Dodaj do ulubionych

Wtyczka UK

10.03.24, 21:07
Pytanie może głupie, ale nigdy nie kupowałam - czy do czegoś takiego podłącze taką naszą zwyklą wtyczkę z dwoma bolcami, czy to jest tylko do USB? Pełno tu dziurek i nie mogę się połapać ....🤦
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: Wtyczka UK 10.03.24, 21:11
      To jest taka podrozna, miedzynarodowa do UK. Pasuje kilka wtyczek. Wyglada mi na to ze typowo polska, europejska tez.
    • ichi51e Re: Wtyczka UK 10.03.24, 21:16
      Dobre pytanie. W opisie jest że na shuko czyli gniazdko z uziemnieniami bocznymi nie bolcem ale w sumie powinno działać mi tam w Austrii wszystko działało a oni mają właśni shuko.
    • ichi51e Re: Wtyczka UK 10.03.24, 22:43
      Akurat angielska wtyczka jest genialna słusznie się jej trzymają
      • melikles Re: Wtyczka UK 11.03.24, 07:10
        A co jest w niej genialnego?
        • ichi51e Re: Wtyczka UK 11.03.24, 08:35
          Ma wbudowany bezpiecznik
          • mallard Re: Wtyczka UK 11.03.24, 10:05
            ichi51e napisała:

> Ma wbudowany bezpiecznik

A po jaką chlorellę?
          • melikles Re: Wtyczka UK 11.03.24, 10:56
            Anglicy nie mają w instalacjach elektrycznych bezpieczników?
            • profes79 Re: Wtyczka UK 11.03.24, 15:20
              Mają. Plus mają bezpieczniki w gniazdkach plus we wtyczkach. Generalnie przy jakimkolwiek przepięciu redukuje to szanse uszkodzenia sprzętu.
              Druga rzecz - gniazdka są zabezpieczone. Dzieciak z widelcem czy innym kawałkiem metalu nie podepnie się do prądu bo po to jest trzeci boleć, który jest dłuższy od wtyczki do prądu i który odblokowuje gniazdko. Akurat to rozwiązanie mają fajnie przemyślane.
    • leyla76 Re: Wtyczka UK 11.03.24, 07:58
      Zawsze możesz użyć bez adaptera jak twoja wtyczka ma tylko 2 bolce.
      Zawsze używam czegoś co wejdzie do tej trzeciej, środkowej dziurki (to chyba uziemienie). Potem wtykam wtyczkę na 2 bolce i wyciągam to co włożyłam do uziemienia.
      Żeby nie było, używam w ten sposób od 20 lat i nigdy nic się nie spaliło czy też nigdy nie było żadnego spięcia, bo w sumie czemu miałoby być.
    • maly_fiolek Re: Wtyczka UK 11.03.24, 09:43
      Polska (francuska) wtyczka to najgorszy szmelc, przy którym brytyjska to high tech, moim zdaniem powinniśmy jakoś od tego dziadostwa odejść.
      W Polskiej nie da się w rozsądny sposób zrobić zabezpieczenia gniazdka - w przypadku trój-bolcowej brytyjskiej jest to łatwizna. Brytyjskie gniazdka przez brak wystającego uziemienia ładnie się komponują ze ścianą. W poskiej musi coś wystawać sad.
      • princesswhitewolf Re: Wtyczka UK 11.03.24, 10:06
        Amerykanska wtyczka to chyba największy szmelc. Tyle ze napiecie pradu maja nizsze i to ja ratuje
        • mallard Re: Wtyczka UK 11.03.24, 10:24
          princesswhitewolf napisała:

> Amerykanska wtyczka to chyba największy szmelc. Tyle ze napiecie pradu maja niz
          > sze i to ja ratuje

Ale żeby zmienić coś?! Nieee, to je nasze, amerykańskie - więc najlepsze! Tak, jak te ichnie cale i galony, tudzież inne Farenhajty! 🙃
          • princesswhitewolf Re: Wtyczka UK 11.03.24, 10:50
            No system miar to juz kwestia tradycji i nie ma nigdzie wygrawrowanego ze metryczny system europejski jest tym wlasciwym. Ale wtyczki i gniazdka tego typu w kraju gdzie wiekszosc domow jest drewniana jest pk prostu idiotyzmem

Najbezpieczniejsze sa brytyjskie wtyczki o gniazdka. Nie tylko maja bezpiecznik i wszysciutkienmaja uziemienie to jeszcze kazde gniazdko ma wylacznik pradu( pstryczek na gniazdku) od wiekow
            • melikles Re: Wtyczka UK 11.03.24, 10:59
              System metryczny jest najlogiczniejszy.

Aż dziwne, że US, UK w matematyce używają systemu dziesiątkowego.

W angielskich instalacjach nie ma bezpieczników?
              • princesswhitewolf Re: Wtyczka UK 11.03.24, 13:08
                Jest najlogiczniejszy- zgadzam sie, ale koszt tej zmiany bylby przeogromny. I w zasadzie sprowadza sie wszystko do kosztow i czasu.

>W angielskich instalacjach nie ma bezpieczników?

angielska elektryka ( BSI standards) jest czyms na podst czego powstaly europejskie standardy bezpieczenstwa.

Bezpieczniki sa w gniazdkach, w instalacjach, we wtyczkach.

niestety obiektywnie stwierdzam ze hydraulika juz nie jest taka rozumna i dlatego do hydrauliki zatrudniam Polakow. Ale to nic w porownianiu z hydraulika w USA. Tam to uswiadczylam raz zmywarki co nie grzala wody tylko w zalozeniu miala ze trzeba spuscic wode biezaca by nabrala cieplej lol
    • cranberries1983 Re: Wtyczka UK 11.03.24, 11:06
      powinno pasować do polskich wtyczek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka