Dodaj do ulubionych

Podwójne nazwiska

19.12.23, 10:39
Nie zjedzcie mnie, bo nie mam złych intencji. Sporo moich znajomych ma podwójne - panieńskie +mężowe. Nie oceniam tego, nie moja sprawa. Sama nie zmieniałam, gdyby ktoś pytał.

Przy okazji ostatnich wyborów zdałam sobie sprawę, że w ogóle ich nie zapamiętuję. Zapamiętuję tylko nazwiska pojedyczne, natomiast te podwójne (w stanowczej większości kobiece) nie dość, że mi umykają z pamięci, to po prostu wzrokowo je omijam.

Miałam na ten temat dyskusję w pracy. Jedna koleżanka wyszła za mąż i po raz kolejny zmieniła nazwisko (do roboty przyszła z panieńskim, zmienila na męża, rozwiodła się, wróciła do panieńskiego, wyszła za mąż i znowu zmieniła na męża) i naprawdę każdy to ogarnął szybko. A jednocześnie widzę błędy, jak ktoś wpisuje te podwójne u osób, które są tu od wielu lat pod dokładnie tymi samymi danymi.

I teraz czytam o aferze Srzępki z Dramatycznym. Pojawia się przy okazji (z ratusza) wiele kobiet i kurczę, mimowolnie te podwojne nazwiska stają się dla mnie nieistniejące. Jest Aldona coś tam coś tam i Renata Kaznowska.

Czy ktoś jeszcze tak ma?

Obserwuj wątek
    • wunder-gaffe Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 10:49
      dreg13 napisała:
      > Zapamiętuję tylko nazwiska pojedyczne, natomiast te podwójne (w stanowczej
      > większości kobiece) nie dość, że mi umykają z pamięci, to po prostu wzrokowo je
      > omijam.

Ale Agaty Kornhauser-Dudy nie da się nie zapamiętać.
    • 35wcieniu Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 10:51
      Czy ktoś jeszcze tak ma?

Nie wiem, ja nie. Tak samo zapamiętuje 2 wyrazy jak 3.
      Idei dwuczłonowych w 99% przypadków nie rozumiem, ale z pamięcią nie mam problemów tongue_out
    • princy-mincy Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 10:53
      Dla mnie tez podwojne nazwiska sa czesto niezauwazalne- albo przeczytam tylko pierwsze albo tylko drugie.
      Dodatkowo jesli juz znam osobe z dwoma podobnymi do siebie nazwiskami (podobne na zasadzie koncza sie na -wska) to nei pamietam ktore jest ktore (cos w stylu Marcinkowska-Mackowska)
      Czesto gesto zdarza mi sie tez, ze kolezanki z czasow panienskich, ktore dzis uzywaja dwoch nazwisk, w mojej swiadomosci dalej wystepuja z pojedynczym nazwiskiem panienskim.
      Za to matki z podwojnym nazwskiem kolegow i kolezanek moich dzieci funkjonuja u mnie tylko pod nazwiskiem dziecka. Czyli jesli dziecko nazywa sie Nowak to matka tez dla mnie jest Nowak, choc ona sama uzywac moze Kowalska-Nowak.
      • dreg13 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 11:05
        Mnie właśnie zastanowiło to przy wyborach. Wzięłam płachtę i wzrokowo ją przeleciałam. I miałam trzy kategorie.
        Znajome osoby - faceci i kobiety z jednym. Nieznajome - faceci i kobiety z jednym.
        Oraz niestety kategoria „nie chce mi się czytać”.

Po wyborach za to miałam duże podejrzenie graniczące z pewnościà, że wysoki wynik Mejzy wynikał z tego, że kojarzono jego nazwisko. On się chyba wszędzie reklamował i ludzie głosowali na „o, tego kojarzę, krzyzyk”
        • asia.sthm Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 11:23
          > Oraz niestety kategoria „nie chce mi się > czytać”.

O to to, dokładnie tak. Nie głosuję w Polsce, na szczęście, sle w sprawach urzędowych też tak miałam. Jakaś blokada na długaśne dwuczłonowe i już.
          Nawet przyjaciółka w mojej głowie ma przepołowione chociaż wiem jak jest w całości.
    • princesswhitewolf Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 10:54
      Zupelnie rozumiem przypadek laczenia panieńskiego i po mezu imienia z myslnikiem. Jesli kobieta funkcjonuje zawodowo z panienskim i nagle wychodzi za maz to ma dwie opcje: zostac przy wlasnym i komplikowac sprawy np dlaczego dziecko ma inne nazwisko, albo wziac dwa z myslnikiem
      • dreg13 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 10:58
        Nigdy nie miałam żadnych komplikacji z tego powodu, że dzieci mają inne nazwiska. Jedyny raz, kiedy ktoś to poruszył, był na sali operacyjnej do cc. Pani odciągnęła w ten sposób moje myśli od wkłucia w kręgosłup.
        • princesswhitewolf Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:40
          >Nigdy nie miałam żadnych komplikacji z tego powodu, że dzieci mają inne nazwiska

A ja wielokrotnie na granicy. Raz nawet zapytano mnie czy byl adoptowany ( u lekarza)
      • snakelilith Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 11:17
        Jest jeszcze jeden sposób, by dzieci nazywały się jak matka, skoro już muszą nazywać się jak tatuś. Mąż może przyjąć nazwisko żony.
        • princy-mincy Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 11:18
          A gdzie jest napisane ze musza?
          • snakelilith Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 11:23
            Princess to sugeruje, bo inaczej, według niej, dzieci nazywają się inaczej niż matka.
            • princy-mincy Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 11:28
              No ale jesli kobieta ma dwa nazwiska a dziecko jedno to tak, nazywaja sie inaczej.
              Natomiast deczje o tym jakie nazwiska bedzie po slubie nosic para i ich progenitura zapada podczas podpisywania w urzedzie papierow przed slubem.
              Dzieci nei musza sie nazywac jak ojciec, ojciec nie musi przyjnowac nazwiska zony, dzieci moga rprzyjac nazwisko matki. To raczej kwestia tradycji niz obowiazku.
              • snakelilith Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 11:35
                To napisz to princess, a nie mnie. Ja wiem, że dzieci nie muszą się nazywać jak tatuś. To ona się obawia, że jak zostanie tylko przy panieńskim, to jej dzieci będą nazywać się inaczej i może coś tam z tego wynikać. Może i coś z tego niekorzystnie wynika, nie wiem, ale dzieci lękliwej matki mogą nosić po prostu jej nazwisko panieńskie. I ojciec też może przyjąć nazwisko żony, ja nawet znam takie przypadki. W jednym facet chciał dowalić swojemu macho ojcu, ale każda motywacja jest ok.
                • spirit_of_africa Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:42
                  Może princess patrzy na to z punktu widzenia emigrantki i się obawia ze będą gorzej traktowane z polskim nazwiskiem matki niż z angielskim ojca.
                  • princesswhitewolf Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:49
                    Przede wszystkich chodzi o łatwość wymowy. Mam znajomego ktorego dzieci nazywaja sie Przechrzta. Sobie wyobraz jak to usiluja tu wymowic. Istny cyrk
                    • snakelilith Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 13:08
                      Normalnie dadzą radę. Tak samo jak z Chandrakanta Aggarwal, albo Zuleyha Khaleel.
                      • princesswhitewolf Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 15:40
                        Jak rozumiem takie masz nazwisko. No ja nie. I moje dziecko ma piekne angielskie nazwisko.
                        • panna.nasturcja Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 16:10
                          O, jaki piekny post, zero hejtu i mowy nienawiści u pani, która tak to tępi u innych, prawda?
                      • arkanna Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 16:55
                        Prawda, jakoś tylko Polacy martwią się o wymowę swoich nazwisk, na nawet imion na emigracji. Stąd te Dżoany i Majkele😄
                • princesswhitewolf Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:46
                  Glupoty gadasz jak zwykle snake.

Moje dziecko ma nazwisko po ojcu bo moje zaden tubylec jeszcze nie wymowil normalnie z wyjatkiem ska na koncu. To raz.

Dwa, nieustannie mialam pytania o ojca dziecko do tego stopnia ze przez wiele lat jezdzilam z birth certificate
                  • snakelilith Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 13:04
                    princesswhitewolf napisała:

> Glupoty gadasz jak zwykle snake.
                    >
                    > Moje dziecko ma nazwisko po ojcu bo moje zaden tubylec jeszcze nie wymowil norm
                    > alnie z wyjatkiem ska na koncu. To raz.

Sama gadasz głupoty. Twoje dziecko może mieć twoje nazwisko jeżeli tak bardzo się obawiasz, że ktoś posądzi cię o to, że to nie twoje.
                    A jak wybrałaś dla dziecka nazwisko inne, bo twoje jest dla Brytyjczyków za trudne, to twoja sprawa. Ale to w sumie dziwne, że w kraju gdzie ludzie nie zwracają się do siebie po nazwisku i nie posiada się nawet dowodów osobistych, nagle nazwisko twojego dziecka było tak istotne.
                    • princesswhitewolf Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 13:41
                      Bardzo istotne.
                  • bi_scotti Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 13:20
                    Really??? Moja matka zachowala panienskie nazwisko, ja mam nazwisko tatusia, moje dzieci maja swojego tatusia & moje wnucze tez ma swojego tatusia - przez kolejne decades, nasze kolejne generations nigdy nie doswiadczyly nic ponad simple question "what's the relationship" & gdy odpowiedz byla/jest "matka & dziecko", zycie toczy sie dalej no problem. Regardless jaka granica, jakie czasy etc. Lacznie z ladowaniem w/startowaniem z kilku miast w UK ... Chyba lekko przesadzasz, Princess. Life.
                    • princesswhitewolf Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 13:44
                      Biscotti

Nie nie przesadzam i nie klamie. To moze twoje dzieci jak byly male prawo bylo mniej restrykcyjne.

To nie dotyczy wiekszych dzieci ktore powiedza" tak to mama". Wszystkie moje znajome majace inne nazwisko byly pytane na granicy o akt urodzenia dziecka ze wzgledu na bezpieczenstwo. Nie chcesz. Nie wierz.

W zyciu nigdy nie dalabym mojego nazwiska swojemu dziecko ze względu na wymowe. Tak samo jak nie chcialabym sama meczyc sie w Uk jak ten z nazwiskiem Przechrzta
                      • mamkotanagoracymdachu Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 14:22

> Biscotti
                        >
                        > Nie nie przesadzam i nie klamie. To moze twoje dzieci jak byly male prawo bylo
                        > mniej restrykcyjne.
                        >
                        > To nie dotyczy wiekszych dzieci ktore powiedza" tak to mama". Wszystkie moje zn
                        > ajome majace inne nazwisko byly pytane na granicy o akt urodzenia dziecka ze wz
                        > gledu na bezpieczenstwo. Nie chcesz. Nie wierz.
                        >
                        >

Mam podwójne nazwisko, a moje dziecko, niemowlak do niedawna, ma nazwisko taty, INNE NIŻ MOJE DWA. Przekraczałam z nią granice jakieś 8 razy, nikt nigdy nie zapytał o akt urodzenia 😳

- Zdefiniuj brzydki styl życia.
                        - No te posiłki rodzinne zawsze w domu zamiast pójść do fajnej knajpki (...)
                        • bi_scotti Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 14:43
                          Well, the same experience miala jak dotad moja Najstarsza, ktorej in-laws sa Americans & mieszkaja gdzie mieszkaja (w czasie maternity odwiedzila ich kilka razy just for fun) a American border guards bywaja ... hmmm ... difficult, nazwijmy to dyplomatycznie wink Ale nawet oni - no problem gdy na pytanie o relationship pomiedzy moja corka a jej baby odpowiedz jest "mama & dziecko".
                          Princess, czyzbys to Ty byla az tak podejrzana ... hmmm tongue_out Cheers.
                          • princesswhitewolf Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 15:06
                            Moze jestem podejrzana lol

To ma miejsce przy wylocie z UK. Sprawdzaja czy dziecko nie jest uprowadzone itd. Mojej koleżance zdarzyło sie to raz czy dwa. Mi parokrotnie. Oczywiscie mowimy o malym dziecku
                            • ayelen40 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 15:08
                              Powinno się mieć akt urodzenia dziecka i oświadczenie drugiego rodzica z kopią jego paszportu. Nieważne, czyje nazwisko ma dziecko.
                            • mamkotanagoracymdachu Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 15:31

> Moze jestem podejrzana lol
                              >
                              > To ma miejsce przy wylocie z UK. Sprawdzaja czy dziecko nie jest uprowadzone it
                              > d. Mojej koleżance zdarzyło sie to raz czy dwa. Mi parokrotnie. Oczywiscie mow
                              > imy o malym dziecku

W UK byłyśmy w maju. Nikt o nic nie pytał.
                              • princesswhitewolf Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 15:39
                                bylas raz.
                                • mamkotanagoracymdachu Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 16:39

> bylas raz.

No z aktualnym niemowlakiem raz, fakt wink ale przekraczałam z nią też wiele innych granic, i nikt nigdy o nic nie pytał.
                                  • krolewska.asma Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 17:44
                                    niemowlaka to raczej nie beda pytac ale starsze zawsze zagaduja

ty sobie myslisz ale mily pan straznik lubi dzieci i spodobal sie moj bombelek a facet procedury przeprowadza
                            • krolewska.asma Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 17:42
                              Princess wyluzuj to na granicy to jest standardowa procedura smile))))))))
                              my tez jak jedziemy cala rodzina to i tak zwykle zagaduja dziecko, to sa pytania typu ze zwracaja sie do dziecka imieniem i patrza czy reaguje ( bo a nuz jedzie pod innymi danymi itp albo cos pytaja w stylu czy mama tez chce na wakacje jechac itp niby ze jak porwane dziecko mam to odpowie cos ze nas rozszyfruja

zwroc uwage ja lubie sie z tego chichrac, oczywiscie juz po kontrolismile
                              • princesswhitewolf Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 18:50
                                >Princess wyluzuj to na granicy to jest standardowa procedura smile))))))))

Zapewne. Ale wyglada na to ze forumki tutaj jakos niedowierzaja.

Fakt, teraz jak wiekszy to pytaja dziecka: a tata gdzie? A on: w pracy jak zwykle.
                                • krolewska.asma Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 19:47
                                  A gdzie wy tak sami jeździcie ?
                        • princesswhitewolf Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 15:04
                          A mnie parokrotnie.
                        • princesswhitewolf Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 15:39
                          jaka granice?
                    • krolewska.asma Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 17:46
                      No ale wy jestescie emigrantami drugiej kategorii, normalnie wszyscy robia tak jak princess ze dzje sie dziecku nazwisko miejscowe zeby mialo autopatycznie wieksze szanse spoleczne
                      • tromedlov Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 17:50
                        Oczywiście. Tak jak Rishi Sunak czy Sadiq Khan, hehe
                        • krolewska.asma Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 17:53
                          To sa akurat dzieci elitarnych miliarderow, wiec to wyjatek od reguly
                          • veryvery Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 18:11
                            krolewska.asma napisała:

> To sa akurat dzieci elitarnych miliarderow, wiec to wyjatek od reguly
                            >

Rishi Sunak nie jest z rodziny milarderów, ani nawet milionerów, ożenił się z córką miliardera
            • princesswhitewolf Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:41
              >Princess to sugeruje, bo inaczej, według niej, dzieci nazywają się inaczej niż matka.

A gdzies napisalam ze nazywaja sie inaczej niz matka? Pisalam " np dlaczego dziecko ma inne nazwisko," nie dyskutujac czy to nazwisko matki czy ojca
        • shule_aroon Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 18:39
          snakelilith napisała:

> Jest jeszcze jeden sposób, by dzieci nazywały się jak matka, skoro już muszą
          >
          nazywać się jak tatuś. Mąż może przyjąć nazwisko żony.
          Przypadki przyjęcia nazwiska żony to rzadkość, praktycznie niespotykana.
      • maslova Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 11:30
        > Jesli kobieta funkcjonuje zawodowo z panienskim i nagle wychodzi za maz to ma dwie opcje: zostac przy wlasnym i komplikowac sprawy np dlaczego dziecko ma inne nazwisko, albo wziac dwa z myslnikiem

Jest jeszcze opcja, że kobieta zostaje przy panienskim i dzieci też przyjmują nazwisko panieńskie matki.
        • princesswhitewolf Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:48
          Tez moze byc jesli np ojca nazwisko nie jest wazne w sensie zawodowym.

Moja matka miala prywatną praktyke lekarska i na znali pacjenci po nazwisku. Ojca tez. Wybrala ze bedzie miala dwa a dzieci po ojcu. Ojca nazwisko bylo... Ladniejsze.
          • em_em71 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 17:20
            Moja teściowa też, a przyjęła nazwisko męża. Ja, wprawdzie nie mam tak zacnego zawodu, ale dobrych kilka lat pracowałam wychodząc za mąż i bez żalu pożegnałam nazwisko panieńskie.
            Jak dla mnie, nadreprezentacja wręcz podwójnych nazwisk ma miejsce w oświacie.
      • daszka_staszka Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 18:02
        To jest dywiz, nie myślnik. To są dwa różne znaki interpunkcyjne.
    • septembra Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 11:12
      Różnie ludzie mają, jedni nie pamiętają twarzy, inni nazwisk, a jeszcze inni długich nazwisk. Jakie to ma znaczenie przy podejmowaniu decyzji dotyczącej nazwiska? Żadnego. Jaka jest intencja tego wątku? Nie wiadomo big_grin
      • dreg13 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 11:20
        Intencja żadna, chociaż oczywiście obrażą się te z podwójnymi.

Raczej moje własne przemyślenia, że np. w polityce, gdzie często liczy się rozpoznawalność (przykład to dobry wynik wyborczy pana od psów) podwójne może zaszkodzić, bo może nie tylko ja mam taką „ułomność”
        • septembra Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 11:25
          Oczywiście, że może zaszkodzić, dokonałaś dobrego wyboru, gratulacje!
          • dreg13 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 11:29
            Ach, widzę, że to drugie strasznie ugryzło cię w pupę. No cóż…
            • septembra Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 11:31
              Akurat mam jedno, ale bawi mnie ta maniera "nie mam złych intencji, ale czy nie uważacie że inni robiący inaczej niz ja głupio robią?"
              • bubba_13 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:22
                przepięknie to ujęłaś Septembra. A do tego taki mdlisty, słodko - pierdzący ton wypowiedzi.
                • suki-z-godzin Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 13:24
                  Omujborze, juz sie nie posłajcie z tej autowrazliwosci, bo za chwile nie bedzie o czym watkow zakladac.
              • kk345 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 13:03
                Celne.
              • bi_scotti Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 13:24
                septembra napisała:

> bawi mnie ta maniera "nie mam złych intencji, ale czy nie uważacie że inni robiący inaczej niz ja głupio robią?"

Bingo & Amen smile Mnie nie tylko bawi, wrecz wzrusza tongue_out Cheers.
        • semihora Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 11:57
          >>>Intencja żadna, chociaż oczywiście obrażą się te z podwójnymi.

Aha. Skoro tak twierdzisz, to intencja nie jest "żadna", tylko oczywista.
        • m_incubo Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 16:20
          No, zwłaszcza Korwin-Mikke i Kosiniak-Kamysz big_grin
    • snakelilith Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 11:13
      Ja miałam taką podwójno-nazwiskową szefową. Zupełnie nie wiedziałam jak się do niej zwracać. I nie tylko ja. Niektórzy ludzie używali pierwszego, inni drugiego. a jeszcze inni próbowali oba, ale to brzmiało tak komicznie, jak u snobistycznych arystokratów i do tego język się plątał, a babka była w sumie taka swojska i nieskomplikowana. Co za idiotyczny pomysł. Jakby nie można było się zdecydować na jedno.
      • princy-mincy Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 11:31
        Ona sie zdecydowala na dwa. wybrala tak bo mogla i chciala
        • simply_z Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 11:35
          Moja znajoma zostawila sobie, cos w rodzaju kogut lasicabig_grin
          • septembra Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 11:37
            No i git, takiego nazwiska na karcie do głosowania nikt nie przeoczy smile
        • snakelilith Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 11:44
          Ona się zdecydowała, a ja mogą uznać jej wybór za śmieszny.
          Sam pomysł podwójnych nazwisk u kobiet jest dla mnie absurdalny. Bo niby zostawia sobie w imię emancypacji swoje, ale dołącza na wszelki wypadek męża. Gdyby oboje decydowali się na podwójne, to byłoby to jeszcze zrozumiałe.
          • leosia-wspaniala Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:02
            Ja zostawiłam swoje nie w imię emancypacji, ale z przyzwyczajenia, tak się nazywałam X lat i nie widziałam potrzeby, żeby to zmieniać. Drugie wzięłam bardziej z powodów urzędowych. Bardzo mnie dziwi ten wątek, bo kogo obchodzi, jak się nazywa jakiś obcy człowiek i kto normalny się nad tym zastanawia big_grin
            • snakelilith Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:13
              leosia-wspaniala napisał(a):

> Drugie wzięłam bardziej
              > z powodów urzędowych.

A ja zostawiłam sobie własne i urzędowo nie mam z tym żadnych problemów.
              • leosia-wspaniala Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:22
                No i spoko. Ale mieszkasz w De, a w Pl raczej do niedawna było to mało popularne i nie chciałam sytuacji, w której np. mój mąż Nowak trafi do szpitala, a ja Kowalska będę musiała udowadniać, że jestem żoną a nie stalkerką. A dorabianie do tego filozofii, jest cóż - śmieszne.
                • spirit_of_africa Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:44
                  Jakich problemów? . Mam swoje nazwisko, mąż swoje i absolutnie nie mieliśmy z tego tytułu nigdy żadnych problemów,w żadnym szpitalu. Jedyna wkurzająca rzeczą było to ze na poczcie musisz zapłacić za upoważnienie do odbioru poleconego.
                • princesswhitewolf Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:51
                  >np. mój mąż Nowak trafi do szpitala, a ja Kowalska będę musiała udowadniać, że jestem żoną a nie stalkerką. A dorabianie do tego filozofii, jest cóż - śmieszne.

Dokladnie
                • snakelilith Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:55

> w której np. mój mąż Nowak trafi do szpitala, a ja K
                  > owalska będę musiała udowadniać, że jestem żoną a nie stalkerką.

To są legendy. A mając to samo nazwisko możesz być siostrą, albo kuzynką i też nie mieć żadnych praw decyzji w stosunku do chorego.
            • dreg13 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:21
              Mnie obchodzi, bo nie zapamiętuję i się zastanawiam od samego początku w tym wątku, czy coś takiego może no wpłynąć na wynik wyborczy.
              Aktorki lub piosenkarki dobrze wiedzą, że lepiej się nazywać Kołakowska niż Kołek. Albo Villas zamiast Gospodarek. Jakoś nie widzę tłumu aktorek czy piosenkarek z podwójnymi. Mogą mieć własne, zmieniać do woli, brać ppseudonimy. Liczy się rozpoznawalność i zapamiętywalność.

A polityka obecnie to też takie show. Gdybym była polityczką i chciała przywołać gdzieś słowa Kamili tej ktorej już zapomniałam (!), może ją pochwalić za coś, ale nie mogłabym sobie przypomnieć jej nazwisk, to nie robiłabym z siebie durnia, tylko pominęła ją. I to działa na szkodę owej Kamili.
              • 35wcieniu Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:28
                Rozenek-Majdan, Żmuda-Trzebiatowska, Bachleda-Curuś, Kurdej-Szatan...
                Żadnej chyba drugie nazwisko szczególnie nie przeszkadza.
                Ty nie zapamietujesz, no to nie zapamietujesz, Twoja sprawa. Ja tam i Scheuring-Wielgus pamiętam i Dziemianowicz-Bąk i z Gasiuk-Pichowicz też nie mam problemu. A nawet z Kosiniakiem-Kamyszem big_grin
                • kanga_roo Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 13:37
                  są po prostu osoby, które nawet w dorosłym życiu mają problemy z czytaniem, stąd "nie chce mi się czytać" lub "nie zapamiętuję"
                  ostatnio dowiedziałam się, że moje dziecko pamięta nawet zestaw Albus Percival Wulfryk Brian Dumbledore
                  i do tego cała rodzina potrafi powtórzyć nazwę stolicy Sri Lanki big_grin
              • bi_scotti Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 16:52
                Ale masz problem z zapamietaniem more than iles tam znakow? No bo ...

What is the longest known surname?
                From a database of over 26 million surnames, the longest is Enraejakavarapantiyacuppiramaniyakattepammutuair (48 characters)
                The second longest appears to be Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele - at 36 characters.
                The longest hyphenated surname also appears to be 36 characters, Ayebaeki-Ipretemondifere-Aghosikigha.

Ma to dla Ciebie znaczenie, ze jedno-czlonowy Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele ma tyle samo znakow (36) co potrojny Ayebaeki-Ipretemondifere-Aghosikigha? Ten hyphen jest problemem? Hmmmm ... Cheers.
          • princy-mincy Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 13:52
            Ona moze zas uznac twoja opinie o jej nazwisku za zupelnie nieistotna
      • leosia-wspaniala Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 11:54
        >Zupełnie nie wiedziałam jak się do niej zwracać.

A co to za różnica? W sensie, jeśli już mówiłaś do szefowej po nazwisku, to co za różnica, czy pani Frau, czy pani Frau-Mueller?

>Jakby nie można było się zdecydować na jedno.

Można tak, można siak. W życiu bym nie pomyślała, że to jakiś powód do głębszych rozkmin i jakiś problem dla osób postronnych.
        • snakelilith Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:11

> A co to za różnica? W sensie, jeśli już mówiłaś do szefowej po nazwisku, to co
          > za różnica, czy pani Frau, czy pani Frau-Mueller?

Jest różnica, bo w Niemczech nie używa się zwrotu pani (Frau) bez nazwiska. W wielu gramatycznych kombinacjach można pani zastąpić grzecznościowym i bezpłciowym Sie, ale zwracając się bezpośrednio się nie da. Nie używa się też imion, coś takiego jak pani Katarzyno, czyli Frau Catharina, to kuriozum. Mówi się albo Frau Schmidt-Müller, albo tylko Catharina, a to drugie w stosunku do szefa jest gafą, bo trzeba by było być z nim na ty.

> . W życiu bym nie pomyślała, że to jakiś powód do głębszyc
          > h rozkmin

Ty pewnie o wielu rzeczach byś nie pomyślała, ale zdaje się, że podwójne nazwiska i związane z tym upierdliwości są tematem tego wątku.
          • 35wcieniu Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:14
            Z wypowiedzi przedmowczyni wynika że tłumaczysz jej oczywistość, ktorą ona rozumie. I pewnie dlatego pyta, cyt. co za różnica, czy pani Frau, czy pani Frau-Mueller?
            • leosia-wspaniala Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:22
              Otóż to.
          • leosia-wspaniala Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:19
            >Jest różnica, bo w Niemczech nie używa się zwrotu pani (Frau) bez nazwiska.

No ale wyjaśnij mi proszę, jaka różnica pomiędzy zwróceniem się do szefowej Frau Schmidt a Frau Schmidt-Mueller, bo wcale tego nie wyjaśniłaś?

>Ty pewnie o wielu rzeczach byś nie pomyślała, ale zdaje się, że podwójne nazwiska i związane z tym upierdliwości są tematem tego wątku.

No na ematce wszystko może być problemem, nawet cudze nazwisko, ale wciąż mnie to zadziwia big_grin

• snakelilith Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:29

> No ale wyjaśnij mi proszę, jaka różnica pomiędzy zwróceniem się do szefowej Fra
              > u Schmidt a Frau Schmidt-Mueller, bo wcale tego nie wyjaśniłaś?

Gdyby ta pani nazywała się Schmidt-Mueller, to nie miałabym z tym żadnych problemów. Ale ona miała nazwisko typu Ottovordemgentschenfelde - Hallmackenreuter, już przy wymowie można było zrobić sobie przerwę na kawę.

• 152kk Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 16:55
                No ale tu problemem jest, że już pierwsze nazwisko jest trudne do zapamiętania i wymówienia. A watkodajka nie pisze o długich czy trudnych do wymówienia nazwiskach, tylko podwójnych. Jakby ktos mial nazwisko Hockloc to co za różnica czy to jest to jedno nazwisko czy podwójne Hoc-Kloc?
          • kolteta Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:22
            A jakie to ma znaczenie co w Niemczech robią jesli rozmawiamy o naszym lokalnym podwórku? Poza tym totalnie nie zrozumiałaś, że użyte wyżej Frau to żdne niemieckie Frau a jedynie przykład nazwiska tak jak Kowalski.
            • leosia-wspaniala Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:24
              Uznałam, że to oczywiste, że pisząc zlepek "pani Frau", używam "Frau" jako przykładowej nazwiska.
              • 35wcieniu Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:29
                Jest oczywiste.
                • snakelilith Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:53
                  Dla mnie nie jest oczywiście, bo Frau to nie jest nazwisko.
                  • 35wcieniu Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:56
                    Może być, czemu niby nie.
                    Poza tym to jest lekko zmodyfikowane odniesienie do kultury popularnej, którego nie wylapujesz bo tu nie mieszkasz.
                    • snakelilith Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 13:13
                      35wcieniu napisał(a):

> Poza tym to jest lekko zmodyfikowane odniesienie do kultury popularnej,

No co ty nie powiesz. big_grin
                  • ayelen40 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 13:06
                    Znałam faceta o takim nazwisku. Poważnie. Herr też.
          • ayelen40 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 13:05
            W "Die Hausmeisterin" mówili Frau z imieniem, a co.
            • snakelilith Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 13:12
              ayelen40 napisała:

> W "Die Hausmeisterin" mówili Frau z imieniem, a co.

Tak mówią niziny społeczne i też tylko w swoistych przypadkach. Tytuł wskazuje na to, że chodziło o taki kontekst.
              • ayelen40 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 14:39
                Taa, monachijskie mieszczuchy, faktycznie niziny 🤓
      • princesswhitewolf Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:55
        Jakie to szczescie ze w krajach anglojęzycznych nikt nie zwraca sie po nazwisku do nikogo w pracy
        • bi_scotti Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 15:05
          Well, w szkole jak najbardziej - Ms.Princess/Mr. Whitewolf zarowno dla students jak i staff; at least w tym moim anglo-kraju wink Cheers.
          • princesswhitewolf Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 20:01
            W szkole... Bo to nie relacja dorosłych tylko dzieci i doroslych
            • bi_scotti Re: Podwójne nazwiska 20.12.23, 00:50
              Geeez ... Princess, bylas kiedys w szkole, honestly? Przy students & via PA zaden dorosly nie zwraca sie do drugiej doroslej osoby per Jola czy Zbychu, always, always (!) Ms. XYZ czy Mr. ABC - simple - taka praca! Zapewne sa inne "prace" w ktorych rowniez w anglo-swiecie jest takie wlasnie MO, podejrzewam, ze np. w armii. Tesc mojej Najstarszej byl high rank diplomat - cale zycie do swoich assistents zwracal sie Ms. This or Mr. That - w czasie retirement party przeszedl z kilkoma, ktorzy attended na "ty". A ja jestem pewna, ze sa i inne workplaces (anglo) gdzie zwracanie sie po nazwisku jest norma. Ergo, Twoje generalization "w krajach anglojęzycznych nikt nie zwraca sie po nazwisku do nikogo w pracy" to tylko Twoj (limited?) point of view & reference uncertain Life.
              • evee1 Re: Podwójne nazwiska 20.12.23, 10:11
                Może w kanadyjskiej szkole, ale już w australijskiej, tak.
                Ja akurat pracuję w IT i całe szczęście wszyscy na wszystkich poziomach hierarchii używamy tylko imion. I całe szczęście, bo nazwisk niektórych swoich współpracowników nie jestem w stanie zapamiętać, tak jak i oni mojego wink.
      • mikams75 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 16:35
        Jakoś inni w Niemczech wiedzą. Używają zawsze pierwszego.
    • asia.sthm Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 11:16
      Ja tak mam, ale dopiero teraz zdałam sobie z tego sprawę, dzięki.
      Po dwumiesięcznym pobycie w Polsce wypełnionym miljonem z pełnomocnictwa załatwianych spraw, teraz widzę ile tych podwójnych nazwisk wszędzie. Nie do spamiętania, omija się wzrokiem drugà część i cześć 😆
      • 18lipcowa3 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 11:42
        A one myślą że są takie wyjątkowe.
        • semihora Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 11:58
          Nie to, co te wyjątkowe z pojedynczym nazwiskiem, co? 😂
          • 18lipcowa3 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:16
            Te z pojedynczym raczej nie mają takich rozkmin
            • bubba_13 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:23
              obawiam się, ze to te z pojedynczym mają rozkminy, quod est demonstrandum
            • szmytka1 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 13:32
              Te z pojedynczym raczej nie ekscytuja się tym, co o sobie myślą te z pojedynczym. Ja mam podwójne nie dlatego, że wydawało mi się jakoś wyjątkowe. Dla.potrzeb wyjątkowości można zmienić imię na Isaura czy inna Brooke z mody na sukces. Byłam po prostu przyzwyczajona do swojego, wydawało mi się jakaś częścią mnie. Na tyle byłam stara, że wydawało mi się trudne takie odrzucenie nazwiska i na tyle młoda, że wydawało mi się, że ma coś ono do mojej tożsamości. Mam więc dwa, pierwsze dla siebie, drugie dla dzieci. Na codzień używam przeważnie nazwiska męża, żeby było łatwiej identyfikowac nas jako rodzinę i juz sie przyzwyczailam po tylu latach. Tylko kompletny pustak może myśleć, że podwójne nazwisko ma coś wspólnego z poczuciem wyjątkowości i że w ogóle to jest taka powszechn apotrzeba 😅 wyjątkowa to ja cche być dla moich bliskich, dla całej reszty świata moge być i przecież jestem niezauwazalna
              • szmytka1 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 13:32
                Te z podwójnym...
              • dreg13 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 13:44
                No i właśnie o to mi chodzi. Dla siebie możesz mieć 5 imion i 10 nazwisk. Dla siebie Indusi czy Chińczycy mieszkający w Polsce zachowują trudne do wymowienia dla nas imiona i nazwiska, ale dla innych już je skracają lub przyjmują imiona polskie.

A w polityce mamy np Joe Biden, a nie Joseph Robinette Biden Jr. Bo to się zapamiętuje i to jest skuteczne.

A w ogóle tak patrzę po tym wątku - to w sumie smutne, że o tę „jedność” rodziny i brak problemów na poczcie czy w szpitalu walczą same kobiety.
                • szmytka1 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 14:00
                  Głupie strasznie. Jak masz Edyta to skroć na Edi, jak Anna to na Ann, jak Jadwiga, to może na Jag 🤔 wszystkie normalne imiona, nie typu dzieci Wiśniewskiego nie są powodem, by je skracać, bo ktoś zapamięta albo nie. Amerykanska maniera wydaje mi sie infantylna, a nie zamierzam robić kariery politycznej, bym musiała się przejmować, czy ktoś zapamięta moje dwuczlonowe nazwisko. Imię mam jedno i po jednym obdarzyłam moje dzieci. Sensu dwóch imion nie widzę, w dwóch nazwiskach jakiś sens jest
    • palacinka2020 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 11:32
      Wszystkie osoby ktore znam, ktore zdecydowaly sie na podwojne nazwisko, po latach zalowaly. Mowily mi ze teraz wybralyby albo swoje, albo mezowskie a podwojne to tylko klopot.
      • septembra Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 11:34
        To chyba taki typ co lubi żałować, przecież to można łatwo skorygować.
        • palacinka2020 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 11:41
          Slyszalam to od 4 kobiet. Zalowaly, do urzedu nie chcialo sie im isc.
          • shule_aroon Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 18:41
            W sumie im krotsze, tym wygodniej się podpisać.
            • septembra Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 18:43
              To nawet spójne: nie chce im się iść do urzędu to nawet logiczne że podpisać się też im ciężko.
      • mama-ola Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:16
        > a podwojne to tylko klopot.

Ale jaki kłopot?
        • jowita771 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:31
          Też nie wiem. Z mojego doświadczenia wynika, że największy kłopot z podwójnym nazwiskiem mają ci, którzy sami mają pojedyncze 😆
          • mama-ola Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:48
            jowita771 napisał:

> Też nie wiem. Z mojego doświadczenia wynika, że największy kłopot z podwójnym n
            > azwiskiem mają ci, którzy sami mają pojedyncze 😆
            >

Tak. I to kłopot z koncentracją bądź pamięcią, nie nazwiskiem jako takim.
            Jako nosząca dwa nazwiska nie zgłaszam kłopotów w tym wątku.
        • palacinka2020 Re: Podwójne nazwiska 20.12.23, 10:16
          Bo w pracy zyly pod panienskim (by nie zmieniac maila) a w szkole pod mezowskim. Niw funkcjonowaly pod podwojnym, a taki byl w dokumentach. Trzeba bylo pamietac o tym wypelniajac formularze. Kolezanka blednie kupila bilwt lotniczy no zapomniala jakie nazwisko ma w paszporcie. No problemy pierwszego swiata, ale majac jedno nazwisko sie ich unika.
          • angazetka Re: Podwójne nazwiska 20.12.23, 13:58
            Można też, szalony koncept, pamiętać, jak się nazywasz.
      • jowita771 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:30
        Ja mam podwójne i nie żałuję. Podobnie bliska mi osoba, która się rozwodzi. Miała wybrać tylko nazwisko męża, w ostatniej chwili zdecydowała się na podwójne i dziś mówi, że całe szczęście, bo całe życie zawodowe funkcjonowała pod podwójnym, łatwiej jej będzie wrócić do panieńskiego. Nazwiska męża nie chce w żadnym wypadku, nawet pełnoletnie dziecko zmienia na nazwisko matki, ojciec tak nawywijał, że chcą się odciąć i zapomnieć, że był.
    • beataj1 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 11:33
      Co do zasady czytam I zapamiętuje tylko pierwsze nazwisko. Reszta to dodatek.

Znajome po ślubach funkcjonują w mojej świadomości pod panieńskimi nazwiskami. Co ułatwia sprawę bo na przestrzeni lat jedna z moich przyjaciółek na już 3 nazwisko (w różnych kombinacjach).

Ja mam swoje, dzieci mają swoje (po ojcu, bo dla niego to było wazniejsze). Nie przeszkadza mi to.
    • maslova Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 11:34
      A ja znam dziecko, chłopca, które ma podwójne nazwisko: po matce i po ojcu. Jesli w przyszłości będzie się żenił i postanowi połączyć nazwiska kawalerskie z nazwiskiem żony, to będzie miał potrójne nazwisko 😊
      • karmello29 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 11:36
        maslova napisała:

> A ja znam dziecko, chłopca, które ma podwójne nazwisko: po matce i po ojcu. Jes
        > li w przyszłości będzie się żenił i postanowi połączyć nazwiska kawalerskie z n
        > azwiskiem żony, to będzie miał potrójne nazwisko 😊

moja corka ma podwojne ,nie rozumiem z kolei idei pojedynczych -nazwisko mamy jest tak samo wazne jak taty i koniec ,kropka.
        • 18lipcowa3 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 11:43
          Jeszcze dziecko z podwójnym to już w ogóle kuriozum
          • furiatka_wariatka Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:14
            W Hiszpanii dzieci dostają podwójne nazwiska, jedno po matce, drugie po ojcu, a uscislajac pierwsze nazwisko matki i pierwsze nazwisko ojca.
            • princesswhitewolf Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 13:45
              No i jakos forumki nie robia z tego powodu dramy. A patrz jak ja napisalam ze dziecko ma nazwisko oiva to drama na całego
      • 35wcieniu Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 11:39
        Nie będzie, nie można mieć trzyczłonowego. Może zostawić swoje, przyjąć żony, albo zostawić któryś z członów obecnego i połączyć go z nazwiskiem żony żeby nadal mieć dwuczłonowe.
      • palacinka2020 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 11:40
        Nie bedzie, potrojnych nie mozna miec. Bedzie musial wybrac.
      • beataj1 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 11:46
        A to mi się wydaje najbardziej sensownym rozwiązaniem. I zaluje ze u siebie tak nie zrobiłam.

Dziecko jest efektem połączenia dwóch osób.
        Żona nie.
        Ale ja zupełnie nie kupuje koncepcji many nazwiska na nazwisko męża. Przecież pi ślubie kobieta nie staje się kimś innym to po co te zmiany.
        • 35wcieniu Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 11:48
          Żona nie.

Interesujące. A żona po kim ma zwykle nazwisko panieńskie?
          • beataj1 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 11:52
            Żona ma swoje. To z którym wyrosła, z którym ma wspomnienia z dzieciństwa, szkoły całego zeojego życia.
            Nazwisko które jest częścią jej tożsamości bo było częścią rozwoju, dorastania i zyskiwania świadomości (w toku dorastania) tego kim jest.
            Owszem, nazwisko jest po ojcu/rodzicu. Ale jest bardziej jej niż te które przynosi w którymś momencie (I to coraz poźniejszym) jej życia mąż.
            • 35wcieniu Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 11:55
              I udało jej się tak dorosnąć, wytworzyć wspomnienia i zyskać świadomość kim jest tylko z jednym, gdyż "nie jest efektem połączenia dwóch osób", ale jej dziecko jest efektem połączenia i dobrze gdyby miało dwa? Cuda.
              • beataj1 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 11:58
                Ale jeżeli wyrosnie z dwoma to te dwa będą stanowiły elementy budowania swojego ja. I będzie to spójne.
                O wiele bardziej niż zmiana na mężowskie w okolicach 30 r.z.
                • 35wcieniu Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:01
                  Być może, nie znam przypadku żeby "budowa swojego ja" była oparta na nazwisku ale ludzie różnie mają.
                  • beataj1 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:08
                    Przecież to widać choćby w efekcie cocktail party. Na poziome neuronalnym pewne informacje sie w nas wdrukowuja i tworzą nasze ja.

Czytałam kiedyś jakieś badania o tym jak zmiana nazwiska wpływa na postrzeganie siebie (I to nie tylko negatywnie, bo jak maż to zdobycz to samopoczucie z jego nazwiska lepsze), ale teraz ich nie znajdę.
                  • snakelilith Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:19
                    35wcieniu napisał(a):

> Być może, nie znam przypadku żeby "budowa swojego ja" była oparta na nazwisku

Ach, nie znasz? Nie znasz kobiet, które przed ślubem skończyły studia, zrobiły doktorat, publikowały coś naukowo, robiły zawodową karierę, założyły firmę, miały klientów i partnerów biznesowych znających je pod tym nazwiskiem, kupowały jakieś nieruchomości? Bo wszystko to robiły pod swoim nazwiskiem i to należy do tożsamości człowieka. Ciekawe, że facetom takie sprawy są jednak ważne, bo zdecydowanie rzadziej decydują się na zmianę nazwiska.
                    • 35wcieniu Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:22
                      A może przeczytaj drzewko, co?
                      Odnoszę się do: Nazwisko które jest częścią jej tożsamości bo było częścią rozwoju, dorastania i zyskiwania świadomości (w toku dorastania) tego kim jest.
                      Nie mówimy o dorobku naukowym, tylko o dorastaniu.
                      • snakelilith Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:33
                        35wcieniu napisał(a):

>
                        > Nie mówimy o dorobku naukowym, tylko o dorastaniu.
                        >

A w czym różnica? Dorastanie, dorobek naukowy, inny powód. Rozdrabniasz coś na czynniki pierwsze, a we wszystkim chodzi o to samo. Nazwisko należy do tożsamości tak jak imię, a tego ludzie też tak często nie zmieniają i raczej nie bez poważnej przyczyny.
                        • 35wcieniu Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:36
                          Nic nie rozdrabniam, odniosłam się do konkretnej wypowiedzi i swoje zdanie podtrzymuję, nie moja wina że nie umiesz doczytać drzewka.
                          • snakelilith Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:49
                            35wcieniu napisał(a):

> nie moja wina że nie umiesz doczytać drzewka.

A ty masz jakieś spekturm autyzmu, że nie potrafisz spojrzeć ciut poza ograniczony w jednym poście kontekst? Dla jednego ważna jest tożsamość związana z domem rodzinnym, dla innego z osobistymi osiągnięciami, ale to dwie strony tego samego medalu związane z nazwiskiem, które nosi się od dzieciństwa.
                            • 35wcieniu Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:53
                              Lol. Skumaj w końcu że odnoga jest o tym że przedmowczyni uważa że dziecko powinno mieć dwuczłonowe i to uzasadnia. A ja tego uzasadnienia nie podzielam, tyle.
                              Nie będę się odnosić do kariery naukowej i kupowania nieruchomości kiedy odpisuje na post o budowaniu tożsamości dziecka w procesie dorastania.
                            • princesswhitewolf Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 15:41
                              >A ty masz jakieś spekturm autyzmu,

bloze znow ten poziom rozmowy....
                    • m_incubo Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 16:31
                      Właśnie z tych wszystkich powodów, które wymieniłaś, nigdy nie zmieniałam nazwiska.
                      Za to mam dzieci o różnych nazwiskach (ale żadne nie nazywa się jak ja). Nijakich niedogodności nie zarejestrowałam.
              • 18lipcowa3 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:01
                Wspomnienia są w głowie a nie w dowodzie osobistym
      • leosia-wspaniala Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 11:48
        >Jesli w przyszłości będzie się żenił i postanowi połączyć nazwiska kawalerskie z nazwiskiem żony, to będzie miał potrójne nazwisko 😊

Jeśli to w Polsce, to nie będzie.
        • ayelen40 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 16:01
          W Niemczech od 30 lat też niemożliwe.
      • veryvery Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 16:56
        Oo serio? To mialam złe info bo kiedyś wyczytałam że w polsce dziecko nie moze miec innego nazwiska niz rodzice, a w przypadku gdy rodzice mają różne to dziecko może mieć nazwisko jednego z nich
        • mamkotanagoracymdachu Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 17:05
          veryvery napisała:

> Oo serio? To mialam złe info bo kiedyś wyczytałam że w polsce dziecko nie moze
          > miec innego nazwiska niz rodzice, a w przypadku gdy rodzice mają różne to dziec
          > ko może mieć nazwisko jednego z nich

To się zmieniło kilka lat temu.
      • daszka_staszka Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 18:04
        No nie będzie miał potrójnego bo prawo polskie przewiduje maksymalnie dwa nazwiska rozdzielone dywizem
      • shule_aroon Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 18:44
        Ja znałam goscia z trojczlonowym, żona zdaje się przyjela tylko 1sza cześć nazwiska, ich dziecko - tak jak żona. W różnych urzędowych formularzach oraz bazach danych na oba imiona i full nazwisko człowieka czesto-gesto brakowało miejsca.
        • angazetka Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 18:46
          W Polsce? W Polsce nie można mieć trzech członów nazwiska.
          • shule_aroon Re: Podwójne nazwiska 20.12.23, 10:18
            angazetka napisała:

> W Polsce? W Polsce nie można mieć trzech członów nazwiska.
            >

Dzięki za uściślenie. Trzy wyrazy to nie trzy człony. Czasem łącznik interpunkcyjny zastępuje się wyrazem. I to przypadek tego typu www.rp.pl/polityka/art37837511-dlaczego-w-nazwisku-ma-vel-polski-minister-tlumaczy oraz nazwiska sporo dłuższe.
    • 18lipcowa3 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 11:41
      Dla mnie to śmieszne o ile się nie jest Skłodowską Curie . Nie wiem co ma na celu szara Kowalska robiąc z siebie Kowalską - Nowak.
      Dodatkowa trudność i upierdliwość w zapisywaniu , podpisywaniu a o zapamiętaniu to już nie wspomnę. Nie rejestruję takich nazwisk.
      • leosia-wspaniala Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 11:49
        Ty w ogóle masz dość wąskie horyzonty i nie rozumiesz, że ktoś może mieć inaczej.
        • 18lipcowa3 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:17
          Rozumiem ale mnie to śmieszy
          • septembra Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:19
            Tak jak kiedyś cię śmieszyło rodzenie dzieci, a aktualnie cię śmieszy bezdzietność. Taki z ciebie śmieszek wink
            • 18lipcowa3 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:23
              Nie śmieszy mnie bezdzietnosc. To jest prawdziwa tragedia i współczuję takim ludziom a nie się z nich śmieje.
              • 35wcieniu Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:30
                XD
              • borsuczyca.klusek Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:55
                Tym bezdzietnym z wyboru też współczujesz?
                • 35wcieniu Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 13:00
                  Tak, było nieraz. Wcześniej współczuła "dzietnym".
                  • borsuczyca.klusek Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 13:07
                    Jeszcze jedynakom współczuła. No cóż musi być bardzo empatyczną osobą o wielkim pikającym serduszku 🙄
      • jammer1974 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 13:21
        18lipcowa3 napisała:

> Dla mnie to śmieszne o ile się nie jest Skłodowską Curie . Nie wiem co ma na ce
        > lu szara Kowalska robiąc z siebie Kowalską - Nowak.

😂😂😂😂😂😂😂 Tego nie da sie inaczej skomentowac.
        Moj ojciec mial na takie pytania odpowiedz- co na celu? ano zebys sie glupio pytala.
      • daszka_staszka Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 18:07
        Ma w głowie to, że orzykładowe swoje uprawnienia rawnienia zawodowe jako lekarz, prawnik czy architekt uzyskała pod panieńskim nazwiskiem. Zostawiając sobie panieńskie nazwisko jako człon nie musi cudować z uaktualnianiem tychże uprawnień.
        • princesswhitewolf Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 18:47
          No o tym pisalam wlasnie wyzej.
    • maslova Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 11:42
      Ja nie zdecydowałam się na podwójne nazwisko z dwóch powodów: po pierwsze moje nazwisko panieńskie jest mega popularne i nie miałam do niego żadnych sentymentów, po drugie z czystego wygodnictwa. Już teraz męczę się strasznie wypisując różne dokumenty, ponieważ mieszkam w mieście o dwuczłonowej i długiej nazwie, która czasami nie mieści się nawet w rubrykach. A dodatkowo trzeba ją często powtórzyć: miejscowość, gmina, poczta ... Wrrrr.... Więc jakby do tego dochodziło jeszcze podwójne nazwisko, to chyba bym sczezla 😏 Pocieszam się, że mogło być gorzej, mogłabym mieszkać w województwie warmińsko-mazurskim 😏
    • leosia-wspaniala Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 11:50
      Znaczy, Annę Kot zapamiętasz, ale Annę Kot-Nowak już nie? Dziwne. Nie, nie mam tak.
      • dreg13 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:00
        No a ja tak mam i jak widać, nie tylko ja, tylko nikt o tym nie mówi. Bo nie można.

Anna Kot - zapamiętam. Anna Nowak-Kot już stanowczo mniej. Za nic nie mogę zapamiętać (i tu musiałam poszukać w google, bo nie pamiętałam żadnego z członów poprawnie) Kamili Gasiuk-Pihowicz.
        • leosia-wspaniala Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:13
          >No a ja tak mam i jak widać, nie tylko ja, tylko nikt o tym nie mówi. Bo nie można.

Aaaa, to nie wiedziałam. Ale jednak mówisz, czyli chyba można? Ale dobrze, że nie mieszkasz w Hiszpanii, bo tam się ma zawsze dwa.

>Za nic nie mogę zapamiętać (i tu musiałam poszukać w google, bo nie pamiętałam żadnego z członów poprawnie) Kamili Gasiuk-Pihowicz.

A Maria Skłodowska-Curie? Antoine de Saint-Exupéry? Agata Kornhauser-Duda? Janusz Korwin-Mikke? Alicja Bachleda-Curuś? (wiem, że nie wszystkie po mężach wink ale wszystkie podwójne ).
          • septembra Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:17

> >No a ja tak mam i jak widać, nie tylko ja, tylko nikt o tym nie mówi. B
            > o nie można.

>
            > Aaaa, to nie wiedziałam. Ale jednak mówisz, czyli chyba można?

Co nie? W tym wątku czuję się jak na tajnych kompletach big_grin
    • mamkotanagoracymdachu Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:03
      Miałam podwójne, za chwilę wychodze znów za mąż i NEVER EVER AGAIN, LOL.
      Nie wiem, jeszcze czy zmienię (ale kusi, bo narzeczony ma dużo ładniejsze nazwisko), ale na pewno nie biorę tego durnego podwójnego. Wystarczy, że się męczyłam przez 12 lat.
      • starczy_tego Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 13:00
        Ja bym zostawiła swoje, bo co jak będzie trzeci ślub?
        • ayelen40 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 20:10
          Najlepsze są podwójne po mężach 🤓
          • mamkotanagoracymdachu Re: Podwójne nazwiska 20.12.23, 10:32
            ayelen40 napisała:

> Najlepsze są podwójne po mężach 🤓

Myślałam o tym, ahahahhahah!
            Wtedy bym miała po jednym kazdego dziecka, praktyczne.
            Ale mój ex chyba by pękł ze złości, więc jednak nie wink
        • mamkotanagoracymdachu Re: Podwójne nazwiska 20.12.23, 10:33
          starczy_tego napisał(a):

> Ja bym zostawiła swoje, bo co jak będzie trzeci ślub?

No to zalezy czy trzeci mąż będzie miał ładniejsze nazwisko niż drugi, prawda?
      • palacinka2020 Re: Podwójne nazwiska 20.12.23, 10:18
        O walsnie dokladnie to samo mowily kolezanki. I jasne ze przez te 12 lat mozna wiele razy isc do urzedu I zmienic, ale jakos zadna nie zmienila. Ty tez moglas zmienic zamiast sie meczyc, a nie pomyslalas o tym.
        • mamkotanagoracymdachu Re: Podwójne nazwiska 20.12.23, 10:34
          palacinka2020 napisała:

> O walsnie dokladnie to samo mowily kolezanki. I jasne ze przez te 12 lat mozna
          > wiele razy isc do urzedu I zmienic, ale jakos zadna nie zmienila. Ty tez moglas
          > zmienic zamiast sie meczyc, a nie pomyslalas o tym.

Myślałam o tym nawet (czemu założyłaś, że "nie pomyślałam"?), ale zdecydowałam, że szkoda zachodu.
    • asfiksja Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:12
      Kosiniak-Kamysz, Szynkowski vel Sęk, Korwin-Mikke no nie, nie mam absolutnie żadnych problemów.
      • septembra Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:16
        Nie no, przecież nie zebrałyśmy się w tym wątku żeby krytykować facetów. Takie strategie "ja tam nie rozumiem jak można robić inaczej niż ja" działa tylko ja kobiety, mężczyźni mają centralnie w d. co o ich nazwisku myśli jakiś random.
        • asfiksja Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:35
          A to przepraszam. Powinnam chyba zgodnie z trendem napisać, że absolutnie nie jestem w stanie zapamiętać Henning-Kloska, Korwin-Piotrowska, Pełczyńska-Nałęcz czy Gasiuk-Pihowicz. Mogłabym jeszcze dodać, że te kobiety są niepoważne (jak przecież wszystkie kobiety). Korwin-Mikke brzmi o niebo poważniej niż Korwin-Piotrowska, każdy głupi to słyszy.
          • snakelilith Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:52
            Korrwin-Mike brzmi tak samo głupio. Ale on przyjął takie nazwisko, czy tak się urodził? Bo na to drugie nie ma się wpływu, na to pierwsze jednak tak.
            • dreg13 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 13:02
              Korwin-Mikke, Korwin-Piotrowska, Żmuda-Trzebiatowska byli rodzynkami w cieście pojedynczych. Tak samo jak Jan Maria Rokita czy Szynkowski vel Sęk. A kiedyś Jaruga-Nowacka. I dlatego to się zapamiętuje i pamięta.

Jak nagle mielibyśmy zalew takich jak: Donald Ksawery Tusk-Wiński, Jarosław Konstanty Kaczyński-Omyłkowski, Bartłomiej Witold Sienkiewicz vel Prus, Krzysztof Ryszard Kozacki-Bosak, to może i ta dyskusja byłaby inna.
              Bo nagle by może się okazało, że nie tylko mnie trudniej to zapamiętać. Patrząc na to, jak trudno przez tyle lat niektórym było zapamiętać, że nie Maciarewicz, a Macierewicz.

• dreg13 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 13:04
                „To wszystko wina Donalda Ksawerego Tuska-Wińskiego!!!”
                Hm…, może i byłoby lepiej, heh
              • livia.kalina Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 14:33
                szynkowski vel Sek to nie sa dwa nazwiska tylko nazwisko z ksywką, takie więzienno przestępczy obyczaj.
                • ayelen40 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 14:37
                  Tylko nie wiem po co to używać oficjalnie. Tak samo jak Graf czy Fürst jako cześć nazwiska w Niemczech.
                  • livia.kalina Re: Podwójne nazwiska 20.12.23, 13:54
                    To jest mizdrzenie się do kiboli, z których spora cześć ma przeszłość kryminalną.
            • princy-mincy Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 15:03
              Nawet jak sie urodzil z podwojntm nazwiskiem to moze jedno odciac po uzyskaniu pelnoletnosci. Nikt mu nie broni.
    • alexis1121 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:13
      Również nie rozumiem sensu podwójnych nazwisk. Jeżeli mąż ma nieatrakcyjne nazwisko, to zostawiam swoje, a jak ładnie brzmiące, to zmieniam.
      • jammer1974 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 13:16
        alexis1121 napisał(a):

> Również nie rozumiem sensu podwójnych nazwisk. Jeżeli mąż ma nieatrakcyjne nazw
        > isko, to zostawiam swoje, a jak ładnie brzmiące, to zmieniam.

A jak ma neutralne. Ani ladne ani brzydkie to Jaka masz opcje na te trudna okolicznosc.
    • bei Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:21
      Ponad 40 lat temu dołożyłam nazwisko męża, moje było b rzadkie, jego również, i miałam kompilację jedyną na świecie. Byłam zapamiętywana, nazwiska ładne. Po drugim ślubie zmieniłam na nazwisko męża, też ładne, ale dosyć popularne. Mam dużo kłopotów z pocztą Gmail, który nie widzi kropek i raz na jakiś czas dostaję pocztę moich imienniczek i „nazwiskowniczek „.
      Ja nie mam problemu z zapamiętaniem podwójnego nazwiska, tylko to jest kłopotliwe w zapisywaniu tego nazwiska. Masz rację- zwykle używamy tylko jednego.
    • sueellen Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:22
      Nie mam ale też nie pamiętam kiedy ostatnio musiałam wpisać ręcznie czyjeś nazwisko ( poza swoim).
    • figa_z_makiem99 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:23
      Ja mam podwójne nazwisko, używam panieńskiego bo lubię i wszyscy pamiętają moje panieńskie. Późno wyszłam za mąż. A jak ktoś się dziwuje jego sprawa.
    • smoczy_plomien Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:25
      Nie wiem. Osobiście przyjęłam nazwisko męża, bo podwójne wydawały mi się pretensjonalne, szczególnie, że nie pochodzę z Sienkiewiczów, Sapiehów ani Szymborskich. Jednak z czasem zaczęłam poważnie rozważać dodanie panieńskiego, bo po pierwsze mężowe jest dość popularne i dość szybko zdarzyło się, że jakaś firma windykacyjna się do mnie przyczepiła ze względu na zbieżność imienia i nazwiska z dłużnikiem. Po drugie mam pewną nieciągłość zawodową i na LI tak czy inaczej mam profil pod dwoma nazwiskami, żeby pozostać rozpoznawalną dla osób z początków "kariery".
      • figa_z_makiem99 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:36
        Mnie dziwi rozpatrywanie pretensjonalności, po pierwsze lubię swoje nazwisko, po drugie mam z tym nazwiskiem dyplomy uczelni i szkół, świadectwa pracy i łatwiej mi załatwiać sprawy w banku czy inne, gdy mam też nazwisko męża, nie muszę targać ze sobą aktu małżeństwa, ja zajmuję się sprawami urzędowymi.
        • 18lipcowa3 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:54
          Od 16 lat mam inne nazwisko. Nigdy nie było z tym problemu na dyplomach, świadectwach pracy. Co ty zmyslasz
          • figa_z_makiem99 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 13:00
            Oczywiście, że są problemy, jeszcze calkiem niedawno nie było bankowości internetowej i dużo łatwiej załatwić sprawę gdy masz też nazwisko męża, odebrać polecony na poczcie czy inne. A jeśli mam dwa tytuły zawodowe plus dwa nazwiska to jestem już bardzo pretensjonamna ? wink
            • figa_z_makiem99 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 13:01
              " pretensjonalna "
            • figa_z_makiem99 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 13:03
              Załatwiam za starego wszystko, pokazując dowód osobisty z podwójnym nazwiskiem ufziela mi informacji, przed ślubem niekoniecznie chcieli udzielać.
              • snakelilith Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 13:17
                figa_z_makiem99 napisała:

> Załatwiam za starego wszystko,

Twój stary jest ubezwłasnowolniony? Bo w normalnym świecie trzeba mieć upoważnienie na takie rzeczy, to samo nazwisko nie wystarczy.
                • figa_z_makiem99 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 13:21
                  Mój stary pływa, a jak jest w domu i tak mu się nie chce, bo nie lubi.
                  • snakelilith Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 13:33
                    A co za różnica, czy pływa, czy tylko sobie leniwie leży? I tak wszystko za niego załatwiasz na piękne oczy? Przecież wy nie jesteście jedną osobą i żona zwykle nie ma żadnych uprawnień do załatwiania za męża jego osobistych spraw. Mi nawet recepty dla męża u wspólnego lekarza bez upoważnienia nie dadzą, nie mówiąc o czymś takim jak bank.
                    • figa_z_makiem99 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 13:37
                      Możesz się dziwować, a niektórzy tak mają. Ostatnio przedłużył mu się rejs i załatwiałam leki, podawalam przez kolegę, pokazałam dowód w przychodni i ponowili receptę, kod przyszedł na mój nr telefonu.
                      • figa_z_makiem99 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 13:43
                        Stary podaje też bankom mój nr telefonu jako kontaktowy, w przychodni miał swój, leczy się w innej niż ja i co wtedy zrobisz, będziesz targała dokumenty, żeby udowodnić, że jesteś jego żona? A tak załatwiam od ręki.
                        • figa_z_makiem99 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 14:03
                          I kiedyś nie będąc jego żoną, nie mogłam czegoś załatwić z pełnomocnictwem notarialnym, bo było zbyt ogólne zdaniem banku, a z dowodem i podwójnym nazwiskiem magicznie mogę. To ułatwia życie.
              • m_incubo Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 16:40
                A ktoś weryfikuje czy twój stary jest nadal twoim starym i nie jesteś przypadkiem rozwódką z podwójnym nazwiskiem, która niczego nie ma prawa załatwić?
                Bo do odbioru poleconego nie wystarcza machanie dowodem z takim samym nazwiskiem. A przynajmniej nie powinno.
                • figa_z_makiem99 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 16:58
                  Nikt nie weryfikuje, natomiast gdy masz inne nazwisko niż mąż, zaczynają patrzeć podejrzliwie, mówić o Rodo.
                • mamkotanagoracymdachu Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 17:06
                  m_incubo napisała:

> A ktoś weryfikuje czy twój stary jest nadal twoim starym i nie jesteś przypadki
                  > em rozwódką z podwójnym nazwiskiem, która niczego nie ma prawa załatwić?
                  > Bo do odbioru poleconego nie wystarcza machanie dowodem z takim samym nazwiskie
                  > m. A przynajmniej nie powinno.
                  >

No więc dokładnie 😂
                  Ja mam podwójne, bo nie miałam jeszcze czasu zmienić po rozwodzie, i w sumie mogłabym ex-staremu namieszać na poczcie, że też na to nie wpadłam 😂
                  • ayelen40 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 17:16
                    Zmienić można chyba tylko w ciągu paru tygodni?
      • jammer1974 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 13:14
        Podwojne nazwisko i pretensjonalnosc.😂😂😂😂. Dawno juz nis czytalam czegos tak zdumiewajacego. Jaki proces myslowy kieruje osoba ktora laczy jedno z drugim?
        • figa_z_makiem99 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 13:29
          Ja jeszcze mam osobną sypialnię, to jest dopiero pretensjonalnosc wink
        • ayelen40 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 17:19
          No wiesz, historycznie podwójne miewał lekarki, prawniczki, nauczycielki, a nie "panie na kasie". Natomiast nieco zadziwia mnie wymyślony bazgroł jako podpis. Kiedyś był to "przywilej" magistrów w górę.
          • figa_z_makiem99 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 17:29
            To jaki zawód czy wykształcenie upoważnia do podwójnego nazwiska ? smile pani na kasie może być mgr psychologii, znalam taką.
          • figa_z_makiem99 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 17:44
            Nie był, mogłaś zostawić parafkę, podpisać się podpisem czytelnym albo nieczytelnym w zależności od potrzeb, kiedyś w biurach 90 % osób miało średnie wykształcenie.
    • heca7 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:37
      Znajomi dali córce dwa nazwiska, po ojcu i matce. Ok. Ale dali też długie pierwsze imię, trochę krótsze drugie imię. Jedno nazwisko ma 7 liter, drugie 9. Razem dzieciak, jak się podpisuje potrzebuje 33 kratek wink
      • 18lipcowa3 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 12:55
        Też znam takich . Dziecko ma długie imię i pierwszy człon nazwiska. Makabra jakas
        A ojciec zwykły robol, matka szara urzedniczka
        Śmiejemy się z nich czasem w domu
        pretensjonalnosc level hard
        • szmytka1 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 13:23
          Boże, ty nie możesz być prawdziwa, gwiazdo filmowa... dawno tak pretensjonalnego wpisu na forum nie było i chamowatego do tego
          • figa_z_makiem99 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 14:37
            To są kompleksy, nikt normalny nie zastanawia się nad takimi rzeczami. Podobnie gdy ktoś ma tytuł naukowy, będą mówili, że na pewno kiepska uczelnia, albo załatwiony i po co to komu.
            • szmytka1 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 14:39
              A już zwłaszcza, jak pochodzi z rodziny zwykłego robola i urzędniczki 😅
              • figa_z_makiem99 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 14:59
                Ludzie potrafią się obrazić za takie rzeczy smile Kto to słyszał być pretensjonalnym. I jeśli nie dostałaś Nobla, to znaczy, że się wywyższasz.
              • figa_z_makiem99 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 16:06
                Pamiętam takie zachowania z 20 tyś. miasteczka, w okresie PRL-u było duże przedsiębiorstwo, osiedle przyzakładowe i wszyscy się znali. Było małżeństwo, kobieta uczyła w szkole podstawowej na wsi, obok tego miasteczka, skończyła studium nauczycielskie, a mąż pracował w tym przedsiębiorstwie, lubił wypić. Po rozpadzie PRL kobieta skończyła studia zaoczne, awansowała na dyrektora tej szkoły, wynajęła mieszkanie i odeszła od męża pijaka. Śmiali się, że X odbiło i udaje dyrektorkę w wiejskiej szkółce, a z Y to taki dobry chłop - impreza z alkoholem, wszyscy wykształcenie zawodowe, w porywach średnie. Dla tych ludzi X była pretensjonalna.
            • figa_z_makiem99 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 14:40
              Często zapominam i podpisuję się tylko nazwiskiem panieńskim, kiedyś kurier wracał bo mu nie przyjęli w biurze. Dodałam nazwisko męża po ślubie bo było mi wygodniej, inni nie zmieniają, albo zmieniają na męża i co mi do tego.
      • figa_z_makiem99 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 18:03
        Większość ludzi ma dwa imiona i też muszą wypełnić więcej kratek, ja mam jedno i krótkie panieńskie nazwisko, z nazwiskiem męża to jak drugie imię, serio komuś chce się liczyć kratki?
        • m_incubo Re: Podwójne nazwiska 20.12.23, 08:50
          Ci, co mają do uzupełnienia dane typu Magdalena Katarzyna Kaczmarczyk-Waraszewska liczą kratki, serio. Bo nie zawsze się mieszczą.
          • m_incubo Re: Podwójne nazwiska 20.12.23, 08:50
            Którzy*
    • starczy_tego Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 13:08
      W sumie coś w tym jest, zwłaszcza jak oba nazwiska długie. Z tym ze ja ogólnie nie rozumiem koncepcji nazwisk dwuczłonowych - kobieta i tak ma inne nazwisko niż dziecko i mąż, więc po co ten cyrk?
      • m_incubo Re: Podwójne nazwiska 20.12.23, 08:52
        No na przykład po to ten "cyrk", że chce nazywać się tak, jak cała jej rodzina, a jednocześnie np. całe życie zawodowe podpisywała się pierwszym nazwiskiem i nadal chce być z nim kojarzona.
        Można tak, można inaczej, niekoniecznie trzeba od razu prychać, że to cyrk. Zwłaszcza że to nie twój cyrk.
        • runny.babbit Re: Podwójne nazwiska 20.12.23, 10:45
          Chce się psa uderzyć, to się zawsze kij znajdzie. Dwa nazwiska - pretensjonalna, nosa zadziera. Panieńskie - nie kocha męża, oszalała feministka.
          • mamkotanagoracymdachu Re: Podwójne nazwiska 20.12.23, 10:55
            runny.babbit napisał(a):

> Chce się psa uderzyć, to się zawsze kij znajdzie. Dwa nazwiska - pretensjonalna
            > , nosa zadziera. Panieńskie - nie kocha męża, oszalała feministka.

Nazwisko męża - nie ma własnego zdania, zdominowana totalnie przez faceta big_grin
            • runny.babbit Re: Podwójne nazwiska 20.12.23, 11:23
              Generalnie jest tu tylko jedna, jedyna dobra opcja "ta którą JA wybrałam". A te inne kobiety to jakieś dziwne są.
              • m_incubo Re: Podwójne nazwiska 20.12.23, 15:31
                Mnie na przykład zdumiewa jakiekolwiek zmienianie nazwisk na inne, niż się ma od urodzenia, więc oczywiście sama nie zmieniałam nigdy, ale cudzy cyrk nazwiskowy mnie jednak niewiele obchodzi wink
    • jammer1974 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 13:10
      Ja nie zmienilam. Ale w Holandii i tak wszyscy uzywaja nazwiska mojego meza albo bardziej oficjalnie-podwojnego.
      To zw.jest z tutejszymi przepisami gdzie kobieta nazwisko zachowuje ale ma opcje np. Uzywania podeojnego. Wiec oficjalnie mam panienskie, oficjalnie uzywane to podwojne, wszedzie oficjalnie i nieoficjalnie nazwisko meza. Pelen chaos ktory mi zupelnie nie przeszkadza. Gorzej jak w Polsce sie zapomne i z rozmachu uzyje podwojnego albo tylko nazwisko meza.
      • andace Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 18:44
        To dziwne bo nie znam nikogo kto by tak miał, w Holandii kobieta nie zmienia nazwiska po ślubie (nie ma takiej opcji, trzeba zrobić są sądową zmianę) i jeżeli nie ma tak w dokumentach to nikt nie używa podwójnych nazwisk, chyba że ma dwa po rodzicach.

Musisz mieszkać w jakiejś bardzo skostniałej okolicy (bible belt) gdzie nie dotarło że kobieta w NL już nie jest własnością męża czy ojca i może się sama podpisać.

Holenderska teściowa ma inne nazwisko od teścia i nigdy nie używała nazwiska swojego męża,, to samo w reszcie rodziny męża i u mnie tak samo, cała oficjalna korespondencja która przychodzi do nas obojga jest na moje nazwisko i jest na nazwisko męża.
        Nie wyobrażam sobie żebym miała gdziekolwiek podawać nazwisko męża zamiast swojego, skoro prawnie to nie moje nazwisko, zresztą wg standardów holenderskich oznaczałoby to że jesteśmy rodzeństwem a nie małżeństwem 😂

• veryvery Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 19:21
          Tak z ciekawosci, jak jest z nazwiskami dzieci? Jakoś odgórnie ustalone? I co w sytuacji kiedy polka bierze ślub z holendrem w polsce i bierze sobie jego nazwisko (albo on jej), jest to w nl automatycznie uznawane?
          • andace Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 20:44
            Z nazwiskami dzieci jest jak w Polsce, tzn decydują rodzice i dzieci mogą mieć nazwisko matki lub ojca (nie mam dzieci ale podejrzewam że można im też nadać dwa nazwiska).
            Nie wiem jak jest w przypadku ślubu w Polsce, ale w Holandii należy dostarczyć dokument z Polski że zmiana nazwiska jest zgodna z prawem i jest to podstawa żeby sądownie zmienić nazwisko (to jest formalność ale nadal nie jest to automatycznie przy ślubie).

Raczej wątpię żeby jakikolwiek Holender chciał zmienić nazwisko biorąc ślub, dla nich zmiana nazwiska przy ślubie to dziwne, mąż powiedział że jakbyśmy napisali nasze inicjały i to samo nazwisko na drzwiach to wszyscy sąsiedzi by myśleli że jesteśmy rodzeństwem a nie małżeństwem bo to samo nazwisko to ma jego siostra.

Co ciekawe, w Holandii standardowo posługuje się inicjałami, tak mam na kartach kredytowych, bilecie miesięcznym i tak jest adresowana większość korespondencji czyli Anna Agnieszka Nowak będzie A.A. Nowak a Andrzej Alojzy Nowak też będzie A.A. Nowak.
            I ja i mąż mamy takie same inicjały, więc nawet gdyby zmieniali nazwisko to nie byłoby opcji żebym swoje zmieniła, bo nie wiadomo by było do kogo jest korespondencja 😂
            • jammer1974 Re: Podwójne nazwiska 20.12.23, 10:40
              Andance w skrocie pleciesz takie dyrdymaly ze nie wiem na jakim ty swiecie zyjesz. Nie bede tego komentowac.
            • palacinka2020 Re: Podwójne nazwiska 20.12.23, 10:50
              Nie wiem czy Holendrzy ale wiele Holenderek zmienia nazwisko przy slubie.
              • jammer1974 Re: Podwójne nazwiska 20.12.23, 11:00
                palacinka2020 napisała:

> Nie wiem czy Holendrzy ale wiele Holenderek zmienia nazwisko przy slubie.

Faktycznie oficjalnie nie moze zmienic nazwiska po slubie. Ale kobieta ma dodatkiwa opcje uzytkowa. Dla wladz zawsze jest sie pania z nazwiskiem panienskim ale mozna zazyczyc sobie zwracania sie do Ciebie podwojnym nazwiskiem albo tylko nazwiskiem meza.
          • jammer1974 Re: Podwójne nazwiska 20.12.23, 10:32
            veryvery napisała:

> Tak z ciekawosci, jak jest z nazwiskami dzieci? Jakoś odgórnie ustalone? I co w
            > sytuacji kiedy polka bierze ślub z holendrem w polsce i bierze sobie jego nazw
            > isko (albo on jej), jest to w nl automatycznie uznawane?

Nazwisko dziecka chyba automatycznie po ojciec jesli rodzice nie zdecyduja inaczej. U mnie maz rejestrowal to nie wiem czy go pytali czy automatycznie zapisali.

Polka ktora zmieni nazwisko w Polsce na prawie polskim jest zapisywana w Holandii pod zmienionym nazwiskiem. Holandia respektuje polskie prawo w tym zakresie.
        • palacinka2020 Re: Podwójne nazwiska 20.12.23, 10:21
          Co za nieprawdziwe informacje. Wypelnia sie przed slubem druczek I zaznaza czy chce sie zmienic nazwisko, zadnego sadu sie nie miesza w to przy slubie.
          • jammer1974 Re: Podwójne nazwiska 20.12.23, 10:39
            palacinka2020 napisała:

> Co za nieprawdziwe informacje. Wypelnia sie przed slubem druczek I zaznaza czy
            > chce sie zmienic nazwisko, zadnego sadu sie nie miesza w to przy slubie.

Tak. Wypelnia sie druczek i zaznacza opcje uzytkowa. Tzn oficjalnie nosisz nazwisko panienskie ale mozesz sobie zazyczyc zeby oficjalnie uzywano podwojnego np.w korespondencji.
            Dlatego w dowodzie mam nazwisko panienskie a wszystkie papiery urzedowe przychodza na podwojne. A np.u lekarza juz wolaja nazwiskiem meza. No coz latwiej niz wolac polskim nazwiskiem.
            Faktycznie zadnych sadow nie potrzeba.
            • jammer1974 Re: Podwójne nazwiska 20.12.23, 10:45
              A na prawie jazdy mam panienskie z zaznaczeniem zem zona pana o danym nazwisku.

Ogolnie jest to bardziej flexibel
            • andace Re: Podwójne nazwiska 20.12.23, 12:09
              Pracuję w międzynarodowej korporacji w NL, mamy 2 nieruchomości, mam swoje i mamy wspólne konto w banku, samochód zarejestrowany tylko na mnie, nikt nigdy nie użył nazwiska męża zamiast mojego, wszystko dostajemy albo na 2 nazwiska i wymienieni jesteśmy obydwoje (np korespondencję z gminy dot podatkow, opłaty za dom i mieszkanie, wszelkie rachunki), albo przychodzi tylko na moje dane.
              W przychodni mąż może odebrać mi bez problemu leki, ale nawet jak jesteśmy na wizycie razem to wszyscy używają mojego polskiego nazwiska.

Jedne gdzie jest wpisany tylko mąż to ubezpieczenie mojego auta, miałam mniej lat składkowych niż on więc bardziej opłacało się ubezpieczyć na niego, chciciaż on nie jest właścicielem (co podejrzewam że w Polsce by nie przeszło bo auto nie jest wspólne).

Po tym jak poinformowałam w pracy że wzięłam ślub to nikt z HRow nie zapytał czy zmieniłam nazwisko i czy mają zgłosić do IT zmianę adresu mailowego, co było standardem w polskiej filii mojego korpo.

Najwyraźniej jednak zależy gdzie w NL się mieszka i jakie standardy panują w rodzinie - moja teściowa tak jak i ja nie byłaby zadowolona gdyby ktoś używał do niej nazwiska jej męża.
          • andace Re: Podwójne nazwiska 20.12.23, 11:38
            Nie, możesz zmienić nazwisko po ślubie ale nie jest tak jak w Polsce że zaznaczasz na druczku że przyjmujesz nazwisko męża - brałam ślub w Holandii, w holenderskim urzędzie stanu cywilnego i w formularzu była opcja nazwiska dla dzieci ale nie wyboru mojego.

Jeżeli bierzesz ślub w Polsce z Holendrem lub w ambasadzie to wygląda to inaczej, to samo jeżeli ślub bierze dwoje obcokrajowców.

Nawet pytałam męża czy ma np w pracy koleżanki które zmieniały nazwisko po ślubie i nie słyszał żeby Holenderka chciała zmienić nazwisko, dowód anegdotyczny ale w zasadzie wszyscy nasi sparowani znajomi są po ślubach i żadna z kobiet nie zmieniła nazwiska.

Proponuję sprawdzić prawo, zasady i formularze - wszystko jest na stronach rządowych.

Mąż pamięta że w czasach kiedy kobiety w Holandii nie pracowały lub potrzebowały zgody męża/ojca żeby pracować czy założyć konto w banku to dla ułatwienia używano nazwiska męża ale w jego rodzinie to nigdy nie miało miejsca.
          • andace Re: Podwójne nazwiska 20.12.23, 11:55
            Składa się wniosek do urzędu miasta maksymalnie w ciągu 2 tygodni od ślubu, przynajmniej tak jest tam gdzie mieszkam. I dotyczy to obywateli Holenderskich, nie piszę o polskich.
            www.denhaag.nl/en/marriage-and-registered-partnership/request-a-change-in-the-use-of-your-surname/#what-name-can-you-choose
            To jest uproszczonym procedura sądowa.
        • jammer1974 Re: Podwójne nazwiska 20.12.23, 10:29
          Prawo moja droga andance dotyczy wszystkich okolicy. Nie wiem co odpowiedziec komus kto wpadl na pomysl ze w skostnislej okolicy jest inne prawo.
          Takze tego. Po tym wpisie nie dziwie sie ze ty sie dziwisz.
      • jammer1974 Re: Podwójne nazwiska 20.12.23, 11:05
        Dla jasnosci dodam ze rejestrujac moje holenderskie malzenstwa w Polsce moglam zmienic nazwisko. Gdybym to zrobila to wtedy moglabym przedstawic polskie dokumenty w Holandii i zmieniono by mi nazwisko oficjalnie ze wzgledu na prawo polskie. Tak zrobila znajoma. Ja zdecydowalam sie poxostac przy swoim nazwisku.
        • andace Re: Podwójne nazwiska 20.12.23, 11:57
          Rejestrując moje holenderskie małżeństwo w Polsce (całkiem niedawno) musiałam potwierdzić że zawierając związek małżeński nie zmieniłam w Holandii nazwiska, nie było opcji zmiany po fakcie. Jedyne co musiałam zadeklarować to jakie nazwisko będą nosić ewentualne dzieci.
          • jammer1974 Re: Podwójne nazwiska 20.12.23, 13:31
            Nawet mi sie nie chce odpowiadac na te wszystkie bzdury.
    • alina460 Re: Podwójne nazwiska 19.12.23, 13:14
      Mam podobnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka