imponderabilia22 10.03.24, 21:07 Pytanie może głupie, ale nigdy nie kupowałam - czy do czegoś takiego podłącze taką naszą zwyklą wtyczkę z dwoma bolcami, czy to jest tylko do USB? Pełno tu dziurek i nie mogę się połapać ....🤦 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
princesswhitewolf Re: Wtyczka UK 10.03.24, 21:11 To jest taka podrozna, miedzynarodowa do UK. Pasuje kilka wtyczek. Wyglada mi na to ze typowo polska, europejska tez. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Wtyczka UK 10.03.24, 21:16 Dobre pytanie. W opisie jest że na shuko czyli gniazdko z uziemnieniami bocznymi nie bolcem ale w sumie powinno działać mi tam w Austrii wszystko działało a oni mają właśni shuko. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Wtyczka UK 10.03.24, 22:43 Akurat angielska wtyczka jest genialna słusznie się jej trzymają Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Wtyczka UK 11.03.24, 10:05 ichi51e napisała: > Ma wbudowany bezpiecznik A po jaką chlorellę? Odpowiedz Link Zgłoś
melikles Re: Wtyczka UK 11.03.24, 10:56 Anglicy nie mają w instalacjach elektrycznych bezpieczników? Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Wtyczka UK 11.03.24, 15:20 Mają. Plus mają bezpieczniki w gniazdkach plus we wtyczkach. Generalnie przy jakimkolwiek przepięciu redukuje to szanse uszkodzenia sprzętu. Druga rzecz - gniazdka są zabezpieczone. Dzieciak z widelcem czy innym kawałkiem metalu nie podepnie się do prądu bo po to jest trzeci boleć, który jest dłuższy od wtyczki do prądu i który odblokowuje gniazdko. Akurat to rozwiązanie mają fajnie przemyślane. Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Wtyczka UK 11.03.24, 07:58 Zawsze możesz użyć bez adaptera jak twoja wtyczka ma tylko 2 bolce. Zawsze używam czegoś co wejdzie do tej trzeciej, środkowej dziurki (to chyba uziemienie). Potem wtykam wtyczkę na 2 bolce i wyciągam to co włożyłam do uziemienia. Żeby nie było, używam w ten sposób od 20 lat i nigdy nic się nie spaliło czy też nigdy nie było żadnego spięcia, bo w sumie czemu miałoby być. Odpowiedz Link Zgłoś
maly_fiolek Re: Wtyczka UK 11.03.24, 09:43 Polska (francuska) wtyczka to najgorszy szmelc, przy którym brytyjska to high tech, moim zdaniem powinniśmy jakoś od tego dziadostwa odejść. W Polskiej nie da się w rozsądny sposób zrobić zabezpieczenia gniazdka - w przypadku trój-bolcowej brytyjskiej jest to łatwizna. Brytyjskie gniazdka przez brak wystającego uziemienia ładnie się komponują ze ścianą. W poskiej musi coś wystawać . Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wtyczka UK 11.03.24, 10:06 Amerykanska wtyczka to chyba największy szmelc. Tyle ze napiecie pradu maja nizsze i to ja ratuje Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Wtyczka UK 11.03.24, 10:24 princesswhitewolf napisała: > Amerykanska wtyczka to chyba największy szmelc. Tyle ze napiecie pradu maja niz > sze i to ja ratuje Ale żeby zmienić coś?! Nieee, to je nasze, amerykańskie - więc najlepsze! Tak, jak te ichnie cale i galony, tudzież inne Farenhajty! 🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wtyczka UK 11.03.24, 10:50 No system miar to juz kwestia tradycji i nie ma nigdzie wygrawrowanego ze metryczny system europejski jest tym wlasciwym. Ale wtyczki i gniazdka tego typu w kraju gdzie wiekszosc domow jest drewniana jest pk prostu idiotyzmem Najbezpieczniejsze sa brytyjskie wtyczki o gniazdka. Nie tylko maja bezpiecznik i wszysciutkienmaja uziemienie to jeszcze kazde gniazdko ma wylacznik pradu( pstryczek na gniazdku) od wiekow Odpowiedz Link Zgłoś
melikles Re: Wtyczka UK 11.03.24, 10:59 System metryczny jest najlogiczniejszy. Aż dziwne, że US, UK w matematyce używają systemu dziesiątkowego. W angielskich instalacjach nie ma bezpieczników? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wtyczka UK 11.03.24, 13:08 Jest najlogiczniejszy- zgadzam sie, ale koszt tej zmiany bylby przeogromny. I w zasadzie sprowadza sie wszystko do kosztow i czasu. >W angielskich instalacjach nie ma bezpieczników? angielska elektryka ( BSI standards) jest czyms na podst czego powstaly europejskie standardy bezpieczenstwa. Bezpieczniki sa w gniazdkach, w instalacjach, we wtyczkach. niestety obiektywnie stwierdzam ze hydraulika juz nie jest taka rozumna i dlatego do hydrauliki zatrudniam Polakow. Ale to nic w porownianiu z hydraulika w USA. Tam to uswiadczylam raz zmywarki co nie grzala wody tylko w zalozeniu miala ze trzeba spuscic wode biezaca by nabrala cieplej lol Odpowiedz Link Zgłoś
cranberries1983 Re: Wtyczka UK 11.03.24, 11:06 powinno pasować do polskich wtyczek Odpowiedz Link Zgłoś