Dodaj do ulubionych

Dbanie o siebie

28.12.23, 15:27
W wątku podsumowującym rok 23 wiele Was pisze, że zaczyna o siebie dbać, bo ostatnio różnie z dbaniem było. Czyli co planujecie?
Szukam inspiracji i motywacji. Chcę wrócić do ćwiczeń lub chociażby odstawić trochę auto na rzecz spacerów, bo po latach względnej aktywności, ostatnie kilka miesięcy to aktywności zero. No i cóż , jak patrzę na swoją twarz, zaczynam myśleć o medycynie estetycznej.
Obserwuj wątek
    • ukrytaczara Re: Dbanie o siebie 28.12.23, 15:34
      No i cóż , jak patrzę na swoją twarz, zaczynam myśleć o medycynie estetycznej.

Raczej warto pomyśleć o masażach twarzy.
      • marta.graca Re: Dbanie o siebie 28.12.23, 16:21
        I tejpy! wink
        • gryzelda71 Re: Dbanie o siebie 28.12.23, 16:55
          Się zacznie hehe
          • princesswhitewolf Re: Dbanie o siebie 29.12.23, 12:26
            To ja pierwsza honory moze poczynie, bo inaczej odnoga watku zdechnie:

By naciagnac sobie masazami skore i miec potem co wycinac skalpelem.
    • wirl Re: Dbanie o siebie 28.12.23, 15:39
      Planuję zdrowe odżywianie się tzn. bez słodyczy typu czekolada czy ciasteczka.
    • chococaffe Re: Dbanie o siebie 28.12.23, 15:46
      Pić więcej, przede wszystkim wodę
      Przestać jeść na mieście (lub bardzo ograniczyć)
      Ograniczyć słodycze
      coroczna seria "zdrowy kręgosłup" itp u rehabilitanta
      chciałabym coś na mięsnie dłoni, ramion itd, ale nie wiem czy się uda, to jest cholernie nudne
      Pić więcej, przede wszystkim wodę......
      • wunder-gaffe Re: Dbanie o siebie 28.12.23, 15:51
        chococaffe napisała:

> Pić więcej, przede wszystkim wodę
        >
        > Pić więcej, przede wszystkim wodę......

Już nie rozcieńczaj tak tych drinków.
        • chococaffe Re: Dbanie o siebie 28.12.23, 15:57
          Chcę
      • la_felicja Re: Dbanie o siebie 29.12.23, 17:37
        A nie możesz się tej wody napić już dzisiaj?
    • wunder-gaffe Re: Dbanie o siebie 28.12.23, 15:47
      alfa36 napisała:
      > jak patrzę na swoją twarz, zaczynam myś
      > leć o medycynie estetycznej.

Bez zdjęcia się nie liczy.
      • alfa36 Re: Dbanie o siebie 28.12.23, 16:41
        Mnie się o dowód nie pytają, tak że tę...
    • abecadlowa1 Re: Dbanie o siebie 28.12.23, 15:55
      Brać zwolnienie lekarskie za każdym razem, gdy jestem chora
      Regularnie odpoczywać
      Spać po co najmniej 7 godzinna dobę (u mnie to duży wyczyn)
      Częściej chodzić do lasu i nad rzekę
      Mniej czasu w necie
      • melisananosferatu Re: Dbanie o siebie 28.12.23, 16:38
        O! Podpisze sie!
    • majenkirr Re: Dbanie o siebie 28.12.23, 16:11
      Oczywiscie. Tradycyjnie jak co roku wink planuję przestać jeść big_grin.
      • marta.graca Re: Dbanie o siebie 28.12.23, 16:22
        Ale tak całkiem? smile
        • wunder-gaffe Re: Dbanie o siebie 28.12.23, 16:46
          marta.graca napisała:
          > Ale tak całkiem? smile
          >

Podobno można nie jeść.
          Bretarianizm nazywany także inedią (łac. niejedzenie) opisuje się jako styl życia lub koncepcję filozoficzną, której głównym zamierzeniem jest całkowita eliminacja produktów spożywczych oraz wody. Zamiast nich bretarianie “konsumują” energię z kosmosu nazywaną życiodajną energią, Praną, Chi, Orgon, Qi bądź Vril. Odmianą bretarianizmu jest solarianizm – jej przedstawicie żywią się energią słoneczną, jednak nie rezygnują z picia wody.
          zywienie.medonet.pl/diety/diety-eliminacyjne/bretarianizm-co-to-jest-jak-zyja-ludzie-bez-jedzenia-i-wody/zgz3llk
          • wapaha Re: Dbanie o siebie 29.12.23, 12:50
            ponoc Sai Baba odżywiał się często praną

swoją drogą-polecam jego książki ( np. Sai baba mówi o związkach, Sai baba mówi do zachodu,)
      • raczek47 Re: Dbanie o siebie 28.12.23, 16:25
        Dbanie o siebie to dla mnie zdrowe zęby i włosy plus pasująca fryzura,USG piersi i brzucha raz w roku,systematyczne ćwiczenia fizyczne ,by cialo było sprawne,mocne i jędrne.
        O wszystko powyższe dbam i zamierzam kontynuować w przyszłym roku.
        Zwiększyć zamierzam rozwój osobisty poprzez czytanie wymagającej,fachowej literatury na ręcz porzucenia stricte rozrywkowej.
      • la_felicja Re: Dbanie o siebie 28.12.23, 17:29
        Przestań jeść. Zacznij się odżywiać.
    • marta.graca Re: Dbanie o siebie 28.12.23, 16:20
      Dieta, psychoterapia, więcej ruchu, medytacje, unikanie przebodźcowania, bycie asertywną i nie dawanie sobie wejść na głowę, dbanie o relacje, lepsza organizacja i pilnowanie porządku.
      • primula.alpicola Re: Dbanie o siebie 28.12.23, 16:35
        marta.graca napisała:

> Dieta, psychoterapia, więcej ruchu, medytacje, unikanie przebodźcowania, bycie
        > asertywną i nie dawanie sobie wejść na głowę, dbanie o relacje, lepsza organiza
        > cja i pilnowanie porządku.
        >

I to wszystko w jednym roku, o boże ambitna z Ciebie Marta!
        • marta.graca Re: Dbanie o siebie 28.12.23, 16:56
          To od czytania ematki się taka zrobiłam !
          • boogiecat Re: Dbanie o siebie 29.12.23, 13:23
            😺 ta lista jest taka piekna, ze ja tez ja chce mimo ze polowy raczej🤔🤔🤔 nie potrzebuje
            • marta.graca Re: Dbanie o siebie 29.12.23, 13:40
              Częstuj się!
    • milupaa Re: Dbanie o siebie 28.12.23, 16:29
      Regularne ćwiczenia i zdrowa dieta z mocnym ograniczeniem cukru. To moje postanowienie. Reszta to potem bo nie jest aż tak źle.
    • primula.alpicola Re: Dbanie o siebie 28.12.23, 16:35
      Dbam wystarczająco, nic więcej nie muszę.
    • la_felicja Re: Dbanie o siebie 28.12.23, 16:48
      Jedno, co mogę podpowiedzieć, to nie zaczynaj wprowadzać zmian od 1 stycznia. To niemal pewna gwarancja porażki. Zacznij od spacerów i zwiększaj intensywność stopniowo

Jak się pierwszego albo trzeciego stycznia rzucisz na aktywność i np zrobisz całą intensywną sesję z H Robertson, to potem przez tydzień będziesz umierać na zakwasy, a potem stwierdzisz, ze jest już połowa stycznia, a z ćwiczeń "nic nie wyszło", a skoro nie wyszło, to można zalec na kanapie z pudłem ciastek, bo teraz to już i tak wszystko jedno
      • snakelilith Re: Dbanie o siebie 28.12.23, 20:14
        la_felicja napisała:

> Jedno, co mogę podpowiedzieć, to nie zaczynaj wprowadzać zmian od 1 stycznia.

Niech twoje słowa będą w uszach Boga, jak mówi niemieckie przysłowie. Ale zapewne tak nie będzie i baseny będą od 1 stycznia pełne po korek, więc ja z moim postanowieniem powrotu do regularnego pływania będę musiała czekać do lutego.
        • wapaha Re: Dbanie o siebie 29.12.23, 12:53
          snakelilith napisała:

. Ale zapew
          > ne tak nie będzie i baseny będą od 1 stycznia pełne po korek, więc ja z moim po
          > stanowieniem powrotu do regularnego pływania będę musiała czekać do lutego.

nie czekaj, zacznij od razu- walić innych
          znajac życie to cały pierwszy kwartał będzie na fali tych z postanowieniami - szkoda tracić czasu, zwłaszcza ze...nie wiadomo co bedzie w lutym ( zdrowie, awaria basenu, zawalenie dachu, wyjazdy itd), szkoda przekładać
          wink
          • snakelilith Re: Dbanie o siebie 29.12.23, 13:03
            wapaha napisała:

..nie wiadomo co bedzie w lutym ( zdrowie, awa
            > ria basenu, zawalenie dachu, wyjazdy itd), szkoda przekładać
            > wink

Wiem, wiem, tylko strasznie mi się nie chce, bo u nas od trzech miesięcy prawie bez przerwy pada i na myśl o wodzie się wzdrygam. Ale wchodzę teraz przynajmniej regularnie na rower, więc liczę, że jak osiągnę następny stopień fitnessu, to jakoś tak zachce mi się też basenu. Albo przynajmniej się łudzę ......... wink
            • wapaha Re: Dbanie o siebie 29.12.23, 17:58
              rozumiem
              po prostu....nie myśl
              czasem tylko to pomaga- idź pierwszy raz z nastawieniem- że jak będzie wujowo i blee-to znaczy ze to nie ten czas,
              a jak bedzie fajnie to...warto iśc sprawdzić drugi raz

jakoś pójdzie
              najgorsze jest przekładanie bo zycie bya pokręcane i nie pyta kiedy ma coś pierdyknać a zgodnie z prawem murphego -pierdyknie zawsze wtedy gdy nie trzeba ( tfu tfu)
      • alfa36 Re: Dbanie o siebie 29.12.23, 08:35
        Nie, no tak nigdy nie robiłam 😉. Ale jednak chcę zwolnić triche w oracy i szybciej wracać do domu. Teraz niestety padam po powrocie i zero energii na aktywność. No cóż... Latka lecą.
    • la_felicja Re: Dbanie o siebie 28.12.23, 16:53
      A odpowiadając a pytanie w poście startowym, to mam zamiar wrócić do wegetarianizmu, ale ponieważ szykuje mi się rewolucja w życiu, to poczekam z tym do wiosny, a na razie zaczynam gotować więcej wegańskich dań i unikać mięsa, kiedy się da.
      Jak utknę gdzieś przy autostradzie, głodna i zmęczona, a do wyboru będzie świeża kanapka z szynką albo jakieś rozmiękłe serowe/humusowe papciajstwo - wybiorę kanapkę z szynką
      • wunder-gaffe Re: Dbanie o siebie 28.12.23, 17:03
        la_felicja napisała:
        > A odpowiadając a pytanie w poście startowym, to mam zamiar wrócić do wegetarian
        > izmu, ale ponieważ szykuje mi się rewolucja w życiu, to poczekam z tym do wiosn
        > y, a na razie zaczynam gotować więcej wegańskich dań i unikać mięsa, kiedy się
        > da.

Wegetarianizm to nie to samo co weganizm.
        • la_felicja Re: Dbanie o siebie 28.12.23, 17:12
          Sugerujesz, że wegetarianka nie może jeść wegańskich potraw? Może. To tylko w drugą stronę nie działa.

Książki kucharskie mam wegańskie, bo te wegetariańskie mi nie odpowiadały - wszystko przeładowane serem, masłem, śmietaną.
          Przez wiele lat gotowałam wegańskie potrawy, ale jadłam też jajka i czasami ser. Tak, że weganką nigdy nie byłam
          • wunder-gaffe Re: Dbanie o siebie 28.12.23, 17:35
            la_felicja napisała:
            > Sugerujesz, że wegetarianka nie może jeść wegańskich potraw?

Nie sugeruję. Myślałem że mylisz pojęcia.
            Padam w błoto do twych stóp i błagam o wybaczenie.
          • princesswhitewolf Re: Dbanie o siebie 29.12.23, 12:31
            Czyli sugerujesz ze tluszcz jest szkodliwy? Nic bardziej mylnego. Tylko trans fats czyli nadmiernie procesowanu tluszcz.

Dieta weganska nie jest wcale taka zdrowa bo w efekcie ludzie jedza duzo makaronow ryzu i chleba. Malo kto sie pokusi o zapewnienje dostatecznej ilosci straczkowych czy tempeh albo tofu by zyskac bialko. W teorii ok ale na codzien konczy sie na bulach, ryzach, i makaronach
            • la_felicja Re: Dbanie o siebie 29.12.23, 17:40
              Mnie odpowiadała, dobrze się czułam na tej diecie
    • karo.8 Re: Dbanie o siebie 28.12.23, 17:06
      To ja dbam bo ćwiczę codziennie rano, następnie wykonuję ćwiczenia oddechowe, po czym biorę lodowaty prysznic prze 1,5 minuty. Jem codziennie owsiankę na śniadanie i gotuję zdrowo przeważnie potrawy wegetariańskie.codziennie chodzę do lasu . A z cukier ograniczyłam 20 lat temu.
      • karo.8 Re: Dbanie o siebie 28.12.23, 17:21
        Ograniczyłam maslo . Używam tylko oliwy z oliwek nawet do smażenia
      • evro44 Re: Dbanie o siebie 28.12.23, 17:22
        A ja w końcu zacznę zlewać to, że moje ciało się starzeje, przestanę się łudzić, że spotkam fajnego faceta z którym się zestarzeję, pogodzę się, z tym, że samotność jest naturalną formą egzystencji i zacznę mieć wywalone na to co inni o mnie sądzą. Amen
    • sandy_cheeks Re: Dbanie o siebie 29.12.23, 09:14
      Planuje to wszystko, co rok temu i czego oczywiście nie zrobiłam: -1kg/m-c (nawet -0,5 będzie sukcesem), zacząć się jakkolwiek ruszać w sezonie zimowym, lepiej się odżywiać, doprowadzić nogi do porządku (już byłam zapisana na zabieg i 2x przekładałem termin i w grudniu zrezygnowałam 🤬), ogarnąć sprawy spadkowe (tu potrzebuję kooperacji wielu osób, z niektórymi od lat złe stosunki), zadbać o swój outfit, chciałabym wyglądać profesjonalnej, a głównie popylam w jeansach i t-shirt (aktualnie swetrze), zaliczyć satysfakcjonujące wycieczki i wakacje, nie denerwować się, podejmować lepsze decyzje niż w poprzednich latach, itp. itd.
      Wszystko to będzie wpływało pozytywnie na mój dobrostan 😊
    • wena-suela Re: Dbanie o siebie 29.12.23, 12:22
      Właściwie dbam o siebie. Sporadycznie jem cos przetworzonego. Rano parę minut gimnastyki, zimny prysznic. Zimą morsuję, a w innych sezonach jeżdżę rowerem do pracy, dużo spaceruje z psem. Staram się wtedy wyciszyć, nie odbieram telefonu, nie dzwonię. Spotykam się z psychoterapeutą. To może więcej snu i seksu?
      • marzeka11 Re: Dbanie o siebie 29.12.23, 12:29
        Więcej spacerować.
        Jako oczywistość wrzucić masaż twarzy (po ostatniej wizycie u kosmetyczki czuję się o niebo lepiej i lepiej wyglada twarz).
        Odciąć się od mediów w dalszym ciągu- tzn. co mniej więcej się dzieje wiem, bo przeglądam na kilku różnych stronach w necie, ale żadnych mediów, rozmów polityków , nawalanek politycznych)- zdrowie psychiczne jest równie ważne, co fizyczne.
    • subskrybcja Re: Dbanie o siebie 29.12.23, 12:51
      Zamierzam dbac o siebie nie słuchajac glupich, nieproszonych porad dotyczących mojego zycia.
      • la_felicja Re: Dbanie o siebie 29.12.23, 17:41
        O, i to jest bardzo dobre postanowienie
    • thea19 Re: Dbanie o siebie 29.12.23, 12:55
      dbanie o siebie to przede wszystkim zdrowy tryb zycia - regularny sen, zdrowa, zbilansowana dieta, aktywnośc fizyczna. Co Ci po zabiegach na twarz, jak jesz syf, nie wysypiasz się i nie pijesz tyle płynów ile trzeba.
    • madami Re: Dbanie o siebie 29.12.23, 13:14
      Dbanie o siebie to dbanie i o ciało i o umysł. Więcej ćwiczeń - zdecydowanie tak ( ja się ostatnio opuściłam w styczniu wracam na siłownię i biorę trenera!) więcej spacerów - Tak ostatnio słabo, głównie przez grudniowe infekcje), mniej słodyczy, więcej białka, suplementy.
      Umysł to pielęgnowanie myśli, zachwytów, wdzięczności, trzymanie się z daleka od tego co toksyczne czyli mediów społecznościowych, telewizji itp. nie przejmowanie się tym co nieistotne, dbanie o relacje - więcej spotkań, więcej spotkań z ludźmi!
    • kobietazpolnocy Re: Dbanie o siebie 29.12.23, 13:19
      Muszę pamiętać o piciu wody i porządnym rozciąganiu się co 1-2 dni.
    • szarmszejk123 Re: Dbanie o siebie 29.12.23, 13:19
      Też jak ostatnio patrzę na swoją, to zaczynam myśleć.
      Zaczynam też myśleć poważnie o zrobieniu nowych cycków, choć się boję, bo moje są w opłakanym stanie.
    • samanta1010 Re: Dbanie o siebie 29.12.23, 13:47
      minimum jedna wizyta lekarska w miesiacu plus badania (dentysta, okulista-nowe okulary, dermatolog, internista, ginekolog, usg/mamografia itp).
      masaże tajskie, kosmetyczka
      ruch
      test predyspozycji/preferencji zawodowych
      • marta.graca Re: Dbanie o siebie 29.12.23, 13:50
        Polecam test Gallupa smile
    • kiddy Re: Dbanie o siebie 29.12.23, 14:35
      Ależ tak, zaczynam dbać o siebie.
      Nie biorę sobie na głowę za dużo (i na pewno nie biorę spraw zbędnych).
      Korzystam częściej z pomocy innych.
      Codziennie daję sobie czas na odpoczynek. Ale taki typu drzemka leżenie pod kocem. Ostatnio jest mi to potrzebne.
      Codziennie daję sobie czas na książkę, rysowanie, układanie, czyli to, co lubię robić i co mnie odpręża.
      Planuję codzienne, choćby krótkie, samotne spacery. Chodzenie działa na mnie relaksująco, głowa odpoczywa.
      Pilnuję, żeby regularnie jeść i żeby to było jedzenie, które lubię.
      Pilnuję, żeby na godzinę przed snem odłożyć telefon i w miarę możliwości odpocząć. Inaczej mam galopadę myśli i sen tak rwany, że wcale nie odpoczywam.
      • alfa36 Re: Dbanie o siebie 29.12.23, 22:48
        Z tym telefonem to też sobie obiecuję...
    • mayaalex Re: Dbanie o siebie 29.12.23, 23:55
      Zaczelam juz jakis czas temu, choc teraz troche gorzej mi idzie na wakacjach - ale wroce do lepszych nawykow jak juz bede w domu smile
      Wiecej chodze, jem mniej slodyczy i kiepskiej jakosci weglowodanow, robie cwiczenia oddechowe i izotoniczne (nie wiem, czy tak sie nazywaja po polsku?), na sniadanie czesto jadam owsianke z owocami i cynamonem, jem mniej masla, miesa i serow (choc zdarza mi sie, bo bardzo je lubie, ale jednak robie to rzadziej) a wiecej warzyw (w tym straczkowych), owocow i ryb. Bez jakichs bardzo radykalnych krokow, ale jednak troche zmienilam. Jak mam wolna chwilke to robie 20-30 przysiadow albo jakies inne szybkie cwiczenia. I zakladam, ze mogabyc dni, kiedy nie bede miala czasu na cwiczenia a na obiad wciagne bule z serem i maslem, trudno.
      Zmobilizowal mnie cholesterol i cisnienie, musze to jakos opanowac i najpierw chcialabym jednak bez lekow.
      Plus terapia na inne sprawy, ale zakladam, ze w moim wypadku na cisnienie tez moze pomoc smile
      Estetycznie to samo co zawsze, botox i prophilo, na jakies bardziej radykalne kroki jednak sie nie zdecyduje, chyba az tak mi jednak nie zalezy bo ewentualne powiklania i bol po zabiegu zniechecaja mnie skutecznie, mimo ze mlodsza sie nie robie. Widze w pracy duzo dobrze zrobionych kobiet, wygladaja ladnie, ale nie az na tyle, zeby mi sie chcialo wchodzic w jakies wieksze ingerencje. To juz wole za to gdzies pojechac smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka