palacinka2020 Re: Niski 13 latek 28.01.24, 16:38 Moj maz tez byl malutki, dorosl do 170 cm mowi, ze nie plakal bo mial inne rzeczy do robienia I szkola sie tak nie przejmowali Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: Niski 13 latek 29.01.24, 09:40 Może pocieszę, mój syn zawsze był najniższy, najdrobniejszy w klasie, w wieku 13 lat, wśród rówieśników wyglądał jakby pomylił klasy, no i po 15 roku zaczął rosnąć, w mgnieniu oka przerósł wielu rówieśników, zatrzymał się za 187 cm. Odpowiedz Link Zgłoś
wrota.do.lasu Re: Niski 13 latek 29.01.24, 17:51 Słuchajcie, sprawdam siatki, kalkulatory online i raz mi wychodzi 0 crntyl a raz między 3 a 10 13l i 6mies 148cm Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Niski 13 latek 29.01.24, 18:15 siatka jest rysowana z danych statystycznych a te się mogą różnic w zależności od czasu zbierania danych (w jakich latach) albo w zależności od populacji, ktorą uwzględniono do badan; najlepiej uzywać najbardziej aktualnych siatek przygotowywanych dla dzieci polskich tu masz dla porównania siatki polską i WHO (pierwszy lepszy link wyszukany przez google) www.zscielcza.pl/?q=uczen/edukacja/centyle Odpowiedz Link Zgłoś
wrota.do.lasu Re: Niski 13 latek 29.01.24, 19:49 Dziękuję czyli idzie 3 centylem od lat Odpowiedz Link Zgłoś
zwierzakowa13 Re: Niski 13 latek 29.01.24, 23:24 www.jakicentyl.pl/ tu wychodzi 4 centyl Odpowiedz Link Zgłoś
mhanutka Re: Niski 13 latek 29.01.24, 22:17 Jakbym o swoim czytała. U nas dodatkowo chłopcy w klasie szybko przeszli mutację i inne aspekty dojrzewania a mój był przy nich chłopczykiem. Nadgonił mając 14-15 lat. Nic mądrego nie napiszę bo swojego też nie potrafiłam przekonać że ma cierpliwie czekać Odpowiedz Link Zgłoś
migafka357 Re: Niski 13 latek 29.01.24, 22:24 Pytasz o psychikę - rozmowy, tłumaczenie, wsparcie psychologa to ważne rzeczy, ale ja też zadbałabym o wsparcie jego umiejętności, które wzmocnią jego pozycję w klasie, bo to bardzo podnosi samoocenę i uodparnia na docinki. Ja znam 4 rzeczy - dobry z matmy, świetny sportowiec, facet z bajerą (dowcipny, ma zawsze coś ciekawego do powiedzenia, fajny, dusza towarzystwa), muzyk (gra na gitarze). Chłopcy, którzy tacy byli, nie mieli problemów z docinkami na temat wyglądu, bez względu na różne niedostatki w tym względzie. Może coś z tego do niego pasuje i warto to rozwijać? Odpowiedz Link Zgłoś
sunflowerin Re: Niski 13 latek 30.01.24, 09:52 Mam sąsiadów, już emerytów. Ojciec dość wysoki, matka niska. Mają dwóch synów jeden wyższy od ojca, drugi niski jak matka. Gdybym nie znała ich rodziców nigdy by m nie pomyślała że są rodzeństwem. Jak u Was ze wzrostem? Jak dziadkowie chłopca? Odpowiedz Link Zgłoś
kitty4 Re: Niski 13 latek 30.01.24, 13:21 Pójść do lekarza i załatwić mu hormon wzrostu ? Odpowiedz Link Zgłoś