Dodaj do ulubionych

Airfryer - mielone

16.01.24, 17:22
Nie wiem czy robiłyście czy nie, ale może tym, które zastanawiają się nad kupnem przyda się moja polecajka. Dzisiaj zrobiłam z części mięsa mielonego pulpety, a z reszty kilka mielonych i upiekłam w airfrajerze. Wow! rewelacyjne wyszły, już nie będę nic smażyć na patelni, bo i schab i kurczak i jak się okazuje kotlety mielone, są lepsze z tego cudasmile
Obserwuj wątek
    • ekstereso Re: Airfryer - mielone 16.01.24, 17:26
      A powiedz, czy dodałaś coś do mięsa poza przyprawami i jajkiem? I jak długo piekłaś?
      • pade Re: Airfryer - mielone 16.01.24, 17:34
        Mój przepis na mielone to mięso, podsmażona cebulka, jajka, namoczona bułka, przyprawy, odrobina wody gazowanej. Nawet w bułce tartej obtoczyłam i tak ułożyłam na ruszcie. 200 stopni, około 15 minut, może mniej, bo najpierw nastawiłam na 10, a potem chyba jeszcze 3.
        • sueellen Re: Airfryer - mielone 16.01.24, 17:37
          Jakie mięso? Bo może mi nie wychodziło bo było za chude?
          • pade Re: Airfryer - mielone 16.01.24, 18:12
            Robię większą ilość na raz, więc mieszam 1kg mięsa z łopatki (tłustsze) + 1kg z szynki (chude).
            • sueellen Re: Airfryer - mielone 16.01.24, 18:19
              Tak jak przypuszczalam. Nie jemy wieprzowiny.
        • ekstereso Re: Airfryer - mielone 16.01.24, 17:46
          Dzięki
    • alpepe Re: Airfryer - mielone 16.01.24, 17:34
      A u mnie nie wyszły, nie wiem, nigdy więcej nie będę ryzykować.
    • sueellen Re: Airfryer - mielone 16.01.24, 17:36
      Te kotlety w bułce tartej czy bez bułki? Robiłam takie w bułce i dzieci nie lubiły, wolały smażone na patelni, ale wszystko obtaczane w jajku i mące z odrobiną oleju wychodzilo super.
      • pade Re: Airfryer - mielone 16.01.24, 18:18
        W bułce, i żadnego tłuszczu nie używam. Mięso samo w sobie ma tłuszcz. Nie wiem czy to kwestia przyprawienia, temperatury, czasu, czy urządzenia, ale u mnie wszystko co robimy w aifrajerze jest po prostu pyszne. Goście z zewnątrz potwierdzają i potem sami zamawiają to urządzenie.
        Serio, wszystko wychodzi mi chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku. Raz nawet wrzuciłam zamarynowane resztki wieprzowiny, która nie zeszła na grillu i wyszło coś w rodzaju steka (ale nie surowego).
        • sueellen Re: Airfryer - mielone 16.01.24, 18:21
          U nas wołowina albo indyk więc pewnie za chude na kotlety w airfryerze.
          • pade Re: Airfryer - mielone 16.01.24, 18:23
            Czy ja wiem, kurczak nie jest tłusty, a nawet filety z niego wychodzą świetne. Dużo daje podsmażona cebulka do mięsa i woda gazowana.
            • pade Re: Airfryer - mielone 16.01.24, 18:25
              aa no właśnie, przypomniałam sobie, indyka też piekłam
              nic mi nie wychodzi suche, nie ma takiej opcji
            • pade Re: Airfryer - mielone 16.01.24, 18:25
              cebulka i woda to do mielonegosmile
              • sueellen Re: Airfryer - mielone 16.01.24, 18:28
                Cebulę daje oczywiście , ale wody gazowanej nie. Spróbuję, dzięki.
                • sueellen Re: Airfryer - mielone 16.01.24, 18:30
                  Poza tym jest mi mega trudno ocenić czy obiektywnie wyszły dobre czy nie, bo sama mięsa nie jem. Kotlety robię bo dzieci lubią. O ile airfryer używany często gęsto tak kotlety/ krokiety otaczane w bułce tartej dzieciarnia chce z patelni.
                  • pade Re: Airfryer - mielone 16.01.24, 18:35
                    właśnie dostałam info od dziecka, które przed chwilą zjadło, że obiad był pysznysmile
                    a u nas też kotlety były wyłącznie z patelni, domownicy kochają smażone, ale ileż można jeść tłuszczu, dlatego szukałam zdrowszej opcji i dzięki bogu ktoś wymyślił airfrajera
                    na początku było marudzenie, co też matka wymyśliła, a teraz chodzi codziennie
                • pade Re: Airfryer - mielone 16.01.24, 18:30
                  Spróbuj zwiększyć temperaturę i skrócić czas, zawsze możesz dopiec.
        • wunder-gaffe Re: Airfryer - mielone 16.01.24, 19:53
          pade napisała:
          > u mnie w
          > szystko co robimy w aifrajerze jest po prostu pyszne. Goście z zewnątrz potwier
          > dzają i potem sami zamawiają to urządzenie.

Napisz jaki masz model.
    • drilka Re: Airfryer - mielone 16.01.24, 18:51
      Robię dokładnie tak samo, tylko jeszcze psikam te obtoczone w bułce odrobiną oleju. I potwierdzam, są pyszne. Już sobie nie wyobrażam smażenia na patelni. I mogę potwierdzić, że mi też airfryerowe wszystko dobre wychodzi. No i jest genialny dla mnie do zdrowego, dietetycznego odżywiania.
      • akseinga1975 Re: Airfryer - mielone 16.01.24, 19:16
        A ile mielonych sie miesci ba raz? Jaki model polecacie?
        • pade Re: Airfryer - mielone 16.01.24, 20:37
          u mnie 4 sztuki, spore sztuki
          model ovi xxl
          • akseinga1975 Re: Airfryer - mielone 16.01.24, 20:51
            Dzieki
    • bei Re: Airfryer - mielone 16.01.24, 21:28
      Ja robię z mięsa indyczego, rozcieńczam nie bułką a zblendowaną marchewką ( można ją potraktować tarką o najmniejszych oczkach), zamiast cebuli por, przyprawiam na pikantnie. Można też piec w piekarniku.
      • bei Re: Airfryer - mielone 16.01.24, 21:30
        Ja od lat piekę mielone w piekarniku. Mięso i warzywa do gulaszu też piekę, unikam smażenia gdzie tylko się da.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka