Dodaj do ulubionych

Witaminy na wlosy

31.01.24, 21:01
Co możecie polecić żeby włosy lepiej rosły?
Ostatnio bardzo mi się kruszą nie rosną nie długo zostanę łysa
Mam jakieś wcierki i dobre odżywki ale co od środka tyle jest tego w aptekach
Obserwuj wątek
    • rafaleczka Re: Witaminy na wlosy 31.01.24, 21:06
      Kerabione Booster - polecam, u mnie zastopowało wypadanie

• kazaszkaa Re: Witaminy na wlosy 02.02.24, 09:48
        U mnie też Kerabione bardzo pomógł, miałam inne tabletki rano, inne wieczorem i jeszcze olejek/wcierka. A byłam półłysa przy problemach hormonalnych.
      • kamire12 Re: Witaminy na wlosy 02.02.24, 13:06
        a ile brałaś boostera? 2 opakowania i nic sad
        • kazaszkaa Re: Witaminy na wlosy 02.02.24, 15:35
          Ja brałam około pół roku, zwykle, booster i jeszcze wcierka. Trochę trzeba poczekać.
          • rafaleczka Re: Witaminy na wlosy 17.02.24, 20:56
            ja brałam boostera 4 m-ce
    • milupaa Re: Witaminy na wlosy 31.01.24, 21:19
      Biotyna 10 mg. Nie musi być biotebal jest wiele innych. Ja widziałam efekty już po miesiącu. Biotyne można brać na stale bo się wysikuje, nie ma szansy przedawkowania, a każdy ma niedobory.
      • sueellen Re: Witaminy na wlosy 31.01.24, 21:49
        Nie wiem czy biotyna mi pomogła na włosy bo nie widzę różnicy, ale biorę od około dwóch miesięcy i mam efekt wow na paznokciach. W życiu nie miałam tak zdrowych i twardych pazurów. Kiedyś kruche i łamliwe, dziś nic ich nie rusza.
        • nuta15 Re: Witaminy na wlosy 31.01.24, 22:34
          U mnie zadziałał Biotebal plus, połączenie biotyny, ekstraktu ze skrzypu polnego, witamin i minerałów. Zażywam od kilku miesięcy, włosy znacznie mniej mi wypadają, rośnie bardzo dużo nowych, widzę, że poprawiła mi się też cera i paznokcie.
          • sueellen Re: Witaminy na wlosy 31.01.24, 23:22
            Od dawien dawna nie używam żadnych reklamowanych mieszanek bo to moim zdaniem wyrzucanie kasy w błoto. Zawsze sięgam po jeden składnik a jak chce mieszać to sama mieszam. W chwili obecnej mam "zimową" dietę z kiszonkami, tłustymi rybami i kefirem w roli głównej ( nie jednocześnie oczywiście). Do tego mielony len , kozieradka, codziennie herbatka ze skrzypu polnego, vitamina d 4000, biotyna i cbd. Na wiosnę sobie zmienię. Zauważyłam bardzo wyraźną poprawę paznokci, mam też gładką skórę ale z cbd zrezygnuje bo mi sucho w ustach choć zauważyłam że poprawiło jakość snu, więc mam dylemat. Z jednej strony lepiej śpię i szybko zasypiam, a z drugiej mnie suszy więc dużo pije i potem się budzę na siku..
            • princesswhitewolf Re: Witaminy na wlosy 01.02.24, 00:35
              Ale sama mielisz ten len? Bo mielony sprzedawany to zjelczaly tluszcz lniany albo wyrob wtorny po odcisnieciu oleju. Serio mowie. Lepiej samemu zmielic..zwlaszcza ze olej w nasionach lnu utleniaja sie w ciagu paru godzin..
              • sueellen Re: Witaminy na wlosy 01.02.24, 07:30
                princesswhitewolf napisała:

> Ale sama mielisz ten len?

No a jak inaczej ? Oczywiście że sama miele. Kawę miele codziennie a len raz na kilka dni.
                • jeste_m_sobie Re: Witaminy na wlosy 01.02.24, 07:32
                  W tym samym młynku?
                  • sueellen Re: Witaminy na wlosy 01.02.24, 08:06
                    jeste_m_sobie napisał(a):

> W tym samym młynku?

Tak. A jest to jakiś problem? Miele w nich też parę innych nasion jeśli trzeba..
                    • ciri_77 Re: Witaminy na wlosy 01.02.24, 12:15
                      Ja kupiłam młynek do pieprzu i jest do lnu, mam świeżo mielony przed spożyciem
                • princesswhitewolf Re: Witaminy na wlosy 01.02.24, 09:57
                  >a len raz na kilka dni.

Olej lniany znajdujacy sie w nasionach utlenia sie w ciągu paru godzin. Najwieksza wartosc ma gdy jest wycisniety lub nasiona zmielone zaraz przed spożyciem. No i jest wrazliwy na swiatlo ale to na pewno wiesz.

A co do mlynka to uwazam ze to nie ma znaczenia jesli go porzadnie czyscisz
              • jeste_m_sobie Re: Witaminy na wlosy 01.02.24, 07:32
                Ja kupuję nasiona lnu, nic nie mielę, tylko w takiej postaci dodaję np. do jogurtu i staram się dobrze gryźć.
                • sueellen Re: Witaminy na wlosy 01.02.24, 08:08

> Ja kupuję nasiona lnu, nic nie mielę, tylko w takiej postaci dodaję np. do jogu
                  > rtu i staram się dobrze gryźć.
                  Też tak można ale ja dodaję do smoothie na bazie kefiru i mrozonych jagód leśnych. Robię smoothie dla całej rodzinki, a dzieciarnia z całymi nasionami lnu nie wypije bo widzi w nich coś trującego. Przemycam zmielony.
                • sueellen Re: Witaminy na wlosy 01.02.24, 09:11

> Ja kupuję nasiona lnu, nic nie mielę, tylko w takiej postaci dodaję np. do jogu
                  > rtu i staram się dobrze gryźć.

Dałyscie mi do myślenia nad tym lnem. Właśnie wrzuciłam całe nasiona do kefiru i zblendowalam. Pięknie się zmiksowaly i zmielily w smoothie. W każdym razie nie widać ich. Nie muszę już mielić w młynku! Dzięki!
                  • princesswhitewolf Re: Witaminy na wlosy 01.02.24, 10:06
                    >Właśnie wrzuciłam całe nasiona do kefiru i zblendowalam

O tym to czytalam z kolei ze cale nasiona sie nie rozpadaja w procesie trawiennym i malo co sie wchlania bo wychodzi z " ogonem".

Ja w ogole nie jadam nasion tylko wyciskam olej na zimno i dodaje do salaty. A to ze wzgledu na glikozydy cyjanogenne

olejewielkierychnowo.pl/skutki-uboczne-siemienia-lnianego-czy-moze-zaszkodzic/
                    • sueellen Re: Witaminy na wlosy 01.02.24, 10:28
                      Tylko jeśli jesz w dużych ilościach.
                      • princesswhitewolf Re: Witaminy na wlosy 01.02.24, 10:49
                        Ja tam mysle ze wystarczy jesli sie je regularnie. Polecam maszyne do tloczenia oleju na zimno. Super sprawa
                    • sueellen Re: Witaminy na wlosy 01.02.24, 10:56
                      Z twojego linku:

Średnie stężenie cyjanku we krwi u badanych osób po spożyciu różnych dawek mielonego siemienia lnianego.
                      Założono, że bezpieczny poziom cyjanku we krwi, który nie wywołuje szkodliwych objawów to 20 µmol. Przypuszcza się, że nawet wyższe wartości na poziomie 40 µmol nie powinny powodować skutków ubocznych. Przy czym, aby uzyskać takie stężenie osoba o najniższej masie ciała, która brała udział w doświadczeniu (60 kg), musiała zjeść 44 gramów mielonego siemienia lnianego o stężeniu substancji cyjanogennych 0,2 % co było równoważne z około 10 mg cyjanku (czyli mniej więcej 7 łyżeczek). Na tej podstawie można wyznaczyć bardzo bezpieczną granicę spożycia cyjanku na poziomie 0,16 mg/kg masy ciała.

Dużą rolę odgrywa szybkość wchłaniania cyjanku. Wraz ze wzrostem dawki stężenie cyjanku rośnie wykładniczo. Oznacza to, że możliwości detoksykacyjne organizmu maleją wraz ze wzrostem jednorazowej dawki. Natomiast kiedy dawkę podzielimy, a jej spożycie rozłożymy w czasie to nawet gigantyczna dawka może nie wywołać widocznych skutków ubocznych.

Kto je 7 łyżeczek lnu jednorazowo?
                      • princesswhitewolf Re: Witaminy na wlosy 01.02.24, 11:03
                        No przeciez wiem co wklejam. Tylko ze ja uwazam ze jesli sie to je systematycznie to tez ma wplyw. Dlatego wole tylko olej
                        • sueellen Re: Witaminy na wlosy 01.02.24, 12:08
                          princesswhitewolf napisała:

> No przeciez wiem co wklejam. Tylko ze ja uwazam ze jesli sie to je systematyczn
                          > ie to tez ma wplyw. Dlatego wole tylko olej

Niemal wszystko w dużych ilościach może być trujące. Znać trzeba granicę. W twoim linku jest wyraźnie napisane, że toksyny się nie gromadza z czasem przy regularnym spożywaniu: Oznacza to, że możliwości detoksykacyjne organizmu maleją wraz ze wzrostem jednorazowej dawki. Natomiast kiedy dawkę podzielimy, a jej spożycie rozłożymy w czasie to nawet gigantyczna dawka może nie wywołać widocznych skutków ubocznych.
                          • princesswhitewolf Re: Witaminy na wlosy 01.02.24, 12:12
                            No ja omijam jednak. Rowniez dlatego ze to co jest najzdrowsze w lnie to olej a nie wytloki- omega 3. No i wlasnie by to dzialalo to trzeba pic 1- 1.5 lyzki czyli (30-45 ml) dziennie tego lnianego oleju. A to juz wiecej niz 7 lyzek z wytlokami.
        • milupaa Re: Witaminy na wlosy 01.02.24, 02:40
          No patrz, może u każdego inaczej. Mi na paznokcie nic nie pomaga, łamią się okropnie. Za to włosy bajka, ogólnie poprawił się stan, kiedyś miałam siano, teraz trochę wysuszone tylko na końcach nawet pod tym kątem pomogła. Zagescily się. Ja biotyne biorę już 4 lata.
          • grey_delphinum Re: Witaminy na wlosy 01.02.24, 06:57
            Trzy miesiące brslam Revihair.
            Wg ulotki:
            Produkt ReviHair® to połączenie wysokiej zawartości aminokwasów (L-cysteiny, L-metioniny, L-tyrozyny) oraz wyciągu ze skrzypu polnego z kompleksem witamin i minerałów.

Wlosy przestały wypadać, a psznokcie są twarde i mocne (zrezygnowałam z hybrydy, bo w ogole się nie łamią).
            • sueellen Re: Witaminy na wlosy 01.02.24, 07:32
              Mi też się nie łamią, a zastosowałam metody chałupnicze 😉
              • grey_delphinum Re: Witaminy na wlosy 01.02.24, 07:36
                Nazywanie zażywania wit D, biotyny i cbd metodą chałupniczą, hm...
                • sueellen Re: Witaminy na wlosy 01.02.24, 08:05
                  grey_delphinum napisał(a):

> Nazywanie zażywania wit D, biotyny i cbd metodą chałupniczą, hm...

Chodzi mi o to że nie kupuje gotowych mixow. Wolę wprowadzać po jednym składniku na raz i po jednym odstawiać. Wtedy wiem co robi różnicę i na mnie działa. Oczywiście działania witaminy d nie widzę i opieram się na badaniach krwi, len zauważyłam że dobrze mi robi na żołądek, itd
        • hosta_73 Re: Witaminy na wlosy 01.02.24, 07:55
          Kiedyś kruche i łamliwe, dziś nic ich nie rusza.

Zazdroszczę. Brałam biotynę kilka miesięcy i nic, zero efektów. Wcierałam olejki itp. i nic nie działa. U córki podobnie.
          • chlodne_dlonie Re: Witaminy na wlosy 01.02.24, 12:21
            Bo biotyna zadziała, jeśli to akurat jej brakuje w organizmie. A to nie jest powiedziane, że akurat o ten brak chodzi niestety.. Ja też specjalnej różnicy nie widziałam, a zażywałam przez ponad rok w nadziei, że pomoże uncertain
    • marta.graca Re: Witaminy na wlosy 01.02.24, 07:46
      Sprawdź poziom żelaza i ferrytyny. Jak się odżywiasz?
    • chococaffe Re: Witaminy na wlosy 01.02.24, 14:29
      Co ma olej lniany czego nie ma oliwa z oliwek?
      • princesswhitewolf Re: Witaminy na wlosy 01.02.24, 14:47
        Zupelnie inne oleje. Oba sa zdrowe
        Oliwa z oliwek ma dzialanie przeciw zapalne.
        Na oleju z oliwek mozna smazyc ale nie w glebokim tluszczu tzn za wysokich temp. Do wyzszych temp to olej z awokado jest ok i juz mniej zdrowy ale ok do smazenia: kokosowy

Olej lniany to unikalne zrodlo Omega 3. α-linolenic n-3 kwasy tluszczowe (ALA). W zasadzie tylko ryby i olej rybny i algi maja tez Omega 3. Nie wolno go podgrzewac. Bardzo szybko sie utlenia wiec w ciemnej butelce i najlepiej swiezy jesc
        • chococaffe Re: Witaminy na wlosy 01.02.24, 14:53
          O dzięki, faktycznie znacznie więcej omega 3 w lnianym niż w oliwie
          • princesswhitewolf Re: Witaminy na wlosy 01.02.24, 16:02
            No i Omega 6 poziom to wszyscy mamy ok. A ma byc balans miedzy omega 3 i 6 a wiekszosc poza intensywnymi rybojadaczami to ma niedobory Omega 3
            • chococaffe Re: Witaminy na wlosy 01.02.24, 16:06
              Jest jeszcze transmile
              • princesswhitewolf Re: Witaminy na wlosy 01.02.24, 16:22
                no, tran czyli olej rybi, ktore to ryby wspomnialam. Ale nie kazdy moze, lub lubi. Ale jak moze to jest to swietne zrodlo Omega 3
                • chococaffe Re: Witaminy na wlosy 01.02.24, 16:26
                  Ujdzie. Lniany też nie jest smaczny. Żaden nie jest/nie będzie dla mnie półką kulinarną tylko lekarską. (piję też czasami z ostropestu)
                    • princesswhitewolf Re: Witaminy na wlosy 01.02.24, 16:37
                      z nasion z dynii ( oczywiscie).
                    • chococaffe Re: Witaminy na wlosy 01.02.24, 16:45
                      Widziałam, ale jednak nie. Oleje (poza oliwą) kupuję w takim sklepie gdzie tłoczą na bieżąco na zamówienie. A lniany jest chyba też w podobno bardzo dobrym Omegaregenie
                      • princesswhitewolf Re: Witaminy na wlosy 01.02.24, 17:00
                        jesli tam gdzie kupujesz lniany jest tloczony w sklepie to ok. Ale zuzyc nalezy w ciagu tygodnia i trzymac w lodowce w ciemnej butelce. Toto swiatla nie lubi. Lepiej taki tloczyc czesciej w tym sklepie a w mniejszej ilosci
                        • chococaffe Re: Witaminy na wlosy 01.02.24, 17:01
                          Nie kupuje lnianego w ogóle.
                          • princesswhitewolf Re: Witaminy na wlosy 01.02.24, 17:04
                            Jak pijesz tran czy jesz ryby to nie ma potrzeby. A inne nasienne to tylko na zimno sie nadaja.
    • cranberries1983 Re: Witaminy na wlosy 07.02.24, 07:41
      Kerabione w tabletkach
    • klaramara33 Re: Witaminy na wlosy 07.02.24, 13:26
      Suplementy są słabe, naprawdę nie warto, jedz codziennie siemię lniane, płatki owsiane często, jajka i to będzie 1000 razy lepsze od kapsułek.
    • headonshouldersbaby Re: Witaminy na wlosy 08.02.24, 18:57
      to się odżywia od środka nie z zewnątrz - zbadaj żelazo i ferrytyna ferrytyna poniżej 45 bardzo osłabia włosy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka