Dodaj do ulubionych

Londyn płatności

23.12.23, 12:04
Proszę o poradę jak najlepiej przygotować się do wyjazdu do Londynu pod względem płatności. Wybieram się z mężem i 17 latką w styczniu, i jestem completely lost. Jeśli chodzi o płatności to jesteśmy z mężem boomeramismile płacimy kartą lub gotówką, nie mamy aplikacji bankowych na telefonie, więc ani telefonem ani smartwatchem generalnie nie płącimy.
Mam konto w funtach w swoim banku oraz mozliwość ustawienia wielowalutowości. Mąż może zrobić to samo. Ale: boję się polegać tylko na naszych podstawowych kartach bankowych: karta nie zadziała, kradzież, zeskanowanie karty itp i zostajemy odcięci od gotówki. Nie chciałabym też wyjmować ich z portfela co chwilę. Z tego co czytałam posiadanie gotówki fizycznie nie rozwiązuje problemu, gdyz większość miejsc akceptuje tylko płatności elektroniczne. Pozostaje zamówienie dodatkowych kart dla każdego z nas.
I teraz co najlepiej i najprościej? Revolut? Jedno konto i 3 różne karty, dla każdego z nas? Da się? Trzeba wysłać im zdjęcie swoje z paszportem, żeby założyć konto. To bezpieczne? Trzeba ściągnąć ich aplikację na telefon. A jesli ten telefon mi ukradną? Muszę natychmiast zablokować karty? Czy dla każdego osobne konto Revolut? Córka ma 17 lat, w marcu kończy 18. Przy osobnych kontach musiałaby mieć konto dla młodzieży. Co się z nim dzieje gdy uzyskuje pełnoletność?
A może zamówić nam karty dodatkowe w z naszego banku do konta funtach? Tylko to koszt i tylko jedna waluta. Trochę bez sensu. Może Wise? Bezpieczniejszy niż Revolut? Może inny polski bank i też wielowalutowośc?

Chodzi o transport, ale też jedzenie, zakupy itp. Podczas wyjazdów do innych krajów zawsze wystaczała nam gotówka i karta bankowa z wielowalutowością. Nigdy nie było problemów. Teraz gotówka odpada i mam stres. Doradźcie proszę!
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Londyn płatności 23.12.23, 12:11
      Ja tam nie wiem, ale tak to opisałaś, że może lepiej byłoby zostać w domu?
      A na poważnie. jedna wielowalutowa podpięta do konta, jedna kredytówka, w gotówce 200 funtów na wszelki wypadek i tak bym pojechała.
      • sol_13 Re: Londyn płatności 24.12.23, 10:21
        alpepe napisała:

> Ja tam nie wiem, ale tak to opisałaś, że może lepiej byłoby zostać w domu?
        > A na poważnie. jedna wielowalutowa podpięta do konta, jedna kredytówka, w gotów
        > ce 200 funtów na wszelki wypadek i tak bym pojechała.

Podpisze się. Po co takie stresy?
        Jeżdżę tak samo zawsze z jedną karta debetową bez prowizji za przewalutowanie plus kredytowa. Obydwie mam zarówno na telefonie jak i fizycznie w razie czego. Mam jeszcze dwie inne debetowe, ale nie używam ich za granicą (prowizje za przewalutowanie). Gotówki niewielka ilość też nie zaszkodzi.
    • kaka-llina Re: Londyn płatności 23.12.23, 12:16
      Jedna karte tylko macie? Jak macie kazdy swoje karty i jakas gotówke to wam wystarczy... Przeiceż wszystkich was naraz nie okradną..
    • eriu Re: Londyn płatności 23.12.23, 12:26
      Przy podejściu, że nie chcecie wyciągać co chwilę kart z portfela pozostaje Wam ciągnąć wałówkę z Polski albo nie trzymać kart w portfelu 😉

Skąd pomysł, że w UK ma być inaczej niż w innych krajach? I że tam okradną a w innych krajach nie było takiego lęku?
      • jutrowigilia Re: Londyn płatności 23.12.23, 12:45
        Dzięki za rady. Skąd pomysł że w Londynie ma być inaczej? Stąd że to duże miasto i skany kart, kradzieże telefonów są chyba częstsze niż w małych wakacyjnych mieścinach? Tak przynajmniej skarżą się ludzie na grupach facebookowych dla turystów. Naszej znajomej już na Stanstead zeskanowano kartę, a potem miała problemy z gotówką- nie chcieli zaakceptować między innymi w Pret-a-Manager, jednak sieciówce. Problemem w tej sytuacji było korzystanie z transportu miejskiego itp. Chciałam przygotowac się na wszelkie ewentualności stąd pomysł o dodatkowych kartach dla każdego, ale może to faktycznie lękowe XD
        • eriu Re: Londyn płatności 23.12.23, 12:51
          Nie czytałam takich grup i nie żyłam w lęku jak pojechałam 🙂 Zawsze warto mieć więcej niż 1 kartę. To może warto się przekonać do płatności zegarkiem? Nie trzeba będzie karty wyciągać.

A skąd wiadomo, że Waszej znajomej zeskanowano kartę a nie ze sobie kartę po prostu uszkodziła? Przecież karta się może uszkodzić.
          • jutrowigilia Re: Londyn płatności 23.12.23, 14:09
            Tak, warto mieć więcej niż jedną kartę, i moje pytanie dotyczy wyboru właśnie tej kolejnej karty. W skrócie: czy Revolut czy inny polski bank, co Wam się sprawdziło w Londynie.
            Świetnie wiem że karta może się uszkodzić. Mnie się np.zdarzyło połamać swoją kupując bilet w tramwaju. Może teraz bardziej mnie zrozumieciesmile
        • princesswhitewolf Re: Londyn płatności 23.12.23, 13:24
          >Stąd że to duże miasto i skany kart, kradzieże telefonów są chyba częstsze niż w małych wakacyjnych mieścinach?

No to teraz wyobraz sobie ze ja mieszkam pod Londynem od '96 r nikt mnie jeszcze nie okradl ani razu.

>Naszej znajomej już na Stanstead zeskanowano kartę, a potem miała problemy z gotówką- nie chcieli zaakceptować między innymi w Pret-a-Manager, jednak sieciówce.

Nic nie rozumiem..jesli karta jest w systemie Visa czy Mastercard to wszedzie akceptuja.
          • sol_13 Re: Londyn płatności 24.12.23, 10:23
            Bo to bzdura, nikt już kart nie kopiuje. Kopiowany był pasek magnetyczny karty a ten już dawno został zastąpiony przez standard emv (chipy).
            • princesswhitewolf Re: Londyn płatności 24.12.23, 22:25
              ....sie drzewko pomieszalo ci
              • filifionka.b Re: Londyn płatności 25.12.23, 11:36
                Chyba jednak nie, Princess wink
    • b.bujak Re: Londyn płatności 23.12.23, 12:33
      jako boomer jeżdżę po Europie z gotówką i kartami - i uważam to za zestaw wystarczajacy, również w UK;
      karty mam w różnej konfiguracji - credit/ debit i od dwóch operatorów visa i mc, jedna z kart jest bez kosztów przewalutowania;
      na wszelki wypadek mozna zadzwonić do banku i potwierdzić limity i zadeklarowany obszar płatniczy - szczególnie w przypadku większych płatnosci czy blokad (hotel, auto itp)
      • jutrowigilia Re: Londyn płatności 23.12.23, 13:07
        Dzięki! To bardzo przydatne informacje!
    • ritual2019 Re: Londyn płatności 23.12.23, 12:36
      Co wy z tymi kradziezami? Masz jakas paranoje czy co? Kradzieze sie zdazaja ale mozna temu zapobiegac, to nie takie trudne. Macie tylko jedno konto, wspolne? W Londynie (jak w uk) wiekszosc miejsc platnosci elektroniczne, ale gotwowka tez mozna, pewnie nie wszedzie ale da sie. Ja nie wiem co to jest konto walutowe czy tylko w funtach. Mieszkam w uk, kazdy ma swoje konto, syn (16) lat tez, za granica kazdy moze placic uzywajac swojej karty czy app w telefonie. Plus ja i partner mamy tez karty kredytowe. Za granice gotowke tez jakas zawsze bierzemy.
      Pomysl jednego konta i 3 kart wydaje mi sie kuriozalny.
    • ichi51e Re: Londyn płatności 23.12.23, 12:40
      Jezu szansa że wszystkie karty wam nie zadziałają albo że was wszystkich okradną jest zadna. Ja tam podróżuje z 2 kartami jedna w PLN druga w euro i żyje płacę ktora pierwsza wyjmę a jak potrzebna gotówką to wypłacam z bankomatu i płacę gotówką.
      • jutrowigilia Re: Londyn płatności 23.12.23, 12:49
        Nawet jeśli te karty są z jednego banku? Serio pytam.
        • aqua48 Re: Londyn płatności 23.12.23, 13:38
          Sądzisz, że gdy pojedziesz do Londynu to cały bank okradną? Albo wyluzuj i baw się dobrze na wyjeździe albo zostańcie w domu.
        • b.bujak Re: Londyn płatności 23.12.23, 13:43
          jutrowigilia napisała:

> Nawet jeśli te karty są z jednego banku? Serio pytam.

ja mam z jednego banku;
          tak, jak pisałam powyżej - z mojego doświadczenia - bardziej istotne jest zróżnicowanie operatorów - wyjątkowo rzadko, ale miałam takie zdarzenie, że visa nie przeszła a mc przeszedł (tudzież odwrotnie);
          skanowanie kart zabezpiecz osłonką (nawet zwykłą aluminiową) oraz limitami transakcji (ilosc i wysokość);
          no i zasada warta zastosowania w podróży - rozmieszczenie pieniędzy / kart w różnych miejscach - w kieszeni / torebce / plecaku / portfelu itp

a w Londynie szybko doszłam do wniosku, że nie jestem targetem dla złodziei - nawet żebrak w metrze miał w garści więcej pieniędzy, niż ja w portfelu smile nie mówiąc o turystach z innych krajów typu Emiraty z rolkami banknotów w kieszeniach wink
          • jutrowigilia Re: Londyn płatności 23.12.23, 14:38
            Dzięki jeszcze raz za wszystkie rady! Zastanawiałam się dlaczego czasem płatnośc jest odrzucona, i jednak jest to kwestia operatora, a nie banku. My też nie będziemy targetemsmileale chciałabym zminimalizować ryzyko popsucia sobie wyjazdu.
            • ichi51e Re: Londyn płatności 24.12.23, 09:56
              To jest ten problem (przynajmniej był) pracownicy źle wczytują kartę (albo terminale domagają się nietypowego wczytania karty)
              www.fly4free.pl/forum/platnosc-polska-karta-bankowa-w-uk,1453,24729
        • ichi51e Re: Londyn płatności 23.12.23, 14:12
          Mam dwa różne. Obie debetowe jeśli coś to zmienia…
    • alpepe Re: Londyn płatności 23.12.23, 14:20
      Od siebie dodam jeszcze, że mojej córce we Włoszech się przytrafiła przykra niespodzianka, jej karta debetowa zaczęła być po kilku transakcjach odrzucana przez sklepy. Córka ma podpięte płatności Apple pod moją kredytówkę i kredytówka na szczęście działała.
      • princesswhitewolf Re: Londyn płatności 23.12.23, 14:27
        System bankowy we Wloszech w porownaniu z Uk jednak jest niejako 20 lat do tylu takze tego...
        • sol_13 Re: Londyn płatności 24.12.23, 10:27
          Ale stopień "zaawansowania" systemów bankowych może tu nie mieć znaczenia, karta mogła być odrzucana przez bank z powodów bezpieczeństwa. Lub mogły to być przeróżne względy techniczne. Dlatego warto mieć min. 2 karty.
      • sol_13 Re: Londyn płatności 24.12.23, 10:25
        Takie sytuacje się zdarzają, trzeba wtedy dzwonić do banku.
        • alpepe Re: Londyn płatności 24.12.23, 12:19
          Albo mieć inne zabezpieczenie płatności, co zrobiła moja córka.
          • sol_13 Re: Londyn płatności 25.12.23, 18:30
            To wiadomo, dziwię się ze są ludzie którzy wyjeżdżają z jedną kartą.
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Londyn płatności 24.12.23, 12:30
      Jakbym czytała o wyjeździe do co najmniej do Somalii, a nie zwykłego europejskiego kraju. W Polsce nie boisz się tych wszystkich tragedii?
      • jutrowigilia Re: Londyn płatności 24.12.23, 20:26
        To nie tyle chodzi o banie się tragedii, chociaż tak mój post może brzmieć, czy o to, że to wyjazd zagraniczny. Chodzi o zabezpieczenie się stricte w Londynie, gdzie nie będziemy mogli za transport publiczny zapłacić gotówką w razie czego- czyli problemu z kartą któregoś z nas. Np. nie zapłącę za przejazd córki metrem swoją kartą, jeśli jej karta nie zadziała, czy stanie się z nią cokolwiek innego. Bo każdy musi mieć swoją, o innym numerze. No i jednak intensywne (mam nadzieję) zwiedzanie, przesiadki wiążą się w ze stałym wyjmowaniem karty (wejście-wyjście), a jak pisałam zdarzylo mi sie uszkodzić kartę własnie w takiej sytuacji. Więc już nawet nie o te kradzieże chodzi. Zawsze podróżujemy z kartami (każdy z jedną) i gotówką. Nigdy nie potrzebowaliśmy dodatkowych kart, ani innych metod płatności bo zawsze wszytko było ok. Jesli karta nie przeszła (zdarzyło mi sie to np.na Malcie), płaciłam gotówką i już. W Londynie w metrze to się nie uda, gotówka nic mi nie pomoże i przepadnie mi jakieś wejście za które wcześniej nie tak mało zapłaciłam, bo nie dotrę na czas. Ale dzięki za wszystkie odpowiedzi. Faktycznie wystarczy nam jedna sensownie wybrana dodatkowa karta, a nie 3smile plus back-up na telefonie dla chętnychsmile
        • jutrowigilia Re: Londyn płatności 24.12.23, 20:38
          Tak jak pisałam jestem technologicznie boomerem. Właśnie planowanie tego wyjazdu do Londynu mi to uświadomiło. Konieczność polegania tylko na technologii, szczególnie w innym kraju, to dla mnie dyskomfort, bo nie poruszam się w niej swobodnie. Mozliwośc użycia gotówki w razie czego wszędzie daje mi poczucie bezpieczeństwa.
        • b.bujak Re: Londyn płatności 24.12.23, 22:23
          rozważ zakup travel card (np Oyster)
          • jutrowigilia Re: Londyn płatności 25.12.23, 11:10
            Rozważę. Na pewno dla córki. Zwłaszcza, że wyczytałam, że Oyster można kupić w automatach płacąc również gotówką, co juz ostatecznie rozwiewa moje lęki przed jakąś transportowo-płatniczą wpadką.
            • b.bujak Re: Londyn płatności 25.12.23, 12:50
              jutrowigilia napisała:

> Rozważę. Na pewno dla córki. Zwłaszcza, że wyczytałam, że Oyster można kupić w
              > automatach płacąc również gotówką, co juz ostatecznie rozwiewa moje lęki przed
              > jakąś transportowo-płatniczą wpadką.

my kupowaliśmy w punkcie informacyjnym; pan nam wytłumaczył opcje i doradził w zakupie;
    • rosapulchra-0 Re: Londyn płatności 24.12.23, 20:28
      Revolut jest ok.
    • igge Re: Londyn płatności 24.12.23, 20:44
      Sorry, problem z dooopy wziętywink

Macie konto w funtach, masz kartę...eh to nie dziki kraj...
      Wszystko czego tak się boisz może zdarzyć się w Twoim rodzinnym mieście.
      Siedź na pupie i nie wyjeżdżaj nigdziewink
    • chococaffe Re: Londyn płatności 25.12.23, 11:44
      Jedyna rada: nie trzymaj wszystkich narzędzi płatnosci w jednym miejcu/portfelu. Ale nie jesteś jedynym doroslym to chyba każdy będzie trzymał swoje.

p.s. zwykle podróżuję z kartami, "codziennymi" i gotówką w odpowiedniej ilosci.
    • mika71 Re: Londyn płatności 25.12.23, 11:57
      Jeśli chodzi o transport po Londynie to najlepiej żeby każdy miał kartę. Zbliża się przy każdym wejściu do autobusu czy metra a system nalicza najkorzystniejsze rozwiązanie. Chyba to było nie wiecej niż 5 coś za autobusy a 7 coś jak też metro. Ja byłam za krótko ale też i ewentualnie chyba policzy kilkudniowe opłaty jak to będzie lepiej wychodziło
      • mika71 Re: Londyn płatności 25.12.23, 12:00
        te 5coś i 7 coś funtów to dziennie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka