chococaffe 23.01.24, 11:55 Prędzej czy póxniej mi zdycha. Kupuję w takich niby doniczkach plastikowych, ale już nie przesadzam. Chcę mieć na parapecie cały rok - da się? Jak, krok po kroku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
35wcieniu Re: Mięta dla początkująych 23.01.24, 11:57 Przesadzić. Pewnie że się da. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Mięta dla początkująych 23.01.24, 12:01 Dzięki. A czy potem jakoś podcinać obowiązkowo? Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Mięta dla początkująych 23.01.24, 12:02 No jak podcinasz albo łamiesz łodygi to się bardziej rozkrzewia i jest gęściejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Mięta dla początkująych 23.01.24, 12:06 No to w najbliższym czasie wybiorę się po doniczki (z odpływem) Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Mięta dla początkująych 23.01.24, 12:27 Jeżeli masz możliwość, kup sadzonki na targach ogrodniczych lub w jakimś ogrodnictwie, a nie w markecie. Mają lepsze sadzonki, są bardziej ukorzenione i mocniejsze. Poza tym mięta to chwast, wystarczy pilnować podlewania. Ja wysiałam kiedyś z nasion, rosła jak dzika, a parapet był na północnym oknie. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Mięta dla początkująych 23.01.24, 12:28 Kupuję na bazarze, takie, które wydają się silne, rozrośnięte itd. Ale fakt, nie przesadzałam ich. Odpowiedz Link Zgłoś
pavia Re: Mięta dla początkująych 23.01.24, 19:37 Od razu w dużai doniczkę. Ma bardzo rozbudowany system korzeniowy. U mnie na działce zabiła czesc kwiatków. Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Mięta dla początkująych 24.01.24, 03:40 Ale kupujesz sadzonki, czy takie "silne, rozrośnięte" do spożycia? Bo te "silne, rozrośnięte" tylko z wierzchu wyglądają na silne - prawie nie mają korzonków, bo są pędzone na nawozach. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Mięta dla początkująych 23.01.24, 19:55 chococaffe napisała: > No to w najbliższym czasie wybiorę się po doniczki (z odpływem) > > Dzięki. Można kupić gustowne ceramiczne skrzyneczki z podstawką. Badylek będzie miał więcej miejsca a dodatkowo moze byc ozdoba kuchennego parapetu. Kup tez dobra ziemię byle nie skladająca się głównie z torfu Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Mięta dla początkująych 23.01.24, 12:00 Nie wiem, nie pomogę, łącze się w bólu moja też zdycha nawet ta dzika... Już tu te, pytałam niestety nic nie pomogło z rad...moja ręką nie nadaje z mięta na tych samych falach Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Mięta dla początkująych 23.01.24, 12:01 Ja w koncu przesadzę je do prawdziwych doniczek - może w końcu się uda. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Mięta dla początkująych 23.01.24, 12:03 Byle z odpływem. Ludzie często sadzą w osłonkach zamiast w doniczkach z dziurkami i się dziwią gdzie problem, a własnie tu. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Mięta dla początkująych 23.01.24, 12:12 Moje doniczki mają dziurki. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Mięta dla początkująych 24.01.24, 05:04 beata985 napisała: > Nie wiem, nie pomogę, łącze się w bólu moja też zdycha nawet ta dzika... > Już tu te, pytałam niestety nic nie pomogło z rad...moja ręką nie nadaje z mięt > a na tych samych falach > Warunki bytowania w domu w okresie zimowym wcale nie sprzyjają roślinom ktore najlepiej rosną na zewnątrz. Wbrew pozorom po pierwsze one tez urządzają sobie zimowy spoczynek, żyją ale nie puszczają tak radośnie nowych pędów a jak już to słabe i chorowite. Cieplo i suche powietrze tez im nir sprzyja a co najgorsze brak odpowiedniego światła i kat padania naturalnego ktory im " mowi", ze jest zima i trzeba spać. Zima potrzebują stanowiska chłodniejszego, wilgoci w powietrzu ale nie mokrej ziemi czy lisci. Przeżyją do wiosny jednak poza okazjonalnym skubaniem nir ma co liczyć na obfite plony. Moim zdaniem zimą mozna w domu przechowywać rośliny ktore pitem trafia na balkon ale i na oknie będą niezle rosły jednak do bieżącej konsumpcji kupować pęczki lub sadzonki w doniczkach ktore przechowują się dłużej ale ze świadomością ze gdy się zje to będą zjedzone a resztki do wywalenia po prostu. Przy słonecznym przedwiośniu te na parapecie, zasilone i coraz więcej podlewane mogą zacząć dawać plon do jedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Mięta dla początkująych 24.01.24, 12:38 Ale moja zimuje na balkonie, ma dużą doniczke z dziurkami, nie przesadzam z podlewaniem Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Mięta dla początkująych 23.01.24, 12:08 Ja tak uśmiercam wszystkie zioła, już się poddałam, zresztą zupełnie nie mam ręki do roślin Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Mięta dla początkująych 23.01.24, 12:12 Jak chcesz mieć na parapecie cały rok, to kup nasiona i wysiej. Te z supermarketów w małych doniczkach są przeznaczone do spożycia, pędzone w szklarniach i kiepsko znoszą drastyczną zmianę warunków na domowe. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Mięta dla początkująych 23.01.24, 12:16 Miałam dwa razy nieprzyjemną przygodę z nasionami i się trochę zniechęciłam (w torebkach byly nasiona innych roślin) Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Mięta dla początkująych 23.01.24, 12:25 No to kup trzeci raz, ze sprawdzonego źródła. Na doniczkowe wydajesz znacznie więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Mięta dla początkująych 24.01.24, 15:09 Ostatnio kupowałam nasiona w Lidlu (mięte, bazylię, rzodkiewki, ogórki etc), kosztowały grosze i wszystko wyrosło i rosło jak głupie. Mięte wsadziłam na działce i przerwała zimę i musiałam karczować bo była jak chwast, Bazyli miałam tyle że nie nadążałam rozsadzać. Kupuję też w Lidlu cebulki kwiatowe i wszystko bez problemu wyrasta i kwitnie. Pierwszy raz w życiu mam ogródek i działkę i nie chce inwestować za dużo, zanim nie ogarnę co chce żeby rosło. Tylko tulipany kupuję w specjalistycznym sklepie od producenta. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Mięta dla początkująych 23.01.24, 19:50 Kup w sklepie ogrodniczym a nie w spożywczaku. Odpowiedz Link Zgłoś
hell-raiser1 Re: Mięta dla początkująych 24.01.24, 05:25 koronka2012 napisała: > Kup w sklepie ogrodniczym a nie w spożywczaku. Nikt nie zwrócił uwagi na Twój post. Zioła do hodowli w domu kupujemy w sklepach ogrodniczych, a nie w takich jak Biedronka lub inne. Bo to są jednorazówki wyciągnięte z chłodni z brakiem dostępu do światła i wody. Odpowiedz Link Zgłoś
abidja Re: Mięta dla początkująych 24.01.24, 05:49 Ja choduje w ogrodzie. Mieta lubi slonce, cieplo i wilgotna ziemie ale nie lubi plywac 😉 i potrzebuje miejsca na korzenie. Z nawozu stosuje skorupki jajek , drozdze i skorki od bananow. W twoim przypadku ( domowa uprawa ) skorki od bananow namocz i uzywaj tej wody do podlewania. Raz,lub 2 x w tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Mięta dla początkująych 24.01.24, 08:04 U mnie mieta rosnie w doniczce w ogrodzie, bo inaczej za bardzo sie rozrasta. Mieta jest inwazyjna, ale i tak z teo co piszesz rosnie z doniczce. Ja bym ja przesadzila do wiekszej doniczni z "doniczkowa" ziemia i postawila w mniuejsce gdzie jest duzo swiatla i nie przesadzala z podlewaniem. Ja moja podlewam dopiero jak widze, ze tego potrzebuje. Raz na rok scinam wszystko do gleby i wyrasta od nowa. W ogole nadmierne podlewanie roslin doniczkowych to chyba najczestsza przyczyna ich padania. Odpowiedz Link Zgłoś