Dodaj do ulubionych

Iphone a samsung

10.12.23, 23:32
Dyskusje już były, ale.. Czy ciężko przestawić się z androida na iPhone? W sumie to rozważam iphone 11 i samsunga s22 ewentualnie a54. Żadnego z nich do tej pory nie miałam (używam huwaweia). Natomiast jak już kupię jeden czy drugi, to na kilka lat, nie cierpię zmieniać telefonów (teraz muszę). Domownicy namawiają na iphona, ja nie jestem przekonana. Aaa, droższego niż któryś z tych , co wyżej nie chcę.
Obserwuj wątek
    • lajtova Re: Iphone a samsung 10.12.23, 23:43
      hnnhh
    • alpepe Re: Iphone a samsung 10.12.23, 23:45
      Nie wiem, czy ciężko, ale moja córka z Huaweia p 30 pro bodajże, coś w tym stylu się bez problemu na Iphone 14. Córka ma 16 lat.
      • kubek0802 Re: Iphone a samsung 11.12.23, 08:03
        Syn do iphona dojrzewał kilkanaście lat z samsungiem. Kupił 3 m-ce temu 13. Przestawił się bez problemu, jest zadowolony.
    • berdebul Re: Iphone a samsung 11.12.23, 08:08
      Na początku jest dziwnie, później zachwyca łatwość obsługi. Nie wróciłabym do androida.
      • droch Re: Iphone a samsung 11.12.23, 21:22
        Prywatnie od 11 lat mam iPhone, a służbowo Samsunga. I wciąż nie daję rady z Androidem, nie rozumiem, o co chodzi w tym systemie, bo dla mnie jest… dziwny.
      • san_vito Re: Iphone a samsung 11.12.23, 22:36
        Mam dokładnie takie same uczucia
    • ichi51e Re: Iphone a samsung 11.12.23, 08:08
      W iOS wszystko jest z drugiej strony - tak to zapamiętałam przesiadając się lata temu z windy. Na początku dziwnie potem się przyzwyczajasz.
      I jak mówi mądrość netową - na iosie od razu ci działa samo bez problemu albo wcale.
    • koronka2012 Re: Iphone a samsung 11.12.23, 08:31
      Używam IPhone od jakichś 10 lat i nienawidzę każdej chwili. AI jest beznadziejnie, mnóstwo zbędnych funkcji a podstawowe są do bani. Np. Wkurza mnie że przy nagrywaniu filmików nie mogę zapauzować na chwilę. Nawet budzik jest do luftu bo nie da się go ustawić tylko na dni robocze jednym posunięciem. I trzeba go włączać, s nie ze rano wyłączysz alarm a jutro zadzwoni.
      Bateria bardzo szybko się wyczerpuje nawet w nowym.
      Samsungi robią o niebo lepsze zdjęcia, porównujemy z koleżankami na imprezach - iPhone nie ma startu, to widać szczególnie w zdjęciach nocnych. Wtedy gdy ciemno
      • berdebul Re: Iphone a samsung 11.12.23, 08:39
        Da się, wybierasz w jakie dni chcesz alarm i już nic nie trzeba przestawiać.
      • madame_edith Re: Iphone a samsung 11.12.23, 08:44
        Ty sie może dowiedz, jak własny telefon obsługiwać, bo opowiadasz kosmiczne bzdury 🤣
      • b-b1 Re: Iphone a samsung 11.12.23, 08:44
        Koronka-pomieszaj w ustawieniach-budzik mam ustawiony raz -kilka lat temu codziennie w dni robocze o określonej godzinie. Wyłączam jak dzwoni i już. Nic wiecej nie muszę włączać -automatycznie dzwoni każdego dnia.
        • koronka2012 Re: Iphone a samsung 11.12.23, 08:55
          Ok. Nie używam budzika w telefonie. Funkcje gdzieś w 2/3 warstwie ustawień, pod spodem, a mówi się, że to intuicyjny telefon. W Samsungu to samo jest na wierzchu.
          Pauzy nie ma, co mega wkurza jak chcesz nagrać coś dłuższego - robi się serial w odcinkach
          • berdebul Re: Iphone a samsung 11.12.23, 09:00
            Klikasz plusik, żeby dodać alarm i tam masz godzinę, kiedy ma się powtarzać alarm itd. Niczego nie trzeba szukać 😂
      • conena Re: Iphone a samsung 11.12.23, 09:09
        > Bateria bardzo szybko się wyczerpuje nawet w nowym.

zdefiniuj "bardzo szybko", ja mam dwulatka iphona i trzyma znakomicie.
        • koronka2012 Re: Iphone a samsung 11.12.23, 20:18
          Nie wystarczyło baterii żeby z nawigacją dojechać na Mazury. Fakt, korek był, ale mimo wszystko
      • kk345 Re: Iphone a samsung 11.12.23, 09:29
        Koronka, wyznawczynie Wielkiego IOSa nie darują ci tego wpisu przez lata 😂😂
        • droch Re: Iphone a samsung 11.12.23, 21:24
          Bo to wierutne bzdury big_grin
      • lajtova Re: Iphone a samsung 11.12.23, 11:08
        Od 10 lat używasz jednego Iphona?
        No bo jak zmieniałaś to mogłaś wziąć Samsunga.
        • koronka2012 Re: Iphone a samsung 11.12.23, 20:16
          No niestety nie jednego, a że mam służbowy to wybór nie należy do mnie.
      • diablica_a Re: Iphone a samsung 11.12.23, 11:22
        Oczywiście ,że się da ustawić budzik na każdy dzień.
    • pyza-wedrowniczka Re: Iphone a samsung 11.12.23, 08:38
      Mnie zajęło to jakiej pół dnia i zapytanie koleżanki o 3 rzeczy których nie mogłam znaleźć
    • jeste_m_sobie Re: Iphone a samsung 11.12.23, 09:07
      Czuję się wywołana do odpowiedzi, bo podobne rozkminy miałam raptem 2 miesiące temu. Przesiadłam się z bardzo beznadziejnego Androida na iPhone 12. Kupiłam używany. Moją główną motywacją były zdjęcia i tym jestem faktycznie zachwycona. Uwielbiam fotografować, mam aparat bezlusterkowy z wymiennymi obiektywami, ale wiadomo, że na co dzień go ze sobą nie noszę - w przeciwieństwie do telefonu. Jeśli chodzi o pozostałe funkcje, to są pewne drobiazgi, które mnie nadal denerwują, ale ogólnie nie narzekam. Te drobiazgi to np. niemożność zamknięcia pootwieranych okien jednym kliknięciem (w Androidzie pojawia się napis "zamknij wszystkie") - trzeba to robić jeden po drugim, gorszy słownik w SMS-ach oraz niemożność "wkliknięcia się" do środka słowa, by poprawić literówkę - o, tego naprawdę nie lubię (jeśli któraś z tych funkcji gdzieś jest, a ja nie wiem gdzie, proszę emamy o krużganek oświaty). Poza tym jest spoko. Aplikacje w zasadzie wszystkie dostępne. Faktycznie wszystko jest jakby odwrotnie, łącznie z przyciskami głośności i poweru. Ale idzie się przyzwyczaić, a ja mam 46 lat i technologicznie nie jestem raczej "very gifted", jak to ujmuje moja nauczycielka angielskiego. Miło mi się też myśli o tym, że ten system jest stabilniejszy i ma mniej funkcji szpiegujących od Androidów. Informacji o złej baterii nie potwierdzam. Reasumując: ja nie żałuję zmiany. Zastanów się, na czym głównie Ci zależy.
      Jeeezu, ja to zawsze muszę napisać esej o duperelach.
      • b-b1 Re: Iphone a samsung 11.12.23, 09:24
        Dotykasz spacji , przytrzymujesz i przesuwasz w lewo/prawo-zobaczysz jak w pisanej wiadomości kursor przesuwa się o literkę-wtedy wstawiasz/zmieniasz.😁
        • jeste_m_sobie Re: Iphone a samsung 11.12.23, 10:28
          Genialne! Dzięki. Skąd o tym wiesz? Może są jeszcze inne rzeczy, o których nie wiem. Obejrzałam parę filmików o fotografowaniu iPhone'em, ale aż tak mnie nie pogrzało, żeby czytać wszystko, co jest w sieci.
          • b-b1 Re: Iphone a samsung 11.12.23, 10:34
            Moję dziecię mnie uświadomiło😂
            • b-b1 Re: Iphone a samsung 11.12.23, 10:36
              b-b1 napisała:

> Moję dziecię mnie uświadomiło😂

*Moje, a dziecię samsungowskie😂
          • ichi51e Re: Iphone a samsung 11.12.23, 10:38
            Z takich co ja nie wiedziałam - w Safari jak przytrzymasz strzałkę powrotu to ci się pojawiają ostatnie okna.
          • bywalec.hoteli Re: Iphone a samsung 11.12.23, 12:27
            chętnie też wypróbuję tę poradę smile
        • swinka-morska Re: Iphone a samsung 11.12.23, 12:03
          b-b1 napisała:

> Dotykasz spacji , przytrzymujesz i przesuwasz w lewo/prawo-zobaczysz jak w pisa
          > nej wiadomości kursor przesuwa się o literkę-wtedy wstawiasz/zmieniasz.😁

O dzięki Ci za to! Wiesz, że sprawiłaś tym wpisem, że moje życie stanie się prostsze wink ?
          Wkurzało mnie to niemożebnie odkąd mnie pracodawca uszczęśliwił iphonem.

No i porównując do Androida - tam się po prostu ustawiasz gdzie chcesz zmieniać i zmieniasz!
          • b-b1 Re: Iphone a samsung 11.12.23, 12:49
            swinka-morska napisała:
            >
            > No i porównując do Androida - tam się po prostu ustawiasz gdzie chcesz zmieniać
            > i zmieniasz!

....ale ten patent z androida przejęłam😂. Dziecię pokazało u siebie, sprawdziłam u mnie-też działa😂
          • kk345 Re: Iphone a samsung 11.12.23, 13:11
            swinka-morska napisała:
            > No i porównując do Androida - tam się po prostu ustawiasz gdzie chcesz zmieniać
            > i zmieniasz!

Spokojnie, jeszcze parę lat i Apple ogłosi to jako rewolucyjną innowację ,dokładnie tak, jak przy USB C😂
      • notting_hill Re: Iphone a samsung 11.12.23, 20:12
        W Iphonie nie zamykasz okien.. Ich stan otwarcia ma mniejszy wpływ na zużycie baterii niż ich zamykanie i ponowne otwieranie. Nie pamietam od którego modelu tak jest, ale znajdziesz tę informację w tych różnych filmikach o uzywaniu iphona.
      • koronka2012 Re: Iphone a samsung 11.12.23, 20:30
        Yyyy fajne zdjęcia IPhonem??? No fajne. Ale w porównaniu do czego?
        Przykładowe porównanie, była piękna pełnia księżyca. Pierwsze to IPhone 12, drugi to Samsung. Fakt, Samsung nowszy, ale kupno starego Iphona dla zdjęć wydaje mi się pomysłem nieco wyuzdanym. Bo moja kuzynka o niebo lepsze zdjęcia nocne robiła bardzo prostym samsungiem z serii A
        • jeste_m_sobie Re: Iphone a samsung 12.12.23, 20:40
          Zrobiłam parę zdjęć nocnych, identyczne ujęcie, odstęp czasowy kilkadziesiąt sekund. Różnica w jakości ogromna. Więc dla mnie taka zmiana miała sens. Pewnie mogłabym kupić znakomitego Samsunga, ale też byłby co najmniej dwa razy droższy.
    • conena Re: Iphone a samsung 11.12.23, 09:15
      wg mnie telefony obecnie są robione jak dla idiotów, wszystko jest "intuicyjne", user friendly" itd w ten deseń, dlatego uważam, że każdy średnio ogarniający człowiek nie powinien mieć najmniejszego problemu z obsługą telefonu dowolnej marki. kwestia przyzwyczajenia do szaty graficznej.

jesteśmy pokoleniem pamiętającym pierwsze telefony, w których aby napisać w smsie "hej" trzeba było nacisnąć dwa razy czwórkę, dwa razy trójkę i raz piątkę. a teraz rozleniwieni wydziwiamy nad smartfonami, bo a nuż ciężko się będzie przestawić. więcej wiary w siebie, to nie obsługa samolotu.
      • kk345 Re: Iphone a samsung 11.12.23, 09:32
        >kwestia przyzwyczajenia do szaty graficznej.
        Nie przestawiałaś się nigdy między IOS a Android lub odwrotnie, prawda? big_grin
        • conena Re: Iphone a samsung 11.12.23, 10:44
          faktycznie - nie smile
          • madame_edith Re: Iphone a samsung 11.12.23, 11:09
            Zaprawdę powiadam Ci, nie jest to kwestia grafiki 😃
            Jak ja się przestawiałam to klęłam strasznie, ale teraz bym do androida nie wróciła
          • kk345 Re: Iphone a samsung 11.12.23, 11:26
            Rzecz nie w grafice, tylko zupełnie innej logice oprogramowania. Dobrze to widać we wskazówkach, typu "przecież to proste, w Iphone wystarczy przytrzymać X, przesunąć kursor Y razy, wyjść na dwór w blasku pełni księżyca i już znajdujesz potrzebną funkcję, która w Androidzie wymaga jednego dotknięcia" big_grin

Iphone to nie telefon, to religia.
            • ichi51e Re: Iphone a samsung 11.12.23, 11:39
              Po prostu ios zamiast na klawiszach polega na skrótach - jak człowiek ogarnie to faktycznie intuicyjne.
    • natalyaxx Re: Iphone a samsung 11.12.23, 09:37
      Używam ajfona od modelu 4s, więc... trochę już zleciało wink i jestem niezmiennie zachwycona. Mój partner przesiadał się za to z Samsunga na ajfona i przez tydzień narzekał, a po miesiącu kupił jeszcze iPada, także spokojnie, przyzwyczaisz się, a domownicy mają rację.
    • myszu13 Re: Iphone a samsung 11.12.23, 09:41
      Przesiadłam się z iphona na androida. Wytrzymałam 5 miesięcy. Nie mogłam się przestawić. Iphone to faktycznie stan umysłu. Ja przepadłam. Nie lubię zmieniać telefonów i przy iphonie mam pewność, ze będzie długo służył. Poprzedni model miałam przez 6 lat
    • marianna1960 Re: Iphone a samsung 11.12.23, 09:48
      Ani Szajsung ani Iphone tylko Xiaomi o wiele taniej
    • nudnezyciezzz Re: Iphone a samsung 11.12.23, 10:01
      Nigdy nie miałam iphona(drożyzna), ale sytuacja zmusiła mnie do zmiany telefonu i wybór padł na samsunga s23(wersja środkowa z dodatkową pamięcią) i jestem zachwycona! Działa bardzo płynnie, bateria bez ładowania trzyma prawie cały dzień, dobrze leży w dłoni, nie jest duży. Korzystam głownie przeglądając internety/instagram/messanger, mało dzwonię. Xiaomi nie kupuję solidarnie, gdyż nie chcę wspierać budżetu chińskiego który wspiera Rosję.
      • bywalec.hoteli Re: Iphone a samsung 11.12.23, 12:29
        nudnezyciezzz napisał(a):

> Xiaomi nie kupuję solidarnie, gdyż nie chcę
        > wspierać budżetu chińskiego który wspiera Rosję.

A niby gdzie Siamsung i Srajfon są produkowane??
    • mikams75 Re: Iphone a samsung 11.12.23, 10:54
      nie widze zalet iphonow, ale moze sie nie znam. Serie a samsunga sa calkiem ok, cenowo tez.
    • falka108 Re: Iphone a samsung 11.12.23, 11:16
      Ja przesiadłam się z iphonana Samsunga. Ciężko było. Rzuciłam go ostatecznie w cholerę. Iphony są bardziej intuicyjne i jakoś samoczynnie dostosowują się do użytkownika. Samsung wydawał mi się jakiś taki "głupi". Ostatecznie skończyłam z xperią w łapie i jestem zadowolona.
    • a.n.i.a.78 Re: Iphone a samsung 11.12.23, 11:20
      już nie pamiętam jak się obsługuje samsunga, a przed iphonem miałam tylko takie telefonu. ja jestem team iphone.
      • melikles Re: Iphone a samsung 11.12.23, 11:47
        Jesteś zespół Iphone? Co to oznacza po polsku?
        • kk345 Re: Iphone a samsung 11.12.23, 11:54
          Myślałeś o tym, żeby skonsultować tę obsesję z lekarzem?
          • melikles Re: Iphone a samsung 11.12.23, 11:55
            Co myślisz o pidżynbełkocie, Heniu?
        • ichi51e Re: Iphone a samsung 11.12.23, 20:56
          Ja tam robię normalne nie zespół tylko “drużyna” w tym sensie 🤭🤭🤭
    • swinka-morska Re: Iphone a samsung 11.12.23, 11:45
      Używam obu systemów - Androida na Samsungu (obecnie s23) i iOS na nie wiem którym iPhonie (tak bardzo go nie lubię, że nawet nie wiem co to za model - jakiś sprzed roku, wciśnięty mi przez pracodawcę).

iPhone to dla mnie skaranie boskie, używam go tylko jak muszę (i bardzo się cieszę, że moja praca odbywa się jednak głównie przez Teamsy a mało przez komórkę). Nie ma niektórych funkcji, które miały już wcześniejsze samsungi, nie przewiduje palców większych niż kropka, jest makabrycznie nielogiczny.

Serię Samsung Galaxy lubię, zajeżdżam już chyba czwarty z rzędu, tylko zmieniają się cyferki w modelu. Mam porównianie z Androidem w telefonach innych marek - chińszczyzna nie dorównuje Samsungowi.
      • melikles Re: Iphone a samsung 11.12.23, 11:48
        Pixel. Sony. Moim zdaniem lepsze od Samsunga i jego nakładki na Androida.
      • lauren6 Re: Iphone a samsung 11.12.23, 18:32
        > Serię Samsung Galaxy lubię, zajeżdżam już chyba czwarty z rzędu, tylko zmieniają się cyferki w modelu.

Mam tak samo, a po mnie Samsungi zajeżdżają moje dzieci. Świetnej jakości telefony.

> Mam porównianie z Androidem w telefonach innych marek - chińszczyzna nie dorównuje Samsungowi.

Miałam chińczyki służbowo - dramat.
    • barattolina Re: Iphone a samsung 11.12.23, 14:21
      Największą zaletą iPhona jest iCloud, która obejmuje wszystkie urządzenia Appla przy tym samym Apple ID.
      Czyli, jeśli np robisz zdjęcie telefonem, to może być ono widoczne i na iPadzie i na iMacu. To samo z kalendarzem, notatkami, powiadomieniami itp. Jeśli zgubisz telefon, albo ulegnie on zniszczeniu - nie tracisz danych, które masz w chmurze. Przy zmianie telefonu na nowy, wszystko ładuje się automatycznie z chmury.
      Nie wiem czy Samsung działa na podobnej zasadzie.

Jeśli nie używasz kilku urządzeń Appla to w zasadzie zostaje już tylko obsługa telefonu, a ta jak widać po tym wątku jest mocno subiektywna.

• melikles Re: Iphone a samsung 11.12.23, 14:27
        Przecież to to samo co konto google. Nie wiedziałaś o tym?
        • ichi51e Re: Iphone a samsung 11.12.23, 15:04
          No nie to samo, ceny inne objętość inna…
          • melikles Re: Iphone a samsung 11.12.23, 17:51
            Czy bezrobotna pani domu w ogóle wie o czym mowa?
            • ichi51e Re: Iphone a samsung 11.12.23, 20:57
              Bezrobotna pani domu działa na iOS od 20 lat big_grin
      • bywalec.hoteli Re: Iphone a samsung 11.12.23, 14:34
        ale darmowy MyCloud ma tylko 5GB a telefon np. 128?
        • alfa36 Re: Iphone a samsung 12.12.23, 17:19
          O połowie rzeczy, których piszecie nic nie wiem... Pytanie, czy ja się nadaję do świata. W telefonie przeglądam strony i dzwonię i jeszcze zdjęcia cykam czasem.
      • kk345 Re: Iphone a samsung 11.12.23, 16:08
        >Największą zaletą iPhona jest iCloud
        >Nie wiem czy Samsung działa na podobnej zasadzie.

Niespodzianka- mając konto google nie tylko Samsung będzie działał na tej zasadzie, ale także telefony androidowe pozostałych producentów smile
        • barattolina Re: Iphone a samsung 11.12.23, 19:57
          Komputer, laptop i tablet też ?
          W urządzeniach, czy na serwerze z przeglądarki ?
    • sloneczna_paraolka1 Re: Iphone a samsung 11.12.23, 17:55
      Z androida na iPhone chyba łatwiej niż odwrotnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka