aadrianka 07.04.24, 20:24 Serial na Netflix. Pierwszy odcinek zachwycający. Ronja to jedna z ukochanych książek mojego dzieciństwa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
primula.alpicola Re: Ronja, córka zbójnika 07.04.24, 20:36 Bardzo lubię książkę, dzięki za informację Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Ronja, córka zbójnika 07.04.24, 20:40 Po tym, co Netflix zrobił z Ani z Zielonego Wzgórza w drugim sezonie, nie będę sobie psuła wspomnień. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Ronja, córka zbójnika 07.04.24, 20:58 O, muszę przynajmniej zacząć oglądać. Oprócz Tomka Wilmowskiego i Jamesa Curwooda, ulubiona książka dzieciństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-tarchomina Re: Ronja, córka zbójnika 07.04.24, 21:00 Czy Ronja jest czarnoskóra? Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Ronja, córka zbójnika 07.04.24, 22:34 Noż kurde, skoro Annę Boleyn mogła zagrać czarnoskóra, bodajże pochodzenia jamajskiego...? Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Ronja, córka zbójnika 08.04.24, 09:43 Netflix zrobił Anne Boleyn czarnoskóra? Netflixa wyłączyłam ze trzy lata temu i nie zamierzam wracać, bo gdy tylko próbują się brać za coś kultowego, można być pewnym że to spi**ą. Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: Ronja, córka zbójnika 08.04.24, 11:36 Nie, to nie Netflix. Rozumiem, że Netflix to ZUO, ale akurat Anne Boleyn z Jodie Turner Smith to jest brytyjska produkcja Channel 5. Chyba że jest jeszcze jakaś inny serial, o którym nie wiem. To, że Netflix coś kupuje i puszcza, to nie znaczy, że to jest ich oryginalna produkcja. Ostatnio można np. oglądać na Netflixie mnóstwo produkcji HBO np. 6 feet under. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Ronja, córka zbójnika 08.04.24, 12:22 > Netflix zrobił Anne Boleyn czarnoskóra? Nie. Za to zrobili serial dokumentalny z czarnoskórą Kleopatrą i już dostali za to kilka pozwów. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Ronja, córka zbójnika 08.04.24, 19:24 A nie upieram się, że zrobił Netflix. Ale ogólnie "zrobiono". Więc czemu, noż kurde, Szwedka nie mogłaby być czarna? Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-tarchomina Re: Ronja, córka zbójnika 08.04.24, 19:54 kocynder napisała: > A nie upieram się, że zrobił Netflix. Ale ogólnie "zrobiono". Więc czemu, noż k > urde, Szwedka nie mogłaby być czarna? > Nie widze przeszkód 😎 Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: Ronja, córka zbójnika 08.04.24, 20:23 karyna-z-tarchomina napisał(a): > kocynder napisała: Więc czemu, > noż k > > urde, Szwedka nie mogłaby być czarna? > > > > Nie widze przeszkód 😎 Jak powiedział ślepy koń przed Wielką Pardubicką. 😎 Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-tarchomina Re: Ronja, córka zbójnika 08.04.24, 11:25 I Kleopatre w serialu dokumentalnym Odpowiedz Link Zgłoś
bieda_tubka Re: Ronja, córka zbójnika 08.04.24, 11:30 a co, Szwedka nie może być czarnoskóra, rasistko jedna? Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Ronja, córka zbójnika 08.04.24, 14:53 bieda_tubka napisała: > a co, Szwedka nie może być czarnoskóra, rasistko jedna? Nie Ronja! Dobra, doczytałam, że biała, to zerknę. Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-tarchomina Re: Ronja, córka zbójnika 08.04.24, 11:32 primula.alpicola napisała: > Noż kurde, Szwedka?! Włączyłam 1 odcinek, Ronja i inni wyglądają dość europejsko ale klimat nie porywa Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-tarchomina Re: Ronja, córka zbójnika 08.04.24, 11:35 Uspokój się Angazetko, wąsy nic nie mają wspólnego z obsadą serialu w zgodzie z książkami albo faktami historycznymi. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Ronja, córka zbójnika 07.04.24, 21:24 Uwielbiam Ronję, to jedna z najważniejszych rzeczy, jakie czytałam w dzieciństwie, obsesyjnie zresztą. Pierwsza silna postać kobieca, pierwsze fantasy. Za serial się biorę, gdy tylko skończę Problem trzech ciał Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Ronja, córka zbójnika 07.04.24, 22:46 angazetka napisała: > Za serial się biorę, gdy tylko skończę Problem trzech ciał > O, miłego oglądania, świetny serial. Z ostatnich seriali bardziej (albo tak samo) podobał mi się tylko Shogun. Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: Ronja, córka zbójnika 08.04.24, 11:51 Serio? Ja nie pojmuję, skąd te zachwyty Szogunem. Śmiertelnie mnie nudzi, zasypiam bez pudła po kwadransie. Jarvis jest totalnie drewniany, chemii między nim a Mariko za grosz, on ciagle mina zbitego labradora, a ona wygląda, jakby cierpiała, że musi grać z takim beztalenciem. Wymuszone plot twisty są tak zaskakujące, że człowiek domyśla się ich już od kwadransa, no jestem na nie. Jedynie Hiroyuki Sanada się broni. Co z tego, że dbałość o realia, kostiumy, scenografię, skoro nie porywa. A dałam im naprawdę duży kredyt zaufania. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Ronja, córka zbójnika 08.04.24, 12:08 No mnie akurat porywa, jest dużo bardziej autentyczny i klimatyczny niż pierwowzór. Jarvisa ogólnie nie lubię, ale myślę, że dobrze tu gra, takiego nieokrzesanego niedomytego barbarzyńcę. Mariko jest rewelacyjna i świetnie uosabia zasadę „eightfold fence” (nie wiem jak to przetłumaczyli - ośmiokrotne ogrodzenie??). Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: Ronja, córka zbójnika 08.04.24, 12:17 Osiem pierścieni muru. Ale musiałam wygooglać. Ja już serialu z Chamberlainem nie pamiętam zbyt dobrze, za mała byłam. Ale na pewno był "cepeliowy". Mariko jest świetna, zgoda. Bardzo chciałam, żeby mi się ta wersja podobała, no ale jednak nie. Odpowiedz Link Zgłoś
eilian Re: Ronja, córka zbójnika 07.04.24, 22:19 Widziałam że jest, ale nam obawy czy netflix tego nie spieprzył. Przede wszystkim dlaczego to jest 13+? Jakie nudity?! Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Ronja, córka zbójnika 08.04.24, 01:30 Widziałam, ale chyba nie chcę sobie psuć wspomnień. Ronja, Bracia i Pięcioro dzieci i coś to jedyne fantazy, jakie lubię. Jak zrobili to, co z Anną, nie Anią, szkoda ryzykować. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Ronja, córka zbójnika 08.04.24, 04:28 Jeśli Netflix, to jest to bardzo dobry powód, by nie oglądać. Nikt tak nie potrafi sp#%&@ adaptacji jak oni. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Ronja, córka zbójnika 08.04.24, 12:10 Zależy. Problem Trzech ciał wyszedł im naprawdę nieźle, a spodziewałam się spektakularnej klapy z uwagi na nieadaptowalność książki. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Ronja, córka zbójnika 08.04.24, 12:26 Recenzje w sieci nie zachęcają do oglądania. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Ronja, córka zbójnika 08.04.24, 13:36 Nie wiem, gdzie czytałaś - New York Times czy Guardian wysoko ocenili, na Rotten teraz jest 80%. Dla mnie też bardzo zacna realizacja , spokojnie 8/10. Krytykują za to w Chinach - tam serial jest zabroniony. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Ronja, córka zbójnika 08.04.24, 14:46 Wierzysz randomom z IMDb? Z czego pewnie połowa negatywów opłacana przez Chińczyków, którzy zabronili wyświetlania tej wersji jako niezgodnej z linią partii. „Look, there already is a Three-Body Problem TV show. Granted, it's from China, so there are many stylistic differences that aren't going to work for everyone, but it honors the source material, it gives both characters and story time to breathe and room to grow with the audience. It's a little slow and it doesn't have the panache or photography of a Hollywood production, but it's light years better than this. Do yourself a favor and do not watch this travesty.„ Ale nawet to nie do końca wyszło, bo i tak jest prawie 8 na 10. Ja jestem wielką fanką całej trylogii i serial uważam za bardzo udany, dużo lepszy niż przeciętna adaptacja SF. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Ronja, córka zbójnika 08.04.24, 20:03 A tu okrutnie długa recenzja ale całkiem wciągająca, zwłaszcza dla zdeklarowanych fanów książki. www.youtube.com/watch?v=yOJiSKCZuLQ No i niesamowita (prawdziwa) historia o tym, dlaczego Netflixowa realizacja zajęła tak długo. W skrócie - korpowalka o władzę i tragiczny koniec. Pierwotny producent wykonawczy i właściciel praw do ekranizacji został otruty przez swojego pracownika, który czuł się niesłusznie odsunięty od pracy nad ekranizacją. Sprawca został kilka tygodni temu skazany na śmierć przez chiński sąd. x.com/ruima/status/1773604646386594079 www.cbsnews.com/amp/news/xu-yao-death-sentence-poisoning-netflix-producer-xu-yao-china/ Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: Ronja, córka zbójnika 08.04.24, 12:22 A widziałyście już nowego Ripleya? Obejrzałam na razie 3 odcinki i jestem na tak. Nie bez zastrzeżeń, ale Scott, chociaż za stary do tej roli, jest absolutnie magnetyczny. No i każdy kadr można by w zasadzie oprawić w ramki. Zobaczymy, co będzie dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Ronja, córka zbójnika 08.04.24, 19:03 Ja widziałam całego, podoba mi się! Scott jest świetny, z tym zaczesem wyglada tak, jak faceci w filmach z lat 50. Zresztą aktor grający Dickiego też. Są tacy niewspółcześni. Dakota jest taka jak zawsze, anemiczna trochę, ale jakoś w sumie pasuje. Pierwsze odcinki trochę nudne dla mnie, bo znam historię z filmu (nie czytałam książki), ale potem jest świetnie. Zdjęcia wspaniałe, zapomina sie w którymś momencie, ze to film czarno- biały. Bardzo podoba mi się "nowy" Freddie, no i komisarz świetny! A, jeszcze wspaniałe ujęcia uliczek, domów- wszystko takie strukturalne, przestrzenne, dzięki brakowi kolorów zupełnie inaczej odbiera się obrazy zniszczenia, zaniedbania. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Ronja, córka zbójnika 21.04.24, 13:43 Właśnie oglądam. Nie przypominam sobie dwóch szeryfek przybyłych w celu spacyfikowania Mattisa. Były w książce? Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-tarchomina Re: Ronja, córka zbójnika 21.04.24, 16:13 Naprawdę Ci nie wystarczy ze Ronja jest biała i hetero? Odpowiedz Link Zgłoś
stara-a-naiwna Re: Ronja, córka zbójnika 21.04.24, 20:59 nie było było wojsko które zmusiło zbójców Mattisa so zamieszkania w połowie zamku Borki Odpowiedz Link Zgłoś
stara-a-naiwna Re: Ronja, córka zbójnika 21.04.24, 21:03 jeśli ktokolwiek się zastanawia nad przypomnieniem sobie ksiazki to BARDZO polecam audiobooka czytanego przez Malajkata matko i córko - mistrzostwo świata tak jak on przeczytał - naprawdę wysoko postawiona porzeczka a film na netflix jacyś zbójcy i chyba inne postacie trzecioplanowe są afro / ciemnoskórzy Ronja to bardzo ładna dziewczyna a Birk... chyba mieli inny proiorytet oglądałam z dziećmi 1 odcinek póki co nie było źle Odpowiedz Link Zgłoś