Dodaj do ulubionych

Kradzież dokumentow

08.02.24, 23:17
Sytuacja nie moja ale ciekawa jestem jak ematka by wybrnęla lub moze komus sie zdarzylo i ma przetestowane. Otóz jestem za granica ale w Europie, w drodze na lotnisko przy powrocie do domu kradna dokumenty a ja mam bilet lot..na dowod ktory zostal ukradziony. Przekonuję sie o tym dopiero na lotnisku. Jest jakas procedura na taka sytuację?
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: Kradzież dokumentow 08.02.24, 23:28
      Ambasada, ale lot prze
      • kk345 Re: Kradzież dokumentow 08.02.24, 23:28
        Przepada.
    • bei Re: Kradzież dokumentow 09.02.24, 06:52
      Koleżanka koleżanki- ukradli jej i mężowi i dziecku - tuż przed lotem plecaki z dokumentami. Francja… Zmarnowali mnóstwo czasu na Policji, zgrabnie, i szybko załatwili wszystko w ambasadzie.
      • leli1 Re: Kradzież dokumentow 09.02.24, 07:19
        U mnie nie ma opcji ambasady bo kradziez nastapila w drodze na lotnisko.
        • astomi25 Re: Kradzież dokumentow 09.02.24, 08:21
          Jak nie ma opcji?
          Opuszczasz lotnisko i udajesz sie do ambasady.
        • zalamana_500 Re: Kradzież dokumentow 09.02.24, 08:32
          leli1 napisała:

> U mnie nie ma opcji ambasady bo kradziez nastapila w drodze na lotnisko.

I to wyklucza udanie się do ambasady? 😁
        • pseudo_stokrotka Re: Kradzież dokumentow 09.02.24, 08:39
          To pozamiatane. Musisz już zostać na tym lotnisku.
          • droch Re: Kradzież dokumentow 09.02.24, 10:15
            Precedens już był, nawet sfilmowany…
        • szare_kolory Re: Kradzież dokumentow 09.02.24, 08:40
          leli1 napisała:

No ale te droga na lotnisko to eksterytorialna? Ziemia niczyja? Nie da się objąć pomocą ambasady ani konsulatu? Mówisz, że Europa, co chyba wyłącza powyższe? Chyba, że za duży skrót myślowy zrobiłaś?
          • leli1 Re: Kradzież dokumentow 09.02.24, 13:22
            A po co mi wowczas konsulat skoro wiadomo ze nie wsiade juz do tego samolotu bo za 2h odlatuje, za to spokojnie moge wykupic przejazd autobusem i nikt ode mnie zadnego dowodu nie chce. Ale akurat ta sprawa zakonczyla sie inaczej.
            • niemcyy Re: Kradzież dokumentow 09.02.24, 13:24
              To po co pytasz o procedurę?
            • ayelen40 Re: Kradzież dokumentow 09.02.24, 13:36
              A co ze zagubionym dokumentem? Chyba by wypadało zastrzec.
            • kk345 Re: Kradzież dokumentow 09.02.24, 13:52
              leli1 napisała:

>spokojnie moge wykupic przejazd autobusem i nikt ode mni
              > e zadnego dowodu nie chce.

Śmiesznie się zrobi przy wyrywkowej kontroli na którejś granicy, ale co tam
              • droch Re: Kradzież dokumentow 09.02.24, 14:14
                A to się zdarza, np. W Kudowie-Słonem. Równie śmiesznie może być, gdy kierowca sprawdzi dokument przy wejściu do autobusu.
            • danaide2.0 Re: Kradzież dokumentow 09.02.24, 16:35
              W autokarach też są wyrywkowe kontrole. Lata temu jechałam autokarem, obok mnie sympatyczny koleś z jednego z azjatyckich krajów. Pojawiła się forma pograniczników i okazało się, że koleś nie miał żadnych dokumentów. Jego tłumaczenie: ja tu jestem nowy. Zgarnęli go z autobusu.
              • kk345 Re: Kradzież dokumentow 09.02.24, 17:24
                Od czasu radosnego wydawania polskich wiz w Afryce wróciły wyrywkowe kontrole graniczne...
        • kk345 Re: Kradzież dokumentow 09.02.24, 10:20
          leli1 napisała:

A to spoko, wsiadasz do samolotu, tłumaczysz, że dowód ukradli, celnik kiwa głową i lecisz 🤣🤣 porówna tylko twoje zdjęcie na bilecie lotniczym ze zdjęciem w dowodzie i już. Oh, wait🤣🤣🤣
          • ayelen40 Re: Kradzież dokumentow 09.02.24, 13:36
            Zdjęcie na bilecie?
            • kk345 Re: Kradzież dokumentow 09.02.24, 13:51
              Ironia musi ci usiąść na twarzy, żebyś ją zauważyła?
              • ayelen40 Re: Kradzież dokumentow 09.02.24, 14:13
                Ironia raczej nie jest glupkowata. Chamska czasem za to tak.
                • kk345 Re: Kradzież dokumentow 09.02.24, 17:05
                  ayelen40 napisała:

> Ironia raczej nie jest glupkowata. Chamska czasem za to tak.
                  Wiesz z doświadczenia.
                  • ayelen40 Re: Kradzież dokumentow 09.02.24, 17:17
                    Nie. To był opis Twojej wypowiedzi.
                    • kk345 Re: Kradzież dokumentow 09.02.24, 17:25
                      ayelen40 napisała:

> Nie. To był opis Twojej wypowiedzi.
                      Już nic nie pisz, widzę, że jesteś niezbyt rozgarnięta.
          • bona.sforza Re: Kradzież dokumentow 09.02.24, 13:59
            Wewnątrz strefy Schengen celnik sprawdzą dokumenty przy wsiadaniu do samolotu??? Wiele razy pokazywałam tylko kartę pokładową, ewentualnie obsługa (ale nie celnik!) prosi o dowod przy bramce, ale też nie zawsze. Byłam nawet zdzwiona, że jak leciałam z trójką dzieci, w tym jedno nie mowiące, to nikt się nie zainteresował, mogłam je sobie porwać.
            Bramki przy wejściu też otwieram kartą, przy kontroli bezpieczeństwa nikt nie pyta.
            • pseudo_stokrotka Re: Kradzież dokumentow 09.02.24, 14:53
              Często latam, ale nie pamiętam, żeby nie sprawdzano mi dokumentów. Więc nie wątpię, że się zdarza, jednak nie liczyłabym na to.
              • olpa7 Re: Kradzież dokumentow 09.02.24, 16:50
                O ile odprawilas się sama to może tak być że w strefie Schengen nikt Cię nie zapyta o dowód
                • pseudo_stokrotka Re: Kradzież dokumentow 09.02.24, 17:42
                  Ja zawsze odprawiam się sama, i zawsze muszę pokazywać dowód/paszport przy bramce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka