20.01.24, 15:24
Jako 18 l miałam na nartach kontuzję prawego kolana, nie pamiętam specjalnej rehabilitacji. Przez lata wszystko było ok. Ok 5 lat temu zaczęło czasem się odzywać( za 2,3 razy do roku jeden dwa strzały bólu,4/10 dosłownie kilkanaście sekund). Było to na tyle mało kłopotliwe, że nic z tym nie robiłam. Teraz kiedy robię przysiady, wykroki, czuje lekki ból, moja od razu po ćwiczeniu. Iść do fizjo? Czy coś jeszcze da się zrobić czy już po 35 l nic??
Obserwuj wątek
    • kotejka Re: Kolano 20.01.24, 15:30
      ja bym poszła do ortopedy, zrobila zdjecia, poradzila sie fizjo, jak sobie nie zaszkodzic
      a jednoczesnie nie rezygnowała z ruchu,
      ostatecznie, musisz miec mobilne, elastyczne i silne kolanko caly czas
      • ekstereso Re: Kolano 20.01.24, 15:35
        Dzięki! Rezygnacji z ruchu nie rozważam, no co Ty. Ten ból nie uniemożliwia mu no przysiadów, ale robię je płytsze, asekuruję się.
        • berdebul Re: Kolano 20.01.24, 15:38
          Zrób rezonans, będziesz miała wszystkie informacje i lekarz, a później fizjo.
        • kotejka Re: Kolano 20.01.24, 15:45
          no tak, ale taka ruchomosc ograniczona bólowo moze powodowac kompensacje
          czyli nie mogac zrobic tak jak nalezy wykonujesz nieprawidlowy ruch i mozesz uszkodzic inny obszar
          sprawdz co jest temu kolanu wink
          • ekstereso Re: Kolano 20.01.24, 19:04
            Właśnie! Zrobię ten rezonans i wtedy pójdę do lekarza. Dzięki
    • wapaha Re: Kolano 20.01.24, 15:42
      no jasne że idź- zrób dobre usg który pokaże struktury chrząstek, wzmacniaj mięsnie ( uda, pośladki,łydki), suplementuj chondroityne/kolagen/kwas hialuronowy, pij dużo wody- i ćwicz na zdrowie -im więcej ruchu tym lepiej, najgorsze dla stawów jest nicnierobienie
      • kotejka Re: Kolano 20.01.24, 15:47
        fajnie, ze piszesz o suplementach
        ja sie podepne
        mnie skrzypi w kosciach na jodze wink
        lykam artresan, lykam omegi i ostatnio kolagen z proszku z nadzieja, ze i na skore pomoze
        czy to ma sens?
        • wapaha Re: Kolano 20.01.24, 15:57
          ma sens -a na pewno nie zaszkodzi suspicious
          co ważne -nawodnienie ilości wit c
          ewentualnie- iniekcje z kwasu hialuronowego ( żeby nawilżyć)

przede wszystkim jednak pokochac i absolutnie nie rezygnować z ruchu

• kotejka Re: Kolano 20.01.24, 20:43
            Dzięki wink
      • ekstereso Re: Kolano 20.01.24, 19:05
        😘
    • default Re: Kolano 20.01.24, 15:58
      Miałam podobnie - skręcenie kolana w wieku 17 lat, żadnej rehabilitacji, przez lata było dobrze, strzały bólu zaczęły się pojawiać jak miałam koło 30-tki, coraz częstsze i tak dotkliwe, że wręcz blokowały jakikolwiek ruch nogą. Okazało się, że łąkotka jest uszkodzona, w zasadzie porwana na kawałki. Miałam artroskopię - od tamtej pory jest dobrze, tzn. nic mnie nie boli, ale przypuszczam że gdybym uprawiała jakieś bardzo obciążające, intensywne ćwiczenia, to wyszłaby mniejsza sprawność tego kolana.
      • ekstereso Re: Kolano 20.01.24, 19:07
        Oj to nie brzmi optymistycznie. Czuję się zmotywowana.
    • bistian Re: Kolano 20.01.24, 16:02
      Co to znaczy się odzywa? To nie chomik albo inna wiewiórka.
      Coś się dzieje i warto się dowiedzieć, z czego to wynika.
      Może się coś porozciągało, ale może są zmiany w kolanie?
      Wysłałbym do lekarza na prześwietlenie, może sam bym poszedł, gdyby to mnie dotyczyło osobiście? Lepiej zapobiegać, niż leczyć.
      • alfa36 Re: Kolano 20.01.24, 23:35
        Dokładnie. Sprawdziłabym. Takie przechodzone w młodości urazy mszczą się na człowieku w późniejszym wieku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka