Dodaj do ulubionych

Pralka nie wiruje poduszki

10.03.24, 18:16
Witajcie. Może miałyście taki problem? Nowa pralka, program „ pranie pościeli”. Nie radzi sobie z odwirowaniem poduszki. Zaczyna się powoli kręcić i koniec… nie daje rady. Poduszka napompowana wodą. Odcisnęłam ją w wannie. Próbuję ponownie i nic. Macie jakiś pomysł ( poza wymianą pralki)?
Obserwuj wątek
    • gajmal Re: Pralka nie wiruje poduszki 10.03.24, 18:18
      Może jest za mało rzeczy w pralce? I pralka nie umie sobie tego rozłożyć równomiernie i dlatego nie wiruje
      • amsterdama Re: Pralka nie wiruje poduszki 10.03.24, 18:21
        Dobrze. Spróbuję pójść tym tropem.
        • ga-ti Re: Pralka nie wiruje poduszki 10.03.24, 18:26
          A może piłeczki tenisowe się sprawdzą? W sensie,że będą wyciskać wodę z poduszki?
        • mysiulek08 Re: Pralka nie wiruje poduszki 10.03.24, 18:28
          raczej waga jaka 'czyta' pralka jest za wysoka
          masz program typu samo wirowanie albo tylko plukanie i wirowanie (w boschu seria 8 albo 6 jest to 13 min program)? jak tak to probuj do skutku

czasami sie przytrafia jak piora sie kocie puchate poslania, proces jak wyzej zawsze pomaga
      • amsterdama Re: Pralka nie wiruje poduszki 10.03.24, 18:44
        Dziękuję 😘
    • ga-ti Re: Pralka nie wiruje poduszki 10.03.24, 18:24
      Mnie się tak zdarzyło kilka razy z rzeczami które bardzo nasiąkały wodą i stawały się ciężkie albo zatykały dziurki w bębnie, np. prałam poduszki na krzesła, takie gąbkowe z ikei, i sie nie odwirowały, poduszki się ułożyły na ściankach bębna dookoła i chyba pralka zwariowała od tego wink Się przeraziłam, że pralka pada.
    • kamin Re: Pralka nie wiruje poduszki 10.03.24, 18:25
      Zmniejsz obroty wirowania do minimum.
      Dołóż coś do bębna, żeby była nbardziej równomiernie obciążona.
    • beata985 Re: Pralka nie wiruje poduszki 10.03.24, 18:32
      Musisz kilka razy puścić odpompowanie wody i wirowanie...ja kiedyś chyba z 10x próbowałam dłużej to trwało niż samo pranie.ale w końcu zaskoczyło...możesz pomiędzy każdym cyklem odczekać jakiś czas, żeby woda która siedzi w poduszce ściekła.
    • chatgris01 Re: Pralka nie wiruje poduszki 10.03.24, 18:35
      Spróbuj odwirować na 400 obrotów i potem drugi raz na wyższych, a przy następnym praniu pierz 2 poduszki, żeby wsad się mógł równomiernie rozłożyć w bębnie.
      • amsterdama Re: Pralka nie wiruje poduszki 10.03.24, 18:46
        Z dwiema poduszkami był ten sam problem.
    • larix_decidua77 Re: Pralka nie wiruje poduszki 10.03.24, 18:36
      Nawkladaj suchych reczników żeby wypelnić bęben.
    • amsterdama Re: Pralka nie wiruje poduszki 10.03.24, 18:45
      Bardzo dziękuję! Dołożyłam suche poszwy, zaczęłam od małych obrotów, poszło. Teraz wiruje na 1000. Super! Dziękujęsmile
    • berdebul Re: Pralka nie wiruje poduszki 10.03.24, 19:26
      A nie łapie powietrza jak żagiel? Pomaga namoczeniu poduszki przed praniem, zdjęcie poszewki, oraz pierwsze 1-2 wirowania na minimalnej liczbie obrotów.
      • amsterdama Re: Pralka nie wiruje poduszki 10.03.24, 19:56
        Ok, to może było powietrze nie woda. Spróbuję na przyszłość wymoczyć. Dziękuję.
    • swinka-morska Re: Pralka nie wiruje poduszki 10.03.24, 19:56
      U mnie tak się dzieje kiedy jest w bębnie niewiele (ale ciężkich rzeczy) typu właśnie poduszka albo bawełniany dywanik łazienkowy (po zamoczeniu bardzo ciężki, a prany oddzielnie). Pralka 8 kg, z jakimiś cudo-wiankamia czujnikami - nie ma opcji zmuszenia jej do wirowania jeśli ciężar nie rozkłada się równomiernie.
      • kira_03 Re: Pralka nie wiruje poduszki 11.03.24, 06:42
        U mnie to samo, nie ma opcji prania jednego dywanika lazienkowego, zawsze musza byc dwa.
    • doloresamigo Re: Pralka nie wiruje poduszki 11.03.24, 03:43
      Pralka ma prawidłowe mechanizmy obronne- zapobiega zniszczeniu bębna. Spróbuj wrzucić drugą ( podobną wagowo) rzecz, aby mechanizm samoregulujący mógł rozłożyć równomiernie pranie podczas siły odśrodkowej, gdy zawartość jest naplumpana wodą i waży ponad 20kg. Pojedyncza rzecz jest niemożliwa do zrównoważenia - program wyhamowuje, by nie uszkodzić pralki.
      Powszechnie wiadomo, że nasączona wodą poduszka wiruje pralkę jak derwisza po całym pomieszczeniu, a pralka zjada za to bezbronne małe skarpetki.
      Także daj jej może jeszcze szansę.

amsterdama napisała:

> Witajcie. Może miałyście taki problem? Nowa pralka, program „ pranie pościeli”.
      > Nie radzi sobie z odwirowaniem poduszki. Zaczyna się powoli kręcić i koniec… n
      > ie daje rady. Poduszka napompowana wodą. Odcisnęłam ją w wannie. Próbuję ponow
      > nie i nic. Macie jakiś pomysł ( poza wymianą pralki)?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka