doprawdy Re: Pogrzeb- c.d 18.03.24, 19:40 Ja bym założyła konto na zrzutce.pl czy podobnej platformie na ten pogrzeb i jakby ktoś z rodziny dopytywał to bym tam odsyłała. Odpowiedz Link Zgłoś
heywy Re: Pogrzeb- c.d 18.03.24, 19:51 Współczuję i przykro mi, że musisz przez to przechodzić. Finanse: sprawdź czy nie masz w pracy zasiłku/bezzwrotnej pożyczki na taką okoliczność. Ksiądz: jak bardzo jestem sceptyczna wobec kościoła, tak rozważ jego obecność. Pogrzeb to specyficzna sytuacja, dobrze jeśli jest jakiś celebrant. Gdy zmarł mój dziadek zakonnik z jego parafii grzecznie i stanowczo odmówił przyjęcia "co laski". Rodzina:: masz chociaż jedną życzliwą osobę? Zrób z niej koordynatora informacji. O dacie pogrzebu informujesz ciocię Stasię, ona daje znać pozostałym. Telefonów od innych nie przyjmujesz I uważaj na siebie. W stresie łatwo o durne wypadki Odpowiedz Link Zgłoś
olpa7 Re: Pogrzeb- c.d 18.03.24, 19:54 A nie da się nie chować urny? Wiem że w Poznaniu można rozsypać prochy. Nie ma takiego miejsca we Wrocławiu? Zakładam że to tańsza opcja Odpowiedz Link Zgłoś
cranberries1983 Re: Pogrzeb- c.d 18.03.24, 21:41 tylko Pozek ma ogród pamięci póki co, ale tam chyba rozsypanie też jest jakoś płatne Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: Pogrzeb- c.d 18.03.24, 20:24 Ale zaraz... Jeśli jest kremacja to po co Ci kwatera ? Moze to jakiś reginalozm ale w moim rozumieniu "kwatera" to grób ziemny, w takim rozmiarze ze można tam trumnę złożyć. Oczywiście rozumiem ze konna chcieć trumnę zakopać w grobie ziemny. Ale po co? Nie tańsze jest miejsce w kolumbarium? Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Pogrzeb- c.d 18.03.24, 20:54 Z miejscem w kolumbarium, pogrzeb świecki - 18 k, rok temu. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Pogrzeb- c.d 18.03.24, 22:15 Rodzina pana Berdebul przechowała urnę z cioteczką, a nawet dwoma i przy okazji trzeciego pogrzebu zapakowali wszystkie 3 siostry za jedną opłatą Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Pogrzeb- c.d 18.03.24, 22:32 berdebul napisała: > Rodzina pana Berdebul przechowała urnę z cioteczką, a nawet dwoma i przy okazji > trzeciego pogrzebu zapakowali wszystkie 3 siostry za jedną opłatą To nie w Polsce. Bo chyba nie pochwaliłabyś się głupio na publicznym forum, że rodzina złamała polskie prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Pogrzeb- c.d 18.03.24, 22:43 Spoko, ale to nie był nikt z rodziny, ba, nie miał rodziny zainteresowanej pogrzebaniem go, wiec nie można go było „przechować” ani wpakować „komuś”. Odpowiedz Link Zgłoś
cranberries1983 Re: Pogrzeb- c.d 18.03.24, 22:17 w grob ziemny wchodzi 8 urn, także przyszłościowe jest to roziwazaia Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Pogrzeb- c.d 19.03.24, 06:15 Kwatera czyli miejsce na złożenie urny ( nie wiem jak to się określa fachowo). Nie mam nikogo pochowanego we Wrocławiu, tak się złożyło. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Pogrzeb- c.d 19.03.24, 10:01 konsta-is-me napisała: > Kwatera czyli miejsce na złożenie urny ( nie wiem jak to się określa fachowo). > Nie mam nikogo pochowanego we Wrocławiu, tak się złożyło. A gdzie indziej? Urnę można przecież dołożyć do istniejącego grobu dziadków, albo rodzeństwa ojca, jeśli właściciel grobu wyrazi zgodę.. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Pogrzeb- c.d 20.03.24, 10:42 Nie jest tańsze. Kolumbiarium jest najdroższe Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Pogrzeb- c.d 20.03.24, 12:12 Grób ziemny na złożenie urny, kolumbarium to co innego ( teraz się dowiedziałam ). Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Pogrzeb- c.d 18.03.24, 20:42 wyrazy wspolczucia przytulam. A co do reszty - tez niedawno zadawalam sobie podobne pytania, bo jako jedynaczka musialam poniesc koszty pogrzebu i wyszly sporo wieksze od tego, co ty napisalas i inaczej sie te koszty rozlozyly ale o sumie nawet nie chce myslec, ale cjoc jestem ematka, to odczulam w budzecie. Do zalatwiania wszystkiego bylam ja a ze mieszkam daleko, to powinnam jeszcze doliczyc koszty przelotow, kilku, bo taka byla sytuacja. Plus przylot mojej rodziny na pogrzeb. Przykre, ze takie sprawy tak bardzo przygniataja w tak trudnym momencie. Trzymaj sie jakos i nie dawaj rodzince wejsc na glowe. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Pogrzeb- c.d 18.03.24, 20:46 Olej wszystko i wszystkich i zrób budżetowy pochówek. Zdziwiłaś mnie cenami, bo u mojego ojca to nawet i facet z trąbką był na cmentarzu, z wyjątkiem stypy to na wszystko starczyło, ale kwatera była nasza już wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Pogrzeb- c.d 18.03.24, 20:53 ja musialam zaplacic kilka tysiecy za otwarcie kwatery, przelozenie nizej kogos innego, zamurowanie ponowne dolnej katakumby, gornej, dodatek za prace zima.... troche utargowalam ale i tak cena mnie zszokowala. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Pogrzeb- c.d 18.03.24, 20:58 www.cmentarzekomunalne.com.pl/pliki/cennikpoln.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
cranberries1983 Re: Pogrzeb- c.d 18.03.24, 20:57 mam podobną sytuacją smierć w rodzinie, kremacja miejsce na cmentarzu (grob jest już po kimś) wyszło 9 tys tyle ze troje rodzeństwa jest ale stawki są luksusowe Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Pogrzeb- c.d 18.03.24, 21:00 Jeśli dasz radę, to zrób tak, jakbyś robiła, gdybyś nie miała tej koszmarnej rodzinki. I trzymaj się, dziewczyno. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Pogrzeb- c.d 18.03.24, 21:16 Zobacz cenę grobu ziemnego na urnę, zwykle są tańsze. Miejsca w kolumbiarium mają wysokie ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
mak_z_figa Re: Pogrzeb- c.d 18.03.24, 21:17 Przede wszystkim przyjmij moje kondolencje. Sprawa pogrzebu aktualna u mnie. Koszty we Wrocławiu są wysokie. U mnie pogrzeb był na Osobowicach i dołożenie urny do istniejącego grobu ze świecką ceremonią to prawie 9tys. Czy u Ciebie nie ma możliwości pochówku w grobie kogoś z rodziny? Co do kosztów, to są cmentarze z możliwością anonimowego pochówku i jest to tańsza opcja. Moja ciocia, mieszkająca na stałe za granicą, chowała tak matkę. Dla bliskich było tylko pożegnanie przed kremacją. Zakład pogrzebowy zajął się pochówkiem w takim anonimowym miejscu. Nie wiem nawet jak to wygląda i czy we Wrocławiu jest taka możliwość. Warto też zadzwonić do kilku zakładów pogrzebowych, bo ceny mogą się bardzo różnić. Odpowiedz Link Zgłoś
szczypawka100 Re: Pogrzeb- c.d 18.03.24, 21:33 Nam zakład pogrzebowy ogarniał również księdza dwa razy i mistrza ceremonii raz. Jeśli masz ubezpieczenie +no typu grupowe PZU), to sprawdź czy nie ma tam opcji wypłaty odszk. za śmierć rodzica. Odpowiedz Link Zgłoś
srebrnarybka Re: Pogrzeb- c.d 18.03.24, 22:34 Przede wszystkim wyrazy współczucia. Czy pracujesz i czy jesteś w pracy ubezpieczona w PZU? Jeśli tak, to należy Ci się prawdopodobnie 2000 zł niezależnie od zasiłku pogrzebowego. To jest ubezpiecznie od straty osoby bliskiej. Jeśli Twój Ojciec miał więcej dzieci, to każdemu dziecku, jeśli jest ubezpieczone, to się należy. Jeśli jesteś mężatką i mąż jest ubezpieczony w pracy, też mu się należy. Nie trzeba udowadniać, że to na koszty pogrzebu, bo to nie jest zasiłek pogrzebowy, tylko ubezpiecznie od straty osoby bliskiej. Czyli jeśli ktoś miał np. 10 dzieci i wszystkie są ubezpieczone, to każde dostanie te 2000. Złożą się, ile trzeba na pogrzeb, i każdemu jeszcze zostanie. Urna z masy plastycznej jest dość tania. Trzymaj się. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Pogrzeb- c.d 19.03.24, 06:19 Nie pracuje teraz i ubezpieczenia brak (oprócz tego z UP).Wzięłam najtańsza plastikowa urnę - ok 500 zł- zdzierstwo ... Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Pogrzeb- c.d 19.03.24, 17:28 Rzeczywiście zdzierstwo, nie wierzę, żeby wymagała nie wiadomo jakich technologii czy materiałów. Po prostu płacisz podatek od tego, że to jest nieunikniony wydatek. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Pogrzeb- c.d 19.03.24, 19:20 To nie jest najtansza urna, najtańsze są już za kilkadziesiąt, poniżej 100 zł. Wiem, pochowałam ojca 3 miesiące temu. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Pogrzeb- c.d 19.03.24, 19:18 Przepraszam cie, jeśli naprawdę chowasz ojca i nie masz kasy, to dlaczego wzięłaś pierwszy z brzegu zaklad pogrzebowy, nie rozeznając kosztów i dlaczego dalej w to brniesz, podobno mając bardzo ograniczony budżet. Przecież urny zaczynają się już od kilkudziesięciu złotych, a czemu nie któraś z takich za 150 zamiast za 500? Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Pogrzeb- c.d 20.03.24, 01:23 I mam te urnę zamawiać na allegro a potem czekać czy dojdzie ...? Przecież ciała nie da się przechowywać tygodniami ,bo wlepia opłaty. Zresztą łudziłam się,że zasiłek wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Pogrzeb- c.d 20.03.24, 06:18 Ja też zawsze słyszałam, że zasiłek starcza na styk. Tzn bez stypy i nagrobka. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Pogrzeb- c.d 20.03.24, 12:18 Tak, zasiłek starcza i cała obsługę pogrzebu można załatwić bezgotówkowo. Wydając upoważnienie do zus, wtedy oni sami sobie uzyskają zasiłek pogrzebowy i nawet nie trzeba jechać do zus. Proponowano nam te opcję. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Pogrzeb- c.d 20.03.24, 12:26 Ja korzystałam przy pogrzebie mamy. Kilkanaście lat tem. Wtedy nawet zwrócili mi 300 zł (ale bez kwatery, bo już była). Teraz wszystko podrożało... Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Pogrzeb- c.d 20.03.24, 12:38 Pogrzeb ojca był 3 miesiące temu, grudzień 2023 Odpowiedz Link Zgłoś
kolindra Re: Pogrzeb- c.d 20.03.24, 17:34 szmytka1 napisała: > Tak, zasiłek starcza i cała obsługę pogrzebu można załatwić bezgotówkowo. Może w małych miastach, W Warszawie nie wystarczy na nic. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Pogrzeb- c.d 20.03.24, 10:43 Już za to płacisz. Za każdy dzień chłodni. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Pogrzeb- c.d 20.03.24, 10:47 A no i Konsta dlaczego go chowasz we Wrocławiu? Gdzie leżą rodzice ojca? Dziadkowie? Są naprawdę tańsze cmentarze. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Pogrzeb- c.d 20.03.24, 11:25 A no hrabina dlatego, że właściciele grobów nie chcą go tam pochowac albo nie ma miejsca.Taki styl życia wybrał - kumple od wódy najważniejsi I teraz ukochani kumple nawet nie pytają kiedy pogrzeb a rodzina niezainteresowana żadna pomoca.Byl koszmarnym człowiekiem ,taka prawda ,ja i tak robię dla niego dużo więcej niż zasłużył , choć niszczył mi systematycznie życie ,również dorosłe. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Pogrzeb- c.d 20.03.24, 11:46 Ja to doskonale rozumiem, naprawdę. I naprawdę ci współczuję i absolutnie nie stoje przeciwko tobie. Po prostu tak myślę luźno jak ci pomóc, żebyś nie inwestowała jeszcze własnej kasy w tego człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Pogrzeb- c.d 20.03.24, 12:11 Pomyśl sobie, jak już wszystko załatwisz, potem odrzucisz spadek, wszystko będzie się prostować. Mnie w podobnej sytuacji jeszcze ścigały sprawy sądowe założone przez wierzycieli przez 3-4 lata. Ale to był już luz - wszyscy krewni odrzucili spadek i szukano pociotków w fefnastym pokoleniu. Ale udawało mi się wykręcić odległością i koniecznością zajmowania chorym dzieckiem. Teraz na szczęście przepisy są korzystniejsze niż ponad dekadę temu. Spokojnie potem ogarniesz mieszkanie i co zechcesz z nim zrobisz. Nie musisz już martwić się wpływem bezpośrednim ojca. (A tak w ogóle w świetle tego wątku nawet przez chwile nie rozkminialabym stypy- moje odpowiedzi tam dotyczyły typowej sytuacji z dobrymi relacjami). Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Pogrzeb- c.d 20.03.24, 12:16 Koszt transportu np 15 km, przypominam, że to transport urny, a nie ciała i nie jest droższy, będzie i tak korzystniejszy dla ciebie, bo różnica w cenie miejsca na cmentarzu jest duża między małymi a dużymi miejscowościami. Sprawdzalas to? Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Pogrzeb- c.d 20.03.24, 13:44 nie jestem w stanie sobie wyobrazić, co to za człowiek był, ale w takim razie skąd w ogóle wziął ci sie pomysł stypy. to że się zajmujesz jego ostatecznymi sprawami to i i tak nadto. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Pogrzeb- c.d 20.03.24, 12:13 Booozee allegro ro był przykład, skąd mam niby wiedzieć z jakiego miasta jesteś, żeby sprawdzić twoje lokalne zakłady z cenami urn, zapewniam cię, że stacjonarnie są też poniżej 500, ja też z allegro nie zamawiałam. Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Pogrzeb- c.d 23.03.24, 09:36 Myślę, że jest dużo spraw do załatwienia w krótkim czasie i szukanie gdzie taniej grób a gdzie urna jest trudne jeszcze w sytuacji gdy zmarł ojciec. Odpowiedz Link Zgłoś
joasia33 Re: Pogrzeb- c.d 18.03.24, 22:50 W tej sytuacji na pewno nie zrobiłabym pogrzebu kościelnego. Niech gadają. Miej to w nosie. Naprawdę. Zadbaj wyłącznie o siebie. Reszta jak najtańszym kosztem. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Pogrzeb- c.d 19.03.24, 06:12 Ale czy zmarły nie miał ZUS? Stad są pieniądze na pogrzeb. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Pogrzeb- c.d 19.03.24, 06:21 Był emerytem,ale zasiłek to 4000 zł plus te 3000 które mam dopłacić ( cena za miejsce na złożenie urny ) Odpowiedz Link Zgłoś
dominika9933 Re: Pogrzeb- c.d 19.03.24, 06:30 Dziewczyny już wszystko napisały, jeśli chodzi o zmniejszenie wydatków i liczenie się z rodziną, której już może nigdy nie zobaczysz, a która nie przejmowała się Tobą i ojcem. Bardzo rozsądnie. Trzymaj się ciepło ❤️ Odpowiedz Link Zgłoś
ajauwazam Re: Pogrzeb- c.d 19.03.24, 06:30 Tnij wszystko co zbędne. Rodzina się nie przejmuj, może w okolicach Wrocławia są tańsze cmentarze, gdzieś w mniejszych miejscowościach. Może Kolumbarium jest tańsze od kwatery. Odpowiedz Link Zgłoś
black.emma Re: Pogrzeb- c.d 19.03.24, 08:13 Bardzo współczuję. Skoro rodzina się nie kwapi do pomocy to odpuść księdza, zawsze to parę stów w kieszeni. A i tak będą gadać. Odpowiedz Link Zgłoś
alex_vause35 Re: Pogrzeb- c.d 19.03.24, 11:43 Współczuję tych wszystkich kosztów i kwestii organizacyjnych, które musisz załatwić ponieść sama - będę pewnie za jakiś czas w identycznej sytuacji i modlę się, żeby to się zdarzyło jak najpóźniej. Rodzinie, która się dziwuje, że będzie tak czy siak, mówiłabym wprost: nie stać mnie na więcej. (Ja mam teraz różne foszki od dalszej rodziny związane z nadchodzącymi urodzinami córki, dlaczego nie w lokalu - ano dlatego, że mnie raczej nie stać przy obecnych cenach, a umiem gotować tak, że na pewno ludzi nie potruję .) Ojcu alkoholikowi, który Cię zaniedbywał, nie fundowałabym księdza za minimum kilka(naście?) stówek, bo chyba nie musisz czuć się nijak wobec niego zobowiązana, z tego, co pamiętam Twoje wpisy. Przytulam Cię mocno - pomyśl, że to wszystko minie, ten ciężki okres i możesz zawsze ematkom się wygadać. Odpowiedz Link Zgłoś
akmaral-100 Re: Pogrzeb- c.d 19.03.24, 15:26 U mnie jutro pogrzeb mamy. Grób mieliśmy, koszty 4280 + 500 grabarz. Ale my bez księdza, mowę powie zaprzyjaźniona osoba. Kremacja. Odpowiedz Link Zgłoś
cegehana Re: Pogrzeb- c.d 19.03.24, 16:28 Poruszasz ważny problem, nie wiem czy to pocieszające (pewnie nie bardzo), ale wielu ludzi ma podobne problemy. To są duże wydatki, często niespodziewane, trzeba podejmować decyzje szybko (na dniach) i w dużym stresie z jakim wiąże się w ogóle śmierć w rodzinie. Nie zwracaj uwagi na gadanie rodziny, a skoro już jest: to co się da na nich zwał, pros o pomoc, o dołożenie, o organizację, o podwiezienie itd. - albo pomogą albo może chociaż zamknie im to gęby. Odpowiedz Link Zgłoś
alex_vause35 Re: Pogrzeb- c.d 19.03.24, 17:53 Myślę, że w tym przypadku szczególnie przykre jest wycyckanie się z własnych oszczędności na rodzica, który był nim tylko z nazwy i nie zadbał nijak o to, żeby tę okoliczność choć trochę zabezpieczyć we własnym zakresie. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Pogrzeb- c.d 20.03.24, 10:46 Dokładnie. Ja bym chyba zadzwoniła do najbliższych, poinformowała o śmierci i nadmienila, że dla tego człowieka nic robić nie zamierzam i pogrzebem też się nie zajmę. Albo ulokowala go gdzieś w grobie jego rodziny. Ni uja nie robiłabym mu pogrzebu z fanfarami w bardzo drogim mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Pogrzeb- c.d 20.03.24, 12:26 Aktualne ceny na październik 2023, miasto Wrocław. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Pogrzeb- c.d 20.03.24, 12:29 O właśnie. Tam jest też na stronie cennik za spopielenie zwłok. Szokiem mi się wydaje na co zakład pogrzebowy bierze tyle kasy, że cały zasiłek to za mało. zck.wroc.pl/podstawowe-informacje/oplaty/#1697576464613-33eec94e-d7f2 Odpowiedz Link Zgłoś
raphidophora_tetrasperma Re: Pogrzeb- c.d 20.03.24, 13:53 Mnie się wydaje, że cały ten biznes funeralny żeruje na desperacji ludzi w trudnej sytuacji życiowej i łupieniu na czym się da. Na miejscu Konsty, zostawiłabym upoważnienie zakładowi pogrzebowemu do odbioru zasiłku, bardzo wyraźnie zaznaczyła, że mają się w tej kwocie zmieścić i absolutnie wszystko załatwić bez mojego udziału. Przypuszczam, że dadzą radę. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Pogrzeb- c.d 20.03.24, 14:55 nie dadzą, bo nie ma miejsca na cmentarzu wykupinego. to spory koszt całosci. a zus chyba nie będzie fundował, bo potem cała rodzina się będzie chciała przytulić. w sumie to może i jest sens w tym jakiś. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Pogrzeb- c.d 20.03.24, 14:57 zawsze możesz taki biznes założyć i robić za minimum zysku. nikt nie broni a i klienci się ucieszą. moja wychowawczyni zamiast uczyć w szkole zaczęła ten biznes z mężem i dziś też łupi jak inni. i ok, ja bym truposza ubierać, malować nie chciała, choć pięknie ten zawód został ukazany w mojej dziewczynie. no ale nie, myślisz, że za to daje się minimalną krajową. Odpowiedz Link Zgłoś
raphidophora_tetrasperma Re: Pogrzeb- c.d 20.03.24, 15:18 Ciężko zrozumieć o co ci chodzi. Generalnie ludzie w żałobie dają się wpędzać w koszty, żeby godnie pożegnać bliskich i na tym robi się ekstra pieniądz. Tutaj, autorka jest w zupełnie innej sytuacji, jest zmuszona do organizacji pogrzebu ojca pijaka, który zrujnował jej życie. Faktycznie, największy koszt to jest dzierżawa nieruchomości, w postaci dołu w ziemi. Cała reszta, w tym przypadku, jest zbędnym wydatkiem. Nie orientuję się w zwyczajach, ale jeśli tatuś był wierzący, to w takiej sytuacji ksiadz z jego parafii jest chyba zobligowany do poprowadzenia imprezy bezkosztowo. No ale to, jak pisałam wyżej, pozostawiłabym na głowie zakładu pogrzebowego. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Pogrzeb- c.d 20.03.24, 16:14 Zakład pogrzebowy nie będzie przecież organizował księdza, bo niby dlaczego. Za miejsce też nie zapłacą, co najwyżej odeślą do gminy,żeby gmina się zajęła tym. Ja dopłacam tylko za miejsce na urnę a właściwie 2 ( nie da się inaczej) i nawet to jest kilka tysięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
raphidophora_tetrasperma Re: Pogrzeb- c.d 20.03.24, 16:41 Na jakim etapie przygotowań jesteś? Zapłaciłaś już? Jeśli nie, cisnelabym, żeby jednak zmieścili się w kwocie zasiłku. Co do księdza, to przypuszczam, że zakłady pogrzebowe mają orientację, który ksiądz weźmie robotę po kosztach albo za darmo. No ile można wykasować za 20 minut modlitwy na cmentarzu. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Pogrzeb- c.d 23.03.24, 01:36 Zakład pogrzebowy nie ma żadnego wpływu na koszt miejsca na cmentarzu i tego nie przeskoczy. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Pogrzeb- c.d 23.03.24, 03:18 Tak, zapłaciłam - wynegocjowalam i tak prawie połowę mniej , za tańszy cmentarz ,najtańsza mozliwa kremacje -za samo nałożenie ubrania ( przyniesionego przez mnie) chcą 300 zł ,wobec czego nie będzie ubrane, tylko garnitur będzie "zarzucony" cokolwiek to znaczy.Bez znaczenia, nikt go nie będzie oglądał. Pani zdumiona że nie chce dopłaci 250 zł za książeczkę i różaniec... No takie są ceny w wielkim mieście... Najtańsza wiązanka to 150 zł ( w internecie) serio ,gdyby nie pomoc partnera to bym się poddała i kazała miastu go pochować, nie wiem kto ustalał kwotę zasiłku i co sobie myślał.Moze mieszkał na wsi i wydawało mu się że takie są ceny. Sam zakład musiałam odwiedzić 3 razy donosząc dokumenty...Pojechać na cmentarz , wybrać kwaterę ... Ksiądz musi być z parafii do której należał i nie może być inny. A jak może, to ja nie mam siły jeździć po całym mieście i szukać, czekać ,bo akurat gdzieś poszedł i nie wiadomo kiedy będzie.Przez to wszystko od miesiąca nie mogę się wygrzebać z zapalenia oskrzeli, marzę o tym żeby już nic nie musieć robić/ załatwiac i mieć spokój. Dziś pogrzeb... Matka koleżanki płacila za dość skromny, tradycyjny pogrzeb męża , bez ksiedza 12 tys , generalnie pogrzeby są dla bogaczy... Cieszę się że już mam to załatwione. Odpowiedz Link Zgłoś
alex_vause35 Re: Pogrzeb- c.d 23.03.24, 09:00 No! Zrobiłaś nawet dużo więcej, niż należało w Twojej konkretnej sytuacji. Teraz już tylko pogrzeb i wreszcie odpoczniesz od tego wszystkiego. Wszystko mija, nawet najdłuższa żmija. Trzymaj się! Odpowiedz Link Zgłoś
raphidophora_tetrasperma Re: Pogrzeb- c.d 23.03.24, 09:40 konsta-is-me napisała: > Tak, zapłaciłam - wynegocjowalam. Dziś pogrzeb... > Cieszę się że już mam to załatwione. Ufff, dobrze. Ostatnia prosta przed Tobą. Teraz czas, żebyś zajęła się tylko sobą i swoim zdrowiem. Po tym wątku nie mogę pozbyć się myśli o założeniu prywatnego cmentarza (tak wiem, nierealne). Żywy pieniądz za wynajem skrawka ziemi, praktycznie bez żadnych nakładów. Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Pogrzeb- c.d 23.03.24, 10:01 Interes lepszy niż za prywatny parking... Konta, dobrze, że już za Tobą i że możesz liczyć na partnera. Dużo zdrowia! Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Pogrzeb- c.d 20.03.24, 17:53 Zalezy gdzie ma byc ten ksiadz. Jak w kosciele przy cmentarzu, to tez to zalatwi z kancelaria cmentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Pogrzeb- c.d 23.03.24, 09:25 Nam zorganizował. Msze, księdza, ogarnął otwarcie grobu. Jedyne co trzeba było załatwić poza zakładem pogrzebowym to napis na płycie (datę śmierci, teściowa była osobą lubiącą mieć tak jak chce, więc nagrobek z datą urodzin stał gotowy od lat). Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Pogrzeb- c.d 20.03.24, 17:40 extra nieniądz robi się nie na żałobie, tylko na trudności hmm, materiału do obróbki. ale myślę, że trembacz na ślubie i pogrzebie ma indentyczną stawkę za występ w przeliczeniu na minuty. jak chcesz, to mogę dopytać bo mam znajomego Odpowiedz Link Zgłoś
raphidophora_tetrasperma Re: Pogrzeb- c.d 20.03.24, 17:52 Ale my tu o cięciach kosztów, a nie trębaczach. A materiał, jak materiał. Może nawet bardziej współpracujący niż, ekhem, niejeden żywy kontrahent. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Pogrzeb- c.d 20.03.24, 18:07 no właśnie nie wiem, skąd trembacz mi się wbił Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Pogrzeb- c.d 23.03.24, 01:34 Nie dadzą. Jeśli nie ma miejsca pochówku to nie dadzą i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
kolindra Re: Pogrzeb- c.d 20.03.24, 17:36 Naprawdę sądzisz że 4 000 to jest dużo??? Za przygotowanie całego pogrzebu, trumnę itp? Odpowiedz Link Zgłoś
raphidophora_tetrasperma Re: Pogrzeb- c.d 20.03.24, 17:46 To powinien być realny koszt podstawowego pochówku. Wykopanie dołu, dzierżawa miejsca, spopielenie zwłok, urna, opłacenie przemowy, transport. Tak, myślę że 4000pln powinno wystarczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Pogrzeb- c.d 23.03.24, 01:37 To poczytaj cenniki miejsc na przykład na cmentarzach komunalnych w Warszawie. Przypominam, że zasiłek jest dokładnie taki sam w całej Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
raphidophora_tetrasperma Re: Pogrzeb- c.d 23.03.24, 10:28 No właśnie patrzę, biznes lepszy i pewniejszy, niż ładowanie kasy w mieszkania. Cała moja rodzina od pokoleń mieszka w tej samej okolicy, co siłą rzeczy generuje liczne miejsca cmentarne. Moja teściowa, jak się okazuje, jest nawet potentatką ziemską. Odpowiedz Link Zgłoś
cranberries1983 Re: Pogrzeb- c.d 23.03.24, 15:52 koszt jest urealniany wg zasiłku rosnie zasiłek rosna koszty na korzysć grabarzy przemiawia wzrost płący min i rosnaće ceny gazu Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Pogrzeb- c.d 23.03.24, 16:14 Co mają ceny gazu do kosztów wykopania grobu? Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Pogrzeb- c.d 23.03.24, 17:38 Pewnie o kremację chodzi. A swoją drogą, jak się nazywają ludzie "obsługujący" kremację? Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Pogrzeb- c.d 23.03.24, 17:52 O Jezu, aż mi się z "Proszę państwa do gazu" skojarzyło 😬 Odpowiedz Link Zgłoś
raphidophora_tetrasperma Re: Pogrzeb- c.d 23.03.24, 18:23 kochamruskieileniwe napisała: > Pewnie o kremację chodzi. A swoją drogą, jak się nazywają ludzie "obsługujący" > kremację? Może palacze? Za to niestety wiem, jak w slangu funeralny mówią na efekt kremacji. Odpowiedz Link Zgłoś