Dodaj do ulubionych

Pytanie o matury

21.02.24, 14:23
Jeżeli uczeń zdaje kilka rozszerzeń, powiedzmy 3 i nie zda jednego z nich na poziomie tych 30% to maturę zdaje? czy nie ? liczą się te rozszerzenia co zdał jeżeli zda chociaż jedno? zakładam, że obowiązuje wymagany próg 30%.
Obserwuj wątek
    • esi1 Re: Pytanie o matury 21.02.24, 14:28
      W tym roku nie ma jeszcze progu zdawalności dla rozszerzeń.
      • slonko1335 Re: Pytanie o matury 21.02.24, 14:45
        wiem ale mają być
        • little_fish Re: Pytanie o matury 21.02.24, 14:56
          No to jak będą, to będą też szczegółowe wytyczne. Zgodnie z logiką jedno zdane powyżej 30% powinno wystarczyć, ale kto wie co będzie....
          • slonko1335 Re: Pytanie o matury 21.02.24, 15:03
            A nie było już wczesniej tylko stały się nieaktualne w związku z covid?
            • little_fish Re: Pytanie o matury 21.02.24, 15:50
              Nie pamiętam do jakiego etapu to doszło, w każdym razie jeszcze chyba żaden rocznik nie zdawał z tym obowiązkowym progiem.
    • malaperspektywa Re: Pytanie o matury 21.02.24, 14:29
      Wystarczy zdane jedno, reszty rozszerzeń może nie zdać, a jak jest w technikum i ma zdane przedmioty zawodowe to nie musi mieć zdanego żadnego tozszerzenia. Wystarczy polski, matma i język obcy w podstawie.
      • slonko1335 Re: Pytanie o matury 21.02.24, 14:50
        Dzięki bardzo. Zastanawiałyśmy się dzisiaj z koleżanką jak to wygląda.
      • ga-ti Re: Pytanie o matury 21.02.24, 16:36
        No z tym zawodowym to nie na każdą uczelnię. No i rozszerzenie można zdać lepiej niż zawodowy.
        • szeptucha.z.malucha Re: Pytanie o matury 21.02.24, 17:00
          Ale nie każdy idzie na uczelnię ale chce mieć zaliczoną maturę.
          • little_fish Re: Pytanie o matury 21.02.24, 17:13
            Dokładnie. Dlatego ja zostawiłabym tak jak jest - czyli minimum jeden przedmiot rozszerzony, bez konieczności uzyskania progu.
            • szeptucha.z.malucha Re: Pytanie o matury 21.02.24, 17:23
              Poza tym nie widzę sensu progu z przedmiotu dodatkowego.
              Wynik jest weryfikowany w czasie rekrutacji na wybrany kierunek. Niski wynik na dobrej uczelni nic nie znaczy. Na słabej może pomóc wskoczyć na wyższy level.
              Wystarczą progi na podstawie z 3 przedmiotów (ja tam zdawałam 3 przedmioty i było ok). Tu ew. można podnieść. Chociaż wtedy trzeba by zmienić system oparty o licea ogólnokształcące, bo sporo będzie tych wypuszczanych bez matury i bez zawodu. Chyba, że postawimy na kursy zawodowe po szkole średniej.
              • little_fish Re: Pytanie o matury 21.02.24, 17:29
                Oczywiście, można podnieść progi i uczynić maturę bardziej "elitarną". Choć osobiście nie widzę takiej potrzeby - tak jak piszesz, na studia i tak potrzebne są rozszerzenia. Sama matura i tak nic nie daje - trzeba robić jeszcze coś. Nie ma specjalnego znaczenia czy to szkoła policealna czy pomaturalna.
    • heca7 Re: Pytanie o matury 21.02.24, 14:34
      Nie ma jeszcze progu wink
      Ja mam już dwoje po maturze a jedno jeszcze ma dwa lata. Ale taka myśl mnie naszła... A co jak ktoś chce zdawać rozszerzenie, którego nie jest w stanie zorganizować jego szkoła? Nie wiem, sprzętu nie ma, sam by był czy coś. Może zdawać w innej? Czy się takie sytuacje nie zdarzają?
      • slonko1335 Re: Pytanie o matury 21.02.24, 14:46
        a to tez w sumie ciekawe pytanie
      • swiezynka77 Re: Pytanie o matury 21.02.24, 14:57
        zdaje się w innej szkole
      • little_fish Re: Pytanie o matury 21.02.24, 15:04
        To że sam, to żaden problem. A sprzęt jaki na przykład, bo nic nie przychodzi mi do głowy 🤔
        • heca7 Re: Pytanie o matury 21.02.24, 15:09
          A nie trzeba jakiegoś specjalnego programu do rozszerzonej informatyki? Mój nie zdawał to nie wiem.
          • little_fish Re: Pytanie o matury 21.02.24, 15:52
            Informatyka chyba nie jest jakimś specjalnie rzadkim przedmiotem maturalnym.
        • slonko1335 Re: Pytanie o matury 21.02.24, 15:10
          A można zdawać przedmiot jtptego nie ma w szkole?
          • szeptucha.z.malucha Re: Pytanie o matury 21.02.24, 15:13
            Tak. W szkole mojego ktoś zdawał łemkowski i sporo osób filozofię, której nie mieli jako przedmiot.
            • slonko1335 Re: Pytanie o matury 21.02.24, 15:17
              O i wtedy w innej się zdaje? Fajnie ze można.
              • szeptucha.z.malucha Re: Pytanie o matury 21.02.24, 15:51
                Czasami dla jednej osoby jest powoływana komisja - mój tak miałwink
              • little_fish Re: Pytanie o matury 21.02.24, 15:53
                A czemu w innej? Przecież może to zdawać w swojej.
          • 35wcieniu Re: Pytanie o matury 21.02.24, 15:14
            Można
      • asia_i_p1 Re: Pytanie o matury 21.02.24, 17:04
        Oczywiście, że może, bardzo często nawet musi przy tych rzadszych przedmiotach.
      • ophelia78 Re: Pytanie o matury 21.02.24, 17:25
        Zdaje się u siebie.
        Co jesy mega wkurzające jak 3 osobowe komisja siedzi z 1 maturzystą piszącym egzamin z łaciny czy innej historii muzyki.
        Juz dawno dyrektorzy wnioskwali zeby takie przedmioty sieroce gdzie zdaję po kilkanaście osób na całe miasto, po 1-2 uczniów w kilkunastu szkołach pisać w centrach egzaminacyjnych. Ale to wymagałoby zmiany rozporządzenia bo na razie przepisy mówią że zdaję się w macierzystej szkole.
        I tak np 5 osob zdaję łacinę, po 1 osobie w piecii rozhych szkołach. I pilnuje ich w sumie 15 nauczycieli.
        Gdyby CKE musiala komisjom płacić za każdą osobogodzone to zaraz by zmienili przepisy
        • asia_i_p1 Re: Pytanie o matury 21.02.24, 17:26
          Do jednego maturzysty siedzą 2 osoby, o ile nie przyjdzie obserwator.
          • ophelia78 Re: Pytanie o matury 21.02.24, 19:41
            2 w sali plus 1 na korytarzu.
            • asia_i_p1 Re: Pytanie o matury 21.02.24, 20:09
              Do każdej komisji macie osobnego człowieka na korytarzu? My w życiu, nie dalibyśmy rady, do toalety odprowadza jeden ze środka. I tak mamy na styk.
        • little_fish Re: Pytanie o matury 21.02.24, 17:30
          Dokładnie tak samo jak siedzą z uczniami z dostosowaniami.
          Taka praca.
    • ikoniecikropka Re: Pytanie o matury 21.02.24, 14:36
      Jeżeli ktoś zakłada, że może uzyskać 30 procent lub mniej z przedmiotu rozszerzonego, niech w ogóle nie bierze takiego rozszerzenia. Rozszerzenia robi się raczej po to, aby dostać się na studia dzienne i sens ich realizacji jest wtedy, kiedy wiemy z gruntu, że uzyskamy ok. 70 procent minimum.
      • slonko1335 Re: Pytanie o matury 21.02.24, 14:44
        ale jakby nie o to jest pytam
      • aagnes Re: Pytanie o matury 21.02.24, 14:45
        a dlaczego ma nie brac? wlasnie jak najbardziej brac i probowac. niektore rozszerzenia nie sa jakos kosmicznie duzo trudniejsze od podstawy, juz nie przesadzajmy.
        • te_de_ka Re: Pytanie o matury 21.02.24, 15:06
          Brać i próbować. Jeśli wynik go nie zadowoli, to może podchodzić w następnym roku a szlak już sobie przetrze, opanuje technikalia, następnym razem może stres egzaminacyjny będzie mbiejszy. Znam szkoły i nauczycieli, którzy próbują zniechęcać do przystępowania do rozszerzeń. Moim zdaniem to nie fair wobec uczniów.
        • asia_i_p1 Re: Pytanie o matury 21.02.24, 17:07
          No tu mam rozdwojenie osobowości.

Jak doradzam jako anglistka i jako wychowawca - bierzcie, to nie boli, warto spróbować, nie zostawiajce pustego miejsca, piszcie, może coś wyciśniecie.

Jak to sprawdzam jako ezgaminator - k . .. a mać, po co piszesz, jak nie umiesz i dlaczego ja teraz przez 20 minut mam dociekać, co miałeś na myśli, mając średnio dostępne 15 minut na pracę?

Gwałtownie doświadczam, jak punkt widzenia zależy od punktu siedzenia big_grin
          • szeptucha.z.malucha Re: Pytanie o matury 21.02.24, 17:08
            🤪
      • grey_delphinum Re: Pytanie o matury 21.02.24, 15:04
        ikoniecikropka napisał(a):
        Rozszerzenia robi się rac
        > zej po to, aby dostać się na studia dzienne i sens ich realizacji jest wtedy, k
        > iedy wiemy z gruntu, że uzyskamy ok. 70 procent minimum.

Bzdura.
        Po pietwsze, nikt nie wie "z gruntu", jak zda, bo na wynik matury wplywa sporo czynników i nie wszystkie są zalezne od zdajacego.
        Po drugie, właśnie trzrba próbować, bo w zasadzie dlaczego nie? Co niby zdający ma do stracenia,? Nawet jeśli mu się nie powiedzie, to zawsze jest to jakieś zyciowe doświadczenie.
        • ikoniecikropka Re: Pytanie o matury 21.02.24, 15:10
          Dlaczego nie? Żeby zdać jedno na 90, a nie dwa na 45, z których nic nie wyjdzie. To znaczy może się źle wyraziłam, warto brać, ale jak się jest kimś, kto się nauczy przedmiotów tak, żeby je zdać sensownie, żeby coś z tego było, a nie mnożyć sobie egzaminacyjne stresy, obowiązki, zmęczenie, żeby nawalić coś, co mogło wyjść lepiej.
          • hanusinamama Re: Pytanie o matury 21.02.24, 15:25
            Ale nie kładz jednej miary do wszystkich przedmiotów. Widziałaś ostatnie matury z chemii???
          • szeptucha.z.malucha Re: Pytanie o matury 21.02.24, 15:34
            Zależy. Niektóre kierunki czy uczelnie wymagają tylu przedmiotów, że lepiej mieć kilka punktów za daną maturę (np. Za przeliczenia 20-30%) niż 0 za brak. Takie wymagania ma np. SGH, gdzie trzeba mieć punkty za dwa języki obce.
            Mój maturzysta miał.chęć studiowania kilku kierunków (razem lub kolejno, co sukcesywnie realizuje), że w roku matury zaliczył 5 rozszerzeń (tzn. 4 plus olimpiada), a po roku od matury jeszcze 2. Z trzech rozszerzeń miał 90-100, z 2 ok.80 i z kolejnych 2 słabiej Obecnie twierdzi, że z perspektywy czasu, gdy profil kształcenia ma już wybrany, odpuściłby te dwa ok. 80 i jedno słabsze a drugie słabe jeszcze ma zamiar poprawić (bo wraz z magisterką chce sobie dorobić kolejny licencjat).
            A np. na UW warto mieć już rozszerzenie (pol, mat, j.obcy) na powyżej 60%, ponieważ, gdy jest wybór, co liczyć w przedmiotach podstawa-rozszerzenie na wielu kierunkach, to 100% z podstawy=60% rozszerzenia. Inne uczelnie mogą mieć nieco inne proporcje ale też ten próg "wartościowości" matury rozszerzonej jest zbliżony.
          • kurt.wallander Re: Pytanie o matury 21.02.24, 17:25
            ikoniecikropka napisał(a):

> Dlaczego nie? Żeby zdać jedno na 90, a nie dwa na 45, z których nic nie wyjdzie
            > . To znaczy może się źle wyraziłam, warto brać, ale jak się jest kimś, kto się
            > nauczy przedmiotów tak, żeby je zdać sensownie, żeby coś z tego było, a nie mno
            > żyć sobie egzaminacyjne stresy, obowiązki, zmęczenie, żeby nawalić coś, co mogł
            > o wyjść lepiej.

Moja córka startowała na uczelnię, na której liczą się 4 przedmioty, w tym dwa języki. Jeden z języków potraktowała "po macoszemu", podchodząc do niego "z marszu", bez przygotowania (wynik nie był rewelacyjny, choć nie był też tragiczny), bo ciężko byłoby się przygotować bdb do 4 matur rozszerzonych.
          • scarlett74 Re: Pytanie o matury 21.02.24, 17:25
            ej kropka, chyba nie miałaś na stanie maturzystów i różne , rożnych uczelni wzory rankingowe. Matematyka mówi, że czasem lepiej zdać dwa na 45% X 1, niż raz na 90% X 0,75 http://emots.yetihehe.com/1/hmmm.gif
    • slonko1335 Re: Pytanie o matury 21.02.24, 14:52
      Pytanie drugie. Po co ludzie zdają po 6 rozszerzeń ? bo rozumiem, że ktoś zdaje skoro taki jest maks? nie mają kompletnie pomysłu na studia?
      • little_fish Re: Pytanie o matury 21.02.24, 15:00
        Nie wiem czy ktoś zdaje, ale niektórzy zdają jakieś rozszerzenia z chęci sprawdzenia siebie.
      • panna.nasturcja Re: Pytanie o matury 21.02.24, 15:04
        Znam młodego człowieka, który dostał się na prawo i medycynę, nie dostał się tam, gdzie chcial, na uniwersytecki kierunek, bo nie mia
        • panna.nasturcja Re: Pytanie o matury 21.02.24, 15:05
          Sorry, za szybko poszło.
          Nie miał rozszerzenia z polskiego, wcześniej nie był zdecydowany na kierunek studiów. Żałuje bardzo. Więc tak, młodzi ludzie mogą nie mieć sprecyzowanych planów w momencie, w którym wybierają rozszerzenia.
          • slonko1335 Re: Pytanie o matury 21.02.24, 15:16
            Myślałam, że każde rozszerzenie daje punkty a okazało się, że nie I dlatego się zastanawiałam czy wtedy tyle zdają gdy nie wiedzą na jakie chcą iść studia. I generalnie mnie to akurat nie dziwi. Ładnych parę lat po nich wiedziałam czego absolutnie robić w życiu nie chce a co bym moglacrying
            • panna.nasturcja Re: Pytanie o matury 21.02.24, 15:21
              No właśnie to jest ta sytuacja.
              Gdy były egzaminy na studia to do ostatniej chwili można było zmienić decyzję, bo maturę trzeba było mieć po prostu zdaną. Mogła być na 3 i z czegokolwiek.
              A teraz młodzi ludzie muszą wcześniej podjąć tę decyzję, wybór rozszerzonych ogranicza im wybór studiów i jak ktoś się waha to potem klops jak w tym przypadku, który znam. Bo skoro chłopak dostał się na medycynę i prawo na UW to dostałby się i tam, gdzie chciał, gdyby zdawał inny rozszerzony.
      • ikoniecikropka Re: Pytanie o matury 21.02.24, 15:13
        Z tego powodu, o którym moim zdaniem panie dość nieodpowiedzialnie piszą - zawsze warto spróbować, niech zdają, nic nie tracą.
        • hanusinamama Re: Pytanie o matury 21.02.24, 15:28
          Bardzo odpowiedzialnie piszą. Nie wiem czemu się czepiasz.
          Dawniej na studiach były egzmainy. Mogłaś zdawać historie na maturze a potem pisać egzamin na medycynę (chemia, fizyka, biologia). Dzisiaj matura jest egzaminem.
          Nie dziwię się, ze dzieciaki zdają po kilka rozszerzeń. Bardzo dobrze.
          • asia_i_p1 Re: Pytanie o matury 21.02.24, 17:18
            No i tak i nie.
            W tej chwili sprawdzanie rozszerzenia z angielskiego to jest jeden weekend. Dostaję na ten weekend określoną liczbę prac. I na jedną sztukę wypada średnio po 15 minut, w lepszym roku po 20. Jeżeli ktoś mi nabazgra dwie strony wypracowania gęstym i w dodatku mało czytelnym bełkotem, a w obrębie tego bełkotu trafiają się, niestety, fragmenty względnie zrozumiałe, to ja to muszę starannie poprawić i wtedy to się nijak nie mieści w wyznaczonym na pracę czasie. A nie mieszcząc się, siłą rzeczy kradnie czas z pozostałych prac, bo nie ma ani opcji "posiedzę dłużej" (sale wynajęte na określoną liczbę godzin) ani "zrezygnuję z zarobku i oddam komuś" (większość męczy się tak samo jak ja).
            • panna.nasturcja Re: Pytanie o matury 22.02.24, 02:28
              To nie jest problem uczniów i akurat tym kompletnie nie powinni się kierować. To jest decyzja, która może zaważyć na ich przyszłości a nie Twoje 15 minut.
              • asia_i_p1 Re: Pytanie o matury 22.02.24, 07:20
                Gdyby to 15 minut było kwestią posiedzę dłużej albo zarobię mniej - to byłaby tylko moja sprawa. W obecnej sytuacji jeśli nad pracą X posiedzę dłużej, to nad pracami Y i Z posiedzę krócej. I np. zamiast mieć czas skonsultować, czy dany zakres językowy powinien być 2 czy 3 punkty, będę musiała podjąć szybką decyzję. Jak szybka, no to na korzyść ucznia, dla tego ucznia świetnie, dla tego, co z nim staje do rywalizacji w rekrutacji na studia już mniej świetnie.

Owszem, jak się trafi jedna praca na poziomie polanalfabetycznym, to wypiję o jedną kawę mniej, raz mniej pójdę do toalety i szafa gra. Cała koperta takich, a one lubią chodzić kopertami, oznacza niestety podkręcenie tempa na pozostałych pracach.
                I tak, to nie jest sprawa ucznia, ale to nie jest tak, że decyzje ucznia są bez wpływu na pozostałych uczniów. Dlatego po przemyśleniu sprawy nadal nie będą odradzała pisania rozrzerzenia słabszym uczniom, ale doradzała już też nie.
                • little_fish Re: Pytanie o matury 22.02.24, 10:11
                  Obawiam się że konieczność przekroczenia progu sprawi, że jeszcze więcej uczniów będzie ten angielski wybierać "na wszelki wypadek". Wg znajomej młodzieży to rozszerzenie, które najłatwiej zdać...
                  • asia_i_p1 Re: Pytanie o matury 22.02.24, 13:58
                    Prawdopodobnie tak będzie, ale wtedy tych prac będzie tyle, że może OKE się ogarną, że jeden weekend to za mało.
                    10 lat temu wychodziłam spokojnie na obiad, teraz jest problem ze zjedzeniem kanapki i autentycznie wymierzam, ile się napić, żeby nie suszyło, ale żebym też za często nie chodziła do toalety.
      • szeptucha.z.malucha Re: Pytanie o matury 21.02.24, 15:48
        Wyżej odpowiedziałam. Mój maturzysta ma w sumie 7 rozszerzeń z dwóch lat (3 nieco żałuje ale gdy wybierał brał pod uwagę przedmioty liczone na SGH i drugie tyle na drugim wybranym kierunku a po maturze sprecyzował, że jednak to nie będzie SGH🙄). Ostatecznie 4 rozszerzenia mu się przydają, ale dwa wziął z powodu olimpiad, w których startował (wyniki były już po deklaracjach). To sprawa indywidualna, tu: szerokie zainteresowania od humanistyki, przez przyrodnicze i społeczne do ścisłych. I studia też takie ma: kierunek wiodący i pomocnicze. Ale u niego wiąże się to z planowaną pracą badawczą. I czymś praktycznym na podorędziuwink
      • kurt.wallander Re: Pytanie o matury 21.02.24, 17:27
        slonko1335 napisała:

> Pytanie drugie. Po co ludzie zdają po 6 rozszerzeń ? bo rozumiem, że ktoś zdaje
        > skoro taki jest maks? nie mają kompletnie pomysłu na studia?
        >

Mają taką ambicję? Chcą się sprawdzić? Rozważają różne studia, z dość odległych od siebie dziedzin?
      • ophelia78 Re: Pytanie o matury 21.02.24, 19:46
        Różne uczelnie na te same kierunki wymagaja różnych rozszerzen.
        Np na medycynę. Wszystkie akademie medyczne chcą biologię, a potem roznie: chemię, matematykę, fizykę. Niektóre dają wybór, typu biologia + chem/mat/fiz. Maturzyści bój się postawić tylko na 1 przedmiot bo może się okazać że w danym roku arkusz jest wyjątkowo trudny i/lub durny wiec postawienie np tylko na chemię jesy ryzykowne.
        Ale nie znak nikogo kto by zdawał 6 rozszerzen. 3 to chyba taka średnia jest.
        • slonko1335 Re: Pytanie o matury 21.02.24, 19:59
          Ok to jasne. Założyłam nie wiedzieć czemu, że wszędzie rekrutacja wygląda tak samo.
        • szeptucha.z.malucha Re: Pytanie o matury 21.02.24, 20:28
          Zawsze warto zdawać angielski rozszerzony (lub inny język), bo się lepiej na tym wychodzi niż na podstawowym nawet na 100 (a na wielu uczelniach się liczy) a potem jak komu pasujewink
    • asia_i_p1 Re: Pytanie o matury 21.02.24, 17:03
      Będzie wystarczało jedno i nie będzie trzeba deklarować z góry, które to. Tak samo jak teraz nie musisz deklarować, które jest twoje obowiązkowe, a na które idziesz dodatkowo i możesz zrezygnować ze wszystkich, oprócz dowolnego jednego i z tym jednym zdać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka