Dodaj do ulubionych

Bronchoskopia i rynoskopia u kota

09.03.24, 09:36
Moja kotka (ta o której kilka razy pisalam) za tydzień ma bronchoskopia i rynoskopie. I teraz moje pytanie, czy kot którejś emamy miał te badania? Czy po ew pobranym wycinku polipa jest jakaś dieta, czy na drugi dzień kot może normalnie jeść?
Jakieś dobre rady?🙏🙏🙏 jakieś wskazówki, coś co wam przyjdzie do głowy
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Bronchoskopia i rynoskopia u kota 09.03.24, 09:38
      Odstaw kwasy omega, ich dodatek może powodować większe krwawienie i zaleca się odstawić przed zabiegiem i zacząć podawać po zabiegu.
      Dieta jest wazna, imho z chorym zwierzakiem warto umówić się do dietetyka.
    • memphis90 Re: Bronchoskopia i rynoskopia u kota 09.03.24, 13:12
      Czy ostatnio forum nie ustaliło, żeby dać kotu spokój, skoro tylko furka mu sporadycznie w nosie?
      • mysiulek08 Re: Bronchoskopia i rynoskopia u kota 09.03.24, 13:19
        tez sie do tego przychylam, jesli sporadycznie furczy, nie ma wydzieliny, je, bawi sie, nie zadyszki, to bym kota nie takim inwazyjnym badaniom nie poddawala, u Miszcza (*) sprawa byla powazniejsza, mial problemy z jedzeniem suchego, lecialo mu z nosa, jak,sie okazalo otwor w jamach nosowych byl juz tylko wielkosci malego bardzo malego lebka szpilki a i tak zaluje, ze sie zgodzilam na procedure
      • homohominilupus Re: Bronchoskopia i rynoskopia u kota 09.03.24, 13:32
        Moze autorka ma syndrom Munchhausena przeniesiony na kota? 🤔
        • koko8 Re: Bronchoskopia i rynoskopia u kota 09.03.24, 13:43
          Moja pierwsza myśl 🙄
      • zalamana_500 Re: Bronchoskopia i rynoskopia u kota 09.03.24, 14:59
        memphis90 napisała:

> Czy ostatnio forum nie ustaliło, żeby dać kotu spokój, skoro tylko furka mu spo
        > radycznie w nosie?
        >
        A może coś od tego czasu się zmieniło, nie przyszło ci to do głowy?
        • alicia033 Re: Bronchoskopia i rynoskopia u kota 09.03.24, 16:52
          zalamana_500 napisała:

> A może coś od tego czasu się zmieniło, nie przyszło ci to do głowy?

a zmieniło się?
    • mysiulek08 Re: Bronchoskopia i rynoskopia u kota 09.03.24, 13:14
      Miszczu (*) mial rynoskopie, zalecen specjalnych przed zabiegiem nie bylo, rutynowe badania tylko, echo serca, rtg
      bylo pdejrzenie polipa, okazalo sie, ze ma bardzo powazne zwezenie jam nosowych, niestety ( nie zebym cie straszyla) w trakcie zabiegu mial zapasc, masywne krwawienie, po zabiegu juz sie nie podniosl.

Z jedzeniem po zabiegu moze byc roznie, jesli bedzie miec rurke w nosie i byc na tlenie to raczej jesc nie bedzie
      • berdebul Re: Bronchoskopia i rynoskopia u kota 09.03.24, 13:47
        Każda narkoza to takie ryzyko.
        • mysiulek08 Re: Bronchoskopia i rynoskopia u kota 09.03.24, 13:58
          to nie byla kwestia narkozy wg anestezjologa a krwawienia w jamie nosowej
      • mysiulek08 Re: Bronchoskopia i rynoskopia u kota 09.03.24, 14:03
        jedna kotka pokasluje od czasu do czasu, badania nieinwazyjne nic nie wykazaly, tez chca robic rynoskopie i broncho, w zyciu sie nie zgodze, nie chce powtorki losu Miszcza(*)
        • zalamana_500 Re: Bronchoskopia i rynoskopia u kota 09.03.24, 15:01
          Takie jesteście mądre tylko szkoda, że żadnej z was nie przyszło do głowy, że coś się mogło wydarzyć, stan kotki mógł się pogorszyć. Cóż, najłatwiej patrzeć z góry i wydawać sądy. Żałuję, że zapytałam. Z mojej strony EOT
          • mysiulek08 Re: Bronchoskopia i rynoskopia u kota 09.03.24, 15:11
            ej, nie nakrecaj sie
            zapytalas o inwazyjne zabiegi, odpowiedzialam, ze kot mial powilkania i odszedl cierpiac przez kilka dni, ostatnie twoje opisy wkazywaly, ze kotka zachowuje sie jak wiekszosc kotow, stad zdania, ze moze lepiej nic robic

tak, nigdy wiecej nie zgodze sie u kota na mocno inwazyjne badania, wiedzac, ze weci nie wiedza/nie maja pomyslu co kotu dolega i to jest WYLACZNIE moje zdanie, ty zrobisz jak uwazasz

jesli u twojej kotki problemem jest zarastanie jam nosowych, to na to nie ma dobrego rozwiazania, przecieta chrzastka bedzie zarastac, balonik poszerzajacy pomoze na troche albo i nie
          • mysiulek08 Re: Bronchoskopia i rynoskopia u kota 09.03.24, 15:13
            a i pisalam o naszej jednej kotce a nie o twojej, to,dla porzadku jakbys zle zrozumiala
          • homohominilupus Re: Bronchoskopia i rynoskopia u kota 09.03.24, 15:14
            Juz tak się nie denerwuj.
    • ardzuna Re: Bronchoskopia i rynoskopia u kota 09.03.24, 16:44
      zalamana_500 napisała:

> Moja kotka (ta o której kilka razy pisalam) za tydzień ma bronchoskopia i rynos
      > kopie. I teraz moje pytanie, czy kot którejś emamy miał te badania?

Mój jeden miał endoskopię ucha, okazało się czyste. Potem już się go nie czepiałam (bo to narkoza ogólna), mimo że czasami lubił sobie podrapać to ucho.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka