Dodaj do ulubionych

Ataki kaszlu - help!

27.01.24, 23:12
Od 2 tygodni jestem podziębiona.
Skorzystał z Waszych rad i masakryczny bol gardła zniknął. Nie goraczuje, nie mam kataru. Testy rsv, grypa, covid negatywne. Byłam u lekarza -, osłuchowo czysto. A jednak mecza mnie ataki kaszlu. Takie napadowe, bez kdksztuszania, szczególnie wi3czorem.
Lekarz przepisał Levopront, mam jeszcze Sinecod -, wszystko to leki hamujące odruch kaszlowy. Powiedział że taki kaszel moze sue długo utrzymywać, do 3 tygodni

Ale cholera mnie zaraz weźmie - mam wrażenie że od tego kaszlu to już nie wszystko boli.

Jakieś magiczne leki i sposoby babuni pliz?
Zanim płuca wypluje..
Obserwuj wątek
    • lisciasty_pl Re: Ataki kaszlu - help! 27.01.24, 23:19
      Zajebiści są ci lekarze i ich zaleczanie objawów. Mnie szarpał kaszel, też się nachodziłem po łapiduchach i g. to dało. A tak mnie męczyło że w nocy spać nie mogłem bo mnie ten kaszel budził. Poszedłem do wiedźmy od biorezonansu, powiedziała że krztusiec, posiedziałem 1,5h pod prądem i przeszło. Cholera wie czy to był krztusiec czy inna chlamydia, w każdym razie odżyłem suspicious
      Może jakieś testy na krztuśca są dostępne, tylko że ponoć tego jest kilka odmian...
      A objawy miałem podobne, nic mi nie było tylko ten cholerny kaszel.
      • kk345 Re: Ataki kaszlu - help! 27.01.24, 23:37
        Homeopatię też zareklamujesz?
        • kk345 Re: Ataki kaszlu - help! 27.01.24, 23:39
          Już nie musisz, alpepe reklamuje...
    • hanusinamama Re: Ataki kaszlu - help! 27.01.24, 23:34
      Nawilżacz powietrza w sypialni. Ja wlewam mgiełkę solankową zabłocką. Ale uwaga: powoduje zadymienie smile
      I jak masz gaz to zmienia kolor gazu w kuchence na pomarańczowy (jod zmienia).
      Pic malutkimi porcjami wodę, żeby nawilżać gardło. Na mnie dobrze działały jeszcze takie tabletki do ssania śluzvit.
    • alpepe Re: Ataki kaszlu - help! 27.01.24, 23:34
      syrop Stodal. Wiem, homeopatia nie działa.
      Alternatywnie: do buzi łyżeczka miodu i trzymasz do rozpuszczenia zębów... tj. miodu.
    • kk345 Re: Ataki kaszlu - help! 27.01.24, 23:39
      Na wieczorny i nocny, suchy kaszel, pomaga mi thiocodin, nawilżanie powietrza (z braku nawilżacza mokrym ręcznikiem na kaloryferze) i spanie na wysoko ułożonych poduszkach.
      • ophelia78 Re: Ataki kaszlu - help! 27.01.24, 23:43
        O thiocodin!
        Dzieki!
        Pamiętam ze kiedyś brałam jak mialam jakiś mega kaszel i egzamin na uczelni. Pamiętam ze wtedy wprzedaali to w opakowaniach po 3 szt max chyba. A jak teraz wyguglalam to są po 10 i 16 sz a w necie pełni zapytań "ile trzeba wziąć tabletek thiocodinu zeby mieć faze".

Nie chcr fazy, cche przestać kaszlec....
        • kk345 Re: Ataki kaszlu - help! 28.01.24, 00:01
          Tak, są wreszcie większe opakowani i są bez recepty. Zawsze mam w domu
        • doloresamigo Re: Ataki kaszlu - help! 28.01.24, 00:04
          To, tak jak mówię, trzeba zdiagnozować /wykluczyć koklusz i mykoplazmę.

ophelia78 napisała:

> O thiocodin!
          > Dzieki!
          > Pamiętam ze kiedyś brałam jak mialam jakiś mega kaszel i egzamin na uczelni. Pa
          > miętam ze wtedy wprzedaali to w opakowaniach po 3 szt max chyba. A jak teraz wy
          > guglalam to są po 10 i 16 sz a w necie pełni zapytań "ile trzeba wziąć tabletek
          > thiocodinu zeby mieć faze".
          >
          > Nie chcr fazy, cche przestać kaszlec....
    • berdebul Re: Ataki kaszlu - help! 27.01.24, 23:40
      Solna lampa do sypialni + nawilżacz. A z syropów to prawoslaz, albo GrinTus. Ten drugi pomógł na, na pocovidowy kaszel.
    • doloresamigo Re: Ataki kaszlu - help! 27.01.24, 23:42
      A koklusz wykluczony i mykoplazma??

ophelia78 napisała:

> Od 2 tygodni jestem podziębiona.
      > Skorzystał z Waszych rad i masakryczny bol gardła zniknął. Nie goraczuje, nie m
      > am kataru. Testy rsv, grypa, covid negatywne. Byłam u lekarza -, osłuchowo czys
      > to. A jednak mecza mnie ataki kaszlu. Takie napadowe, bez kdksztuszania, szczeg
      > ólnie wi3czorem.
      > Lekarz przepisał Levopront, mam jeszcze Sinecod -, wszystko to leki hamujące od
      > ruch kaszlowy. Powiedział że taki kaszel moze sue długo utrzymywać, do 3 tygodn
      > i
      >
      > Ale cholera mnie zaraz weźmie - mam wrażenie że od tego kaszlu to już nie wszys
      > tko boli.
      >
      > Jakieś magiczne leki i sposoby babuni pliz?
      > Zanim płuca wypluje..
      • ophelia78 Re: Ataki kaszlu - help! 28.01.24, 00:08
        No nie bo żadnych badań laboratoryjnych nie miałam
    • milupaa Re: Ataki kaszlu - help! 27.01.24, 23:44
      I po tych hamujących ci nie przechodzi? Też kiedyś dostałam gdy kaszel męczył mnie ponad miesiąc, szybko minęło. To jest tzw nadreaktywnosc oskrzeli, wręcz nawyk kaszlu. Bywa po przeziębieniu i przy skłonności. Warto używać nawilżacza jeśli w mieszkaniu jest sucho (kupić coś do pomiaru).
    • eglantine Re: Ataki kaszlu - help! 27.01.24, 23:54
      Jeśli przeciwkaszlowe lekarstwa nie pomagają, nie pokasłujesz tylko chcesz wypluć pluca i nie przejdzie ci przez kolejny tydzień, zbadałabym się w kierunku krztuśca.
      Mnie tak przeczołgało kilka lat temu, myślałam, że się już przekręcę. Lekarze niczego się nie dopatrzyli, sama się zdiagnozowałam, bo nie mogłam spać w ogóle, takie miałam ataki wieczorem. Musiałam wymóc badania na przeciwciała i BUM, krztusiec. Najgorszemu wrogowi nie życzę, a wszystkim teraz radzę się doszczepić, bo szczepienia z dzieciństwa już dawno nie działają.
      • lisciasty_pl Re: Ataki kaszlu - help! 28.01.24, 00:59
        Problem tylko w tym że krztuśców jest kilka odmian i ponoć szczepienie działa tak sobie. Coś jak z grypą uncertain
        Też się szczepiłem i mnie dopadło.
        • kk345 Re: Ataki kaszlu - help! 28.01.24, 01:57
          Gdybyś naprawdę miał krztusiec, żadne magiczne prądy by ci nie pomogły. Przelewanie jajkiem i okadzanie na rozstajach też nie.
          • lisciasty_pl Re: Ataki kaszlu - help! 28.01.24, 12:16
            No z pewnością, wykańczający kaszel przez kilka dni i nocy z rzędu to były moje urojenia :]
            Twoja misja niesienia kaganka oświaty jest z pewnością potrzebna, ale nie wysilaj się. Nie obchodzi mnie czy ktoś w to wierzy czy nie, mi pomogło i to jest dla mnie najważniejsze suspicious
        • memphis90 Re: Ataki kaszlu - help! 28.01.24, 12:10
          Pałeczka krztuśca tj Bordatella pertussis jest jedna. Oczywiście są inne Bordatelle - w sumie 7 zaraźliwych dla człowieka - ale nie są już pałeczkami krztuśca i nie produkują toksyny krztuścowej.
        • hanusinamama Re: Ataki kaszlu - help! 28.01.24, 12:32
          Żadne szczepienie nie działa w 100%. Ale to nei znaczy ze działa tak sobie.
          Bajki opowiadasz, dałeś się naciągnąc na biorezonans.
          Krztusiec jest jeden, bo powoduje go jeden rodzaj bakterii no ale jakoś cwaniaki od biorezonansu muszą działać. Wiec wciskają ludziom, ze mimo negatywnych badań w kierunku krztuśca...krzysiec jest.
          • lisciasty_pl Re: Ataki kaszlu - help! 28.01.24, 14:46
            Naciągać to się dawałem długie lata na kosztowne i czasochłonne pielgrzymki po specjalistach i ich gówno dającym leczeniem objawów. U wiedźmy z prądem sprawę załatwiłem za półtorej stówki po jednej wizycie, szkoda mi czasu i pieniędzy na dyskusję z faktami :] Jakby mnie Harry z Tybetu pomacał po nodze i uzdrowił też bym go chwalił.
            • hanusinamama Re: Ataki kaszlu - help! 28.01.24, 21:38
              Czyli nic ci nie było, miałeś atak kaszlu na tle nerwowym.
    • b.bujak Re: Ataki kaszlu - help! 28.01.24, 00:00
      śluzówka musi się zregenerować;
      domyślam się, że to kaszel z gardła - w takim przypadku ulgę przyniesie prawoślaz, kisiel do picia, mleko z maslem, siemie lniane, nawilżanie małymi ale częstymi łyczkami
    • princesswhitewolf Re: Ataki kaszlu - help! 28.01.24, 00:38
      Ok brzmi jak takie swinstwo z ktorym my sie meczylismy w pazdzierniku. Okropny kaszel. Ssanie czegos troche pomagalo ale poza tym to tylko paracetamol.
    • homohominilupus Re: Ataki kaszlu - help! 28.01.24, 00:40
      Eeee współczuję.
      Żadne domowe sposoby typu miód, herbatki z lipy nie pomagały.
      Dostałam na to steryd od pani doktor na ostrym dyżurze, bo od kilku nocy kaszel nie dawal mi spać.
      Moja dr rodzinna złapała się za głowę jak to steryd na kaszel. Ale pomógł. Choć do tej pory czasem mnie atak kaszlu suchego łapie. To tzw oskrzela nadreaktywne czy jakoś tak, pozostalość po infekcji...I może utrzymywać się do 8 tygodni 😕
      • alfa36 Re: Ataki kaszlu - help! 28.01.24, 11:05
        A co dostałaś? Jakieś wziewy na kaszel?
        • homohominilupus Re: Ataki kaszlu - help! 28.01.24, 21:27
          Steryd w tabletkach 😬

Wziewy to akurat biorę na stałe 😳
    • szare_kolory Re: Ataki kaszlu - help! 28.01.24, 08:43
      Syrop Levopront jest dość skuteczny. On ma trochę inne działanie niż niektóre syropy p-kaszlowe, działa na obwodowy układ nerwowy. Sprawdzone na własnej dobrze.

Z ulotki: "Zawiera lewodropropizynę, która wykazuje działanie przeciwkaszlowe (obwodowe). Znosi również skurcz oskrzeli."
      • ophelia78 Re: Ataki kaszlu - help! 28.01.24, 13:08
        Na mnie nie działa Levopront, na syna tez nie - zdecydowanie ardsoej pomaga Sinecod.
    • alexandra1984 Re: Ataki kaszlu - help! 28.01.24, 10:04
      Podobno tymianek bardzo pomaga na suchy kaszel (zreszta wiele syropow jest na jego bazie) - w sklepie jest suszony zazwyczaj na dziale z przyprawami, zaparzyc i pic z cytryna/imbirem. Nie probowalam na sobie, bo nie choruje, ale moze warto sprobowac.
      • alexandra1984 Re: Ataki kaszlu - help! 28.01.24, 10:06
        z internetu: Tymianek wspomaga odksztuszanie i uśmierza suchy kaszel. Tymianek posiada też właściwości rozkurczowe i rozgrzewające, dlatego jest niezastąpiony w infekcjach górnych i dolnych dróg oddechowych.
      • eliszka25 Re: Ataki kaszlu - help! 28.01.24, 10:32
        Też polecę tymianek. Jak moje dzieci były małe, to przy kaszlu niedającym spać smarowałam im plecy i klatkę piersiową maścią tymiankową. Najlepiej działało, kiedy najpierw poleżeli z ciepłym okładem z cebuli na klatce piersiowej, potem maść tymiankowa i kaszel się uspokajał. Olejki eteryczne z tymianku i cebuli działają właśnie rozgrzewająco, rozkurczowo i pomagają uspokoić taki męczący kaszel. Dobrze jest też powiesić przy łóżku w okolicach głowy niewielką cebulę w bawełnianym woreczku. Cebulę naciąć na krzyc i lekko ścisnąć, żeby puściła soki. Pokój cuchnie cebulą, ale pomaga oddychać.
        • alfa36 Re: Ataki kaszlu - help! 28.01.24, 11:09
          Właśnie miałam napisać, że pomaga mi w takim kaszlu ciepły okład na klatkę. Stosuję po prostu termofor. Plus piję piję piję, najczęściej zioła i jeszxze kogel mogel, kisiel. W sumie to gardło nawilżam.
          • banicazarbuzem Re: Ataki kaszlu - help! 28.01.24, 11:34
            Moim domownikom pomógł zwykły syrop pini.
            A też głównie mąż męczył się z kaszlem długo.
        • pade Re: Ataki kaszlu - help! 28.01.24, 12:15
          dokładnie, tymianek i jeszcze prawoślaz
          ja mam w domu na zapas syrop tymiankowo-prawoślazowy
    • babcia47 Re: Ataki kaszlu - help! 28.01.24, 12:35
      Łyżkę siemienia lnianego, moze byc mielone, zalac wrzątkiem w szklance, przecedzić, dodać jakiegoś syropu dla smaku np malinowego i popijać. Delikatny sluz jaki sie wydzieli tworzy film ktory powleka górne drogi oddechowe, łagodzi stany zapalne, podrażnienia i powstrzymuje odruch kaszlu. Sposób bqbciowy zalecany mi przez pediatra gdy dzieci mialy podobne problemy .
    • primula.alpicola Re: Ataki kaszlu - help! 28.01.24, 21:32
      Miałam ok 6 tygodni, były wziewy dla astmatyków, litry levoprontu i tony kodeiny.
      Coś strasznego taki kaszel, współczuję nam.
    • miki.20105 Re: Ataki kaszlu - help! 28.01.24, 21:38
      Mi pomaga tylko neoazarina

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka