żąda ode mnie pieczątki pod dokumentem, który pieczątki nie wymaga. Po długiej wymianie zdań obydwu panów zwrócono mi słuchawkę i facet z banku z beznadzieją w głosie mówi:
                  -" A nie ma pani tam obok siebie jakiejkolwiek pieczątki? Choćby i nawet z ziemniaka?"
                  Rozejrzałam się wokół siebie i zobaczyłam kącik dla maluszków, gdzie były takie drewniane pieczątki z jakimiś napisami typu "Merry Christmas".
                  I za radą pana z banku przybiłam te pieczątki na dokumentach.
                  Złozenia tak opieczętowanych wniosków urząd nie mógł mi odmówić.
                  • conena Re: Księgowe, pomocy:) 29.11.23, 15:28
                    ode mnie żądano potwierdzenia za zgodność z oryginałem wydrukowanych potwierdzeń przelewów, na wydrukach oczywiście "pieczątki nie wymaga". napisałam wtedy na tych wydrukach coś w stylu "potwierdzam, że niniejszy oryginał dokumentu jest oryginałem dokumentu", nie pamiętam dokładnie, bo zła byłam. sprawa się skończyła u jakiejś dyrektorki, która ostatecznie zaakceptowała dokumenty. kabaret.
          • z_lasu Re: Księgowe, pomocy:) 29.11.23, 14:03
            Ode mnie jakaś przychodnia chciała koniecznie "pieczątkę zakładu". Ponieważ byłam już wtedy na JDG (o czym pani w rejestracji wiedziała, bo miała w ręku stosowny dokument), jedyny zakład jaki przyszedł mi do głowy to ZUS.😄
            Ja: Zakładu? Jakiego zakładu? ZUSu?
            P: Nie no, zakładu.
            J: Ale jakiego zakładu?
            P: (bo dłuższym namyśle) no... pracodawcy!
            J: A! OK! (grzebiąc w torebce) To zaraz mogę pani przystawić.
            P: Eeee... A to nie, dziękuję...
            Mina pani bezcenna. "Pieczątka zakładu" - to jest poważna sprawa. Kto to widział, żeby tak sobie nosić pieczątki po torebkach i samemu sobie przybijać 😂
          • pulcino3 Re: Księgowe, pomocy:) 29.11.23, 14:10
            Aaaa urzędy to inna liga, inny stan w państwie, to takie Stany Zjednoczone w Polsce , każdy stan ma swoje prawo stanowe i swoich szeryfów 😂
    • grruu.u Re: Księgowe, pomocy:) 29.11.23, 12:30
      Będę miła i odpowiem poważnie, a co.
      Jedno i drugie. VAT odlicza się od należnego vatu, a faktura jako taka pomniejsza przychód i wpływa na wysokość dochodu, a tym samym - na wysokość podatku.
      • kubek0802 Re: Księgowe, pomocy:) 29.11.23, 12:43
        To by się zgadzało jeżeli chodzi o nabywcę, który otrzymał fakturę. Pytanie było czy wystawca/sprzedawca wystawioną przez siebie fakturę odlicza od swoich kosztów. Chyba.
        • babcia47 Re: Księgowe, pomocy:) 30.11.23, 12:12
          Dokladnie, bo niektorych kosztów nie można zaliczyć do kup lub mozna to zrobić w określonej wysokości
    • barattolina Re: Księgowe, pomocy:) 29.11.23, 12:40
      Well, muszę wyznać, że nie rozumiem ani pytania ani ematkowych odpowiedzi.
      Dodam, że jestem przedsiębiorcą i mam swoją księgową.

Nigdy nie rozumiem co ona do mnie mówi. Ta księgowa.
      Miejcie litość dla takich przypadków big_grin

• asia.sthm Re: Księgowe, pomocy:) 29.11.23, 13:00
        > Miejcie litość dla takich przypadków big_grin

Za pieniàdze mamy i dwie cierpliwości. Wlasnej księgowej lepej zadać 10 pytań za dużo niż o jedno za mało. Klient nasz pan, jakoś tak.
    • rycerzowa Re: Księgowe, pomocy:) 30.11.23, 10:52
      Ardiss pyta konkretnie:

Jest przedsiębiorca, kupuje coś, dostaje fakturę VAT. Czy kwotę z tej faktury wlicza w koszty w całości, czyli razem z VATem, czy tylko kwotę netto a VAT odlicza oddzielnie?
      Dobrze rozumiem, autorko?

Jeśli przedsiębiorca jest vatowcem, to w koszty wrzuca tylko kwotę zakupu netto, zaś VAT odlicza od tzw. VATu należnego. Czyli ten VAT z faktury jest tzw. VATem naliczonym i pomniejsza jego zobowiązanie podatkowe z tytułu VAT.
      O tyle zapłaci mniej tego podatku VAT.

Jeśli nie jest vatowcem, w koszty wlicza całość.

Zakładam, że ten zakup można wliczyć w koszty, czyli jest związany z prowadzoną działalnością gospodarczą.

Coś jeszcze?
      • ardiss1 Re: Księgowe, pomocy:) 30.11.23, 11:01
        Dziękuję rycerzowa. Chyba jako jedyna zrozumiałaś.

• conena Re: Księgowe, pomocy:) 30.11.23, 11:16
        pierdu, pierdu, nic nie było mowy o robieniu zakupów przez przedsiębiorcę, tylko najpierw mętnie o braniu faktury, następnie uszczegółowiono, że chodzi o wystawienie faktury, w efekcie nie wiadomo czy pytanie dotyczy wystawcy faktury czy nabywcy towaru lub usługi.
        być może na fakturze w ogóle nie ma vatu, bo wystawca nie jest vatowcem, a może nabywca nie jest vatowcem, a może być milion innych sytuacji, więc to pytanie nadal jest nieodpowiadalne nawet mocno ogólnie i teoretycznie.
      • ciri_77 Re: Księgowe, pomocy:) 30.11.23, 15:17
        Pod warunkiem że ten VAT można odliczyć.
        A w kosztów może dać o ile nie płaci podatku w formie ryczałtu i o ile jest to faktura kosztowa.
        Bo jeśli to zakup towaru to koszt będzie dopiero jak sprzeda towar.
        Pytanie jest masakrycznie nieprecyzyjne
    • rycerzowa Re: Księgowe, pomocy:) 30.11.23, 12:15
      Ardiss nie pyta, jak konkretnie rozliczyć daną fakturę, gdyż od tego jest albo księgowa, albo nawet najprostszy program komputerowy. Program to rozliczy "sam".
      (O ile wiem, już nie można prowadzić "na piechotę" nawet zwykłej książki przychodów i rozchodów).

Ardiss - na przykładzie faktury zakupowej - chyba pyta o samą ideę podatku VAT, o co w tym chodzi, na czym to polega.
      VAT, czyli Value Added Tax - podatek od wartości dodanej, najpowszechniejszy z podatków.
      Sens odliczania podatku VAT naliczonego (zakupowego) od należnego (sprzedażowego) jest w tym, by płacić państwu podatek tylko od własnej wartości dodanej.
      To chyba z grubsza trzeba wiedzieć, nawet nie będąc księgowymi.

Konkretne rozwiązania wymagają już wiedzy 'księgowej", np. w sprawie Vatu za paliwo w działalności gospodarczej. Zainteresowani wiedzą.
      • z_lasu Re: Księgowe, pomocy:) 30.11.23, 12:26
        > Ardiss - na przykładzie faktury zakupowej - chyba pyta o samą ideę podatku VAT, o co w tym chodzi, na czym to
        > polega.

Podziwiam wyobraźnię, bo nic takiego w postach autorki nie padło.

Moim zdaniem autorka usiłuje ustalić jak bardzo przedsiębiorca jest "do przodu" na fakturze kosztowej: czy tylko o sam VAT (cały) czy "o całą fakturę". Dlatego - jak wyżej napisałam - boję się na takie pytania odpowiadać, bo nie wiem co autorka wykoncypuje czytając, że całą fakturę można wrzucić w koszty.
        • conena Re: Księgowe, pomocy:) 30.11.23, 13:00
          rycerzowa trolluje. nie ma innej możliwości aby z pytania startowego można wysnuć wniosek, że to jest pytanie o ideę podatku VAT big_grin
        • rycerzowa Re: Księgowe, pomocy:) 30.11.23, 17:01
          z_lasu napisała:

> Moim zdaniem autorka usiłuje ustalić jak bardzo przedsiębiorca jest "do przodu"
          > na fakturze kosztowej: czy tylko o sam VAT (cały) czy "o całą fakturę". Dlateg
          > o - jak wyżej napisałam - boję się na takie pytania odpowiadać, bo nie wiem co
          > autorka wykoncypuje czytając, że całą fakturę można wrzucić w koszty.

O to to - i to jest właśnie pytanie o ideę!
          Kto i kiedy może być bardziej "do przodu".

Człowiek nie zawsze wie, że pyta o ideę, podobnie jak nie zdaje sobie sprawy, że "mówi prozą".
          • z_lasu Re: Księgowe, pomocy:) 30.11.23, 17:53
            A moim zdaniem autorka usiłuje ustalić kto ma rację w dyskusji, o przedmiocie której ona i jej rozmówca nie mają zielonego pojęcia. Podejrzewam, że jakiś adwersarz autorki twierdzi, że "przedsiębiorca może odliczyć całą fakturę, czyli nic go ona nie kosztuje", a autorka jest nieco bardziej przytomna, uważa, że to niemożliwe i jej zdaniem przedsiębiorca odliczyć może tylko VAT. Żadne z nich nie wie co to VAT, jak się liczy dochodowy, ani co to znaczy "wrzucić w koszty". Jak jej forum napisze, że "przedsiębiorca odlicza całą fakturę od kosztów" to uzna, że jej rozmówca ma rację.
    • agus-ka Re: Księgowe, pomocy:) 30.11.23, 15:17
      Wszystko zależy na co to faktura i jaka spółka, działalność. Jeśli to jdg to np hotel w całości wpada w koszty razem z VAT, jest np paliwo za samochód to w zależności czy samochód jest prywatny, własnością firmy i czy jest wykorzystywany prywatnie.
      Musisz doprecyzować o co chodzi. Polski system podatkowy jest bardzo skomplikowany.
      • asia.sthm Re: Księgowe, pomocy:) 30.11.23, 20:15
        > Polski system podatkowy jest bardzo skomplikowany.

E tam, jesli chodzi o vat, to cala Europa ma tak samo. Rozne procenty ale zasady takie same. Nie ma co demonizowac vatu big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka