Dodaj do ulubionych

Reklamy szkodliwe dla kobiet

05.03.24, 11:55
Właśnie się zagotowałam widząc w TV koleją szowinistyczną reklmę leku branego przy przeziębieniu. Najpierw mała dziewczynka mówi do mamy: kto mnie zaprowadzi do przedszkoka jak nie ty? Potem szef do tej kobiety: jest pani niezastąpiona. A za nim skończyłam to pisać w tle kolejna reklama, tym razem preparatu na gila, gdzie synek mówi: mamo, ty mnie nigdy nie zawiodłaś, bo mamusia chora, ale wzieła lek i poszła do synka na mecz. Czy ja przesadzam, czy słusznie uważam, że poraz kolejny na nas kobiety wywierana jest presja bycia niezastąpioną bez względu na wszystko. Wrrr..... tego powinno się zabronić. To są szkodliwe społecznie przekazy i powinny się tym zająć jakieś organizacje.
Obserwuj wątek
    • smoczy_plomien Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 05.03.24, 12:51
      Jeszcze jest ta od leku na wątrobę, który jednocześnie odchudza, gdzie facet sugeruje żonie przy kości, że powinna to zacząć brać... oczywiście dla zdrowia wątroby, hihi. Śmiechom nie było końca.
      • imponderabilia22 Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 05.03.24, 18:51
        smoczy_plomien napisała:

> Jeszcze jest ta od leku na wątrobę, który jednocześnie odchudza, gdzie facet su
        > geruje żonie przy kości, że powinna to zacząć brać... oczywiście dla zdrowia wą
        > troby, hihi. Śmiechom nie było końca.

To to jeszcze nic, ale zachwycanie się figurą jakieś baby przy własnej żonie to ja nie wiem kto ten scenariusz tworzył ...🤦
      • katiemorag Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 06.03.24, 00:54
        Ale to jest słabe. A ten pan to w stylu zboczonego wujka Zenka ma teksty. Koszmar dzieciństwa.
      • trampki-w-kwiatki Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 06.03.24, 06:47
        Tak, to jest totalnie najgorsza reklama a ten mąż do kasacji 🙄
    • majenkirr Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 05.03.24, 14:36
      W amerykańskich reklamach odwrotnie - zawsze to facet jest idiotà. No chyba, ze Czarny, to wtedy nie.
    • cranberries1983 Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 05.03.24, 14:46
      to sie zajmij
      • malaperspektywa Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 05.03.24, 15:35
        A może nawet się zajmę. Nawet jeżeli miałoby to nic nie znaczyć. Muszę się tylko zastanowić gdzie napisać i jaką feministyczną organizację może to zainteresować. Może do KRRiT,
        rzecznik praw obywatelskich?
        • cranberries1983 Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 05.03.24, 21:20
          posła ze swojego okręgu
    • des_bruges Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 05.03.24, 14:52
      Ale mam wrażenie, że w polskich reklamach to jedynie słuszna wersja: wszechmocna, wszechwiedząca kobieta mająca do czynienia z dziećmi lub upośledzonym w stopniu lekkim mężczyzną protekcjonalnym tonem objaśniająca świat.
      Moja "ulubiona" reklama? jęczącym tonem pan: Aluuuu! Aluuu! ty studiowałaś medycynę! jaki lek mam wziąć na zgagęęęę...?
      • malaperspektywa Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 05.03.24, 15:30
        OMG. Nie widziałam na szczęście. W sumie mało TV oglądam. Panowie, też powinni się bronić skoro robi się z nich takie niedojdy.
    • maly_fiolek Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 05.03.24, 14:58
      Nie ma nic gorszego niż reklama "mama nie może być chora", a potem przeziębiona matka wychodzi z dzieckiem na spacer zamiast odpoczwać i poleżeć w łóżku.
      • sloneczna_paraolka1 Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 05.03.24, 22:16
        maly_fiolek napisała:

> Nie ma nic gorszego niż reklama "mama nie może być chora", a potem przeziębiona
        > matka wychodzi z dzieckiem na spacer zamiast odpoczwać i poleżeć w łóżku.

A może daj dorosłej umysłowo zdrowej kobiecie, zadecydować czy jest na tyle chora żeby leżeć ,czy na tyle "chora" żeby wziąć leki i iść na spacer.
        Oburzacie się ,a same robicie z kobiet debilki, które same bez reklam nie myślą. "Bo w reklamie tak powiedzieli i ja muszę tak robić" serio?
        Nigdy ci się nie zdarzyło wziąć leku choćby paracetamolu, bo dziecko, bo praca, bo obowiązki?
        • atenette Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 06.03.24, 06:52
          Zupełnie nie zrozumiałaś. Chodzi o społeczne kreowanie wizerunku kobiet, które bez względu na wszystko "muszą". Muszą zająć się dzieckiem gdy są chore, ogarnąć dom, iść do pracy i całe życie się umartwiać. Bo są kobietami, więc muszą. Biedny tata miś jak jest chory to leży jęczący w łóżku, zaopiekowany przez cudowną żonę. Biedna chora żona bierze leki i zape...a tak jak zawsze, bo takie są społeczne oczekiwania w stosunku do kobiet. Teraz rozumiesz?
          • paskudek1 Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 06.03.24, 07:03
            Dokładnie. Chociaż oststnio chyba ta reklama się troszkę zmieniła. O ile myślimy o tej samej. W pierwszej wersji było że "mamy nie biorą wolnego, mamy biorą wick coś tam". A teraz słyszałam to w wersji "RODZICE nie biorą wolnego..." Przy czym nie jestem pewna kto był w reklamie mamusia czy tatuś bo zajęta byłam i tylko słyszałam tekst.
            • infinitypool Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 06.03.24, 12:24
              Ta reklama Wick była dokladnie w tej samej formie w Niemczech ("mamy nie biorą wolnego") I pamiętam jak mnie to wkur..iało. bardzo szybko ja zmienili, chyba nie bylam jedyna,która wkur..ialo;D
          • maly_fiolek Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 06.03.24, 10:01
            > Chodzi o społeczne kreowanie wizerunku kobiet, które bez względu na wszystko "muszą"
            O właśnie. Muszą.
            • malaperspektywa Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 06.03.24, 14:13
              O to to. Chodzi o umacnianie niezdowych stereotypów w nomen omen zdrowotnych reklamach, bo te królują w głupocie i braku pomysłowości.
          • szmytka1 Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 07.03.24, 06:45
            Nie, zauważ że w tych reklqmqch jugdzie taty nie ma. To jest smutna rzeczywistość wielu polskich samotnych matek. Nie kreowana przez reklamę, to nie reklama kreuje, a reklama odwzorowuje codzienność polskiej kobiety.
            • paskudek1 Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 07.03.24, 07:15
              Cóż, wiele z tych matek jest samotnych nawet jak ten tatuś jest. Bo o tak one muszą ogarnąć WSZYSTKO a tatuś wielkim bohaterem w swoim domu jest jak czasami "pomoże". Czyli bez marudzenia wykona to co mu wskaże mama. Sam nie wpadnie na to że coś trzeba.
            • maly_fiolek Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 07.03.24, 08:06
              > Nie, zauważ że w tych reklqmqch jugdzie taty nie ma.
              Bo w 90% przypadków to matki decydują o budżecie i zakupach?
    • scarlett74 Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 05.03.24, 16:58
      Ej no, to właśnie pokazuje siłę kobiet. http://emots.yetihehe.com/1/buzki.gif. Bez nas wszystko się pali i wali faceci to ameby w rurkach czy ciepłe kluchy nie umiejące nic w życiu zrobić, bez nas zginą marnie...http://emots.yetihehe.com/1/plask.gif
      • hanusinamama Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 05.03.24, 17:15
        Jaką siłę. Udupianie. Jak mamusia nie zrobi obiadu wszyscy z głodu zemrą. Matka chora? Nie ważne na mecz iśc musi...
        • kk345 Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 05.03.24, 18:54
          A sarkazm to ci musi na głowie usiąść, żebyś go rozpoznała?
        • sloneczna_paraolka1 Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 05.03.24, 22:18
          Matka chora? Nie ważne na mecz iśc musi...

Czy twierdzisz ze kobiety są za głupie, żeby same zdecydować jak się czują i czy pojdą czy nie?
          Musi im reklama mówić co mają robić?
          • paskudek1 Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 06.03.24, 07:04
            sloneczna_paraolka1 napisała:

> Matka chora? Nie ważne na mecz iśc musi...
            >
            > Czy twierdzisz ze kobiety są za głupie, żeby same zdecydować jak się czują i cz
            > y pojdą czy nie?
            > Musi im reklama mówić co mają robić?

Nie, reklama odsuwa podprogowy przekaz, zgodny ze2 społecznym oczekiwaniem. Może Ci się to wydawać nieistotne ale to niestety tak działa.
    • gorzka.gorycz Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 05.03.24, 17:47
      Trzeba mieć bardzo niskie poczucie własnej wartości o dawać się wkręcać w takie sytuacje, żeby durnowate reklamy odnosić do siebie i realnego życia.
      • slatynka85 Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 05.03.24, 17:59
        10/10.
      • sloneczna_paraolka1 Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 05.03.24, 22:19
        👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻głos rozsądku.

• atenette Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 06.03.24, 06:56
        Przecież to zupełnie nie o to chodzi. Nie chodzi o odnoszenie czegokolwiek do siebie tylko społeczne kreowanie roli kobiet, które niestety w wiele kobiet uderza, zarówno przez to, że same na siebie narzucają taki kierat jak i dlatego, że robią to ich mężowie. Zdajesz sobie sprawę w ilu domach kobieta oprócz tego, że normalnie pracuje to ogarnia dzieci, szkoły, dom, zakupy, sprzątanie itd. przy niewielkim udziale męża?
        • gorzka.gorycz Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 06.03.24, 12:56
          A to już jest problem kobiet, które dają się ustawić w takiej roli.
          • paskudek1 Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 06.03.24, 12:59
            gorzka.gorycz napisała:

> A to już jest problem kobiet, które dają się ustawić w takiej roli.

Całe wieki są ustawiane.
            • gorzka.gorycz Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 06.03.24, 14:22
              Owszem. Ale obecnie spokojnie można to zmieniać.
          • malaperspektywa Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 06.03.24, 14:20
            Nie, to nie jest tylko problem tych kobiet. To jest problem społeczeństwa, a te tworzymy wszyscy. Wyobraź sobie, że twoje dziecko znajduje się w szkole, w której wszystkie mamusie, oprócz ciebie, postępują jak w tych reklamach, a tatusiowie są domowymi nieogaramii. Myślisz, że to nie będzie wpływało na ciebie i twoje dziecko?
            • gorzka.gorycz Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 06.03.24, 14:26
              Dlaczego mam sobie wyobrażać tak nierealny scenariusz? W żadnej szkole moich dzieci nie było presji na określone role kobiet i mężczyzn. Ojców na zebraniach było tle samo co matek. Na wycieczki, baseny itp. w podstawówkach też jeździli i ojcowie i matki. Na zebraniach w liceach było podobnie.
      • majaa Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 06.03.24, 14:07
        Z jednej strony masz rację. Ale z drugiej, wytłumacz w takim razie, dlaczego to akurat kobiety występują w takich reklamowych rolach. Mężczyzna, jeżeli już, to łyka tabletkę po to, żeby móc oddawać się swojej pasji, a nie usługiwać całej rodzinie.
        • gorzka.gorycz Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 06.03.24, 14:23
          Bo to są stereotypy, jakich wiele wokół nas. Ale nikt nie mówi, że trzeba się im poddawać, powielać je dalej.
          • majaa Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 06.03.24, 14:36
            No ale właśnie m.in. takie reklamy powielają ten stereotyp i dlatego rozumiem, że to się może nie podobać.
            • paskudek1 Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 06.03.24, 14:39
              majaa napisała:

> No ale właśnie m.in. takie reklamy powielają ten stereotyp i dlatego rozumiem,
              > że to się może nie podobać.

Ona po prostu sobie nie zdaje sprawy jak to powiela stereotypy
              • gorzka.gorycz Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 06.03.24, 14:45
                Ależ oczywiście. Bo uważam, że problem tkwi w kobietach, które zgadzają się na wtłoczenie w ramy "z reklam", a nie w durnowatych reklamach.
                • paskudek1 Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 06.03.24, 14:48
                  gorzka.gorycz napisała:

> Ależ oczywiście. Bo uważam, że problem tkwi w kobietach, które zgadzają się na
                  > wtłoczenie w ramy "z reklam", a nie w durnowatych reklamach.

No to niestety słabo rozpoznajesz przyczynę i skutek.
                  • gorzka.gorycz Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 06.03.24, 15:22
                    Nie. Zmiany nie przychodzą z zewnątrz, tylko od wewnątrz. Jeśli kobiety same nie będą chciały tego zmienić, to nic nie pomoże. Tak samo szkodliwe są parytety.
                    • paskudek1 Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 06.03.24, 16:52
                      Zmiany przychodzą i stąd i stąd. Jeśli przez całe wieki koneitu słyszą że nadają się do jednego to nie wystarczy że jedna się zbuntuje i zacznie robić inaczej.
                    • nick_z_desperacji2 Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 06.03.24, 17:19
                      One to słyszą i widzą od dziecka od babek, matek i ojców. Jak zaczynają dojrzewać, to słyszą to też z reklam, od nauczycieli i polityków. A jak zaczynają się buntować, to słyszą, że wpadły w złe towarzystwo, a feministki są feministkami, bo ich żaden PRAWDZIWY mężczyzna nie chce. A wystarczy zróżnicować przekaz choćby w TV, żeby zobaczyły, że ich model domowy to nie jedyny słuszny.
                      • atenette Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 07.03.24, 06:40
                        W punkt. Nie wszystkie kobiety mają siłę wyrwać się z tego stereotypowego postrzegania świata właśnie dlatego, że żyją w środowiskach gdzie wszystko wokół tego od nich oczekują. Nie wszystkie mają siłę to zmienić, siłę się zbuntować, a często nawet same nie dostrzegają tego problemu, bo są przekonane, że tak właśnie musi być.
        • szmytka1 Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 07.03.24, 06:47
          W tej reklamie nie ma nigdzie taty. Nawet w tle. Bo w Polsce po rozwodzie to matka zostaję z dziećmi i tak wygląda życie samotnej matki. PrYpomnij sobie jeden z wątków na ematce, czy wypada poprosić sąsiadkę o opiekę nad dzieckiem. Zaraz był wielki Kryk, nie nikogo nie wypada prosić, twoje dziecko twój problem.... co w takim razie kreują oświecone ematki?
          • majaa Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 07.03.24, 12:59
            Ale dlaczego sądzisz, że taka sytuacja nie może dotyczyć też pełnej rodziny? Przecież wystarczy, że tatuś "jest od zarabiania", a reszta, a zwłaszcza ogarnięcie dzieci, to sprawa mamusi, więc może padać na pysk, ale łyknie tabsy i do przodu, bo kto jak nie ona...
    • skumbrie Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 05.03.24, 18:25
      Wystarczy wyłaczyć telewizor.
    • cegehana Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 05.03.24, 18:31
      W tym co opisałas bardziej razi mnie ta relacja rodzinna, bardziej pasujaca do januszowego szefa niż do małego dziecka, niż płeć bohaterki. Kojarzę zresztą podobne reklamy z mężczyzną: jakiś dziadek co wziął leki na kolana i teraz może bawić się z wnukiem itd
    • asia_i_p1 Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 05.03.24, 19:17
      To akurat nie tylko z kobietami problem, ale w ogóle z koncepcją, że masz symptomy przeziębienia/ grypy, tłumisz je lekiem i po sprawie. Te rekalmay akurat powinny być zakazane, bo skoro nie można promowować papierosów, to dlaczego można szkodzenie sobie w inny sposób?
      • taniax Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 05.03.24, 19:25
        Już mogli być przestać utrwalać ten wzorzec, świat się zmienił. W Polsce przez dziesięciolecia różne codzienne czynności mężczyzn nie dotyczyły, wielu nawet nie miało o nich pojęcia bo rączek sobie nie brudzili, kobiety ogarniały i jeszcze dbały o tych chłopów żeby byle czego nie jedli, do lekarza poszli w wyniku czego oni w związkach żyją dłużej a kobieta ma kolejne dziecko do obrobienia.
    • taki-sobie-nick Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 05.03.24, 22:04
      Reklamy typu "rodzic nie ma prawa poleżeć chory, bo ma obowiązek dbać o dziubdziusia" są szkodliwe niezależnie od płci.

• kocynder Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 06.03.24, 06:41
        Owszem. Ale nie widziałam ani jednej, w której to tatuś by "musiał" ogarnąć dziubdziusia", natomiast z mamusią jest sporo. Tatuś jeśli nie może chorować to dlatego, że ma ważny projekt w pracy, fajna wyprawę w planach itp.
        • taki-sobie-nick Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 07.03.24, 01:05
          Jest z tatusiem, jest.
          • kocynder Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 07.03.24, 06:07
            Może i jakaś jest, nie twierdzę, że na pewno i absolutnie nie ma. Ale 99% - to mamusią jest od dziubdziusia i sprzątania, tatuś od rozrywek i pracy. smile
        • mallard Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 07.03.24, 04:02
          kocynder napisała:

> Owszem. Ale nie widziałam ani jednej, w której to tatuś by "musiał" ogarnąć dziubdziusia", natomiast z mamusią jest sporo. Tatuś jeśli nie może chorować to dlatego, że ma ważny projekt w pracy, fajna wyprawę w planach itp.

Może jesteś za młoda cylindrze z koca, żeby pamiętać taką, jak to gościu po jakimś "ex-ie" cudownie ozdrowiał i radośnie to komunikuje, na co jego żona wręcza mu torbę sportową i równie radośnie mówi: "wspaniale, to zawieziesz dzieci na basen!"
          • kocynder Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 07.03.24, 06:11
            Mallardzie, a czemuż to mamusią musiała ogarnąć sprzęt basenowy? I to ona musi nie tylko go podać, ale jeszcze poinformować, że tatuś ma coś tam z dzieckiem. Bo co, tatuś sam z siebie za tępy, żeby pamiętać iż dziecko ma basen i że na ów basen trzeba zabrać...? A serio, nie upieram się, że nie ma żadnej reklamy z tatusiem ogarniającym dziubdziusia. Jednak w ogromnej większości rządzi stereotyp: tatuś = praca i zabawa, mamusią = przyziemne obowiązki, sprzątanie itp.
      • paskudek1 Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 06.03.24, 07:06
        Tylko że ten "rodzic", zamiast "mama" pojawił się w tej reklamie dość niedawno. Wcześniej było "mamy nie biorą wolnego"
    • sloneczna_paraolka1 Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 05.03.24, 22:09
      Przesadzasz, matka może być samotną może być wdową ,miec męża w szpitalu/ w dekegacji.
      Musi być bardzo uciążliwe życie z taką feministyczną fobią.

• szeptucha.z.malucha Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 06.03.24, 00:22
        W sumie to pozazdrościć, że nie ma realnych problemów, że takimi bzdurami głowę sobie zawraca.
        • malaperspektywa Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 06.03.24, 14:38
          No akurat nie wiesz czy nie mam realnych oroblemów. Może po prostu tymi realnymi nie mam zamiaru dzielić się z internetowym forum. Zastosowałaś tu zbytnie uproszczenie, ale pozazdrościć możesz. W realnym życiu staram się mieć czas na wszystko, z głupotkami włącznie. To też jest ważna, życiowa potrzeba.
    • eagle.eagle Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 06.03.24, 06:19
      Reklamy internetowe nie są lepsze. Przeważnie pan odchodzi od żony która zostaje z ich dzieckiem - ci oczywiście od razu popadają w ubóstwo, panu zaś bardzo dobrze się powodzi z następną partnerką
    • jowita771 Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 06.03.24, 06:32
      A mnie przeszkadza, że zniknęła reklama z panem nietrzymajacym moczu. Była przez chwilę, ale znowu problem dotyczy tylko kobiet.
    • madami Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 06.03.24, 11:50
      szowinizm
      Encyklopedia PWN
      szowinizm, bezkrytyczne umiłowanie własnego narodu, połączone z przekonaniem o jego wyższości nad innymi narodami i wrogością wobec nich;
      skrajna postać nacjonalizmu; termin szowinizm jest niekiedy stosowany w szerszym znaczeniu jako określenie analogicznej postawy manifestowanej wobec grup innych niż naród (np. ruch feministyczny krytykuje tzw. męski szowinizm); nazwa szowinizm pochodzi od nazwiska N. Chauvina (postaci z komedii E. Scribe’a), żołnierza napoleońskiego pełnego bezkrytycznego uwielbienia dla cesarza Napoleona I.
    • katie3001 Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 06.03.24, 11:53
      Właśnie z takich powodów podobała mi się reklama plastrów Aromactiv. Tam był tata.
      • memphis90 Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 07.03.24, 06:52
        Aha, bo mama była totalnie bezradna w obliczu kataru, tata musiał dosłownie „ratować” sytuację. Ponadto wiersz miał zaburzony rytm w ostatnim wersie, co raniło mi uszy do krwi.
        • paskudek1 Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 07.03.24, 07:12
          Co do wiersza nie wypowiem się ale ja tam nie widzę w ogóle mamy. Być może jej nie ma. Reklama przełamuje stereotyp że chorym dzieckiem, zwłaszcza tym młodszym, może zajmować się tylko mamusia.
    • cegehana Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 06.03.24, 17:06
      Reklamy bardziej odzwierciedlają oczekiwania niż je kreują: oni przecież chcą sprzedać te leki, pewnie w badaniach rynku im wyszło, że ta reklama trafi bo dużo kobiet tak chce się postrzegać, choć niekoniecznie takie w życiu są.
    • malgosiagosia Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 07.03.24, 01:18
      " Czy ja przesadzam, czy słusznie uważam,"

Nieslusznie uwazasz.Ja lubie dzieciom wycierac gile, owijac, otulac i w ogole okazywac duzo czulosci, zwlaszcza jak chore.
      • paskudek1 Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 07.03.24, 07:13
        malgosiagosia napisała:

> " Czy ja przesadzam, czy słusznie uważam,"
        >
        > Nieslusznie uwazasz.Ja lubie dzieciom wycierac gile, owijac, otulac i w ogole o
        > kazywac duzo czulosci, zwlaszcza jak chore.

Ależ nikt ci nie broni lubić. Kompletnie nie rozumiesz o co chodzi.
    • triismegistos Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 07.03.24, 07:15
      Czemu w tym wątku nie ma borsuczycy zatroskanej przekazem do młodych dziewcząt?
    • wrota.do.lasu Re: Reklamy szkodliwe dla kobiet 07.03.24, 08:19
      Najbardziej wujowa jaka słyszę to ta gdzie pozeraczka magnezu ma się,zgodzić na kawę z jakimś chłopem.
      Ta jest dla mnie wyjątkowo debi..lna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka