Dodaj do ulubionych

Pytania o zrazy

04.02.24, 09:34
Czym (jeśli czymkolwiek) dostępnym w niedzielę w żabce można zastąpić suszone śliwki do farszu? Farsz to kiszone ogórki, boczek, cebula i kilka śliwek, które właśnie odkryłam że mi zjedzono.

Do sosu trzeba wrzucić kilka suszonych grzybów, a ja mam tylko grzyby mun. Nadadzą się, czy nie bardzo? 🤔 Nie pamiętam jaki dokładnie mają aromat, a nie chcę niepotrzebnie otwierać paczki.
Obserwuj wątek
    • mia_mia Re: Pytania o zrazy 04.02.24, 09:42
      Rzadko jadam zrazy, ale te które kojarzę to mają w środku ogórka kiszonego i paprykę, nie przypominam sobie śliwek, więc raczej nie są niezbędne.
      Z grzybów spokojnie można zrezygnować, nie pakowałabym mun, ewentualnie w żabce może sprzedają gotowe sosy, nigdy nie jadłam, ale może chcesz zaryzykować.
    • kk345 Re: Pytania o zrazy 04.02.24, 10:03
      W klasycznych zrazach nie ma śliwek.
      • raczek47 Re: Pytania o zrazy 04.02.24, 10:13
        Te śliwki to jakieś niepotrzebne udziwnienie.
        Ogórki,boczek i cebula są wystarczające.
        • towarzyszka_leila Re: Pytania o zrazy 04.02.24, 14:15
          Tak- ogórki, boczek i cebulka, a zraz przed zawinięciem posmarowany cienką warstwą ostrej musztardy
    • ga-ti Re: Pytania o zrazy 04.02.24, 10:12
      Te śliwki to do sosu, czy nadzienia? Bo do środka to ogórek i papryka zwykle idzie. Jak do sosu to czy mają być wędzone? Wtedy będzie aromat. A jak po prostu suszone to żeby smak był słodkawy. Można wrzucić zamiast śliwek kilka rodzynek albo żurawiny. Ale bez też będzie ok.
      Grzyby pewnie do sosu. Kiedyś ktoś pisał o suszonym "proszku" grzybowym, może będzie coś takiego w żabce.
      • kokosowy15 Re: Pytania o zrazy 04.02.24, 10:39
        Rozbity płat wołowiny smaruje musztarda Dijon lub Angielska, posypuję posiekane szalotka, na to plaster boczku, kawałek ogórka kiszonego, karotki (równoważy kwas ogórka). Sos może być cebulowo - paprykowy, z czosnkiem lub bez, z grzybami, śliwkami wędzonymi, żurawina, selerem naciowy - co kto lubi.
        • shellyanna Re: Pytania o zrazy 04.02.24, 11:09
          I chleb najlepiej czerstwy zytni
          • kokosowy15 Re: Pytania o zrazy 04.02.24, 11:12
            Do zagęszczania?
          • babcia47 Re: Pytania o zrazy 04.02.24, 11:22
            Te z chlebem tez zdarzało mi się jadać, zazwyczaj byla to dobrze wysuszona skorka chleba żytniego ale nue będę kłamać ze mi smakowało ze względu na konsystencję tego chleba wlasnie. A co do tekstu ga-ti to Paryża tez jest dość nowym " wynalaxkiem" choćby dlatego ze swego czasu gdy papryka byla dostępna to tylko mielona a cała, świeża tylko w sezonie czyli pid koniec lata. Kiedys faktycznie to byla czqstka cebuli, słupek wedzonygo boczku lub wędzonej słoniny ( teraz takiej praktycznie nie ma), niektórzy dodawali tez kawałek namoczonego wczesniej suszonego kapelusza Borowika lub podgrzybka ale to był tez " wynalazek" . Podsmażone zrazy dusiło się w sosie własnym podprawiajqc na końcu zasmażką i śmietaną
            • babcia47 Re: Pytania o zrazy 04.02.24, 11:26
              * papryka z Węgier lub innych demoludów nie z Paryża wink)
    • komunia23 Re: Pytania o zrazy 04.02.24, 10:19
      Co za beztalencie kulinarne.
    • szmytka1 Re: Pytania o zrazy 04.02.24, 10:46
      Nigdy nie słyszałam o.zrazach że sliwkami. U mnie zestaw to boczek lub słoninka, jeśli boczku brak, cebula,.korniszon i czosnek
    • czarna_kita Re: Pytania o zrazy 04.02.24, 11:34
      Pierwsze słyszę o śliwkach w zrazach. Cebula, boczek i ogórek kiszony- to jest przepis na normalne, prawdziwe zrazy wołowe. Papryki, grzyby czy tez śliwki to już dodatki wymyślone niepotrzebnie.
    • inaccessible_rail Re: Pytania o zrazy 04.02.24, 11:36
      U mnie też zazwyczaj ALBO boczek, cebulka, ogórek ALBO śliwki.
    • arthwen Re: Pytania o zrazy 04.02.24, 12:09
      Pierwsze słyszę o śliwkach w zrazach.
      Śliwki to do schabu...

Więc nawet jeśli macie jakiś taki rodzinny przepis, to myślę, że nic się nie stanie jak pominiesz.
      Sos też niekoniecznie musi być grzybowy, jeśli masz kombinować na siłę.
    • dariamax Re: Pytania o zrazy 04.02.24, 14:12
      Suszone śliwki można zastąpić dobrymi powidłami śliwkowymi. Chodzisz ja z frakcji zrazów bez śliwek.
      • dariamax Re: Pytania o zrazy 04.02.24, 14:16
        A i jeszcze grzyby mun to uszak bzowy pozbawiony prawie smaku i zapachu, jadany z powodu konsystencji w potrawach. Nie zastąpi prawdziwków czy nawet podgrzybków.
    • laura.palmer Re: Pytania o zrazy 04.02.24, 14:25
      Dzięki. Zrobiłam bez śliwek i bez grzybów, a sos wzbogaciłam resztką farszu (ogórki, boczek, cebula) i wyszły super. 😊
      • kokosowy15 Re: Pytania o zrazy 04.02.24, 14:36
        Smacznego!
    • purchawka2020 Re: Pytania o zrazy 04.02.24, 16:13
      Zamoast grzybów daj sos sojowy
    • mania_222 Re: Pytania o zrazy 04.02.24, 19:25
      Robię bez śliwek i też dobre wychodzą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka